Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
Connaisseur Karlin

#851 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Connaisseur Karlin »

GeeTnT wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
ja sam ozbiljno pitla, bez zrna provokacije

ok, mozda netko drugi zna odgovor, a tebi hvala na paznji i odgovoru :)
Ne pada mi na pamet da na klixu stavljam linkove...
nema prolbema, mozda netko drugi iz grupe bosnjaka obarazlozi i postavi linove :thumbup:
tandmand

#852 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by tandmand »

madner wrote:
tandmand wrote:
madner wrote:Opet ovi sto se ne osjecaju kao gradjani govore da se i drugi ne osjecaju tako, pa nece ni oni. :D
Nije pitanje kako se ko osjeća, već kako ga tretiraju u ovoj međuetničkoj političkoj borbi, gdje je građanski princip bez dovoljnog broja glasova - smetalo na putu. Dakle, može neko ko potiče iz muslimanske porodice i ima sukladno tome ime/prezime izjašnjavati se kao Bosanac, Jugosloven, građanin svijeta; on će ipak za HDZ biti dio korpusa koji zagovara islamsku državu - kalifat. Dok se u hrvatskom i srpskom korpusu ne pojavi kritičan broj "građana" koji daju svoj glas građanskim strankama sa znatnim brojem hrvata/srba, sva priča o građanskoj državi je besmislena. Ovo bi pogotvo bilo važno na lokalnom nivou, jbg. ne može samo građanska država živjeti tamo gdje je većina onih - koji nisu Srbi i Hrvati.
To je naravno najbitnije, ako Covic to tako vidi, to treba uzeti u obzir. Jer Covic je mjerilo.
Dakle treba svako drugog diskriminirati tamo gdje je manjina. Jer to je alternativa gradjanskom ustroju.

Gradjanska drzava je u prvom redu plus za gradjane, ne minus za one druge. Logika je na nivou da neces da kupis Mercedes dok i komsije ne kupe auta, ima da svi vozimo Lade i Zastave :D

Uglavnom manjak samopouzdanja i vizije, borbe koje su vodjene 1974 vise nisu aktuelne. Sada je pitanje kako urediti drzavu.
Upravo na uređenju države će se vidjeti ko je za građansku državu, ko je pravi b/Bosanac. Puko izjašnjavanje Bosancem ne donosi ništa posebno (osim u možda u popisu). Evo na presudi Sejdić-Finci treba da vidimo ko je za građansku BiH a ko ne. ˙ebo ti Bosanca koji Dodiku isporuči zakon o prebivalištu i jMBG ....
ušće

#853 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Uzevši u obzir kroz kakve golgote je prošao Bošnjački narod u proteklom ratu ,zabluda je početi praviti građansku državu kod Vječite vatre.Istnski zagovornici bi se trebali zamisliti zašto to ne počnu raditi sa Rondoa i ili Trga Krajine ... :D

Jok važno je prodavati muda pod bubrege pa ako prođe prođe ;-)
John Cleese

#854 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by John Cleese »

hAZNADAR wrote:
John Cleese wrote:
hAZNADAR wrote:Recite fino da ne mozete prihvatiti muslimana(bez obzira vjerovao ili ne) da slavi ljiljane - pa da lijepo to razjasnimo.
Na stranu to vase nadjebavanje oko stupidarija (stvarno me ne zanima)...

Kako moze biti musliman neko ko ne vjeruje?

Radije nebih ulazio u teolosku raspravu i pun mi je kofer pametnjakovica koji postavljaju granicu do koje je neko musliman ili nije.
Ma pametnjakovici su benigni - cuvaj se glupaka koji ne znaju ni znacenje rijeci koje koriste.

Musliman nevjernik je oksimoron, vjeruj mi.
hAZNADAR

#855 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

pa pitaj, ali ne mozemo optuziti autora teme, jer , ja imam utisak , da je on svijestan, kao bosnjak iz dijaspore da nesto ne stima, i zato je otvorio temu, sto mogu pohvaliti njegov gest, jer nitko od domacih bosnjaka u BiH nije postavio jednako pitanje, ili ga nisam primjetila

mislim da on trazi upravo tu suradnju sa domacim bosnjacima u BiH, to je moj utisak :)

bosnjacki naconalizam se razvija u potpunno drugacijim uslovima od uslova u kojem su se formirali hrvatski i sprski nacionalizam
Lijepo sam napisao u prvom postu i ponovio vise puta poslije da je motiv ove teme sve ucestalije spominjanje bosnjackog nacionalizma kao opasnosti za BiH. I kada to u nekoliko navrata kaze predsjednik Federacije, u vise navrata predsjednik RS,.. znaci predsjednici oba entiteta, i niz drugih javnih licnosti kao i dva od tri clana predsjednistva - znaci to nije samo ulicna rekla-kazala.
Na forumima se ta ideja stalno provlaci - i zasluzuje sve to jedan zbirni topic.
Dakle - cisto opasnost bosnjackog nacionalizma, kako se ocituje, kako i kojim slijedom moze napraviti belaj, da li je bitno Ko to prica,...

I tu zivjeti u BiH ili vani ne igra preveliku ulogu - barem meni jer govorimo o identitetu a ne zajednickoj ideologiji sa zajednickim ciljevima. Dovoljni su i mediji da se vidi koliko je bosnjacko drustvo raslojeno i kako jednostavno nema zajednickog cilja i vizije osim kontrirati Dodiku i Covicu.

I ne - nisam ni rekao ni pomislio na ikakvu saradnju Bosnjaka iz BiH i dijaspore. Ono sto sam i imao do sada nekih kontakata i saradnje je bilo iskljucivo ekonomske i kulturne prirode. Zahvaljujuci prirodi posla kojeg radim - efektivno provodim 1-2 mjeseca godisnje i uglavnom u Banjaluci. Politicki sam bio davno posredovao u ostvarivanju kontakta nasih i skandinavskih socijaldemokrata oko savjeta i razmjene iskustava i to su davno preuzeli drugi. A sto se tice bosnjastva i saradnje kroz to - i nemam predstavu kako bi to izgledalo - mozda ono nadjemo se u nekoj sali i gledamo se kako smo fini,.. :D

Za zadnje si u pravu - i ne samo drugaciji uslovi. Bosnjacki nacionalizam i nema materijala da izraste u nesto priblizno susjednima.
John Cleese

#856 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by John Cleese »

Bloo wrote:Mislim da je drugu Haznadaru malo izletilo...mislio je na Bošnjake :D ali u njegovoj glavi Bošnjaci = muslimani, tako da mu povremeno izleti. :D
A nacuo sam i ja da postoje organizmi koji zaista vjeruju da su svi juznoslovenski muslimani Bosnjaci, da su svi juznoslovenski katolici Hrvati i da su svi juznoslovenski pravoslavci Srbi...

Taj tvoj drug, rekao bih, nije mislio.
Connaisseur Karlin

#857 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

hAZNADAR wrote:

pa pitaj, ali ne mozemo optuziti autora teme, jer , ja imam utisak , da je on svijestan, kao bosnjak iz dijaspore da nesto ne stima, i zato je otvorio temu, sto mogu pohvaliti njegov gest, jer nitko od domacih bosnjaka u BiH nije postavio jednako pitanje, ili ga nisam primjetila

mislim da on trazi upravo tu suradnju sa domacim bosnjacima u BiH, to je moj utisak :)

bosnjacki naconalizam se razvija u potpunno drugacijim uslovima od uslova u kojem su se formirali hrvatski i sprski nacionalizam
Lijepo sam napisao u prvom postu i ponovio vise puta poslije da je motiv ove teme sve ucestalije spominjanje bosnjackog nacionalizma kao opasnosti za BiH. I kada to u nekoliko navrata kaze predsjednik Federacije, u vise navrata predsjednik RS,.. znaci predsjednici oba entiteta, i niz drugih javnih licnosti kao i dva od tri clana predsjednistva - znaci to nije samo ulicna rekla-kazala.
Na forumima se ta ideja stalno provlaci - i zasluzuje sve to jedan zbirni topic.
Dakle - cisto opasnost bosnjackog nacionalizma, kako se ocituje, kako i kojim slijedom moze napraviti belaj, da li je bitno Ko to prica,...

I tu zivjeti u BiH ili vani ne igra preveliku ulogu - barem meni jer govorimo o identitetu a ne zajednickoj ideologiji sa zajednickim ciljevima. Dovoljni su i mediji da se vidi koliko je bosnjacko drustvo raslojeno i kako jednostavno nema zajednickog cilja i vizije osim kontrirati Dodiku i Covicu.

I ne - nisam ni rekao ni pomislio na ikakvu saradnju Bosnjaka iz BiH i dijaspore. Ono sto sam i imao do sada nekih kontakata i saradnje je bilo iskljucivo ekonomske i kulturne prirode. Zahvaljujuci prirodi posla kojeg radim - efektivno provodim 1-2 mjeseca godisnje i uglavnom u Banjaluci. Politicki sam bio davno posredovao u ostvarivanju kontakta nasih i skandinavskih socijaldemokrata oko savjeta i razmjene iskustava i to su davno preuzeli drugi. A sto se tice bosnjastva i saradnje kroz to - i nemam predstavu kako bi to izgledalo - mozda ono nadjemo se u nekoj sali i gledamo se kako smo fini,.. :D

Za zadnje si u pravu - i ne samo drugaciji uslovi. Bosnjacki nacionalizam i nema materijala da izraste u nesto priblizno susjednima.
hvala :thumbup:

Zato sam pitala, zasto ne postoji potreba medjusobne suradnje, nema organzacije, mozda je to dio problema, a moze se razumjeti kao opasanost

9 tako ja shavtam) ne u smislu ugorzavanja nebosnjaka, vec ugorzavanja bosanjaka u BiH, jer bosnjaci vani nisu u jednakoj poziciji :) Nije ovo negativna kritika, vec obratno, jedna dobra ideja da oragnizirate sa konkretnim ciljevima, jer trenutno stanje odgovra nebosnajcima u BiH .

Vezano za heraldiku, to ne bi trebao biti najvazniji problem, treba samo primjentii kreativnost i to je to.

Vezano za Bosance na temi,a koji nisu dio etnickih grupa, pa oni bi mogli oranizriati svoju grupu Bosanaca bez etnickih prefiksa, i kao takvi , promovistati svoje ideje, a trenutno i njhovi stavovi su iskjucivo na idnividualnom i vrlo neaktivnom nivou.

Ovako, i jedni idrugi se sukobljavate, a nemate nista konkretno da ponudite , to je srz problema i teme i drzave BiH.
Connaisseur Karlin

#858 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Bloo wrote:Mislim da je drugu Haznadaru malo izletilo...mislio je na Bošnjake :D ali u njegovoj glavi Bošnjaci = muslimani, tako da mu povremeno izleti. :D

Popis je dokazao da je bilo osoba iz muslimanksih ili mjesovitih prodica, a koje su atisti, je upravo glasalo za opciju Bosnjak!

Formlano definicija Bosnjak jeste iskjuciva za osobe muslimane ili osobe koje su iz muslimanske porodice ili im je jedna od roditelja musliman.

Nema Bosnjaka u skladu sa novomm definicijiom, a koji nemaju nekakvu vezu sa muslimanskom pripadnsoti, cak i ako je ista na folklornoj bazi!

nije to u njegovoj glavi, postoje cinjenice
hAZNADAR

#859 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

John Cleese wrote:
A nacuo sam i ja da postoje organizmi koji zaista vjeruju da su svi juznoslovenski muslimani Bosnjaci, da su svi juznoslovenski katolici Hrvati i da su svi juznoslovenski pravoslavci Srbi...

Drugovi i drugarice ili ne prate temu ili ne citaju.
hAZNADAR wrote:
Budi oprezan sa koristenjem termina Bosnjaka i muslimana zajedno. Nisu svi Bosnjaci muslimani. Bosnjaci su od samog pocetka svoju simboliku vezali za drzavu a ne vjeru. Zato su i prihvatili vartinu zastavu najakse - zato sto se zna sta simbolizira. Isto je i sa ljiljanima. Ne mozes ljiljan ni u snovima provuci kao simbol muslimana. Boracke organizacije naravno da imaju simboliku pod kojom su ratovali.
Ali na svim mogucim prezentacijama sto sportskim, sto kulturnim, institucionalnim,... dominira vartina zastava.
I ljiljan i varta simbolisu isto. Ostatak je izbor kome je sta milije.

Ne mozes jednostavno poistovijetiti vjersko sa nacionalnim ili etnickim. Razlog sto je vecina Bosnjaka danasnjice uglavnom muslimanskog bacgrounda je vise u tome sto nisu upali u sablon susjednih nacionalromantizama gdje su vjere odigrale ulogu u sortiranju. Danas Bosnjastvo vise asocira na politiku i kulturu a manje na vjeru. Danas biti Bosnjak po nekom automatizmu znaci vise politicki opredjeljenje po pitanju BiH negoli vjeru.
Ja nisam nacuo vec znam da postoje organizmi kojima je arogancija i provokacija najvisi domet diskutovanja.
John Cleese

#860 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by John Cleese »

hAZNADAR wrote:
John Cleese wrote:

Drugovi i drugarice ili ne prate temu ili ne citaju.
hAZNADAR wrote:Budi oprezan sa koristenjem termina Bosnjaka i muslimana zajedno. Nisu svi Bosnjaci muslimani. Bosnjaci su od samog pocetka svoju simboliku vezali za drzavu a ne vjeru. Zato su i prihvatili vartinu zastavu najakse - zato sto se zna sta simbolizira. Isto je i sa ljiljanima. Ne mozes ljiljan ni u snovima provuci kao simbol muslimana. Boracke organizacije naravno da imaju simboliku pod kojom su ratovali. Ali na svim mogucim prezentacijama sto sportskim, sto kulturnim, institucionalnim,... dominira vartina zastava. I ljiljan i varta simbolisu isto. Ostatak je izbor kome je sta milije. Ne mozes jednostavno poistovijetiti vjersko sa nacionalnim ili etnickim. Razlog sto je vecina Bosnjaka danasnjice uglavnom muslimanskog bacgrounda je vise u tome sto nisu upali u sablon susjednih nacionalromantizama gdje su vjere odigrale ulogu u sortiranju. Danas Bosnjastvo vise asocira na politiku i kulturu a manje na vjeru. Danas biti Bosnjak po nekom automatizmu znaci vise politicki opredjeljenje po pitanju BiH negoli vjeru.
Zeko kaze - mislio je, ja kazem - nije mislio.
A ti meni, koji rekoh da nisi mislio sad dokazujes da nisi mislio :|
I to "drug"... oprostices - to je zeko rek'o, ja sam se i tu ogradio.
Helem, (sto jest' - jest') citas ti, citas...
Ali dzaba citas kad (ne daj mi slagat') ne razumijes bas najbolje sta si procitao.
Jbg.
hAZNADAR

#861 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

John Cleese wrote:
John Cleese wrote:

Zeko kaze - mislio je, ja kazem - nije mislio.
Ali dzaba citas kad (ne daj mi slagat') ne razumijes bas najbolje sta si procitao.
Jbg.
Ko se prepozna - prepozna. Ko ne - super, jos bolje. Ugodan i prijatan dan.
hAZNADAR

#862 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Popis je dokazao da je bilo osoba iz muslimanksih ili mjesovitih prodica, a koje su atisti, je upravo glasalo za opciju Bosnjak!

Formlano definicija Bosnjak jeste iskjuciva za osobe muslimane ili osobe koje su iz muslimanske porodice ili im je jedna od roditelja musliman.

Nema Bosnjaka u skladu sa novomm definicijiom, a koji nemaju nekakvu vezu sa muslimanskom pripadnsoti, cak i ako je ista na folklornoj bazi!

Hej, haj mi ucini uslugu pa nemoj vise o mojoj glavi. Please
Sanjarko

#863 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Pa isti slucaj. Mozes pitat nekog Hansa vehabiju i slicno kako se on osjeca. ;-)
Pa vehabija valjda vjeruje i klanja
Pa nisam rekao da nevjeruje, samo navodim kao primjere da ima i Hansa itd., muslimana, da ima i muslimana sa imenima koja bas nisu semitska. Recimo Zlatan, Zlatko i slicno.
Sanjarko

#864 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Sanjarko »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Pa isti slucaj. Mozes pitat nekog Hansa vehabiju i slicno kako se on osjeca. ;-)
Pa vehabija valjda vjeruje i klanja
Možda je Hans, neprakticirajuci selefija :D
A Zlatan, Zlatko itd. :kiss:

Mirza moze biti krcanin i musliman a Zlatan, Zlatko itd. nemoze. ;-)
John Cleese

#865 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by John Cleese »

John Cleese wrote: A nacuo sam i ja da postoje organizmi koji zaista vjeruju da su svi juznoslovenski muslimani Bosnjaci, da su svi juznoslovenski katolici Hrvati i da su svi juznoslovenski pravoslavci Srbi...

hAZNADAR wrote:Drugovi i drugarice ili ne prate temu ili ne citaju.
hAZNADAR wrote:Budi oprezan sa koristenjem termina Bosnjaka i muslimana zajedno. Nisu svi Bosnjaci muslimani. Bosnjaci su od samog pocetka svoju simboliku vezali za drzavu a ne vjeru. Zato su i prihvatili vartinu zastavu najakse - zato sto se zna sta simbolizira. Isto je i sa ljiljanima. Ne mozes ljiljan ni u snovima provuci kao simbol muslimana. Boracke organizacije naravno da imaju simboliku pod kojom su ratovali. Ali na svim mogucim prezentacijama sto sportskim, sto kulturnim, institucionalnim,... dominira vartina zastava. I ljiljan i varta simbolisu isto. Ostatak je izbor kome je sta milije. Ne mozes jednostavno poistovijetiti vjersko sa nacionalnim ili etnickim. Razlog sto je vecina Bosnjaka danasnjice uglavnom muslimanskog bacgrounda je vise u tome sto nisu upali u sablon susjednih nacionalromantizama gdje su vjere odigrale ulogu u sortiranju. Danas Bosnjastvo vise asocira na politiku i kulturu a manje na vjeru. Danas biti Bosnjak po nekom automatizmu znaci vise politicki opredjeljenje po pitanju BiH negoli vjeru.
John Cleese wrote:Zeko kaze - mislio je, ja kazem - nije mislio.
Jbg.
hAZNADAR wrote:Ko se prepozna - prepozna. Ko ne - super, jos bolje. Ugodan i prijatan dan.
Kratak i jezgrovit komentar, sto je za svaku pohvalu.
I besmislen, sto nije neocekivano.

Ugodan dan i tebi :D
John Cleese

#866 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by John Cleese »

Connaisseur Karlin wrote:Popis je dokazao da je bilo osoba iz muslimanksih ili mjesovitih prodica, a koje su atisti, je upravo glasalo za opciju Bosnjak!

Ne zelim te ismijavati, pa cu se suzdrzati i necu pisati o "definiciji" :|

Bosnjak (ili bilo sta drugo od ponudjenih ili cak i od zamislivih opcija) je bilo ko ko se tako osjeca, pa se tako i izjasnjava.

Ako je neko u popisu (kad vec moramo o popisu) prepoznao islam (ili bilo koju drugu religiju) kao svoju religiju, time se izjasnio kao vjernik, bilo to njemu jasno ili ne.
Kakav je on vjernik - to je za popis irelevantno.

I taman da su i svi koji su se na popisu izjasnili kao Bosnjaci izjavili da je islam njihova religija - musliman i dalje nije isto sto i Bosnjak.
I kad neko kaze da je musliman - kaze je da je vjernik, pa kako god ti ili bilo ko drugo drugi to dozivljavali.
Bloo
Globalna šefica

#867 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

:|
madner

#868 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

tandmand wrote:
madner wrote:
tandmand wrote: Nije pitanje kako se ko osjeća, već kako ga tretiraju u ovoj međuetničkoj političkoj borbi, gdje je građanski princip bez dovoljnog broja glasova - smetalo na putu. Dakle, može neko ko potiče iz muslimanske porodice i ima sukladno tome ime/prezime izjašnjavati se kao Bosanac, Jugosloven, građanin svijeta; on će ipak za HDZ biti dio korpusa koji zagovara islamsku državu - kalifat. Dok se u hrvatskom i srpskom korpusu ne pojavi kritičan broj "građana" koji daju svoj glas građanskim strankama sa znatnim brojem hrvata/srba, sva priča o građanskoj državi je besmislena. Ovo bi pogotvo bilo važno na lokalnom nivou, jbg. ne može samo građanska država živjeti tamo gdje je većina onih - koji nisu Srbi i Hrvati.
To je naravno najbitnije, ako Covic to tako vidi, to treba uzeti u obzir. Jer Covic je mjerilo.
Dakle treba svako drugog diskriminirati tamo gdje je manjina. Jer to je alternativa gradjanskom ustroju.

Gradjanska drzava je u prvom redu plus za gradjane, ne minus za one druge. Logika je na nivou da neces da kupis Mercedes dok i komsije ne kupe auta, ima da svi vozimo Lade i Zastave :D

Uglavnom manjak samopouzdanja i vizije, borbe koje su vodjene 1974 vise nisu aktuelne. Sada je pitanje kako urediti drzavu.
Upravo na uređenju države će se vidjeti ko je za građansku državu, ko je pravi b/Bosanac. Puko izjašnjavanje Bosancem ne donosi ništa posebno (osim u možda u popisu). Evo na presudi Sejdić-Finci treba da vidimo ko je za građansku BiH a ko ne. ˙ebo ti Bosanca koji Dodiku isporuči zakon o prebivalištu i jMBG ....
Tako je, ali ne bih stvarno sada o Aliji. Smatram da se nije stvarno smatrao Srbinom, mada se tako izjasnjavao i hvalio drugima.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#869 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Nurudin »

Musliman-nevjernik jeste oksimoron , kojeg je u upotrebu uveo drug Tito.
S druge strane, biti musliman , odnosno pripadati muslimanskom u tradicionalnom i kulturuološkom smislu, a biti ateista,
nije oksimoron. Jednostavno, roditelji i sredina iz koje potječeš su takvi, pa si i ti takav, i to treba poštovati i razumjeti
sa ova dva aspekta kulture i tradicije. Dok sa ovog, čisto religijskog aspekta ne moraš poštovati .
Naravno, tanka je to granica ali niej nešto što se u praktičnom životu ne može prepoznati.
ušće

#870 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Ne volim te Alija zato što si Balija... ojhaaaa
A ne pamtiš kad Srbin bio...prvi uslov za uspostavu građanske države " po mjeri svih" :-)
Jebem ti zemberek kako se prije nismo toga sjetili... :lol:
decembar2017

#871 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

hAZNADAR wrote:
Medjutim - taj broj je sigurno veci od 2% jer masa ljudi upotrebljava taj termin uporedo sa bosnjackim,.. ili jednostavno masa Bosnjaka je na granici izmedju ta dva pojma i vrlo lako mogu promijeniti imenicu. U stvarnosti ne postoji tolika razlika u tumacenju Bosnjaka i Bosanca kao ovdje na forumu. U svarnosti su ta dva pojma vrlo bliska, barem ljudi tako dozivljavaju. Bosnjastvo se udomacilo postepeno ali nije toliko jako kao sto se ovdje tumaci. Mnogim ljudima je takoreci svejedno hoce li se upisati kao Bosanac ili Bosnjak jer im je kao sto rekoh to dvoje vrlo bliskog znacenja.

I ja sam to primjetio, u stvarnom zivotu ljudi koji sebe dozivljavaju kao Bosnjaci ne prave razliku od Bosanaca , to se samo na ovom forumu i na slicnim mjestima potencira od samozvanih " Bosanaca " koji u 90 % iz nevjerovatne slucajnosti zagovaraju istu onu propgandu koja se moze cuti iz Beograda i Zagreba.

Ali oni su samozvani " Bosanci" i zato ih se ne moze zvati saloncima i zato im je svaka rijec zlatna, dobronamjerna, neutralna i u zelji za dobrobit Bosne i Hercegovine. Jer treba se gledati da oni sebe zovu " Bosancima " a ne treba se gledati sta oni inace zagovaraju :lol:
General War

#872 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Cuj ovog lika, "samozvani Bosanci". :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#873 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

John Cleese wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Popis je dokazao da je bilo osoba iz muslimanksih ili mjesovitih prodica, a koje su atisti, je upravo glasalo za opciju Bosnjak!

Bosnjak (ili bilo sta drugo od ponudjenih ili cak i od zamislivih opcija) je bilo ko ko se tako osjeca, pa se tako i izjasnjava.

Ako je neko u popisu (kad vec moramo o popisu) prepoznao islam (ili bilo koju drugu religiju) kao svoju religiju, time se izjasnio kao vjernik, bilo to njemu jasno ili ne.

I taman da su i svi koji su se na popisu izjasnili kao Bosnjaci izjavili da je islam njihova religija - musliman i dalje nije isto sto i Bosnjak.
I kad neko kaze da je musliman - kaze je da je vjernik, pa kako god ti ili bilo ko drugo drugi to dozivljavali.
Pa lijepo sam napisala,Bosnjak ne mora biti vjernik,a to automatski znaci, ne mora biti musliman ali je iz muslimanske porodice ili je jedan od rodtielja musliman. :) U SFRJ je bilo Muslimana i muslimana :)

Popis nije dozovlio osobama da imaju opciju neizjasnajvanja na etnickoj kategoriji. :)
pemanapemani

#874 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by pemanapemani »

John Cleese wrote:

Pa lijepo sam napisala,Bosnjak ne mora biti vjernik,a to automatski znaci, ne mora biti musliman ali je iz muslimanske porodice ili je jedan od rodtielja musliman. :) U SFRJ je bilo Muslimana i muslimana :)

Popis nije dozovlio osobama da imaju opciju neizjasnajvanja na etnickoj kategoriji. :)
Popis je imao opciju neizjašnjavanja o etničkoj/nacionalnoj kategoriji - popisno pitanje 24., kategorija pod brojem 4 - ne izjašnjava se.

Niko neće da pokrene pitanje zašto su se na popisu izjednačili pojmovi NAROD(etnička pripadnost) i NACIJA.

Za mene je to ubijanje bosanskog identiteta u rangu brisanja prefiksa Bosanski iz imena gradova i zabrane korištenja naziva Bosanski za ime jezika u manjem entitetu.
Connaisseur Karlin

#875 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

pemanapemani wrote:

Popis je imao opciju neizjašnjavanja o etničkoj/nacionalnoj kategoriji - popisno pitanje 24., kategorija pod brojem 4 - ne izjašnjava se.

Niko neće da pokrene pitanje zašto su se na popisu izjednačili pojmovi NAROD(etnička pripadnost) i NACIJA.

Za mene je to ubijanje bosanskog identiteta u rangu brisanja prefiksa Bosanski iz imena gradova i zabrane korištenja naziva Bosanski za ime jezika u manjem entitetu.

Pa to nije tema, a tema o popisu jeste podvukla doticno pitanje. :)

Tema je o razvoju boscnjackog nacionalizma :)
Locked