Da, tako je . Usklađenost sa stihijom je svjesno djelovanje , na primjer kad te nerviraju vozači koji ostave auto na jedinomriverflow wrote:Jeste, svejedno je, samo nam se čini da je drukčije. Vjerovatno to "svejedno" grubo zvuči jer ga shvaćamo iz ugla osobe koja posmatra svijet kroz mentalno-emotovne filtere. Ja kao osoba ne mogu i neću prihvatititi zlo i izjednačiti ga sa dobrim, ali to je osoba, ličnost u meni. Svjesnost o postojanju suštine bića kao dijela Izvora- Cjeline uključuje unutrašnjeg posmatrača koji "vidi" tu osobu i sva njena djelovanja prema "vani". Dakle, vidi taj uticaj na dobro i zlo, koje se stalno smjenjuje u ovom našem dinamičnom životnom toku. To nikako ne znači da osoba ne treba ništa mijenjati i prepustitit se stihiji. Naprotiv, upravo naša medjusobna djelovanja čine tu stihiju. Tako da je svejedno u smislu da se sve "samo" dogadja, spontano, po prirodnim zakonima.Dogmano wrote:Koja je uloga pojedinca u ovoj koncepciji SveJednog. Ako je sve Jedno, je li onda i svejedno? Je li svejedno šta mislimo, govorimo i činimo? Postoji li Dobro i Zlo i zašto je nešto Dobro, a zašto Zlo?
SveJedno nije koncepcija, valjda, to je jednostavno sve, sve koncepcije npr.
I onda ide neizbježni Rumi: Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing there is a field. I'll meet you there. Kralj
izlazu i tako te blokiraju
Ljutnja i psovanje je nesvjest i bliža je "zlu" , ali i takav odgovor je skladu sa Cjelinom. Cjelina je to "iscenirala " , takva reakcija
je prirodna ako si imao dan u kojem ti je tvoja uloga teško padala.
Svjesno reagiranje je svijest da se sa druge strane nalazi osoba koju je njena uloga nabrzila i zato učinila nesvjesnom za okolinu.
Svjesnost bi onda bila uvijek gledanje šire slike, izlazak iz okvira subjektiviteta ili što kažu u sufija , odnosno to je izreka
ovdje često spominjanog ibn Arebija :
"nakon svih proputovanih stanja moje duše, druženja sa Allahom na najvišim mogućim stupnjevima , spoznao sam da je hizmet
najveće što čovjek može da učini" .
Hizmet ili služenje drugima (shvatanje drugih, ne moraš samo bukvalno hizmetiti bolesnog da bi hizmetio) je najviši stepen svijesti.