Oprosti, ali TO u Kanadi i u ostatku svjeta nisu paganski obicaji,pike wrote:Funkcionise u Kandi i Americi odlicno. In God We Trust su stavli petesetih da se zainate sovjetskom savezu.wolf07 wrote: Konacno, kad je vec potegnuto pitanje dzume. Sekularizam jeste zanimljiv princip sam po sebi ali dajte mi primjer gdje to stvarno funkcionise. Otkud vjerski praznici u sekularnim drzavama? Otkud "In God We Trust" na americkom dolaru? Otkud kicenje jelki i sila rasvjete koja guta more struje danima prije i poslije Bozica. Da se razumijemo, nisam uopste protiv toga, cak to u meni budi lijepe emocije iako sam musliman. Ja nemam nista protiv Bozicne euforije ali zbog cega se napada dzuma a onda istovremeno pljuje po efendiji Cericu kad on progovori dvije-tri protiv "deda Mraza" kojeg serviraju izmedju ostalog i muslimanskoj djeci, a znamo svi da je to sv.Nikola.
Kicenje jeliki je stari evropski obicaj jos prije krscanstva. Vjerovatno ima paganske korijene, jer nisu ovi abrahamovi/ibrahimovi dosli i donjeli jelku iz svoje pustinje sigurno. Ista stvar je sa deda mrazom i svetim nikolom, serviraju se i krscanskoj i muslimanskoj djeci stari paganski obicaji. Ti se obicaji njeguju u Evropi vec hiljadama godina i neka ih. Zasto bacati svoje da se ugodi tudjem.
nego krscanski.
Da se razumimo oko toga.
Ako su bili paganski, to je bilo prije Isusa, Petra, Pavla, Tome i Ante.
Izbjegavas SRZ rasprave.
Kanada i SAD su tolerantne drzave,
kad njima ta tolerancija stima.
Ali i u toj njihovoj toleranciji ima puno rupa i provalija.