ja sam sipo ateef pa me jedva pustise,sva im se ona hala zadimila,otvarali vrata na ovoj hladnoci...kaze nemoj nam vise dolazitsime_cipol wrote: ↑09/01/2020 21:31 Utice gorivo dobro. A kod nas je govno od goriva.
Nego svi na Hifu, gorivo Euro6, malo atf u rezervoar, dobro ga ugrijati i na TP.![]()
DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#851 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#852 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
To je do njih, nije do tebebitanga_sa_otesa wrote: ↑09/01/2020 21:36ja sam sipo ateef pa me jedva pustise,sva im se ona hala zadimila,otvarali vrata na ovoj hladnoci...kaze nemoj nam vise dolazitsime_cipol wrote: ↑09/01/2020 21:31 Utice gorivo dobro. A kod nas je govno od goriva.
Nego svi na Hifu, gorivo Euro6, malo atf u rezervoar, dobro ga ugrijati i na TP.![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
#853 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
oticu iduce godine na foru,mozda me zaborave
- sime_cipol
#854 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Udarit ce pecat odmah na kapiji, da ne ulazis ili ce nekoga poslati tebi na adresu
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#855 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Takoe, podapisujjem...mayab wrote: ↑09/01/2020 21:29 U ovoj kriminalnoj korumpiranoj drzavi ja sve ovo uzimam sa velikom rezervom, jer,
imamo mi dosta mnogih drugih zakona,u raznoraznim drugim i sličnim oblastima, pa se ne poštuju ni u tragovima!![]()
![]()
![]()
Štaš više kad se ne poštuju i ne provode odluke Ustavnog suda BiH ...... evo ti danas, friško dodika i njegovih vampira, i šta će biti !?!?!
- amar1994
#856 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Zar nisu sakrili pecat?sime_cipol wrote: ↑09/01/2020 21:49Udarit ce pecat odmah na kapiji, da ne ulazis ili ce nekoga poslati tebi na adresu![]()
- Optimist
#857 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
bitanga_sa_otesa wrote: ↑09/01/2020 21:36 ja sam sipo ateef pa me jedva pustise,sva im se ona hala zadimila,otvarali vrata na ovoj hladnoci...kaze nemoj nam vise dolazit![]()
-
UmaX
#858 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
trebo si im rec fala vibitanga_sa_otesa wrote: ↑09/01/2020 21:36ja sam sipo ateef pa me jedva pustise,sva im se ona hala zadimila,otvarali vrata na ovoj hladnoci...kaze nemoj nam vise dolazitsime_cipol wrote: ↑09/01/2020 21:31 Utice gorivo dobro. A kod nas je govno od goriva.
![]()
jel makar oĆistilo dizne?
- bitanga_sa_otesa
- problemnatravunu
#860 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Znači, došao je i taj dan!Travnički Noćni Šetač wrote: ↑09/01/2020 21:09https://www.klix.ba/auto/eko-test-elimi ... /200109033Eko test eliminatoran od 1. januara: Problem za sve koji su uklonili katalizatore ili dpf?
Samo me zanima kako će se to provoditi u praksi , ako se to ostavi na odluku "majstoru" koji obavlja TP, mrka kapa , za "joju" će to sve prolaziti!
Jedinu mogućnost vidim da se podaci kod eko testa automatski učitavaju na neki zajednički server i aplikacija daje ovjeru na izvjestaju sa PROŠAO ili NIJE PROŠAO , i to je Tito , i ako je ovo drugo , nema produženja registracije!
I šta onda, koji je rok da se to popravi, i ponovo izađe na TP ???
Plaća li se opet eko test ?
Biće tu svega , ako ovo počne da radi!
Sa druge strane, ko će nekome zabraniti da i dalje vozi auto, bez registracije , ne znam koliko je administarcija ažurna da zahtjeva vraćanje reg.tablica ako auto nije produžio registraciju?
Eto pune ruke posla i za policiju!
Ipak, vrlo sam skeptičan, puno je lopovluka , nepoštenja i nebrige za bilo što u ovoj državi, da bi to tek tako išlo i bilo efikasno!
- Travnički Noćni Šetač
- sime_cipol
#862 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Goran je poentirao, dici ce se seljacka buna, a posto je vjerovatno min 50% auta neispravno i drzava bi ostala bez velike količine novca.
Milion auta, 500k neispravnih.
200 KM minus po autu je 100 miliona KM minus u budzet, minimum. Gdje je minus kroz gorivo, PDV...
Sigurno ce se naci "solomonsko" rjesenje na zadovoljstvo sviju..
Treba uvesti porezne razrede zavisno od EURO kategorije, destimulirati voznju starih auta.
Imas EURO1 ide, bubam, 500 KM poreza godisnje.
EURO2 400 KM,
EURO3 300 KM...
200 KM minus po autu je 100 miliona KM minus u budzet, minimum. Gdje je minus kroz gorivo, PDV...
Sigurno ce se naci "solomonsko" rjesenje na zadovoljstvo sviju..
Treba uvesti porezne razrede zavisno od EURO kategorije, destimulirati voznju starih auta.
EURO2 400 KM,
EURO3 300 KM...
Last edited by sime_cipol on 09/01/2020 23:26, edited 1 time in total.
-
UmaX
#863 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
vazno samo da ne trokira poyyyyyyyyybitanga_sa_otesa wrote: ↑09/01/2020 22:55reko sam im zdrao,a jest oćistilo ,ko rukom odneseno,vise ne petira,sad sestira![]()
-
Sa_u_srcu
#864 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Cuj ko ce zabraniti nekom da vozi bez registracije, pa dobro jesmo odron ali nismo bas toliki...
- problemnatravunu
#865 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
DA, koliko god to bilo bolno, ali treba totalno preokrenuti sistem godisnjeg oporezivanja automobila,sime_cipol wrote: ↑09/01/2020 23:22 Goran je poentirao, dici ce se seljacka buna, a posto je vjerovatno min 50% auta neispravno i drzava bi ostala bez velike količine novca.
Sigurno ce se naci "solomonsko" rjesenje na zadovoljstvo sviju..![]()
EURO2 400 KM,
EURO3 300 KM...
da podsjetim, trenutno su favorizirani auti stariji od 7 godina ,
oni plaćaju samo 50 KM bez obzira na snagu ili zapreminu motora ili eko klasu!
A ovi do 7 godina od 80 do 250 KM, zavisno od zapremine motora , dakle niko ne obraća pažnju to koliko koji automobil zagađuje...
-
Sa_u_srcu
#866 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Bice ovo cirkus ako pocnu ovo primjenjivati...pola bar auta nece proci tehnicki, sto je i dobro ionako nas ima previse, bice manje guzve a i smoga...
-
preludezalude
#867 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Taj porez koji ti spominjes i nema nikakve veze za zagadjenjem. To kako ti predlazes izmjenu tog poreza bi ispalo da bi neko sa autom od vrijednosti 1000KM placao porez od 500KM a neko sa autom od vrijednosti 100 000KM platio porez 50KM.problemnatravunu wrote: ↑09/01/2020 23:38DA, koliko god to bilo bolno, ali treba totalno preokrenuti sistem godisnjeg oporezivanja automobila,sime_cipol wrote: ↑09/01/2020 23:22 Goran je poentirao, dici ce se seljacka buna, a posto je vjerovatno min 50% auta neispravno i drzava bi ostala bez velike količine novca.
EURO2 400 KM,
EURO3 300 KM...
da podsjetim, trenutno su favorizirani auti stariji od 7 godina ,
oni plaćaju samo 50 KM bez obzira na snagu ili zapreminu motora ili eko klasu!
A ovi do 7 godina od 80 do 250 KM, zavisno od zapremine motora , dakle niko ne obraća pažnju to koliko koji automobil zagađuje...
Porez na euro normu bi bilo nesto drugo. Ali misljenja sam da bi i samo aktivan rad stanica za tehnicki pregled bio dovoljan da se stanje drasticno popravi. To sto smo sirotinjska zemlja gdje narod nema para za odrzavanje auta ili jednostavno odrzavanje auta je nebitna stavka u zivotu je drugi par opanaka, ali "bitanga" je u pravu...auto nije za fukaru.
- bitanga_sa_otesa
-
r_faruk
-
tempuser
#870 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Da se nasa drzava pita ovo nikad ne bi doslo nared da se ozakoni, medjutim ovo je nametnula Europa tako da ove nase majmune niko ne pita za manje para u budzetu. Zbog toga sam ja, svaki put kad procitam da savjetuju skidanje DPF-a, cata, blokirange EGR-a itd, najavljivao da je pitanje dana kad ce eko test postati eliminatoran i da ce biti skuplja pita neg tepsija da ako se bude to moralo sve vracati nazad. Ne treba biti puno pametan, treba samo pratiti sta se desavalo u HR, atestacija plina, izduvni gasovi, sljedece je upisivanje dimenzije guma da ne bude divljih dimenzija, obavezni atesti za dodatnu opremu tipa spojleri, pragovi itd itd (koja mora biti homologirana).sime_cipol wrote: ↑09/01/2020 23:22 Goran je poentirao, dici ce se seljacka buna, a posto je vjerovatno min 50% auta neispravno i drzava bi ostala bez velike količine novca.
EURO2 400 KM,
EURO3 300 KM...
Ono sto drzava moze uraditi je isto ono sto radi i danas, da zbog kupovine socijalnog mira tolesire nepostivanje zakona STP-ova. Da STP-ovi rade posao kako ih zakon obavezuje eko test bi bio najmanja briga jer bi zbog tehnicke neispravnosti broj vozila, broj nesreca zbog neipsravnosti, guzve i zagadjenje bi bili min za 1/3 manji nego danas!
Druga stvar koju drzava radi je odrzavanje dampinskih cijena osiguranja i ekspoatacije vozila. Nerealno je da u drzavi od 3,5 mil stanovnika od kojih je 500k nezaposlenih i u kojoj je prosjecna plata 930 KM imamo milion reg. vozila!
-
530i
#871 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Očito je već broj ljudi ovdje ili sa zlom namjerom ili naprosto neinformisan. Ja bih vam preporučio da zapravo prisustvujete tehničkom pregledu auta pa da vidite šta i kako se radi i može uraditi. Uostalom, pune internetske stranice iz susjedstva kako se stavi sto-dvjesto kuna u auto i prolazi tehnički pregled.
Po meni nije toliko problem prolazak tehničkog, jer se to može ovako ili onako uraditi, problem je u prepoznavanju i kontroli očigledno neispravnih auta a koja su recimo prošla tehnički prije mjesec ili dva. Ko će sprovoditi kontrolu, vanredne tehničke i ostalo šta ide...
-
Po meni nije toliko problem prolazak tehničkog, jer se to može ovako ili onako uraditi, problem je u prepoznavanju i kontroli očigledno neispravnih auta a koja su recimo prošla tehnički prije mjesec ili dva. Ko će sprovoditi kontrolu, vanredne tehničke i ostalo šta ide...
-
-
DonieBrasco
#872 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Da smo mi normalna drzava kao sto nismo, da su primanja covjeka pristojna zivota niko ne bi pravio fruku oko ovoga. Pod ovo primanja mislim naravno u skladu sa obrazovanjem, zanimanjem, pamecu,...itd. jer nema nigdje lezi hljebu kako neki zele da bude. Izmeđuostalog kada pricamo o automobilima drzava da je normalna regulisala bi uvoz novijih automobila, kao i najnovijih, naravano i kupovnu moc istih a da ne pricamo o kvaliteti goriva.
Ista ta drzava koja ne smije da dopusti da Trabant i Golf 2 prođu tehnicki, kao ni da par godina starom Audiu A6 čađi auspuh kao Zenicka celicana. Sa razlogom postoje kojekakvi filteri, katalizatori, sva ta tehnologija u automobilima, a samo je balkanac najpametniji na planeti da to vadi iz automobila.
Ista ta drzava koja ne smije da dopusti da Trabant i Golf 2 prođu tehnicki, kao ni da par godina starom Audiu A6 čađi auspuh kao Zenicka celicana. Sa razlogom postoje kojekakvi filteri, katalizatori, sva ta tehnologija u automobilima, a samo je balkanac najpametniji na planeti da to vadi iz automobila.
- basicm
#873 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Molio bih forumase da ne pisu duge postove, necu da citam! Hvala!
- escobar__
#874 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Jest. Samo ogromna je razlika između uređenog sistema i cirkusa koji tripuje da je uređen sistem, pa donosi ho-ruk rješenja i u konačnici maltretira stanovništvo.DonieBrasco wrote: ↑10/01/2020 13:59Ista ta drzava koja ne smije da dopusti da Trabant i Golf 2 prođu tehnicki, kao ni da par godina starom Audiu A6 čađi auspuh kao Zenicka celicana. Sa razlogom postoje kojekakvi filteri, katalizatori, sva ta tehnologija u automobilima, a samo je balkanac najpametniji na planeti da to vadi iz automobila.
Prvo i osnovno šta nedostaje ovoj vukojebini jesu bolje (daleko bolje) plate za njene građane - ne možeš imat masovnu sivu ekonomiju i rad na crno za 600, 700 maraka i očekivat od takvih ljudi da voze auto s Euro 6 normom - to nema nigdje pa neće bit ni ovdje.
Drugo, valja uredit i zakone i sprovođenje tih zakona - jednako za sve. A ne da se jaranu progleda kroz prste, a nekog drugog maltretiraš bez milosti iako i jedan i drugi voze npr. isti automobil s istim karakteristikama.
Treće, uređene zemlje poput jedne Njemačke su uvele takav sistem da i sa starijim automobilom možeš dobit zeleni sticker, uz naravno ugradnju određenih dijelova na vozilu kojima se filtrira svo ono smeće koje inače izlazi kroz auspuh. Kod naših debila tog sistema nema, trenutno samo prepišu normu iz dokumentacije vozila i to je to, pa kod nas haman neka Euro 4 auta zagađuju kao i Euro 2, ako ne i više ali i dalje imaju zeleni sticker.
Samo što sve ovo zahtijeva mnogo više truda i rada, poštenja, te pametnih glava. Sve ono što nam trenutno nedostaje.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#875 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
A ko kaze da moras imati auto