Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
hrastov žižak

#851 Re: Vjerovati naspram znati

Post by hrastov žižak »

poređenje indoktrinacije koja počinje od najranijeg djetinjstva i proteže se preko čitavog društva na jednoj strani, sa slobodnim izborom odrasle jedinke na drugoj je u najmanju ruku urnebesno.
pussysmoke

#852 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 23:46, edited 1 time in total.
dustaban

#853 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:
dustaban wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Počeli ste se glupirati sa ovim slikama...
Nisu glupe, ljubicico moja...

Pitanje je veoma jednostavno: koliko vjernika je svoju religiju sami odabrali ?!

Pazi, ne velim da ih nema, ali pitam - koliki je to dio u ukupnom broju?
Roditelje, nadam se da cemo se makar oko toga sloziti, nismo birali. Nismo uticali ni na njihovo vaspitanje nas samih. Vjera nam je dosla uglavnom preko njih i, sve u svemu, ne vidim ja tu neku slicnost izmedju izbora vjere i izbora ateizma.

Odrastanje u "objektivnim" okolnostima, dakle u okolnostima nenametanja do momenta sticanja samosvjesti... bi bio onaj hipoteticki idealan proces odrastanja i odabir religije iz takvog stanja bi se tek tad mogao smatrati izborom.

S toga se mora smatrati potpunim idiotlukom svako ponasanje sa pozicije "prave vjere", jer se tu radi o argumentiranoj odbrani slucajne stecevine i njeno podvodjenje u kategoriju licnog izbora!
Idiotlukom se jednako moze nazvati odbrana ateizma na isti nacin, ali ipak mora se primjetiti sustinska razlika izmedju stanja ateizma i religijskog stanja. A to cu najbolje zavrsiti briljantnom parafrazom nekog forumasa - neskupljanje markica se ne moze nazvati hobijem!

U međuvremenu dok mi odgovoriš evo ja ću ti reći da su svi odabrali.A evo i kako: znači odgajan si u nekoj od religija, ok, nasljedno, ok, spoznavao tu religiju-upoznavao, ili ne, ok, u jednom momentu si odrastao, spoznao određene životne vrijednosti i počinješ da se opredjeljuješ... kažeš ne?Pa ti si primjer da to tako ide.A oni koji su ostali u religiji u kojoj su odgajani, ostali su samo zato što im se tu sviđa, a oni kojima se nije sviđala, promijenili su je ili promijenili su je u stav-ateizam.
Reći ćeš nije, ma jeste.Jer imaš ti muslimana koji su muslimani ali samo po imenu, a eto vode se da pripadaju religiji Islam, ali oni od toga imaju samo ime.I to je njihovo opredjeljenje:ne žele ni u jednu religiju, da žele odabrali bi je,a ne sviđa im se ni ateizam jer ipak vjeruju, misle da vjeruju,tj.osjećaju da vjeruju.Svako je opredjeljen, ko god je razuman, i punoljetan.
Ma sta ti imam odgovarati kad mi neces vjerovati. Odrastao sam u situaciji potpune slobode izbora, majka vjernica, otac normalan ( :mrgreen: ). Ja naravno kad sam dosao do svoje pameti ostao sam slobodan umjetnik, ali veoma korektan prema svima i prema svemu drugom i drugacijem. Majku sam tjerao u crkvu a oca u partiju!
Ja, ako me pratis, zagovaram ne toliko ideju bezbostva, vec naprotiv ideju univerzalne duhovnosti baziranoj na APSOLUTNOM MORALU. Tu se sasvim lijepo uklapa i ideja Boga, kreatora univerzuma, dakle Boga koji po svojoj definiciji predstavlja nesto UNIVERZALNO.
A sto su Religije? Sve suprotno! Umjesto da budu put ka jedinstvu one ljude razdvajaju i zamucuju im cinjenicu da je jedino ispravna religija ona koja je zajednicka svima.
E kad bi smo mi imali samo dilemu ateizam - (jedna) religija, ja bih stao na stranu te jedne religije.

A kako toga nema i kako je meni ideja jedinstva bliza i draze od svega ostalog, ja ostajem na strani onoga sto je univerzalno.
A to je ateizam, ne religija!
S4mpion

#854 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

hrastov žižak wrote:poređenje indoktrinacije koja počinje od najranijeg djetinjstva i proteže se preko čitavog društva na jednoj strani, sa slobodnim izborom odrasle jedinke na drugoj je u najmanju ruku urnebesno.
Cijeli odgoj je indoktrinacija, sa ili bez religije, sve je indoktrinacija, kad čovjek odraste, tada bira.
NIN

#855 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

S4mpion wrote:
hrastov žižak wrote:poređenje indoktrinacije koja počinje od najranijeg djetinjstva i proteže se preko čitavog društva na jednoj strani, sa slobodnim izborom odrasle jedinke na drugoj je u najmanju ruku urnebesno.
Cijeli odgoj je indoktrinacija, sa ili bez religije, sve je indoktrinacija, kad čovjek odraste, tada bira.
Opet privid, zavaravanje.
pussysmoke

#856 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 23:45, edited 1 time in total.
S4mpion

#857 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

NIN wrote:
S4mpion wrote:
Indoktrinacija ili izbor?
Towelie

#858 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Towelie »

pussysmoke wrote:Davno sam ja rekao da je skoro svakom vjerniku po rođenju religija nametnuta, ali je zanimljivo što niti jedan nije odgovorio da mu ne smeta ta činjenica zato što svoju (pa čak i nametnutu) religiju smatra jedinom koja je istinita. Ljudi se samo brane negirajući činjenice, što nema smisla.
Ako je religija nametnuta mestom rodjenja kako to da se svakodnevno ljudi konvertuju iz religije u religiju, ili napustaju religiju i postaju ateisti ili agnostici?
Bafakkar

#859 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bafakkar »

Ateisti se nonstop ibrete kako vjernici mogu ovo ili ono... a da se hoce makar malo udaljiti od svojih predrasuda.

ali eto, konstatna potreba za afirmacijom svojih stavova govori nesto - i to nesto dobro :mrgreen: :thumbup:
pussysmoke

#860 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

.
pussysmoke

#861 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

.
dustaban

#862 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

Bafakkar wrote:Ateisti se nonstop ibrete kako vjernici mogu ovo ili ono... a da se hoce makar malo udaljiti od svojih predrasuda.
ali eto, konstatna potreba za afirmacijom svojih stavova govori nesto - i to nesto dobro :mrgreen: :thumbup:
Samo ucesce vjernika na temi "vjerovati naspram znati"... govori nesto - i to nesto jako dobro!

:mrgreen: :wink:
pussysmoke

#863 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

.
Towelie

#864 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Towelie »

Code: Select all

Nije baš svakodnevno, a još manje iz religije u religiju. Mislim da je više u pitanju religija/ateizam ili religija/agnosticizam. Ali ako ja griješim, a ti si u pravu, onda je interesantno to da ljudi ipak u određenom broju odbacuju ono što im je nametnuto od strane roditelja, društva, mjesta rođenja...
Konvertuju se ljudi, veruj mi. Nacin nije bitan jer sama cinjenica da ljudi ili promene religiju ili je napuste govori da oni koje zele da razmisljaju i istrazuju mogu da izaberu ono za sta misle da je ispravno, bez da to bude nasledjeno od roditelja.
Samo ucesce vjernika na temi "vjerovati naspram znati"... govori nesto - i to nesto jako dobro!
A sta to govori, ziv bio? Prosvetli nas.
dustaban

#865 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

Towelie wrote:
dustaban wrote:Samo ucesce vjernika na temi "vjerovati naspram znati"... govori nesto - i to nesto jako dobro!
A sta to govori, ziv bio? Prosvetli nas.
Pa de zakljuci sam ziv bio. Vjera i znanje, kako to naslov teme fino kaze, ne mogu zajedno.
Ipak, ti koji vjerujes imas neku mazohisticku potrebu da te trehamo mi koji znamo!

:mrgreen:
Towelie

#866 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Towelie »

Pa de zakljuci sam ziv bio. Vjera i znanje, kako to naslov teme fino kaze, ne mogu zajedno.

Vera i znanje ne mogu zajedno zato sto naslov teme tako kaze?! :lol:
Ipak, ti koji vjerujes imas neku mazohisticku potrebu da te trehamo mi koji znamo!
Nemam ja nikakvu potrebu u vezi vas "koji znate". Na kraju krajeva lekum dinukum velijedin - vama vasa (ne)vjera, meni moja.
NIN

#867 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

S4mpion wrote:
NIN wrote:
S4mpion wrote:
Indoktrinacija ili izbor?
Pa eto, razmisli malo da li netom formirane licnosti u podsaharskoj Africi biraju svoju vjeru i plemenske religijske obicaje. Isto tako, da li stotine miliona Pakistanaca bira islam kao svoju zvijezdu vodilju, Eskimi svoje paganske obicaje, Poljaci katolicizam, Grci pravoslavlje, Izraelci judaizam, Perzijci siizam, itd.

Mislim, pricati o nekom izboru je u najmanju ruku ignorantnost i ridikulizam!
nasa

#868 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nasa »

Nekakav izbor jeste, ne uvijek, ali ne vidim razliku izmedju vjernika i ateista u smislu izbora, koliko god je izbor vjere uslovljen razlicitim utjecajima jednako je i nevjera...
Nije uopce ali uopce istina da je pravilo da izostanak vjere u Boga mora biti uslovljen nekim procesom razmisljanja i konacnim izborom, jednako kao i vjera, on moze biti promisljen izbor ali i samo posljedica niza okolnosti.
Towelie

#869 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Towelie »

Mislim, pricati o nekom izboru je u najmanju ruku ignorantnost i ridikulizam!
Conversion & deconversion statistics

USA

The UoC study found that in the USA there had been a slight increase in belief, with a gap between conversions and deconversions of +1.4%. This goes against other studies, for example, a Pew Forum study found 11% of people have left their religion at some time in their lives and only 4% have moved from unbelief to belief, a ‘gap’ of -7%.

Europe

The UoC study found that in 15 out of 23 European countries the percentage of the population who have stopped believing in God at some time in their life typically exceeded the percentage of population who have started believing by about 5-10% of the total population. Some examples of the gap: Netherlands -14%, Spain -12.4%, France -11.3%, Norway -11%, Great Britain -10.1%, Sweden -5.5%.

In the remaining 8 European countries, conversions to belief in God were greater than to non-belief. Some examples: Russia +16%, Latvia +11.9%, Slovenia +8.5%, Portugal +0.6%.

Australia and New Zealand

UoC gives deconversion-conversion rates of -12% for Australia and -4% for New Zealand. This Australian figure is more or less confirmed by data in Wikipedia and a recent survey by McCrindle Research, which showed 29% of Australians had stopped being religious and only 4% had taken up belief, a massive gap of -25%. The research shows again that disbelief tends to be a result of bad behaviour by christians rather than a questions of truth.

The rest of the world

The UoC figures are sparse for the rest of the world, but show small variations from more conversions in Israel (+2.6%) and Philippines (+0.8%) to more deconversions in Japan (-1.5%).

Eto, ljudi se konvertuju i dekonvertuju sirom planete i to u pozamasnim brojkama, sasvim suprotno teoriji o iluziji imanja izbora. :)
dustaban

#870 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

O ne, zar opet...

Kad neko kaze da je vjernik, odmah slijedi pitanje - koje vjere?
Kad neko kaze da je nevjernik, nema pitanja - koje nevjere?!
NIN

#871 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

nasa wrote:Nekakav izbor jeste, ne uvijek, ali ne vidim razliku izmedju vjernika i ateista u smislu izbora, koliko god je izbor vjere uslovljen razlicitim utjecajima jednako je i nevjera...
Nije uopce ali uopce istina da je pravilo da izostanak vjere u Boga mora biti uslovljen nekim procesom razmisljanja i konacnim izborom, jednako kao i vjera, on moze biti promisljen izbor ali i samo posljedica niza okolnosti.
Ovdje cemo izuzeti ateizam.

Kazes, nekakav izbor jeste? Objasni onda ove milijarde vjernika koji su koncentrisani na odredjenom geografskom i administrativnom prostoru, kao i njihovo porijeklo, tj. kontinuitet zivljenja njihovih predaka upravo na tom istom prostoru?
NIN

#872 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

Towelie wrote:Eto, ljudi se konvertuju i dekonvertuju sirom planete i to u pozamasnim brojkama, sasvim suprotno teoriji o iluziji imanja izbora. :)
Ne sporim da toga ima, ali ako obratis paznju na procente vidjet ces da sam sebe demantujes. Izuzeci potvrdjuju pravilo!
Towelie

#873 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Towelie »

NIN wrote:
Towelie wrote:Eto, ljudi se konvertuju i dekonvertuju sirom planete i to u pozamasnim brojkama, sasvim suprotno teoriji o iluziji imanja izbora. :)
Ne sporim da toga ima, ali ako obratis paznju na procente vidjet ces da sam sebe demantujes. Izuzeci potvrdjuju pravilo!
Ja nikako ni ne ocekujem da se svi ljudi konvertuju na Islam, niti na bilo koju religiju zbog tipicne ljudske indolentnosti prema istrazivanju drugog i drugacijeg. Biti musliman je pocast (sada ce uslediti pitanja zasto je to veca pocast od budizma, hriscanstva..ali ja gledam iz ugla muslimana) koju Allah swt daje onome kome On hoce. Nikada nece svi ljudi biti vernici, cak ce vecina pripadati nevernickom taboru i to je tako danas, i tako je bilo oduvek.
"A većina ljudi, ma koliko ti želio, neće biti vjernici" (12:103)
Ova manjina koja se konvertira moze sebe smatrati pocastvovanim.
Last edited by Towelie on 14/08/2014 20:52, edited 1 time in total.
nasa

#874 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nasa »

Vjerski ja to prihvatam kao predodredjenje i ne vidim ga problematicnim u smislu licne odgovornosti jer bez obzira sto neko rodjen u odredjenoj zemlji nosi karakteristike naroda s kojim dijeli zivotni prostor on ipak posjeduje individualne karakteristike koje i hoce biti predmetom Suda.
Znaci tu imamo razlicitih varijacija i shvatanju odredjene religije, konkretno kada govorimo o islamu to su pravci, zatim praksa odredjenih pitanja, te sve one karakterne osobine i stavovi koji nas cini razlicitim.

Mogli bi cak zakljuciti da uprkos svemu onom sto imamo zajednicko razlike postanu najbitnije.

Bez religije, opet izbor vjere i ne samo taj, vidim uslovljenim razlicitim utjecajima ali ne presudnim na licnom nivou odnosno kako, koliko, na koji nacin cemo mi isti dozivjeti i dalje zivjeti.

Meni licno to pitanje nije toliko bitno u smislu argumentiranja za i protiv Boga jer to su cinjenice ...ne biramo mjesto rodjenja, vrijeme,porodicu...ovako slucajnost, vjerski predodredjenje...
statixx

#875 Re: Vjerovati naspram znati

Post by statixx »

Towelie wrote:
NIN wrote:
Ja nikako ni ne ocekujem da se svi ljudi konvertuju na Islam, niti na bilo koju religiju zbog tipicne ljudske indolentnosti prema istrazivanju drugog i drugacijeg. Biti musliman je pocast (sada ce uslediti pitanja zasto je to veca pocast od budizma, hriscanstva..ali ja gledam iz ugla muslimana) koju Allah swt daje onome kome On hoce. Nikada nece svi ljudi biti vernici, cak ce vecina pripadati nevernickom taboru i to je tako danas, i tako je bilo oduvek.
"A većina ljudi, ma koliko ti želio, neće biti vjernici" (12:103)
Ova manjina koja se konvertira moze sebe smatrati pocastvovanim.
Kazes kako su ljudi indolentni prema istrazivanju drugih kultura, a istovremeno gledas na stvari iz ugla muslimana. Pa zasto ocekujes onda od njih da izadju iz okvira svoje religije.
Post Reply