SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#87451 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 24/12/2024 12:33 @Naslovnica
To ti je brate obicna supljologija. Nigdje sudstvo nije neovisno, niti su sudije neovisne.
Znam jarane, ali se oni uvijek vade na to, uvijek ista priča.
I sutra će biti isto, pritisci, ugrožena neovisnost, daj tjelohranitelje 24/7 i sl.
Rak, metastaza.
Bio jednom jedan brko...

Image
Hakiz

#87452 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 24/12/2024 12:15
error codes wrote: 24/12/2024 12:10 bitno je da se komentarisu prosvjedi u Beogradu :oops: sad da vidimo kako Bosanci prosvjeduju
Ali, u Beogradu imaju konkretni zahtjevi. Nije poenta u protestima kao protestima.

Sta su zahtjevi?

Jer, ovo nisu zahtjevi.
Sutra će građani izaći na proteste da pošalju jasnu poruku: pravosudni sistem mora postati glasniji i odlučniji u zaštiti najranjivijih. Presude poput jučerašnje šalju opasnu poruku – da čak i najbrutalniji zločini mogu proći nedovoljno sankcionisani. Glas za Almu i sve žrtve nasilja mora se čuti glasno i jasno, jer je to najefikasniji način da se smanji broj femicida u našoj zemlji, poruke su porodice i onih koji će sutra podići svoj glas.
Jedan od zahtjeva moze biti ostavka federalnog ministra pravde (ako je vise uopce bitno sto nema krivicnog djela femicida, iako se obecalo).

Onda ostavka sudaca koji su smanjili kaznu.

Ovako okupljanje nista nece rjesiti. Boli suce i ministre briga sto ce neko nesta se okupljati.

Kad vec nije bila ostavka komesara, glavnog tuzioca i predsjednika suda ako je zena 150 puta prijavljivala nasilnika.

Bez ostavki nema napretka.
:thumbup:
Hakiz

#87453 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

DaysleepeR wrote: 24/12/2024 12:37
Haris.ba wrote: 24/12/2024 12:35
DaysleepeR wrote: 24/12/2024 12:33 Jasno je nezadovoljstvo ali ova presuda je konačna.
Onda i posao sudija neka bude okoncan, ostavke, i onda ce se iduci sudija zamisliti kakvu odluku donosi.

Ako je konacno, sta je problem bio da mi otfikare 40 godina? Kome ce se zaliti?
Do Vrhovnog Suda se i dolazi jedino žalbom.
Žalba svakom nižem sudu dovodi postupak na višu instancu, ako ti žalbe prođu sve sudove, vrhovni sud je taj koji daje konačnu presudu bez mogućnosti dalje žalbe jer nema kome.
Kao Supreme Court u USA.
Strazbur?
Drug Saban

#87454 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Drug Saban »

Postoji li negdje obrazlozenje zasto su mu smanjili kaznu?

Ubio je jednim hicem sto je humano? nije pucao prvo u noge pa onda malo u ruke, sto je lijepo od njega? pohvalile ga komsije i svi rekli "znam ga ja, dobar momak, svima pomaze"?
Hakiz

#87455 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Better Man wrote: 24/12/2024 12:59 U ovim slučaju bi sudije koje su donijele ovakvu odluku, a to je da se monstruozni.ubici smanji kazna, trebale biti trajno suspendovane i doživotna zabrana bavljenja sudijalim pozivom.
A ako je to bilo po zakonu?
Haris.ba

#87456 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-s ... /241224076

Dok se ne individualizira odgovornost za ovu presudu svaki protesti nece nista promjeniti.

Samo ostavka odgovornih moze dovesti do toga da krene nabolje.
Prvo pitanje koje se postavlja da li su sudije i zaposlenici u Kantonalnom sudu u Sarajevu zaista toliko nesposobni da nisu bili u mogućnosti da hladnokrvnog ubicu osude u skladu sa procedurom i to čak u dva navrata. Ukoliko su zaista tako nesposobni onda njima radno mjesto ne bi trebalo biti na tako odgovornim pozicijama nego nešto primjerenije njihovim sposobnostima. Ukoliko je riječ o proceduralnim greškama koje je načinilo Tužilaštvo KS, onda ostaju ista pitanja.

Drugo pitanje je šta su to sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine mogle pronaći kao olakšavajuće okolnosti pa da umjesto na maksimalnu moguću kaznu, Hodžića osude na samo 20 godina zatvora. Šta je to Hodžić mogao uraditi gore od onoga što je učinio pa da zasluži maksimalnu moguću kaznu? Da li se razmišljalo o tome kakvu poruku šalje svim onim ženama koje partneri zlostavljaju? Koliko godina zatvora vrijedi život jedne majke, kćerke, supruge? Sve su ovo pitanja na koje nikada nećemo dobiti odgovor iz Vrhovnog suda FBiH jer oni su svoju pravdu servirali.

Treće pitanje je uloga Tužilaštva i tužitelja koji su vodili slučaj pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Naime, iako je ovo Tužilaštvo u suštini zbog procedure imalo manju ulogu nego kantonalno tužilaštvo koje je vodilo prvostepeni i drugostepeni postupak, ipak snosi odgovornost za neuspjeh da ubijedi Pretresno vijeće da donese maksimalnu moguću presudu.
A kada se posmjenjuju sudije i tuzioci odgovorni za ovu sramotu, onda preci pred tuzilastvo HNK za poginule u Jablanici.
DaysleepeR

#87457 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Hakiz wrote: 24/12/2024 13:46
DaysleepeR wrote: 24/12/2024 12:37
Haris.ba wrote: 24/12/2024 12:35

Onda i posao sudija neka bude okoncan, ostavke, i onda ce se iduci sudija zamisliti kakvu odluku donosi.

Ako je konacno, sta je problem bio da mi otfikare 40 godina? Kome ce se zaliti?
Do Vrhovnog Suda se i dolazi jedino žalbom.
Žalba svakom nižem sudu dovodi postupak na višu instancu, ako ti žalbe prođu sve sudove, vrhovni sud je taj koji daje konačnu presudu bez mogućnosti dalje žalbe jer nema kome.
Kao Supreme Court u USA.
Strazbur?
A ko će se žaliti u Strazburu? Raja koja dođu na proteste?
Chloe
Photo mod

#87458 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

Haris.ba wrote: 24/12/2024 13:57 https://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-s ... /241224076

Dok se ne individualizira odgovornost za ovu presudu svaki protesti nece nista promjeniti.

Samo ostavka odgovornih moze dovesti do toga da krene nabolje.
Prvo pitanje koje se postavlja da li su sudije i zaposlenici u Kantonalnom sudu u Sarajevu zaista toliko nesposobni da nisu bili u mogućnosti da hladnokrvnog ubicu osude u skladu sa procedurom i to čak u dva navrata. Ukoliko su zaista tako nesposobni onda njima radno mjesto ne bi trebalo biti na tako odgovornim pozicijama nego nešto primjerenije njihovim sposobnostima. Ukoliko je riječ o proceduralnim greškama koje je načinilo Tužilaštvo KS, onda ostaju ista pitanja.

Drugo pitanje je šta su to sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine mogle pronaći kao olakšavajuće okolnosti pa da umjesto na maksimalnu moguću kaznu, Hodžića osude na samo 20 godina zatvora. Šta je to Hodžić mogao uraditi gore od onoga što je učinio pa da zasluži maksimalnu moguću kaznu? Da li se razmišljalo o tome kakvu poruku šalje svim onim ženama koje partneri zlostavljaju? Koliko godina zatvora vrijedi život jedne majke, kćerke, supruge? Sve su ovo pitanja na koje nikada nećemo dobiti odgovor iz Vrhovnog suda FBiH jer oni su svoju pravdu servirali.

Treće pitanje je uloga Tužilaštva i tužitelja koji su vodili slučaj pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Naime, iako je ovo Tužilaštvo u suštini zbog procedure imalo manju ulogu nego kantonalno tužilaštvo koje je vodilo prvostepeni i drugostepeni postupak, ipak snosi odgovornost za neuspjeh da ubijedi Pretresno vijeće da donese maksimalnu moguću presudu.
A kada se posmjenjuju sudije i tuzioci odgovorni za ovu sramotu, onda preci pred tuzilastvo HNK za poginule u Jablanici.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vrhovni ... /241224108

"U ponovnom suđenju prvostepeni sud je donio presudu 23. oktobra 2023. godine, kojom je optuženom ponovo izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina, dakle ponovo optuženom izrekao kaznu zatvora koja ne postoji po odredbama krivičnog zakona. Ova presuda je osporavana žalbom tužiteljstva i žalbom branitelja optuženog, između ostalog i zbog nepravilne primjene odredbe člana 43. krivičnog zakona. Međutim, članom 322. Zakona o krivičnom postupku FBiH je izričito propisano da ako je podnesena žalba samo u korist optuženog, presuda se ne smije izmijeniti na njegovu štetu – zabrana reformatio in peius ili 'zabrana preinačenja na gore'. To praktično znači da neizjavljivanje žalbe tužilaštva na prvu donesenu presudu od 7. aprila 2023. godine, kojom je optuženom izrečena kazna zatvora koja ne postoji odnosno koja nije propisana krivičnim zakonom, ima za posljedicu da ovaj sud kao drugostepeni sud, u smislu člana 322. Zakona o krivičnom postupku FBiH, optuženom može izreći samo kaznu zatvora, pa mu je s tim u vezi, cijeneći sve okolnosti konkretnog slučaja, izrekao jedinstvenu maksimalnu kaznu zatvora propisanu krivičnim zakonom u trajanju od 20 godina", kažu u obrazloženju odluke iz Vrhovnog suda FBiH.
Krivični zakon ne poznaje kaznu zatvora trajanju od 35. godina ... :-)
drug_profi

#87459 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Znači Opštinski sud izrekao kaznu zatvora.
Odredio da je ta kazna 35 godina.

Odbrana se žalila jer kazna zatvora ne može biti duža od 20 godina.

Opštinski sud nije odredio kaznu DUGOTRAJNOG zatvora koja može biti do 40 godina.
I to je to.

Tužilac se nije žalio.
Odbrana se žalila i kazna može biti samo smanjena ili potvrđena.
Pošto je kazna ZATVORA, onda je do 20 godina.

Nabiti na KURAC opštinskog sudiju i tužioca!
Naslovnica

#87460 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Pravnici sa TEMU-a.
Haris.ba

#87461 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Haris.ba wrote: 24/12/2024 12:26
Chmoljo wrote: 24/12/2024 12:24
Haris.ba wrote: 24/12/2024 12:05 Koja je poenta protesta?
jesi li ti upratio zašto je sud ovoliko umanjio kaznu?

meni se stomak uvrtao dok sam opet prolazio detalje smaknuća (ne znam primjereniji naziv) jadne žene...
Nisam. Iskreno nema mi logike. Jedino ako kantonalni nesta nisu zafrkali oko pravila izricanja kazne. Jer cim su spustili na 20 to vise nije dugotrajna kazna zatvora, vjerovatno je oko toga neki problem.
Ali, oko ono nije za dugotrajne, onda neka je brisu iz zakona.
Nazalost sam pogodio. Sada zaganjati imena tuzioca i kantonalnog sudije. Vidjeti ko je pogrijesio.
Chloe wrote: 24/12/2024 14:25
Zatvor je do 20.
21 i dalje je DUGOTRAJNI zatvor.
Ima razloga zasto se to razlikuje. Neko od ili tuzioca kantonalnog ili sudije kantonalnog je pogrijesio zasto se nije islo na kaznu dugotrajnog zatvora.
Last edited by Haris.ba on 24/12/2024 14:35, edited 2 times in total.
splinter

#87462 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

drug_profi wrote: 24/12/2024 14:27 Znači Opštinski sud izrekao kaznu zatvora.
Odredio da je ta kazna 35 godina.

Odbrana se žalila jer kazna zatvora ne može biti duža od 20 godina.

Opštinski sud nije odredio kaznu DUGOTRAJNOG zatvora koja može biti do 40 godina.
I to je to.

Tužilac se nije žalio.
Odbrana se žalila i kazna može biti samo smanjena ili potvrđena.
Pošto je kazna ZATVORA, onda je do 20 godina.

Nabiti na KURAC opštinskog sudiju i tužioca!
Da, nevjerovatno kakav propust općinskog suda.
Nisam pravnik, niti imam nekog predzanja o pravu ali ovdje je valjda sve jasno:

Krivični zakon FBiH)
Član 43b

Kazna dugotrajnog zatvora
(1) Za najteže oblike teških krivičnih djela počinjenih s umišljajem može se propisati kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 do 45 godina.
(2) Kazna dugotrajnog zatvora nikada se ne može propisati kao jedina glavna kazna za pojedino krivično djelo.
Chloe
Photo mod

#87463 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

Haris.ba wrote: 24/12/2024 14:31
Haris.ba wrote: 24/12/2024 12:26
Chmoljo wrote: 24/12/2024 12:24

jesi li ti upratio zašto je sud ovoliko umanjio kaznu?

meni se stomak uvrtao dok sam opet prolazio detalje smaknuća (ne znam primjereniji naziv) jadne žene...
Nisam. Iskreno nema mi logike. Jedino ako kantonalni nesta nisu zafrkali oko pravila izricanja kazne. Jer cim su spustili na 20 to vise nije dugotrajna kazna zatvora, vjerovatno je oko toga neki problem.
Ali, oko ono nije za dugotrajne, onda neka je brisu iz zakona.
Nazalost sam pogodio. Sada zaganjati imena tuzioca i kantonalnog sudije. Vidjeti ko je pogrijesio.
Chloe wrote: 24/12/2024 14:25
Zatvor je do 20.
21 i dalje je DUGOTRAJNI zatvor.
Ima razloga zasto se to razlikuje. Neko od ilimtuzioca kantonalnog ilimsudje kantonalnog je pogrijesio zasto se nije islo na kaznu dugotrajnog zatvora.
Prije bih sudiju prozvala na odgovornost, on izriče kaznu, ako je tužilac pogriješio u prijedlogu visine kazne,
sudija je trebao reagovati i korigovati ispravnom presudom, i to riješiti prije Vrhovnog suda.

Šta sad? Konačna presuda je sramotna, a nema žalbe? :-)

:hm: Eventulano prozvati na odgovornost tužioca i sudiju, dodijeliti im svakom po tih skinutih 15. godina,

da u zatvoru uče ono što ne znaju a primaju debele plate.
Cherry-Cherry

#87464 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

Došle na naplatu kupljene diplome.

Ili je sudija namjerno pogriješio.
DonieBrasco

#87465 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Rak rana ove drzave je pravni sistem ove drzave, tuzilastvo i sudije.

Sinonim za organizovani kriminal i korupciju su.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#87466 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 24/12/2024 14:31
to je ono uzimanje olako definicije, terminologije, i ako si se već zajebo, neimanje muda da popraviš kada skontaš...

treba žestoka sankcija za ovo realno. ovdje krivicu treba individualizirati.

najgore je što se može sada jeste upirati u prstom na isntitucije. ove moraju postojati, ali moraju biti popunjene normalnim i sposobnim ljudima.
Hakiz

#87467 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Eto teme protesta. Izmjene zakona.
Cherry-Cherry

#87468 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

Nije izmjena] zakona, nego pravilna primjena.
DonieBrasco

#87469 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Kao da gledam da ce i za ovaj slucaj ubistva policajaca biti komicne kazne, koliko im je samo trebalo da ih pronađu i uhapse a ne suđenje. Zbog koga ova tri sute i koga oni zapravo stite.

U Americi da su ubili dva policjaca zemlju bi naapacke okrenuli da se Bogu u đep sakriju nađu ih, a njima je bolje da ih u pakao posalju jer je pakao kamilica sta znaci biti "cop killer" u Americkim zatvorima.
Last edited by DonieBrasco on 24/12/2024 15:57, edited 1 time in total.
1Dante1

#87470 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

Naslovnica wrote: 24/12/2024 14:30 Pravnici sa TEMU-a.
I svezanalice s neta
Ono se žali na presudu koja sama po sebi nije zakonska :lol:
Naslovnica

#87471 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

1Dante1 wrote: 24/12/2024 15:57
Naslovnica wrote: 24/12/2024 14:30 Pravnici sa TEMU-a.
I svezanalice s neta
Ono se žali na presudu koja sama po sebi nije zakonska :lol:
Pravnici sa TEMU-a su ga mogli strpati 40 godina iza rešetaka, a strpali su ga 15, u vrh glave
vjeshalica

#87472 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 24/12/2024 12:55
vjeshalica wrote: 24/12/2024 12:51
drug_profi wrote: 24/12/2024 12:45

Ne kontam te.
Skontaces
Eto samo ću se tvojim zagonetkama baviti...
Nisu zagonetke. Nego hoces da upucas pricu na nacionalnoj osnovi. Jel bas mislis da svaki lik sto ima bradu je wehabija? Nije. Toliko se kriminalaca kamufliralo bradom i brkovima, pa i ovaj nekome izgleda i prodaje se ko posten, a kriminalac je. A ti se na to sve pravis naivan kao francuska sobarica.
drug_profi

#87473 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

vjeshalica wrote: 24/12/2024 16:32
drug_profi wrote: 24/12/2024 12:55
vjeshalica wrote: 24/12/2024 12:51

Skontaces
Eto samo ću se tvojim zagonetkama baviti...
Nisu zagonetke. Nego hoces da upucas pricu na nacionalnoj osnovi. Jel bas mislis da svaki lik sto ima bradu je wehabija? Nije. Toliko se kriminalaca kamufliralo bradom i brkovima, pa i ovaj nekome izgleda i prodaje se ko posten, a kriminalac je. A ti se na to sve pravis naivan kao francuska sobarica.
Nacionalno je samo tebi na pameti. Meni ni u malom mozgu nije bilo. Ja sam samo o vjeri govorio, i to radikaliziranoj jer je neko rekao da su vehabije u pitanju.
1Dante1

#87474 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

Svako ko vjeru naglašava vam svoja četiri zida je vehbijaj u zacetku. Vjera je privatna stvar
Hakiz

#87475 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Cherry-Cherry wrote: 24/12/2024 15:51 Nije izmjena] zakona, nego pravilna primjena.
Kako se čini, upravo je smanjivanje kazne sa 35 na 20 bila pravilna primjena. Nema 35, ima 20 ili 40, zakon kaže da se mora izreći po okrivljenog povoljnija i Vrhovni sud rješavajući žalbu nije po zakonu smio dati 40, morao je dati 20. Pravilna primjena postojećeg zakona.

Pa je, ipak, izmjena ono šta treba tražiti.

Sa druge strane, Brejvik u Norveškoj. Maksimalna je 25 godina i tako je i osuđen. Za desetine ubijenih, ne jednu osobu. Ali, zakon kaže da poslije 25 godina ne ide odmah na slobodu. Ako se procijeni da je i dalje opasan, može mu se produžiti još 25.

Kada ja rekoh da države mogu donositi zakone kakve hoće, pametnjakovići su mi se smijali. Mogu, Norvežani su donijeli takav kako rekoh. Možemo i mi, bilo država, bilo entitet (ovo je entitetski slučaj), donijeti zakon po kojem ovo šta se desilo ne bi bilo moguće.
Post Reply