Biciklo-gdje kupiti??

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

kazo

#851 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by kazo »

Raja, treba mi biciklo da vozim do posla i nazad. Vikendom Stojcevac i malo vise po Ilidzi radi oporavka koljena od operacije.

Prvobitno sam mislio uzeti nesto za 700-800, ali u tom budzetu izbacuje samo Nakamuru u Intersportu. Je li to dovoljno za moje potrebe? Za 850 mi je izbacilo i ovaj na akciji

https://ciklocentar.com/products/bicikl ... rey-l-2024

Poceo gledati i malo skuplje modele, ako dodjem do kakvih para 😁

https://www.m-bikeshop.com/cube-aim-pro ... vod-39009/

Ili

https://ciklocentar.com/products/bicikl ... eq=uniform
last mohicans

#852 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by last mohicans »

kazo wrote: 20/05/2026 21:33 Raja, treba mi biciklo da vozim do posla i nazad. Vikendom Stojcevac i malo vise po Ilidzi radi oporavka koljena od operacije.

Prvobitno sam mislio uzeti nesto za 700-800, ali u tom budzetu izbacuje samo Nakamuru u Intersportu. Je li to dovoljno za moje potrebe? Za 850 mi je izbacilo i ovaj na akciji

https://ciklocentar.com/products/bicikl ... rey-l-2024

Poceo gledati i malo skuplje modele, ako dodjem do kakvih para 😁

https://www.m-bikeshop.com/cube-aim-pro ... vod-39009/

Ili

https://ciklocentar.com/products/bicikl ... eq=uniform
Imaš i solidnih Polara za taj budzet. Baš jedan gledao u Trek cenrtu, 900, lagan mu ram pravo. Kod mene je Trek koji je klasu više.
Averus

#853 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Averus »

@kazo
Ja što sam istražio Nakamura Catch 3.6 je odličan za 895.60KM
Ja ga naručio evo danas mi je stigao u prodavnicu, pa ću otići po njega

Mislim da u tom budžetu bolje ne može
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#854 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Truba »

meni vako nesto treba al da je kube ili djajnt
može i nakamura a i trek a može vala i neko poznato ime jos nije bitno

samo ovo vjerujem da košta 2000 km

za sada sam vožnjom usparao skoro 1260 km
ali sam uložio pofino na potrošne dijelove, opremu za kisu i snijeg te kupio pomocni sklopivi pelikan
tako da sam na oko 800 u plusu

znaci ovim tempom da nema kvarova

za cca 2 godine bih mogao kupiti da budem na nuli
ali onda stvarno moram prodati jedno od 4 bicikla mozda i 2
Averus

#855 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Averus »

@Truba
imaš li kakvih preporuka za opremu= Npr za kišu šta koristiš, zaštitu od krađe itd.?
Truba

#856 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Truba »

za kišu imam 2 kabanice (promašaj jer nakon što sam kupio pončo ne trebaju mi
nepropusne hlače koje su ipak propusne nakon određenog vremena (ako nemaš pončo) ali se brzo suše
nepropusne hlače za skijanje na nepropusne hlače (opet koristio kad nisam imao pončo)
gojzerice za zimu i hladno kada je

pored sveg ovoga nepropusnog opet strada dio na čarapama
treba kupiti dio za prekrivanje obuće i čarapa do koljena ima svoje ime ali sam zaboravio

na glavi kapa
preko lica marama mikrofiber
na rukama zimske rukavice

smiješno je ista oprema pojedinih dana maja i u decembru i januaru

najranjivije točke na biciklisti su što se vremenskih nepogoda tiče su PRSTI kojima je hladno i u duplim rukavicama...tu predlažu neke usb grijalice na baterije

i već navedene čarape na koje se sve slije (odozgo i odozdo)
ako nemate pončo

dakle alfa i omega je PONČO
ja nema pončo za bajk nego neki obični od 14 maraka
pončo za bajk je vjerojatno još bolji

zaštita za bajk sto bolja i skuplja to si sigurniji i mirno mozes spavati
netofil

#857 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by netofil »

Averus wrote: 21/05/2026 13:53 @kazo

Baš gledam Intersportovu stranicu i ovaj Nakamura izgleda sasvim dobro za tu cijenu, zapravo ne znam da li ima išta "branded" i uzeti za tu cijenu u današnji vakat.

Ali im je kombinacija 1x pogona naprijed i 8-brzinske kasete s rasponom od 11-45 nazad, ajmo reći, nekonvencionalna. S obzirom na veliki raspon, bit će dosta veliki skokovi između brzina, što se primijeti u vožnji, mada po ravnom nije ni bitno. Samo eto, ne znam šta su imali protiv 2x, pa čak i 3x sistema kad je kaseta 8-brzinska; možda je 3x zastario koncept ali fercera sasvim dobro. Valjda što je 1x sada popularan, da ne kažem jedini, izbor za MTB.
Mada, šta ja pričam, ja sam biased, na MTB-u još uvijek guram 3x.
daario naharis wrote: 27/03/2025 10:59 Imate li preporuku za neki "ciklokompjuter" da mi pokazuje koliko sam brz? :D
Mjesecima kasnije odgovor, ali nekj se nađe... Meni se IGPSport pokazao sasvim okej, imam BSC 100S, plaćeno nekih 100-njak km prije skoro 2 godine; bežična stvar, pokazuje brzinu, pređenu udaljenost, nagib, nadmorsku visiku, temperaturu, prosjeke i slično; ima Haplikaciju može se upariti i sa raznim senzorima, nije mi imao nešto bagova osim što je prvo uparivanje malo potrajalo; nije sad Garmin ali da imam pare za Garmin, Garmin bi se vozao. Inače, nekih pola godine kasnije vidim poznanik na Temu uzeo BSC 200, za mislim iste pare kao ja 100S, a kod nas je BSC 200 dosta skuplji, tako da ima i ta opcija.
BlackCaviar

#858 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by BlackCaviar »

netofil wrote: 21/05/2026 22:45
Averus wrote: 21/05/2026 13:53 @kazo

Baš gledam Intersportovu stranicu i ovaj Nakamura izgleda sasvim dobro za tu cijenu, zapravo ne znam da li ima išta "branded" i uzeti za tu cijenu u današnji vakat.

Ali im je kombinacija 1x pogona naprijed i 8-brzinske kasete s rasponom od 11-45 nazad, ajmo reći, nekonvencionalna. S obzirom na veliki raspon, bit će dosta veliki skokovi između brzina, što se primijeti u vožnji, mada po ravnom nije ni bitno. Samo eto, ne znam šta su imali protiv 2x, pa čak i 3x sistema kad je kaseta 8-brzinska; možda je 3x zastario koncept ali fercera sasvim dobro. Valjda što je 1x sada popularan, da ne kažem jedini, izbor za MTB.
Mada, šta ja pričam, ja sam biased, na MTB-u još uvijek guram 3x.
daario naharis wrote: 27/03/2025 10:59 Imate li preporuku za neki "ciklokompjuter" da mi pokazuje koliko sam brz? :D
Mjesecima kasnije odgovor, ali nekj se nađe... Meni se IGPSport pokazao sasvim okej, imam BSC 100S, plaćeno nekih 100-njak km prije skoro 2 godine; bežična stvar, pokazuje brzinu, pređenu udaljenost, nagib, nadmorsku visiku, temperaturu, prosjeke i slično; ima Haplikaciju može se upariti i sa raznim senzorima, nije mi imao nešto bagova osim što je prvo uparivanje malo potrajalo; nije sad Garmin ali da imam pare za Garmin, Garmin bi se vozao. Inače, nekih pola godine kasnije vidim poznanik na Temu uzeo BSC 200, za mislim iste pare kao ja 100S, a kod nas je BSC 200 dosta skuplji, tako da ima i ta opcija.

A jbg, 1x bolje izgleda, to sto ce ti koljena propadat prilikom saltanja brzina nista

1x ima smisla samo u 1x11 i 1x12 verzijama, a i u tim slucajevima ce ti falit laksih prenosa uzbrdo i tezih nizbrdo.

Iako sad vozim 1x11 iskustveno tvrdim da je 2x10 najbolji odnos gdje mozes lagano uzbrdo, brzo nizbrdo i nece zafalit brzina a koljena nece propadat.

3x je vec previse slicnih kombinacija, toga nisam fan nikako
netofil

#859 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by netofil »

A je, 2x je i meni zlatna sredina. Sad kako se širi Cues, valjda za prihvatljive pare bude solidnih modela s npr. 2x10 (ili koje se već budget kombinacije nude, vijesti pokupim u prolazi, tako da mi pamćenje možda i šteka).
Truba

#860 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Truba »

i samo gledat da je made in kalifornija
:mrgreen:
BlackCaviar

#861 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by BlackCaviar »

Truba wrote: 22/05/2026 09:09 i samo gledat da je made in kalifornija
To je osnovno :D

Image
-Chesterfield-

#862 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by -Chesterfield- »

Ispuhala mi kočnica na biciklu. Je li treba ulje dosuti ili zamijeniti pločice?
Do sada nisam imao nikakvih kvarova na biciklu, doduše nisam ga ni vozao. :D
Prije četrdesetak godina sam nešto znao malo oko poni bicikla. Od tada nisam ništa čačkao....

Naručio sam sa Temu nekakvo ulje i pločice.
Image
netofil

#863 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by netofil »

Možebit i jedno i drugo, ali lako se vidi jesu li pločice došle do kraja kad se skine točak. A za ulje, ja iz ljenosti prvo samo dospem odozgo kod ručice kočnice uz povlačenje ručice više puta da se odzrači sistem ako je eventualno ušlo zraka malo. Ulje treba da bude skroz do vrha. Ako je više propala kočnica i ovo ne pomaže, onda ide puno odzračivanje uz sipanje ulja odozdo kod čeljusti i, u mom slučaju, trudim se da umažem i sebe i sve što mogu okolo. Ne znam kakvo je to ulje na temu, ali ugl. ide mineralno ulje, a kad si već na temu, imaš i kitove za odzračivanje, brake bleeding kit napiši, uzmeš poželjno neki s metalnim nastavcima umjesto plastičnih, ali i potonji će odraditi posao.
Truba

#864 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Truba »

BlackCaviar wrote: 22/05/2026 21:32

Image
Pa da
Kinezi u kaliforniji
I meksikanci
BlackCaviar

#865 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by BlackCaviar »

Truba wrote: 23/05/2026 20:06

Image
Pa da
Kinezi u kaliforniji
I meksikanci
Obzirom da ti je tocak 2008. godiste, do tad su vec 7 godina bajkove pravili u Kini, one jeftinije, a skuplje na Tajvanu, sto dovodi do toga da ga je Cang Slang pravio u Kini :mrgreen:

Rodjak mi ima stampariju, imas li neku drzavu da ti je mila jos, da mu kazem da ti izradi novu naljepnicu, geliranu kvalitetnu, a moze i laserski ugravirati drzavu koju zelis na ram da izgleda bas fabricki :mrgreen:

@-Chesterfield- Koliko dugo nisi vozio bajk? Jesi li ga okretao naopako? Ulje jednostavno ostari, povuce malo i vlage, a u sistemu uvijek ima siiitnih mjehurica zraka. Nadam se da si narucio mineralno ulje, a mogao si i na pumpi uzeti litar zelenog ulja za Citroen recimo trajalo bi ti godinama, desetak maraka litar, a preporucuje se Shimano (crvene je boje). Ja sam godinama koristio zeleno mineralno za Citroen, taj su preporucivali po bajk forumima u vakat kad je meni ko studentu bilo skupo ganjat shimano ulja. Nikakve razlike, samo ne smije biti DOT ulje :D

Kad budes odzracivao, izvadi pakne tj radi bez pakni, da ih ne natopis uljem. Ma u sustini, imas na youtube milion tutorijala, shimano je prejednostavan za odzraciti, sram, formula i takvi shitovi su pain in the ass
-Chesterfield-

#866 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by -Chesterfield- »

BlackCaviar wrote: 23/05/2026 21:24
Truba wrote: 23/05/2026 20:06

Image
Pa da
Kinezi u kaliforniji
I meksikanci
Obzirom da ti je tocak 2008. godiste, do tad su vec 7 godina bajkove pravili u Kini, one jeftinije, a skuplje na Tajvanu, sto dovodi do toga da ga je Cang Slang pravio u Kini :mrgreen:

Rodjak mi ima stampariju, imas li neku drzavu da ti je mila jos, da mu kazem da ti izradi novu naljepnicu, geliranu kvalitetnu, a moze i laserski ugravirati drzavu koju zelis na ram da izgleda bas fabricki :mrgreen:

@-Chesterfield- Koliko dugo nisi vozio bajk? Jesi li ga okretao naopako? Ulje jednostavno ostari, povuce malo i vlage, a u sistemu uvijek ima siiitnih mjehurica zraka. Nadam se da si narucio mineralno ulje, a mogao si i na pumpi uzeti litar zelenog ulja za Citroen recimo trajalo bi ti godinama, desetak maraka litar, a preporucuje se Shimano (crvene je boje). Ja sam godinama koristio zeleno mineralno za Citroen, taj su preporucivali po bajk forumima u vakat kad je meni ko studentu bilo skupo ganjat shimano ulja. Nikakve razlike, samo ne smije biti DOT ulje :D

Kad budes odzracivao, izvadi pakne tj radi bez pakni, da ih ne natopis uljem. Ma u sustini, imas na youtube milion tutorijala, shimano je prejednostavan za odzraciti, sram, formula i takvi shitovi su pain in the ass
Ne sjećam se jesam li ga uopće vozio prošle godine. Nisam okretao naopako, ali znam da je kočnica radila.
Naručio sam mineralno, ustvari set nekakav. Dođe šprica i još nekih dijelova plus ulje.
Pakne za jedan točak, ako budem potrfio odgovarajuće.
Koštalo me sve oko 7 KM.

Jučer sam malo provozao. Guzica boli :D još ima i gel navlaka. Jbga. 120 kg...
Averus

#867 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Averus »

Može li se u Sarajevu biciklom u trolu?
Trebam odvesti bajk na prvi servis da aktiviram garanciju, a nemam ni karavana ni nosača.

Jedina mi opcija to ili tražiti kakav taksi (ali se bojim da mi ne oštete šta utrpavajući ga)
Better Man

#868 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Better Man »

Averus wrote: 23/05/2026 22:21 Može li se u Sarajevu biciklom u trolu?
Trebam odvesti bajk na prvi servis da aktiviram garanciju, a nemam ni karavana ni nosača.

Jedina mi opcija to ili tražiti kakav taksi (ali se bojim da mi ne oštete šta utrpavajući ga)
Odakle dolaziš, pa ti treba trola? Što ne odpedaljaš do servisa?
Averus

#869 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Averus »

Better Man wrote: 23/05/2026 22:28 Odakle dolaziš, pa ti treba trola? Što ne odpedaljaš do servisa?
Neće mi aktivirati garanciju. Velika zamjerka Intersportu zbog ove zajebancije. Kupiš bajk, pa se moraš snaći da ga voziš do Lorisove zgrade na "oficijelni" servis. Navodno oni u radnji samo sklepaju bicikl, a čiko u servisu ga naštima (vjv zategne sve što treba da se zategne :D ) i potpiše da je garancija validna.

Dakle imam opcije javnog prevoza, taksija, ili da ga odnesem tamo na ramenima :lol:
Better Man

#870 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Better Man »

Averus wrote: 23/05/2026 22:30
Better Man wrote: 23/05/2026 22:28 Odakle dolaziš, pa ti treba trola? Što ne odpedaljaš do servisa?
Neće mi aktivirati garanciju. Velika zamjerka Intersportu zbog ove zajebancije. Kupiš bajk, pa se moraš snaći da ga voziš do Lorisove zgrade na "oficijelni" servis. Navodno oni u radnji samo sklepaju bicikl, a čiko u servisu ga naštima (vjv zategne sve što treba da se zategne :D ) i potpiše da je garancija validna.

Dakle imam opcije javnog prevoza, taksija, ili da ga odnesem tamo na ramenima :lol:
Ja sam svoja bicikla kupovao u Ciklocentru i oni mi sve namjeste i podese i nakon mjesec dana otpedalam na besplatni prvi servis gdje mi sve provjere i dodatno uštimaju i tako aktivirao garanciju. Dakle nisam morao da ganjao da autom vozim biciklom na servis, već ja otpedalam.
Averus

#871 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Averus »

Jebiga gotovo sad, kupljeno, sad valja patiti :D
kabal1337

#872 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by kabal1337 »

Averus wrote: 23/05/2026 22:21 Može li se u Sarajevu biciklom u trolu?

ciko ulazio u tramvaj niko se nije zalio
Truba

#873 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by Truba »

Taj prvi servis mi je taka suplja
Toga nema na kalifornijskim vozilima
last mohicans

#874 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by last mohicans »

Truba wrote: 23/05/2026 23:41 Taj prvi servis mi je taka suplja
Toga nema na kalifornijskim vozilima
Lafo nulti, kakav nulti, malo dotegne kočnice, podmaze, vidi šaltaju li mjenjači i to je to. Skoro gledam cikac 50tih uzeo bajk, sekira se kad ce preci 300km da dođe kao na prvi servis, jer je čuo da treba. 2 milje izletio za dva bajka. Prodavac ga uvjerava da je urađen nulti u trenutku kupovine, bas tad, on hoce i onaj brzinomjer od 40 kerma sto se nesto na točkove kopča.
last mohicans

#875 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by last mohicans »

Averus wrote: 23/05/2026 23:18 Jebiga gotovo sad, kupljeno, sad valja patiti :D
Skini jedan točak i u auto, trevalo bi stati, jel 29 točak?
Post Reply