Lopov-eliminator wrote:
ateisti se svakodnevno suočavaju sa strašnom diskriminacijom, pritiskom okoline pa i društvenim progonom.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
mirza_15
#8751 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
Lopov-eliminator
#8752 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I eto, kao i obično Edouard je ponovo došao da prospe svu svoju bezgraničnu mržnju prema ateistima. Ovaj čovjek na koga su 90-te očigledno imale veliki utjecaj konstantno se ponaša po istom šablonu koraka:
1. Krene sa iznošenjem svojih mrzilačkih stavova o ateizmu koje automatski izjednačava sa činjenicama,
pri tome nudeći kvaziargumente, među kojima su i citati poznatih ljudi kao i, kako on voli napisati, "deklariranih ateista", a bogme često i prebrojava leševe i ratne zločince. I da, najčešće pominjani kvaziargumenti su oni o moralnoj inferiornosti ateista, komunizmu koji izjednačava s ateizmom, pripisivanje ratnih zločinaca ateizmu, abortusa itd.
2. Javlja se sagovornik (ateista ili antiteista) koji te stavove osporava određenim argumentima. Edouard, u ovisnosti od toga ko je sagovornik, ulazi u raspravu ukoliko misli da je to sagovornik s kojim se može ''izboriti''. Ako je sagovornik ipak neko koga Edouard zna od prije na forumu, a ko je njegove kvaziargumente već prije često razmontiravao, Edouard odmah krene u ignorisanje i tu svaka priča prestaje.
3. Ukoliko sagovornik iznese nešto jače kontraargumente koje glatko pobijaju Edouardove argumente, onda Edouard postepeno krene ignorisati jedan po jedan kontraargument koji ne zna kako osporiti, sve dok ne dođe do potpunog ignorisanja. Također, Edouard primjenjuje ignorisanje i na svako pitanje na koje ne zna i/ili ne smije odgovoriti.
4. Nakon toga, Edouard se povlači u ilegalu i ne javlja se na forumu jer čeka da se sve zaboravi i potone na prethodne strane teme.
5. Nakon što je procijenio da se prašina dovoljno slegla a stari postovi potonuli dovoljno, Edouard se vraća na korak 1 i sve ide ispočetka ponovo iznosi identične mrzilačke stavove o ateistima, na isti način kao i prije i uz sve iste kvaziargumente kao i prije, te naprasno zaboravlja kako je prije pobjegao od neugodnih pitanja vezanih za te iste kvaziargumente, kao i od kontraargumenata i naravno sve navedene korake ponavlja ukrug.
Kako stvari stoje, mržnja iz 90-ih će još dugo na ovim prostorima obitavati.
1. Krene sa iznošenjem svojih mrzilačkih stavova o ateizmu koje automatski izjednačava sa činjenicama,
pri tome nudeći kvaziargumente, među kojima su i citati poznatih ljudi kao i, kako on voli napisati, "deklariranih ateista", a bogme često i prebrojava leševe i ratne zločince. I da, najčešće pominjani kvaziargumenti su oni o moralnoj inferiornosti ateista, komunizmu koji izjednačava s ateizmom, pripisivanje ratnih zločinaca ateizmu, abortusa itd.
2. Javlja se sagovornik (ateista ili antiteista) koji te stavove osporava određenim argumentima. Edouard, u ovisnosti od toga ko je sagovornik, ulazi u raspravu ukoliko misli da je to sagovornik s kojim se može ''izboriti''. Ako je sagovornik ipak neko koga Edouard zna od prije na forumu, a ko je njegove kvaziargumente već prije često razmontiravao, Edouard odmah krene u ignorisanje i tu svaka priča prestaje.
3. Ukoliko sagovornik iznese nešto jače kontraargumente koje glatko pobijaju Edouardove argumente, onda Edouard postepeno krene ignorisati jedan po jedan kontraargument koji ne zna kako osporiti, sve dok ne dođe do potpunog ignorisanja. Također, Edouard primjenjuje ignorisanje i na svako pitanje na koje ne zna i/ili ne smije odgovoriti.
4. Nakon toga, Edouard se povlači u ilegalu i ne javlja se na forumu jer čeka da se sve zaboravi i potone na prethodne strane teme.
5. Nakon što je procijenio da se prašina dovoljno slegla a stari postovi potonuli dovoljno, Edouard se vraća na korak 1 i sve ide ispočetka ponovo iznosi identične mrzilačke stavove o ateistima, na isti način kao i prije i uz sve iste kvaziargumente kao i prije, te naprasno zaboravlja kako je prije pobjegao od neugodnih pitanja vezanih za te iste kvaziargumente, kao i od kontraargumenata i naravno sve navedene korake ponavlja ukrug.
Kako stvari stoje, mržnja iz 90-ih će još dugo na ovim prostorima obitavati.
- GAU8
#8753 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Bogovi koji bi dopustili ovo (da postoje kojim slucajem), ne bi zasluzili ni trunke postovanja.
- skupljac_zeljeza
#8754 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Može li moj citat moje mržnje prema nekome? Ako dobijem slučajno ili tragajući iz 5 različitih pouzdanih izvora sa 5 različitih mjesta identičnu informaciju koliko sam daleko od aksioma? U prošlom sistemu vjernici su bili građani drugog reda i prava nismo dobili onako, nego se izborili za njih. Ne znam šta tebi nedostaje pa traži. Ne očekuješ li valjda da ja to uradim za ateiste dok ovdje meni lijepe atribute kako sam ovca koja vjeruje u 'istočnjačke bajke' napisane u staroj knjizi tamo negdje daleko i kako sam zbog toga zaostao u odnosu na njega? Nije valjda da to ne vidiš?Lopov-eliminator wrote:Eto vidiš kakav si. U boldiranom je poenta, ti si u sve ovo ušao sa cementiranim stavovima koje ne želiš mijenjati i potpuno si sam sebe zatvorio za nove spoznaje, misleći da si pokupio svu pamet svijeta. I nije tačno da ti ne dobivaš više, jer i ovi tvoji mrzilački stavovi su rezultat represije nad ateistima koju ljudi poput tebe provode u realnosti kad izađete s foruma.skupljac_zeljeza wrote:Nije problem da ja vas ne razuvjeravam nego ostavim da i dalje vjerujete u šta vjerujete. Ništa ne dobijam ni u jednom ni u drugom slučaju. Ono što sam skupio iz raznih izvora mi ne može promijeniti iznesene zaključke pa godili oni vama 4-5 ili ne godili.Lopov-eliminator wrote: Upravo to. Ali, mene mnogo vise brinu motivi guranja takvih teza, pogledaj samo koliko je doticni lazi iznio, koliko toga je izignorirao, zbog cega je spreman ici tako daleko?
I ti tvoji famozni izvori su pravo jaki, džaba ti svi oni kad ti ne mogu pomoći da običnom smrtniku poput mene daš odgovor na određena pitanja i kad su te isti izvori toliko iznevjerili da si se morao služiti najbezočnijim lažima te bježati od svega onoga što tvoje laži uredno razotkriva.
Nije problem u tome da li će ti stavovi goditi nekome od nas ili ne, problem su njihove refleksije u realnosti koje gledamo danas. Zbog takvih ljudi kao ti koji imaju takvu mržnju prema ateistima, ateisti se svakodnevno suočavaju sa strašnom diskriminacijom, pritiskom okoline pa i društvenim progonom.
- skupljac_zeljeza
#8755 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Je li Bog prodao čovjeku zemlju, ovce, krave, voćke pa Nijemcima i Englezima dao više, a Somalijcima manje? Je li Bog naredio čovjeku da te resurse dijeli ako dođe do viška u obliku zekata. Neka ovih 85 ljudi koji imaju koliko i pola planete uplate samo tih 2,5%, ovih slika ne bi imali.GAU8 wrote:
Bogovi koji bi dopustili ovo (da postoje kojim slucajem), ne bi zasluzili ni trunke postovanja.
-
Lopov-eliminator
#8756 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Šta je, ne dopada ti se kad ti to neko napiše? I ti spadaš u isti koš kao @Edouard i @skupljac_zeljeza. Vidjelo se ko si ti kad si optužio kerimu1 da mrzi vjeru i vjernike samo zato što se ne slaže s tvojom ideologijom mahanja religijom kao nečim što se nosi oko vrata, a nisi ni pomislio da bi kerima mogla biti vjernica. Za tvoju informaciju, kerima1 je muslimanka. No, tebe ništa nije sprječavalo da unaprijed pretpostaviš da nije.mirza_15 wrote:Lopov-eliminator wrote:
ateisti se svakodnevno suočavaju sa strašnom diskriminacijom, pritiskom okoline pa i društvenim progonom.![]()
![]()
Možda ti niko nije saopštio ali 1992. je davno prošla.mirza_15 wrote:Da nema kengura u australiji mi bi svi imali platu od 5.000 eura i zivjeli bi sretno do kraja zivota. Koja logika hebo te. Kenguri u australiji imaju veze sa nasim platama taman toliko koliko imaju dzamije sa fabrikama i firmama. Vama mrznja prema vjeri i vjernicima muti pogled do te mjere da povezujete apsolutno nepovezivo. Nidje veze.kerima1 wrote: Sto vise fabrika,a manje bogomolja,onda ce samo iskreni ici na molitve,ovako jedna firma dodje na sto dzamija i cudimo se kad vidimo krimosa u prvom safu.Vjera nekima dodje da zamazu oci ostalima da ne primijete sta ovi rade.
-
mirza_15
#8757 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
mirza_15 wrote:Lopov-eliminator wrote:
ateisti se svakodnevno suočavaju sa strašnom diskriminacijom, pritiskom okoline pa i društvenim progonom.![]()
![]()
-
mirza_15
#8758 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tebi svi vjernici spadaju u isti kos. Svima prije ili kasnije nalijepis istu etiketu i iste optuzbe. To sto sada pises za eduarda pisao si prije za jednog drugog forumasa. Imas kalup u koji nas stavljas sve onako djuture. Ne dao Bog dragi da se takavi kao ti "ugrozeni" dograbe vlasti.
- Leo_alfa
#8759 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
GAU8 wrote:Bogovi koji bi dopustili ovo (da postoje kojim slucajem), ne bi zasluzili ni trunke postovanja.
- apsidejzi
#8760 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Drzi se ti svoje travarice i ne spamaj temu u polupjanom stanju.Leo_alfa wrote:GAU8 wrote:Bogovi koji bi dopustili ovo (da postoje kojim slucajem), ne bi zasluzili ni trunke postovanja.![]()
![]()
![]()
Samo prezir I gadjenje.
http://forum.klix.ba/-joj-jesam-se-napi ... #p11232216
-
5 0 5
- Leo_alfa
#8762 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma nisam jos, ali laganini mi ide. Drago mi je sto me pratis, evo na jos jednoj temi pisem "kafana kod muhe", bice jos u nastavkuapsidejzi wrote:Drzi se ti svoje travarice i ne spamaj temu u polupjanom stanju.Leo_alfa wrote:GAU8 wrote:Bogovi koji bi dopustili ovo (da postoje kojim slucajem), ne bi zasluzili ni trunke postovanja.![]()
![]()
![]()
Samo prezir I gadjenje.
http://forum.klix.ba/-joj-jesam-se-napi ... #p11232216
- harač
#8763 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
"bog" uslišava molitve kad se radi o ispitima, utakmicama, i drugim trivijalnostima o kojima mu se šalje bezbroj upita svaki dan, ali druge su mu stvari manje zanimljiveskupljac_zeljeza wrote:Je li Bog prodao čovjeku zemlju, ovce, krave, voćke pa Nijemcima i Englezima dao više, a Somalijcima manje? Je li Bog naredio čovjeku da te resurse dijeli ako dođe do viška u obliku zekata. Neka ovih 85 ljudi koji imaju koliko i pola planete uplate samo tih 2,5%, ovih slika ne bi imali.GAU8 wrote:
- apsidejzi
#8764 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kad se razmazeni zapadni covjek pocne ismijavati sa okrutnoscu zivota kroz kojeg su prolazile prijasnje generacije... Putuj malo svijetom pa ces vidjet da ne cvjetaju ruze svuda i da tamo nema uslova kao sto ih ima kod tebe i da tamo vaze drugacija pravila nego kao kod tebe. Umjesto da ti ovakve stvari povecaju skromnost i poniznost, one su ti povecale samo oholost i gordost. Ne boj se, nicija nije do zore gorila pa nece ni tvoja. Prije ili poslije ces ugledati posljedice svoje oholosti.5 0 5 wrote:
![]()
![]()
![]()
Tebi je zapadni nacin zivota u potpunosti isisao empatiju prema drugima i jednostavno nisi u stanju ni zamisliti uzrocno posljedicnu vezu koja stoji iza citiranog.
-
5 0 5
#8765 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
znam buraz. sve se slazem. evo, ne mogu si naci zenu. ruzan, neobrazovan, bijeda. niko me nece. ali srecom biblija mi daje rjesenje. razmisljam da silujem kakvu aisu od 5-6 godina starosti, cim skupim 50 komada srebra. bog ne moze pogrijesiti pa tako ni zakoni koje je spustio. univeralni su i vrijede dok je svijeta i vijeka.apsidejzi wrote:Kad se razmazeni zapadni covjek pocne ismijavati sa okrutnoscu zivota kroz kojeg su prolazile prijasnje generacije... Putuj malo svijetom pa ces vidjet da ne cvjetaju ruze svuda i da tamo nema uslova kao sto ih ima kod tebe i da tamo vaze drugacija pravila nego kao kod tebe. Umjesto da ti ovakve stvari povecaju skromnost i poniznost, one su ti povecale samo oholost i gordost. Ne boj se, nicija nije do zore gorila pa nece ni tvoja. Prije ili poslije ces ugledati posljedice svoje oholosti.5 0 5 wrote:
![]()
![]()
![]()
Tebi je zapadni nacin zivota u potpunosti isisao empatiju prema drugima i jednostavno nisi u stanju ni zamisliti uzrocno posljedicnu vezu koja stoji iza citiranog.
- GAU8
#8766 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Takvu šemu reality show-a samo ljudi i mogu smislitiskupljac_zeljeza wrote:Je li Bog prodao čovjeku zemlju, ovce, krave, voćke pa Nijemcima i Englezima dao više, a Somalijcima manje? Je li Bog naredio čovjeku da te resurse dijeli ako dođe do viška u obliku zekata. Neka ovih 85 ljudi koji imaju koliko i pola planete uplate samo tih 2,5%, ovih slika ne bi imali.GAU8 wrote:
- apsidejzi
#8767 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tu si se zeznuo, al nemas ti kapacitet to da skontas... Srce upljano materijalistickim blatom5 0 5 wrote: bog ne moze pogrijesiti pa tako ni zakoni koje je spustio. univeralni su i vrijede dok je svijeta i vijeka.
Isto kao i onaj sto hoce da siluje Aisu od 5 godina. na istom ste nivou jer obojica vidite do istog odstojanja.
-
5 0 5
#8768 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
zeznuo sam se da bog ne moze pogrijesiti? e hvala ti sto si tako stvari postavio. jer ja i ne mislim da ih je bog spustao, nego ih je pustinjski covjek smisljao prije par hiljada godina. ali ostalo je zapisano, i nisam vidio nikakav update. mozda ti jesi.apsidejzi wrote:Tu si se zeznuo, al nemas ti kapacitet to da skontas... Srce upljano materijalistickim blatom5 0 5 wrote: bog ne moze pogrijesiti pa tako ni zakoni koje je spustio. univeralni su i vrijede dok je svijeta i vijeka.
moje uprljano materijalisticko srce ne osjeti bol kada cuje da silovana zena mora imati 4 muska i 8 zenskih svjedoka u slucaju da se drzne prijaviti silovatelja. kojoj na kraju prisiju bicevanje i nova silovanja u zatvoru zbog preljube. ne moze moje srce razumjeti a ni moja apaticna pamet jemence koji ne razumju islam kako treba pa se vole zeniti sa osmogodinjom djecom (valjda inspirisani svojim poslanikom), a ne suocjecam ni sa cafirima saudijcima kada svakog petka MORAJU izbicovati blogera koji se drznuo razmisljati svojom glavom. otkinute glave, spaljeni ljudi, bicevanje i sakacenje, zamotane zene zarobljene bez glasa i lika, zakoni napisani prije milenijum i po ili dva, svestenici pedofili, zlatni tronovi, rolexi i avioni. sve je to dio mog zapadnog kapitalistickog, materijalistickog blatom upraljnog zivota i srca.
srecom, ti si nasao mir u svojoj dusi pa mozes i znas suosjecati sa djetetom koje pije blato, kome crv raste u oku, sa osmogodisnjem silovanim djetetom (sve po zakonu).
ni saudijac ni jemenac ni sirijac a ni papa franjo ne razumije svoju vjeru kao sto je Ti, apidejzi razumijes. samo, neces jos, cekas jos malo pa ces, s bozijom pomoci, otici da im objasnis kako stvari stoje. izignoriraj citat iz biblije koji lijepo objasnjava sta je zlocin a i kakva je kazna. jer znas, bog, kao sto ti kazes, zna i pogrijesiti. ili, moras imati cisto srce (ili) poprilicno tupu pamet da dokucis velicine konkretne recenice: ako silujes moras i ozeniti, i nikad je razvesti a usput i ocu platiti 50 komada srebra". moras biti VELICINA da dokucis mudros' takvog zakona. ne s'vata to svako. jebi ga, bog nije svakom otvorio oci.
- skupljac_zeljeza
#8769 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vrlo je jednostavno sve poredano samo vi komplikujete bez veze. Uvijek će biti gladnih i u nevolji, ali je dato rješenje problema u Uputi samo ga treba ispoštovati. Viška hrane i ostalih dobara na zemlji ima samo nije raspoređena kako treba. Neka svako krene prvo od komšije bližnjeg pa će geometrijskom progresijom stići i do 'komšija daljnjih'.harač wrote:"bog" uslišava molitve kad se radi o ispitima, utakmicama, i drugim trivijalnostima o kojima mu se šalje bezbroj upita svaki dan, ali druge su mu stvari manje zanimljiveskupljac_zeljeza wrote:Je li Bog prodao čovjeku zemlju, ovce, krave, voćke pa Nijemcima i Englezima dao više, a Somalijcima manje? Je li Bog naredio čovjeku da te resurse dijeli ako dođe do viška u obliku zekata. Neka ovih 85 ljudi koji imaju koliko i pola planete uplate samo tih 2,5%, ovih slika ne bi imali.GAU8 wrote:
„I Allaha obožavajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama bližnjim, i komšijama daljnjim...“ (En-Nisa, 36)
„Nije povjerovao u mene onaj koji zanoći sit, a njegov komšija, koji živi pored njega a znavši za njegovo stanje, bude gladan,!“ (El-Buhari u Edebu el-mufred, 112; el-Bejhaki u Sunenu el-kubra, 19452; i drugi.
- harač
#8770 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pitanje distributivne pravde nije problem, to je naročito efikasno riješeno u de facto ateističkim zemljama skandinavije, kojima pada napamet čak da milostinju udjeljuju i po raznoraznim zemljama trećeg svijeta (mahom muslimanskim), a ne samo da se brinu o blagostanju svojih građana. ja spominjem sam koncept molitve, gdje se navodno trivijalne stvari lako primaju u "boga", a druge koje se tiču života i smrti istom nisu tako sexy temeskupljac_zeljeza wrote:Vrlo je jednostavno sve poredano samo vi komplikujete bez veze. Uvijek će biti gladnih i u nevolji, ali je dato rješenje problema u Uputi samo ga treba ispoštovati. Viška hrane i ostalih dobara na zemlji ima samo nije raspoređena kako treba. Neka svako krene prvo od komšije bližnjeg pa će geometrijskom progresijom stići i do 'komšija daljnjih'.
naravno, sa naturalističke tačke gledišta tu nema nikakvih misterija
- skupljac_zeljeza
#8771 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da li bi tebe zadovoljilo kada bi Bog svaki dan spuštao svakom čovjeku po porciju ćevapa? Koliko bi to narušilo njegov koncept na Zemlji? Nije ovo džennet. Na Zemlji nismo bez razloga: "Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe". (Er-Raad, 11).harač wrote:pitanje distributivne pravde nije problem, to je naročito efikasno riješeno u de facto ateističkim zemljama skandinavije, kojima pada napamet čak da milostinju udjeljuju i po raznoraznim zemljama trećeg svijeta (mahom muslimanskim), a ne samo da se brinu o blagostanju svojih građana. ja spominjem sam koncept molitve, gdje se navodno trivijalne stvari lako primaju u "boga", a druge koje se tiču života i smrti istom nisu tako sexy temeskupljac_zeljeza wrote:Vrlo je jednostavno sve poredano samo vi komplikujete bez veze. Uvijek će biti gladnih i u nevolji, ali je dato rješenje problema u Uputi samo ga treba ispoštovati. Viška hrane i ostalih dobara na zemlji ima samo nije raspoređena kako treba. Neka svako krene prvo od komšije bližnjeg pa će geometrijskom progresijom stići i do 'komšija daljnjih'.![]()
- Idemedosumom
#8772 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno da ga ne bi zadovoljilo, šta će jadni vegetarijanciskupljac_zeljeza wrote: Da li bi tebe zadovoljilo kada bi Bog svaki dan spuštao svakom čovjeku po porciju ćevapa? Koliko bi to narušilo njegov koncept na Zemlji? Nije ovo džennet. Na Zemlji nismo bez razloga: "Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe". (Er-Raad, 11).
- GAU8
#8773 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hoće hoće....skupljac_zeljeza wrote:Vrlo je jednostavno sve poredano samo vi komplikujete bez veze. Uvijek će biti gladnih i u nevolji, ali je dato rješenje problema u Uputi samo ga treba ispoštovati. Viška hrane i ostalih dobara na zemlji ima samo nije raspoređena kako treba. Neka svako krene prvo od komšije bližnjeg pa će geometrijskom progresijom stići i do 'komšija daljnjih'.
Malo je šta licemjernije od izjave: "pomoliću se za gladne"...
To bukvalno znači ne uraditi ništa, a osjećati se još dobro zbog toga...
-
5 0 5
#8774 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote:Da li bi tebe zadovoljilo kada bi Bog svaki dan spuštao svakom čovjeku po porciju ćevapa? Koliko bi to narušilo njegov koncept na Zemlji? Nije ovo džennet. Na Zemlji nismo bez razloga: "Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe". (Er-Raad, 11).harač wrote: pitanje distributivne pravde nije problem, to je naročito efikasno riješeno u de facto ateističkim zemljama skandinavije, kojima pada napamet čak da milostinju udjeljuju i po raznoraznim zemljama trećeg svijeta (mahom muslimanskim), a ne samo da se brinu o blagostanju svojih građana. ja spominjem sam koncept molitve, gdje se navodno trivijalne stvari lako primaju u "boga", a druge koje se tiču života i smrti istom nisu tako sexy teme![]()
- skupljac_zeljeza
#8775 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne može tako. Možeš ti doviti, ali te ne oslobađa obaveze zekata i dalje. Naređeno je materijalno davanje. Neizvršavanje ove obaveze povlači veliki grijeh.GAU8 wrote:Hoće hoće....skupljac_zeljeza wrote:Vrlo je jednostavno sve poredano samo vi komplikujete bez veze. Uvijek će biti gladnih i u nevolji, ali je dato rješenje problema u Uputi samo ga treba ispoštovati. Viška hrane i ostalih dobara na zemlji ima samo nije raspoređena kako treba. Neka svako krene prvo od komšije bližnjeg pa će geometrijskom progresijom stići i do 'komšija daljnjih'.
Malo je šta licemjernije od izjave: "pomoliću se za gladne"...
To bukvalno znači ne uraditi ništa, a osjećati se još dobro zbog toga...
''A naređeno im je da samo Allaha obožavaju, da mu iskreno vjeru ispovijedaju, da namaz klanjaju i zekat daju; a to je – ispravna vjera.'' (El-Bejjine, 5.)