Koja je ustvari razlika izmedju Viole i Lomo Regulara. Ja nisam kod nas nigdje vidio Violu u ponudi. Jel ona samo za Srbijansko trziste? Vidio sam na drugom forumu da tu Violu hvale. Nako po specifikacijama su mi jako slicne Reg i Viola.King_Diamond wrote: ↑16/01/2020 16:48 Za Gree mogu reći da valja Gree Eco Viola i Gree Lomo Economical_18ka, prva za male kvadrature do 10-12 kvadrata a druga može bez problema grijat i 50-60 kvadrata.Pažnja sa izolacijom, bez izolacije malo duže im treba da ugriju zidove.
dodatak:
testirano u prostorijamo koje se ne griju i po 7 dana a nekad i više ili se pale neredovno tokom 24 sata.
prvoj treba i 4-6 sati na temperaturi od 25 da ugrije prostoriju i zidove, 10-12 kvadrata
drugoj treba i 12-24 sati za prostoriju od 50-60 kvadrata testirano na 24 stepena
ne pišem o ugrijanom zraku jer se to osjeti nakon pola sata već o ugrijanom zidovima iz kojih ne bije led
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Ermin ZM
#8776 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
King_Diamond
#8777 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
image error
Last edited by King_Diamond on 16/01/2020 19:12, edited 1 time in total.
-
Ermin ZM
#8778 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako je ovo zadnje meni upuceno, ne rovac ne lazem. Nmm interesa da lazem. Al sam rekao ni da nemam neki parametar da ga uporedim, prvo iskustvo sa klimom. Ono sto ja mogu rec, ako hocete i koji video postavit je: za 45 kvadrata, prosjecna 800 w potrosnja, ne cuje se vanjska, defrosti tu i tamo. Dnevna soba 26, spavaca bude 2-3 stepena razlike oko 23-24. Jel to dobro, mozel neki drugi model bolje nez, al sigurno da moze. Ima boljih klima, al ja sam za ove pare sa ovom prezadovoljan. Al meni je 800 wati za 45 kvadrata smijesno. Prije 2 konvektora bila, 2.5kw dnevna, 2 kw spavaca, 300-400 km struje dolazilo, a po ovoj potrosnji sad izmedju 80-100 km ako se ne varam(16 kf sam uzeo cijenu kilovata). Meni smijesna potrosnja. Jos zena pocela zube radit, ostace ovde do marta iako nije planirano bilo, znaci cc 500 ustede ce bit u odnosu na konvektore za 2 mjeseca. Pola klime otplaceno.rovac13 wrote: ↑16/01/2020 16:04 Meni to izgleda super za dvije klime,i mislim da ne treba velika snaga klima.Ako je stan vjerovatno nisu sve vanjski zidovi.Dobro si i predvidio mjesta za klime.Jedino ja bi radije u dnevnom okreno klimu prema hodniku ako moze.Tako bi mozda malo bolje dobili toplotu spavaca i kupatilo.
Daikin manje klime bih rekao da je dobar izbor.Lijepo rade na maloj snazi.
Iako mozes i sarat brendove pa poredit.
Fujitsu 12 ka je snaznija,ali bi vise radila kreni stani jer ne moze bas nisko kao daikin.
Ili neki kinez.Evo momci hvale gree.Valjda ne lazu.
Ako se ne varam svedjanin je u jednom komentaru spomenuo da je Gree respektabilan brend, valjda se on razumije.
-
Ermin ZM
#8779 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje ima violu nac na BiH trzistu? Ja sam samo na piku nasao 1 objavu za violu, istekla prije 2 godine
-
Ermin ZM
#8780 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imamo razlicite zivotne filozofije. Po meni je bolje habat uredjaj od 20 km nego od 1000+. Plus nisi odgovorio na tematiku defrosta, jer u nasoj predpostavljenoj situaciji gdje je cop1 defrosti bi bili jako jako cesti. Nema sanse da me ubijedis da nije stetno za kompresor da radi na svom maximumu duzi period. Doduse ova rasprava je cisto teoretskom domenu, za nase klimatske uslove tesko da je kontantno toliki minus.piplica wrote: ↑16/01/2020 13:00Je li natjeras svoje suvozace da te poguraju kada je velika uzbrdica, ipak to je veliko opterecenje za auto?Ermin ZM wrote: ↑16/01/2020 12:54Jel mi se cini il ti meni ko uvijek ko nesto sarkasticno repliciras?
Znaci po tebi je pametnije u teoretskoj situaciji gdje su takvi minusi da je cop 1, koristit klimu da tjera kompresor nego upalit grijalicu? Plus sa grijalicom nema defrosta a sa klimom u takvoj situaciji sigurno su jako cesti.
Ne vjerujem, samo malo jace stisnes gas.
Tako je i sa klimama.
Imas masinu koja grije sve dok iz nje ne pocne da puse hladno, i to ti je mjerilo.
U tvom slucaju to bi znacilo kadqa vidis da ti konstantno vuce max na koji je deklarisana, to bi bio COP 1, ali i ako dalje grije zasto je gasiti?
Druga je stvar ako se ne moze postici temp prostora koju si zadao.
Ovako, masina je napravljena da radi i treba da radi, nema stednje.
- rovac13
#8781 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta znaci prosjecno 800w ?
Kako si izracunao to ?
Kako si izracunao to ?
-
King_Diamond
#8782 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
image error
Last edited by King_Diamond on 16/01/2020 19:12, edited 1 time in total.
-
Ermin ZM
#8783 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Podijelio ukupan broj kilovata na onom mjeracu u uticnici sa brojem sati otkako sam stavio. (08.01 u 21 h) A i onako kad bacim pogled na mjerac, obicno ga u rasponu od 600 do 900w uhvatim, najcesce oko 800. 30 km na piku platio mjerac, biljezi trenutnu potrosnju, ukupnu potrosnju a moze se i nastimat cijena kilovata(16 sam stavio) pa pokazuje u parama koliko.
-
Ermin ZM
#8784 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Onda je u Srbiji druga Viola, gledao sam specifikacije dosta je jaca. Bolji i Lomo Regular, u nijansama doduse a iste su cijene. 2 razlike sto sam vidio: Lomo regular je 3.67 n. kapacitet ova viola 3.4. I L. Regular do -22 deklarisan za ovu pise -15. Mada ruku na srce ja msm da su to sve nijanse.King_Diamond wrote: ↑16/01/2020 18:46ima kako nema https://www.hitponuda.ba/proizvod/gree- ... anim-wifi/
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#8785 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na -30 imas manje defrost situacija nego na -5, i to osjetno manje.Ermin ZM wrote: ↑16/01/2020 18:26 Imamo razlicite zivotne filozofije. Po meni je bolje habat uredjaj od 20 km nego od 1000+. Plus nisi odgovorio na tematiku defrosta, jer u nasoj predpostavljenoj situaciji gdje je cop1 defrosti bi bili jako jako cesti. Nema sanse da me ubijedis da nije stetno za kompresor da radi na svom maximumu duzi period. Doduse ova rasprava je cisto teoretskom domenu, za nase klimatske uslove tesko da je kontantno toliki minus.
Vec na -15 is skoro inema, jako malo, svakih par sati mozda, jer skoro da i nema vlage u zraku.
A jos je bitnije koliko defrost traje.
- rovac13
#8786 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ok ako si tako podijelio.
Ali to nam opet govori kakav je tvoj prostor kakvi su gubici,a ne o klimi,a nas zanima klima.
Ako hocete da tema izgleda ozbiljno onda treba ozbiljno i pristupit.
Mene zanima kako rade vasi modeli:
-kolko moze drzati minimalnu potrosnju na duge staze(npr pola sata) prije nego napravi pauzu stane sa grijanjem,kad je vani temp +5 +10
-da li u pauzi turbina skroz miruje ili ultra lagano vrti zrak,i kako jako
-koliko ke osjetljiv termostat,kad ode u pauzu koliko mu treba vremena da opet krene
-koliko moze max drzat potrosnju dugo na -15
-koliko traje defrost od duvanja toplog zraka do ponovnog duvanja toplog zraka
-jesul skroz fixne brzine duvanja unutrasnje,ili ako npr stavis fan 4 ona ponekad ipak ne duva u fan 4
-ima li kakav ekonomy mod koji ogranicava snagu do koje se kompresor moze zaletit
-koliko redova su unutrasnji i vanjski izmjenjivaci
-ima li ugradjen elektronski expansioni ventil
-koliko freona je u sistemu
-koliko m3h zraka min i max protice kroz unutarnju jedinicu
-koje su temperature na usisu i izduvu na unutarnjoj jedinici pri max fan i zadano 30 na vanjskoj -15 ili najnizoj koju imas
Eto da podignete temu na ozbiljniji nivo,koji toliko zelite.
Konkretne korisne stvari pisite.
Ono sto ste do sad pisali ke odokativna metoda.
Ono sto je vama tiho mozda nije nekom drugom.
Ovaj hercegovac hoce da ozbiljno diskutuje,a pise na nivou osnovne skole
Cuj,on ima podatak koliko dugo lomo 18 ekonomik zagrijava zidove
Koje zidove,cije,koliko debele zidove,sa izolacijom,unutrasnjom ili vanjskom ili bez,koliko minusa je sa vanjske strane zida........strasno o cemu se ovdje pise
Ali to nam opet govori kakav je tvoj prostor kakvi su gubici,a ne o klimi,a nas zanima klima.
-kolko moze drzati minimalnu potrosnju na duge staze(npr pola sata) prije nego napravi pauzu stane sa grijanjem,kad je vani temp +5 +10
-koliko ke osjetljiv termostat,kad ode u pauzu koliko mu treba vremena da opet krene
-jesul skroz fixne brzine duvanja unutrasnje,ili ako npr stavis fan 4 ona ponekad ipak ne duva u fan 4
-ima li kakav ekonomy mod koji ogranicava snagu do koje se kompresor moze zaletit
-koje su temperature na usisu i izduvu na unutarnjoj jedinici pri max fan i zadano 30 na vanjskoj -15 ili najnizoj koju imas
Koje zidove,cije,koliko debele zidove,sa izolacijom,unutrasnjom ili vanjskom ili bez,koliko minusa je sa vanjske strane zida........strasno o cemu se ovdje pise
-
King_Diamond
#8787 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ovde i ne treba ništa da se piše, i ako se napiše nevalja
zato bolje se ja vama smijat i ništa ne pisat jel tako, tako je!"
-
Ermin ZM
#8788 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
rovac13 wrote: ↑16/01/2020 19:08 Ok ako si tako podijelio.
Koje zidove,cije,koliko debele zidove,sa izolacijom,unutrasnjom ili vanjskom ili bez,koliko minusa je sa vanjske strane zida........strasno o cemu se ovdje pise![]()
Evo screenshotovao sam, pa cu ti pokusat kako stignem usput neke od ovih stavki odgovorit. U letu cu kako sta stignem. (Ovo na -15 necu moc jer haman nema takvih minusa na vidiku, i toplotu ispuha nemam onaj mjerac za to a neda mi se bacat pare sad zbog toga). Ja sam vise puta naglasio da je izolacija majka(nije idealna al je dobra). Ovih dana ce zena ic svojima sa curicom na konak, pa.cu bit sam, pa mogu malo eksperimentisat.
-
ketronsd1
#8789 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Izgleda da se neko našao u mom prethodnom postu. A i nek je. Možda ga i prosvijetli malo.
A sto se tiče Gree uređaja. Ne bih bas tako odbacio njihovu robu. Znam da vas je dosta skeptičnih po tom pitanju ali bi se iznenadili koji sve proizvođači sarađuju sa njima. To je gigant. Ogroman je to inivacijski tim koji se bavi samo sa ZZ pumpama a o ostalom da i ne govorimo. Isti sam skeptik bio i ja dok se nisam uvjerio i sam. Ljudi ozbiljno računaju na evropsko tržište i nemaju bas taj luxuz da zahebu po tom pitanju.
A sto se tiče Gree uređaja. Ne bih bas tako odbacio njihovu robu. Znam da vas je dosta skeptičnih po tom pitanju ali bi se iznenadili koji sve proizvođači sarađuju sa njima. To je gigant. Ogroman je to inivacijski tim koji se bavi samo sa ZZ pumpama a o ostalom da i ne govorimo. Isti sam skeptik bio i ja dok se nisam uvjerio i sam. Ljudi ozbiljno računaju na evropsko tržište i nemaju bas taj luxuz da zahebu po tom pitanju.
-
ketronsd1
#8790 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
[@King_Daimond
Ja kad smatram da neko griješi ili pokušava provuci neku laž ili jednostavno informaciju koja može voditi u pogrešnom smijeru ja mu to faktom oborim.
Zato bi bilo fino i od tebe (posto si me prozvao) da i ti isto uradiš prije pljuvanja.
Na ovoj temi sam mnogo godina. Nađi mi moj post u kojem sam ja uradio nešto od gore navedenoga.
Ja kad smatram da neko griješi ili pokušava provuci neku laž ili jednostavno informaciju koja može voditi u pogrešnom smijeru ja mu to faktom oborim.
Zato bi bilo fino i od tebe (posto si me prozvao) da i ti isto uradiš prije pljuvanja.
Na ovoj temi sam mnogo godina. Nađi mi moj post u kojem sam ja uradio nešto od gore navedenoga.
- rovac13
#8791 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam 1000 puta napisao da bi radije uzeo gree nego lg.Ali ovaj hercegovac ajd sto ne zna nista o klimama,nego ne zna komunicirat pa se provaljuje.
Cijena u bih nije bas dobra.
U makedoniji gree amber obicna kostala mamje od daikina koji sam uzeo,a u bih sam daikin platio 900km dok je taj amber 12 bila 1500km .....nidje veze......te klime su slicna prica imaju eev i dva reda izmjenjivac.
Ovo sto je jeftino u bih iod gree maju kapilare samo,jedan red izmj,ne mogu uporediti sa daikin fujitsu od 900-1100km
Dalje imaju dobar model gree amber nordic,al ga nema u bih nigdje.Ona je do -30 ,vanjska skoro 50kg......mocna grije strasno jako.......kome treba snaga to je dobra klima......ali ja ju nebi sebi uzeo jer ne modulira nikako dobro u grijanju........ide na pauze sa 500-700w vec i termostat nije osjetljiv treba vremena da ponovo krene grijat pa se osjeti promjena temp,to ljudi u srbiji prijavljuju........radi dosta kao on off...
Ja bi prije uzeo obicnu amber za eu,koja se prodaje u bih,ona je do -15 ili -22 (grijac) .....ali radi ma niskoj snazi i na 170w potrosnje.....pa ne pravi ceste pauze....sto meni vise odgovara,a snage mi ne treba puno.
Model hansol je dobar,ali cijena 9ke bila 2000 km kao mits fh35ve.......u crown je istp dobar valjda ali 12 ka kostala 3000km ne znam jel ju neko kupio nekad,nisam cuo jos
Ako u makedoniji gree moze imat tako dobru cijenu,ko je kriv sto ovdje kosta skuplje od pandana iz mits fuji i slicno ?
Koga zanima gree bolje mu je pratit makedonca na drugim forumima,jest da se cini da radi sa gree pa navijacki zna pisat.......ali zna sve o klimama,o radu,o gree modelima detaljno,sve informacije ima,ako hoces gree onda prati njeg a ne ovo ovdje.
Ovaj nas hercegovac navijac hvali lomo 18 i ekonomik......jedinu 18 icu mozda na svijetu sa jednoredim izmj i viola 12 sa kapilarom
Cijena u bih nije bas dobra.
U makedoniji gree amber obicna kostala mamje od daikina koji sam uzeo,a u bih sam daikin platio 900km dok je taj amber 12 bila 1500km .....nidje veze......te klime su slicna prica imaju eev i dva reda izmjenjivac.
Ovo sto je jeftino u bih iod gree maju kapilare samo,jedan red izmj,ne mogu uporediti sa daikin fujitsu od 900-1100km
Dalje imaju dobar model gree amber nordic,al ga nema u bih nigdje.Ona je do -30 ,vanjska skoro 50kg......mocna grije strasno jako.......kome treba snaga to je dobra klima......ali ja ju nebi sebi uzeo jer ne modulira nikako dobro u grijanju........ide na pauze sa 500-700w vec i termostat nije osjetljiv treba vremena da ponovo krene grijat pa se osjeti promjena temp,to ljudi u srbiji prijavljuju........radi dosta kao on off...
Ja bi prije uzeo obicnu amber za eu,koja se prodaje u bih,ona je do -15 ili -22 (grijac) .....ali radi ma niskoj snazi i na 170w potrosnje.....pa ne pravi ceste pauze....sto meni vise odgovara,a snage mi ne treba puno.
Model hansol je dobar,ali cijena 9ke bila 2000 km kao mits fh35ve.......u crown je istp dobar valjda ali 12 ka kostala 3000km ne znam jel ju neko kupio nekad,nisam cuo jos
Ako u makedoniji gree moze imat tako dobru cijenu,ko je kriv sto ovdje kosta skuplje od pandana iz mits fuji i slicno ?
Koga zanima gree bolje mu je pratit makedonca na drugim forumima,jest da se cini da radi sa gree pa navijacki zna pisat.......ali zna sve o klimama,o radu,o gree modelima detaljno,sve informacije ima,ako hoces gree onda prati njeg a ne ovo ovdje.
Ovaj nas hercegovac navijac hvali lomo 18 i ekonomik......jedinu 18 icu mozda na svijetu sa jednoredim izmj i viola 12 sa kapilarom
-
melac
#8792 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja bih tehnicki promijenio par naziva jer su pogresni:rovac13 wrote: ↑16/01/2020 19:08 Ok ako si tako podijelio.
Koje zidove,cije,koliko debele zidove,sa izolacijom,unutrasnjom ili vanjskom ili bez,koliko minusa je sa vanjske strane zida........strasno o cemu se ovdje pise![]()
1. Izmjenjivaci kako ih zoves unutrasnji i vanjski su zapravo kondenzator i isparivac, to im je osnovna funkcija i tako ih treba zvati, a taj proces mi koristimo i napravimo izmjenu temperature sto je sekundarna uloga.
2. Kolicina freona u sistemu nije mjerilo, jer ako je kompresor za nize temperature isparavanja ona treba manje freona, a obrnuto vise, plus sto je to direktno u vezi s volumenom kondenzatora i expanzione posude te minorno od duzine cjevovoda.
Ja nisam strucnjak za klime, pa da pitam, da li neko ima grijace u isparivacu za brzi defrost?
- dadoka84
#8793 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moja ima Grijač kompresora i kondenzatora. Po specifikaciji, nisam zagledao.
-
Dzemss
- rovac13
#8795 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Izmjenj ... 8D_toplinemelac wrote: ↑16/01/2020 22:40 Ja bih tehnicki promijenio par naziva jer su pogresni:
1. Izmjenjivaci kako ih zoves unutrasnji i vanjski su zapravo kondenzator i isparivac, to im je osnovna funkcija i tako ih treba zvati, a taj proces mi koristimo i napravimo izmjenu temperature sto je sekundarna uloga.
2. Kolicina freona u sistemu nije mjerilo, jer ako je kompresor za nize temperature isparavanja ona treba manje freona, a obrnuto vise, plus sto je to direktno u vezi s volumenom kondenzatora i expanzione posude te minorno od duzine cjevovoda.
Ja nisam strucnjak za klime, pa da pitam, da li neko ima grijace u isparivacu za brzi defrost?
Doso coek,na temu gdje ljudi cesto pitaju za invertor ili inventor.....i smeta mu izraz izmjenjivac.....pa sta li je ako nije to.
Otvori nam oci onda.
Gdje se nalazi kondenzator a gdje isparivac.
Vani unutra ?
Pa cemo radi tebe drugacije se izrazavat onda.
Jel to neko novo naucno cudo.
Grijac u isparivacu za brzi defrost
-
melac
#8796 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta si se uvrijedio ako te ispravljam, znas i sam da im je uloga isparavanje i kondnezacija. Samo ako zelis dici temu na visi nivo koristiti treba i ispravnije nazive, a sto ti ne radis.rovac13 wrote: ↑17/01/2020 06:45https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Izmjenj ... 8D_toplinemelac wrote: ↑16/01/2020 22:40 Ja bih tehnicki promijenio par naziva jer su pogresni:
Doso coek,na temu gdje ljudi cesto pitaju za invertor ili inventor.....i smeta mu izraz izmjenjivac.....pa sta li je ako nije to.
Otvori nam oci onda.
Vani unutra ?
Grijac u isparivacu za brzi defrost![]()
![]()
I jos naziv dajes turbina, sve zargonski nazivi, a ne tehnicki.
Isparivac je vani a kondenzator unutra ako inverter klima grije, a ako hladi obratno.
Niie cudo, samo postoje i isparivaci koji se ne odledjuju s grijacem, vec prirodno. Ali posto je ovdje temperatura isparavanje ispod minus 20, svakako ocekujem grijac.
A postoji i tehnologija za odledjivanje isparivaca s toplim plinom, dali si to ikad vidio u zivotu?
-
ketronsd1
#8797 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svako odleđavanje se radi plinom. To se postiže sa 4-smjernim ventilom. Staviti jedan grijač koji bi ubrzao proces odleđavanja je neodrživo u odnosu na koštanje.melac wrote: ↑17/01/2020 08:16Sta si se uvrijedio ako te ispravljam, znas i sam da im je uloga isparavanje i kondnezacija. Samo ako zelis dici temu na visi nivo koristiti treba i ispravnije nazive, a sto ti ne radis.rovac13 wrote: ↑17/01/2020 06:45https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Izmjenj ... 8D_toplinemelac wrote: ↑16/01/2020 22:40 Ja bih tehnicki promijenio par naziva jer su pogresni:
Otvori nam oci onda.
Vani unutra ?
Grijac u isparivacu za brzi defrost![]()
![]()
I jos naziv dajes turbina, sve zargonski nazivi, a ne tehnicki.
Isparivac je vani a kondenzator unutra ako inverter klima grije, a ako hladi obratno.
Niie cudo, samo postoje i isparivaci koji se ne odledjuju s grijacem, vec prirodno. Ali posto je ovdje temperatura isparavanje ispod minus 20, svakako ocekujem grijac.
A postoji i tehnologija za odledjivanje isparivaca s toplim plinom, dali si to ikad vidio u zivotu?
Ljudi su sjeli i izračunali da je jeftinije i efikasnije sa gasom. Prirodno otapanje........ načekali bi se dobro.
Zs ovo ostalo..... Dogovori se sa rovcem
-
melac
#8798 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemamo se sta dogovarati, ja znam da sam u pravu 
A evo i ti koristis pojam isparivac a ne izmjenjivac.
A evo i ti koristis pojam isparivac a ne izmjenjivac.
-
Dzemss
#8799 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Uništite temu sa ispravljanjem pojmova. Dajte ljudi da što više iskustva podijelimo, manite se prepiranja.
-
Dzemss
#8800 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imam pitanje da malo skrenemo temu sa prepiranja.
Na kojim postavkama držite klimu na -5c, na 0c, i +5c.
Da li na većim minusima povećavate temperaturu klime da bi zadržali sobnu temperaturu?
Takodjer koju jačinu puhanja držite, te koliko vremena držite inverter upaljen?
Na kojim postavkama držite klimu na -5c, na 0c, i +5c.
Da li na većim minusima povećavate temperaturu klime da bi zadržali sobnu temperaturu?
Takodjer koju jačinu puhanja držite, te koliko vremena držite inverter upaljen?