RUSIJA

Post Reply
hAZNADAR

#8626 Re: RUSIJA

Post by hAZNADAR »

Point. wrote:
Black swan wrote:

dobro prijateljska je u 49% BiH

plus 1/3 brčko distrikta

plus većinske sprske općine u Federaciji BiH

plus akutni komunisti u FBiH

plus kod dosta neopredijeljenih kojih u sa ima 50 000

tu su i katolici razočarani anglosaksonskom "pravdom" pokazanom 1991.-1995.+

vidiš kako ste u manjini vi ljubitelji protestanata, arapa, turaka vehabija, francuske i velike britanije

većini je u BiH rusija prijateljska
to pokazuje djelovanje na međunarodnom planu
Pajdo, malo si se preracunao. Rusija nista dobro ne moze ponuditi BiH.
Ti govoris o logici a labud o cinjenicama. A logika i cinjenice ne moraju obavezno ici zajedno. Pogotovo u slucaju Bosnjaka.

Labud pise kako jeste i ja bih tu na spisak dodao i vecinu Bosnjaka koji nisu ni komunjare, ni jugonostalgicari, Bosanci, slavenofili, FGR, islamisti, ... - jednostavno vecina Bosnjaka svih sorti je barem kroz ovo natezanje sa Amerikom - vise uz Rusiju. Mozda po inerciji nekadasnjeg slavenofilstva, ili jugo simpatija prema socijalistickoj internacionali, ili primitivne sklonosti postovanja kulta nekog jakog vodje ili inace jake licnosti koja pokazuje misice, ili mozda najvjerovatnije po zakonu reakcije. Ne zaboravi da zivimo u zemlji gdje ljudi po zakonu krajnosti i reakcije mrze svoje ljiljane zato sto ih ona druga strana koristi, sara cirilicne table zato sto se ona strana kiti time, pa cak i inerno u svom korpusu pljuje po svojoj kulturi i bastini ako je suprotna politica opcija malo glasnija u slavljenju toga. Ili oni koji u Sarajevu izmedju Kazaza i Zahiragica - biraju stranu umjesto da se ograde od obojice. Po tom obrazcu je dovoljno samo pogledati onog americkog klovna i koliko je inace popularan, Seselja sa njegovim transparentom, inace americki visedecenijski angazman na B.I u sprezi sa Izraelom,... - i ljudi primitivno i spontano izaberu drugu krajnost.

Iako je Rusija mnogo gora za BiH od Amerike i defakto je veci naprijatelj probosanskim snagama od bilo koje zapadne drzave - u ovom natezanju u Siriji - brat bratu, realno je najmanje 90% stanovnika BiH uz Rusiju. Mozda nelogicno i mazohisticki - ali je tako.
ultima_palabra

#8627 Re: RUSIJA

Post by ultima_palabra »

Ti si potpuno odsječen od BiH i njene realnosti. Što ne mora biti ništa loše, ali nemoj onda pisati takve stvari sa takvom sigurnošću.
Point.

#8628 Re: RUSIJA

Post by Point. »

hAZNADAR wrote:
Point. wrote:
Black swan wrote:

dobro prijateljska je u 49% BiH

plus 1/3 brčko distrikta

plus većinske sprske općine u Federaciji BiH

plus akutni komunisti u FBiH

plus kod dosta neopredijeljenih kojih u sa ima 50 000

tu su i katolici razočarani anglosaksonskom "pravdom" pokazanom 1991.-1995.+

vidiš kako ste u manjini vi ljubitelji protestanata, arapa, turaka vehabija, francuske i velike britanije

većini je u BiH rusija prijateljska
to pokazuje djelovanje na međunarodnom planu
Pajdo, malo si se preracunao. Rusija nista dobro ne moze ponuditi BiH.
Ti govoris o logici a labud o cinjenicama. A logika i cinjenice ne moraju obavezno ici zajedno. Pogotovo u slucaju Bosnjaka.

Labud pise kako jeste i ja bih tu na spisak dodao i vecinu Bosnjaka koji nisu ni komunjare, ni jugonostalgicari, Bosanci, slavenofili, FGR, islamisti, ... - jednostavno vecina Bosnjaka svih sorti je barem kroz ovo natezanje sa Amerikom - vise uz Rusiju. Mozda po inerciji nekadasnjeg slavenofilstva, ili jugo simpatija prema socijalistickoj internacionali, ili primitivne sklonosti postovanja kulta nekog jakog vodje ili inace jake licnosti koja pokazuje misice, ili mozda najvjerovatnije po zakonu reakcije. Ne zaboravi da zivimo u zemlji gdje ljudi po zakonu krajnosti i reakcije mrze svoje ljiljane zato sto ih ona druga strana koristi, sara cirilicne table zato sto se ona strana kiti time, pa cak i inerno u svom korpusu pljuje po svojoj kulturi i bastini ako je suprotna politica opcija malo glasnija u slavljenju toga. Ili oni koji u Sarajevu izmedju Kazaza i Zahiragica - biraju stranu umjesto da se ograde od obojice. Po tom obrazcu je dovoljno samo pogledati onog americkog klovna i koliko je inace popularan, Seselja sa njegovim transparentom, inace americki visedecenijski angazman na B.I u sprezi sa Izraelom,... - i ljudi primitivno i spontano izaberu drugu krajnost.

Iako je Rusija mnogo gora za BiH od Amerike i defakto je veci naprijatelj probosanskim snagama od bilo koje zapadne drzave - u ovom natezanju u Siriji - brat bratu, realno je najmanje 90% stanovnika BiH uz Rusiju. Mozda nelogicno i mazohisticki - ali je tako.
Ne slažem se sa tobom i brojkama ni sekunde. Ono Bošnjaka što je za Rusiju je većinom zbog toga što je Erdoğan sad dobar sa Putinom, što je već druga priča.
hAZNADAR

#8629 Re: RUSIJA

Post by hAZNADAR »

jeza u ledja wrote:Tacno je da Rusi danas zive bolje nego ikada. I to mnogo bolje pogotovo kad se gleda period 90-ih. I to je glavni razlog Putinove popularnosti.

Kad smo vec kod toga, i Kinezi takodje danas zive bolje nego ikada.

A sto se tice Jeljcina, sigurno su mogli bolje proci od onog pjane, ali opet je pitanje koliko bi taj neko imao snage i moci u onakvoj zemlji na koljenima. :?

Sve su zemlje istocnog bloka morale proci kroz taj period tranzicije.
Upravo to.
Svaki period nosi svoje. Da je Putin bio na celu Rusije u Jeljcinovo vrijeme - isto bi bilo. Da ga je Jeljcin naslijedio - qrcio bi se danas isto kao i Putin.
Ruska politika nije zavisila niti zavisi samo od jednog covjeka.
Naravno da se poslije vise od dvije decenije samostalnosti u Rusili vise popravilo, napravilo,... nego onda. Isto govorim i onima koji hvale kod nas nekadasnju drzavu i ovu poslije, svi sa svojim argumentima a svi zaboravljaju da bi se mnoge stvari svakako desavale bez obzira ko je na vlasti.

A ljudi imaju sklonost odredeni perid boljitka vezivati ili uz neku licnost ili neku stranku.
hAZNADAR

#8630 Re: RUSIJA

Post by hAZNADAR »

ultima_palabra wrote:Ti si potpuno odsječen od BiH i njene realnosti. Što ne mora biti ništa loše, ali nemoj onda pisati takve stvari sa takvom sigurnošću.
Ako si se meni obratio - onda po tvojoj logici ni ovaj forum i ocigledna rusofilija ne prikazuje BiH stvarnost.
bdzs

#8631 Re: RUSIJA

Post by bdzs »

hAZNADAR wrote:
ultima_palabra wrote:Ti si potpuno odsječen od BiH i njene realnosti. Što ne mora biti ništa loše, ali nemoj onda pisati takve stvari sa takvom sigurnošću.
Ako si se meni obratio - onda po tvojoj logici ni ovaj forum i ocigledna rusofilija ne prikazuje BiH stvarnost.
Kakvi bolan crni Rusi :? Nek ih đavo nosi i njih i njihove dupelisce.
stakasa

#8632 Re: RUSIJA

Post by stakasa »

Challenger_ wrote:
stakasa wrote:Cheli, pusti licna prepucavanja, ovamo ti krucijalne stvari promicu ispod nosa - sta cemo sa ovim zaostravanjem izmedu Rusije i Britanije? I inace, da li se je Rusija odlucila sta i kako hoce, je li definitivno raskrstila sa Zapadom (Nato, Amerika, Britanija) i usvojila ovu euroazijsku doktrinu (osovine sa Berlinom, Teheranom i Tokijem) kao primarnu? Sve neka koketiranja, ko Srbija, i tamo bi i vamo. Nekako su u defanzivi. Te oni onoliki atleticari, ne daju im da se takmice na olimpijadi, ubili agenta kojima je u opisu posla da zavrsavaju na taj nacin ovamo dvadeset zemalja dobije naredenje da stanu u stroj... Nigdje ruskog poteza.
Joj sto bi se mogla napravit pizdarija od nekog incidenta na svjetskom...
Ne da mi ne promiče, naprotiv, ja sam ovo globalno antagoniziranje prepoznao u realnom vremenu a radikalno zaoštravanje anticipirao još početkom dešavanja u Siriji. Evo sižea mojih osnovnih teza tokom 2012-2014:

Postby Challenger__ » 10/04/2015 02:14
Rekli smo:

- Tzv. „Arapsko proljeće“ nije nikakav proces arapskog buđenja već "bizarna neokolonijalna farsa koja će narodima na tom području donijeti samo jad, nesreću i razaranje“. Rečeno nam je da je to besmislica, odnosno još jedna „teorija zavjere“.

Bili smo u pravu.

- Na površnu konstataciju da se „nas ne tiče tamo neka zemlja i njen unutrašnji sukob“ rekli smo da je to glupost, jer: „Sirija je političko, geopolitičko, religijsko i kulturno čvorište planete“. Svaki udarac u čvorište se osjeti širom svijeta, samim tim će se osjetiti i kod nas, na ovaj ili onaj način.

Bili smo u pravu.

- Na tvrdnje da će „Assad brzo (na proljeće, ljeto, jesen, zimu...) pasti“, rekli smo da neće.

Bili smo u pravu.

- Rekli smo da je Sirija "katalizator regionalnih i globalnih procesa“.

Bili smo u pravu.

- Na tvrdnju da će „Rusija prodati Siriju“, rekli smo da neće.

Bili smo u pravu.

- Kada je pokušaj američke intervencije propao , rekli smo da će samozvani gospodari rata i mira „otvoriti novo krizno žarište“. Uskoro, kao pokušaj odmazde, desila se Ukrajina.

Bili smo u pravu.

______

UKRATKO: Naše anticipacije su se ostvarile. Zemlje krvare, otvaraju se nova žarišta a napetosti rastu na mnogim tačkama planete. Ostaje još samo jedna sumorna anticipacija koja glasi ovako: „Ovaj sudar svjetova koji je otpočeo na zidinama Damaska će se na kraju okončati Trećim svjetskim ratom“.

Nadam se da nećemo biti u pravu.

Image

Also sprach Challenger__

:arrow: LINK

Zapazio, artikulisao, predvidio lokalne, regionalne i globalne posljedice, anticipirao konfrontaciju divova, sada sa strane pratim razvoj situacije.

Ovo je za mene deja vu.
Vracam se originalnom postu, vjerovatno jednom od jacih na forumu ikad...
Hajmo se malo igrati i probat prognozirat dok jos nije pocelo, sta mislite hoce li ovo eskalirat? Ja mislim da nece. USA se ponasa nezrelo, kao razredni siledjija koji stalno mora da dokazuje da je najjaci i najbezobrazniji. A ako urade ono s cim prijete, realno je da Rusija odgovori. Sta mislite hoce li otic tako daleko, evo je na putu da ode?
stakasa

#8633 Evo se ograduje

Post by stakasa »

Donald J. Trump

Verifierat konto

@realDonaldTrump
16 minför 16 minuter sedan
Mer
Never said when an attack on Syria would take place. Could be very soon or not so soon at all! In any event, the United States, under my Administration, has done a great job of ridding the region of ISIS. Where is our “Thank you America?”
insomnia78

#8634 Re: RUSIJA

Post by insomnia78 »

hAZNADAR wrote:
Cija Rusofilija? Za koga od ovih mislis da je Bosnjak?
hAZNADAR

#8635 Re: RUSIJA

Post by hAZNADAR »

insomnia78 wrote:
hAZNADAR wrote:

Cija Rusofilija? Za koga od ovih mislis da je Bosnjak?
Baska cu sad istrazivati Ko je Sta rekao. Opceniti dojam je takav - inace nebi postojale silne rasprave ko je vise u pravu. Isto kao na temi o Siriji.

Moj dojam je takav i izvan foruma u svim kontaktima. Ako je u pitanju ruska politika na Balkanu - probosanske snage su protiv. Isto tako nisu na ruskoj strani ni kada govormo o Ceceniji, Ukrajini,...

Ali u Siriji, sad ovo aktueltno Amerika & zapad vs Rusija - definitivno je najmanje 90% stanovnika BiH vise na strani Rusije i sirijskog rezima nego na strani Trumpa & zapad. A nas narod lakse izabere jednu stranu, odnosno jednu krajnost negoli da se ogradi od obje. Nadam se da nisam u pravu.
jeza u ledja

#8636 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

Sto se tice foruma, mislim da utisak kakav ima Haznadar je dokaz kako funkcionise rusofilijska trol masinerija - on je stekao dojam da velika vecina ljudi na forumu navija za Ruse. A u stvari radi se o 10 proruskih galamdzija koji danonocno pisu hvalospjeve o istoj.

Sto se tice Sirije - ja mislim da velika vecina ljudi u Bosni razmislja u stilu "nafta, Izrael, Bliski Istok, americki intervencionizam, itd" - ergo, sve sto se desava na BI ima veze sa Amerikom i naftom, stoga, za svaki problem je Amerika kriva. Ovo je neki mainstream stav vecine Bosanaca. I nema to veze sa vjerom, nema ni sa Bosnom. Tako ja mislim razmislja vecina svijeta van Zapada i mozda jos ponekih izuzetaka.
Ovo ne znaci da gotive Ruse uopste, ili Assada, naprotiv, samo znaci da je kriva Amerika. Jer su najveci, najjaci, najbogatiji, itd.

A i onda kada se Amerika zvanicno ne petlja, i onda je kriva jer su nesto zapetljali u proslosti, stoga sad to moraju rijesiti.

I sega mi ono sto kazes Pointu "ne zaboravi da zivimo u zemlji gdje ljudi...." a mescini da ste obojica u Svedskoj. :D Il sam nesto pobrko. Mescini da je i stakasa gore negdje. A i ja sam vani. A i insomnia je mislim u Alziru. Pa ovako mi tu sjedimo i razglabamo o tome kako vecina u BiH razmislja. Mislim, jelde malo ironicno? :D

Ja mogu samo sigurno znati o tome kako forumasko pucanstvo razmislja. Ostalo je samo nagadjanje.
JThomas

#8637 Re: RUSIJA

Post by JThomas »

od običnog svijeta, za rusiju su u bih u većini samo i jedino srbi. i oni koji u siriji uz tv "navijaju" za asada (a 99% naroda to apsolutno ne zanima i tu forum nije ogledalo stvarnosti), promijenili bi ploču kad bi ih pitao koga bi nama, ovdje rusiju ili ameriku.
JThomas

#8638 Re: RUSIJA

Post by JThomas »

a kad bi stvarno nešto došlo pred vrata, ne da namišljamo - kontam da bi i jedno pola srba prevrnulo ćurak...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#8639 Re: RUSIJA

Post by Challenger_ »

stakasa wrote:
Challenger_ wrote:Postby Challenger__ » 10/04/2015 02:14
Rekli smo:

- Tzv. „Arapsko proljeće“ nije nikakav proces arapskog buđenja već "bizarna neokolonijalna farsa koja će narodima na tom području donijeti samo jad, nesreću i razaranje“. Rečeno nam je da je to besmislica, odnosno još jedna „teorija zavjere“.

Bili smo u pravu.

- Na površnu konstataciju da se „nas ne tiče tamo neka zemlja i njen unutrašnji sukob“ rekli smo da je to glupost, jer: „Sirija je političko, geopolitičko, religijsko i kulturno čvorište planete“. Svaki udarac u čvorište se osjeti širom svijeta, samim tim će se osjetiti i kod nas, na ovaj ili onaj način.

Bili smo u pravu.

- Na tvrdnje da će „Assad brzo (na proljeće, ljeto, jesen, zimu...) pasti“, rekli smo da neće.

Bili smo u pravu.

- Rekli smo da je Sirija "katalizator regionalnih i globalnih procesa“.

Bili smo u pravu.

- Na tvrdnju da će „Rusija prodati Siriju“, rekli smo da neće.

Bili smo u pravu.

- Kada je pokušaj američke intervencije propao , rekli smo da će samozvani gospodari rata i mira „otvoriti novo krizno žarište“. Uskoro, kao pokušaj odmazde, desila se Ukrajina.

Bili smo u pravu.

______

UKRATKO: Naše anticipacije su se ostvarile. Zemlje krvare, otvaraju se nova žarišta a napetosti rastu na mnogim tačkama planete. Ostaje još samo jedna sumorna anticipacija koja glasi ovako: „Ovaj sudar svjetova koji je otpočeo na zidinama Damaska će se na kraju okončati Trećim svjetskim ratom“.

Nadam se da nećemo biti u pravu.

Image

Also sprach Challenger__

:arrow: LINK

Vracam se originalnom postu, vjerovatno jednom od jacih na forumu ikad...
Hajmo se malo igrati i probat prognozirat dok jos nije pocelo, sta mislite hoce li ovo eskalirat? Ja mislim da nece. USA se ponasa nezrelo, kao razredni siledjija koji stalno mora da dokazuje da je najjaci i najbezobrazniji. A ako urade ono s cim prijete, realno je da Rusija odgovori. Sta mislite hoce li otic tako daleko, evo je na putu da ode?
Kažem, što i prije tri godine, nadam se da neće. Barem ne na terenu Sirije, nadam se, zbog tog napaćenog naroda kome krv puštaju evo punih sedam godina... Inače, mislim da je eskalacija između osnovnih političkih aktera planete moguća i na drugim adresama, konkretno na terenu Ukrajine, ili ne daj Bože, Balkana.

Nešto drugo želim da naglasim. Ovo ne vidim kao obračun država već otuđene, planetarne oligarhije koja je - kao Alien iz istoimenog filma - uzurpirala kapacitete nekoliko zapadnih država na čelu sa USA koje nisu ništa drugo do vojno-politička platforma pomenute oligarhije. Znajući da je riječ o notornim sociopatama, ukratko oligarhijskoj ponerokratiji bez presedana u ljudskoj historiji, nisam optimista i mislim da je konfrontacija, prije ili kasnije - neizbježna.

Ona nužno ne mora biti nuklearna ali ni takva opcija nije isključena.
jeza u ledja

#8640 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

Bas me zanima - da li mislis da je Putin dio te "planetarne oligarhije" ili bilo kakve oligarhije uopste? :hm:
insomnia78

#8641 Re: RUSIJA

Post by insomnia78 »

:lol:
JThomas

#8642 Re: RUSIJA

Post by JThomas »

ni nuklearne bitke nisu isključene...
ultima_palabra

#8643 Re: RUSIJA

Post by ultima_palabra »

Da parafraziramo jednog ruskog favorita... :mrgreen:
Banksy

#8644 Re: RUSIJA

Post by Banksy »

Neće ovdje ništa biti, povući će ručnu.

A onda, jednom, ipak neće...
jeza u ledja

#8645 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

Bice bitka. Kitama.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8646 Re: RUSIJA

Post by pici »

ovo ko ono su debelim prcom Kimom... digla se kuka i motka et ga treĆi (ne ovaj ercegovaČkije) svjetski ka prc milojka... tako je i sa ovim, dje ce tVump na svoju braČu koja ga izabrasHe :mrgreen:
jeza u ledja

#8647 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

pici wrote:ovo ko ono su debelim prcom Kimom... digla se kuka i motka et ga treĆi (ne ovaj ercegovaČkije) svjetski ka prc milojka... tako je i sa ovim, dje ce tVump na svoju braČu koja ga izabrasHe :mrgreen:
Ma zasto se otegla ova lafo "intervencija" - dok se dogovore sa Rusima gdje bi mogli udarit da ne boli. :oops:
animals

#8648 Re: RUSIJA

Post by animals »

Kad se govori o sukobima i prevrtanjima na svjetskoj politickoj sceni,
iza toga stoje resursi..
znaci bitka za resurse..
ni jednu silu ne interesuje Sirija, niti njen narod..koga zaboli za to briga..
svi ratovi su se vodili za resurse..
e sad na bliskom istoku, su ogromni izvori crnog zlata..
i sve bitke se vode ko ce ovladati time..
tako da...nisu se djabe Britanci uvukli u tu pricu, kad su vidjeli u Rusima prijetnju,
da izgube utjecaj na tim resursima..
daddy-kool

#8649 Re: RUSIJA

Post by daddy-kool »

Mislim da se Trump nadao da će skrenuti pažnju sa istrage o sebi na neku finu vojnu intervenciju pa je nepromišljeno ispalio nekoliko tweetova. Kad su ga počeli urazumljivati, vadi se kao kakvo dijete kako nije rekao kada će i gdje udariti.
stakasa

#8650 Re: RUSIJA

Post by stakasa »

Banksy wrote:Neće ovdje ništa biti, povući će ručnu.

A onda, jednom, ipak neće...
:D
Upravo tako. Blefat ce se, blefat, uljuljace se i onda ce se jednom otic predaleko
Post Reply