Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Locked
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#876 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

spokojan wrote:
plain vanilla wrote:
spokojan wrote: Cijenim tvoj optimizam i pozitivne poglede na zivot. Ipak, mislim da je realnije da smo udaljeniji danas nego prije 10 godina. Puno je vise primjera koji ukazuju na to nego svijetlih primjera koji bi potkrijepili tvoje poglede.

Veliki sam promotor realnog sagledavanja stvari kao glavnog preduvjeta za ostvarenje napretka. U osnovi mislim da su kao pozitivan scenarij moguce samo dvije opcije:

1. jacanje utjecaja medjunarodne zajednice (prvenstveno amerike) u BiH i jednostavno nametanje integrativnih rjesenja i silom ulaska u europsku uniju, a onda u okviru toga se nadati za realan napredak odnosa u drzavi

2. Rjesenje odnosa u BiH kroz rjesenje odnosa u BiH izmedju Hrvata i Bosnjaka (vjerujem da je treci entitet jedna od opcija u tom smijeru), a nakon toga jacanje odnosa izmedju sva tri naroda kroz vlastite institucije i predstavnike.

Oba mi scenarija, iako moguca, izgledaju nerealno ... :(
Najlakse je reci da nesto ne moze. Hrvati se ne bi ovako "digli" da ih nije i Mile malo zaveo. Ali sad se Srbi opet ogradjuju i masu Daytonom, kao to je jedini ustav, rjesenje, i sl.
Lakse je opet seljakati ljude, razdvajati porodice ili ne daj Boze ratovati, nego da zivimo zajedno?
Onda fakat nas sve treba istrijebiti, a posaditi travu po cijeloj BiH , pa nek se napasaju krave iz EU
vee-jay

#877 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by vee-jay »

1mustra wrote:
plain vanilla wrote: Hrvatima treba omoguciti da uce hrvatski jezik, i naravno da ih necemo ni podcijeniti/potcijeniti ni precijeniti.
Ali Hrvati vise nista ne vide sem Covica i Treceg :cry:
Kad se budu borili za ravnopravnost na prostoru cijele BiH, imaju podrsku, a sigurna sam i mnogih drugih.
Kojim tacno akcijama da se Hrvati bore za ravnopravnosti u RS kad tamo skoro da ih i nema?
istim akcijama i metodama kao i u Federaciji, politickim
1mustra

#878 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by 1mustra »

plain vanilla wrote: Najlakse je reci da nesto ne moze. Hrvati se ne bi ovako "digli" da ih nije i Mile malo zaveo.
Netocno, ne mogu Srbi bit krivi za los odnos Bosnjaka i Hrvata, a i nisu Hrvati bash toliko retardirani da ih jedan Dodik sa par izjava zavede. Bune se jer gube konce igre u FBiH, u BiH ih nikad nisu ni imali, ostaju im jedino kantoni, koji nemaju dovoljno autonomije da bi se FBiH i BiH mogli ignorirati. To sve nema nikakve veze sa Dodikom.
1mustra

#879 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by 1mustra »

vee-jay wrote:
Kojim tacno akcijama da se Hrvati bore za ravnopravnosti u RS kad tamo skoro da ih i nema?
Zbog malobrojnosti Hrvati u RS su politicki potpuno beznacajni, tj. nemaju ni priblizne mogucnosti kao u Federaciji. Niti jednog pravog zastupnika nemaju u parlamentu RS, ostaje im "borba" djelujuci kroz stranke tipa SNSD, SDS, PDP. Sta se tu moze izborit je svima jasno, nista.
spokojan

#880 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by spokojan »

vee-jay wrote:
spokojan wrote:Takozvani treci entitet (pa makar on bio i bosnjacki) nije nista manje realan od recimo:
- opstanka BiH kao drzave ili
- otcjepljenja RS od BiH ili
- ukidanja entiteta u BiH uz novu regionalnu organizaciju ili
- ulaska BiH u EU itd itd itd

Od treceg entiteta jedino je realnije da ovakva BiH (ovako daytonski ustrojena) nece dugo opstati ... a sta ce biti, treci entitet ili nesto trece :) ... o tom po tom ...
:zzzz:
:)

Pogledaj sta pise u tvom potpisu pa promisli "the sorrow .."
plain vanilla

#881 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

1mustra wrote:
plain vanilla wrote: Najlakse je reci da nesto ne moze. Hrvati se ne bi ovako "digli" da ih nije i Mile malo zaveo.
Netocno, ne mogu Srbi bit krivi za los odnos Bosnjaka i Hrvata, a i nisu Hrvati bash toliko retardirani da ih jedan Dodik sa par izjava zavede. Bune se jer gube konce igre u FBiH, u BiH ih nikad nisu ni imali, ostaju im jedino kantoni, koji nemaju dovoljno autonomije da bi se FBiH i BiH mogli ignorirati. To sve nema nikakve veze sa Dodikom.
Ne pravi se naivan, nije njih zaveo Dodik. Dodik je zaveo Covica, a Covic Hrvate. Kao da bi inace tako lose prosle hrvatske stranke, da Covic nije ponudio Treci?
U TK HDZ nije dobio nijedno poslanicko mjesto, nazalost :D Hrvati u TK nisu prepoznali spas u Covicu. Ako dodje do Treceg, da mi njih posaljemo u taj Treci ipak?

Ja ovdje mogu romane pisati, ali ti kao odgovor priznajes samo Treci..ne znam sto onda uopste diskutujes. :oops:
spokojan

#882 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by spokojan »

plain vanilla wrote: Najlakse je reci da nesto ne moze. Hrvati se ne bi ovako "digli" da ih nije i Mile malo zaveo. Ali sad se Srbi opet ogradjuju i masu Daytonom, kao to je jedini ustav, rjesenje, i sl.
Lakse je opet seljakati ljude, razdvajati porodice ili ne daj Boze ratovati, nego da zivimo zajedno?
Onda fakat nas sve treba istrijebiti, a posaditi travu po cijeloj BiH , pa nek se napasaju krave iz EU
molim budi realna ako mozes ... nije dodik digao hrvate, nego fenomen zvan zeljko komsic ...
plain vanilla

#883 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

spokojan wrote:
plain vanilla wrote: Najlakse je reci da nesto ne moze. Hrvati se ne bi ovako "digli" da ih nije i Mile malo zaveo. Ali sad se Srbi opet ogradjuju i masu Daytonom, kao to je jedini ustav, rjesenje, i sl.
molim budi realna ako mozes ... nije dodik digao hrvate, nego fenomen zvan zeljko komsic ...
komsic je tu vec 4 godine, a Trece je aktuelan od ove predizborne kampanje. Da je Komsic uzrok, Hrvati bi se digli ili prije 4 godine ili POSLIJE ovih izbora.
Igrom slucaja pratim vijesti i znam kad je sta bilo
Covic je stidljivo pomenuo Treci, ali kad ga je Mile podrzao, on se razgalamio..Zato i nije trazio dio Posavine u RS, nego samo entitet u Federaciji..necemo se lagati, druze
1mustra

#884 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by 1mustra »

plain vanilla wrote: Ne pravi se naivan, nije njih zaveo Dodik. Dodik je zaveo Covica, a Covic Hrvate.
Ma daj, ne moze onaj ko misli drukcije obavezno bit zaveden, nauci da postivas tudje misljenje.
U TK HDZ nije dobio nijedno poslanicko mjesto, nazalost :D Hrvati u TK nisu prepoznali spas u Covicu. Ako dodje do Treceg, da mi njih posaljemo u taj Treci ipak?
Dobio je valjda 1 mjesto. U Tuzli je Covic uzeo 6% glasova. Ne znam koliko ima Hrvata u Tuzli, al ako ih je 91-ve bilo 15% tesko da je sad vise od 11.9%. Znaci da je Covic uzeo vise od pola. :D
Ja ovdje mogu romane pisati, ali ti kao odgovor priznajes samo Treci..ne znam sto onda uopste diskutujes. :oops:
Ne znam odakle ti to, ja mislim da treci nije realno rjesenje.
spokojan

#885 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by spokojan »

plain vanilla wrote: komsic je tu vec 4 godine, a Trece je aktuelan od ove predizborne kampanje. Da je Komsic uzrok, Hrvati bi se digli ili prije 4 godine ili POSLIJE ovih izbora.
Covic je stidljivo pomenuo Treci, ali kad ga je Mile podrzao, on se razgalamio..Zato i nije trazio dio Posavine u RS, nego samo entitet u Federaciji..necemo se lagati, druze
Ili precjenjujes Milu Dodika ili potcjenjujes Hrvate. Zivim medju Hrvatima i problem je spoznaja da je 300.000 Bosnjaka glasalo za njega jer se ljudi osjete preglasanim i nemocnim ... a na Milino lupetanje se gleda sa simpatijama i nista vise od toga ...
plain vanilla

#886 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

1mustra wrote:
plain vanilla wrote: Ne pravi se naivan, nije njih zaveo Dodik. Dodik je zaveo Covica, a Covic Hrvate.
Ma daj, ne moze onaj ko misli drukcije obavezno bit zaveden, nauci da postivas tudje misljenje.
Dobio je valjda 1 mjesto. U Tuzli je Covic uzeo 6% glasova. Ne znam koliko ima Hrvata u Tuzli, al ako ih je 91-ve bilo 15% tesko da je sad vise od 11.9%. Znaci da je Covic uzeo vise od pola. :D
Ne znam odakle ti to, ja mislim da treci nije realno rjesenje.
mrsko mi je sad ganjati rezultate, ali mislim da HDZ nije prosao u TK
zao mi je sto niste iz TK, puno biste bolje razumjeli o cemu pricam :roll:
muha_sa

#887 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by muha_sa »

hocel bit noviJEh granicnih prelaza :?: :D
vee-jay

#888 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by vee-jay »

1mustra wrote:
plain vanilla wrote: Ali, pogledaj RS..sva njihova snaga je u tome sto su tamo vecinom Srbi i sto se drze skupa..nista drugo nema
A u Federaciji nemamo ni to.
Ja ne vidim iz ovoga zasto mislis da je svaki vid razgranicenja sam po sebi los.
nije svaki, ali razlog i nacin nastanka entiteta u BiH kao i situacija u entitetima za manjinske narode je veoma losa. upravo radi toga neki novi entitet nije rjesenje.
1mustra wrote:
plain vanilla wrote: Nemoj se sta uvrijediti, ali za mene su nezaposleni Jozo i nezaposleni Meho jedno te isto, u istim gov... Umjesto da smo se svi digli, pa da potjeramo sve lopove s vlasti (svi, mislim na Hrvate i Bosnjake),
Nekako se uvijek ispostavi da je lakse da svako potjera svoje lopove, nego da jedni drugima rastjeruju lopove. Kad su zajednicki lopovi, onda ih je nemoguce sklonit, jer svaki vice oni mene tjeraju jer nisam njihov. Primjer, Hrvati su vecinom ubjedjeni da Bosnjaci namjestaju optuzbe Covicu zato sto je Hrvat, a ne zato sto je korumpiran.
ne, nego svi znaju da je korumpiran, ali to je svejedno, sve koliko se bori za "pravu stvar".
1mustra wrote:
plain vanilla wrote: Da skratim, nezaposlenom Jozi u Sirokom, i nezaposenoj meni u tuzli je isto, pa bilo 2 entiteta ili 22 entiteta. to je moja poenta
Mislis da bi se broj poslova u Tuzli smanjio kad bi onaj u Sirokom bio u nekom svom entitetu?
mere biti bidne mere biti ne bidne.... izjava pravo :-)
plain vanilla

#889 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

spokojan wrote:
plain vanilla wrote: komsic je tu vec 4 godine, a Trece je aktuelan od ove predizborne kampanje. Da je Komsic uzrok, Hrvati bi se digli ili prije 4 godine ili POSLIJE ovih izbora.
Ili precjenjujes Milu Dodika ili potcjenjujes Hrvate. Zivim medju Hrvatima i problem je spoznaja da je 300.000 Bosnjaka glasalo za njega jer se ljudi osjete preglasanim i nemocnim ... a na Milino lupetanje se gleda sa simpatijama i nista vise od toga ...
na drugoj temi sam rekla da mi je zao sto su hrvati preglasani, samo bi bilo lijepo da shvatite da bosnjaci nisu glasali za komsica da bi preglasali hrvate, nego jer nisu imali bolju opciju medju bosnjacima. izbor izmedju harisa, bakira i fahre..je samoubojstvo. zato su bosnjaci glasali za komsica, a ne da naskode hrvatima

iskreno, draze bi mi bilo, da je sdp istakao bosnjackog kandidata, tako da hrvati sami odaberu svog
spokojan

#890 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by spokojan »

plain vanilla wrote: mrsko mi je sad ganjati rezultate, ali mislim da HDZ nije prosao u TK
Srecom imao sam priliku u zadnjih par godina u vise navrata razgovarati s Hrvatima iz Tuzle (u privatnoj atmosferi) i cuo sam komentare Hrvati bivaju poskidani sa svih vaznijih pozicija i da uglavnom jos figuraju kao fikusi ... casna rijec ne blefiram i istina je sto pisem ... razgovarao sam s Hrvatima iz Tuzle i to uglednijim gradjanima i dobio takve komentare ... please nemoj misliti da je Tuzla jos uvijek sjajna u tom smislu (jeste bolja od vecine drugih gradova) ali trendovi su negativni ...
vee-jay

#891 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by vee-jay »

1mustra wrote:
vee-jay wrote:
Zbog malobrojnosti Hrvati u RS su politicki potpuno beznacajni, tj. nemaju ni priblizne mogucnosti kao u Federaciji. Niti jednog pravog zastupnika nemaju u parlamentu RS, ostaje im "borba" djelujuci kroz stranke tipa SNSD, SDS, PDP. Sta se tu moze izborit je svima jasno, nista.
pa imaju ustav RSa , ustav BiH, strazburg.... zar ne?
spokojan

#892 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by spokojan »

plain vanilla wrote: na drugoj temi sam rekla da mi je zao sto su hrvati preglasani, samo bi bilo lijepo da shvatite da bosnjaci nisu glasali za komsica da bi preglasali hrvate, nego jer nisu imali bolju opciju medju bosnjacima. izbor izmedju harisa, bakira i fahre..je samoubojstvo. zato su bosnjaci glasali za komsica, a ne da naskode hrvatima

iskreno, draze bi mi bilo, da je sdp istakao bosnjackog kandidata, tako da hrvati sami odaberu svog

hvala na korektnom stavu ali to je jako vazna tema da bi se tako lakonski komentirala ...
plain vanilla

#893 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

spokojan wrote:
plain vanilla wrote: mrsko mi je sad ganjati rezultate, ali mislim da HDZ nije prosao u TK
Srecom imao sam priliku u zadnjih par godina u vise navrata razgovarati s Hrvatima iz Tuzle (u privatnoj atmosferi) i cuo sam komentare Hrvati bivaju poskidani sa svih vaznijih pozicija i da uglavnom jos figuraju kao fikusi ... casna rijec ne blefiram i istina je sto pisem ... razgovarao sam s Hrvatima iz Tuzle i to uglednijim gradjanima i dobio takve komentare ... please nemoj misliti da je Tuzla jos uvijek sjajna u tom smislu (jeste bolja od vecine drugih gradova) ali trendovi su negativni ...
spokojni, nemoj uvijek traziti nesto negativno da komentarises i repliciras
u TK je na vlasti bila SDA, sto znaci da su sve institucije u vlasti SDA, tako da Hrvat i nije mogao prosperirati. i sad da ne kopiram link na tekst, imas na dnevnik.ba, sve,ali sve opcinske organizacije su glasale protiv koalicije sa SDA..

ali trebao si pitati te prijatelje o duhu tuzle, Mi ovdje nismo ratovali s hrvatima, citav rat smo "morali" zivjeti slozno, zahvaljujuci gradjanskoj vlasti u gradu, fra Petru Matanovicu..i da ne nabrajam..o tome sam govorila kad sam rekla da je steta da niste iz tuzle.i ne mogu ja sad tek tako reco-ma hajde, podijelit cemo se. nadam se da razumijes
muha_sa

#894 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by muha_sa »

spokojan wrote:
plain vanilla wrote: na drugoj temi sam rekla da mi je zao sto su hrvati preglasani, samo bi bilo lijepo da shvatite da bosnjaci nisu glasali za komsica da bi preglasali hrvate, nego jer nisu imali bolju opciju medju bosnjacima. izbor izmedju harisa, bakira i fahre..je samoubojstvo. zato su bosnjaci glasali za komsica, a ne da naskode hrvatima

hvala na korektnom stavu ali to je jako vazna tema da bi se tako lakonski komentirala ...
a pravi Hrvat je samo onaj ko je iz Hercegovine i po mogucnosti iz Hdz-a :?:
bogumil-8

#895 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bogumil-8 »

spokojan wrote: nije dodik digao hrvate, nego fenomen zvan zeljko komsic ...
Ideja za trećim je starija od "problema" ( koji uopšte i nije problem) je mnogo starija od navedenog "problemma".
U vrijeme kada je Božo Ljubić ( svojevremeno) počeo ukazivati na pravi uzrok većine problema u BiH Dodik je pohodio Hercegovinu i inicirao "treći", te i kasnije je odgovarajuća propaganda stalno trubila "i hrvati imaju pravo na entitet". Sada je to preraslo u forsiranje sukoba na relaciji Hrvati _ Bošnjaci i opet sa jasnim ciljem: Odvratiti pažnju od glavnog uzročnika većine problema u BiH i očuvanje ratnih ciiljeva i ratom stečenih "privilegija" i pozicija.
Mnogo ljudi i izvan BiH radi na takvom "projektu" i tome se nije moguće suprotstavljati "šupljom pričom".
----
Po Hrvate Husina, došao lično Dario Kordić ( da ih odvede " u nedođiju", u tuđe i na tuđe). Selim Bešlagić nije bio pasivan, već se aktivno borio za ostanak Hrvata u svome i na svome. Zato ( zbog tadašnje i današnje vlasti) u Tuzli nije bilo sukoba na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi.
Last edited by bogumil-8 on 20/11/2010 22:31, edited 2 times in total.
spokojan

#896 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by spokojan »

plain vanilla wrote: spokojni, nemoj uvijek traziti nesto negativno da komentarises i repliciras
u TK je na vlasti bila SDA, sto znaci da su sve institucije u vlasti SDA, tako da Hrvat i nije mogao prosperirati. i sad da ne kopiram link na tekst, imas na dnevnik.ba, sve,ali sve opcinske organizacije su glasale protiv koalicije sa SDA..

ali trebao si pitati te prijatelje o duhu tuzle, Mi ovdje nismo ratovali s hrvatima, citav rat smo "morali" zivjeti slozno, zahvaljujuci gradjanskoj vlasti u gradu, fra Petru Matanovicu..i da ne nabrajam..o tome sam govorila kad sam rekla da je steta da niste iz tuzle.i ne mogu ja sad tek tako reco-ma hajde, podijelit cemo se. nadam se da razumijes
Moram malo ostrije komunicirati da bih pokusao uvjeriti ljude kako je vazno sagledavati realnost.

Tuzla je definitivno sjajna u smislu da nije poklekla negativnom vihoru rata izmedju Hrvata i Bosnjaka ... to je izvrsno ... i danas je bolja u tom smislu u odnosu na ostale gradove u BiH ... ali trendovi su nazalost ...

Najveci prijatelj treceg entiteta je trend majorizacije Hrvata u FBiH ... nema mu veceg prijatelja trust me ...
muha_sa

#897 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by muha_sa »

spokojan wrote:
plain vanilla wrote: spokojni, nemoj uvijek traziti nesto negativno da komentarises i repliciras

Moram malo ostrije komunicirati da bih pokusao uvjeriti ljude kako je vazno sagledavati realnost.

Tuzla je definitivno sjajna u smislu da nije poklekla negativnom vihoru rata izmedju Hrvata i Bosnjaka ... to je izvrsno ... i danas je bolja u tom smislu u odnosu na ostale gradove u BiH ... ali trendovi su nazalost ...

Najveci prijatelj treceg entiteta je trend majorizacije Hrvata u FBiH ... nema mu veceg prijatelja trust me ...
kad je to bio rat izmedju hrvata i bošnjaka :?:
vee-jay

#898 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by vee-jay »

Sweet dreams are made of this
Who am I to disagree?
Travel the world and the seven seas
Everybody's looking for something
Ja apsolutno nisam za treći entitet. Treći entitet je opasnost. Ja sam za moderno uređenu, organiziranu BiH. (Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH)
spokojan

#899 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by spokojan »

muha_sa wrote: kad je to bio rat izmedju hrvata i bošnjaka :?:
Nikad ...
plain vanilla

#900 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

vee-jay wrote:Sweet dreams are made of this
Who am I to disagree?
Travel the world and the seven seas
Everybody's looking for something
Ja apsolutno nisam za treći entitet. Treći entitet je opasnost. Ja sam za moderno uređenu, organiziranu BiH. (Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH)
otkad je ta izjava?
Locked