Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- cenecimoveocino
#851 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Selo odakle su moji nema asfalt,tek za prosle izbore dobili ponudu da glasaju za jednog federalnog zastupnika i taj im lik naposlijetku asfaltirao 200m a ima 2km puta ukupno.

-
prog321
#852 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kako se zove tvoje selo.?fortaleza wrote:Da, pojedina sela su to dobila kao Rojsovo selo u Hrvatskoj, ili Laktaši te par sela blizu gradu, te kroz sufinanciranje pojedinaca ili seljana...ali moje selo ni dan danas nema vodovod kao ni odvoz smeća, a udaljeno je 10 km od prvog gradića (još 10-tak sela okolo također) tako da je 99% na mom primjeru promašeno.prog321 wrote:Fortaleza, to je netacno.
Ne znam koliko imas godina (doimas mi se veoma mlad) ali ja se sjecam sela koja nisu imala ni vode ni asfalta, niti odvoza smeca za vrijeme Jugoslavije.
Sva ta sela sada sve to imaju.
Kod nas je spora gradnja autoputeva i zeljeznica. A sto se tice lokalnih puteva i vodovodnih mreza tu se ogroman posao uradio nakon rata.
Vjerujem da je situacija bolja za 2% kad usporediš 1985. i 2015., 30 godina poslije.
Da provjerim tvoju tvrdnju jer mi izvini zvucis kao trol. Prolazio sam kroz sela Kotor Varosi i Gornjeg Vakufa na 1000m nadmorske visine i oni danas imaju vodu, asfalt i odvoz smeća. Selo Vrevici i Stopan u Kotor Varosi imaju po 15 stanovnika svaki i opet im smecar dodje do sela. Kupatila i vodeni wc ima svaka kuća. Nisam ni rekao da svako selo ima vodovod ali imaju instalacije i vodu iz bunara provedenu kroz kuću i to funkcionise isto kao vodovod u velikim gradovima. Tako sam ja napravio na svojoj vikendici.
-
prog321
#853 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Priznaj da si ovo izmislio. Ne kazem da nema nego da ti se sve to dogodi u jednom danu je nevjerojatno. Ne živiš u BiH i Bog zna kad si zadnji put bio kod nas, a bacas crnjak ?Ommadawn wrote:
A što se tiče infrastrukture, to je zaovstavština iz SFRJ, negdje malo popravljena i to je to. Eto baš kad budem dolazio u BiH, provozat ću se malo i selima.
Baš 2011-te, sjedim jedan dan u Tuzli, nekakvo tmurno vrijeme, dosadno do bola a mene uhvatio neki hamprc. Prijatelj s kojim inače idem na pivo je na poslu, te mi valja čekati još nekoliko sati na njega. Velim ženi "hajmo do Kalesije, nikad nisam bio tamo" na šta me ona čudno pogleda, pa se malo nećkala i na kraju pristane. Sjednemo u auto i krenemo, kad poče kiša. Hajde dobro, mislim se, da malo sparina popusti i osvježi. Taman smo izašli iz Tuzle te ćemo malo uzbrdo - koliko se voda slijeva, ne možeš ni voziti. Na putu su kolotrazi, stvaraju se vodeni klinovi i potoci da auta jednostavno ne mogu ići, pa bivamo primorani da stanemo, a pored jednog tunela primjetim kanalizacijski otvor koji je preplavljen iako nije neki jak pljusak. Šta li je tek kad baš počne padati. Stade kiša, nastavimo voziti, stignemo i do Kalesije i tu je asfalt mjestimično izlokan, rupa kao u švajcarskom siru a ono malo stambenih zgrada što ima, izgrađene su tokom SFRJ i očajno vape za renoviranjem, počev od fasade pa nadalje. Elem, zaokružim na jednom mjestu i krenem nazad za Tuzlu ali ne lezi vraže. Voda koja se slijevala na put sa okolne zemlje, povukla je sa sobom i glinu te je cesta klizava da sam primoran voziti kao po jajima. Stiglo se, Bogu hvala, kad na Brčanskoj Malti semafor se pokvario te je zavladala totalna anarhija na raskršću. Ljudi trube, psuju jedni druge, prijete, veli žena dobro je, ne vade pištolje, što očito nije neobična pojava.
Neko spomenu da je Kosovo ispred. Pa poslije sirijskih izbjeglica, najveći broj azilanata su kosovski Albanci. Za samo 4 mjeseca, Kosovo je napustilo 20.000 ljudi a dok ovo pišem taj se broj povećava. Bježe uglavnom preko Subotice za Mađarsku a odatle uglavnom za Njemačku, Švajcarsku itd. Nedavno sam na dnevniku gledao onu Afetije Jahjaga koja apeluje da ljudi ne napuštaju Kosovo, dok to komentariše jedan čovjek na ulici u Prištini "neka me zaposli, ja ću ostati. A i ja se spremam da za koji dan napustim Kosovo." Tako da nismo baš zaostali.
Isključen si kao ozbiljan sagovornik. Necu vise odgovarati na tvoje gluposti.
- madner
#854 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Laktasi nisu selo.
Laktasi su opstina sa circa 30 000 ljudi, a naselje Laktasi opet nisu selo. Okolo Laktasa ima sela
Mjesaju ljudi kruske i jabuke.
Laktasi su opstina sa circa 30 000 ljudi, a naselje Laktasi opet nisu selo. Okolo Laktasa ima sela
-
almir90
#855 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Bakinci su centar, i to univerzuma.madner wrote:Laktasi nisu selo.![]()
Laktasi su opstina sa circa 30 000 ljudi, a naselje Laktasi opet nisu selo. Okolo Laktasa ima sela![]()
- Leo_alfa
#856 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Prejakoalmir90 wrote:Bakinci su centar, i to univerzuma.madner wrote:Laktasi nisu selo.![]()
Laktasi su opstina sa circa 30 000 ljudi, a naselje Laktasi opet nisu selo. Okolo Laktasa ima sela![]()
Mjesaju ljudi kruske i jabuke.![]()
- Ommadawn
#857 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Na tvoju žalost, sve je istina a ne samo da se desilo u jednom danu nego u rasponu od par sati. A u BiH sam bio zadnji put prošle godine i to dva puta. Ove godine nisam a nešto kontam da dođemo ja i kćerka na jesen. Da odemo na pivu, šta veliš?prog321 wrote:Priznaj da si ovo izmislio. Ne kazem da nema nego da ti se sve to dogodi u jednom danu je nevjerojatno. Ne živiš u BiH i Bog zna kad si zadnji put bio kod nas, a bacas crnjak ?Ommadawn wrote:
A što se tiče infrastrukture, to je zaovstavština iz SFRJ, negdje malo popravljena i to je to. Eto baš kad budem dolazio u BiH, provozat ću se malo i selima.
Baš 2011-te, sjedim jedan dan u Tuzli, nekakvo tmurno vrijeme, dosadno do bola a mene uhvatio neki hamprc. Prijatelj s kojim inače idem na pivo je na poslu, te mi valja čekati još nekoliko sati na njega. Velim ženi "hajmo do Kalesije, nikad nisam bio tamo" na šta me ona čudno pogleda, pa se malo nećkala i na kraju pristane. Sjednemo u auto i krenemo, kad poče kiša. Hajde dobro, mislim se, da malo sparina popusti i osvježi. Taman smo izašli iz Tuzle te ćemo malo uzbrdo - koliko se voda slijeva, ne možeš ni voziti. Na putu su kolotrazi, stvaraju se vodeni klinovi i potoci da auta jednostavno ne mogu ići, pa bivamo primorani da stanemo, a pored jednog tunela primjetim kanalizacijski otvor koji je preplavljen iako nije neki jak pljusak. Šta li je tek kad baš počne padati. Stade kiša, nastavimo voziti, stignemo i do Kalesije i tu je asfalt mjestimično izlokan, rupa kao u švajcarskom siru a ono malo stambenih zgrada što ima, izgrađene su tokom SFRJ i očajno vape za renoviranjem, počev od fasade pa nadalje. Elem, zaokružim na jednom mjestu i krenem nazad za Tuzlu ali ne lezi vraže. Voda koja se slijevala na put sa okolne zemlje, povukla je sa sobom i glinu te je cesta klizava da sam primoran voziti kao po jajima. Stiglo se, Bogu hvala, kad na Brčanskoj Malti semafor se pokvario te je zavladala totalna anarhija na raskršću. Ljudi trube, psuju jedni druge, prijete, veli žena dobro je, ne vade pištolje, što očito nije neobična pojava.
Neko spomenu da je Kosovo ispred. Pa poslije sirijskih izbjeglica, najveći broj azilanata su kosovski Albanci. Za samo 4 mjeseca, Kosovo je napustilo 20.000 ljudi a dok ovo pišem taj se broj povećava. Bježe uglavnom preko Subotice za Mađarsku a odatle uglavnom za Njemačku, Švajcarsku itd. Nedavno sam na dnevniku gledao onu Afetije Jahjaga koja apeluje da ljudi ne napuštaju Kosovo, dok to komentariše jedan čovjek na ulici u Prištini "neka me zaposli, ja ću ostati. A i ja se spremam da za koji dan napustim Kosovo." Tako da nismo baš zaostali.
Isključen si kao ozbiljan sagovornik. Necu vise odgovarati na tvoje gluposti.
BTW ni ja tebe ne shvatam ozbiljno jer i ti lupaš gluposti bez ikakvih fakti.
- fortaleza
#858 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
@prog
Zapadna Hercegovina je u pitanju, posto ista naselja u Jugi nikad nisu dobila vodovod tako je i ostalo i u ovoj drzavi, znam za desetak sela samo u opcini Siroki ukljucujuci moje koja nemaju vodovod, a pojedina ni odvoz smeca na samim krajevima sela. Kad jedno Krusevo, jedno od vecih sela u mostarskoj opcini, deset km od samog grada dobilo prikljucak na vodovod tek prije dvije godine o cemu da pricamo. Dalje par sela u mostarskoj opcini bez asfalta, kao Zovnica, 7km od Mostara.
Ne usudim se ni pomisliti kako je u nekoj teskoj zabiti u Bosni, ili jos gore u istocnoj Hercegovini.
Zapadna Hercegovina je u pitanju, posto ista naselja u Jugi nikad nisu dobila vodovod tako je i ostalo i u ovoj drzavi, znam za desetak sela samo u opcini Siroki ukljucujuci moje koja nemaju vodovod, a pojedina ni odvoz smeca na samim krajevima sela. Kad jedno Krusevo, jedno od vecih sela u mostarskoj opcini, deset km od samog grada dobilo prikljucak na vodovod tek prije dvije godine o cemu da pricamo. Dalje par sela u mostarskoj opcini bez asfalta, kao Zovnica, 7km od Mostara.
Ne usudim se ni pomisliti kako je u nekoj teskoj zabiti u Bosni, ili jos gore u istocnoj Hercegovini.
- uglavnomja
#859 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
ima jedno selo, ima vodovood, ali pola sela nema vode po noci ...
zove se opscina centar
zove se opscina centar
-
prog321
#860 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Navedi ime svog sela ?
Znaci, dobili su vodovod prije par godina i kazes nista se nije promjenilo od Juge ?
Ja ti govorim fakte i samo fakte. Prodji malo istocnije kako ti kazes pa se sam uvjeri.
Znaci, dobili su vodovod prije par godina i kazes nista se nije promjenilo od Juge ?
Ja ti govorim fakte i samo fakte. Prodji malo istocnije kako ti kazes pa se sam uvjeri.
-
prog321
#861 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
fortaleza wrote: . Dalje par sela u mostarskoj opcini bez asfalta, kao Zovnica, 7km od Mostara.
Cuj, nema asfalta u Zovnici, a odrzavaju se trke motorima ?
- fortaleza
#862 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ovo ti je glavni put prema Širokome, uz Žovnicu, samo selo je cestom niza stranu koja nije asfaltirana već obični šljunak, 7 km od Mostara.
A taj vodovod je dobilo najveće selo u mostarskoj općini tek sad. Nazivaš ljude trolovima bez veze, valjda sam znam da ne postoji priključak na vodovod u desecima sela, naravno sama kuća ima provedene instalacije iz bunara, ali bez vodovodne mreže. Selo Ljubotići.
Kočerin, selo od 1200 stanovnika u Širokome, također nema vodovod, o manjim selima da i ne govorim.
A taj vodovod je dobilo najveće selo u mostarskoj općini tek sad. Nazivaš ljude trolovima bez veze, valjda sam znam da ne postoji priključak na vodovod u desecima sela, naravno sama kuća ima provedene instalacije iz bunara, ali bez vodovodne mreže. Selo Ljubotići.
Kočerin, selo od 1200 stanovnika u Širokome, također nema vodovod, o manjim selima da i ne govorim.
-
prog321
#863 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Da li ti zivis u selu Ljubotici ili pises iz dijaspore ?
Evo ovako izgleda mjesna zajednica u LJuboticima.
Da li je ovo asfalt ?

Evo ovako izgleda mjesna zajednica u LJuboticima.
Da li je ovo asfalt ?

- fortaleza
#864 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Niti sam u dijaspori (da bi me pokušao diskreditirati) niti na selu. Ne čitaš, za to selo sam spomenuo vodovodnu mrežu, ne asfalt. Btw. asfalt su financirali mještani, ne nikakva vlada ni lokalna ni županijska ni federalna.
Vodovodna i kanalizacijska mreža nije sređena ni u Mostaru, kamoli na selima, jer malo jača kiša i cijeli grad pliva, bolje ostati u kući.
Imam dojam da bi ti napisao da je bolja infrastruktura u BiH nego u Austriji da situacija zatraži.
Vodovodna i kanalizacijska mreža nije sređena ni u Mostaru, kamoli na selima, jer malo jača kiša i cijeli grad pliva, bolje ostati u kući.
Imam dojam da bi ti napisao da je bolja infrastruktura u BiH nego u Austriji da situacija zatraži.
Last edited by fortaleza on 30/07/2015 10:49, edited 1 time in total.
- petunija
#865 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
uglavnomja wrote:ima jedno selo, ima vodovood, ali pola sela nema vode po noci ...
zove se opscina centar
-
prog321
#866 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa da nema have, ne bi mjestani imali cime financirati.fortaleza wrote:Niti sam u dijaspori (da bi me pokušao diskreditirati) niti na selu. Ne čitaš, za to selo sam spomenuo vodovodnu mrežu, ne asfalt. Btw. asfalt su financirali mještani, ne nikakva vlada ni lokalna ni županijska ni federalna.
Ipak da bolje objasnim. Mislim da se radi o klasicnoj zamjeni teza.
Kada kazem vodovod ne mislim gradsku vodu provedenu u zabiti na vrh planine. Ja govorim o tome da seljani imaju vlastita kupatila i vodu iz bunara i septicku iza kuce. Princip je isti kao u gradskom vodovodu. Voda se prokopa, stave se cijevi i crpi se ta voda za kuhanje, kupanje i kanalizaciju.
Tako je kod mene uradjeno na vikendici i ne vidim razliku od gradskog vodovoda ovdje u Sarajevu.
- fortaleza
#867 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Razumijem, to naravno ima, ali također uz zasluge pojedinaca, ne nikakve vlade ili viših nivoa vlasti.
Kao što sam rekao, selo od 1200 stanovnika u općini Široki tik uz glavnu cestu nema pravu vodovodnu mrežu, je li tu trebala biti?
Ili da ljudi i tu nastave kopati bunare?
Nećemo se još uvjeravati da kuće na selima u Bugarskoj nemaju vlastita kupatila, a mi imamo.
Kao što sam rekao, selo od 1200 stanovnika u općini Široki tik uz glavnu cestu nema pravu vodovodnu mrežu, je li tu trebala biti?
Nećemo se još uvjeravati da kuće na selima u Bugarskoj nemaju vlastita kupatila, a mi imamo.
- madner
#868 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa zapravo jako puno nema, no opet su to uglavnom cigani.
-
das auto
#869 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Bez brige, njima ce se voda ukazati.fortaleza wrote:Razumijem, to naravno ima, ali također uz zasluge pojedinaca, ne nikakve vlade ili viših nivoa vlasti.
Kao što sam rekao, selo od 1200 stanovnikaje li tu trebala biti?u općini Široki tik uz glavnu cestu nema pravu vodovodnu mrežu,
- fortaleza
#870 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne shvaćam tu stalnu potrebu uzdizanja svih segmenata u ovoj državi nekako na silu u usporedbi sa drugim sličnim ili dosta sređenijim okolnim državama, bez gledanja realnog stanja, pa nije BiH samo Sarajevo i to ne cijelo.
Vjerujem da postoje stotine i stotine napuštenih sela koji izgledaju kao Pripijat ili Černobil gdje se nikad nije dogodio povrat niti neće.
Vjerujem da postoje stotine i stotine napuštenih sela koji izgledaju kao Pripijat ili Černobil gdje se nikad nije dogodio povrat niti neće.
I od tih mještana dijaspora isfinancirala jedan dobar dio.prog321 wrote:Pa da nema have, ne bi mjestani imali cime financirati.
- madner
#871 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Naravno, no isto tako ne shvatam potrebu pljuvanja svega, pogotovo kada se nije otislo do drugih zemalja.
Ljudi boluju od misljenja da je tamo negdje sve super, da se ne ceka kod doktora, da je obrazovanje bez mane itd...
No nije, mada ima drzava gdje jeste bolje.
Ljudi boluju od misljenja da je tamo negdje sve super, da se ne ceka kod doktora, da je obrazovanje bez mane itd...
No nije, mada ima drzava gdje jeste bolje.
-
Stihy
#872 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
U posljednjih godinu dana je iz mog blizeg okruženja otišlo 12 ljudi sa fakultetima, certifikatima i svi do jednog bez namjere da se vraćaju.
Govorim o izuzetno obučenim ljudima koji su se iz Sarajeva i pored (uglavnom) sređene stambene situacije, dobrih primanja za BiH uslove...
Govorim o izuzetno obučenim ljudima koji su se iz Sarajeva i pored (uglavnom) sređene stambene situacije, dobrih primanja za BiH uslove...
-
prog321
#873 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
fortaleza wrote:
Iskreno, puno vise naselja bez asfalta i kupatila u kuci ces naci u Bugarskoj i Rumuniji nego u BiH.
Vecina njih su ciganska naselja ali ne svi.
-
prog321
#874 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Stihy wrote:U posljednjih godinu dana je iz mog blizeg okruženja otišlo 12 ljudi sa fakultetima, certifikatima i svi do jednog bez namjere da se vraćaju.
Pa neka idu. Samo bi bosanski univerziteti trebali njima dostaviti racun prije prelaska granice. Za sve to besplatno skolstvo koje se tamo na zapadu broji u basnoslovnim ciframa.
- Thorgerson
#875 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Poredjenja ne stoje.prog321 wrote:Iskreno, puno vise naselja bez asfalta i kupatila u kuci ces naci u Bugarskoj i Rumuniji nego u BiH.fortaleza wrote:
Vecina njih su ciganska naselja ali ne svi.
Rumunija ima gotovo sest puta vise stanovnika nego mi. Bugarska duplo.
Kod nas imas pisljivih 3 i nesto miliona, pa i dan danas hrpa naselja nema kanalizaciju kako treba, puteve itd...
Cak putevi u glavnom gradu su katastrofa, e sad skotnaj kako je u drugim gradovima. Ako cemo govoriti o nekim normalnim standardima za 21 vijek. Jer u tom slucaju pola sarajevskih naselja nema fakticki put. Cim skrenes sa glave dzade, rupcage, udubljenja itd itd.