dustaban wrote:Posto sam ja na ovoj temi vec dugo, a pricha se samo ponavlja, mogu ti potvrditi da su ovdje neki vjernici, mnogo jachi od Towelija & Co, priznali i potvrdili da je moral moguc i kod ateista.GAU8 wrote:Jasno je to tebi i meni. Ali ne bih se slozio da je dobijena. Bas zato sto je mnogo toga u igri.dustaban wrote:
Ta bitka je davno dobijena. Cak i prije "pojave boga"!
Evo neka vjernici sa ove teme kazu misle li da je moral moguc bez boga?
Uostalom, takve konstatacije je moguce, ko to hoce, izvuci iz samih svetih knjiga.
U svakom slucaju, za potvrdu morala izvan religije ne treba ici dalje od posmatranja "okorjelih nevjernika" - zivotinja!
http://www.ted.com/talks/frans_de_waal_ ... ave_morals
Jest dustabane, moguć je moral i kod ateista, ali ne radi toga što su ateisti, već stoga što nisu dosljedni ateisti....priznali i potvrdili da je moral moguc i kod ateista.
Ali kad bi ateizam postao isključivo mišljenje i praksa u društvu, nestalo bi u konačnici i samih nosioca moralnih čina, tj. članova ljudskog roda. Naravno, to bi trebali tek vidjeti, ali iz određenih historijskih događaja dade se naslutiti. Ne imao ljudski rod više prilike to testirati.
Uz religije ma kakve bile i kakve se gadosti događale, ljudski rod je živio, preživio i napredovao. To je neosporiva činjenica.
U društvima, kroz historiju u kojima je religija imala ili ima bilo kakvu ulogu, od dominantne pa do podčinjene, postojalo je i postoji tzv. popravljivo nečovještvo, dok u društvima u kojima bi ateizam dominirao ili bio jedini stav, dolazi do nepopravljivog nečovještva. Kao potvrda tome služe i komunistički totalitarizmi koji su u temeljima imali ateizam, ma koliko se ateisti od toga željeli distancirati.
A ono tvoje o moralu kod životinja pokazuje da ne razumiješ osnove morala. Ne znam jesi li to preuzeo od NIN-a.