Leo_alfa wrote:Edouard wrote:Vrlo jednostavno. U komunizmu pojedinac je beznačajan za nužne društvene i historijske procese i nije ga problem žrtvovati za 'više ciljeve'.
Ateistički stav kao takav to ne spriječava. Negiranjem Boga kod kojega svaki pojedinac ima neizmjernu vrijednost, ateistički stav upravo time pospješuje da određene grupe, pojedinci, diktatori, uzurpatori... provode svoje ideje, stvaraju zakone, čine i zločine, i nikome za to ni teoretski neće nikada polagati račun, čak ni na zemlji, a kamo negdje drugdje.
Ateisticki stav ne sprjecava nista. Kako onda pospjesuje bilo sta? Jednostavno nije u istoj jednacini sa ideologijama jer sam nije idologija.
Edouard wrote:Nadalje, medicina ne određuje i ne odlučuje o tome tko će imati status osobe.
Da ne kompliciramo, nisam mislio na slučajeve kad je život majke u opasnosti, ali to su zanemarivi slučajevi po broju, s obzirom na ukupni broj abortusa.
Pravo na život je iznad svakog drugog prava, tako da se to ne može uspoređivati s nekim pravom majke, pitam se ujedno kojim, (pravom na izbor, uz eliminaciju ljudskog bića?)
Idući tom logikom muška masturbacija nije ubistvo, tu nema usporedbe. To je samo tvoje pogrešno zaključivanje.
Medicina moze definisati svaki stadij razvoja ploda. Tako da oplodjena jajna stanica nije isto sto i vec formirana beba u 9 mjesecu. Ne govorim o tome da medicina definise bilo kakav status s pravne strane.
I ovo je diskutabilno sta znaci u ovakvoj raspravi "Da ne kompliciramo, nisam mislio na slučajeve kad je život majke u opasnosti, ali to su zanemarivi slučajevi po broju, s obzirom na ukupni broj abortusa." ali predaleko od teme...
Ako raspravljamo o necemu i imamo razlicite stavove (sto je i neophodno za raspravu) logicno je sasvim da ih branimo i argumentujemo, ali ne da svoj stav (samo zbog toga sto licno smatramo da je ispravan) uzimamo kao normativnu vrijednost/referentnu polaznu tacku/objektivnu cinjenicu kako god hoces. Odnosno pises o eliminaciji ljudskog zivota u prici o abortusu postavljajuci mi pitanje o tome na koje ja ne mogu uopste dati odgovor jer se ne slazem s tim da se radi o eliminaciji ljudskog zivota (ne u svim slucajevima naravno). Znaci prvo bi o tome trebali raspravljati.
Zbog cega je pogresno zakljucivanje? Spolne celije su zive i prije oplodnje, sta se konkretno promijenilo u trenutku oplodnje. Da budem cjepidlaka, sta se promijenilo do momenta oplodnje prije samog pocetka diobe? Ne mislim na biologiju nego na to cime istices da sam iznio pogresan zakljucak.
Leo_alfa wrote:
Ateisticki stav ne sprjecava nista. Kako onda pospjesuje bilo sta? Jednostavno nije u istoj jednacini sa ideologijama jer sam nije idologija.
Preciznije od pospješuje je reći: omogućuje.
Slikovito, nasip uz korito rijeke spriječava da se rijeka razlije i poplavi nasalja. Uklanjanje/rušenje nasipa
omogućuje da se rijeka razlije i načini štetu.
Uklanjanje s ljudskog horizonta transcendentnog bića, Boga, besmrtnosti duše, ruše se temelji ljudskoj univerzalnoj moralnosti, a moral postaje stvar dogovora, a ovisno o odnosu snaga, i stvar samovolje grupa i pojedinaca kako smo vidjeli u komunističkim sistemima.
Ja razumijem da se ateisti upiru pokazati kako ateizam nema blage veze sa zločinima koji su počinjeni u sistemima koji su u svojim temeljima imali i ateizam, ali, toliko je veza očita, a i logično je.
A što kaže i nauka o početku ljudskog života? Nauka pokazuje da život čovjeka počinje začećem. Evo riječi Dr. Jerome Lejeune liječnika, doktor nauka, 20 godina prof. fundametalne genetike, dobitnik najveće nagrade na području genetike, pronalazač uzroka Downovog sindroma koji kompetentno tvrdi:
„Ne vidim bitnu razliku između rane osobe, koja ste bili za vrijeme začeća, i kasne osobe koja ste sad. Bili ste i jeste ljudsko biće. Ni u kojem vremenu, čovjek nije samo nakupina protoplazme. Svaki od nas ima vrlo važnu startnu tačku, a to je vrijeme začeća, kada je sav potreban genetski materijal sadržan u jednoj oplođenoj stanici. Nema ni malo sumnje o tome i znamo da su te genetske informacije napisane na vrsti vrpce koju zovemo DNA. Prva ljudska stanica je najspecijaliziranija stanica pod Suncem. Ni jedna druga stanica neće imati iste instrukcije za život tog jedinstvenog stvorenog bića. U prvoj ljudskoj stanici ima toliko podataka koliko ima pet svezaka Enciklopedije Britanice. Na kromosomima koji se mogu usporediti sa «mini-kazetama», zapisane su sve potrebne informacije za početak „karijere“ novog čovjeka. Te informacije su prisutne od prvog trenutka, ne nastaju postepeno.“
Leo_alfa wrote:
Spolne celije su zive i prije oplodnje, sta se konkretno promijenilo u trenutku oplodnje.
U oplođenoj jajnoj stanici nalazi se sav potreban genetski materijal odraslog čovjeka, što očito nije slučaj sa pojedinačnim muškim ili ženskim spolnim stanicama, tako da je ono tvoje zaključivanje o masturbaciji krivo.