Stripovi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Vam

#851 Re: Stripovi

Post by Vam »

Kakva ideja... :thumbup:

https://www.europecomics.com/about-us/

"Europe Comics began as an idea of Franco-Belgian comics agent Mediatoon Licensing in 2015. Three years (and a lot of work) later, it evolved into a 13-partner pan-European alliance, supported by the European Commission and held together by the desire to spread the European graphic novel heritage around the world..."

A pokrivaju strip stvaralastvo iz Turske, Francuske, Belgije, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Srbije, Spanije, Grcke, Njemacke i Poljske.

Nego sta to nude, mnogo kul stvari...

https://www.europecomics.com/catalog/
Praetorious

#852 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Obožavam izdanja Europe Comics-a, imaju odličnih stvari. Vidim da najavljuju Vesper #2, taman divno. Iako mi se prvi broj nije dopao, uglavnom radi PAZI SPOILER
Spoiler
Show
odsijecanja jezika onoj curi
, pogledaću šta donosi druga sveska, pa ako me ne razočara (pretjerano) onda bih mogao uzeti u radi taj serijal.
Inače je većina ovih izdanja tokom godina već prevedena i okačena na forume, od strane brojnih obrađivača, pa je sve to na raspolaganju za čitanje svima koji žele. Cijena? Sitnica: klik mišonjom za preuzimanje sadržaja sa hostera :D

EDIT
Evo maksuz ponovo pročitah Vesper #1 i sad mi se puno više dopao. Ako ga niko nije odradio, mogao bih ga staviti u svoj raspored rada... koji je ionako prebukiran. Još 4 sveske Krvi Samuraja-timski rad, moj dio je prelom, knjiga koju trenutno radim, knjiga čiji sken tek čekam... ne mogu stići sve što bih želio ni da se kloniram :D
Vam

#853 Re: Stripovi

Post by Vam »

Jedan post za @Praetoriousa :)

Medju najljepsim crtezima u stripu su sigurno radovi ovog covjeka...

Jose Pepe Gonzalez

Image
Image
Image
nles

#854 Re: Stripovi

Post by nles »

Kupujmo domace... :mrgreen:

Image
Vam

#855 Re: Stripovi

Post by Vam »

nles wrote: 17/10/2022 13:30 Kupujmo domace... :mrgreen:

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Najbolji strip svih vremena, Igor Kordej se sa ovim stripom predstavio jednom prilikom Hugu Prattu, koji mu je da savjet da se obrati francuzima i tako je poceo svoju karijeru svjetskog strip umjetnika (u kratkim crtama, iz intervjua sa Kordejom, vjerovatno nisam bas tok dogadjaja u potpunosti tacno upamtio, ali u sustini se tako desilo koliko se sjecam). Igor je bio odusevljen istoimenom knjigom Vladimira Kolina, koju je iznova i iznova citao i odlucio napraviti ovaj strip kao veoma mlad za koji sam kaze da je jedna fina pricica za mlade citaoce, medjutim ja ne bih rekao da je bas samo jedna pricica. Legenda o Vamu, ljubavi, borbi sa bogovima i nastanku covjecanstva je prica koja se ne ispusta iz ruku. Strip objavljen na nasem u Stripoteci, u crno bijelom izdanju i u dijelovima, kako to obicno Stripoteka radi, je bio strip koji kad sam citao nisam mogao da vjerujem da nesto ovako dobro postoji. Da budem iskren, prvih par dijelova je samo savrsenstvo, dijelovi zavrsetka price jesu malo takvi da "prate" nivo uzbudljivosti price prvih dijelova, ali ne umanjuju kvalitet stripa. Fibra je mnogo godina kasnije, mozda cak 20, objavila kompletan strip Vam, u boji sa novim radovima Kordeja koji ih je uradio da upotpuni strip kao jedan album. Veoma lijepo izdanje, mada ona prva epizoda u crno bijeloj verziji u Stripoteci je za nagrade...

Aspapur Ormag ruk u Vam! :)

Image

Ovako pocinje, odmah zestoko, legendarno... predobro...

Image

Stil kojim Igor radi, nema se tu sta dodati

Image

Kako predstavlja pokrete kroz slicice, generalno u svim svojim stripovima, jednostavno vidis akciju...

Image

Preporucujem svakome ovaj strip, cak i ako niste ljubitelji stripa, ovo je rad koji je sigurno vrijedan za imati.
nles

#856 Re: Stripovi

Post by nles »

Ja sam kao klinac u skolskoj biblioteci "naletio" na "Legende Vamove zemlje" i bio fasciniran. Kolin je stvori citav jedan univezum, kompletno razlicit od svih dotadasnjih fantasy/sf svjetova.
Desetak godina kasnije, krajem osamdesetih, citao sam Kordejev strip (Stripoteka, ako se ne varam)... nema dalje - da se posluzim tom kolokvijalnom uzrecicom koju u BiH tako rado rabe.
Inace, Jugoslavija je kratko prije nestanka (89-91), i pored svih politickih teskoca, jos jednom zasjala posebno jako. I ranije je prednjacila ispred zemalja istocnog bloka po mnogo cemu (muzika, strip, putovanja, roba na trzistu), ali tih zadnjih godina je sve to bilo "na kvadrat". Konkretno za strip, pocele su sa radom prve privatne izdavacke kuce, zaboravio sam imena, ali je tu bilo sjajnih stvari, kako od domacih tako i od stranih autora.
Vam

#857 Re: Stripovi

Post by Vam »

Da, kad sam prvi put citao Vama u stripoteci odmah sam zelio skupiti sve brojeve u kojima su nastavci da kompletiram strip, mada radi se o starim brojevima i uspio sam prvih par epizoda spojiti. Nakon fibrinog iszdanja sam konacno imao kompletnu pricu.
Kolinovu knjigu tek zelim da kupim i to ce biti poslastica za sebe :)
Vam

#858 Re: Stripovi

Post by Vam »

O Vamu iz pera samog Kordeja

Image

Neke njegove ilustracije podsjecaju na Paradise Lost koji je radio Gustave Dore

Image
Image

Nisam bolje mogao uslikati ove stranice... nisam bas spretan :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#859 Re: Stripovi

Post by pici »

Ja sam bio fan stripoteke i imao stotine brojeva u fasciklama, vise se i ne sjecam kome sam posudio i nije mi vratio.Pratio sam mnoge strip junake, nemam nekog posebnog lika i autora tako da mi je to izmjesano.Sad imam na HDD hiljade brojeva skinutih, pa nekad pogledam.
Praetorious

#860 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Vam wrote: 17/10/2022 12:41 Jedan post za @Praetoriousa :)

Medju najljepsim crtezima u stripu su sigurno radovi ovog covjeka...
E fala, svaka ti dala... vode iz bokala :D
Crteži su mu detaljni i vrlo oku ugodni, stručnjak svoga posla. Još kad se uzme u obzir da zaista "padam" na Vampirellu... uh! Milina :-D
Sve iz prethodnih par postova su primjeri odličnih stripova. Drago mi je da je taj medij još živ, tačnije, da je preživio svo masakriranje kojem je bio izložen (strip? ma to je za djecu, pusti to...)
Vam

#861 Re: Stripovi

Post by Vam »

Flash! aaaaaaAAAAAAA! :)

Flash Gordon

Image

Vam

#862 Re: Stripovi

Post by Vam »

Izjelice sa zadnjih strana Politikinog Zabavnika :)

Garfild, iduce godine puni 45 godina i Hogar Strasni, iduce godine 50 godina...

Image
Image
Praetorious

#863 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Flash Gordon me uvijek podsjeti na strip Cosmo, kad tip na komparaciju da je k'o FG kaže: "Ma pusti tu Flašu Bordoa (...)". A taj strip sam vidio nekad davno, sad sam našao da je objavljivan u Strip Zabavniku. Kao autor se navodi John Milton, a tek kasnije i Radić Mijatović. Ne mogu pronaći info da li je riječ o istoj osobi pod pseudonimom, ali postoji velika mogućnost za to, jer je to bilo vrlo popularno u bišoj nam Yugi. Inače je strip lagana parodija na Sci-Fi serijale, sa Njim (mislim da se on zvao Cosmo), Njom, Djetetom i Robotom. Malo humora, ništa ozbiljno, ali ni ništa duboko. Nije ostavio veći utisak na mene, osim spomenute Flaše Bordoa :D
Vam

#864 Re: Stripovi

Post by Vam »

Ja do malo prije nisam znao da postoji neka nova verzija Gordona... :D

Image
Praetorious

#865 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Ovo sam pronašao o dobrom starom Flash! Oooo na jednom sajtu:

Image Image Image Image
Flash Gordon #1 – 8 + Extra (2014)
Flash Gordon – Zeitgeist (2013)
Flash Gordon #1 – 2 (1995)
Flash Gordon – Kings Cross (TPB) (2017)
Last edited by Praetorious on 19/10/2022 12:49, edited 1 time in total.
Praetorious

#866 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

...kao i ovo:

Image Image Image Image
Flash Gordon Omnibus Vol. 1 – The Man From Earth (2015)
Kings Watch Vol. 1 – Flash Gordon, The Phantom, Mandrake the Magician (2014)
Flash Gordon #1 – 9 (1988)
Al Williamson’s Flash Gordon – A Lifelong Vision of the Heroic (2009)

"Gordon is alive?!"
Vam

#867 Re: Stripovi

Post by Vam »

Meni su ovi svi iza 2000. god novi :lol:
Mada nisam metuzalem, samo Flash mi je ostao u sjecanju kao crno-bijeli strip...
Praetorious

#868 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Da da da, onaj "klasični" Gordon. Dobro ga se sjećam :-D

Image
Image

Ovo novo ništa ne čitam. Ne čitam ni novog Zagora, ni Flash Gordona ni bilo koga starog dobrog strip junaka uskrslog na silu, pod magijom hiperprodukcije i zarade bez prevelike kvalitete priča. Ono što sam čitao 70-tih i 80-tih ostaje u memoriji u originalu. Ti crno-bijeli stripovi su nas odgajali, kolor edicije su bile VAUUUU!!! Pa masni papir, pa polutvrde korice, pa... omanji tiraži, stripovi koji izlaze u nastavcima i nema šanse da ih sve prikupiš i kompletiraš priču... Bah! Zato su bile popularne sve edicije u CB tehnici, cijnom pristupačne i štampane u velikim tiražima pa nije bilo velike mogućnosti da ti strip promakne na ionako prepunim trafikama.
Eh... dobra stara vremena... kad sam bio mlad... I da parafraziram Najstarijeg-Od-Svih:
...i kažem ja Gutenbergu, Čuj Guti, ja sam suviše star da se prihvatim štamapanja stripova, ali poslušaj moj savjet... :D
Vam

#869 Re: Stripovi

Post by Vam »

Jos jedan "iz naftalina" sa svojim sve modernijim "satom" :)

Dick Tracy

Image
Image
Image
Vam

#870 Re: Stripovi

Post by Vam »

Otimam od siromasnih i dajem bogatim!

Superhik

Image
Vam

#871 Re: Stripovi

Post by Vam »

pici wrote: 17/10/2022 17:30 Ja sam bio fan stripoteke i imao stotine brojeva u fasciklama, vise se i ne sjecam kome sam posudio i nije mi vratio.Pratio sam mnoge strip junake, nemam nekog posebnog lika i autora tako da mi je to izmjesano.Sad imam na HDD hiljade brojeva skinutih, pa nekad pogledam.
Da li imas neki link gdje se mogu naci Stripoteke?
Praetorious

#872 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Vam wrote: 22/10/2022 16:44Da li imas neki link gdje se mogu naci Stripoteke?
Imaš ih sve na stripzona . com. K vragu, tamo ima sve što je bivša nam Yuga publikovala, bukvalno SVE edicije.
Vam

#873 Re: Stripovi

Post by Vam »

Praetorious wrote: 22/10/2022 17:36
Vam wrote: 22/10/2022 16:44Da li imas neki link gdje se mogu naci Stripoteke?
Imaš ih sve na stripzona . com. K vragu, tamo ima sve što je bivša nam Yuga publikovala, bukvalno SVE edicije.
SVE? JUDO PLESACU! :) Hvala :thumbup:
Praetorious

#874 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Ma da, samo otiđi tamo i reci da te poslao onaj stripadžija Praetorious, da pazariš šta treba da pazariš :D
Vam

#875 Re: Stripovi

Post by Vam »

Praetorious wrote: 22/10/2022 17:55 Ma da, samo otiđi tamo i reci da te poslao onaj stripadžija Praetorious, da pazariš šta treba da pazariš :D
Odlicno, nadam se da je cijena sitnica... :)
Post Reply