Nije važno šta je BH raja tada razmišljala nego šta je velikosrpska kuhinja imala u planu. Mogla je ARBiH biti do kraja multietnička, građanska do kraja, cilj je bio domimacija Srba na prostoru Jugoslavije, znači samo jedan narod i to je bila euforija kod Srba na prostoru čitave Jugoslavije. Znači ako su Srbi vodili politiku " narod protiv naroda" a ne "država protiv države" (jer su se Srbi iz svih republika udružili) onda je naivno misliti da je to bio rat susjedne države protiv svih BH građana jer da je tako bilo bi slučajeva da su npr. zločinci iz Srbije izvršili pokolj nad BH pravoslavcima u nekom selu i ne bi bilo VRS i HVO.Dozer wrote: ↑21/01/2020 12:22Stoji sve sto se tice planova, Srba, odlazaka itd.Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 12:12 Naravno i to se ne treba zaboraviti ali se isto ne treba zaboraviti da je agresija na BiH imala cilj dijeljenje države na 2 dijela i pripajanje Srbiji/Hrvatskoj kao i etničko čišćenje i nestanak Bošnjaka. To što je poginulo mnogo Mihajla, Dragana, Jovana, Katarina, da li kao borci ARBiH, da li kao civili, je zato što su bili ljudi i nisu željeli napustiti svoj grad, prijatelje, komšije, stranu dobre i pozitivne strane.
Snajperi nisu birali ali su u svakom BH gradu gdje je bila bilo koja vrsta velikosrpskog napada svi Srbi su dobili informacije da napuste mjesto da ne bi stradali tako da se i nije moralo birati. Srbi koji su poginuli od četničkih snajpera i granata su poginuli jer četnici nisu znali da ima tu Srba ili su ih smatrali izdajicama pa ih nisu štedili. Srđan Aleksić nije ubijen jer se zvao Srđan nego što je se zauzeo za svog prijatelja Bošnjaka. Srdan je ubijen jer je se zauzeo, da nije ne bi ga niko dirao ali prijatelj mu nije morao ništa raditi, njegova greška je samo što je bio što je bio.
99% što si napisao/la u komentaru je tačno ali to ne mijenja kakav je plan bio pred rat.
To što tebi ne paše istina pa me optužuješ za mržnju da bi se romantizovala definicija rata nije moj problem, ima dovoljno činjenica, primjera i statistika da sam u pravu.
Volio bih i ja da smo svi Bosanci i Hercegovinu, nevažno kako se ko zove branili državu ali nažalost to nije bio slučaj.
Medjutim, ono sto ti ne kontas jeste da su se ljudi ovdje digli upravo da brane drzavu i njenu nezavisnost, kao Bosanci i Hercegovci, a ne kao muslimani-Bosnjaci (koji se, btw, '92 nisu tako ni nazivali).
Lako je danas naprdjivati i sve podvoditi pod etno-vjerske "kljuceve", ali '92 gro raje nije o tome ni razmisljala, nego smo se digli i samoorganizovali (ne, nije SDA nista krucijalno organizovala, pa ma koliko se oni danas upirali i tvrdili da jesu), i krenulo se u odbranu od onih koji su pucali na grad(ove).
Tek kasnije, negdje krajem '92, stvari su se pocele kristalizirati i postajalo je jasno ko je tacno na kojoj strani. Preciznije, postajalo je jasno da ni na nasoj strani nisu zapravo trebali biti Bosanci i Hercegovci, nego samo muslimani, a sto je onda '93 i (ne)zvanicno otpocelo islamizacijom ARBiH i "vracanja BH muslimana istorijskom imenu Bosnjaci".
Ne bih rekao da je to naprđivanje skoro 30 godina poslije, prije bih rekao da se danas mnoge stvari jasnije vide nego prije 30 godina