SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#84501 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Ma ja nekada drmnem leksi/apaurinčić od 5mg, kada legnem ne mogu da zaspem, ono, odmota se film, nekakve misli, krediti, dugovi, trka, frka...
Ustanem, bacim piš, popijem jedan od 5mg i zaspem.
Što se mene tiče, 5mg ne osjetim, više mislim da je placebo efekat, ali eto. :lol:
Inače, zamolim doktora s vremena na vrijeme da mi ispiše recept zbog leđa, mišići, opuštanje. Zna da fakat imam problema sa leđima pa i ne pita puno.
Popijem možda jedan u mjesec dana, žena popije ostalo. 😂
no_sikiriki

#84502 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by no_sikiriki »

Bobi wrote: 14/09/2024 11:45 Ako uzmemo forumsku populaciju ide to na 90 %:D, vidim ja vi svi dobro barattate s tim pojmovima, ja iskreno pojma nema :D.
Budi sretan što nemaš pojma. :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#84503 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bobi »

no_sikiriki wrote: 14/09/2024 12:01
Bobi wrote: 14/09/2024 11:45 Ako uzmemo forumsku populaciju ide to na 90 %:D, vidim ja vi svi dobro barattate s tim pojmovima, ja iskreno pojma nema :D.
Budi sretan što nemaš pojma. :)
100%, ja samo ove za holesterol i protisak :D valjda nema u njima neke te vaše fijufiju supstance :lol: ?
no_sikiriki

#84504 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by no_sikiriki »

Bobi wrote: 14/09/2024 12:05 100%, ja samo ove za holesterol i protisak :D valjda nema u njima neke te vaše fijufiju supstance :lol: ?
:lol:
suspect_zero

#84505 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Naslovnica wrote: 14/09/2024 11:59 Ma ja nekada drmnem leksi/apaurinčić od 5mg, kada legnem ne mogu da zaspem, ono, odmota se film, nekakve misli, krediti, dugovi, trka, frka...
Ustanem, bacim piš, popijem jedan od 5mg i zaspem.
Što se mene tiče, 5mg ne osjetim, više mislim da je placebo efekat, ali eto. :lol:
Inače, zamolim doktora s vremena na vrijeme da mi ispiše recept zbog leđa, mišići, opuštanje. Zna da fakat imam problema sa leđima pa i ne pita puno.
Popijem možda jedan u mjesec dana, žena popije ostalo. 😂
Tako isto kod mene, samo što sam ja žena 😛 valja vas trpit :D
dječak sa šibicama

#84506 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Tema je crna hronika ali eto kad vec oftopicarimo, nije tu stvar hocu li uzeti ili necu uzeti, mislim ove lijekove. Bolest kao i svaka druga, odjednom osjetis da nisi dobar, da propadas negdje, gubis se, vrti ti se u glavi lupa ti u grudima onda se uplasis pa slusas organizam, onda lupa jos vise, steze u grlu, znojis se, ne spavas, simptomi anksioznosti su uzasni tu mozes 13. karcinoma imati u isto vrijeme u svojoj glavi jer si tjeskoban, nervozan, hipohondar, i simptomi su stvarni. Mozda su umisljeni ali ti ih osjecas, bol u zelcu, bol u grudima, knedlu u grlu, glavobolja, vrtoglavice, depresija, potistenost, to je jace od covjeka. Prosto dodje tako. Meni je trebalo godinu dana da shvatim da sam psihicki lose a ne fizicki, iako sam imao sve "simptome" tumora mozga, tumora zelca, cira na zelcu, srcanog udara, mozdanog udara i9 da ne nabrajamk desetine umisljenih bolesti :D

Grozna su to stanja, nekad se izboris sa tim ali dok te drzi, nije prijatno nimalo. Zato hvala medicini, iako je to kazu bolest danasnjice i ovog nacina zivota.
Naslovnica

#84507 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 14/09/2024 12:14 Tema je crna hronika ali eto kad vec oftopicarimo, nije tu stvar hocu li uzeti ili necu uzeti, mislim ove lijekove. Bolest kao i svaka druga, odjednom osjetis da nisi dobar, da propadas negdje, gubis se, vrti ti se u glavi lupa ti u grudima onda se uplasis pa slusas organizam, onda lupa jos vise, steze u grlu, znojis se, ne spavas, simptomi anksioznosti su uzasni tu mozes 13. karcinoma imati u isto vrijeme u svojoj glavi jer si tjeskoban, nervozan, hipohondar, i simptomi su stvarni. Mozda su umisljeni ali ti ih osjecas, bol u zelcu, bol u grudima, knedlu u grlu, glavobolja, vrtoglavice, depresija, potistenost, to je jace od covjeka. Prosto dodje tako. Meni je trebalo godinu dana da shvatim da sam psihicki lose a ne fizicki, iako sam imao sve "simptome" tumora mozga, tumora zelca, cira na zelcu, srcanog udara, mozdanog udara i9 da ne nabrajamk desetine umisljenih bolesti :D

Grozna su to stanja, nekad se izboris sa tim ali dok te drzi, nije prijatno nimalo. Zato hvala medicini, iako je to kazu bolest danasnjice i ovog nacina zivota.
Ko ne zna šta je to ne treba ni da pametuje.
Kod mene supruga imala anksiozne napade, ovo, ono, havarija.
Uzrok - nizak seratonin.
Dr.Fišeković, Seroxat, lagano dizanje doze, liječenje, onda skidanje, evo je ko laNpa. :gunjastajl:
HVALA medicini! :thumbup:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#84508 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

dječak sa šibicama wrote: 14/09/2024 12:14 Zato hvala medicini,
Obično se zahvaljuju Bogu.
Ili Gospi.
Ili Porfiriju.
Ili Torabiju.
Ili visočkim piramidama.

Neće da se vakcinišu.
"Iskazuju sumnje" iako su po zanimanju avijatičari , inžinjeri građevine , keramičari ili konobari , od medicinske literature nemaju ni korice.

Svaka čast :thumbup:
nepass1

#84509 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

banjaluka078 wrote: 14/09/2024 10:46
Haris.ba wrote: 14/09/2024 10:36 Imam prijateljicu u veleprodaji lijekova. Po prodaji kaze da su ogromni procenti upotrebe lijekova za psihu. Zna reci, pola ljudi je na nekoj bobi. Vjerovatno to ukljucuje i te neke lahke tablete.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-r ... /230130119

Evo za RS.
Konkretno, u entitetu RS, u 2021. godini prepisan je 154.051 recept za sedative, dok je Trošak Fonda za ove lijekove je oko dva miliona KM. U 2021. godini propisan je 146.451 recept za antidepresive, dok je trošak Fonda za antidepresive oko 841.000 KM.

U 2022. godini prepisano je 148.525 recepata za sedative, dok je cijena 2.004.905 KM. Kada su u pitanju antidepresivi, prošle godine ih je prepisano 144.222 recepte, dok je trošak Fonda za antidepresive oko 815.000 KM.

Inače, u ukupnoj potrošnji lijekova na recept oni su na trećem mjestu lekovi koji utiču na nervni sistem, uključujući antidepresive i lekove za smirivanje.

Kako nam je saopćeno iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, najčešće propisivani lek za smirenje je "alpazolam", a antidepresiv "sertalin".

Da, ali ćeš, barem u Banjaluci, jedva, skoro nikako, doći do bilo čega od toga bez nalaza uvedenog u elektronski karton i recepta kojeg izda doktor porodične medicine. Ja Lexi od 1.5 na nalaz mogu podići samo u danu u kojem je propisan, uz nalaz kojeg kopiraju kao pravdanje u apoteci, već sutra ga mogu dobiti samo kroz sistem porodične medicine.
Vikendom u dežuri porodične medicine sam znala vidjeti onkološke pacijente koji dolaze da se im se pusti recept za flaster protiv bolova, nema veze što imaju dijgnozu i neki raniji recept u sistemu.
Svugdje je tako, nije uopste u slobodnoj prodaji
nepass1

#84510 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Nikad nista ja to popio nisam. Brufen 5-6 komada mjesecno zbog trcanja, ostale tbl no no
Zadnji antibiotik 1998 popio

A bgm svasta se predeveralo
drug_profi

#84511 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja labilnih generacija u pm.
Ja dobio od doktora za neuralgiju kutiju diazepam boba 5 mg.
Popio 3, ostalom istekao rok.
Imao neke trave, ostalo od rata, nedavno našao, bacio.
A nemojte mislit da ja nemam briga, sekiracije, problema koje ja ne mogu riješiti, itd.
Pomiri se sa sobom, pa ćeš se pomiriti i da svijetom.
Gledam da se brinem samo oko onog na šta mogu uticati.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#84512 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

Nazalost,..mnogi ne mogu da se izbore sa nekim situacijama, zato budite zahvalni ako ste to u stanju a ne morate potezati za hemijskim supstancama.
nepass1

#84513 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

konektovan wrote: 14/09/2024 22:52 Nazalost,..mnogi ne mogu da se izbore sa nekim situacijama, zato budite zahvalni ako ste to u stanju a ne morate potezati za hemijskim supstancama.
Ima bolesnih ljudi i stanja gdje treba th. Ali vecina ne zeli da se izbori vec se nakljuka lexiliuma da otupi na sve sta im se desava u zivotu.
mali_balon

#84514 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

nepass1 wrote: 14/09/2024 23:04
konektovan wrote: 14/09/2024 22:52 Nazalost,..mnogi ne mogu da se izbore sa nekim situacijama, zato budite zahvalni ako ste to u stanju a ne morate potezati za hemijskim supstancama.
Ima bolesnih ljudi i stanja gdje treba th. Ali vecina ne zeli da se izbori vec se nakljuka lexiliuma da otupi na sve sta im se desava u zivotu.
Neko ne moze da se izbori.....nismo svi isti ne pogadja svakog isto ......ti nesta predeveras sto neko ne moze....a moze se desiti da ti nekad nesta ne budes mogo predeverati sto bi prije 2g predevero bez problema.....zbog nakupljenig stresa
Stres je hinja sters haba a da ti i ne kontas da haba.....
Misljenja sam da ne treba deverat nazor, svega sam se nagledao, samo treba legalizovati travu i puno bi lakse bilo ....problem je sto mi nemamo strucnjaka koji bi pomogli nego samo lexilijum i apaurin i udri.....
Kod nas je sramota rec da je nesta tesko, da se ne mozes s necim izboriti ...da si depresivan, da si anksiozan....i onda citamo svasta u crnim hronikama....
Ja pijem terapiju za pritisak i holesterol i hajde da kazem da je vecina problema u genetici a ostatak sters i hrana.....ponekad opalim apaurim od 5mg kad od nekog stresa ili umora ne mogu da zaspim....
drug_profi

#84515 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ljudi su deverali i gore stvari u gorem svijetu bez pomoći farmacije.
Slažem se da farmacija može pomoći, ali kad se daje po preporuci ljekara.
Za sve drugo to je samo linija manjeg otpora.
Ljudi neće ili ne znaju da nađu unutarnju snagu.
nepass1

#84516 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

mali_balon wrote: 15/09/2024 11:40
Neko ne moze da se izbori.....nismo svi isti ne pogadja svakog isto ......ti nesta predeveras sto neko ne moze....a moze se desiti da ti nekad nesta ne budes mogo predeverati sto bi prije 2g predevero bez problema.....zbog nakupljenig stresa
Stres je hinja sters haba a da ti i ne kontas da haba.....
Misljenja sam da ne treba deverat nazor, svega sam se nagledao, samo treba legalizovati travu i puno bi lakse bilo ....problem je sto mi nemamo strucnjaka koji bi pomogli nego samo lexilijum i apaurin i udri.....
Kod nas je sramota rec da je nesta tesko, da se ne mozes s necim izboriti ...da si depresivan, da si anksiozan....i onda citamo svasta u crnim hronikama....
Ja pijem terapiju za pritisak i holesterol i hajde da kazem da je vecina problema u genetici a ostatak sters i hrana.....ponekad opalim apaurim od 5mg kad od nekog stresa ili umora ne mogu da zaspim....
Pricam npr muz pije i kocka ti se krkas apaurinima a neces da se razvedes. Guras probleme pod tepih.
mali_balon

#84517 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Samo kazem, nismo svi isti, nekome je neciji problem sitnica nekom ogromna preperka.....ne sudite okolinu prema sebi....ti neciji problemi su vam blize nego sto mislite....
Psiha je zajebana stvar
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#84518 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

mali_balon wrote: 15/09/2024 15:08 Samo kazem, nismo svi isti, nekome je neciji problem sitnica nekom ogromna preperka.....ne sudite okolinu prema sebi....ti neciji problemi su vam blize nego sto mislite....
Psiha je zajebana stvar
:thumbup:
no_sikiriki

#84519 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by no_sikiriki »

mali_balon wrote: 15/09/2024 15:08 Samo kazem, nismo svi isti, nekome je neciji problem sitnica nekom ogromna preperka.....ne sudite okolinu prema sebi....ti neciji problemi su vam blize nego sto mislite....
Psiha je zajebana stvar
Upravo zbog mišljenja da je neko ovakav ili onakav ili labilan ako uzima antidepresive ili anksiolitike, ljudi godinama trpe i odbijaju...jer šta će ovaj reći ili misliti, gdje ću ja to, nisam "lud" da to uzimam itd...
I tako pola života prođe u jadu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#84520 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Psiha je zajebana stvar
Jak post :thumbup:
Naslovnica

#84521 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

rodijak i ti jedeš brufene ybog trćanja a nisu brufeni ya trćanje vego ya druge probleme
prestani trčati i toeto
dječak sa šibicama

#84522 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Kako rekoh bolest ko i svaka druga, da je moguce samo tako reci ma nije mi nista, ne bi postojala ta grana medicine. Stres se nakuplja i u nekom trenutku se casa prelije, nekome ranije nekom kasnije nekome nikada, budi sretan sto imas veliku casu i to je to.

Djeca u vrticu fasuju dijabetes jer ne zele biti u vrticu a ne mogu to objasniti jer su djeca. I na to jedno dijete dodje njih 200 koji nece fasovati dijabetes a jednako mrze vrtic. Individualna stvar.

Svaki organizam je poseban, svako je osjetljiv na nesto, neko ima lose kosti neko lose bubrege neko losu probavu, svakakvih sam dijagnoza cuo u zivotu. Neko ima odlican organizam ali losu psihu, i tako dalje. Neki muskarci nemaju problem sa prostatom, neki imaju, neke zene su sklonije tumoru dojke, druge nisu. Tako je i sa psihom, neko je jaci, neko slabiji i podlozniji stresu. Psihicke bolesti su kao i sve druge, postoje F dijagnoze lakog tipa, a postoje i one poput sizofrenije. Ko to moze uopce objasniti.
noviclan

#84523 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Sarajevo: Saobraćajna nesreća na Otoci, povrijeđene dvije osobe
http://www.klix.ba/clanak/240916091

Image

A jest' ga taxo iz prijedorske navukao zajevano je ondje odozgo idu dvije za pravo i lijevo i desno bas zicer kada odes u lijevu
drug_profi

#84524 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Kazu taxo buljio u telefon, ali ne mijenja stvar da mu je cura uzela prednost.
Laplace

#84525 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Možda je mislila da ima vremena da prođe dok ovaj otkuca poruku na Instagramu.
Post Reply