Najlakse je reci da nesto ne moze. Hrvati se ne bi ovako "digli" da ih nije i Mile malo zaveo. Ali sad se Srbi opet ogradjuju i masu Daytonom, kao to je jedini ustav, rjesenje, i sl.spokojan wrote:plain vanilla wrote:spokojan wrote: Cijenim tvoj optimizam i pozitivne poglede na zivot. Ipak, mislim da je realnije da smo udaljeniji danas nego prije 10 godina. Puno je vise primjera koji ukazuju na to nego svijetlih primjera koji bi potkrijepili tvoje poglede.
Veliki sam promotor realnog sagledavanja stvari kao glavnog preduvjeta za ostvarenje napretka. U osnovi mislim da su kao pozitivan scenarij moguce samo dvije opcije:
1. jacanje utjecaja medjunarodne zajednice (prvenstveno amerike) u BiH i jednostavno nametanje integrativnih rjesenja i silom ulaska u europsku uniju, a onda u okviru toga se nadati za realan napredak odnosa u drzavi
2. Rjesenje odnosa u BiH kroz rjesenje odnosa u BiH izmedju Hrvata i Bosnjaka (vjerujem da je treci entitet jedna od opcija u tom smijeru), a nakon toga jacanje odnosa izmedju sva tri naroda kroz vlastite institucije i predstavnike.
Oba mi scenarija, iako moguca, izgledaju nerealno ...
Lakse je opet seljakati ljude, razdvajati porodice ili ne daj Boze ratovati, nego da zivimo zajedno?
Onda fakat nas sve treba istrijebiti, a posaditi travu po cijeloj BiH , pa nek se napasaju krave iz EU