drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#851 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

riverflow wrote:
Dogmano wrote:Koja je uloga pojedinca u ovoj koncepciji SveJednog. Ako je sve Jedno, je li onda i svejedno? Je li svejedno šta mislimo, govorimo i činimo? Postoji li Dobro i Zlo i zašto je nešto Dobro, a zašto Zlo?
Jeste, svejedno je, samo nam se čini da je drukčije. Vjerovatno to "svejedno" grubo zvuči jer ga shvaćamo iz ugla osobe koja posmatra svijet kroz mentalno-emotovne filtere. Ja kao osoba ne mogu i neću prihvatititi zlo i izjednačiti ga sa dobrim, ali to je osoba, ličnost u meni. Svjesnost o postojanju suštine bića kao dijela Izvora- Cjeline uključuje unutrašnjeg posmatrača koji "vidi" tu osobu i sva njena djelovanja prema "vani". Dakle, vidi taj uticaj na dobro i zlo, koje se stalno smjenjuje u ovom našem dinamičnom životnom toku. To nikako ne znači da osoba ne treba ništa mijenjati i prepustitit se stihiji. Naprotiv, upravo naša medjusobna djelovanja čine tu stihiju. Tako da je svejedno u smislu da se sve "samo" dogadja, spontano, po prirodnim zakonima.
SveJedno nije koncepcija, valjda, to je jednostavno sve, sve koncepcije npr. :)

I onda ide neizbježni Rumi: Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing there is a field. I'll meet you there. Kralj :)
Da, tako je . Usklađenost sa stihijom je svjesno djelovanje , na primjer kad te nerviraju vozači koji ostave auto na jedinom
izlazu i tako te blokiraju :D
Ljutnja i psovanje je nesvjest i bliža je "zlu" , ali i takav odgovor je skladu sa Cjelinom. Cjelina je to "iscenirala " , takva reakcija
je prirodna ako si imao dan u kojem ti je tvoja uloga teško padala.
Svjesno reagiranje je svijest da se sa druge strane nalazi osoba koju je njena uloga nabrzila i zato učinila nesvjesnom za okolinu.
Svjesnost bi onda bila uvijek gledanje šire slike, izlazak iz okvira subjektiviteta ili što kažu u sufija , odnosno to je izreka
ovdje često spominjanog ibn Arebija :
"nakon svih proputovanih stanja moje duše, druženja sa Allahom na najvišim mogućim stupnjevima , spoznao sam da je hizmet
najveće što čovjek može da učini" .
Hizmet ili služenje drugima (shvatanje drugih, ne moraš samo bukvalno hizmetiti bolesnog da bi hizmetio) je najviši stepen svijesti.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#852 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

TLR wrote:Dogmano, na tvom mjestu ne bih očekivao da ću ovdje pronaći konzistentne odgovore.
Svako ovdje priča svoju priču kako vidi to Nešto u čemu se koprcamo.

Ako ništa mislim da nema ništa loše o takvim iskustvima pričati, ali i slušati druge.
u zen budizmu postoje zagonetke, zovu se koan
One nemaju riješenje u vidu tačnog odgovora, već služe da svako za sebe da odgovor i taj odgovor vrijedi samo za tu osobu.
Odgvori koji ti drugi daju, nije hrana u koju se možeš pouzdati. Moraš sam privrediti :D
Bloo
Globalna šefica

#853 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

TLR wrote: (kurziv = metafora)
:lol: :lol: :lol:
riverflow

#854 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Nurudin wrote:
riverflow wrote: Da, tako je . Usklađenost sa stihijom je svjesno djelovanje , na primjer kad te nerviraju vozači koji ostave auto na jedinom
Ljutnja i psovanje je nesvjest i bliža je "zlu" , ali i takav odgovor je skladu sa Cjelinom. Cjelina je to "iscenirala " , takva reakcija
Svjesno reagiranje je svijest da se sa druge strane nalazi osoba koju je njena uloga nabrzila i zato učinila nesvjesnom za okolinu.
Svjesnost bi onda bila uvijek gledanje šire slike, izlazak iz okvira subjektiviteta ili što kažu u sufija , odnosno to je izreka
"nakon svih proputovanih stanja moje duše, druženja sa Allahom na najvišim mogućim stupnjevima , spoznao sam da je hizmet
Hizmet ili služenje drugima (shvatanje drugih, ne moraš samo bukvalno hizmetiti bolesnog da bi hizmetio) je najviši stepen svijesti.
Pa ne znam, ja se baš baš naljtim na parking papke i to svjesno! Vidim svoju reakciju i pustim je namjerno jer mi je lakše. Dobro, ne baš uvijek :P
I nesvjesno djelovanje je uskladjeno sa stihijom, sve je uskladjeno, samo treba to razumjeti. Nije to lako svakom, često je lakše jednostavnijim ljudima nego nekim visokim intelektualcima koji se brčkaju u svekolikom svjetovnom znanju i svom identitetu. Baš je Gurdjijev govorio o tome negdje.
Nurudin

#855 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

TLR wrote:I jest tako. Šta ja imam razmišljati tuđom glavom ili za nekoga. Vrijedi i obratno.
Neka svako sebi odvaga šta misli da valja, odvadi nevaljasto ili doda nešto što misli da fali.

Što je kome bog natakario glavu na ramena, ako je čovjek nije spreman iskoristiti za vlastito dobro.

(kurziv = metafora)
zato je svaki čovjek božiji poslanik na zemlji , a ne da ti slijediš nekoga.
To je i najbolje "slijeđenje", da ga ne slijediš, nego da se propitivanjem pa i mučenjem dovedeš do nekih odogovora.
Jer, tako je radio i poslanik, i samo tako možeš zaista razumjeti , a ne da ti se servira .
Dogmano

#856 Re: drugi pogled na religiju

Post by Dogmano »

Pitanja nisam postavljao samo per se, iako i tako figuriraju, nego, prvotno, u kontekstu zadate teme i prethodnih rasprava u okviru iste. Drugim riječima; imam vlastitu percepciju i odgovore na pitanja koja sam i Vama postavio, ali pitanja ipak nisu retorička - jer sa pažnjom slušam i Vaše odgovore te dopuštam da me isti ispune i obuzmu i obogate moju nutrinu.

Hvala na tome.

Allah je za mene Allah. Allah je... Allah... Allah... Allah...

Čujem kako svemir diše ime "Allah", čujem rijeku kako žubori esenciju imena Njegovih: "huuu"... Ponekad!
Nurudin

#857 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

riverflow wrote:
Nurudin wrote:
riverflow wrote: Da, tako je . Usklađenost sa stihijom je svjesno djelovanje , na primjer kad te nerviraju vozači koji ostave auto na jedinom
Pa ne znam, ja se baš baš naljtim na parking papke i to svjesno! Vidim svoju reakciju i pustim je namjerno jer mi je lakše. Dobro, ne baš uvijek :P
I nesvjesno djelovanje je uskladjeno sa stihijom, sve je uskladjeno, samo treba to razumjeti. Nije to lako svakom, često je lakše jednostavnijim ljudima nego nekim visokim intelektualcima koji se brčkaju u svekolikom svjetovnom znanju i svom identitetu. Baš je Gurdjijev govorio o tome negdje.
Pa znam da se ljudi ljute na parking papke, tako jasno to vidim kao da sam tamo u tom trenutku. :D
Da je ibn Arebi vozao po sarajevskim parkinzima, pitao bih ga ja za hizmet .
Nurudin

#858 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Dogmano wrote:Pitanja nisam postavljao samo per se, iako i tako figuriraju, nego, prvotno, u kontekstu zadate teme i prethodnih rasprava u okviru iste. Drugim riječima; imam vlastitu percepciju i odgovore na pitanja koja sam i Vama postavio, ali pitanja ipak nisu retorička - jer sa pažnjom slušam i Vaše odgovore te dopuštam da me isti ispune i obuzmu i obogate moju nutrinu.

Hvala na tome.

Allah je za mene Allah. Allah je... Allah... Allah... Allah...

Čujem kako svemir diše ime "Allah", čujem rijeku kako žubori esenciju imena Njegovih: "huuu"... Ponekad!
Ja sam prašina pod suncem.

Ja sam i sunčeva kugla.

Zrncima prašine govorim: stanite.

Suncu kažem: i dalje se kreći.

Ja sam jutarnja izmaglica,

i izdisaj večeri.

Ja sam vjetar nad šumarkom,

i val nad stijenom.

Jarbol, kormilo, kormilar i lađa,

a uz to i koraljni greben

na kojeg će se nasukati.

Ja sam stablo s mudrom papigom u krošnji.

Tišina, misao i glas.

Zrak koji kroz flautu zvuči,

iskra iz kamena, odsjaj metala.

I svijeća i moljac koji leprša oko nje.

Ruža... i slavuj obuzet mirisom.

Ja sam red u svemu što biva, kruženje galaksija,

inteligencija evolucije, uzgon i pad.

Sve što jest i sve što nije.

Ti koji to znaš, Dželaludine,

Ti koji si jedno sa svime, reci tko sam.

Reci da ja sam ti.
riverflow

#859 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Nurudin wrote: Pa znam da se ljudi ljute na parking papke, tako jasno to vidim kao da sam tamo u tom trenutku. :D
:)
A ko zna šta je njega snalazilo...
Nurudin

#860 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

riverflow wrote:
Nurudin wrote: Pa znam da se ljudi ljute na parking papke, tako jasno to vidim kao da sam tamo u tom trenutku. :D
:)
A ko zna šta je njega snalazilo...
ma samo putovao, i duhom i tijelom, od Španije do Sirije
riverflow

#861 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Rumi je pravi čarobnjak. Kako samo njegovi stihovi unesu lijepu atmosferu medju ljude, kao nježni blagi povjetarac. Samo posebni ljudi mogu u riječima ovakvo bogatstvo ostaviti za sobom.
Bloo
Globalna šefica

#862 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

riverflow wrote:Rumi je pravi čarobnjak. Kako samo njegovi stihovi unesu lijepu atmosferu medju ljude, kao nježni blagi povjetarac. Samo posebni ljudi mogu u riječima ovakvo bogatstvo ostaviti za sobom.
Dosta zavisi i od prevoda.
Evo gledam engleski i hrvatski prevod, jednako su lijepi.
riverflow

#863 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Bloo wrote:
riverflow wrote:Rumi je pravi čarobnjak. Kako samo njegovi stihovi unesu lijepu atmosferu medju ljude, kao nježni blagi povjetarac. Samo posebni ljudi mogu u riječima ovakvo bogatstvo ostaviti za sobom.
Dosta zavisi i od prevoda.
Evo gledam engleski i hrvatski prevod, jednako su lijepi.
Jesu. Video klipovi isto, bez obzira na prevod, prava čarolija
riverflow

#864 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Nurudin

#865 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Rumi, majstor govora o neizrecivom
Smrcak15

#866 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Dogmano wrote:U redu, pratim, čitam.
Da li je, implicitno, poenta u afirmaciji ili negaciji vlastitog postojanja?
Odgovorite mi šta je Allah? Je li Allah ukupnost postojanja (šta je sa nepostojanjem)? Živi i Vječni, zar ne? Ko su mrtvi i prolazni? Je li smrt pobjeđuje život ili život pobjeđuje? Ili su inherentni i beskrajni? Je li prvo smrt ili život i šta je zadnje?

Kažite mi koja je najljepša osobina insana?

I nakon svih odgovora, opet mi, u najkraćem, kažite: Šta je Allah?
Allah je bice, koje bistvuje u svojoj dimenziji van naseg prostora i vremena. Sveznajuci, Svemocni i sve cuje sve vidi. Kaznjava i nagradjuje/prasta, srdi se i milostivan je. Oduvijek postoji i nikako nemoze umrijeti. Ako je neka situacija smijesna sa ljudima nasmije se. ON je najmudri, njegovi potezi sadrze mudrost. Ima osjecaj ljubavi i mrznje u sebi. Niko mu se nemoze pribliziti da mu nasteti, niti ima ikakva nacina da mu se nasteti. Zna svacije misli, sta ko nosi u dusi. Zna kada opada svaki list sa grane, gdje koji atom se nalazi u datom casu itd Pravedan je , kada sudi, sudi pravedno.
kerima1

#867 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Ima osjecaj ljubavi i mrznje u sebi.
Ruzno je kad se osobina mrznje nadje i kod samog covjeka, kako tek ruzno zvuci kdo Boga!
Ok je da nesto ne volis,ali mrznja dolazi od neke anomalije u samom bicu.
Smrcak15

#868 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
Ima osjecaj ljubavi i mrznje u sebi.
Ruzno je kad se osobina mrznje nadje i kod samog covjeka, kako tek ruzno zvuci kdo Boga!
Ok je da nesto ne volis,ali mrznja dolazi od neke anomalije u samom bicu.
stani malo ba, ne mrzi on samo tek tako, nego mrzi kad neko radi zlo djelo.
kerima1

#869 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Pa svemoguc je neka ucini da svi postanu vjernici i dobri ljudi.
Vi ne mozete nista htjeti osim onog sto Allah hoce.
Smrcak15

#870 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:Pa svemoguc je neka ucini da svi postanu vjernici i dobri ljudi.
Vi ne mozete nista htjeti osim onog sto Allah hoce.
da citas Kuran pazljivo mozda bi i znala odgovor

evo Allah ti odgovara iz Kur'ana:

5:48... A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.

10.99. Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?
100. Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
zijancer

#871 Re: drugi pogled na religiju

Post by zijancer »

šta je istina?
Nurudin

#872 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Istina je da moraš biti ili poremećen ili jednostavno prihvatiti vjerom, navedene ajete.
zijancer

#873 Re: drugi pogled na religiju

Post by zijancer »

nismo se razumjeli, šta je istina uopšte ? :P
Smrcak15

#874 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Istina je da moraš biti ili poremećen ili jednostavno prihvatiti vjerom, navedene ajete.
eto ti si nam bistar nema dalje, isijava mudrost i svjetlost bljestava iz tebe :-)
Nurudin

#875 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

zijancer wrote:nismo se razumjeli, šta je istina uopšte ? :P
pa zavisi iz koje od dvije moguće pozicije se gleda , iz subjektivne ili šire slike .
Locked