Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post Reply

U Jugoslaviji su muslimani bili ravnopravni

Da
109
58%
Ne
78
42%

Total votes: 187

1gorstak

#851 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by 1gorstak »

felipe kajetano wrote:Evo nesto kontam..isli u 5-6-tom razredu u kino..gledali film o drugu Titu i njegovim pustolovinama..nakon filma svi stali u red i dobili po narandzu sa ostrva druga Tita :D ....najljepsa narandza u zivotu :-D..
Sve je bilo ljepse.
Klodovik

#852 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Klodovik »

1gorstak wrote:
felipe kajetano wrote:Evo nesto kontam..isli u 5-6-tom razredu u kino..gledali film o drugu Titu i njegovim pustolovinama..nakon filma svi stali u red i dobili po narandzu sa ostrva druga Tita :D ....najljepsa narandza u zivotu :-D..
Sve je bilo ljepse.
Pa, kad bi se mogla vratiti ondašnja organizacija ekonomskog i političkog života, sve bi bilo lakše za urediti. Ali danas bi malo ko uopće pristao na to.
Vodenjak

#853 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Klodovik wrote:
1gorstak wrote:
Sve je bilo ljepse.
Pa, kad bi se mogla vratiti ondašnja organizacija ekonomskog i političkog života, sve bi bilo lakše za urediti. Ali danas bi malo ko uopće pristao na to.
Onaj sistem se ne moze vratiti i ubijedjen sam da to niko ovdje ne bi ni zelio!

Red, rad, disciplina, uvazavanje drugoga, suzivot, tolerancija, postenje... nisu kategorije koje su produkat komunizma ili kapitalizma.
To su univerzalne kategorije koje postoje u svakoj iole uredjenoj drzavi i ja potpuno razumijem ukoliko mlade junoshe, branioci ove i ovakve BH-demokratije, sve to smatraju nepotrebnim jer, te su vrijednosti vec 20 godina strani pojmovi u nasoj zemlji.

BiH nije samo fizicki u rushevinama. BiH je zemlja urushenog morala i poremecenih sistema vrijednosti.
U ime apstraktnih vrijednosti kao sto su vjera i nacija, zaboravljene su i u stranu potisnute vrlo konkretne - prazan stomak i jos prazniji dzep.

Kad se ljudi okrenu sebi i kad sami sebe i svoje familije stave u prvi plan, prije svih mogucih bogova ili naciona, tek tada ce se moci ocekivati neki napredak. Neka svima uzori budu upravo ovi koji su nam ga i zavukli svojom shupljom pricom o potrebi ovog ili onog jedinstva.
Ti su se likovi i te kako pobrinuli za sebe, ne cekajuci da im bog dragi bilo sta da... :oops:
Klodovik

#854 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Klodovik »

Vodenjak wrote:
Red, rad, disciplina, uvazavanje drugoga, suzivot, tolerancija, postenje... nisu kategorije koje su produkat komunizma ili kapitalizma.
To su univerzalne kategorije koje postoje u svakoj iole uredjenoj drzavi i ja potpuno razumijem ukoliko mlade junoshe, branioci ove i ovakve BH-demokratije, sve to smatraju nepotrebnim jer, te su vrijednosti vec 20 godina strani pojmovi u nasoj zemlji.

BiH nije samo fizicki u rushevinama. BiH je zemlja urushenog morala i poremecenih sistema vrijednosti.
U ime apstraktnih vrijednosti kao sto su vjera i nacija, zaboravljene su i u stranu potisnute vrlo konkretne - prazan stomak i jos prazniji dzep.

Kad se ljudi okrenu sebi i kad sami sebe i svoje familije stave u prvi plan, prije svih mogucih bogova ili naciona, tek tada ce se moci ocekivati neki napredak. Neka svima uzori budu upravo ovi koji su nam ga i zavukli svojom shupljom pricom o potrebi ovog ili onog jedinstva.
Ti su se likovi i te kako pobrinuli za sebe, ne cekajuci da im bog dragi bilo sta da... :oops:
Rekli smo sto puta: prava pojedinca - bez njih nema ništa. Njih nije afirmirao ni prošli, a ni ovaj sistem. Sa afirmiranim pravima pojedinca sve ostalo sjedne na svoje mjesto.
respo

#855 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

Bosnolog wrote: Pricaj mi malo o bajkama??????,.... :mrgreen: a kakv je bio sistem ako nije bio komunisticko jednopartijski ,odnosno zdruzeno Komunisticki/SKJ/CKSKJ/SKRBiH/ :mrgreen:

Imao sam nedovoljno godina za partijske knjizice kada se sistem raspao,glupi su valjda oni koji nista nisu naucili nakon raspada komunistickog sistema,jer im je ova kleptoetnoklerokrtija mnogo gora od onog sistema koji se raspao u krvavoj tragediji turbo vjerskog popularizma novokomponovanih supervjernikaodnosno nacifasista.......

Jedan moj prijatelj mi pricao kada je 90tih bio u procesu za useljenje u Ameriku ,na interviju sa predstavnkom americke imigracinoe administracije njegovog oca upita oficir da li je bio clan saveza Komunista,a on ko is topa odgovori 24 godine i naboriji funkcije koje je obavljao ,dobiju svi odbijenicu uz obrazlozenje da ne primaju u Ameriku Komuniste,covjeku a ni meni ni dan danas nije jasno zasto i zbog cega zabranjuju Komunizam ,u najdemokratskijoj zemlji svijeta :mrgreen: ja se pitam da nije mozda zbog KUBE,........
ti samo potvrdi ono moje sto sam rekao
stvarno se ne isplati s tobom raspravljati
Vodenjak

#856 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Klodovik wrote:
Vodenjak wrote:

Rekli smo sto puta: prava pojedinca - bez njih nema ništa. Njih nije afirmirao ni prošli, a ni ovaj sistem. Sa afirmiranim pravima pojedinca sve ostalo sjedne na svoje mjesto.
Upravo tako! :thumbup:
Bosnolog

#857 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Bosnolog »

respo wrote:
Bosnolog wrote: Pricaj mi malo o bajkama??????,.... :mrgreen: a kakv je bio sistem ako nije bio komunisticko jednopartijski ,odnosno zdruzeno Komunisticki/SKJ/CKSKJ/SKRBiH/ :mrgreen:

Imao sam nedovoljno godina za partijske knjizice kada se sistem raspao,glupi su valjda oni koji nista nisu naucili nakon raspada komunistickog sistema,jer im je ova kleptoetnoklerokrtija mnogo gora od onog sistema koji se raspao u krvavoj tragediji turbo vjerskog popularizma novokomponovanih supervjernikaodnosno nacifasista.......

Jedan moj prijatelj mi pricao kada je 90tih bio u procesu za useljenje u Ameriku ,na interviju sa predstavnkom americke imigracinoe administracije njegovog oca upita oficir da li je bio clan saveza Komunista,a on ko is topa odgovori 24 godine i naboriji funkcije koje je obavljao ,dobiju svi odbijenicu uz obrazlozenje da ne primaju u Ameriku Komuniste,covjeku a ni meni ni dan danas nije jasno zasto i zbog cega zabranjuju Komunizam ,u najdemokratskijoj zemlji svijeta :mrgreen: ja se pitam da nije mozda zbog KUBE,........
ti samo potvrdi ono moje sto sam rekao
stvarno se ne isplati s tobom raspravljati
:mrgreen: :P
respo

#858 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

ti si sam sebi kontradiktoran
Bosnolog

#859 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Bosnolog »

respo wrote:ti si sam sebi kontradiktoran
Uputi me na pravi put slusam tvoju vizionarsku uputu spasioce moje i nase sudbine,....... :D Gdje je ba zapelo?????? Ja iz svakog sistema uzimam samo sto je dobro za svakog jednako,dobromanjerno i odrzivo,za mene je neprihvatljiva utopija,jednoumlje,diktatura,kleroisticko i nacifasisoidno jer su bolesti koje drustvo jedu iznutra a posljedice su uvijek tragicne po sopstvenu djecu koju u meduvremenu samelju samo sto to kasno shvate,neki to nece a neki ne mogu jer su sistemom stvorili mentalni sklop u sludenim i izapranim glavama da nije u stanju promjeniti mentalitet istih.Primjera radi Rusija zemlja prirodnih resursa i preduslova da bude najveca ekonomska,i svaka druga sila svijeta,ali je hebu posledice sistema koji je unistio mentalne skolopove razmisljanaj,poslovanja i samovladanja i odnosa prema drugima zbog cega je samourusen zbog neodrzivosti truhle vrijednosti nametnute ideologije odozgo prema dole bez demokratizacije drustva i svih sloboda ,poput slobode misljenja odozdo iz baze ali bez ugrozavanaj i uskracivanja istih sloboda i prava drugima sto je preduslov za jako,zdravi i uspjesno drustvo kao i sistem,da ne spominjem crnje rezime Kube,Sjeverne Koreje i druge rezime.

Kina je primjera radi dozvolila mnogo vise kapitalistizacije drustva /ekonosku/ali se nije odrekla komunistickog jednoumlja diktatrue ljudske bezvrijednosti nametanja i kontrole ideje odozbo,ali bez demokratizacije drustva snaga istog nece nikada doci do punog kapacitetskog izrazaja.Ja podrzavam ideju socijaldemokratije i pomoci ,zastite i promocije radnicke klase i srednjeg sloja /staleza drustva/uz maksimalne zagarantovnae slobode i prava na svim poljima uz maksimalnu zakonom regulisanu sekularnost drustva to jest odvojenosti drzave od vjerskih institucija ,ali mi neces prodati tvoje price kako ex YU nije bila komunisticko socijalisticka diktatura i kako su vjerske slobode bile na najvisem demokatskom i prihvatljivom nivou ciji pripadnici nisu imali isti tretman u tadasnjoj YU,neosporavajuci sve dobre cinjenice antifasisticke borebe i tekovina na kojim je stvorena,ali njena tragedija krvavog raspada govori o lazi svega i povrsnosti licimjerne ideologije koja se pretvorila u cudoviste od generacije koja je rodena i odrasla u komunistickom sistemu,..cime smo mi postali najvece zrtve istog a nasa djeca zrtve jos crnje kleronacifasisoidne koja se zasniva na bogobojznosti zloupotrebe vjere i etnokratije u politicke ciljeva zla ponizenja i ljudske tragedije koja nazalost jos traje, ........
7cokanja

#860 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by 7cokanja »

Kina je primjera radi dozvolila mnogo vise kapitalistizacije drustva /ekonosku/ali se nije odrekla komunistickog jednoumlja diktatrue ljudske bezvrijednosti nametanja i kontrole ideje odozbo,ali bez demokratizacije drustva snaga istog nece nikada doci do punog kapacitetskog izrazaja.Ja podrzavam ideju socijaldemokratije i pomoci ,zastite i promocije radnicke klase i srednjeg sloja /staleza drustva/uz maksimalne zagarantovnae slobode i prava na svim poljima
..bosnolog ba', nemoj Allaha ti, vise na ovoj temi..preci cu u "homic'e", pa upitati i tebe, direktno, k'o i onu gospoju "kakav si"..to je izgleda jedini nacin da vas se uspori u vasem nastojanju da dokazete nesto o cemu pojma nemate, ama nimalo..sam kazes da nisi bio "dorast'o" za partijsku, a toliko se trudis da dokazes kako je bilo "jednoumlje i diktatura", a sad, kao vrhunac navodis "liberalnu kinu", i tvrdis da je ona "dzennet", prema onome u cemu smo mi zivjeli..samo da te upitam, po pitanju kine i liberalizacije, da li ti znas kakav tip preduzeca i sa cijim parama je bio osnovan i organizovam nekadasnji gigant BiH privrede, Agrokomerc..ha, bosnolog.. ne nastojim da kazem ni ja da je bilo idealno, niti se trudim da vratim ono sto je proslo, ali vasa , brate, naklapanja nemaju ama nikakvog osnova..taman sam se malo ponadao da cete "popustiti" otkad, evo malo, nema onog "zvjezdenjaka" kentaura, koji je more biti, dva dana stariji ili mladji od tebe, kad ono ti, nastavio pa ne popustas..zato, ohani malo, bolan, nova je godina, mozda su one mladjahne jos mahmurne, izadji malo, ostavi se comp-a..kapisch..
..i da ti navedem samo jos jedan primjer, bosnolog..gledah neku vecer reklame na tv, kad, reklamiraju nekakav auto, i posto sam radio nesto drugo, nisam obracao panju, dok "krajickom oka", ne ufatih ime, kola, koja reklamiraju i onda se okinuh smijati..vjerov'o ili ne, rijec je o Rumunskoj Daciji..moj jarane, to auto i Trabant, nekad si mogao vidjeti u bivsoj YU, ali samo sa Rumunskim tablicama, na pijacama oko pogranicnog podrucja, gdje su oni "sretnici", koji su nekako uspjeli "izbjeci" kontroli svojih granicara (jal' im obecali steku Drine, niske, kad se vrate ;-) ) i presli "preko u civilizirani svijet".. neg', bosnolog, k'o sto rekoh ranije, izgleda mlad si co'ek, idi malo napolje, mozda se jos nisu "ohavizale" .. :razz:
7cokanja

#861 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by 7cokanja »

..i, samo jos da se "dopunim", bosnolog.. onu drzavu je unistio srpski faschizam istim nacinom kao sto danas nastoji unistiti ovu.. zato, ne nasjedaj na cetnicke price i teorije "kako su nas zavadili" i "kako treba najuriti OHR i medjunarodne sudije"..svako ko se slzi sa time direktno ucestvuje u unistenju BiH kao drzave..zato, promijeni fokus..pisi o cetnickom faschizmu..osudjuj faschisticku paradrzavicu, takozvanu "republiku srpsku" i nastoj osporiti njenu legalizaciju..to je aktuelno zlo u BiH.."nasa bivsa" je nazalost proslost.. kapisch.. ;-)
michio

#862 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by michio »

Peugeot Dacia se sasvim normalno uvozio u Jugoslaviju prije nekih 40 god. Jugoslavija je bila samo jedna epizoda koja je davno prošla. Pa eto i ti Rumuni žive bolje već 20 godina. Šta su Titovi metalci uradili za BiH zadnjih 20 god? Ljudi u punoj snazi.
7cokanja

#863 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by 7cokanja »

michio wrote:Peugeot Dacia se sasvim normalno uvozio u Jugoslaviju prije nekih 40 god. Jugoslavija je bila samo jedna epizoda koja je davno prošla. Pa eto i ti Rumuni žive bolje već 20 godina. Šta su Titovi metalci uradili za BiH zadnjih 20 god? Ljudi u punoj snazi.

..e, bas..mog'o si reci i da je "stojadin" k'o ferari.. a, ostatak naklapanja ne treba niti komentarisati..nema smisla dangubiti..
michio

#864 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by michio »

Ferari kao i Stojadin i jeste Fiat :D
Jelde nema smisla dangubiti. Nisam jednom vidio na forumu da se ismijavaju Rumuni i ostali. jelde Jugosloveni su dokazano na višem civilizacijskom nivou :lol:
Bosnolog

#865 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Bosnolog »

michio wrote:Peugeot Dacia se sasvim normalno uvozio u Jugoslaviju prije nekih 40 god. Jugoslavija je bila samo jedna epizoda koja je davno prošla. Pa eto i ti Rumuni žive bolje već 20 godina. Šta su Titovi metalci uradili za BiH zadnjih 20 god? Ljudi u punoj snazi.
Uvalili nam svu tesku trovacku industriju u gradove da bolje disemo punim plucima :mrgreen: ali eto ovi dans novokomponovani su skinuli i one Titine filtere sa dimnjaka zenicke zeljezare za bolje kaljenej i navikavanej pluca pluca jer odavno nema sprave koja moze izmjeriti koncentraciju otrova u havi .Vlast melje i truje sopstveni narod zrtvovan kupljenim parama onih koji ubiru profit trujuci zenicane jer su pederalno drzavnoj agenciji drazi novci od zdravlja svog sopstvenog narda i nacije koje smatraju potrosni materijalom,Oni koji rade u zeljezari trpe otrov have da bi prehranili svoje ukucane zrtvujuci ih cutnjom zbog straha gubitka posla u fabrici koja ih ubija na duze staze,.....
michio

#866 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by michio »

Ništa u tu Jugoslavija iz svijeta nije ušlo osim Paje Patka i Coca Cole i hvali se lola što je Juga bila civilizacija za Rumuniju. Eto kako se vratilo.
7cokanja

#867 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by 7cokanja »

michio wrote:Ništa u tu Jugoslavija iz svijeta nije ušlo osim Paje Patka i Coca Cole i hvali se lola što je Juga bila civilizacija za Rumuniju. Eto kako se vratilo.
..mali, bogati zovni mamu da ti zamijeni pelene..ustuk'o si se izgleda.. ;-)
7cokanja

#868 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by 7cokanja »

Bosnolog wrote:
Uvalili nam svu tesku trovacku industriju u gradove da bolje disemo punim plucima :mrgreen: ali eto ovi dans novokomponovani su skinuli i one Titine filtere sa dimnjaka zenicke zeljezare za bolje kaljenej i navikavanej pluca pluca jer odavno nema sprave koja moze izmjeriti koncentraciju otrova u havi .Vlast melje i truje sopstveni narod zrtvovan kupljenim parama onih koji ubiru profit trujuci zenicane jer su pederalno drzavnoj agenciji drazi novci od zdravlja svog sopstvenog narda i nacije koje smatraju potrosni materijalom,Oni koji rade u zeljezari trpe otrov have da bi prehranili svoje ukucane zrtvujuci ih cutnjom zbog straha gubitka posla u fabrici koja ih ubija na duze staze,.....
..bosnolog, ba', nemoj Allaha ti.. pa ako zapinjes za takva pitanja, upitaj se kad i prije koliko godina je provedena industrijalizacija u ex YU..kakvi su tad bili trendovi u svijetu..kakva industrija..nemoj bolan, porediti dva stanja iz dva razlicita vremenska perioda..pa, bolan, Chicago, deset milionski grad, je u to doba takodjer bio preplavljen tvornickim dimnjacima, zeljezarama, koksarama u samom gradskom jezgru .. to poredjenje nema smisla..pa prije samo deset godina, sva DNK modifikovana hrana, pesticidi i ostali s'rot, su predstavljani kao "napredak privrede", danas su sasvim nesto drugo..sta za, recimo, zeljeznice onda i danas u BiH.. avio industriju..tekstilnu..masinsku..bolan, nema svrhe porediti..k'o sto rekoh ranije, danguba.. ;-)
mostarac

#869 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mostarac »

Kad smo vec kod Rumunije zasto je bas Causescu jedini komunisticki vodja koji je platio glavom pad komunizma?
Kostalo ga onih 0 dolara duga Rumunije.
Ni u jednoj komunistickoj drzavi po zavrsetku hladnog rata nista se nije desavalo slucajno pa tako nije slucajno doslo do mirnog razlaza Ceha i Slovaka, a krvavog raspleta u Jugoslaviji, niti je bas Causescu slucajno platio glavom, a nit je papa slucajno bio Poljak. Sve je bilo povezano i organizovano i nista nije bilo prepusteno slucaju, pa tako ni sam tok rata u Jugoslaviji ;)
Cista logika koja nam se kasnije, a i prije mnogo puta dokazala kroz britansku i americku diplomatiju, posebno britansku.
michio

#870 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by michio »

Jesi vidio kako je komuniste lako nasamariti :-)
Jazz_Junkie

#871 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Jazz_Junkie »

Interesantne su ekoloske brige Bosnologa, kao da su samo realsocijalisticke drzave imale industriju. Od cega li Bosnolog misli da to zive gospodarstvo i drzava? Mozda od cuvanja ovaca? Industrijalizacija jeste donijela mnogo problema, prije svega stetnih po floru i faunu, ali u BiH je ubrzala urbanizaciju i stvorila uslove za multikulturalni i urbani zivot koji je obuhvacao siri sloj ljudi. U za radnike novosagradjena stambena naselja su dolazili ljudi iz raznih krajeva BiH, pa i Jugoslavije, djeca rasla zajedno i promijenila kulturu zivota u BiH. Sto su to arhikonzervativno-monoetnicke selendre proizvele osim dobrog kupusa i paradajza?
Bosnolog

#872 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Bosnolog »

7cokanja wrote:
Kina je primjera radi dozvolila mnogo vise kapitalistizacije drustva /ekonosku/ali se nije odrekla komunistickog jednoumlja diktatrue ljudske bezvrijednosti nametanja i kontrole ideje odozbo,ali bez demokratizacije drustva snaga istog nece nikada doci do punog kapacitetskog izrazaja.Ja podrzavam ideju socijaldemokratije i pomoci ,zastite i promocije radnicke klase i srednjeg sloja /staleza drustva/uz maksimalne zagarantovnae slobode i prava na svim poljima
..bosnolog ba', nemoj Allaha ti, vise na ovoj temi..preci cu u "homic'e", pa upitati i tebe, direktno, k'o i onu gospoju "kakav si"..to je izgleda jedini nacin da vas se uspori u vasem nastojanju da dokazete nesto o cemu pojma nemate, ama nimalo..sam kazes da nisi bio "dorast'o" za partijsku, a toliko se trudis da dokazes kako je bilo "jednoumlje i diktatura", a sad, kao vrhunac navodis "liberalnu kinu", i tvrdis da je ona "dzennet", prema onome u cemu smo mi zivjeli..samo da te upitam, po pitanju kine i liberalizacije, da li ti znas kakav tip preduzeca i sa cijim parama je bio osnovan i organizovam nekadasnji gigant BiH privrede, Agrokomerc..ha, bosnolog.. ne nastojim da kazem ni ja da je bilo idealno, niti se trudim da vratim ono sto je proslo, ali vasa , brate, naklapanja nemaju ama nikakvog osnova..taman sam se malo ponadao da cete "popustiti" otkad, evo malo, nema onog "zvjezdenjaka" kentaura, koji je more biti, dva dana stariji ili mladji od tebe, kad ono ti, nastavio pa ne popustas..zato, ohani malo, bolan, nova je godina, mozda su one mladjahne jos mahmurne, izadji malo, ostavi se comp-a..kapisch..
..i da ti navedem samo jos jedan primjer, bosnolog..gledah neku vecer reklame na tv, kad, reklamiraju nekakav auto, i posto sam radio nesto drugo, nisam obracao panju, dok "krajickom oka", ne ufatih ime, kola, koja reklamiraju i onda se okinuh smijati..vjerov'o ili ne, rijec je o Rumunskoj Daciji..moj jarane, to auto i Trabant, nekad si mogao vidjeti u bivsoj YU, ali samo sa Rumunskim tablicama, na pijacama oko pogranicnog podrucja, gdje su oni "sretnici", koji su nekako uspjeli "izbjeci" kontroli svojih granicara (jal' im obecali steku Drine, niske, kad se vrate ;-) ) i presli "preko u civilizirani svijet".. neg', bosnolog, k'o sto rekoh ranije, izgleda mlad si co'ek, idi malo napolje, mozda se jos nisu "ohavizale" .. :razz:
:lol: :lol: :lol: Nije da nisam dorastao ,kako velis vec nisam imoa dovoljno afirmacije i godina kada je komunizam u BiH i Evropi dozivio kolaps pod naletom etnonacionalisticketeokratije koja mi je uzela najljepsi dio mog zivota,mada sam najmanje kriv za to kao i drugi moje zrtvovane generacije,......

Ocito me nisi razumio,mi smo svjetlosnim godinama bili ispred Kine,kada su u pitanju ljudske slobode i prava gradana ukljucujuci i radnicku klasu ,stoga ne stavljaj i ne brkaj to sa onim sto Kina cini poslednjih dvadesetak godina u ekonomsko razvoju i trzisnoj privredi koja je mnoge stvari preuzela od kapitalistickog drustva ali je zadrzala maksimalnu potlacenost jeftine radne snage/radnicke klase/ to jest krsenja prava cime je postala njeftinije proizvodno ekspoatatorsko trziste na svijetu u koju su na stotine hiljada zapadnih tvrtki premjestili svoje pogone upravo zbog jeftine radne snage i diskriminirajuce kineske politike prema svojoj radnickoj klasi.

Kod nas je ex YU drzava konsrolisala sve investicione projekte u cijem vlasnistvu su bile firme dok je svu lovu zaradivala radnicka klasa ciji profit je kontrolisala drzava nakon placenih troskova rashoda, uz kredite koje je Tile podizao u razvojno investicione projekte.Ali moras priznati da je sve kontorlisano sa vrha prema dole.Kapitalisticki sistem je pokazao da je odrziviji uspjesniji,progresivniji i napredniji.Radnicka klasa i srednji stalez su stub svakog supjesnog i odrzivog drustva,u kome vlada pravno uredena i slobodno demokratsko drustvo,koje nasa zemlja nazalost jos dugo nece imati prilike uspostaviti niti dostici taj stepen,a nazalost sam skeptican da ce ove generacije uspjeti u tome zbog posljedica rata i svega ovog sto imamo danas,dok ne dode do potpuno novog progresivnijeg zaokreta drustva i vlasti koju biramo/ne biramo/svih ovih godina.

A sto se tice mojih stavova u vezi velikosrpske anti BH politike ,to sam vise nego jasno iznio na drugim temama ovog demokratskog foruma,ali i etnonacionalisticko klerikalne sa kojom se manipulise sve ove godine od strane mnogih stranacko kleptomansko etnotorovskih saveznika BH zla,sto je takode pogubno po buducnost BiH koja treba dozivjeti demokratizaaciju drustva,uz uvazavanje prava,sloboda svakog gradana BiH na svakoj stopi nase domovine u ciji ishod ne sumnjam .
Bosnolog

#873 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Bosnolog »

Jazz_Junkie wrote:Interesantne su ekoloske brige Bosnologa, kao da su samo realsocijalisticke drzave imale industriju. Od cega li Bosnolog misli da to zive gospodarstvo i drzava? Mozda od cuvanja ovaca? Industrijalizacija jeste donijela mnogo problema, prije svega stetnih po floru i faunu, ali u BiH je ubrzala urbanizaciju i stvorila uslove za multikulturalni i urbani zivot koji je obuhvacao siri sloj ljudi. U za radnike novosagradjena stambena naselja su dolazili ljudi iz raznih krajeva BiH, pa i Jugoslavije, djeca rasla zajedno i promijenila kulturu zivota u BiH. Sto su to arhikonzervativno-monoetnicke selendre proizvele osim dobrog kupusa i paradajza?
Sve se to mogli lijepo odmaci nekoliko KM dalje od urbanih zivotnih sredina regulacionim planom i zonsko urbanistickim planovima,kao sto u uredenim drzavam postoje /indistriske zone,
,comercijalno-poslovne i stambene pa se ne bi moglo desiti da na se uvali fabrika /trovac/ u centar grada vec sto je kod nas svemirska imenica koja se urbanistickim planom sam imaginarno zamislja ,svi znamo razloge postojanja raznih agencije koje regulisu dozvoljenu kvotu zagadenosti zraka u cilju zaastite svojih gradana ako im je stalo uopste do njih,ako se vlasnik proizvodnog pogona /zagadivac have/ ne pridrzava ,slijede penali kazne,gubitak profita pa i zatvaranaj ili izmjestanaj van grada,....Istina je da je uvaljivanje teske industrijske komplekse u bosanske doline i gradske sredine je laicko debilsko neshvatljiv cin.Ali eto sada se cijeli svijet hebe kako smanjiti emitovanej stetnih gasova i smanjiti globalno zagrijavanje,mada je BiH nebitan faktor ali mozemo pomoci sebi da ne trujemo sebe zaradujuci za prezivljavanja i zivjeci pored fabrike koja ne sljivi nikakve regulacione norme zastite izbacivanjem tona sumpora i svog drugog zla koje pada na zemlju ,lebdi u zraku koji udisemo a koji s kisom zavrsavaju unutar zemlje ,u biljkama ,i poljoprivredni kulturama,vocu ,zivoinjskom mesu,vodi koju pijemo itd,....,svjestan sam da smo zemlja koja je odavno invalid na infuziji ali barem mozemo uraditio toliko da se natjeraju /zakoski primoraju/ postojeci aero zagadivaci da dio profita izdvoje u zastitnim filterima cime bi svele koificijen t trovanja u granice zakonom regulisanim ,od strane agencija koje nazalost legalizuju trovanje svojih glasaca.Odosmo u of topik teme,,,,,,,,
respo

#874 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

Bosnolog wrote:
Uputi me na pravi put slusam tvoju vizionarsku uputu spasioce moje i nase sudbine,....... :D Gdje je ba zapelo?????? Ja iz svakog sistema uzimam samo sto je dobro za svakog jednako,dobromanjerno i odrzivo,za mene je neprihvatljiva utopija,jednoumlje,diktatura,kleroisticko i nacifasisoidno jer su bolesti koje drustvo jedu iznutra a posljedice su uvijek tragicne po sopstvenu djecu koju u meduvremenu samelju samo sto to kasno shvate,neki to nece a neki ne mogu jer su sistemom stvorili mentalni sklop u sludenim i izapranim glavama da nije u stanju promjeniti mentalitet istih.Primjera radi Rusija zemlja prirodnih resursa i preduslova da bude najveca ekonomska,i svaka druga sila svijeta,ali je hebu posledice sistema koji je unistio mentalne skolopove razmisljanaj,poslovanja i samovladanja i odnosa prema drugima zbog cega je samourusen zbog neodrzivosti truhle vrijednosti nametnute ideologije odozgo prema dole bez demokratizacije drustva i svih sloboda ,poput slobode misljenja odozdo iz baze ali bez ugrozavanaj i uskracivanja istih sloboda i prava drugima sto je preduslov za jako,zdravi i uspjesno drustvo kao i sistem,da ne spominjem crnje rezime Kube,Sjeverne Koreje i druge rezime.

Kina je primjera radi dozvolila mnogo vise kapitalistizacije drustva /ekonosku/ali se nije odrekla komunistickog jednoumlja diktatrue ljudske bezvrijednosti nametanja i kontrole ideje odozbo,ali bez demokratizacije drustva snaga istog nece nikada doci do punog kapacitetskog izrazaja.Ja podrzavam ideju socijaldemokratije i pomoci ,zastite i promocije radnicke klase i srednjeg sloja /staleza drustva/uz maksimalne zagarantovnae slobode i prava na svim poljima uz maksimalnu zakonom regulisanu sekularnost drustva to jest odvojenosti drzave od vjerskih institucija ,ali mi neces prodati tvoje price kako ex YU nije bila komunisticko socijalisticka diktatura i kako su vjerske slobode bile na najvisem demokatskom i prihvatljivom nivou ciji pripadnici nisu imali isti tretman u tadasnjoj YU,neosporavajuci sve dobre cinjenice antifasisticke borebe i tekovina na kojim je stvorena,ali njena tragedija krvavog raspada govori o lazi svega i povrsnosti licimjerne ideologije koja se pretvorila u cudoviste od generacije koja je rodena i odrasla u komunistickom sistemu,..cime smo mi postali najvece zrtve istog a nasa djeca zrtve jos crnje kleronacifasisoidne koja se zasniva na bogobojznosti zloupotrebe vjere i etnokratije u politicke ciljeva zla ponizenja i ljudske tragedije koja nazalost jos traje, ........
kad vec pominjes sve to zasto ne pomenes da je na kubi zdravsteno osiguranje besplatno da je obrazovanje besplatno
tako bilo u jugi tako bilo svuda gdje se tezilo komunizmu

opet ti ponavljam komunizam nije postojao tako da ne mozes o njemu kao sistemu pricati
ako ti sta nije jasno uzmi fino marxa pa ga malo prelistaj za svaki slucaj da bar uvidis sta je komunizam pa onda o tome mozemo pricati
i opet pominjes raspad jugoslavije kao da je to posljedica sistema a ne ljudi koji su vodili drzavu i ljudi iza njih
Bosnolog

#875 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Bosnolog »

respo wrote:
Bosnolog wrote:

kad vec pominjes sve to zasto ne pomenes da je na kubi zdravsteno osiguranje besplatno da je obrazovanje besplatno
tako bilo u jugi tako bilo svuda gdje se tezilo komunizmu

opet ti ponavljam komunizam nije postojao tako da ne mozes o njemu kao sistemu pricati
ako ti sta nije jasno uzmi fino marxa pa ga malo prelistaj za svaki slucaj da bar uvidis sta je komunizam pa onda o tome mozemo pricati
i opet pominjes raspad jugoslavije kao da je to posljedica sistema a ne ljudi koji su vodili drzavu i ljudi iza njih
Moj respo!

Citao sam I Marksa i njegov Kapital a i Engelsa,oni odlicno fantaziraju o ideji idelnog drustva koje je nezamisivo i neostvarivo ,ono je najveca utopijska masta za zamajavanje ljudskih masa,svijet funkcionise na principu trzisne ponude i potraznje,trzisnih usluga i razmjene dobara koje ljudska civilizacija crpi svojim umnim znanjem uz koriscenej tehnoloskih sredstava i pomagala radi zadovoljavanja svojih ovozemaljskih potreba,jaci sistemi ,udruzenja i blokovi kontrolisu i jedu manje,namecu svoje norme u svijetu kojima se slabiji klanajju ali istovremeno i zavise od njih.Spominjes besplatnu medicinsku zastitu komunisticke Kube,...... :lol: :lol: :lol: :lol: Kakva crna Kuba pa iz nje godisnje bjeze na desetine hiljada gladnih smrtnika i gine ili biva uhapseno i vraceno nazad Kastru,kada je tako dobar sistem sto bjeze iz diktatorsko Kastrovske bijede ka obali americke Floride u camcima i na buradima a za posljedicu mnogi nikada ne uspiju doci do obale i zavrse pod valovima Atlantika.

Kvalitet i standard zivota kao i medicinske zastite da ne pricamo,tamo cekaju da krepa dozivotni diktator da bi ga naslijedio njegov brat Raulf,u zemlji jednoumlja diktata policijsko mentalne sludenosti masa.....Sto se tice besplatne medicinske zastite ,pa sve to placaju gradani koji rade u drzavninm firmama i placaju ogromne prinose drzavi iz kojih ona finansira to isto jadno i bijedno zdravstvo ,skolstvo i drzavne institucije itd.,Vecina zemalja kapitalisticko zapadnog uredenaj ima programe medicinske zastite kroz kompanije a i drzava daje onima koji zarade ispod nekog odredenog prosjeka ,kao i besplatno skolstvo do Koledza,mnogi uspjesni studenti sa nizim primanajima dobijajau kredite iz fondova jakih kompanija koje ih kreditiraju po povoljnim uslovima za koje potom rade jedno vrijeme za njih ili vrate iste te kredite,Zapamti onaj koji debelo placa studiranje ili ce studirati ili ce se fatati posla a ne kao kod nas nekada a i sada vijecni studenti koji vukli svoje indese cijelog zivota poput parazita,da im je bilo ograniceno besplatno studiranje a nakon toga placanje ispita ima li bi vise mjesta za one koji zele i znaju sto hoce od zivota,....ali to je neka druga tema,.....

Vezano za rapad Yuge zapamti da smo bili clanice NATO Alijanse i kapitalisticko drustvo rata ne bi bilo jer bi imali kapital u vlasnistvu privanih korporacija,kako domacih tako i stranih umjesto drzavnih koje su medusobno rastalili ovi novokomponovani etnokleromafijasi koji nista nisu gradili niti znaju graditi ,da je bilo kapitalisticko drustvo sa vlasnistvom vecinskog kapitala udruzenaj privatnih pojedinaca ili korporacija ,imali bi otvoreno trziste visok standard i sve sto prati civilizacijske i napredne zemlje svijeta u koje nam bjeze mladi sve ove godine.Komunisticka Sjeverna Koreja je mozda ovozemaljski raj,poredeci sa juznom demokratskom i eksplioatatorskom......... :lol: :lol: :lol:

Ti mastas o utopijskom sistemu koji nikada nece zazivjeti,poput gluposti o kojima je Marks mastao da ce u tom sistemu svijest ljudi biti toliko visoka da ce ljudi raditi i uzimati sebi samo onoliko koliko im je potrebno,da ce drustvo biti dez policijskih organa i drzavne prisile,.......Marks je bio dijete bogatog burzuja koji je mastao o idealnom drustvu u kome ce svijest ljudi dostici vasionske ljestvice, pa nije da vjerujes u te bajke.......
Post Reply