Pa ti si rekla da na popisu nije bilo opcije - ne izjašnjava se. Moja malenkost te samo ispravila.Connaisseur Karlin wrote:pemanapemani wrote:Popis je imao opciju neizjašnjavanja o etničkoj/nacionalnoj kategoriji - popisno pitanje 24., kategorija pod brojem 4 - ne izjašnjava se.Connaisseur Karlin wrote:
Pa lijepo sam napisala,Bosnjak ne mora biti vjernik,a to automatski znaci, ne mora biti musliman ali je iz muslimanske porodice ili je jedan od rodtielja musliman.U SFRJ je bilo Muslimana i muslimana
![]()
Popis nije dozovlio osobama da imaju opciju neizjasnajvanja na etnickoj kategoriji.
Niko neće da pokrene pitanje zašto su se na popisu izjednačili pojmovi NAROD(etnička pripadnost) i NACIJA.
Za mene je to ubijanje bosanskog identiteta u rangu brisanja prefiksa Bosanski iz imena gradova i zabrane korištenja naziva Bosanski za ime jezika u manjem entitetu.
Pa to nije tema, a tema o popisu jeste podvukla doticno pitanje.
Tema je o razvoju boscnjackog nacionalizma
Da se malo pravim glup, više nego što jesam - bošnjački nacionalizam je nastao popisom kada su narodi u BiH mutirali u nacije. Prije popisa smo imali narode, danas imamo nacije.
U zemlji u kojoj imaš tri konstitutivne nacije, nema mjesta za Bosansku/BiH naciju koja bi se temeljila na državotvornosti.
Po pitanju bošnjačkog "nacionalizma", mogu slobodno reći da je hippie komuna u odnosu na srpski, koji sam dobro osjetio na vlastitoj koži i hrvatski, koji sam malo manje osjetio, ali sam ga nastojao objektivno promatrati.