Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kamen spoticanja

#8501 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

channel10 wrote:Nema potrebe za crtanjem.

Pisem jer citam to sto se pise i vidim par nelogicnosti i reagujem. Sasvim slucajno si ti "sarao". Nekad ce neko drugi "sarati", pa mozda i ja.

Sto se tice cjelokupne price, tesko da ovdje ima rjesenja. Ovdje bi najvjerovatnije rjesenje bilo prodaja kluba nekom privatniku za 5 feninga. Sve ostalo su gluposti jer je proslo toliko vremena da ovaj grad nije bio u stanju izbaciti covjeka ili grupu ljudi koji ce napraviti nesto od kluba. To znaci da u ovom gradu nema "ljudi" i da je sve go lopov i probisvijet. Nema ko nije bio u klubu (medjusobni suradnici i protivnici) i svima im je zajednicko; kradja.

Znaci ovdje su raznorane postave isle u krug vise puta i svaki put isto. Znaci nema hljeba u ljudima iz Zenice.

Ali hajd ti prevari nekog stranca da kupi ovakav klub. Ovdje nema drugog izlaza.
Ili ne citas pazljivo ili ne zelis da citas sta pise...al nisam ja tema emisije pa cemo prekocit pomenutog
e o ovome pisem svo vrijeme...ako novi sistem upravljanja ne bude takav da omoguci dolazak love koju nece trositi kao i dosad i ako vlasnik love ne bude big boss,sta su onda promjene...
Bio je onaj fini insan sto je vlasnik RMLH jal tako nesto...dao kamaru para,milijardu zivaca i fasovao dijabetes
a lovu trosili ranije pomenuti na srbijanske poluproizvode s pola-pola ugovorima
channel10

#8502 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Iskreno, ne volim se uopste prepirati zbog gluposti, ali jbg sad sam reagovao jer je bilo sto je bilo. Nebitno, kako kazes.

A dobro si za Cizmu, na njega sma zaboravio. Postena insana su preveli zedna preko vode. On je imao zelju da pomogne i napravi pravi klub ali ga lopovi prevarise. Zato sam i napisao u jednom od postova da se bezveze napada Begagic kad nije on jedini kriv. Ima ih barem brat bratu tridesetak, koji su harali klubom svih 20 godina. Dok se to ne rastjera, nema nista od kluba.

Najrealnija opcija je status quo jer izlaza nema, do gasenja kluba. Kad ga ugase, osnovat ce novi sa istom postavom ljudi koja ce isto napraviti. Jednostavno nema izlaza jer nema ljudi i znanja. Sve je to go lopov. Ne znam koliko je realno ugasiti klub, osnovati novi i onda njega prodati za marku. Ali i kad bi i to moglo, tesko da bi i ulagac nesto napravio jer on ne moze sa sobom dovesti toliki broj ljudi koji bi vodili klub, jer svako prihvatanje domacih ljudi bi vodilo klub u propast.
Primjer je Sarajevo jer i kod njih nije bajno. Navlace malezijca dok mu ne pukne film i ne napusti klub. Nasi konji samo znaju krasti, nigdje postena insana, sto je pogubno za sve nas (nevezano za fudbal i sport).
kamen spoticanja

#8503 Re: Zeničani

Po mom misljenju banda i ide na tu opciju...ovaj ugasi,napravi novi i krsi lovu koju opstina daje...dakle lovu moje i tvoje djece
vidis u sarajevu malezijac ima opciju nabit nogom svakoga ko je ispod u hijerarhiji...sacekaj par godina i vidjet ces rezultate
kurty

#8504 Re: Zeničani

Post by kurty »

joj ove NMI jes se ufurala... danas prodje pored mene ko pored duha :evil: :evil: :evil:

p.s. bilo vas je masala :thumbup: :thumbup: :thumbup:
samo ste mi posao malo poremetili, al hajde, nema veze :lol: :lol:
Not My Idea

#8505 Re: Zeničani

Post by Not My Idea »

kurty wrote:joj ove NMI jes se ufurala... danas prodje pored mene ko pored duha :evil: :evil: :evil:

:lol: ama sto nisi zvao? :twisted: gdje si me vidio? eee kurti, kurti, da si se javio, mogao si kafu popit :razz:

sto se tice okupljanja, moglo je i vise ljudi bit. e sad, hocel sta bit od ovog...dabogda.
kamen spoticanja

#8506 Re: Zeničani

Not My Idea wrote:
kurty wrote:joj ove NMI jes se ufurala... danas prodje pored mene ko pored duha :evil: :evil: :evil:

:lol: ama sto nisi zvao? :twisted: gdje si me vidio? eee kurti, kurti, da si se javio, mogao si kafu popit :razz:

sto se tice okupljanja, moglo je i vise ljudi bit. e sad, hocel sta bit od ovog...dabogda.
I kako onda insanu sejtanluk da ne naumpadne :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8507 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Kada govorimo o Dinamu, nemojte zaboraviti jednu sitnicu: DINAMO JE UGASEN, TE JE OSNOVAN NOVI KLUB, BEZ DUGOVA ALI SA NASLIJEDJENOM ISTORIJOM :D

Moze li se to kako kod nas, ne znam.

Edit 1: kamen ubio si se za politicara :D uspio si biti i za i protiv o jednom trosku.

Edit 2: kurty, ja bih na tvom mjestu razmisljao o propustenim sansama :mrgreen:
Warashii

#8508 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Ja vam to nista ne kontam jbte, k'o da nisam iz Zenice i da nisam is'o na utakmice.
Dugo se to sve vuce, da se htjelo nesto uraditi uradilo bi se ranije, nisam neki optimista al opet ko sam ja da sta kazem nisam ni bio danas na tom marsu.
Sta god, volio bih da to uspije.
Eborg

#8509 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Jako mnogo nebuloza ovdje.

Da ste procitali statut znali biste da Vladan i Vladani i ne mogu biti direktori (niti zele) jer je prva tacka obrazovanje i iskustvo u relevantnoj struci sto sada nije slucaj. A drugo, znali biste da se novim sistemom rada mogu konacno dovesti investitori koje toliko zagovarate (jebo li vas Hamko i Mamic dvocijevno, ne takvi) sto sada nije moguce. I trece, znali biste da gasenje kluba a zadrzavanje historije nije moguce po BH zakonodavstvu.

I vozdra.
kamen spoticanja

#8510 Re: Zeničani

Eborg wrote:Jako mnogo nebuloza ovdje.

Da ste procitali statut znali biste da Vladan i Vladani i ne mogu biti direktori (niti zele) jer je prva tacka obrazovanje i iskustvo u relevantnoj struci sto sada nije slucaj. A drugo, znali biste da se novim sistemom rada mogu konacno dovesti investitori koje toliko zagovarate (jebo li vas Hamko i Mamic dvocijevno, ne takvi) sto sada nije moguce. I trece, znali biste da gasenje kluba a zadrzavanje historije nije moguce po BH zakonodavstvu.

I vozdra.
Ok...moj bed ako je tako :thumbup:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#8511 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Posto nisam procitao taj statut NGG-a i mene zanima kako ce "jedan clan - jedan glas" donjeti pare i vratiti 10-15 mil. ? Jel ima neki plan? Mislim.. nisam za raspravu ali mi ovo sve djeluje polu amaterski i u fazonu "eto kad se usvoji statut i bude po nasem, bicemo u istim govnima ali cemo se ljepse osjecati" . To sto NGG ima 2-3 pravnika i isto toliko ekonomista koji su usput i simpatizeri apsolutno nista ne znaci.
Distortion

#8512 Re: Zeničani

Post by Distortion »

Sva podrska NGG Za Celik, svaka cast momcima!!

Danas sam radio i zbog radnih obaveza nisam mogao biti tu da podrzim ideju.

Sta je problem usvojit novi statut? Kladim se da ga celni ljudi u klubu nisu ni pokusali procitat jer je u klubu havarija. Ni momci nisu rekli da ce dug nestati ako se usvoji statut. Da ce biti bolje nego sad, sigurno hoce. Od trenutog stanja nije moguce gore.

Klub nam vode nepismeni ljudi i to je realnost.
Freamon Lester

#8513 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

gentoo wrote:Posto nisam procitao taj statut NGG-a i mene zanima kako ce "jedan clan - jedan glas" donjeti pare i vratiti 10-15 mil. ? Jel ima neki plan? Mislim.. nisam za raspravu ali mi ovo sve djeluje polu amaterski i u fazonu "eto kad se usvoji statut i bude po nasem, bicemo u istim govnima ali cemo se ljepse osjecati" . To sto NGG ima 2-3 pravnika i isto toliko ekonomista koji su usput i simpatizeri apsolutno nista ne znaci.
Mnogo ti zakljucujes, a nisi ni procitao. :lol:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#8514 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Evo ovaj sazeti dio sam procitao http://www.klix.ba/sport/nogomet/setnja ... /160226130 jel ovo ok protumaceno ili ne?
Opcija IV - NGG "Za Čelik"

Ova opcija znači usvajanje novog Statuta, onog koji nudi NGG "Za Čelik". Jasno, dugovi se ne bi izbrisali, klub bi i dalje imao opasnost izbacivanja u niži rang, ali navijači bi imali kome vjerovati, u klubu bi konačno osvanula nova atmosfera i na mjesta bi vjerovatno stigli ljudi koji znaju da je jednom premijerligašu potrbna, primjerice, Facebook stranica, marketing i sve ono što zahtjeva moderni fudbal.
Ako je ovo OK protumaceno kako se razlikuje od onog sto sam ja napisao prethodno.

Cuj Facebook stranica :lol:
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#8515 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

gentoo wrote:Evo ovaj sazeti dio sam procitao http://www.klix.ba/sport/nogomet/setnja ... /160226130 jel ovo ok protumaceno ili ne?
Opcija IV - NGG "Za Čelik"

Ova opcija znači usvajanje novog Statuta, onog koji nudi NGG "Za Čelik". Jasno, dugovi se ne bi izbrisali, klub bi i dalje imao opasnost izbacivanja u niži rang, ali navijači bi imali kome vjerovati, u klubu bi konačno osvanula nova atmosfera i na mjesta bi vjerovatno stigli ljudi koji znaju da je jednom premijerligašu potrbna, primjerice, Facebook stranica, marketing i sve ono što zahtjeva moderni fudbal.
Ako je ovo OK protumaceno kako se razlikuje od onog sto sam ja napisao prethodno.

Cuj Facebook stranica :lol:
To nije pisao niko iz NGG već novinar klixa

ako te zanima više istraži ovaj link:
http://www.zacelik.org/

zanimljivo je kako nekih nema mjesecima pa onda kad se raja usprotivi iskaču ko gljive poslije kiše da popljuju iako pojma nemaju o čemu se radi.
kurty

#8516 Re: Zeničani

Post by kurty »

Not My Idea wrote:

Kud ces veci merak od kafe sa radnicima napravljene preko agregata i tanjira graha... hehe
Po bulevaru sam po vazdan... evo i nedeljom... oko gimnazije ponajvise
Eborg

#8517 Re: Zeničani

Post by Eborg »

gentoo wrote:Posto nisam procitao taj statut NGG-a i mene zanima kako ce "jedan clan - jedan glas" donjeti pare i vratiti 10-15 mil. ? Jel ima neki plan? Mislim.. nisam za raspravu ali mi ovo sve djeluje polu amaterski i u fazonu "eto kad se usvoji statut i bude po nasem, bicemo u istim govnima ali cemo se ljepse osjecati" . To sto NGG ima 2-3 pravnika i isto toliko ekonomista koji su usput i simpatizeri apsolutno nista ne znaci.
Struktura duga takva je da se dosta duga može "riješiti" na papiru. Nešto je zastarjelo, nešto se može otpisati, neke kamate se mogu također otpisati putem posebne procedure i slično tako da to sa 10 miliona KM odmah pada na 4-5 miliona KM. A ono što se mora vraćati se može vraćati u normalnom sistemu rada. Primjer: Slavija je kurac i kurac je sa 800.000 KM godišnje i nije jedini takav premijerligaš. Čelik je kurac sa 1.2 miliona KM godišnje. Pa bolje onda 400.000 KM godišnje preusmjeriti u vraćanje dugova a imati iste rezultate. Dakle, troškove treba rezati i povećavati prihode da sebi otvoriš prostor za takvo nešto. Dugove vraćaš ali si kurac kao i do sada. Ali pošto imaš odblokiran možeš se makar nadati da prodaš nekog igrača ili odigraš jedno kolo u Evropi - 200.000 - 500.000 KM godišnje dodatnog prihoda nije malo.

U statutu ne piše kako će se poslovati već piše da se obavezno mora provesti detaljna finansijska revizija i analiza bez zadrške i štićenja ovog ili onog. Kada imaš strukturu duga onda se može praviti i plan vraćanja.

U statutu ne piše kako će se vratiti dug već piše da će čovjeka sa takvom strategijom postaviti članovi kluba i prepustiti mu klub za vrijeme trajanja predsjedničkog mandata. Da bira svoj tim ljudi i vodi klub od čistačice do kapitena. A to neće uraditi onaj krvnik Begagić ili SDA koji će instalirati nekog novog svog Sarajlića čija je strategija: "Ja finansiram prvi tim i ostalo me ne interesuje. Ja dug nisam pravio pa ga neću ni vraćati." A sve ostalo se raspada.

U statutu ne piše kako će se klub preporoditi marketinški i organizacijski već piše da direktor kluba mora biti visokoobrazovani pravnik ili ekonomista koji govori makar engleski jezik a koji je izabran na osnovu javnog konkursa na koji se svi mogu prijaviti a predsjednik kluba ga "sebi" bira. A ne kako je sada - postavljaju se v.d. direktori sa mašinskim fakultetom koji izjavu za novine ne znaju dati a kamo li šta stručnije poput SWOT analize, strateškog plana ili zahtjeva za naknadu za treniranje.

U statutu ne piše kako će se doći do evropskog takmičenja ali piše da klub mora imati sportskog direktora i direktora omladinske škole koji će dugoročno stvarati efikasan i jeftin tim. A ne kao sada da se daju hiljade za igrače koji ne igraju jer su ih izabrali ljudi u rukovodstvu koji se ne razumiju u stručnu stranu sporta ili da mjesta najboljih omladinaca zauzimaju sinovi zeničkih siledžija ili privatnika.

U statutu ne piše kako će se voditi klub ali piše da ako članovi kluba vide da ga neko zloupotrebljava kao sada imaju pravo da zahtijevaju postupanje po zakonu i u skladu sa utvrđenom politikom na početku mandata. A ne kao sada gdje se stvari sakrivaju, prikrivaju i plan traje od mjeseca do mjeseca.

I konačno - u statutu ne piše kako će se dovesti neka budala da stavi 10 miliona KM na sto ali piše da članovi kluba sami mogu investirati u isti ili dovesti investitora sa strane (kao u FK Sarajevo - prodaja upravljačkih prava) koji ima već pripremljenu i uhodanu platformu sa 5000 navijača/konzumenata klupskih prouzvoda, 2000 članova, 400 djece u omladinskom pogonu, 150 volontera itd. A ne kao sada gdje se očekuje da neko dođe u spaljenu kuću i izgradi ti vilu a ti nisi bio spreman ni smeće raščistiti.

Eto kako ozdraviti Čelik! To piše u statutu, pročitaj, sve je jasno napisano i plan postoji. Postoji razvojni plan koji nije nikada objavljen i koji je vodič za sve to.
kamen spoticanja

#8518 Re: Zeničani

Mene zanima ovo
postoji li u prijedlogu statuta opcija koja kaze da onaj ko donese kesh polaze pravo na upravljanje drustvom po principu ulozeno-dobijeno?
Eborg

#8519 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Pojasni malo pitanje, "društvo" ne postoji već samo klub kao udruženje građana.

Po novom statutu, predsjednik kluba sa svojim Upravnim odborom ima mnogo šire ovlasti nego što je to sada slučaj. On na to mjesto može doći na dva načina - ili da ga izglasaju članovi kluba ili da kupi najviše upravljačkih prava (ako članovi kluba odluče da se uđe u taj projekat nakon 2 godine članskog modela stabilizacije).

Zakonsko ograničenje je takvo da se iz kluba, tj. udruženja građana ne može iznijeti ni 1 KM kao zarada ili dobit na investiciju. Zato se u klub i ne može "investirati" u pravom smislu riječi - novac se može ili posuditi klubu ili pokloniti. Ali sve što klub zaradi, ne može se dati nekome. Ponavljam, ovo je zakonsko ograničenje ali je novi statut predvidio da se sve posudbe mogu kasnije pretvoriti u dionice kada to zakon dozvoli. Nešto slično je i u Sarajevu - Tan njima posuđuje novac i jednog dana kada to zakon dozvoli će dug Sarajeva prema Tanu pretvoriti u dionice.
kamen spoticanja

#8520 Re: Zeničani

Eborg wrote:Pojasni malo pitanje, "društvo" ne postoji već samo klub kao udruženje građana.

Po novom statutu, predsjednik kluba sa svojim Upravnim odborom ima mnogo šire ovlasti nego što je to sada slučaj. On na to mjesto može doći na dva načina - ili da ga izglasaju članovi kluba ili da kupi najviše upravljačkih prava (ako članovi kluba odluče da se uđe u taj projekat nakon 2 godine članskog modela stabilizacije).

Zakonsko ograničenje je takvo da se iz kluba, tj. udruženja građana ne može iznijeti ni 1 KM kao zarada ili dobit na investiciju. Zato se u klub i ne može "investirati" u pravom smislu riječi - novac se može ili posuditi klubu ili pokloniti. Ali sve što klub zaradi, ne može se dati nekome. Ponavljam, ovo je zakonsko ograničenje ali je novi statut predvidio da se sve posudbe mogu kasnije pretvoriti u dionice kada to zakon dozvoli. Nešto slično je i u Sarajevu - Tan njima posuđuje novac i jednog dana kada to zakon dozvoli će dug Sarajeva prema Tanu pretvoriti u dionice.
Drustvo,udruzenje svejedno...na Celik mislim
Moja je teza,a to mislim i za telekom,bolnicu,vik i sl da ako ne postoji jasan sef koji daje lovu i proizvodi igrace i sportski uspjeh a od toga uzima profit,na koncu ce zavrsiti isto
celik godinama zivi od sadake cizme i slicnih i od budzetskih para koje je husu tankao sarajlicu,panetu a koji su onda dovodili levate iz druge lige srbije uz sumnjive ugovore...
Kazem opet,da nam sutra eu,nato,svjetska banka nulira dugove,umjesto huse dodje najveca uzdanica carsijske elite,za 2 godine imali bi nove begagice i ekipu..i dug od 4 miliona...
nazalost
Eborg

#8521 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Zato dugoročni plan kluba i treba da bude da živi od transfera i marketinga koje će voditi profesionalci, a ne od sadake grada i volje nekog privatnika.

Zakon je postavio pravila tako da je nemoguće zaraditi od sporta. Ali klub za sebe može itekako zaraditi ako se pravilno radi, tj. klub ima potencijal da bude stabilna "firma" sa finim platama sa 20-tak zaposlenika i 30-tak igrača. Prodaja igrača i evropske premije mogu donijeti sasvim fin novac za klub ali za to treba zdrav temelj, ne može preko noći kako to nadobudni "sportski radnici" često pokušavaju pa se razočaraju i govore da ne može.

Ali novi statut pored toga što klubu daje okvir u kojem može "prodisati" (osloboditi se politike, postati moderniji i prohodniji) istovremeno mu daje mehanizam "investiranja" kao u Sarajevu te privatizacije kada to zakon dozvoli.

Treba se osloboditi tog razmišljanja gdje je Mamić "dobar". K'o biva neka krade dok je i meni dobro. To je civilizacijski neprihvatljivo za sve osim za male napaćene narode sa crtom mazohizma poput našeg.
kakavdanakneiskustvu

#8522 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

[quote="Eborg"]Zato dugoročni plan kluba i treba da bude da živi od transfera i marketinga koje će voditi profesionalci, a ne od sadake grada i volje nekog privatnika.

Zakon je postavio pravila tako da je nemoguće zaraditi od sporta. Ali klub za sebe može itekako zaraditi ako se pravilno radi, tj. klub ima potencijal da bude stabilna "firma" sa finim platama sa 20-tak zaposlenika i 30-tak igrača. Prodaja igrača i evropske premije mogu donijeti sasvim fin novac za klub ali za to treba zdrav temelj, ne može preko noći kako to nadobudni "sportski radnici" često pokušavaju pa se razočaraju i govore da ne može.

Ali novi statut pored toga što klubu daje okvir u kojem može "prodisati" (osloboditi se politike, postati moderniji i prohodniji) istovremeno mu daje mehanizam "investiranja" kao u Sarajevu te privatizacije kada to zakon dozvoli.

Treba se osloboditi tog razmišljanja gdje je Mamić "dobar". K'o biva neka krade dok je i meni dobro. To je civilizacijski neprihvatljivo za sve osim za male napaćene narode sa crtom mazohizma poput našeg.[/quote]

:thumbup: :thumbup:
Mobile_Disco

#8523 Re: Zeničani

Post by Mobile_Disco »

Pa po njihovom je "logicno" da hoce da ugase klub i rade sve da ne usvoje statut.. Neko ce jednog dana morati odgovarati za malverzacije pa bilo to iz "sjene" ili ne.
Mustang1

#8524 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Sta mislite kakva ce biti posjeta na tenisu?
cenecimoveocino

#8525 Re: Zeničani

Post by cenecimoveocino »

Mustang1 wrote:Sta mislite kakva ce biti posjeta na tenisu?
Slabo :mrgreen:
Post Reply