Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sime_cipol wrote: ↑13/03/2026 16:54
Koliko ja znam i pratim, ne. Stilo je bio musicav, posebno 1.6 jer mu je procesor stajao blizu motora.
1.8 je bio pouzdan motor koji gazi 500k km uz sanaciju usisne grane (plastični mehanizam i klapne) i varijator bregaste.
1.6 je u Stilu prije facelifta imao problem sa crkava njen ECU jedinice zbog samog pozicioniranja ECU jedinice. Motor kao motor je pouzdan, mrtav i troši 10-12 litara gradske. A ne ide.
beco wrote: ↑13/03/2026 10:00
Taj 1.8 je nešto bio mahanat općenito. Inaće 2.0 T i 2.4 JTDM Thesis je pun pogodak, vazda sam odustajo od kupovine radi onih glupih amortizera.
Taj 1.8 je odlican motor, ali kao i svi FIAT motori tih godina problem sa varijatorom
Ili sto bi Talijani rekli, prihvatis da veliki servis podrazumijeva i zamjenu varijatora
Bio je skup tih godina kod nas, oko 400 KM preko Sofe MM.
Kakva je za odrzavati Alfa 159? Naisao sam na jednu na izgled finu (facelift je) pa razmisljam da se vratim sa VW na Alfu...auto koje sad vozim me bas slusa ali ne da sejtan mira
I najbitnije pitanje, kod koga da je odrzavam u Sarajevu?
exampLe. wrote: ↑28/03/2026 09:26
Kakva je za odrzavati Alfa 159?
Ovjes i kočnice skuplji u odnosu na vrijednost vozila, karoserija i antikoroziona zaštita bez greške. Veća potrošnja nafte u odnosu na konkurenciju. Bježati od M32 mjenjača (prije facelifta) ili odmah uložiti u reparaciju mjenjača cca 500 KM. 1.9 Multijet sa 150 KS odličan motor, SWIRL FLAPS se mogu ukloniti, EGR/DPF je vjerovatno već na OFF. Obratiti pažnju na gumicu pumpe za ulje, tj zamijeniti je. I to je to.
Održavati je može svaki majstor koji održava TDI motore.
Kakva je za odrzavati Alfa 159? Naisao sam na jednu na izgled finu (facelift je) pa razmisljam da se vratim sa VW na Alfu...auto koje sad vozim me bas slusa ali ne da sejtan mira
Poznanik je vozio tu facelift 2010 ili 11, uglavnom posljednja serija vjerovatno, bila je 2.0 dizel, vrlo dobar auto bio
Ne diraj nista, vozi to sto imas i suti. Spominjati ces me
Ja sam Alfista u dusi. Imao sam 156 prije 20 godina, kad je ona bila popularna i nije ih bilo puno. U porodici, familiji i društvu se vozilo 20 Alfi, nema modela ili motora koji nisam provozao. Jednostavno, Alfa je veliki dio mog života.
Sad ide ono Ali...
159 je tezak auto. Izvana veliki, unutra mali, sa svim boljkama savremenih dizela i ponekom svojom, tipa gumice na situ pumpe za ulje, letve volana na preFL modelima ili crijeva koje ide na letvu na svim (koje kosta par stoja). Trosi vise od uporedivog BMW, Audija ili Mercedesa.
Brat je imao 159 SW TI 2.4 automatik.
Ako hoce Alfu, neka kupi Giuliettu 1.4T, po mogućnosti 120 KS i nek se voza
Do prije 10ak godina i ja sam bio alfista, tj volio sam italijanska vozila i vozio ih. Tražio opravdanja za falinke, govorio da su jednako kvalitetni kao njemački automobili uz redovno održavanje…
Kada čovjek udje u srednje i kasnije zrele godine, shvati da Alfa nije bez razloga predmet viceva. Od svih sklopova oni jedino imaju u odredjenim uslovima motor koji ne pravi probleme, tj neki od Multijet motora. Sve ostalo nije na nivou kvaliteta i pouzdanosti VAG grupe, japanaca, BMWa, Mercedesa. I zato su tu gdje jesu.
Danas, nikada ne bih od svog novca kupio Alfu.
sime_cipol wrote: ↑28/03/2026 18:41
Ja sam Alfista u dusi. Imao sam 156 prije 20 godina, kad je ona bila popularna i nije ih bilo puno. U porodici, familiji i društvu se vozilo 20 Alfi, nema modela ili motora koji nisam provozao. Jednostavno, Alfa je veliki dio mog života.
Sad ide ono Ali...
159 je tezak auto. Izvana veliki, unutra mali, sa svim boljkama savremenih dizela i ponekom svojom, tipa gumice na situ pumpe za ulje, letve volana na preFL modelima ili crijeva koje ide na letvu na svim (koje kosta par stoja). Trosi vise od uporedivog BMW, Audija ili Mercedesa.
159 je mozda imala dosta mana, nisam je imao niti bilo ko u blizini, ali je bila mozda i najljepsi auto 2000ih.
Nisam znao da je u Giulietti 1.4 sa 120ks turbo, mislio sam da je atmosferac
sime_cipol wrote: ↑28/03/2026 18:41
Sad ide ono Ali...
159 je mozda imala dosta mana, nisam je imao niti bilo ko u blizini, ali je bila mozda i najljepsi auto 2000ih.
Nisam znao da je u Giulietti 1.4 sa 120ks turbo, mislio sam da je atmosferac
Svi motori u Giulietti su turbo. Cak i onaj 1.4 sa 105 KS
ElRe wrote: ↑13/03/2026 17:33
1.8 je bio pouzdan motor koji gazi 500k km uz sanaciju usisne grane (plastični mehanizam i klapne) i varijator bregaste.
1.6 je u Stilu prije facelifta imao problem sa crkava njen ECU jedinice zbog samog pozicioniranja ECU jedinice. Motor kao motor je pouzdan, mrtav i troši 10-12 litara gradske. A ne ide.
Nije crkavala elektronika, nego su se dva lema znala odvojiti sa ploče...Sve zbog blizine ECU motoru.. Kod Zoke u Kiseljaku sam prije 14 godina to riješio za nekih 200 KM. Otvorio, zalemio i piči dalje.
exampLe. wrote: ↑28/03/2026 09:26
Kakva je za odrzavati Alfa 159?
Ovjes i kočnice skuplji u odnosu na vrijednost vozila, karoserija i antikoroziona zaštita bez greške. Veća potrošnja nafte u odnosu na konkurenciju. Bježati od M32 mjenjača (prije facelifta) ili odmah uložiti u reparaciju mjenjača cca 500 KM. 1.9 Multijet sa 150 KS odličan motor, SWIRL FLAPS se mogu ukloniti, EGR/DPF je vjerovatno već na OFF. Obratiti pažnju na gumicu pumpe za ulje, tj zamijeniti je. I to je to.
Održavati je može svaki majstor koji održava TDI motore.
Ja kako znam taj problem nema 1.9 , samo 2.0 ako pricamo od 159.
(kasnije slican problem se pojavio i na 1.6 motorima i isto na 2.2 sad)
I svi se uhvate mjenjaca kao da je svaki koji je ugradjen do sad nastradao sto nije tacno uopste.
Generalno svaki Multijet 1.6 do 2.2 i Iveco 2.3 i 3.0 ima problem sa gumicom pumpe za ulje.
Stari 1.9 JTD i 1.3 Multijet su bili poštedjeni tog problema.
ElRe wrote: ↑05/04/2026 07:06
Generalno svaki Multijet 1.6 do 2.2 i Iveco 2.3 i 3.0 ima problem sa gumicom pumpe za ulje.
@exampLe. je li stigla 159?
Nije a vjerovatno i nece...slusat cu mozak i ostati na VW, dvije Alfe su me zaklale, ne smijem rizikovati sa trecom.
ElRe wrote: ↑05/04/2026 07:06
@exampLe. je li stigla 159?
Ja kogao god znam da vozi 1.9 taj problem nije imao (i verzije 8v a i 16v) isto i za 2.4 koji je isao u 159, kod mene je vec oko 290 000 na satu i nemam tih problema, a ni problema s famoznim m32 motorom.
(cak je i EGR + DPF jos na vozilu, fabricke dizne, grijaci, turbo, jedino su swirlovi izvadjeni)