Irsar wrote:... je ništa drugo doli dosadna imitacija i emulacija Zapada u svemu, bez ikakve jedinstvenosti i osobenosti koju Islam mora nužno imati da bi bio, jel', Islam.
Mozda ima i takvih tendencija ... Ja sam prilicno okej da zivim u drustvu koje je kulturoloski vuk samotnjak u Evropi. Znam da ce ovo "vuk samotnjak" a pogotovo "kulturoloski" neke zaboliti kao igla u guzicu, ali sta cemo sad ... ?
Nisam prvi put na temama ovdje rekao da je čitav svijet otišao do vraga, no Zapad u zadnjih par stoljeća definitivno prednjači. I umjesto da ostatak svijeta zakoči svoj ponor, ono u svojoj gluposti bi da prati Zapad. Jer kao ako je neko bogat to odmah znači i da je u pravu i da je dobar. To rečeno, čak i u Evropi se u zadnje vrijeme budi neka vrsta nacionalizma i polu-tradicionalizma, pitanje je samo šta će od toga na kraju biti - ako vjera ne "uskrsne" u Evropi onda će ista doći u Evropu, pa makar i oštećena vjera kakva je današnji Islam većine Muslimana svijeta.
No čak i takav Islam je bolje od pa praktično svega što danas se nudi na svijetu, a pogotovo od dekadence Zapada.
Odmah sam izuzeo materijalisticke gluposti, iako je novac ipak potreban za zahtjevnije projekte ... npr. drustvenog zbrinjavanja djece sa posebnim potrebama. Mada razumijem da je
ljudsko zbrinjavanje daleko potrebnije.
Bas zbog te potrebe da covjek vise bude covjekom, nikako se ne mogu sloziti s tim da je "takav" islam bolji od svega sto se nudi u svijetu.
Sta je "takav" islam? Drustvena kategorija?
Vjerujem da mnogi na ovom forumu ne bi izdrzali godinu dana u Saudiji npr., jedino ako nema mazohista zeljnih lobotomije.
Ili, Dubai. Zasto bi zelio zivjeti kao preparirana lutka; jedi, pij, kupuj, suti-ne talasaj, jedi, pij, kupuj ... Ili ovo ne bi bilo dovoljno materijalisticki?
Ukoliko uzmemo u obzir zastitu starih, mladih, zena, ljudi s posebnim potrebama, zastitu okolisa, slobodu govora, vladavinu prava, itd. itd., drustva Skandinavije, Novog Zelanda, Kanade, prednjace u odnosu na bilo koju islamsku zemlju. Ekonomski progres moze biti dijelom barem rezultat pljacke djedova im, drustvena briga zahtijeva ipak nesto drugo.