SDA-All about

vee-jay

#86001 Re: SDA-All about

Post by vee-jay »

Athlon64 wrote: 14/10/2023 14:38
made_in_sarajevo wrote: 14/10/2023 14:30 Pa svakako takozvani amerikanci, englezi, evropska unija. Sve zlo i mrze nas jer su ovdje bosnjaci. Spas je u onoj rusko-kineskoj evropskoj uniji sto i dodik hoce.

Sve evropa i zapad mrze bosnjake, a pun kurac istih ti bosnjaka tamo uredno zivi, djecu prave, uzivaju sve blagodati zapada.

Bravo debili fasisticki, umrite da vas metnemo u avaz i donesemo novi datum kao praznik drzave, nema vise sda

Pun kurac tih istih Bosnjaka
u toj istoj Evropi nema nikakva politicka prava, a da ne pričam o tome da imaju svoju stranku koja zastupa njihova prava u tim zemljama.

Momčilo Krajišnik je 1996. god. rekao jednu veliku istinu: Nisu nama muslimani nikad bili problem, sve dok nisu došli u poziciju da oni odlučuju o nečemu.
na sta mislis kada napises:
Pun kurac tih istih Bosnjaka u toj istoj Evropi nema nikakva politicka prava
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#86002 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

vee-jay wrote: 14/10/2023 23:12
Athlon64 wrote: 14/10/2023 14:38

Pun kurac tih istih Bosnjaka
u toj istoj Evropi nema nikakva politicka prava, a da ne pričam o tome da imaju svoju stranku koja zastupa njihova prava u tim zemljama.

Momčilo Krajišnik je 1996. god. rekao jednu veliku istinu: Nisu nama muslimani nikad bili problem, sve dok nisu došli u poziciju da oni odlučuju o nečemu.
Pun kurac tih istih Bosnjaka u toj istoj Evropi nema nikakva politicka prava
Ne mogu odluciti kao politicki faktor.
Mislim, ima i izbora i sve to, ali je broj toliko minoran da je njihov stav fakticki nebitan.
drug_profi

#86003 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

U Europi si građanin i tvoj je je glas jednako važan kao bilo čiji.
Nevažno jesi li Bošnjak ili ne.

Šta je tu problem?
Koliko shvatam, Bošnjaci su za građansku državu.
Pa eto to je to, samo je malo zajebano kad nisi većina.
Athlon64

#86004 Re: SDA-All about

Post by Athlon64 »

Bošnjaci u Evropi većinom nemaju državljanstva zemlje u kojoj se nalaze i žive (Njemačka, Austrija).

Dakle Bošnjaci u tim zemljama ne uživaju puna prava kao građani tih zemalja. Na to sam se referisao kad sam citirao post koji to tvrdi.

Da li Evropi smetaju muslimani, naravno da da.
Ovo što se trenutno dešava po Evropi je upravo rezultat toga što Evropa nije te ljude integrisala u svoj sistem, nego su ih ostavili na marginama društva, smjestili u getoe i imaju to što imaju.

Jednostavno Evropa ne želi da te ljude integriše potpuno u svoje društvo.

Negdje sam čak pročitao da je kroz Njemačku prošlo 14 mil. Turaka, a trenutno ima svega 2-3 mil. Turaka u Njemačkoj. Postoji razlog za to.
drug_profi

#86005 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Tvrdim da Europi ne smeta ničija religija dok je diskretna i intimna veza osobe sa nečim u šta vjeruje.
Svakom na svijetu smeta neko ko je dugačiji od okoline i koji to svoje ističe i nameće vrlo upadljivo.

To su prirodne stvari kod nas ljudi.
Animalne.

Nismo ni mi Bošnje puno bolji.
Nisamsdaali

#86006 Re: SDA-All about

Post by Nisamsdaali »

Athlon64 wrote: 14/10/2023 23:45 Bošnjaci u Evropi većinom nemaju državljanstva zemlje u kojoj se nalaze i žive (Njemačka, Austrija).

Dakle Bošnjaci u tim zemljama ne uživaju puna prava kao građani tih zemalja. Na to sam se referisao kad sam citirao post koji to tvrdi.

Ovo što se trenutno dešava po Evropi je upravo rezultat toga što Evropa nije te ljude integrisala u svoj sistem, nego su ih ostavili na marginama društva, smjestili u getoe i imaju to što imaju.

Negdje sam čak pročitao da je kroz Njemačku prošlo 14 mil. Turaka, a trenutno ima svega 2-3 mil. Turaka u Njemačkoj. Postoji razlog za to.
Kako integrisati u sistem ljude koji ne žele biti dio istog već preživljavati na socijali, landarati 24/7 i u mnogim slučajeva baviti se ilegalnim aktivnostima. Slično kao Romi kod nas, samo neupućen nas može kriviti kako ih isključujemo iz sistema, ne isključujemo nikog neg ne žele ljudi da budu u istom i tjt. Svjesno biraju čoporisanje na periferiji društva

Ne vidim da Bošnjaci muslimani imaju problema s integracijom, jer žive rade i ponašaju se u skladu sa zakonima
Athlon64

#86007 Re: SDA-All about

Post by Athlon64 »

Istina je negdje u sredini, vjerovatno ima ovih iz dijaspore koji bolje poznaju situaciju iz prve ruke.

Ali ja još nisam nigdje vidio da su u nekoj evropskoj zemlji muslimani formirali svoju političku stranku koja je ušla u parlament, a u nekim zemljama čine veći procenat stanovništva nego npr. katolici u BiH.

Bošnjaci kakvi su, 50% se trudi da se asimilira u prvoj generaciji, ali i takvi, dobro integrisani Bošnjaci većinom nemaju politička prava u zemljama koje sam naveo. Tako da svakako i dalje stojim da je ona Krajišnikova za čitanke i da važi za cijelu Evropu: "Nama muslimani nikad nisu bili problem, dok nisu došli u poziciju da o nečemu odlučuju".
vee-jay

#86008 Re: SDA-All about

Post by vee-jay »

sehohari wrote: 14/10/2023 23:22
vee-jay wrote: 14/10/2023 23:12

Mislim, ima i izbora i sve to, ali je broj toliko minoran da je njihov stav fakticki nebitan.
Ne razmijem. Iskreno ne razumijem.

Jel' ovaj covjek nije politicki faktor?

Image

Ili ova zena?

Image

ili ova zena?
Image

ili ovaj covjek?
Image

UPM SDFA klosari su postali upravo ono o cemu Milosevic i Cosic NI SANJATI NISU MOGLI.
#TEKBIRGRADJANSKA.
PreWiBa

#86009 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

vee-jay wrote: 15/10/2023 00:52
sehohari wrote: 14/10/2023 23:22

Ne razmijem. Iskreno ne razumijem.

Jel' ovaj covjek nije politicki faktor?

Image

Ili ova zena?

Image

ili ova zena?
Image

ili ovaj covjek?
Image

UPM SDFA klosari su postali upravo ono o cemu Milosevic i Cosic NI SANJATI NISU MOGLI.
#TEKBIRGRADJANSKA.
Nisu, jednostavno nisu.
Kakve veze ima to?
Za njih glasaju vecinom Nijemci, i oni vecinom zavise od njihovih politickih gledista. To sto su oni Bosanci/Bosnjaci, Svedjani ili Eskimi je potpuno nebitno.
Vidio si kako su istog ovog Ahmetovica veoma brzo doveli u red, pa ga vise nema nigdje.

I to je ok, Njemacka je drzava Nijemaca i takva su pravila.
Ali je idiotarija praviti se budala pa ne vidjeti razliku izmedju nebitnog postotka stanovnistva muslimana i nacionalne drzave vecinsko-muslimanskog naroda.
PreWiBa

#86010 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

Ja ti nista ne mogu tu sto ti ne razumijes znacenje nacionalne drzave.
PreWiBa

#86011 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

Nisamsdaali wrote: 15/10/2023 00:00
Athlon64 wrote: 14/10/2023 23:45 Bošnjaci u Evropi većinom nemaju državljanstva zemlje u kojoj se nalaze i žive (Njemačka, Austrija).

Kako integrisati u sistem ljude koji ne žele biti dio istog već preživljavati na socijali, landarati 24/7 i u mnogim slučajeva baviti se ilegalnim aktivnostima. Slično kao Romi kod nas, samo neupućen nas može kriviti kako ih isključujemo iz sistema, ne isključujemo nikog neg ne žele ljudi da budu u istom i tjt. Svjesno biraju čoporisanje na periferiji društva

Ne vidim da Bošnjaci muslimani imaju problema s integracijom, jer žive rade i ponašaju se u skladu sa zakonima
Jesti ti pao sa marsa ili se samo foliraš
Bukvalno ni jednog Turčina ne znam da ne radi, od bauštele, žena čistačica pa sve do doktora i inženjera
PreWiBa

#86012 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 14/10/2023 23:55 Tvrdim da Europi ne smeta ničija religija dok je diskretna i intimna veza osobe sa nečim u šta vjeruje.
Svakom na svijetu smeta neko ko je dugačiji od okoline i koji to svoje ističe i nameće vrlo upadljivo.

Animalne.

To nema veze sa religijom koliko sa pogledom na svijet.
I nominalni ateista će opet imati isti kulturni background i slično gledati kao musliman Turčin na svijet i društvo.

Za ovo boldirano: Upravo to, okolina koja ipak čini 90% stanovništva naravno da nameće svoje stavove i onda mišljenje par hiljada drugačijih ne igra nikakvu ulogu.

Pravi test tolerancije ćemo imati za par decenija kada ćeš imati nekoliko generacija rođenih ovdje i koji će kad-tad u nekoj zemlji osnovati svoju političku grupaciju, stranku, šta li već.
Nisamsdaali

#86013 Re: SDA-All about

Post by Nisamsdaali »

sehohari wrote: 15/10/2023 01:04
Nisamsdaali wrote: 15/10/2023 00:00

Bukvalno ni jednog Turčina ne znam da ne radi, od bauštele, žena čistačica pa sve do doktora i inženjera
Ne mislim na Turke već na migrante mahom iz Magreba, Senegala, Nigerije…
PreWiBa

#86014 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

Nisamsdaali wrote: 15/10/2023 01:13
sehohari wrote: 15/10/2023 01:04

Ne mislim toliko na Turke koliko na migrante mahom iz Magreba i ratne izbjeglice
Pa u tome i jeste fol.
Iako u uglavnom normalni građani kao i svi ostali, diskriminišu na isti ili makar sličan način
Athlon64

#86015 Re: SDA-All about

Post by Athlon64 »

sehohari wrote: 15/10/2023 01:08
drug_profi wrote: 14/10/2023 23:55 Tvrdim da Europi ne smeta ničija religija dok je diskretna i intimna veza osobe sa nečim u šta vjeruje.

Animalne.

To nema veze sa religijom koliko sa pogledom na svijet.
I nominalni ateista će opet imati isti kulturni background i slično gledati kao musliman Turčin na svijet i društvo.

Za ovo boldirano: Upravo to, okolina koja ipak čini 90% stanovništva naravno da nameće svoje stavove i onda mišljenje par hiljada drugačijih ne igra nikakvu ulogu.

Pravi test tolerancije ćemo imati za par decenija kada ćeš imati nekoliko generacija rođenih ovdje i koji će kad-tad u nekoj zemlji osnovati svoju političku grupaciju, stranku, šta li već.
Pa taj smo test gledali prije 80-tak godina.
Bloo
Globalna šefica

#86016 Re: SDA-All about

Post by Bloo »

Athlon64 wrote: 15/10/2023 00:05 Bošnjaci kakvi su, 50% se trudi da se asimilira u prvoj generaciji, ali i takvi, dobro integrisani Bošnjaci većinom nemaju politička prava u zemljama koje sam naveo. Tako da svakako i dalje stojim da je ona Krajišnikova za čitanke i da važi za cijelu Evropu: "Nama muslimani nikad nisu bili problem, dok nisu došli u poziciju da o nečemu odlučuju".
Ako imaš državljanstvo imaš i "politička prava".
Koja su to politička prava?

Politička prava jamče pravo na sudjelovanje u civilnom društvu i politici, uključujući slobodu udruživanja, pravo na okupljanje, pravo na peticiju, pravo na samoobranu i pravo glasa. Politička prava uključuju i pravednost u provođenju zakona, te prava optuženika, uključujući pravo na pravično i pravodobno suđenje; pravo na obnovu procesa ili pravni lijek.

Koja to od političkih nabrojanih prava Bošnjaci sa njemačkim državljanstvom nemaju?
drug_profi

#86017 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Oš'o si u gemaniju.
Jel zato što si mor'o ili što si skonto da ti je tamo najbolje?
Pa ako ti je tamo najbolje, što se nalaziš pozvan da pravim germanima koji vole da bude BAŠ tako kako jeste nešto mijenjaš i krojiš pAlitike?
Ili se asimiliraj, ili se curik oklen si došo.
Kakva ba Bošnjačka stranka u Njemačkoj? Za koji kurac? Da i tamo sve sjebete?
PreWiBa

#86018 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 15/10/2023 01:33
Athlon64 wrote: 15/10/2023 00:05 Bošnjaci kakvi su, 50% se trudi da se asimilira u prvoj generaciji, ali i takvi, dobro integrisani Bošnjaci većinom nemaju politička prava u zemljama koje sam naveo. Tako da svakako i dalje stojim da je ona Krajišnikova za čitanke i da važi za cijelu Evropu: "Nama muslimani nikad nisu bili problem, dok nisu došli u poziciju da o nečemu odlučuju".
Ako imaš državljanstvo imaš i "politička prava".
Koja su to politička prava?

Politička prava jamče pravo na sudjelovanje u civilnom društvu i politici, uključujući slobodu udruživanja, pravo na okupljanje, pravo na peticiju, pravo na samoobranu i pravo glasa. Politička prava uključuju i pravednost u provođenju zakona, te prava optuženika, uključujući pravo na pravično i pravodobno suđenje; pravo na obnovu procesa ili pravni lijek.

Koja to od političkih nabrojanih prava Bošnjaci sa njemačkim državljanstvom nemaju?
Poltička prava kao grupa, ne pojedinačna prava.
Mislim, logično je da ih nemaju jer ih ima u promilama, ali u tome i jeste razlika između države gdje si većinski i gdje si manjinska grupa.

Zato se i dešavaju genocidi i etnička čišćenja, da grupa kao grupa (uzmimo primjer Bošnjaka u RS-u) ostane bez prava time što im se nasilno smanji broj.
Athlon64

#86019 Re: SDA-All about

Post by Athlon64 »

Nije pitanje koja politička prava Bošnjaci sa državljanstvom nemaju nego je pitanje koji procenat Bošnjaka ima državljanstvo te zemlje ili dvojno, tj. koliko im je lahko doći do njega?
Pa nedavno je bilo na TVu emisija da treća generacija Turaka u Njemačkoj nema njemačko državljanstvo i podatak da od 14 miliona Turaka koji su prošli kroz Njemačku danas imaš samo 2-3 miliona (uključujući sve generacije) ipak govori mnogo o tome.

Opet imaju upućeniji od mene na ovoj temi.

Moj post je odgovor onima koji kažu da Bošnjaci i ostali muslimani nemaju nikakvih problema u Evropi, i moj odgovor je bio onaj od Momčila Krajišnika, jer ni Bošnjaci u Jugoslaviji nisu imali nikakvih problema dok nisu odlučili da politički djeluju, počevši od mladih muslimana pa do nezavisnosti države.
Tek kad su odlučili da politički djeluju i da ta njihova politika ne odgovara dotadašnjem establišmentu, nastao je problem koji je rezultirao najvećim genocidom u Evropi nakon 2. svjetskog rata.
PreWiBa

#86020 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 15/10/2023 01:37 Oš'o si u gemaniju.
Pa ako ti je tamo najbolje, što se nalaziš pozvan da pravim germanima koji vole da bude BAŠ tako kako jeste nešto mijenjaš i krojiš pAlitike?
Halo ba jarane
Ako živiš u trećoj generaciji, četvrtoj, kojoj već, ti si nacionalno Nijemac i to je kraj priče. O tome i govorim.

Naravno da neko ko je došao prije 10 godina ili neko ko je druga generacija nema na to legitimno pravo. Ali poslije toga ti si građanin kao i svaki drugi.

Meni ne smeta ništa, smeta mi što se vi pravite da ne razumijete šta podrazumijeva pojam nacionalne države.
PreWiBa

#86021 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

Athlon64 wrote: 15/10/2023 01:41 Nije pitanje koja politička prava Bošnjaci sa državljanstvom nemaju nego je pitanje koji procenat Bošnjaka ima državljanstvo te zemlje ili dvojno, tj. koliko im je lahko doći do njega?
Pa nedavno je bilo na TVu emisija da treća generacija Turaka u Njemačkoj nema njemačko državljanstvo i podatak da od 14 miliona Turaka koji su prošli kroz Njemačku danas imaš samo 2-3 miliona (uključujući sve generacije) ipak govori mnogo o tome.

Opet imaju upućeniji od mene na ovoj temi.

Moj post je odgovor onima koji kažu da Bošnjaci i ostali muslimani nemaju nikakvih problema u Evropi, i moj odgovor je bio onaj od Momčila Krajišnika, jer ni Bošnjaci u Jugoslaviji nisu imali nikakvih problema dok nisu odlučili da politički djeluju, počevši od mladih muslimana pa do nezavisnosti države.
Tek kad su odlučili da politički djeluju i da ta njihova politika ne odgovara dotadašnjem establišmentu, nastao je problem koji je rezultirao najvećim genocidom u Evropi nakon 2. svjetskog rata.
Turci nemaju državljanstvo jer im se ne odriče turskog pasoša.
Proces uopšte nije toliko komplikovan, pogotovo ako si rođen gore.
Athlon64

#86022 Re: SDA-All about

Post by Athlon64 »

Ne mora biti bošnjačka, može biti i turska, poljska, etiopijska, francuska, holandska... jbg kao što i u BiH imamo itekako i srpske i hrvatske stranke.

Ja ne sporim ovo što ti pišeš, kome se ne sviđa, ne mora ići tamo, ali onda nemoj pisati da nema nikakvih problema i da svi uživaju jednaka prava i ostalo. Jednaka my ass.

Mislim da @sehohari živi u Njemačkoj i da poznaje stvari iz prve ruke.

I kao što on kaže, famozna evropska tolerancija će doći na veliki ispit kada se druge nacije/religije krenu politički organizovati. Ali taj ispit smo već gledali, vjerujem da ni sad ne bi bilo drugačije, samo će žrtve biti neke druge.
drug_profi

#86023 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

sehohari wrote: 15/10/2023 01:42
Halo ba jarane
Ako živiš u trećoj generaciji, četvrtoj, kojoj već, ti si nacionalno Nijemac i to je kraj priče. O tome i govorim.

Naravno da neko ko je došao prije 10 godina ili neko ko je druga generacija nema na to legitimno pravo. Ali poslije toga ti si građanin kao i svaki drugi.

Meni ne smeta ništa, smeta mi što se vi pravite da ne razumijete šta podrazumijeva pojam nacionalne države.
Naravno. O tom i ja govorim.
Asimiliran si i Nijemac si. To što znaš nabadati ovdašnje jezike ne čini te posebnim.
I kakvu bi političku stranku ili uticaj za borbu za svoje posebnosti trebao imati, a što ti postojeći Ustav već ne omogućuje?
PreWiBa

#86024 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

Athlon64 wrote: 15/10/2023 01:43
Ne mora biti bošnjačka, može biti i turska, poljska, etiopijska, francuska, holandska... jbg kao što i u BiH imamo itekako i srpske i hrvatske stranke.

Ja ne sporim ovo što ti pišeš, kome se ne sviđa, ne mora ići tamo, ali onda nemoj pisati da nema nikakvih problema i da svi uživaju jednaka prava i ostalo. Jednaka my ass.

Mislim da @sehohari živi u Njemačkoj i da poznaje stvari iz prve ruke.
Mislim, svako je poštovan i sve to. Ima diskriminacije, ali nije to u tolikom obimu da bi sad neko rekao da mu se ne živi ovdje zbog toga.

Meni prije svega smeta što se politička prava jedne grupe poistovječuju sa pojedinačnim političkim pravima, pa konstantno čujemo fraze tipa "zašto bi nekome smetala muslimanska zemlja u EU kada ih i tamo ima nekoliko miliona".
Ima, ali to su manjine, koji kao grupe nemaju prava, a Bosna i Hercegovina kao nacionalna država Bošnjaka (i ostala dva naroda), Kosovo i tkd. su zemlje u kojima muslimanski narodi čine glavni politički narod, njihovi politički pogledi većinom definišu i odluke tih država.
Athlon64

#86025 Re: SDA-All about

Post by Athlon64 »

sehohari wrote: 15/10/2023 01:49 Meni prije svega smeta što se politička prava jedne grupe poistovječuju sa pojedinačnim političkim pravima, pa konstantno čujemo fraze tipa "zašto bi nekome smetala muslimanska zemlja u EU kada ih i tamo ima nekoliko miliona".
Ima, ali to su manjine, koji kao grupe nemaju prava, a Bosna i Hercegovina kao nacionalna država Bošnjaka (i ostala dva naroda), Kosovo i tkd. su zemlje u kojima muslimanski narodi čine glavni politički narod, njihovi politički pogledi većinom definišu i odluke tih država.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Eh upravo ovo i pokušavam da objasnim svo vrijeme.

Tako da taj argument izbijemo zauvijek iz rasprave. Zato i govorim da ti muslimani u Evropi nisu problem, jer ne utiču na političke odluke te države.

Ali BiH kao zemlja u kojoj bi muslimani donosili odluke može biti problem Evropi i zato se muslimanima u BiH uvodi aparthejd, da ne bi mogli prostom većinom da upravljaju svojom državom.
Last edited by Athlon64 on 15/10/2023 01:52, edited 1 time in total.
Post Reply