KatarinaKosaca wrote:sinuhe wrote:@KatarinaKosaca
Daj vec izadji s necim konkretnim. Na koji nacin ti dezerteri danas 2019 uticu na bosanske prilike i neprilike? Napominjem da su i djeca koja su zavrsila osnovnu skolu 1992 danas srednjovjecni ljudi.
ja temu uopce nisam shvatila kao utjecaj na prilike ili neprilike. U svakkm slucaju, a ako vec pitas mislim da je prica o nuznom kvalitetnom obrazovanju vani prenapuhana kao i o izdrzavanju nas, sirotinje, ovdje. Ali ni to nije tema. Nego, kako ko u vlastitoj postavci vrijednosti vidi i gleda na dezerterstvo. I tu, valjda, imamo pravo na svoj stav. Zvanican je poznat. Amnestija. Utoliko je vezicanje teme za SDA, kao i stalno potpikivanje "A sta je s cetnicima' "A sta sa profiterima" "A sta sa akcijom Trebevic" "Jesi li ti bila na liniji" itd, cisti spin. Zamisli da sam bila snajperist (nisam opet moram naglasiti) pa da ja to na forumu iznosim, zato sto netko nosi komplex dezerterstva. Sebe ili cace, pa ujeda ljude i spominje im familiju, spol, rod, samo zato sto ne cvilimo da nema dezertera i da su svi jednako zasluzni za obranu zemlje. Ma, nismo nikako. I nema tog spina koji to moze pobiti. Ukljucujuci i onaj da se borio i ostao u Bosni samo onaj ko nije uspio pobjeci i sjesti na Njemacku socijalu.
Ko je rekao da smo svi isto zasluzni za odbranu zemlje, zna se kome ide glavna zasluga i tu se nema sta polemisati.
Ono sto je indikativno je da se tema pojavljuje u isto vrijeme kad je ona hamsa potegla pitanje necijeg ucesca/neucesca u ratu.
Stvarno, treba kartel da sjase sa vlasti u kantonu i odjednom tema relevantnosti "gdje si bio 92". Opet pitanje, relevantno za sta? Posao, zivot, javni zivot, bavljenje politikom, estradom, popravljanje ves masine, zidanje kuce?
Jel treba da ljudi nosaju zute trake ako nisu bili ucesnici, ako su otisli/pobjegli/napustili.
Ili eto ja kao
ucesnik rata u BiH treba nosam transparent okolo, da molim da mi se neko klanja, da budem vrednovan vise za neki posao samo na osnovu mogu ucesca. No thank you, evo ja se odricem te privilegije kao sto sam se odrekao onih certifikata jer ja u rat nisam isao za pare.
Postoji kategorija koju drzava mora zastiti i to su ratni vojni invalidi, kategorija koju drzava mora pomoci, ratna sirocad.
Sve drugo, bilo proslo, nastavljamo dalje.