Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Moderator: anex
-
-Spiridon-
#851 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Nema neke pretjerane diskusije...
Nisu vam valjda sve biljke pocrkale u tim "sibirskim" danima 
-
djusej
#852 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Pozdrav iz CG 
-
-Spiridon-
#853 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Poz @djusej, a šta ti uzgaješ? Mislim koje vrste ljutih papričica?
-
kinkyseaturtle
#854 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
pozz ljudi
cijelu temu sam haman pa u detalje procitao, pocetnik sam pa evo jedno brzinsko pitanje : Koliko trebaju biti udaljene sadnice jedna od druge. Sadim ih u saksije promjera recimo 7cmx20 cm pa sam ih tu sadio u razmaku od 5 cm. da li tu mogu nastaviti ili ima granica kad ih treba presadjivati samostalno u vece saksije?! Posto sam na prizemlju imam sunca relativno kratko ( do podne) pa ima li nacina da nekom prehranom nadomjestim taj problem? OVe godine sam posadio: jalapeno,cayenne thick, numex twilight, trinidad scorpion i jos jednu sto sam dobio na poklon, jako interesantna al ne znam koja je. Posijane su u martu, sve su izrasle do nekih 20 cm, s tim da je trinidad tek izbacio 4 lista i cekam da jos malo ojaca pa da ide u vece posude. Pozz i hvala na ovih dosadasnjih 40-tak stranica besplatne poduke !
cijelu temu sam haman pa u detalje procitao, pocetnik sam pa evo jedno brzinsko pitanje : Koliko trebaju biti udaljene sadnice jedna od druge. Sadim ih u saksije promjera recimo 7cmx20 cm pa sam ih tu sadio u razmaku od 5 cm. da li tu mogu nastaviti ili ima granica kad ih treba presadjivati samostalno u vece saksije?! Posto sam na prizemlju imam sunca relativno kratko ( do podne) pa ima li nacina da nekom prehranom nadomjestim taj problem? OVe godine sam posadio: jalapeno,cayenne thick, numex twilight, trinidad scorpion i jos jednu sto sam dobio na poklon, jako interesantna al ne znam koja je. Posijane su u martu, sve su izrasle do nekih 20 cm, s tim da je trinidad tek izbacio 4 lista i cekam da jos malo ojaca pa da ide u vece posude. Pozz i hvala na ovih dosadasnjih 40-tak stranica besplatne poduke !
- Mu'min
#855 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
kinkyseaturtle
dobro nam došao.
Ja lično sadim sadnice oko 20 cm razmaka, mada sorte tipa Etna možeš i na 10-15 cm, dok recimo sorte tipa Bhut Jolokia ide 1 sadnica na sakciju od 10 litara.
Sve ovisi od sorti jer nema smisla da se previše guraju. Dobro je da su blizu radi vjetra jer se oslanjaju jedne na drugu al opet ako je stablo BJ kao kod mene debeline oklagije onda znaj da ima 50 cm široku krošnju.
Eto toliko od mene... Odo
dobro nam došao.
Ja lično sadim sadnice oko 20 cm razmaka, mada sorte tipa Etna možeš i na 10-15 cm, dok recimo sorte tipa Bhut Jolokia ide 1 sadnica na sakciju od 10 litara.
Sve ovisi od sorti jer nema smisla da se previše guraju. Dobro je da su blizu radi vjetra jer se oslanjaju jedne na drugu al opet ako je stablo BJ kao kod mene debeline oklagije onda znaj da ima 50 cm široku krošnju.
Eto toliko od mene... Odo
-
-Spiridon-
#856 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja ih imam posadjene u 10 l samonavodnjavajučim žardinjerama na prozorima. Po dvije biljke na žardinjeru, razmak 25 - 30 cm.

Bishop´s crown

Bishop´s crown
- Mu'min
#857 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Kad (da ne gledam u stare poruke
) si sijao bishop? Ili si kupovao sadnice?
-
kinkyseaturtle
#858 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Hvala na brzom odgovoru
Pa onda mi jedino ostaje da sacekam dok jos malo narastu pa presadjivati u vece saksije.
Jeste da je sada kasno ali ako nekom treba sjemena bujrum, narucio sam preko ebay-a, navodno je organic ( trinidad scorpion,jalapeno, cayenne thick i numex twilight ).
i jos nesto... ima li iko rjesenje za problem slabe osuncanosti stana i balkona?? Imam sunca samo do podne.
Jeste da je sada kasno ali ako nekom treba sjemena bujrum, narucio sam preko ebay-a, navodno je organic ( trinidad scorpion,jalapeno, cayenne thick i numex twilight ).
i jos nesto... ima li iko rjesenje za problem slabe osuncanosti stana i balkona?? Imam sunca samo do podne.
-
-Spiridon-
#859 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Bishop´s crown je bio posijan 18.03.2014Mu'min wrote:Kad (da ne gledam u stare poruke) si sijao bishop? Ili si kupovao sadnice?
- Mu'min
#860 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Spiridon - znači imaš jako dobre uslove za uzgoj.
kinky - jedino rješenje je da preneseš na drugi dio stana-kuće ili da postaviš rasvjetu. Imaš od kućne izrade do profi.
kinky - jedino rješenje je da preneseš na drugi dio stana-kuće ili da postaviš rasvjetu. Imaš od kućne izrade do profi.
-
-Spiridon-
#861 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
@kinkyseaturtle, kod ljudi vlada pogrešno uvjerenje, da papričicama treba mnogo vode i da su skroz na suncu. Tvojim je sunce do podneva sasvim dovoljno. One ga doslovno upijaju, jer je svjetlost meka, difuznija, dok jako sunce u ranim popodnevnim časovima mnogim vrstama u ljetnoj žegi ne odgovara najbolje, a i cvjetni prah iznad 25°C postaje sterilan pa cvjetiči otpadaju neoplodjeni.
Ovi moji gornji Bishop´s crown isto rastu na istočnom prozoru, a vidiš koliki su. Cherry bomb pored njih, posijani 18.03. več cvjetaju i imaju zamjetke ploda...
Ovi moji gornji Bishop´s crown isto rastu na istočnom prozoru, a vidiš koliki su. Cherry bomb pored njih, posijani 18.03. več cvjetaju i imaju zamjetke ploda...
- Mu'min
#862 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Kako utječe veličina posude/saksije na sadnicu - vrlo zanimljivo:
-
kerima1
#863 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
interesantno,bas me nasmaga koji urod cilija u saksijama 
- Mu'min
#864 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Pozdrav svima i selam pojedinima 
Evo raja da malo podijelijm sa vama ovu slikicu.
Habanero koji je rođen 2013. god. i nastavio u 2014. god.

Evo raja da malo podijelijm sa vama ovu slikicu.
Habanero koji je rođen 2013. god. i nastavio u 2014. god.

-
kerima1
#865 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Alejkumu selam.
Odlicno i interesantno takvo sto imati u kuci.Ja mislim vani koju presadnicu staviti i to kupovnu feferone neke da se ima ubaciit u ajvare.
Odlicno i interesantno takvo sto imati u kuci.Ja mislim vani koju presadnicu staviti i to kupovnu feferone neke da se ima ubaciit u ajvare.
-
-Spiridon-
#866 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Šta ima novo? Ovogodišnji anuumi bi več morali krenuti sa plodovima 
- Mu'min
#867 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
U mene slatke tek cvatu ove ljute su imali problemčića. Tako je sijanje 3 hefte prije, 3x manje od onog što je sijano 25.marta.
al nema veza, ima u arsenalu tj. frižideru imam još starih zaliha, tako da je kuća ljuta.
ako ništa darnem malo ženu i eto ljutine.
al nema veza, ima u arsenalu tj. frižideru imam još starih zaliha, tako da je kuća ljuta.
ako ništa darnem malo ženu i eto ljutine.
-
-Spiridon-
#868 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Izvinjavam se, ali koliko je to 3 hefte? Razumjite me, bošnjački, hrvatski i srpski mi nisu materni jezik...
Moje sadnice u trenutačnim uvjetima rastu doslovno ko korov. Naprimjer ovi anuumi tipa "Cherry"

Od te vrste imam četiri biljke (u dve žardinjere) i svaka ima uz mnošto cvjetova bar po deset plodova! Do sada se gotovo svaki cvjet oplodio. Za mene više nego fascinantno, jer sam ih uzgojio iz sjemnki od dva ploda (no name), koje sam dobio u susjedstvu. Tamo su u novembu na biljkama bile samo jedno tri - četiri papričice a čovjek mi je rekao samo, da su opako oštre.
Znam, osječaj ljučine je vrlo subjektivna stvar pa me zato još čeka moja determinacija vrste. Za referencu če mi poslužiti Etna (30.000 - 65.000 SHU). Ako budu negdje približno iste ljutosti, onda su vjerovatno Satan´s kiss (30.000 - 50.000 SHU), a ako budu blaže, je sigurno govora o Cherry bomb (2.500 - 5.000 SHU). Znam, da mnogima to uopšte nije bitno, ali ja ipak želim znati šta imam te zbog toga nestrpljivo čekam prve sazrijele plodovie. Inače ne jedem ništa ljuče od papra, ali se te degustacije več unaprijed veselim...
Moje sadnice u trenutačnim uvjetima rastu doslovno ko korov. Naprimjer ovi anuumi tipa "Cherry"

Od te vrste imam četiri biljke (u dve žardinjere) i svaka ima uz mnošto cvjetova bar po deset plodova! Do sada se gotovo svaki cvjet oplodio. Za mene više nego fascinantno, jer sam ih uzgojio iz sjemnki od dva ploda (no name), koje sam dobio u susjedstvu. Tamo su u novembu na biljkama bile samo jedno tri - četiri papričice a čovjek mi je rekao samo, da su opako oštre.
Znam, osječaj ljučine je vrlo subjektivna stvar pa me zato još čeka moja determinacija vrste. Za referencu če mi poslužiti Etna (30.000 - 65.000 SHU). Ako budu negdje približno iste ljutosti, onda su vjerovatno Satan´s kiss (30.000 - 50.000 SHU), a ako budu blaže, je sigurno govora o Cherry bomb (2.500 - 5.000 SHU). Znam, da mnogima to uopšte nije bitno, ali ja ipak želim znati šta imam te zbog toga nestrpljivo čekam prve sazrijele plodovie. Inače ne jedem ništa ljuče od papra, ali se te degustacije več unaprijed veselim...
- Mu'min
#869 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
hefta = tjedan, sedmica. 
Pravo da ti kažem danas sam prvi put saznao da se onim plastičnim cvijetnim koritima međuostalom kaže i žardinjera.
Eto nešto novo si me naučio.
Scovilli su svakako jedna orjetantacija što se tiče ljutine. Ja dosta puta uspoređujem Cherry bombs, koji su jako rašireni kako po BiH tako i ostalim ex. YU republikama pa je raji lakše skontati šta znači da 1 Bhut Jolokia ima oko 2500 ovih Cherry bombs, pa ti to stavi u usta u komadu.
Danas pravim mix: 0,5l maslinovog ulja i 3 isjeckana Habanerosa. To je za ljetne salate u kombinaciji sa pilećim prsima.
Štaš, poguzija od rođenja.
Pravo da ti kažem danas sam prvi put saznao da se onim plastičnim cvijetnim koritima međuostalom kaže i žardinjera.
Eto nešto novo si me naučio.
Scovilli su svakako jedna orjetantacija što se tiče ljutine. Ja dosta puta uspoređujem Cherry bombs, koji su jako rašireni kako po BiH tako i ostalim ex. YU republikama pa je raji lakše skontati šta znači da 1 Bhut Jolokia ima oko 2500 ovih Cherry bombs, pa ti to stavi u usta u komadu.
Danas pravim mix: 0,5l maslinovog ulja i 3 isjeckana Habanerosa. To je za ljetne salate u kombinaciji sa pilećim prsima.
Štaš, poguzija od rođenja.
-
Vojvoda Vojvodine
#870 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Pozdrav svim ljubiteljima ljutih papricica iz Vojvodine
Prvo jako su vam lepe biljke i moje su jako smesne i jadne naspram vasih.
Kupio sam rasad 1 maja kad sam ih i rasadio i od tad nisu porasle ni malo iako sam se pridrzavao upustva.
One su bile zaista lepe kao i vase kad sam kupio ali vremenom su pocele da gore listovi,da se kovrđaju listovi...
Neke su pocele tako male da cvetaju ali jako jadno i bedno izgledaju za chili papricice.
Negde sam pogresio ali ne znam gde,sve moguce preparate sam upotrebio i sve su gore i mislim da na kraju ima sve da istrule.
Imam sledece vrste 1.Bhut jolokia yellow
2.Moruga scorpion red
3.Habanero Red
4.Habanero Orange
5.Penis Chili
Posto ne znam kako se ovde postavljaju slike postavicu od mog albuma na facebook adresu pa pogledajte nasta to sve lici samo na chili papricice vise ne lici.
https://www.facebook.com/igor.gulic.3/m ... ploaded=12
Prvo jako su vam lepe biljke i moje su jako smesne i jadne naspram vasih.
Kupio sam rasad 1 maja kad sam ih i rasadio i od tad nisu porasle ni malo iako sam se pridrzavao upustva.
One su bile zaista lepe kao i vase kad sam kupio ali vremenom su pocele da gore listovi,da se kovrđaju listovi...
Neke su pocele tako male da cvetaju ali jako jadno i bedno izgledaju za chili papricice.
Negde sam pogresio ali ne znam gde,sve moguce preparate sam upotrebio i sve su gore i mislim da na kraju ima sve da istrule.
Imam sledece vrste 1.Bhut jolokia yellow
2.Moruga scorpion red
3.Habanero Red
4.Habanero Orange
5.Penis Chili
Posto ne znam kako se ovde postavljaju slike postavicu od mog albuma na facebook adresu pa pogledajte nasta to sve lici samo na chili papricice vise ne lici.
https://www.facebook.com/igor.gulic.3/m ... ploaded=12
- Mu'min
#871 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Pozdrav u Vojvodinu
slično iskustvo sam i sam imao.
Kako vidim sunce ti je spržilo listove (ovo što je oprežno, izgeda ko pečeno).
Što se tiče žutih listova moguće je da previše zalijevaš, previše vode.
Ja sam to 1x popravljao sa Plantella Vita a za stresne situacije čitao sam da je dobari i Protifert LMW.
Plantella Vrt:
http://hr.unichem.si/bio_vrt/organska_g ... od?prid=62
Plantella VITA:
http://www.unichem.si/blagovne_znamke/b ... k?prid=187
VRT je više za normalne uslove, dok se VITA koristi u radikalnijim uslovima, suša, manjak ovog onog.
Ja sam to 1x popravljao sa Plantella Vita a za stresne situacije čitao sam da je dobari i Protifert LMW.
Plantella Vrt:
Plantella VITA:
VRT je više za normalne uslove, dok se VITA koristi u radikalnijim uslovima, suša, manjak ovog onog.
-
Vojvoda Vojvodine
#872 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Hvala na odgovoru,koristim ja preparat za prihranu preko lista jako cesto.Na svakih 7 dana ih prihranjujem.Mu'min wrote:Pozdrav u Vojvodinu
Plantella Vrt:
Plantella VITA:
Sad,sunce kao sunce trebalo bi da im odgovara ali OK imate vise iskustva od mene tako da prihvatam svaki savet jer ja zaista nemam nikakvo iskustvo.
Jel moze ovde da bude roda il nece biti nista kao sto ja opet bez iskustva mislim da nece biti.
Sta bi vi uradili u ovoj situaciji.
Puno pozdrava za vas
-
platen91
#873 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Gdje kupuješ Plantela VITA ja ga nisam nigdje vidio Vrt sam našao samo u Interexu a gledeao sam i u nekim poljoprivrednim apotekama?
-
-Spiridon-
#874 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Pozdrav u Vojvodinu Igore! Ljepa kolekcija ljutica i da je na meni, ja bi ih samo prestavio na mjesto, gdje bi dopodne biljke bile u sjeni, a poslijepodne izložene suncu. Nikakvog dodatnog tretmana sa kemijom, nego samo zaljevanje jednom na tjedan. Znam, svakom uzgajivaču je najteže prisiliti se, da biljke ostavi na miru
Uvijek se nam čini, da su buljke nekako premalene, da nisu dovoljno zelene, da im nešto fali, da bi morali uraditi još to pa ono... a ustavri im baš sa tom prekomernom brigom najviše štetimo. Ne govore uzalud, da su za 98% crknutih čilija krivi sami uzgajivači sa svojom "brigom".
Evo mog primjera takve "brige":
U zadnjim danima aprila sam dobio neku fiksnu ideju, da su moji mali habaneri nekako bljedikavi i da im moram malo pomoči do one "zdrave" tamnozelene boje lističa. Navečer sam ih folirno tretirao sa nekim Plantelinim preparatom, a sledečeg jutra (01.05.2014):

Tu je paljevina tek započela, dok su do večeri bili još u puno lošijem stanju. Mladi srčani lističi su bili sasvim uništeni, spaljeni! Kad sam vidjeo šta sam uradio, od bjesa bi najradije sam sebe nokautirao... imao sam samo četiri habanera i sva četiri sam onako po PS-u spalio! Šta je - tu je, za kukanje prekasno... Na kraju sam odlučio, da ih presadim u žardinjeru i osim zaljevanja ne brinem više o njima pa šta bude da bude.
Jedna od tih "žrtvi" snimljena 29.05.2014:

pa ta ista "žrtva" snimljena 10.06.2014:

Izlazi, da se je biljka sasvim oporavila od moje "brige" za nju, da se ljepo obrasla (listi su joj kao kod malog suncokreta) bez ikakvih tragova paljenja ispred mjesec dana, sa mnoštvom pupoljaka (jedan cvjetič se je baš jutros otvorio)... ukratko ona danas raste kako se od jednog chinensesa zasijanog 22.03. i očekuje.
Nadam se, da če ovo moje iskustvo još kome koristiti
Evo mog primjera takve "brige":
U zadnjim danima aprila sam dobio neku fiksnu ideju, da su moji mali habaneri nekako bljedikavi i da im moram malo pomoči do one "zdrave" tamnozelene boje lističa. Navečer sam ih folirno tretirao sa nekim Plantelinim preparatom, a sledečeg jutra (01.05.2014):

Tu je paljevina tek započela, dok su do večeri bili još u puno lošijem stanju. Mladi srčani lističi su bili sasvim uništeni, spaljeni! Kad sam vidjeo šta sam uradio, od bjesa bi najradije sam sebe nokautirao... imao sam samo četiri habanera i sva četiri sam onako po PS-u spalio! Šta je - tu je, za kukanje prekasno... Na kraju sam odlučio, da ih presadim u žardinjeru i osim zaljevanja ne brinem više o njima pa šta bude da bude.
Jedna od tih "žrtvi" snimljena 29.05.2014:

pa ta ista "žrtva" snimljena 10.06.2014:

Izlazi, da se je biljka sasvim oporavila od moje "brige" za nju, da se ljepo obrasla (listi su joj kao kod malog suncokreta) bez ikakvih tragova paljenja ispred mjesec dana, sa mnoštvom pupoljaka (jedan cvjetič se je baš jutros otvorio)... ukratko ona danas raste kako se od jednog chinensesa zasijanog 22.03. i očekuje.
Nadam se, da če ovo moje iskustvo još kome koristiti
- Mu'min
#875 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
još 1x sažetak za Igora:
- skloni to sa direktnog sunca i gledaj da minimalno zaljevaš, tj. sačekaj da se zemlja isuši (vidi ćeš lagano povišene listove) i onda ovisno od veličine posude u kojoj je sadnica počni sa 2dcl vode ili više.
Najbolje je sistem kap-na-kap sa ubodenom flašom odozgo ako ništa drugo.
- skloni to sa direktnog sunca i gledaj da minimalno zaljevaš, tj. sačekaj da se zemlja isuši (vidi ćeš lagano povišene listove) i onda ovisno od veličine posude u kojoj je sadnica počni sa 2dcl vode ili više.
Najbolje je sistem kap-na-kap sa ubodenom flašom odozgo ako ništa drugo.