Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
5 0 5

#8776 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote:
Ne može tako. Možeš ti doviti, ali te ne oslobađa obaveze zekata i dalje. Naređeno je materijalno davanje. Neizvršavanje ove obaveze povlači veliki grijeh.

''A naređeno im je da samo Allaha obožavaju, da mu iskreno vjeru ispovijedaju, da namaz klanjaju i zekat daju; a to je – ispravna vjera.'' (El-Bejjine, 5.)
bog se oslonuo na ljude da rijese problem gladi na svijetu. jer njega boli cunara. :lol: :lol: :lol: i to ljude koje je on stvorio onakve kakve je stvorio. :lol: :lol: :lol: :lol: projekat unaprijed osudjen na propast. :thumbup: :thumbup: neka je on naredio da ga se obozava. to je prioritet. :thumbup:
skupljac_zeljeza

#8777 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ne može tako. Možeš ti doviti, ali te ne oslobađa obaveze zekata i dalje. Naređeno je materijalno davanje. Neizvršavanje ove obaveze povlači veliki grijeh.

''A naređeno im je da samo Allaha obožavaju, da mu iskreno vjeru ispovijedaju, da namaz klanjaju i zekat daju; a to je – ispravna vjera.'' (El-Bejjine, 5.)
bog se oslonuo na ljude da rijese problem gladi na svijetu. jer njega boli cunara. :lol: :lol: :lol: i to ljude koje je on stvorio onakve kakve je stvorio. :lol: :lol: :lol: :lol: projekat unaprijed osudjen na propast. :thumbup: :thumbup:
Ne tjeraj me da se ponavljam. Bog nije ništa više dao Nijemcima nego Somalijcima. Neki su dobili pljačkama više, neki više radili, to je realnost na ovom svijetu. Slično ubistvu. Možeš li ga zauvijek riješiti na Zemlji? E jedino što ti želiš da je Zemlja džennet, a to ćeš morati sačekati.....i naravno.....zaraditi.
5 0 5

#8778 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Ne tjeraj me da se ponavljam. Bog nije ništa više dao Nijemcima nego Somalijcima. Neki su dobili pljačkama više, neki više radili, to je realnost na ovom svijetu. Slično ubistvu. Možeš li ga zauvijek riješiti na Zemlji? E jedino što ti želiš da je Zemlja džennet, a to ćeš morati sačekati.....i naravno.....zaraditi.
(ateisticka) djeca sa jedne od ove dvije fotografije ce gorjeti u paklu. s druge ce opet, uzivati u blagodatima koje nisu imali sansu upoznati na ovom bijednom svijetu. jer, bog je milostiv. i zna najbolje. samo treba sacekati SMRT! poslije smrti sve nepravde ce biti ispravljene. :thumbup: :lol:

ImageImage
skupljac_zeljeza

#8779 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ne tjeraj me da se ponavljam. Bog nije ništa više dao Nijemcima nego Somalijcima. Neki su dobili pljačkama više, neki više radili, to je realnost na ovom svijetu. Slično ubistvu. Možeš li ga zauvijek riješiti na Zemlji? E jedino što ti želiš da je Zemlja džennet, a to ćeš morati sačekati.....i naravno.....zaraditi.
(ateisticka) djeca sa jedne od ove dvije fotografije ce gorjeti u paklu. s druge ce opet, uzivati u blagodatima koje nisu imali sansu upoznati na ovom bijednom svijetu. jer, bog je milostiv. i zna najbolje. samo treba sacekati SMRT! poslije smrti sve nepravde ce biti ispravljene. :thumbup: :lol:
Djeca neće u džehennem. Ne treba čekati smrt da ti se stanje promijeni. Bangladeš je bio primjer za siromaštvo u svijetu i ljudi shvate da im valja djelovati i kako reče Muhammed Junus, iskorijenit će i onih 25% siromaštva što im ostalo do 2030.
Edouard

#8780 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Cybernetic wrote:Moj svjetonazor bazira na teorijama razvijenim od Karla Marxa i Friedricha Engelsa. Radi se dakle o marksizmu, mada su njih dvojica radije upotrebljavali pojam naucni socijalizam. Taj pojam ce Staljin i njegovi poslusnici kasnije zloupotrijebiti i socijalizam od nauke degradirati na nivo kulta ili religije, a jasno je da religije ne ispunjavaju obecanja. Filozofska ili svjetonazorska komponenta, tj. temelj, naucnog socijalizma/marksizma je opet (dijalekticki i historijski) materjalizam. Dakle, socijalizam pociva na istom filozofskom fundamentu kao i prirodne nauke koje istrazuju fizikalne zakone dok se marksizam bavi otkrivanjem tih zakona u drustvenom, ekonomskom i povijesnom razvoju covjeka. Materijalizam opet nije bas nova pojava i datira jos od starih Grka. Prema nama dostupnim izvorima je Epikur vjerojatno bio prvi pravi materijalist. Mozda jos kratka opaska o tome sto je zapravo materijalizam. On nema veze sa pohlepom ili konzumerizmom nego se radi o epistemoloskom i ontoloskom stavu koji sve procese i fenomene naseg svijeta svodi na materiju. Drugim rijecima, materijalizam odbacuje natprirodne fenomene kao sto su bog, dusa itd.

Iz ovoga proizlazi ocigledno: ateizam je sastavni dio materijalistickog shvatanja svijeta, ali ne predstavlja zaseban svjetonazor. Ateizam nije sam sebi svrha i samo je puko negiranje postojanja boga. Osim toga on ne nudi nikakav drugi stav. To je kao da kazete da je nevjerovanje u vampire svjetonazor, nekakav avampirizam. Isto tako je i puko vjerovanje u boga ili vise njih bez svjetonazorskog temelja besmisleno. Svjetonazor tog vjerovanja je religija koja je opet nastala na bazi realnih drustvenih i politickih odnosa, kao njihovo misticno, vanzemaljsko opravdanje na cijem celu stoji nekakav bog. Posto je to "bozija volja", dati drustveni odnosi se tumace kao "prirodni" i nepromjenjivi. U Evropi je prosvjetiteljstvo takvom tumacenju svijeta zadalo smrtni udarac, ali ga nije jos iskorijenilo. Da bih objasnio zasto, potrebna je posebna tema koja je opet bliza politici i ekonomiji nego filozofiji.
...Taj pojam ce Staljin i njegovi poslusnici kasnije zloupotrijebiti i socijalizam od nauke degradirati na nivo kulta ili religije, a jasno je da religije ne ispunjavaju obecanja...
Nisu oni ništa zloupotrijebili. To je logičan slijed događaja.
Lenjin, Staljin, Mao, Enver, Tito, Castro, Pol Pot, Kim Il Sung...
...ateizam je sastavni dio materijalistickog shvatanja svijeta, ali ne predstavlja zaseban svjetonazor. Ateizam nije sam sebi svrha i samo je puko negiranje postojanja boga.
Rasizam također nije neki posebni svjetonazor, to je samo stav da ljudi različitih rasa nisu jednako vrijedni. A znamo i što je iz toga stava slijedilo...
Ateizam nije samo puko negiranje Boga, to je put k provaliji i za čovjeka, što je i historija pokazala.
Sad će opet priča kako ateizam nema veze..., više ne znam s čime. Ovdje ispada da je dio marksističkog učenja, ali nema nikakve veze s komunizmom koji se bazira na marksizmu?
Ovo mi je sve skupa već prilično misteriozno.
supercali

#8781 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by supercali »

naravno da su zloupotrijebili
da su se drzali marksizma ne bi dobili pravce staljinizam maoizam i ostale izme

i za tvoju informaciju sjeverna koreja nema nista sa komunizmom jer oni imaju svoju doktrinu koja se zove juche
jedina poveznica je drzavni ateizam bar u pocetku al kasnije je sam il sung sebe stvorio kao bozanstvo
Leo_alfa

#8782 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Edouard wrote:Ovo mi je sve skupa već prilično misteriozno.
Mora biti cim su ovo zakljucci:
Edouard wrote:Ateizam nije samo puko negiranje Boga, to je put k provaliji i za čovjeka, što je i historija pokazala.
GAU8

#8783 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image
aurora313

#8784 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Edouard wrote:Nisu oni ništa zloupotrijebili. To je logičan slijed događaja.
Sve je ovo lijepo i svaka tvoja stoji kada bi se isto promatralo sa stanovišta ateiste. Ali me interesuje Edo zašto ti kao vjernik ne gledaš stvari sa aspekta bogomdane religije, a pozivaš se na istu?

Jer evo ovdje imamo onu poznatu iz Biblije koja je naravno od boga... ili najmanje, zapisana ali vodjena božijom rukom. Ista glasi:

"...svaka duša da bude pokorna višim vlastima, jer nema vlasti koja nije od Boga: jer je svaka vlast od Boga data. Znači, da onaj ko se protivi vlasti, protivi se Božijem ustrojstvu. A oni koji se protive vlasti, sami na sebe navlače osudu" (Rim. 13,1-2)

Ne znam zašto uzimaš za pravo da spominješ i osuđuješ gornje pojedince i to sa aspekta religije koja precizno daje za pravo njihovo postojanje a time i akcije. A znamo i to da preuzimanje vlasti po božijim pravilima nije piknik. Navodim:

Deuteronomy 20:10-16): … “Kada dodjete do grada sa kojim treba ratovati, ponudite im uslove mira. I ako je odgovor mir i oni vam otvore grad, onda svi koji su u njemu moraju da prinudno rade za vas i da vam služe. A ako ne pristanu na mir nego ratuju protiv vas, onda će te ga opkoliti; i kada vam ga Bog da u vaše ruke, probosti će te sve muškarce mačem, a žene, djecu, stoku i sve ostalo uzećete kao ratni plijen; i uživaćete sva dobra vaših neprijatelja koje vam je Bog dao… A u gradovima koje vam je Bog dao kao vaše naslijeđe, vi nećete sačuvati bilo šta što diše…”

Ukratko, ne može se ništa privatno tumačiti oko jasnih božijih uputstava. Ili ti vjeruješ šta je božija riječ ili naredba, ili ne.
Cybernetic

#8785 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Cybernetic »

Edouard wrote: Nisu oni ništa zloupotrijebili. To je logičan slijed događaja.

Rasizam također nije neki posebni svjetonazor, to je samo stav da ljudi različitih rasa nisu jednako vrijedni. A znamo i što je iz toga stava slijedilo...
Ateizam nije samo puko negiranje Boga, to je put k provaliji i za čovjeka, što je i historija pokazala.
Sad će opet priča kako ateizam nema veze..., više ne znam s čime. Ovdje ispada da je dio marksističkog učenja, ali nema nikakve veze s komunizmom koji se bazira na marksizmu?
Vidim da ti je svasta nesto misteriozno zato sto nisi nikada prevazisao mistiku. Od gore nabrojanih je Marxa samo Lenjin skontao, ali je nazalost dosao u poziciju u kojoj nije mogao u potpunosti uspostaviti socijalizam zbog zaostalosti carske Rusije, izoliranosti Oktobarske revolucije, gradjanskog rata i strane intervencije. Birokrati preuzimaju vlast, a Staljin kao njihov predstavnik uvodi diktaturu. Porediti Staljina sa Marxom, a da stvar bude jos apsurdnija, sa Maom, Enverom Hodzom ili Pol Potom moze samo osoba kojoj je "sve skupa prilicno misteriozno".

Ateizam jeste dio marksistickog svjetonazora, ali ne i njegova glavna okupacija. Marx se u svojim djelima nigdje ne bavi "uvodjenjem ateizma". Za njega je kritika religije vec zavrsena stvar koju su prije njega odradili klasicni materijalisti (Denis Diderot, d'Holbach, poslije i Ludwig Feuerbach). Za Marxa je jasna stvar da religijske iluzije nastaju u realnom svijetu kao njegova refleksija. Nepravda i bijeda se pravdaju "bojim zivotom" nakon smrti. Religija treba u potpunosti nestati kada dospijemo do faze komunizma. Ne silom nego sama od sebe, jer u drustvu ravnopravnih i slobodnih individua koji svoj zivot preuzimaju u licne ruke, nema potrebe za iluzijama. Komunizam je besklasno drustvo i asocijacija slobodnih individua/producenata. U komunizmu nema drzave, stranaka i drugih oblika autoriteta/vlasti nad ljudima. Govoriti o komunistickim drzavama je dakle besmisleno.

Danasnje monoteisticke religije su relikt srednjovjekovlja i feudalizma. One moraju nestati kao i religije prije njih. I u vrijeme starog Egipta, Babilonije ili Grcke su vjerovali da negiranje njihovih raznih bogova bodi ka provaliji covjeka. To su misli covjeka koji zivi u strahu (cesto sam od sebe) pa se boji uteci iz komore "misterioznog".

Slazem se da rasizam takodjer nije poseban svjetonazor. On je samo opravdanje jedne vrste eksploatacije u kasnom feudalizmu (robovlasnistvo u kolonijama) i kapitalizmu. Iza rasizma stoje ekonomski i politicki interesi jedne manjine koja svoju ideologiju namece ostatku drustva. Religija je cesto sluzila kao svjetonazor rasizma, a negdje tu ulogu igra danas dan. Krscanstvo i islam se u tome posebno isticu.
Last edited by Cybernetic on 02/04/2015 00:47, edited 1 time in total.
Edouard

#8786 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Cybernetic wrote:
Edouard wrote: Nisu oni ništa zloupotrijebili. To je logičan slijed događaja.

Vidim da ti je svasta nesto misteriozno zato sto nisi nikada prevazisao mistiku. Od gore nabrojanih je Marxa samo Lenjin skontao, ali je nazalost dosao u poziciju u kojoj nije mogao u potpunosti uspostaviti socijalizam zbog zaostalosti carske Rusije, izoliranosti Oktobarske revolucije, gradjanskog rata i strane intervencije. Birokrati preuzimaju vlast, a Staljin kao njihov predstavnik uvodi diktaturu. Porediti Staljina sa Marxom, a da stvar bude jos apsurdnija, sa Maom, Enverom Hodzom ili Pol Potom moze samo osoba kojoj je "sve skupa prilicno misteriozno".

Ateizam jeste dio marksistickog svjetonazora, ali i njegova glavna okupacija. Marx se u svojim djelima nigdje ne bavi "uvodjenjem ateizma". Za njega je kritika religije vec zavrsena stvar koju su prije njega odradili klasicni materijalisti (Denis Diderot, d'Holbach, poslije i Ludwig Feuerbach). Za Marxa je jasna stvar da religijske iluzije nastaju u realnom svijetu kao njegova refleksija. Nepravda i bijeda se pravdaju "bojim zivotom" nakon smrti. Religija treba u potpunosti nestati kada dospijemo do faze komunizma. Ne silom nego sama od sebe, jer u drustvu ravnopravnih i slobodnih individua koji svoj zivot preuzimaju u licne ruke, nema potrebe za iluzijama. Komunizam je besklasno drustvo i asocijacija slobodnih individua/producenata. U komunizmu nema drzave, stranaka i drugih oblika autoriteta/vlasti nad ljudima. Govoriti o komunistickim drzavama je dakle besmisleno.

Danasnje monoteisticke religije su relikt srednjovjekovlja i feudalizma. One moraju nestati kao i religije prije njih. I u vrijeme starog Egipta, Babilonije ili Grcke su vjerovali da negiranje njihovih raznih bogova bodi ka provaliji covjeka. To su misli covjeka koji zivi u strahu (cesto sam od sebe) pa se boji uteci iz komore "misterioznog".

Slazem se da rasizam takodjer nije poseban svjetonazor. On je samo opravdanje jedne vrste eksploatacije u kasnom feudalizmu (robovlasnistvo u kolonijama) i kapitalizmu. Iza rasizma stoje ekonomski i politicki interesi jedne manjine koja svoju ideologiju namece ostatku drustva. Religija je cesto sluzila kao svjetonazor rasizma, a negdje tu ulogu igra danas dan. Krscanstvo i islam se u tome posebno isticu.
Bila nekada, za vrijeme SFRJ, jedna pitalica kojom se nije smjelo u javnost jer si mogao završiti radi slobode govora u ćuzi.
A glasila je: "što je to dijalektički materijalizam (filozofija marksizma)?"
Odgovor je glasio: "to je pobjeda naučne misli nad zdravim razumom."
Kršćanstvo nije nikada nudilo, a i ne nudi raj na zemlji pa ga je Marx nazvao opijumom za narod.
Marksizam je nudio raj već na zemlji koji se nigdje nije ostvario, a i nema dobrog razloga tome vjerovati.
Marksizam bi po tome onda bio opijum nad opijumima.
Da ti ne moram ja baš sve argumentirati, evo ti našeg kolege, forumaša, ateiste koji neki dan ovdje napisa:
statixx wrote:
...Marksizam se moze posmatrati kao religija, i mnogi to i cine, jer ima element iste, a ogleda se u njegovom laznom prorocanstvu. Marks je historijksim proricanjem pokusao (zapravo tvrdio) da predvidja tendencije razvoja drustva, odnosno ekonomska kretanja - akumulaciju kapitala, nestanak srednje klase i u konacnici drustvenu revoluciju, koja ce potom stvoriti besklasno drustvo blagosanja. Ova doktrina iziskuje mnogo vjere.
Kao takva, marksisticka ideologija moze biti religija nekog ateiste, ali ona nije ateisticka, kako mnogi tvrde.
belfy

#8787 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

o edo,
gazi kocnicu jarane. ako neko pokusa da ti ukaze na sve gluposti (da, gluposti) koje si iznio u ovako kratkom odgovoru trebat ce mu stranica barem. ja sam vec davno prestao pokusavati kad si ti u pitanju, ali kad se ovako zahuktas imam samo zelju da ukazem na preveliku kolicinu sranja. braco draga... neko bi rekao da si profulao cijeli fudbal. ja cu reci da si profulao sve ostalo. ziv ti meni i pametan bio.
Edouard

#8788 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

belfy wrote:o edo,
gazi kocnicu jarane. ako neko pokusa da ti ukaze na sve gluposti (da, gluposti) koje si iznio u ovako kratkom odgovoru trebat ce mu stranica barem. ja sam vec davno prestao pokusavati kad si ti u pitanju, ali kad se ovako zahuktas imam samo zelju da ukazem na preveliku kolicinu sranja. braco draga... neko bi rekao da si profulao cijeli fudbal. ja cu reci da si profulao sve ostalo. ziv ti meni i pametan bio.
Ovako bahato nastupa eventualno onaj koji ima moć vlasti ili znanja. Obzirom da nemaš ni jedno ni drugo pitam se što si umišljaš.
Istina, ne komentiraš moje upise otkako si ono zapeo na izlazu Platonove pećine.
Inače, zavidim ti što si se ti ipak uspio osloboditi religijskog "mraka" i ugledati svjetlo ateističke "istine". Živio.
belfy

#8789 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

ti si prvi koji me optuzio za bahatost, a obzirom da si se sjetio pecine znaci da si pogledao postove unazad. ja nisam bahat. samo iskren. osobe koje to pogadja ne budu primjerom mog sazaljenja. to cak vazi i unazad. ako neko meni satrese istinu u lice, a ja vidim da je u pravu to mu priznam viteski i idemo dalje.

sto se tice Platonove pecine, koliko se sjecam, nisam zapeo, nego odustao od objasnjavanja uprazno, opet, jer si ti sve tjerao u ezoteriju i mistiku. i nemam zelju raspravljati o istoj nadalje bez da ti kopiram sto sam sve rekao. sada si stariji pa mozda budes razumio.

a ovaj tvoj zadnji red ne razumijem nikako. osim ako nisi zelio biti sarkastican. ali ajde de - Uzdravlje!

P.S. sretan Uskrs.
Edouard

#8790 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Edouard wrote:Nisu oni ništa zloupotrijebili. To je logičan slijed događaja.
Sve je ovo lijepo i svaka tvoja stoji kada bi se isto promatralo sa stanovišta ateiste. Ali me interesuje Edo zašto ti kao vjernik ne gledaš stvari sa aspekta bogomdane religije, a pozivaš se na istu?

Jer evo ovdje imamo onu poznatu iz Biblije koja je naravno od boga... ili najmanje, zapisana ali vodjena božijom rukom. Ista glasi:

"...svaka duša da bude pokorna višim vlastima, jer nema vlasti koja nije od Boga: jer je svaka vlast od Boga data. Znači, da onaj ko se protivi vlasti, protivi se Božijem ustrojstvu. A oni koji se protive vlasti, sami na sebe navlače osudu" (Rim. 13,1-2)

Ne znam zašto uzimaš za pravo da spominješ i osuđuješ gornje pojedince i to sa aspekta religije koja precizno daje za pravo njihovo postojanje a time i akcije. A znamo i to da preuzimanje vlasti po božijim pravilima nije piknik. Navodim:

Deuteronomy 20:10-16): … “Kada dodjete do grada sa kojim treba ratovati, ponudite im uslove mira. I ako je odgovor mir i oni vam otvore grad, onda svi koji su u njemu moraju da prinudno rade za vas i da vam služe. A ako ne pristanu na mir nego ratuju protiv vas, onda će te ga opkoliti; i kada vam ga Bog da u vaše ruke, probosti će te sve muškarce mačem, a žene, djecu, stoku i sve ostalo uzećete kao ratni plijen; i uživaćete sva dobra vaših neprijatelja koje vam je Bog dao… A u gradovima koje vam je Bog dao kao vaše naslijeđe, vi nećete sačuvati bilo šta što diše…”

Ukratko, ne može se ništa privatno tumačiti oko jasnih božijih uputstava. Ili ti vjeruješ šta je božija riječ ili naredba, ili ne.
zoro. blogeru stari, čini se kao da te jedino ova dva pitanja muče pa da postaneš vjernik.
Iako pokušavaš ateističkim zamkama, pokušat ću ti odgovoriti da ne ispadne da te ignoriram.
Vidiš, svakoj je ljudskoj zajednici potrebna vlast, i ona svoj temelj nalazi u ljudskoj naravi, dok joj je zadaća - koliko je to moguće - zajamčiti opće dobro društva.
Taj biblijski navod nam zapravo govori da vlast kao takva upućuje na red što ga je Bog postavio, ali oblik političkog režima i izbor voditelja prepušteni su slobodnoj volji građana.
Ljudsko zakonodavstvo ima karakter zakona samo ukoliko je u skladu sa zdravim razumom i zato je jasno da ono dobiva snagu od vječnoga zakona.
Jer, ukoliko se zakonodavstvo udalji od razuma, onda ga se mora proglasiti nepravednim, jer niti ne ostvaruje pojam zakona: to je prije neki oblik nasilja.
Bezakonje nije po Božjoj volji, jer se temelji na ljudskoj samovolji, pa se niti takva vlast ne bi mogla smatrati »od Boga dana«.
I sveti Pavao napisa "svaka" vlast, a ne svakakva vlast.

A ovo drugo, Knjiga ponovljenog zakona, 20. poglavlje, koje je pisao Mojsije pred više od 3500 godina, upute o ratovanju, slažem se, kao dokazanog humanog ateistu s pravom te zabrinjavaju.
I ja se pitam otkuda toliko ubijanja, nedostatka tolerancije, i teško nalazim zadovoljavajućeg odgovora.
Čini se da Mojsijev Bog nije tolerirao lažna božanstva i njihove štovatelje koji bi stajali na put izabranom narodu, te ih je nemilice kažnjavao i uništavao, čak čitave zajednice.
Kao dobar poznavalac Biblije sigurno znaš da je i vlastiti izabrani židovski narod radi nevjerstva izručivao njihovim neprijateljima da se opamete. Sjećaš se samo babilonskog sužanjstva.
Edouard

#8791 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

belfy wrote:ti si prvi koji me optuzio za bahatost, a obzirom da si se sjetio pecine znaci da si pogledao postove unazad. ja nisam bahat. samo iskren. osobe koje to pogadja ne budu primjerom mog sazaljenja. to cak vazi i unazad. ako neko meni satrese istinu u lice, a ja vidim da je u pravu to mu priznam viteski i idemo dalje.

sto se tice Platonove pecine, koliko se sjecam, nisam zapeo, nego odustao od objasnjavanja uprazno, opet, jer si ti sve tjerao u ezoteriju i mistiku. i nemam zelju raspravljati o istoj nadalje bez da ti kopiram sto sam sve rekao. sada si stariji pa mozda budes razumio.

a ovaj tvoj zadnji red ne razumijem nikako. osim ako nisi zelio biti sarkastican. ali ajde de - Uzdravlje!

P.S. sretan Uskrs.
Stil i fraze koje si koristio za mene su bili očit pokazatelj bahatosti.
Za pećinu nisam gledao postove unazad, pamćenje me još dobro služi, a ni ja nemam volje nastavljati tu diskusiju.
Jest, bio sam na kraju malo sarkastičan.
I hvala na čestitanju povodom vrlo skorog blagdana Uskrsa. Živio.
GAU8

#8792 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Za ljepši dio teme:
Image
harač

#8793 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

kada su predmet stalne indoktrinacije od malih nogu, onda upadaju u specifični teokratski štokholmski sindrom. tako smo i ovdje, od žena, mogli pročitati opravdanja muhamedove/allahove dozvole udaranja žena, ili tretiranja žena kao nižih bića (kod svjedočenja, nasljeđivanja...) i sl., što ukazuje na krajnje domete religijskog zla
Avetinho

#8794 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Avetinho »

GAU8 wrote:Za ljepši dio teme:
Image
To je i meni uvijek bila misterija.

Moja zena je ateist.
aurora313

#8795 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Edouard wrote: zoro. blogeru stari, čini se kao da te jedino ova dva pitanja muče pa da postaneš vjernik.
Iako pokušavaš ateističkim zamkama, pokušat ću ti odgovoriti da ne ispadne da te ignoriram.
Vidiš, svakoj je ljudskoj zajednici potrebna vlast, i ona svoj temelj nalazi u ljudskoj naravi, dok joj je zadaća - koliko je to moguće - zajamčiti opće dobro društva.
Taj biblijski navod nam zapravo govori da vlast kao takva upućuje na red što ga je Bog postavio, ali oblik političkog režima i izbor voditelja prepušteni su slobodnoj volji građana.
Bogati, od kuda ti to 'slobodnoj volji'? Stara Grčka? Čemu termini 'politički režim' pa onda dodatna nebiblijska postava 'slobodne volje građana'. To je samo tvoje današnje razmišljanje a nikako stvarnost od prije dva ili više milenija i periodima između.
Ljudsko zakonodavstvo ima karakter zakona samo ukoliko je u skladu sa zdravim razumom i zato je jasno da ono dobiva snagu od vječnoga zakona.
Za tebe je zdrav razum da neko vjeruje u kreaciju, dok za mene nije. Ujedno, da li su isti propisani nekom jedinstvenom postavkom zdravog razuma u svim društvima? Nekako mi po tome izgleda da bi šerijatski zakoni trebali biti najbolja rješenja!
Jer, ukoliko se zakonodavstvo udalji od razuma, onda ga se mora proglasiti nepravednim, jer niti ne ostvaruje pojam zakona: to je prije neki oblik nasilja. Bezakonje nije po Božjoj volji, jer se temelji na ljudskoj samovolji, pa se niti takva vlast ne bi mogla smatrati »od Boga dana«. I sveti Pavao napisa "svaka" vlast, a ne svakakva vlast.
Zakonodavstvo koje se 'udaljava od razuma' ne postoji, jer svako ima svoje vlastite razumne izvore i razloge. Robovlasničko zakonodavstvo uobicajeno u biblijsko doba nije za mene bilo razumno, ali za one iz tog doba jeste. Sa manjim izuzetcima, ne postoje generalni parametri oko nečega što bi svima trebalo biti razumno i u svakom društvu u zadnjih 4000 godina, a šta ne.

Izvini edo, ali na tvoj način rezonovanja i postavki, nemoguće je diskutovati.
5 0 5

#8796 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

edo u bespucima biblijske povijesti. sta kaze zdravi razum? zemlja ravna ploca? sve se vrti oko nas? jesu li crnci i zene zivotinje ili ljudska bica? vaze li jos uvijek te ili se nesto promijenilo u zadnjih par stotina godina?
šatirana_ljubičica

#8797 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

I?
Ustanoviste li na čemu ateisti baziraju svoj svjetonazor ? :-)
aurora313

#8798 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

šatirana_ljubičica wrote:I?
Pa i jesmo, ali ne bismo da objašnjavajući vrijeđamo one druge! :D
5 0 5

#8799 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote:I?
svako malo se postavi to pitanje. a odgovor je uvijek sarkastican. mozda je tako i najbolje.
šatirana_ljubičica

#8800 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

Pa dobro, zar se ne može naći neki ozbiljni, neiskompleksirani ateist, koji ne smatra da su vjernici niža bića, pa ono..u svjetlu svoje spoznaje lijepo bez dvosmislenosti objasniti šta su njegvoi svjetonazori.
Mislim, kvragu više i rasprave, dajte da razgovaramo, ljudi smo na kraju krajeva!
Locked