Lejla Colak uzvraca udarac!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
jao_situacije

#876 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by jao_situacije »

čisto za ove koji kažu da lejla ne krši zakon
hvala, prijatno
(5) Novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 će se kazniti za prekršaj:
j) ko na javnom mjestu vrijeña vjerska, nacionalna i rasna osjećanja grañana,
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#877 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by _BataZiv_0809 »

Fejsbuk je javno mjesto samo u Republici Srpskoj i Sjevernoj Koreji.
skupljac_zeljeza

#878 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by skupljac_zeljeza »

jao_situacije wrote:čisto za ove koji kažu da lejla ne krši zakon
hvala, prijatno
(5) Novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 će se kazniti za prekršaj:
j) ko na javnom mjestu vrijeña vjerska, nacionalna i rasna osjećanja grañana,
Ako je hidžab dio vjere onda krši i razne konvencije i deklaracije.
Opća deklaracija o ljudskim pravima Ujedninjenih nacija

Članak 18

"Svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere"
supercali

#879 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by supercali »

Sta se desi kad policajac zaustavi ovu skroz pokrivenu da je identifikuje?
Kako su slikane u licnoj i u pasosu?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#880 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by _BataZiv_0809 »

Kaze Vil Smit tumaceci Muhameda Alija u filmu Ali (nominovan za Oskara):

"Odjeca je izjava".
Edin H.

#881 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by Edin H. »

supercali wrote:Sta se desi kad policajac zaustavi ovu skroz pokrivenu da je identifikuje?
Kako su slikane u licnoj i u pasosu?
Neka nabave onaj uredjaj sto vrsi identifikaciju preko zjenica. :oops:
jao_situacije

#882 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by jao_situacije »

hvala, prijatno
Pod javnim mjestom u smislu ovog zakona smatra se mjesto na kojem je slobodan pristup neodreñenom
broju lica bez ikakvih uvjeta ili pod odreñenim uvjetima, kao i druga mjesta koja u odreñenom vremenskom periodu služe za ovakve svrhe .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#883 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by _BataZiv_0809 »

A internet to nije. Osim u RS :D
jao_situacije

#884 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by jao_situacije »

internet je mreža miliona međusobno spojenih uređaja koji kominiciraju putem istih standardiziranih protokola
glavna značajka interneta je da je javno dostupan svima koji imaju mogućnosti da se spoje na tu globalnu mrežu

po samoj definiciji i načinu funkcioniranja pri čemu svaki uređaj ima svoju jedinstvenu fizičku adresu koja je javno dostupna očito je da je to javni prostor

zbog toga se prave privatni lanovi ili manovi ili čak wanovi u kojima pristup imaju samo određeni uređaji i koji ne funkcioniraju na na principima interneta

maturirao sam na temu "internet" i "internet protokoli"

hvala, prijatno
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#885 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by _BataZiv_0809 »

Uporiste u pozitivno pravnom propisu izuzev Zakona o javnom redu Republike Srpske?
medvjed23

#886 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by medvjed23 »

iskopao sam i ja na prethodnim stranicama nešto iz krivičnog zakona.. da li je to primjenjivo na lejlu, ne znam, ali nije ni bitno, jer skoro niko od uvrijeđenih nema želju da djeluje kroz institucije.. puno nam je bliže kukanje po forumima i fejzbucima..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#887 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by _BataZiv_0809 »

Verbalni delikt rodila ga majka :maca:
Edin H.

#888 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by Edin H. »

medvjed23 wrote:iskopao sam i ja na prethodnim stranicama nešto iz krivičnog zakona.. da li je to primjenjivo na lejlu, ne znam, ali nije ni bitno, jer skoro niko od uvrijeđenih nema želju da djeluje kroz institucije.. puno nam je bliže kukanje po forumima i fejzbucima..
Tesko ce dobiti azil ukoliko to zeli, ukoliko ne dokaze da se obratila pravosudnim institucijama, a ovi odbili da je zastite.
jao_situacije

#889 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by jao_situacije »

Pod javnim mjestom u smislu ovog zakona smatra se mjesto na kojem je slobodan pristup neodreñenom
broju lica
bez ikakvih uvjeta ili pod odreñenim uvjetima, kao i druga mjesta koja u odreñenom vremenskom periodu služe za ovakve svrhe .
reći ćemo da su u ovom konkretnom slučaju "određeni uvjeti" elektronički uređaj koji ima mrežnu karticu sa instaliranim setom protokola, uz operativni sistem sa kojim dođe instaliran internet preglednik a pošto je status bio pod opcijom "public" mogao ga je vidjeti bilo ko na globalnoj javnoj mreži poznatijoj kao internet bez obzira da li je registriran na društvenu mrežu facebook

a možemo pitati i vrhovni sud :bih:
medvjed23

#890 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by medvjed23 »

Edin H. wrote:
medvjed23 wrote:iskopao sam i ja na prethodnim stranicama nešto iz krivičnog zakona.. da li je to primjenjivo na lejlu, ne znam, ali nije ni bitno, jer skoro niko od uvrijeđenih nema želju da djeluje kroz institucije.. puno nam je bliže kukanje po forumima i fejzbucima..
Tesko ce dobiti azil ukoliko to zeli, ukoliko ne dokaze da se obratila pravosudnim institucijama, a ovi odbili da je zastite.
ja govorim o ljudima koji su uvrijeđeni lejlinim izjavama.. a što se tiče same lejle i prijetnji upućenih njoj, mislim da se ona već obratila policiji..
Korisničkoime

#891 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by Korisničkoime »

_BataZiv_0809 wrote:Fejsbuk je javno mjesto samo u Republici Srpskoj i Sjevernoj Koreji.
FB nije javno mjesto barem po sadasnjem tumacenju vecine pravnih sistema medjutim isti ti pravni sistemi i te kako smatraju osobu odgovornim za sadrzaj koji je postavljen na FB.
Imas primjer onog Danca ili Svedjana neki je Skandinavac kojeg osudise na 3 godine robije zbog svojih naci tirada koje je snimao kod kuce i dijelio puteme neta, ima tome 10-tak godina.
Zatim u SAD sud potvrdi otkaz onoj uposlenici banke jer je na svom FB-u koristila rijec niger i opcenito pogrdno govorila o crncima, sud u SAD nije smatrao da je u tom slucaju FB neka vrsta privatne zone u koju poslodavac ne smije da zadire i privatni dio zivota gdje postupanje zaposlenika ne moze biti razlogom otkaza.
Imas u Njemackoj onog momka koji je bio zrtva kradje identiteta i kako to zovu mobinga na netu, liku hakovali FB profil i objavljivali neonacisticki sadrzaj ukratko covjeka naparavili zescim neonacistom. Sutra ujutro ga je na poslu docekao otkaz. Momak je sve to razjasnio FB je reagovao i poslodavac ga vratio na posao kad je vidio o cemu je rijec medjutim njemu je prije svega receno da ce taj otkaz drzati na sudu ako ne dokaze da on nema veze sa sadrzajem na njegovom FB profilu.
Ima pregrst primjera da se internet kao i FB sve vise pocinju tumaciti ili kao javno mjesto ili ne kao privatna sfera. Zakonodavci dosta kasne sa kvalitetnim pravnim rjesenjima koja bi odgovara i bila uskladjena sa sadasnjom tehnologijom ali to je vec druga tema.
medvjed23

#892 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by medvjed23 »

dale cooper wrote:Da ovdje svijet ima dovoljno za pojesti, popiti i poklopiti, kurac bi se bavio Lejlom i njenim glupostima.
Nego u odsustvu normalne, uređene države gdje su ekonomska pitanja, zaposlenost i ono od čega se živi prvi
na listi prioriteta svakog iole normalnog pojedinca, mi se bavimo vjersko-ideološkom problematikom
i izjavama nedoraslih, anonimnih novinarčića. Jesu nas sjebali u mozak, svaka im čast. Miletov referendum
i Lejla dvije top teme na forumu i u državi. :-) A što je raspad sistema na svim bitnijim poljima, više se niko
i ne obazire. Izgleda da više ne treba ni hljeba, samo igara. :roll:
razumijem odakle ovakav pogled na stvari.. al treba imati na umu da forum, uz izuzetak par humanitarnih akcija, ne može rješavati društvene probleme.. ljudi tu jednostavno dangube raspravljajući o temama koje su im zanimljive.. recimo, meni je palamuđenje o granicama slobode zanimljivo još od studentskih dana..
Kat

#893 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by Kat »

medvjed23 wrote:život je jednostavniji kad čovjek razvije tvrdu kožu, pa ne brine šta će tamo neko, njemu nepoznat i nebitan, pričati i pisati..
a ako neko već ima potrebu da na lejline gluposti reaguje, poželjno je i civilizovano da to napravi, kao što je gore spomenuto, pravnim putem.. mislim da naše zakonodavstvo ne poznaje blasfemiju.. al zato poznaje nešto što se zove govor mržnje: https://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech#International
Član 163.
Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti

(1) Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji,kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/K ... n_FBiH.pdf

uslikaš fino njene izjave gdje sve muslimane poistovjećuje sa ekstremistima i predaš policiji i tužiteljstvu.. ako nešto od toga bude, super, ako ne, nikom ništa.. u svakom slučaju, to je bolja opcija od psovanja, koje može biti samo kontraproduktivno..
Da je država normalna, to bi se tako i radilo, a ne mahne dvije tri pive pa se ohrabri i usere i šefa i stanicu.
Neko spominje roditelje, familiju, da mahala nije mahala, lijepo bi ih bojkotovali, a ne njima šuplju jadna Lejla, a iza đale da Bog da je silovali, imaš granap neću da kupujem tamo, u prodavnici hoceš da kupiš nešto neću da ti prodam, to bi bilo da Bošnjaci drze do sebe...
Neki dan lola fasovao degenek u kafani u Lukavici, pa kuka... Koji ceš ... tamo ikako.
90% ce ih reci jebo to, ima većih problema, korupcija, lopovi, prijetnje ratom... sve to stoji ali kad te šljam iz tvojih redova pocne gaziti, pa šta očekuješ od deklarisanih neprijatelja.
KPNCTNJAH

#894 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by KPNCTNJAH »

Image
Image
Image

Koliko znam, a evo i vidimo, to se nosilo u Sarajevu jos dok su familije ovih liberala samo mastale o tome da budu "Sarajlije", sad bi ono nesto mijenjalo... mozda smeta i Bascarsija, trebalo bi Sebilj ukloniti, a Bosnjo kakav je i to bi uradio ako ce pomoci da se ulize nekom iz "Europe"... toliko upeglase ovi ateisti s foruma, tjeraju covjeka da se iz inata okrene vjeri :mrgreen: koga boli racku u sta ko vjeruje, sta nosi, ne vjerujem ni ja u Boga, ali postujem ljude kojim to nesto znaci, pogotovo jer zivimo u sredini gdje su vjernici vecina, nebitno koja je vjera u pitanju... necu im jebavat mater na svakom cosku, direktno ili indirektno nazivati debilima, primitivcima, ismijavati to sto njima predstavlja nesto bitno, kao sto vecina vas radi... konta ako se izjasni kao ateista da je odmah inteligentniji od nekog ko je vjernik...

Sto prije ovo cudo zvano Lejla (steta lijepog imena, sreca promijenit ce ga) ode odavde, to bolje za nas, odvratnije nesto odavno nisam vidio il' cuo... znas ono kad kazu, ne bi' je dotak'o da mi plate, pa e'o sad imamo primjer toga... da se bogdo njena majka zabavila dildom, umjesto sto je dopustila da dodje do toga da nju okoti...
fatamorgana

#895 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by fatamorgana »

dale cooper wrote:Da ovdje svijet ima dovoljno za pojesti, popiti i poklopiti, kurac bi se bavio Lejlom i njenim glupostima.
Nego u odsustvu normalne, uređene države gdje su ekonomska pitanja, zaposlenost i ono od čega se živi prvi
na listi prioriteta svakog iole normalnog pojedinca, mi se bavimo vjersko-ideološkom problematikom
i izjavama nedoraslih, anonimnih novinarčića. Jesu nas sjebali u mozak, svaka im čast. Miletov referendum
i Lejla dvije top teme na forumu i u državi. :-) A što je raspad sistema na svim bitnijim poljima, više se niko
i ne obazire. Izgleda da više ne treba ni hljeba, samo igara. :roll:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/psiholoz ... /160923060
fatamorgana

#896 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!

Post by fatamorgana »

_BataZiv_0809 wrote:Fejsbuk je javno mjesto samo u Republici Srpskoj i Sjevernoj Koreji.
Evo ja sad zvao KRO "Rad" da pitam, javio mi se portir, kaže svako mjesto gdje se ne može ulični cuko popiškiti ne računa se kao javno mjesto!
Locked