hvala, prijatno
(5) Novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 će se kazniti za prekršaj:
j) ko na javnom mjestu vrijeña vjerska, nacionalna i rasna osjećanja grañana,
Ako je hidžab dio vjere onda krši i razne konvencije i deklaracije.jao_situacije wrote:čisto za ove koji kažu da lejla ne krši zakon
hvala, prijatno
Opća deklaracija o ljudskim pravima Ujedninjenih nacija
Članak 18
"Svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere"
Neka nabave onaj uredjaj sto vrsi identifikaciju preko zjenica.supercali wrote:Sta se desi kad policajac zaustavi ovu skroz pokrivenu da je identifikuje?
Kako su slikane u licnoj i u pasosu?
Pod javnim mjestom u smislu ovog zakona smatra se mjesto na kojem je slobodan pristup neodreñenom
broju lica bez ikakvih uvjeta ili pod odreñenim uvjetima, kao i druga mjesta koja u odreñenom vremenskom periodu služe za ovakve svrhe .
Tesko ce dobiti azil ukoliko to zeli, ukoliko ne dokaze da se obratila pravosudnim institucijama, a ovi odbili da je zastite.medvjed23 wrote:iskopao sam i ja na prethodnim stranicama nešto iz krivičnog zakona.. da li je to primjenjivo na lejlu, ne znam, ali nije ni bitno, jer skoro niko od uvrijeđenih nema želju da djeluje kroz institucije.. puno nam je bliže kukanje po forumima i fejzbucima..
reći ćemo da su u ovom konkretnom slučaju "određeni uvjeti" elektronički uređaj koji ima mrežnu karticu sa instaliranim setom protokola, uz operativni sistem sa kojim dođe instaliran internet preglednik a pošto je status bio pod opcijom "public" mogao ga je vidjeti bilo ko na globalnoj javnoj mreži poznatijoj kao internet bez obzira da li je registriran na društvenu mrežu facebookPod javnim mjestom u smislu ovog zakona smatra se mjesto na kojem je slobodan pristup neodreñenom
broju lica bez ikakvih uvjeta ili pod odreñenim uvjetima, kao i druga mjesta koja u odreñenom vremenskom periodu služe za ovakve svrhe .
ja govorim o ljudima koji su uvrijeđeni lejlinim izjavama.. a što se tiče same lejle i prijetnji upućenih njoj, mislim da se ona već obratila policiji..Edin H. wrote:Tesko ce dobiti azil ukoliko to zeli, ukoliko ne dokaze da se obratila pravosudnim institucijama, a ovi odbili da je zastite.medvjed23 wrote:iskopao sam i ja na prethodnim stranicama nešto iz krivičnog zakona.. da li je to primjenjivo na lejlu, ne znam, ali nije ni bitno, jer skoro niko od uvrijeđenih nema želju da djeluje kroz institucije.. puno nam je bliže kukanje po forumima i fejzbucima..
FB nije javno mjesto barem po sadasnjem tumacenju vecine pravnih sistema medjutim isti ti pravni sistemi i te kako smatraju osobu odgovornim za sadrzaj koji je postavljen na FB._BataZiv_0809 wrote:Fejsbuk je javno mjesto samo u Republici Srpskoj i Sjevernoj Koreji.
razumijem odakle ovakav pogled na stvari.. al treba imati na umu da forum, uz izuzetak par humanitarnih akcija, ne može rješavati društvene probleme.. ljudi tu jednostavno dangube raspravljajući o temama koje su im zanimljive.. recimo, meni je palamuđenje o granicama slobode zanimljivo još od studentskih dana..dale cooper wrote:Da ovdje svijet ima dovoljno za pojesti, popiti i poklopiti, kurac bi se bavio Lejlom i njenim glupostima.
Nego u odsustvu normalne, uređene države gdje su ekonomska pitanja, zaposlenost i ono od čega se živi prvi
na listi prioriteta svakog iole normalnog pojedinca, mi se bavimo vjersko-ideološkom problematikom
i izjavama nedoraslih, anonimnih novinarčića. Jesu nas sjebali u mozak, svaka im čast. Miletov referendum
i Lejla dvije top teme na forumu i u državi.A što je raspad sistema na svim bitnijim poljima, više se niko
i ne obazire. Izgleda da više ne treba ni hljeba, samo igara.
Da je država normalna, to bi se tako i radilo, a ne mahne dvije tri pive pa se ohrabri i usere i šefa i stanicu.medvjed23 wrote:život je jednostavniji kad čovjek razvije tvrdu kožu, pa ne brine šta će tamo neko, njemu nepoznat i nebitan, pričati i pisati..
a ako neko već ima potrebu da na lejline gluposti reaguje, poželjno je i civilizovano da to napravi, kao što je gore spomenuto, pravnim putem.. mislim da naše zakonodavstvo ne poznaje blasfemiju.. al zato poznaje nešto što se zove govor mržnje: https://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech#International
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/K ... n_FBiH.pdfČlan 163.
Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti
(1) Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji,kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
uslikaš fino njene izjave gdje sve muslimane poistovjećuje sa ekstremistima i predaš policiji i tužiteljstvu.. ako nešto od toga bude, super, ako ne, nikom ništa.. u svakom slučaju, to je bolja opcija od psovanja, koje može biti samo kontraproduktivno..

http://www.klix.ba/vijesti/bih/psiholoz ... /160923060dale cooper wrote:Da ovdje svijet ima dovoljno za pojesti, popiti i poklopiti, kurac bi se bavio Lejlom i njenim glupostima.
Nego u odsustvu normalne, uređene države gdje su ekonomska pitanja, zaposlenost i ono od čega se živi prvi
na listi prioriteta svakog iole normalnog pojedinca, mi se bavimo vjersko-ideološkom problematikom
i izjavama nedoraslih, anonimnih novinarčića. Jesu nas sjebali u mozak, svaka im čast. Miletov referendum
i Lejla dvije top teme na forumu i u državi.A što je raspad sistema na svim bitnijim poljima, više se niko
i ne obazire. Izgleda da više ne treba ni hljeba, samo igara.
Evo ja sad zvao KRO "Rad" da pitam, javio mi se portir, kaže svako mjesto gdje se ne može ulični cuko popiškiti ne računa se kao javno mjesto!_BataZiv_0809 wrote:Fejsbuk je javno mjesto samo u Republici Srpskoj i Sjevernoj Koreji.