Naravno. I poštenije.Mlad i Nevin wrote: ↑20/02/2022 07:35 Bolje mi je vozit kamiJon za 3 milje neg bit uhljeb za milju tobejarabi
Zar vi što prevozite automobile ne izađete više?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Naravno. I poštenije.Mlad i Nevin wrote: ↑20/02/2022 07:35 Bolje mi je vozit kamiJon za 3 milje neg bit uhljeb za milju tobejarabi
problem je sto ti za poso na kamionu nisi siguran 30 godina unaprijed - uhljeb jest - zato im banke i daju dugorocne kredite naštagod.Mlad i Nevin wrote: ↑20/02/2022 07:35 Bolje mi je vozit kamiJon za 3 milje neg bit uhljeb za milju tobejarabi
Kako misliš poštenije?Seawolf wrote: ↑20/02/2022 08:00Naravno. I poštenije.Mlad i Nevin wrote: ↑20/02/2022 07:35 Bolje mi je vozit kamiJon za 3 milje neg bit uhljeb za milju tobejarabi
Zar vi što prevozite automobile ne izađete više?
Ja ne mislim da su medicinska sestra, nastavnik u školi, radnik na dalekovodu i zaposlenica na šalteru u opštini uhljebi, ako vrijedno i kvalitetno obavljaju svoj posao.hilmija frlj wrote: ↑20/02/2022 08:31Kako misliš poštenije?
Ovdje se uhljebom smatra i žena na šalteru u općini, i medicinska sestra, radnik na dalekovodu u elektroprivredi, vidimo i profesor u školi itd itd
Zašto je njegovih 3000 poštenije od 1000 medicinske sestre?
Samo kod nas guzice daju da se zaposle u drzavnoj firmi i do kraja zivota nista ne rade za fiksnu platu. Ja se ne vidim nikako u tim poslovima. Svako sposoban i pametan moze vise da postigne i zaradi u realnom sektoru.madner wrote: ↑20/02/2022 08:48 Uhljup je konstrukcija desnog ekonomskog sektora koji zamislja da bi aparat mogao funkcionisati sa znatno manje ljudi.
Obicno pojam koriste ljudi koji misle da je 1500 dobro plata, ali je njima u realnom sektoru nedostizna.
Dakle ni znanja da zaradi, ni socijalnog kapitala da nadje stelu.
Javni sektor je za zene, da mogu spojiti obaveze lakse sa familijom, ako nema vece prihode i bolji kreditni rejting u realnom sektoru to je do njega.
Trziste reklo vozaj azijske nakaze ili vau vau prije common raila.
jah kod nas su sposobnosti jako cijenjene - haj ba ne prosipajte demagogiju i suplju kad je u stotinama hiljada otislo naroda iz propale drzave.....EasyMan wrote: ↑20/02/2022 08:55Samo kod nas guzice daju da se zaposle u drzavnoj firmi i do kraja zivota nista ne rade za fiksnu platu. Ja se ne vidim nikako u tim poslovima. Svako sposoban i pametan moze vise da postigne i zaradi u realnom sektoru.madner wrote: ↑20/02/2022 08:48 Uhljup je konstrukcija desnog ekonomskog sektora koji zamislja da bi aparat mogao funkcionisati sa znatno manje ljudi.
Obicno pojam koriste ljudi koji misle da je 1500 dobro plata, ali je njima u realnom sektoru nedostizna.
Dakle ni znanja da zaradi, ni socijalnog kapitala da nadje stelu.
Javni sektor je za zene, da mogu spojiti obaveze lakse sa familijom, ako nema vece prihode i bolji kreditni rejting u realnom sektoru to je do njega.
Trziste reklo vozaj azijske nakaze ili vau vau prije common raila.
Sta je problem kod nas? Kad pitas sta zna raditi, kaze slagati robu i to je to… ili eventualno zna stajati i glumiti sekjuritija. Kako on da zaradi vise? Gdje?
Ne prosipaj ti demagogiju i suplju. Idi i ti s njima ziv bio kad tako razmisljas.oruzana_pobuna wrote: ↑20/02/2022 08:57jah kod nas su sposobnosti jako cijenjene - haj ba ne prosipajte demagogiju i suplju kad je u stotinama hiljada otislo naroda iz propale drzave.....EasyMan wrote: ↑20/02/2022 08:55
Samo kod nas guzice daju da se zaposle u drzavnoj firmi i do kraja zivota nista ne rade za fiksnu platu. Ja se ne vidim nikako u tim poslovima. Svako sposoban i pametan moze vise da postigne i zaradi u realnom sektoru.
Sta je problem kod nas? Kad pitas sta zna raditi, kaze slagati robu i to je to… ili eventualno zna stajati i glumiti sekjuritija. Kako on da zaradi vise? Gdje?
Zato što je ovo balkanistan, gdje se prosvjetne radnike smatra uhljebima i svaki im kamiondžija dolazi soliti pamet i učiti ih kako trebaju raditi svoj posao. Dok u jednoj Njemačkoj privatnici sjednu za stol sa direktorima škola i dogovaraju saradnju kroz dualno obrazovanje, organizuju se obuke mentora u privrednim subjektima i kao rezultat toga privatnici imaju sposobne i obučene radnike već u osamnaestoj godini života.hilmija frlj wrote: ↑20/02/2022 08:31Kako misliš poštenije?
Ovdje se uhljebom smatra i žena na šalteru u općini, i medicinska sestra, radnik na dalekovodu u elektroprivredi, vidimo i profesor u školi itd itd
otišo na CV na zapad, nit koga molio, nit koga kumio, bez štele, bez veze, znas to znam to ne znam to...glup bio sto nisam ranije jer sam sa 15 godina glumio patriotu i dobrovoljca....EasyMan wrote: ↑20/02/2022 09:01Ne prosipaj ti demagogiju i suplju. Idi i ti s njima ziv bio kad tako razmisljas.oruzana_pobuna wrote: ↑20/02/2022 08:57
jah kod nas su sposobnosti jako cijenjene - haj ba ne prosipajte demagogiju i suplju kad je u stotinama hiljada otislo naroda iz propale drzave.....
Ja to pokušavam objasniti cijelo vrijeme, ali ljudima ne ide u glavu. Njima je život jednostavan: ako si na budžetu - uhljeb, ako si kod privatnika - rob.Seawolf wrote: ↑20/02/2022 08:40Ja ne mislim da su medicinska sestra, nastavnik u školi, radnik na dalekovodu i zaposlenica na šalteru u opštini uhljebi, ako vrijedno i kvalitetno obavljaju svoj posao.hilmija frlj wrote: ↑20/02/2022 08:31
Kako misliš poštenije?
Uhljebi su bezvrijedni javni službenici i političari koji ništa ne rade, a primaju plate, a takvih je nemali broj.
Ono što ja kao budžetski uhljeb mogu samo sanjati. Nov auto? Mogu biti sretan ako kupim mlađi od deset godina.
Pa, mogli su fino završiti fakultete i uhljebiti se.hilmija frlj wrote: ↑20/02/2022 08:55 U realnom sektoru ima dosta ljudi koji imaju 1500-2000 platu, ali je zvanična minimalac ili malo iznad njega. Ugovor nerijetko na određeno vrijeme I onda im je kreditni rejting loš, banke ne daju kredit. Razumijem i te ljude i njihovu frustraciju da npr riješe stambeno pitanje kreditom.
Najgore je raditi sa ljudima.sime_cipol wrote: ↑20/02/2022 08:39 Ja ne bih radio na salteru opstine nema sanse. Sa narodom se raspravljati, natezati, ispravljati![]()
Rijetko su putovali busem prema Travniku preko Kobiljače...Laplace wrote: ↑20/02/2022 09:10Pa, mogli su fino završiti fakultete i uhljebiti se.hilmija frlj wrote: ↑20/02/2022 08:55 U realnom sektoru ima dosta ljudi koji imaju 1500-2000 platu, ali je zvanična minimalac ili malo iznad njega. Ugovor nerijetko na određeno vrijeme I onda im je kreditni rejting loš, banke ne daju kredit. Razumijem i te ljude i njihovu frustraciju da npr riješe stambeno pitanje kreditom.
Mora neko u državi i raditi, ne mogu svi pametovati.Laplace wrote: ↑20/02/2022 09:10Pa, mogli su fino završiti fakultete i uhljebiti se.hilmija frlj wrote: ↑20/02/2022 08:55 U realnom sektoru ima dosta ljudi koji imaju 1500-2000 platu, ali je zvanična minimalac ili malo iznad njega. Ugovor nerijetko na određeno vrijeme I onda im je kreditni rejting loš, banke ne daju kredit. Razumijem i te ljude i njihovu frustraciju da npr riješe stambeno pitanje kreditom.