SDA-All about

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#86026 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 15/10/2023 01:45
sehohari wrote: 15/10/2023 01:42

Halo ba jarane
Ako živiš u trećoj generaciji, četvrtoj, kojoj već, ti si nacionalno Nijemac i to je kraj priče. O tome i govorim.

Naravno da neko ko je došao prije 10 godina ili neko ko je druga generacija nema na to legitimno pravo. Ali poslije toga ti si građanin kao i svaki drugi.

Meni ne smeta ništa, smeta mi što se vi pravite da ne razumijete šta podrazumijeva pojam nacionalne države.
Naravno. O tom i ja govorim.
Asimiliran si i Nijemac si. To što znaš nabadati ovdašnje jezike ne čini te posebnim.
I kakvu bi političku stranku ili uticaj za borbu za svoje posebnosti trebao imati, a što ti postojeći Ustav već ne omogućuje?
Ja uopšte ne govorim o sebi, ne znam zašto mene uvlačiš u tu priču.

Evo, hajmo ovako:
Svi znamo da npr. Turci imaju drugačiji pogled na dešavanja na BI. Da, dešava se integracija, ali opet ostane kulturni background koji donekle još uvijek definiše poglede na svijet.
Četvrta generacija Turaka se ne osjeća dovoljno predstavljena od strane postojećeg političkog spektra = osnuju svoju stranku = stranka uđe u vladu i djelimično definiše politiku te zemlje.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#86027 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

I da kažem još jednom:
Ovo nisu moji stavovi ili nešto slično, ja samo želim da razjasnim razlike između nacionalne države jednog naroda i manjine, kao i između političkih prava jedne grupe i onih jednog pojedinca.

Imam utisak da se ovdje stalno te kategorije poistovječuju, iako postoji jasna razlika.
Athlon64

#86028 Re: SDA-All about

Post by Athlon64 »

Naravno, po toj logici bi i mi komotno mogli reći Srbima i Hrvatima, već ste u BiH nekoliko generacija, kakva prava hoćete, pričate bosanski, asimilirani ste već, kakva to još politička prava želite?

Ali jbg, mi nemamo taj luksuz da imamo demokratiju kakvu imaju ostale evropske države, pa moramo trpiti svašta.
drug_profi

#86029 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

sehohari wrote: 15/10/2023 01:52
drug_profi wrote: 15/10/2023 01:45

Naravno. O tom i ja govorim.
Asimiliran si i Nijemac si. To što znaš nabadati ovdašnje jezike ne čini te posebnim.
I kakvu bi političku stranku ili uticaj za borbu za svoje posebnosti trebao imati, a što ti postojeći Ustav već ne omogućuje?
Ja uopšte ne govorim o sebi, ne znam zašto mene uvlačiš u tu priču.

Evo, hajmo ovako:
Svi znamo da npr. Turci imaju drugačiji pogled na dešavanja na BI. Da, dešava se integracija, ali opet ostane kulturni background koji donekle još uvijek definiše poglede na svijet.
Četvrta generacija Turaka se ne osjeća dovoljno predstavljena od strane postojećeg političkog spektra = osnuju svoju stranku = stranka uđe u vladu i djelimično definiše politiku te zemlje.
A ne znam sad ko je kukao oko nemogućnosti političkog organizovanja imigranata na zapadu.
Njemu je upućeno. Rzumijemo se izgleda.
drug_profi

#86030 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Athlon64 wrote: 15/10/2023 02:01 Naravno, po toj logici bi i mi komotno mogli reći Srbima i Hrvatima, već ste u BiH nekoliko generacija, kakva prava hoćete, pričate bosanski, asimilirani ste već, kakva to još politička prava želite?

Ali jbg, mi nemamo taj luksuz da imamo demokratiju kakvu imaju ostale evropske države, pa moramo trpiti svašta.
To nisu imigranti, već autohtoni stanovnici sa stoljetnim pedigreom. Nije uporedivo.
Bilo je bitno biti Bošnjak, islam, bosanski.
Sad kusati, kukati, plakati.
Athlon64

#86031 Re: SDA-All about

Post by Athlon64 »

drug_profi wrote: 15/10/2023 02:32
Athlon64 wrote: 15/10/2023 02:01 Naravno, po toj logici bi i mi komotno mogli reći Srbima i Hrvatima, već ste u BiH nekoliko generacija, kakva prava hoćete, pričate bosanski, asimilirani ste već, kakva to još politička prava želite?

To nisu imigranti, već autohtoni stanovnici sa stoljetnim pedigreom. Nije uporedivo.
Katolici i pravoslavci da, ali Srbi i Hrvati zadnjih stotinjak godina, dakle nekoliko generacija.

Tako da je sigurno uporedivo, ko je njima kriv što se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci.
Svakako pričaju bosanskim jezikom i žive u Bosni već nekoliko generacija.
drug_profi

#86032 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Athlon64 wrote: 15/10/2023 02:35
drug_profi wrote: 15/10/2023 02:32

Katolici i pravoslavci da, ali Srbi i Hrvati zadnjih stotinjak godina, dakle nekoliko generacija.

Tako da je sigurno uporedivo, ko je njima kriv što se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci.
Svakako pričaju bosanskim jezikom i žive u Bosni već nekoliko generacija.
Bošnjak, islam, Bosanski...
I Turska nam je majka.
Mnogi od nas se ne pronalazimo u tom kriteriju.
sajber87

#86033 Re: SDA-All about

Post by sajber87 »

ReymondReddington wrote: 14/10/2023 17:22 Al sto ljudi komplikuju jednostavnu matematiku 1+1+1=3. Vlast cini koalicija stranaka. HDZ ce uvijek biti vlast dok ne dobije alternativu. SNSD je mogao ovaj put ispasti da Trojka nije uradila isto sto i SDA prosli mandat i dali SNSD-u 4 covjeka u domu naroda.

SDA je propustila priliku da kroz godine stranku pretvori u stranku za Bosnu koja ce sadrzavati i Hrvate i Srbe. Umjesto DF-a trebalo je da ljudi kao sto je Zeljko Komsic i ostali udju u SDA. Isto sa Srbima. Onda na osnovu svoje glasacke baze koja je prije bila ogromna ali i danas im garantuje 150k+ glasova bi mogli imati takav koalicioni kapacitet da bi birali ko ce u vlast sa njima. Mozda im u Federaciji ne bi ni trebao HDZ. Ali jebiga oni su odabrali ovo sto imamo danas.
Stanivukovicevi ljudi u parlamentu rs a su dali dodiku 4. plus salkic iz sda koji je ponistio listic, sdp je glasao za opoziciju, treba razbijati stalne lazi koje se plasiraju. Nip i nasa stranka nemaju uopste poslanike u skupstini rs a imao ih je tada df i hurtic. Evo mozes li nam reci kako znas kako je ko glasao. Za sda znamo da su vec jednom dali dodiku jer su priznali a to su i sada preko salkica uradili indirektno jer je ponovicu dodik zavrsio dovoljno ruku pomocu stanivukovicevih ljudi u opoziciji
sajber87

#86034 Re: SDA-All about

Post by sajber87 »

Athlon64 wrote: 15/10/2023 01:51
sehohari wrote: 15/10/2023 01:49 Meni prije svega smeta što se politička prava jedne grupe poistovječuju sa pojedinačnim političkim pravima, pa konstantno čujemo fraze tipa "zašto bi nekome smetala muslimanska zemlja u EU kada ih i tamo ima nekoliko miliona".
Ima, ali to su manjine, koji kao grupe nemaju prava, a Bosna i Hercegovina kao nacionalna država Bošnjaka (i ostala dva naroda), Kosovo i tkd. su zemlje u kojima muslimanski narodi čine glavni politički narod, njihovi politički pogledi većinom definišu i odluke tih država.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Eh upravo ovo i pokušavam da objasnim svo vrijeme.

Tako da taj argument izbijemo zauvijek iz rasprave. Zato i govorim da ti muslimani u Evropi nisu problem, jer ne utiču na političke odluke te države.

Ali BiH kao zemlja u kojoj bi muslimani donosili odluke može biti problem Evropi i zato se muslimanima u BiH uvodi aparthejd, da ne bi mogli prostom većinom da upravljaju svojom državom.
Muslimanska drzava ne smeta nikome u evropi ali muslimanska drzava gdje je vjera licna stvar i potpuno je odvojena od politike, muslimanska drzava gdje bi imao politicku opciju u vlasti gdje je na prvom mjestu islam pa onda sve ostalo pravi avganistan iran uvodi autokratiju diktaturu kao nacin vladanja u srcu evrope e to nece biti dozvoljeno sigurno. Imas primjer albanaca i bosnjaka u evropi i jedni i drugi su vecinski muslimani ali dominantnim politickim opcijama kod albanaca zadnjih 30 godina albanija kosovo i albanci su br 1 vjera je ostavljena po strani sto se drzave tice, dok je kod nas obrnuto dominantna politicka opcija zadnjih 30 godina na prvo mjesto stavljala je vjeru(zloupotreba iste za licno stranacku korist) a tek kasnije negdje dolaze bosna i bosnjaci. Rezultat vidimo gdje su albanci a gdje smo mi. Samo je do nas bilo i dan danas je iako smo propustili dosta vozova.
ljubijankic

#86035 Re: SDA-All about

Post by ljubijankic »

vee-jay wrote: 15/10/2023 00:52
sehohari wrote: 14/10/2023 23:22

Ne mogu odluciti kao politicki faktor.
Mislim, ima i izbora i sve to, ali je broj toliko minoran da je njihov stav fakticki nebitan.
Ne razmijem. Iskreno ne razumijem.

Jel' ovaj covjek nije politicki faktor?

Image

Ili ova zena?

Image

ili ova zena?
Image

ili ovaj covjek?
Image

UPM SDFA klosari su postali upravo ono o cemu Milosevic i Cosic NI SANJATI NISU MOGLI.
#TEKBIRGRADJANSKA.
Nisu ovo Bosnjaci. Otvoreno pricaju protiv SDA, a svi znamo da takvi ljudi nisu ni muslimani a ni Bosnjaci :bih:
Bloo
Globalna šefica

#86036 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

sehohari wrote: 15/10/2023 01:39 Poltička prava kao grupa, ne pojedinačna prava.
Mislim, logično je da ih nemaju jer ih ima u promilama, ali u tome i jeste razlika između države gdje si većinski i gdje si manjinska grupa.

Zato se i dešavaju genocidi i etnička čišćenja, da grupa kao grupa (uzmimo primjer Bošnjaka u RS-u) ostane bez prava time što im se nasilno smanji broj.
A koja su to "grupna politička prava"?
Da se okrenemo akademiji.

Neka se mjera smatra grupnim pravom ako se njome specificira da sama zajednica ima određene moći. Pejanović 2010
Odnosno: "... da su grupna prava samo dopuna prava individue njegovanjem svoje kulture i jezika".

Društvo sene sastoji od većine i manjine, već od pluraliteta kulturnih grupa, a država određuje autonomnim pojedincima vrstu dobara koju valja slijediti. - (Raz, 1986).

Međutim!

Po Habermasu, prava manjina pretpostavljaju pravo na slobodno udruživanje i nediskriminaciju te kao takva ne jamče preživljavanje kultura (Habermas, 1996).
Habermas ne zagovara tezu o etičkoj neutralnosti prava, nego tvrdi da pravilno shvaćeno poimanje individualnih prava ne podrazumijeva »neosjetljivost« na kulturne razlike. Privatnu autonomiju jednakopravnih građana moguće je osigurati samo istodobnim aktiviranjem njihove građanske (staatsbürgerliche) autonomije (Habermas, 1996: 245). U tom smislu Habermas tumači i manjinske zahtjeve za priznavanjem. No za razliku od multikulturne politike različitosti, Habermas pravo na priznavanje ne određuje normativno, jer takvi zahtjevi proizlaze iz individualnih pravnih potraživanja (Rechtsansprüche), a ne iz općenitog vrednovanja neke kulture. Suočiti se s različitosti znači revidirati univerzalističke vrijednosti i načela odvajajući etičku integraciju grupa i kultura od političke integracije. Služeći se grupnim pravima, pripadnici različitih grupa utemeljuju i razvijaju svoj identitet (Habermas, 2005: 18).

Da li je Bošnjacima sa njemačkim državljanstvom (a ponekad i onima sa vizom) dozvoljno udruživanje u KUD-ove, otvaranje škola maternjeg jezika? Da.

Ali!

Najvažnija kolektivna prava koja teže olakšavanju položaja manjinskih grupa s obzirom na ekonomske pritiske i političke odluke šireg društva su: specijalna grupna predstavnička prava unutar političkih institucija koja osiguravaju participiranje manjine u donošenjima odluka na široj osnovi, te samoupravna prava koja prepuštaju ovlasti manjim političkim jedinicama.
Ova prava manjinama osiguravaju položaj u komu ne može biti nadglasana ili podcijenjena od strane većine, a tiču se odluka od najvažnijeg značaja za njenu kulturu – obrazovanje, imigracije, razvoj resursa, jezika i obiteljskog prava. Politička prava štite specifične vjerske i kulturne prakse, a koje često namjerno ometa postojeće zakonodavstvo (Kymlicka, 2004:58).

Da li se gornji pasus odnosi i na Bošnjake? Da. Boldirani dio. U kurzivu - ne ili nismo sigurni.

Onda sse osvrnemo na:

Kolektivna prava koje manjine mogu koristiti odnose se na teritorijalnu autonomiju, zajamčeno predstavljanje u središnjim
državnim institucijama, isticanje naziva mjesta i ustanova na jeziku i pismu manjine, pravo uporabe svoga jezika, pravo na kulturu i obrazovanje.
Pravo na uporabu materinjeg jezika je tipično kolektivno pravo jer se jezik ne može upotrebljavati individualno. Pravo na uporabu materinjeg jezika je kolektivno pravo i većinske i manjinske grupe. Za pripadnike većinske grupe uporaba jezika je nešto samo po sebi razumljivo, te se ne
doživljava kao neko posebno pravo, dok je za manjinsku grupu mogućnost uporabe materinjeg jezika preduvjet za uživanje i
obranu bilo kog drugog prava. To se prije svega odnosi na komunikaciju s državnim organima, a onda i na druge oblike javnog komuniciranja kroz koje se izražava vlastiti identitet, tradicija i, za grupu, specifičan način života. Posebno mjesto zauzima pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku, odnosno uvođenje u nastavni program sadržaj iz povijesti i kulture na manjinskom jeziku. Kolektivnim pravima ne mora se štititi samo kulturni identitet. U novije se vrijeme čuju zahtjevi da se kao posebno kolektivno dobro zaštite i način života i institucije autohtonih manjina. Očuvanje identiteta podrazumijeva i komuniciranje s pripadnicima svoje nacije koji žive u drugim državama, pa se zbog toga postavljaju i zahtjevi za uklanjanjem administrativnih prepreka koje otežavaju takvu komunikaciju. - Pejanović

Od pobrojanih prava, Bošnjaci sa njemačkim državljanstvom ne mogu da prakticiraju teritorijalnu autonomiju jer nemaju osnova za to.
Zajamčeno predstavljanje u središnjim insitutcijama? - Zavisi od toga da li su politički organizirani i priznati kao manjina.

Da se vratimo na RS i tvoju rečenicu -
"Zato se i dešavaju genocidi i etnička čišćenja, da grupa kao grupa (uzmimo primjer Bošnjaka u RS-u) ostane bez prava time što im se nasilno smanji broj."

Bošnjaci u RS-u nisu manjina već konstitutivni narod koji je predstavljen u središnjim institucijama. Ko su potpredsjednici RS-a?
Da li su im zabranjena individualna prava obje kategorije ili pak kolektivna prava?
vee-jay

#86037 Re: SDA-All about

Post by vee-jay »

sehohari wrote: 15/10/2023 00:57
vee-jay wrote: 15/10/2023 00:52

Ne razmijem. Iskreno ne razumijem.
Spoiler
Show
Jel' ovaj covjek nije politicki faktor?

Image

Ili ova zena?

Image

ili ova zena?
Image

ili ovaj covjek?
Image
UPM SDFA klosari su postali upravo ono o cemu Milosevic i Cosic NI SANJATI NISU MOGLI.
#TEKBIRGRADJANSKA.
Nisu, jednostavno nisu.
Kakve veze ima to?
Za njih glasaju vecinom Nijemci, i oni vecinom zavise od njihovih politickih gledista. To sto su oni Bosanci/Bosnjaci, Svedjani ili Eskimi je potpuno nebitno.
Vidio si kako su istog ovog Ahmetovica veoma brzo doveli u red, pa ga vise nema nigdje.

I to je ok, Njemacka je drzava Nijemaca i takva su pravila.
Ali je idiotarija praviti se budala pa ne vidjeti razliku izmedju nebitnog postotka stanovnistva muslimana i nacionalne drzave vecinsko-muslimanskog naroda.
zatucana umisljena neobrazovana fasisticka i sovinisticka bagra mi ide na foe.
vee-jay

#86038 Re: SDA-All about

Post by vee-jay »

sehohari wrote: 15/10/2023 01:39
Bloo wrote: 15/10/2023 01:33

Ako imaš državljanstvo imaš i "politička prava".
Koja su to politička prava?

Politička prava jamče pravo na sudjelovanje u civilnom društvu i politici, uključujući slobodu udruživanja, pravo na okupljanje, pravo na peticiju, pravo na samoobranu i pravo glasa. Politička prava uključuju i pravednost u provođenju zakona, te prava optuženika, uključujući pravo na pravično i pravodobno suđenje; pravo na obnovu procesa ili pravni lijek.

Koja to od političkih nabrojanih prava Bošnjaci sa njemačkim državljanstvom nemaju?
Poltička prava kao grupa, ne pojedinačna prava.
Mislim, logično je da ih nemaju jer ih ima u promilama, ali u tome i jeste razlika između države gdje si većinski i gdje si manjinska grupa.

Zato se i dešavaju genocidi i etnička čišćenja, da grupa kao grupa (uzmimo primjer Bošnjaka u RS-u) ostane bez prava time što im se nasilno smanji broj.
SEKULARA DRZAVA.

Ako hoces da imas religijsku drzavu idi u jebeni IRAN.
ReymondReddington

#86039 Re: SDA-All about

Post by ReymondReddington »

sajber87 wrote: 15/10/2023 07:44
ReymondReddington wrote: 14/10/2023 17:22 Al sto ljudi komplikuju jednostavnu matematiku 1+1+1=3. Vlast cini koalicija stranaka. HDZ ce uvijek biti vlast dok ne dobije alternativu. SNSD je mogao ovaj put ispasti da Trojka nije uradila isto sto i SDA prosli mandat i dali SNSD-u 4 covjeka u domu naroda.

SDA je propustila priliku da kroz godine stranku pretvori u stranku za Bosnu koja ce sadrzavati i Hrvate i Srbe. Umjesto DF-a trebalo je da ljudi kao sto je Zeljko Komsic i ostali udju u SDA. Isto sa Srbima. Onda na osnovu svoje glasacke baze koja je prije bila ogromna ali i danas im garantuje 150k+ glasova bi mogli imati takav koalicioni kapacitet da bi birali ko ce u vlast sa njima. Mozda im u Federaciji ne bi ni trebao HDZ. Ali jebiga oni su odabrali ovo sto imamo danas.
Stanivukovicevi ljudi u parlamentu rs a su dali dodiku 4. plus salkic iz sda koji je ponistio listic, sdp je glasao za opoziciju, treba razbijati stalne lazi koje se plasiraju. Nip i nasa stranka nemaju uopste poslanike u skupstini rs a imao ih je tada df i hurtic. Evo mozes li nam reci kako znas kako je ko glasao. Za sda znamo da su vec jednom dali dodiku jer su priznali a to su i sada preko salkica uradili indirektno jer je ponovicu dodik zavrsio dovoljno ruku pomocu stanivukovicevih ljudi u opoziciji
Zar Trojka + ostali nisu trazili od opozicije iz rs da dogovore da jedni druge podrze i da ta 2 covjeka onda budu zajednicki ili da jednog predlozi trojka a drugog opozicija rs. Ja se sjecam da je ovo bila prica i da opozicija iz rs nije prihvatila.

Onda mi je logicno da je trojka i glasala za snsd ili barem nije glasala protiv.
vee-jay

#86040 Re: SDA-All about

Post by vee-jay »

Athlon64 wrote: 15/10/2023 01:41 Nije pitanje koja politička prava Bošnjaci sa državljanstvom nemaju nego je pitanje koji procenat Bošnjaka ima državljanstvo te zemlje ili dvojno, tj. koliko im je lahko doći do njega?
Pa nedavno je bilo na TVu emisija da treća generacija Turaka u Njemačkoj nema njemačko državljanstvo i podatak da od 14 miliona Turaka koji su prošli kroz Njemačku danas imaš samo 2-3 miliona (uključujući sve generacije) ipak govori mnogo o tome.

Opet imaju upućeniji od mene na ovoj temi.

Moj post je odgovor onima koji kažu da Bošnjaci i ostali muslimani nemaju nikakvih problema u Evropi, i moj odgovor je bio onaj od Momčila Krajišnika, jer ni Bošnjaci u Jugoslaviji nisu imali nikakvih problema dok nisu odlučili da politički djeluju, počevši od mladih muslimana pa do nezavisnosti države.
Tek kad su odlučili da politički djeluju i da ta njihova politika ne odgovara dotadašnjem establišmentu, nastao je problem koji je rezultirao najvećim genocidom u Evropi nakon 2. svjetskog rata.
Ne, nego je upravo pitanje ---- koja politička prava Bošnjaci sa državljanstvom nemaju?
Ili -- posto ti je religiji u fokusu -- koja politička prava Muslimani sa državljanstvom nemaju?
Odgovori.

Svugdje u Evropi MANJINE imaju neku vrstu problema u VECINAMA: vegeterijanci, rokeri, ljudi sa hendikepom ... pa i ljudi cija vjera nije vecinska.
Ali ti problemi nisu u domenu instituticionalnih smanjivanja ljudskih prava -- kao npr u nekim zemljama gdje homoseksualacu mozes komotno prerezati grkljan tupim nozem jer ti prlja drustvo.

A u stanje u Njemackoj se razumijes -- nikako.
vee-jay

#86041 Re: SDA-All about

Post by vee-jay »

ReymondReddington wrote: 15/10/2023 10:37

Zar Trojka + ostali nisu trazili od opozicije iz rs da dogovore da jedni druge podrze i da ta 2 covjeka onda budu zajednicki ili da jednog predlozi trojka a drugog opozicija rs. Ja se sjecam da je ovo bila prica i da opozicija iz rs nije prihvatila.

Onda mi je logicno da je trojka i glasala za snsd ili barem nije glasala protiv.
Upravo je onako kako je sajber napisao.

To svi znaju, ali ljudi ne zele da znaju.
tramvajtrojka

#86042 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

vee-jay wrote: 15/10/2023 10:46
Athlon64 wrote: 15/10/2023 01:41 Nije pitanje koja politička prava Bošnjaci sa državljanstvom nemaju nego je pitanje koji procenat Bošnjaka ima državljanstvo te zemlje ili dvojno, tj. koliko im je lahko doći do njega?
Pa nedavno je bilo na TVu emisija da treća generacija Turaka u Njemačkoj nema njemačko državljanstvo i podatak da od 14 miliona Turaka koji su prošli kroz Njemačku danas imaš samo 2-3 miliona (uključujući sve generacije) ipak govori mnogo o tome.

Opet imaju upućeniji od mene na ovoj temi.

Moj post je odgovor onima koji kažu da Bošnjaci i ostali muslimani nemaju nikakvih problema u Evropi, i moj odgovor je bio onaj od Momčila Krajišnika, jer ni Bošnjaci u Jugoslaviji nisu imali nikakvih problema dok nisu odlučili da politički djeluju, počevši od mladih muslimana pa do nezavisnosti države.
Tek kad su odlučili da politički djeluju i da ta njihova politika ne odgovara dotadašnjem establišmentu, nastao je problem koji je rezultirao najvećim genocidom u Evropi nakon 2. svjetskog rata.
Ne, nego je upravo pitanje ---- koja politička prava Bošnjaci sa državljanstvom nemaju?
Ili -- posto ti je religiji u fokusu -- koja politička prava Muslimani sa državljanstvom nemaju?
Odgovori.

Svugdje u Evropi MANJINE imaju neku vrstu problema u VECINAMA: vegeterijanci, rokeri, ljudi sa hendikepom ... pa i ljudi cija vjera nije vecinska.
Ali ti problemi nisu u domenu instituticionalnih smanjivanja ljudskih prava -- kao npr u nekim zemljama gdje homoseksualacu mozes komotno prerezati grkljan tupim nozem jer ti prlja drustvo.

A u stanje u Njemackoj se razumijes -- nikako.
U ovo se ne razumije, al zato za stanje u Bosni iz Njemačke se itekako razumije :mrgreen: :mrgreen:
made_in_sarajevo

#86043 Re: SDA-All about

Post by made_in_sarajevo »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-sta ... tid=Zxz2cZ

Evo ja sam glup pa ne glasam za sda. Zasto je nacelnik opstine kupovao toliko oruzja i kome? Zasto je drzano nako u opstini ko da papir drze? Jel to zahiraga bi se malo rata igrao ili mozda se malo na volej nabacivalo dodiku i blokadama, pa se vi kao borite za drzavu?
Prpa.ba

#86044 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

made_in_sarajevo wrote: 15/10/2023 11:01 zahiraga bi se malo rata igrao ili mozda se malo na volej nabacivalo dodiku i blokadama
Htjelo opet nekog svata sa trobojkom ojaditi, pa da opet zapocnu rat i da se pravoslavlje mora braniti. :(
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#86045 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

made_in_sarajevo wrote: 15/10/2023 11:01 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-sta ... tid=Zxz2cZ

Evo ja sam glup pa ne glasam za sda. Zasto je nacelnik opstine kupovao toliko oruzja i kome? Zasto je drzano nako u opstini ko da papir drze? Jel to zahiraga bi se malo rata igrao ili mozda se malo na volej nabacivalo dodiku i blokadama, pa se vi kao borite za drzavu?
Zahiraga bi prvi otisao u Tursku "na lijecenje".
problemnatravunu

#86046 Re: SDA-All about

Post by problemnatravunu »

Garant bi ko onomad devedesetih Plenki u Hr rekao da je malokrvan (anemičan) :lol: :lol: :lol:
tramvajtrojka

#86047 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 15/10/2023 11:03
made_in_sarajevo wrote: 15/10/2023 11:01 zahiraga bi se malo rata igrao ili mozda se malo na volej nabacivalo dodiku i blokadama
Htjelo opet nekog svata sa trobojkom ojaditi, pa da opet zapocnu rat i da se pravoslavlje mora braniti. :(
propade za ne daj boze stek jazuk zivi :cry: :cry:
sajber87

#86048 Re: SDA-All about

Post by sajber87 »

ReymondReddington wrote: 15/10/2023 10:37

Prvo koja trojka u skupstini rs a nema poslanika nipa i nase stranke, drugo kada je doslo do glasanja i kada opozicija nije prihvatila da glasa za mijatovica sdp je rekao na kraju da ce podrzati kandidata opozicije, drugo su medijsko botovski sda df spinovi, trece dodik je rekao da unutar opozicije ima svoje ruke, cetvrto zapitas li se kako je glasao salkic iz sda(vec jednom dali 4. Dodiku sto su i priznali javno) kako je glasao hurtic kako je glasao tada df poslanik. Na zalost nasjeo si informerovskim spinovima sda df medijsko botovske antibosanske armije.
Da utvrdimo gradivo za dodikova 4. odgovorni su stanivukovicevi ljjdi u opoziciji kao i ramiz salkic iz sda koji je ponistio listic a mozda i glasao za dodika ne bi mu bio prvi put svejedno, a ti se zapitaj kako su tada glasali df poslanik i hurtic
vee-jay

#86049 Re: SDA-All about

Post by vee-jay »

made_in_sarajevo wrote: 15/10/2023 11:01 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-sta ... tid=Zxz2cZ

SDA samo zeli da digne Dodika, SNSD i RS na noge pa da krene medijski rat do izbora za nacelnika, nadajuci se da ce time po starom uspjesnom receptu "borbe za Bosnjake" uspjeti zadobiti dovoljno glasova za pobjedu protiv Cengica.

Klix je za par maraka napisao od njih ocekivani naslov - a onda je grupa botova po zadatku krenula u komentarisanje.

Sto puta vidjeno od stranke familije Izetbegovic.
Prpa.ba

#86050 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

tramvajtrojka wrote: 15/10/2023 11:10 propade za ne daj boze stek jazuk zivi :cry: :cry:
RobbieMO, jebe se tebi. Lagano kahvica u Istocnom Sarajevu, ruckic u Kuli, malo posebne pive u Majstoru, uz poruku "heljp baznija" budalama koje su nasjele na tvoju pricu i sad su bez steka. :mrgreen:
Post Reply