Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#876 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Sipiridon

de mi reci sa kojim Plantellinim proizvodom si ih tretirao?
Pošto si foliarno radio da nisi predozirao jer ne vjerujem da si ih takve mokre ostavio na suncu? :)
Moje pravilo je: zalijevanje i to nakon što se zemlja dobro osuši i idemo po 1dcl do 2 dcl i blago povećavanje ovisno od veličine posude.
ako je ona od 10l onda svakako stavim 5dcl ili 1l tekućine nakon što je zemlja isušena.

Al fakat me zanima koji Plantelling proizvod si koristio.
Mu'min

#877 VRT & VITA

Post by Mu'min »

platen91 wrote:Gdje kupuješ Plantela VITA ja ga nisam nigdje vidio Vrt sam našao samo u Interexu a gledeao sam i u nekim poljoprivrednim apotekama?
@platen91

Ja ti nisam u SA tako da ne znam gdje baš toga ima al gdje ima VRT mora biti i VITA.
Predlažem da upitaš da li nabavljaju i kad bi stiglo u Interex.
Sve u svemu ja imam pozitivna iskustva sa VRTom i Vitom. Pa eto počni sa VRT jer i onako tako ide, VITA (reče mi gospod na pomoć korisnicima za Plantellu kad sam ih zvao da mi je pojasne razliku) je za extrene uslove, npr. velika suša itd. to je kao jača doza lijeka.
Vojvoda Vojvodine

#878 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Vojvoda Vojvodine »

-Spiridon- i Mu'min puno vam hvala na savetima,sklonio sam ih sa sunca pa sad šta bude-biće.
Ostajemo ovde sa vama da se družimo i ucimo o chiliju pa verujem dogodine da necu imati ovakvih problema kao ove.
Jos jednom puno hvala
Vojvoda Vojvodine

#879 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Nisam primetio niti našao na facebook ni jednu grupu o chiliju,mislim postoji jedna od 24 člana al nije aktivna.
Ako želite a mislim da bi bilo i pristupnicije mnogima,može se otvori grupa
-Spiridon-

#880 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Sipiridon

de mi reci sa kojim Plantellinim proizvodom si ih tretirao?
Pošto si foliarno radio da nisi predozirao jer ne vjerujem da si ih takve mokre ostavio na suncu? :)
Moje pravilo je: zalijevanje i to nakon što se zemlja dobro osuši i idemo po 1dcl do 2 dcl i blago povećavanje ovisno od veličine posude.
ako je ona od 10l onda svakako stavim 5dcl ili 1l tekućine nakon što je zemlja isušena.

Al fakat me zanima koji Plantelling proizvod si koristio.
Koristio sam Plantellino tekuče željezo pri čemu sam se do pičice držao upustva za upotrebu, jer sam bio svjestan, da bi to mogao biti škakljiv posao. Kod pripremanja sam i ja pomislio na moguče predoziranje (potrebna količinami mi se činila nenormalo velikom), ali tako je stajalo u upustvu... Možda je uvoznik loše preveo na slovenski, možda zaboravio staviti koju decimalku kod mililitara, možda... tko bi ga zano. Uglavnom biljke sam uspješno spalio, karikirano rečeno, do korjena, ali su ipak preživjele. Danas sasvim zadovoljavajuče rastu bez mog nepotrebnog kopkanja oko njih šta je zapravo i poanta cjele priče. :)
Mu'min

#881 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Spiridon
ja bi reko da si ti to predozirao. :)
Inače moguće je da su fulali opis mada ja se držim one engleske poslovice kada radi o uzgoju čilija:"Less is more".
Naime lijek je lijek pa opet može imati neželjene efekte kod ljudi, posebno djece. A mlade sadnice su ko djeca.
Pričam ti iz iskustva jer sam i sam jedno predozirao i sve požutjelo ko limun. :)
Od tada pamet u glavu. :)

A nikad nisam koristio taj preparat od Plantelle.
Vojvoda Vojvodine

#882 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Mesto na kojem sam prebacio papricice ima 4 sata sunca.Bas sam gledao na sat i jel dovoljno to?
-Spiridon-

#883 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Spiridon
ja bi reko da si ti to predozirao. :)
Inače moguće je da su fulali opis mada ja se držim one engleske poslovice kada radi o uzgoju čilija:"Less is more".
Naime lijek je lijek pa opet može imati neželjene efekte kod ljudi, posebno djece. A mlade sadnice su ko djeca.
Pričam ti iz iskustva jer sam i sam jedno predozirao i sve požutjelo ko limun. :)
Od tada pamet u glavu. :)

A nikad nisam koristio taj preparat od Plantelle.
Normalno da je bilo predozirano - rezultat jasno ukazuje na to!

U pridodanim uputama za upotrebu, koje sam sljedio, stoji:

"Gnojivo možemo upotrebiti za zaljevanje, a možemo ga , rastopljenog u vodi i špricati po zelenim djelovima biljaka. Za zaljevanje trebamo 12,5 ml gnojiva, kojeg izmješamo sa 2 l vode i time zalijemo 2 m² površine. Gnojivo možemo jednostavno odmjeriti sa poklopcem embalaže, gdje je milimetarska mjerica.
Za fiarnu upotrebu - špricanje zelenih djelova biljki - trebamo 35 ml gnojiva, kojeg izmješamo sa 2,5 l vode.
Tekuče željezo upotrebljavamo preventivno ili kurativno u vremenu vegetacije biljke. Preventivno špricamo povrče i ukrasne biljke u odmjerku 20 ml/10 l vode."

Sami neki čudni, meni nelogični omjeri za mješanje s vodom, govori o milimetarskoj mjerici umjesto mililitarskoj... ko da je upute pisao neko, koji nema pojma o tretiranju biljaka sa hemijskim sredstvima.
Hebat ga, svaka škola nešto košta! Ja za sebe mogi reči, da sam još jeftino prošao. :evil:

Nego šta je mišljeno sa tim "... ne vjerujem da si ih takve mokre ostavio na suncu?..."

Kakve ima veze izmedju mokre bilke i sunca? :?

LP
-Spiridon-

#884 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Vojvoda Vojvodine wrote:Mesto na kojem sam prebacio papricice ima 4 sata sunca.Bas sam gledao na sat i jel dovoljno to?
Moglo bi još koji sat sunca više, ali i to je dovoljno. :)

LP
Vojvoda Vojvodine

#885 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Meni najbolje napreduje penis chili za sad,i ima cvetova.Barem on da mi uspe
-Spiridon-

#886 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Vojvoda Vojvodine wrote:Meni najbolje napreduje penis chili za sad,i ima cvetova.Barem on da mi uspe
Ne brini, do jeseni če svi uspjeti, samo ih ostavi na miru. Trebaju oni svoje vreme za to, a tu se nema prečice. :)
rinna0304

#887 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by rinna0304 »

Image
ovogodisnje:) habanero, fafaron i jos neka koja bi trebalal da raste kao grm u raznim bojama nez ime :$
slika losija jer ih je pljusak poremetio pa su morale na korekciju i sad odmaraju u lavoru do sutra kada ce opet na suncanje :D :D :D :D
platen91

#888 Re: VRT & VITA

Post by platen91 »

Mu'min wrote:
platen91 wrote:Gdje kupuješ Plantela VITA ja ga nisam nigdje vidio Vrt sam našao samo u Interexu a gledeao sam i u nekim poljoprivrednim apotekama?
@platen91

Ja ti nisam u SA tako da ne znam gdje baš toga ima al gdje ima VRT mora biti i VITA.
Predlažem da upitaš da li nabavljaju i kad bi stiglo u Interex.
Sve u svemu ja imam pozitivna iskustva sa VRTom i Vitom. Pa eto počni sa VRT jer i onako tako ide, VITA (reče mi gospod na pomoć korisnicima za Plantellu kad sam ih zvao da mi je pojasne razliku) je za extrene uslove, npr. velika suša itd. to je kao jača doza lijeka.
Nisam ni ja, ja sam iz Tuzle a ako sam ja dobro skontao ti si sa područija TK.
Vojvoda Vojvodine

#889 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

rinna0304 wrote:Image
ovogodisnje:) habanero, fafaron i jos neka koja bi trebalal da raste kao grm u raznim bojama nez ime :$
slika losija jer ih je pljusak poremetio pa su morale na korekciju i sad odmaraju u lavoru do sutra kada ce opet na suncanje :D :D :D :D
Lepe su ti biljke,ja sam cuo da mora biti u velikim posudama.Kazu minimum 20 litara e sad da li je istina il ne to vi koji gajite duze bolje znate.
Meni su napolje i po kisi,ja ih ne sklanjam tako kao ti.
Al su mi jako male biljke,mislim presadio sam ih prvog maja i do sad bukvalno nista nisu porasle iako su krenule da pustaju cvetove i tako male
rinna0304

#890 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by rinna0304 »

kod mene su na prozoru kao mali balkoncic pa ih zato uvjek moram sklanjat jer ih svaka jaca kisa skroz polomi :sad:
Vojvoda Vojvodine

#891 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

rinna0304 wrote:kod mene su na prozoru kao mali balkoncic pa ih zato uvjek moram sklanjat jer ih svaka jaca kisa skroz polomi :sad:

A koliko su ti na suncu od prilike sati?
Meni su bile po ceo dan pa sam ih sklonio jer ih je sprzilo dobro,sad su nekih 4 ipo sata samo na sunce.
I evo sad,kako covek da ih ne dira kad pada kisa,sutra-prekosutra kad prestane mora da ih prskam...
Bolje spreciti nego leciti
Mu'min

#892 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote: Nego šta je mišljeno sa tim "... ne vjerujem da si ih takve mokre ostavio na suncu?..."
Kakve ima veze izmedju mokre bilke i sunca? :?
LP
Ma to sam onako napisao. Ima početnika koji foliarno udare po biljci i onda direkt takvu mokru stave na sunce da se "osuši" a ono sve izgori. :)
Velim nisi ti taj tip.
Vojvoda Vojvodine

#893 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Nikako da ukapiram kako se postavljaju slike
Mu'min

#894 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Vojvoda Vojvodine wrote:Kazu minimum 20 litara e sad da li je istina il ne to vi koji gajite duze bolje znate.
10l posuda je taman. Možeš ti i bure od 50l-100l samo mora i biljka biti u 3. ili 4. godini da udara ko drvo. :)
Ja imam Bhut Jolokiu u 10l posudi, stablo debelo ko oklagija (ili bilijard palica (npr. srednji dio)) i pravo joj godi 10l. :D
Mu'min

#895 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Vojvoda Vojvodine wrote:Nikako da ukapiram kako se postavljaju slike
Probaj ovdje pošto si iz te domene: http://www.dodaj.rs/
Mu'min

#896 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

rinna0304 wrote:Image
rinna0304

super ti ide! ;)
Kad budu plodovi organiziraj čilijadu u komšiluku i šalji slike suza dok jedu. :D
Mu'min

#897 Re: VRT & VITA

Post by Mu'min »

platen91 wrote:Nisam ni ja, ja sam iz Tuzle a ako sam ja dobro skontao ti si sa područija TK.
Pozanima ću se i javim ti.
Vojvoda Vojvodine

#898 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Premestene su u hladu,trenutno ovakvo je stanje na skoro svim sem na Penis Chiliju koj za sad jedini bez problema ide a ostale su sve ovakve

Image

Image

Image

Image
Vojvoda Vojvodine

#899 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Ja ljute papricice ne volim sirove,iskljucivo u jela volim i to ih stavljam u sva jela.
Skoro sam pravio rostilj,a imam mlevenu kombinaciju Red Habanera i Penis Chilija.Pa sam u nju bukvalno uvaljao belo meso i ostavio da odstoji preko noci.
Ljudi to je bilo tako ljuto a tako slatko da bez obzira sto gorite da vas je teralo da jedete i dalje koliko je bilo dobro.
Stavljo sam i u riblju corbu,gulas...
Ali evo kako je izgledao rostilj uvaljan u Red i Penis a tu kao sto vidite ima i par parceta koja nisu uvaljena pa pogledajte tu razliku.Svakom preporucuje da ovo uradi,gorite al jescete i dalje koliko je ukusno
Image
wickerman

#900 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by wickerman »

Image
Evo mojih papricica,od januaru su. Ne znam koja je vrsta,a dobio sam iz iz Dalmacije :D
Post Reply