"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post Reply
CPT

#851 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by CPT »

fakat wrote:Vise puta sam nacuo pricu o krajisnicima koji su se na samom pocetku rata skupili negdje iz zapadne Evrope i na svoju ruku krenuli u BiH. Negdje na prilazu Krajini iz Hrvatske su ih cetnici sviju pobili. Ne znam kud su isli. Bilo je navodno rijec o dosta ljudi. Koja tuga , tako neogranizovano, pravo u zasjedu. :(
Bilo je toga dosta u pocetku rata... Ljudi zaglavili u logoru ili u grobu iako se znalo sta ce biti. Znam za neke koji su bjezali iz JNA u BiH, pa onda iz BiH prema EU. Preko sume jer nije nisu imali kartu za autobus srece. Vise manje svi platili glavom.

Taj argument cesto koriste cetnici u Haagu. Muslimani su "odlazili" prema Zapadu, imovinu su ostavljali na "cuvanje", itd, itd. :roll:
muha_sa

#852 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by muha_sa »

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/srb ... /190108046

-I tokom te borbe u kojoj su se ‘zakleli Bogu i Bosni’, kako reče heroj sa Žuči Rade Zoranović, pokazali su neviđenu hrabrost i požrtvovanje. Sam naslov filma je izvučen iz govora pokojnog majora Mihajla Petrovića, kada je u aprilu 1992. u Travniku, ispred stroja prvih branilaca grada rekao: ‘Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta. Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja nek otima od neprijatelja ili nek uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radio veza, nema motorola… I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog sveta i njih naoružanih, najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi
aratet

#853 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by aratet »

detroit-mercy wrote:
aratet wrote:
PM72 wrote:Realno i iskreno gledajući...mnogi ,u stvari većina Bošnjaka u dijaspori treba da bude zahvalna Karadžiću i Mladiću što ih iz neke Strgačine protjeraše u Kopenhagen,Oslo jal Štokholm.
Stopostotna istina. :thumbup:
A kome trebaju danas zahvalit :mrgreen: .
SDA i strankama koje koaliraju s njima.
Leverage

#854 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Leverage »

Što budu manje dopisno glasali za SDA to će biti omiljeniji ovdje.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#855 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

sinuhe wrote:@KatarinaKosaca

Daj vec izadji s necim konkretnim. Na koji nacin ti dezerteri danas 2019 uticu na bosanske prilike i neprilike? Napominjem da su i djeca koja su zavrsila osnovnu skolu 1992 danas srednjovjecni ljudi.
ja temu uopce nisam shvatila kao utjecaj na prilike ili neprilike. U svakkm slucaju, a ako vec pitas mislim da je prica o nuznom kvalitetnom obrazovanju vani prenapuhana kao i o izdrzavanju nas, sirotinje, ovdje. Ali ni to nije tema. Nego, kako ko u vlastitoj postavci vrijednosti vidi i gleda na dezerterstvo. I tu, valjda, imamo pravo na svoj stav. Zvanican je poznat. Amnestija. Utoliko je vezicanje teme za SDA, kao i stalno potpikivanje "A sta je s cetnicima' "A sta sa profiterima" "A sta sa akcijom Trebevic" "Jesi li ti bila na liniji" itd, cisti spin. Zamisli da sam bila snajperist (nisam opet moram naglasiti) pa da ja to na forumu iznosim, zato sto netko nosi komplex dezerterstva. Sebe ili cace, pa ujeda ljude i spominje im familiju, spol, rod, samo zato sto ne cvilimo da nema dezertera i da su svi jednako zasluzni za obranu zemlje. Ma, nismo nikako. I nema tog spina koji to moze pobiti. Ukljucujuci i onaj da se borio i ostao u Bosni samo onaj ko nije uspio pobjeci i sjesti na Njemacku socijalu.
sinuhe

#856 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by sinuhe »

KatarinaKosaca wrote:

Daj vec izadji s necim konkretnim. Na koji nacin ti dezerteri danas 2019 uticu na bosanske prilike i neprilike? Napominjem da su i djeca koja su zavrsila osnovnu skolu 1992 danas srednjovjecni ljudi.
ja temu uopce nisam shvatila kao utjecaj na prilike ili neprilike. U svakkm slucaju, a ako vec pitas mislim da je prica o nuznom kvalitetnom obrazovanju vani prenapuhana kao i o izdrzavanju nas, sirotinje, ovdje. Ali ni to nije tema. Nego, kako ko u vlastitoj postavci vrijednosti vidi i gleda na dezerterstvo. I tu, valjda, imamo pravo na svoj stav. Zvanican je poznat. Amnestija. Utoliko je vezicanje teme za SDA, kao i stalno potpikivanje "A sta je s cetnicima' "A sta sa profiterima" "A sta sa akcijom Trebevic" "Jesi li ti bila na liniji" itd, cisti spin. Zamisli da sam bila snajperist (nisam opet moram naglasiti) pa da ja to na forumu iznosim, zato sto netko nosi komplex dezerterstva. Sebe ili cace, pa ujeda ljude i spominje im familiju, spol, rod, samo zato sto ne cvilimo da nema dezertera i da su svi jednako zasluzni za obranu zemlje. Ma, nismo nikako. I nema tog spina koji to moze pobiti. Ukljucujuci i onaj da se borio i ostao u Bosni samo onaj ko nije uspio pobjeci i sjesti na Njemacku socijalu.
Neozbiljno je spominjati amnestiju proglasenu od vlade koja nije kontrolisala nijedan granicni prelaz u doba kada je zemlja bila pod medjunarodnom zastitom kao sto je i danas. Taman da i nije proglasena amnestija niko ne bi ni registrovao misljenje vlade.
A vratilo se nesto 'dezertera', koji su vam cesto clanovi porodice, protjeranih iz Njemacke, Zagreba i BlackSwan iz Hercegovine.
PM72

#857 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

A Izačić?
detroit-mercy

#858 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

KatarinaKosaca wrote:

Ko je rekao da smo svi isto zasluzni za odbranu zemlje, zna se kome ide glavna zasluga i tu se nema sta polemisati.
Ono sto je indikativno je da se tema pojavljuje u isto vrijeme kad je ona hamsa potegla pitanje necijeg ucesca/neucesca u ratu.
Stvarno, treba kartel da sjase sa vlasti u kantonu i odjednom tema relevantnosti "gdje si bio 92". Opet pitanje, relevantno za sta? Posao, zivot, javni zivot, bavljenje politikom, estradom, popravljanje ves masine, zidanje kuce?
Jel treba da ljudi nosaju zute trake ako nisu bili ucesnici, ako su otisli/pobjegli/napustili.
Ili eto ja kao ucesnik rata u BiH treba nosam transparent okolo, da molim da mi se neko klanja, da budem vrednovan vise za neki posao samo na osnovu mogu ucesca. No thank you, evo ja se odricem te privilegije kao sto sam se odrekao onih certifikata jer ja u rat nisam isao za pare.
Postoji kategorija koju drzava mora zastiti i to su ratni vojni invalidi, kategorija koju drzava mora pomoci, ratna sirocad.
Sve drugo, bilo proslo, nastavljamo dalje.
detroit-mercy

#859 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

PM72 wrote:A Izačić?
Knin pao u Augustu 95e, kakav Izacic, sve okolo bila SAO :mrgreen:. Pa kao Ljubljankic pogide kad smo eto kontrolisali Izacic :-) .
PM72

#860 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

detroit-mercy wrote:
Knin pao u Augustu 95e, kakav Izacic, sve okolo bila SAO :mrgreen:. Pa kao Ljubljankic pogide kad smo eto kontrolisali Izacic :-) .
Amnestija je,da si živ i zdrav,proglašena nakon rata.A granični prelaz Izačić je jedini bio pod kontrolom legalnih BH vlasti od augusta 1995.
detroit-mercy

#861 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

PM72 wrote:
detroit-mercy wrote:
Amnestija je,da si živ i zdrav,proglašena nakon rata.A granični prelaz Izačić je jedini bio pod kontrolom legalnih BH vlasti od augusta 1995.
Nisam obratio paznju na ostalo :mrgreen: mislio sam kontrolu granicnih prelaza tokom rata :(
pirmin

#862 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by pirmin »

detroit-mercy wrote:Ko je rekao da smo svi isto zasluzni za odbranu zemlje, zna se kome ide glavna zasluga i tu se nema sta polemisati.
Ono sto je indikativno je da se tema pojavljuje u isto vrijeme kad je ona hamsa potegla pitanje necijeg ucesca/neucesca u ratu.
Stvarno, treba kartel da sjase sa vlasti u kantonu i odjednom tema relevantnosti "gdje si bio 92". Opet pitanje, relevantno za sta? Posao, zivot, javni zivot, bavljenje politikom, estradom, popravljanje ves masine, zidanje kuce?
Jel treba da ljudi nosaju zute trake ako nisu bili ucesnici, ako su otisli/pobjegli/napustili.
Ili eto ja kao ucesnik rata u BiH treba nosam transparent okolo, da molim da mi se neko klanja, da budem vrednovan vise za neki posao samo na osnovu mogu ucesca. No thank you, evo ja se odricem te privilegije kao sto sam se odrekao onih certifikata jer ja u rat nisam isao za pare.
Postoji kategorija koju drzava mora zastiti i to su ratni vojni invalidi, kategorija koju drzava mora pomoci, ratna sirocad.
Objasnio. :thumbup:
Connaisseur Karlin

#864 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Connaisseur Karlin »

nepoznati988 wrote:Ovako to ide u pravnim drzavama

Neodazivanje pozivu i izbjegavanje vojne službe
(1) Ko bez opravdana razloga ne dođe u određeno vrijeme na poziv, radi saopćavanja
ratnog rasporeda ili primanja oružja, ili na služenje vojnog roka, vojnu vježbu ili drugu
vojnu vježbu, iako je bio pozvan pojedinačnim ili općim pozivom,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Ko se krije s ciljem izbjegavanja obaveze iz stava 1. ovog člana, iako je bio pozvan
pojedinačnim ili općim pozivom,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(3) Ko napusti zemlju ili ostane u inozemstvu s ciljem izbjegavanja poziva ili služenja
vojnoga roka, vojne vježbe ili druge vojne službe,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(4) Učinitelj krivičnog djela iz st. od 1. do 3. ovog člana koji se dobrovoljno javi
nadležnom tijelu Federacije,
može se blaže kazniti ili osloboditi kazne.
opravdanje se uvijek moze sluzbeno dokazati :)

nedoazivanje na poziv bez dokaza nije pametan potez :)

postoje sistemi kako izbjeci vojnu sluzbu tokom rata :)

odes u rat, ranise sebe i eto rijesenja, to se masovno radilo u svim ratovima
Connaisseur Karlin

#865 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

detroit-mercy wrote: Ko je rekao da smo svi isto zasluzni za odbranu zemlje, zna se kome ide glavna zasluga i tu se nema sta polemisati.
:thumbup: :kiss:
DrugaGimnazija

#866 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by DrugaGimnazija »

detroit-mercy wrote: Postoji kategorija koju drzava mora zastiti i to su ratni vojni invalidi, kategorija koju drzava mora pomoci, ratna sirocad.
^^^^
Upravo ovo. :thumbup:
Connaisseur Karlin

#867 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

muha_sa wrote:https://www.klix.ba/magazin/film-tv/srb ... /190108046

-I tokom te borbe u kojoj su se ‘zakleli Bogu i Bosni’, kako reče heroj sa Žuči Rade Zoranović, pokazali su neviđenu hrabrost i požrtvovanje. Sam naslov filma je izvučen iz govora pokojnog majora Mihajla Petrovića, kada je u aprilu 1992. u Travniku, ispred stroja prvih branilaca grada rekao: ‘Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta. Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja nek otima od neprijatelja ili nek uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radio veza, nema motorola… I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog sveta i njih naoružanih, najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi
a ponata je sto ?
vjesticanametli

#868 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by vjesticanametli »

Sirocad su do sada odrasla ..... kakvu pomoc mislis
Ja ne mogu da svarim da neko od 20 god i vise danas kaze djete sehida pusti me preko preda...pa upisi me na fax iako nemam bodova itd i samo se pozivaju na to kaivu pomoc trebaju sada odrasli ljudi koji su sposobni da rade....
KatarinaKosaca

#869 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

detroit-mercy wrote: Ili eto ja kao ucesnik rata u BiH treba nosam transparent okolo, da molim da mi se neko klanja, da budem vrednovan vise za neki posao samo na osnovu mogu ucesca. No thank you, evo ja se odricem te privilegije .
:lol: :lol: .. Ne provaljuj se ba... vidimo svi da ti rata nisi vidio. Ne sto te netko poznaje. Nego zato sto NEMA tog ucesnika koji ce reci za svoje suborce mrtve ili zive da su "nesnadjeni", ismijavati se sa borbom, potcjenjivati zadluge itd. A to i gore radis na svakom upisu na temi. Koliko god bili razocarani situacijom sad, to NIJEDAN nece reci. Utoliko se po tom mentalnom stanju tvoje svijesti oslikava... rekoh..ako si ti borac, ja sam kraljixa Letizia. I ne brini. Nemaju borci ni posao ni privilegije. Mislis da si preko neta sve o BIH naucio, a odaju te banalne stvari.
Connaisseur Karlin

#870 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

KatarinaKosaca wrote:
detroit-mercy wrote: Ili eto ja kao ucesnik rata u BiH treba nosam transparent okolo, da molim da mi se neko klanja, da budem vrednovan vise za neki posao samo na osnovu mogu ucesca. No thank you, evo ja se odricem te privilegije .
:lol: :lol: .. Ne provaljuj se ba... vidimo svi da ti rata nisi vidio. Ne sto te netko poznaje. Nego zato sto NEMA tog ucesnika koji ce reci za svoje suborce mrtve ili zive da su "nesnadjeni", ismijavati se sa borbom, potcjenjivati zadluge itd. A to i gore radis na svakom upisu na temi. Koliko god bili razocarani situacijom sad, to NIJEDAN nece reci. Utoliko se po tom mentalnom stanju tvoje svijesti oslikava... rekoh..ako si ti borac, ja sam kraljixa Letizia. I ne brini. Nemaju borci ni posao ni privilegije. Mislis da si preko neta sve o BIH naucio, a odaju te banalne stvari.
Lijepa Kata bi ostala u Spanjolskoj , al' nije , puk'o brak sa spanjolcem unproforcem :)

dze ces covjeku reci da nije bio brac u ratu :shock: :-) :lol:
KatarinaKosaca

#871 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

sinuhe wrote: Neozbiljno je spominjati amnestiju proglasenu od vlade koja nije kontrolisala nijedan granicni prelaz u doba kada j
Jedina priznata vlada. Ostalo su osudjeni zlocinacka udruzenja proglasena i osudjena. Kako nisko i ljigavo! Da niste u dimijama bjezali, mozda bi ta vlada vise granicnih prijelaza kontrolirala...
KatarinaKosaca

#872 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

Connaisseur Karlin wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Lijepa Kata bi ostala u Spanjolskoj , al' nije , puk'o brak sa spanjolcem unproforcem :)

Molim te da mi ne spominjes porodicu. Ni ja tvoju ne spominjem. Niti iciju..
muha_sa

#873 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by muha_sa »

KatarinaKosaca wrote:

sad si me razocarala :-) ovo nema smisla-zaista :-)
Connaisseur Karlin

#874 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

muha_sa wrote:
KatarinaKosaca wrote: :lol: :lol: .. Ne provaljuj se ba... vidimo svi da ti rata nisi vidio. Ne sto te netko poznaje. Nego zato sto NEMA tog ucesnika koji ce reci za svoje suborce mrtve ili zive da su "nesnadjeni", ismijavati se sa borbom, potcjenjivati zadluge itd. A to i gore radis na svakom upisu na temi. Koliko god bili razocarani situacijom sad, to NIJEDAN nece reci. Utoliko se po tom mentalnom stanju tvoje svijesti oslikava... rekoh..ako si ti borac, ja sam kraljixa Letizia. I ne brini. Nemaju borci ni posao ni privilegije. Mislis da si preko neta sve o BIH naucio, a odaju te banalne stvari.

sad si me razocarala :-) ovo nema smisla-zaista :-)
i ti si mene, idi ljubakaj Lijepu Katu :-D
Connaisseur Karlin

#875 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

KatarinaKosaca wrote:
KatarinaKosaca wrote: :lol: :lol: .. Ne provaljuj se ba... vidimo svi da ti rata nisi vidio. Ne sto te netko poznaje. Nego zato sto NEMA tog ucesnika koji ce reci za svoje suborce mrtve ili zive da su "nesnadjeni", ismijavati se sa borbom, potcjenjivati zadluge itd. A to i gore radis na svakom upisu na temi. Koliko god bili razocarani situacijom sad, to NIJEDAN nece reci. Utoliko se po tom mentalnom stanju tvoje svijesti oslikava... rekoh..ako si ti borac, ja sam kraljixa Letizia. I ne brini. Nemaju borci ni posao ni privilegije. Mislis da si preko neta sve o BIH naucio, a odaju te banalne stvari.

Molim te da mi ne spominjes porodicu. Ni ja tvoju ne spominjem. Niti iciju..
bila si otisla iz BiH , sto se desilo sa patriotizmom ka BiH ?
Post Reply