Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#8451 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

dustaban wrote:Dobar jutar & sabahajrulah,

Molio bih vjernike da nam kratko odgovore u cemu oni vide korisnost (smisao) religije:

a) da meni bude bolje;
b) da drustvo bude bolje;
c) da Bogu budemo bolji.

:?:
Jedno drugo ne isključuje, a uzgred nije ti ovo dobro formulisano. Ti kao bivši musliman si to valjda čitao u ilmihalu. :wink: :mrgreen:
Ti tvrdiš da jedan od minusa vjere je to što se 'nameće'. OK, jeste tako djelimično jer Bog traži da se Njegova riječ širi. To naravno ne smije biti nasilno iz više razloga kako je objašnjeno u Kur'anu. Ti sada preuzimaš pravo 'misionarenja' koje meni oduzimaš. U čemu je onda tvoja 'prednost' kao ateiste jer stalno nabrajate nekakve 'prednosti'? I logično je da mene kao muslimana interesuju teme o religiji, ali ne razumijem neke ateiste koji su raščistili s tim poimanjem okruženja, ali i dalje sjede i rove po islamskim stranicama ili čitaju novinske članke na tu temu. Recimo...mene apsolutno ne zanima maškara, karmin i sve ostalo što se ubraja u ženski make up. Odakle ta znatiželja? Reći ćeš da se bojiš majorizacije i preglasavanja, većinski narod i manjinski narod, ali znamo mi bar u BiH šta je to i gdje to vodi. 8-)
Idemedosumom

#8452 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

@Lopov

Prije svega, oprosti, nije mi bila namjera ono podvaliti kao tvoj citat (iako je tako ispalo). Ono je bio sažetak- kako sam ja tvoj nastup na ovom forumu doživio.
Lopov-eliminator wrote:Ali stvar je u tome što je to samo moje mišljenje
Ovo je pomalo kontradiktorno od tebe. Ti se upravo ponašaš kao da je tvoje lično iskustvo/mišljenje/zaključak apsolutna istina, a mene si optužio da to radim.

Ti si bio "pravi" vjernik. To je tvoje mišljenje. Kada drugi ljudi (vjernici) posumnjaju u ovu tvrdnju (da bi ti ukazali na suštinsku razliku između tebe i njih) ti ih optužiš da su indoktrinirani. Kao da je tvoje mišljenje apsolutna istina. Kao da je nemoguće da si ti u krivu.
Lopov-eliminator

#8453 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Idemedosumom wrote:@Lopov

Prije svega, oprosti, nije mi bila namjera ono podvaliti kao tvoj citat (iako je tako ispalo). Ono je bio sažetak- kako sam ja tvoj nastup na ovom forumu doživio.
Lopov-eliminator wrote:Ali stvar je u tome što je to samo moje mišljenje
Ovo je pomalo kontradiktorno od tebe. Ti se upravo ponašaš kao da je tvoje lično iskustvo/mišljenje/zaključak apsolutna istina, a mene si optužio da to radim.

Ti si bio "pravi" vjernik. To je tvoje mišljenje. Kada drugi ljudi (vjernici) posumnjaju u ovu tvrdnju (da bi ti ukazali na suštinsku razliku između tebe i njih) ti ih optužiš da su indoktrinirani. Kao da je tvoje mišljenje apsolutna istina. Kao da je nemoguće da si ti u krivu.
Nisam ti ja kriv zbog tvog doživljaja, nemoj čitati stvari onako kako tebi odgovara.
Da je moguće da sam ja u krivu, jeste. Ne mogu uopšte sa nekom sigurnošću reći da sam spoznao apsolutnu istinu jer postoji mnogo nepoznatih faktora.

Što se tiče sumnje, kontradiktornosti nema a fol je u nečem drugom, i ti to znaš ali sad pokušavaš podmetnuti. Koji god je na forumu ateist rekao da je bio vjernik pa više nije, sve i jedan taj ateist je barem od jednog vjernika dobio konstataciju da nikad nije bio vjernik. Sve one konstatacije koje sam unaprijed napisao su na ovom forumu barem jednom izrečene od takvih poput tebe.

Nije problem što neko sumnja. Stvar je u ovome: kako to da maltene sve i jedan vjernik sumnja na svakog ex-vjernika a sad ateistu? Dalje, za razliku od tebe, ja svoje mišljenje nisam izjednačio sa istinom a tuđe s neistinom kao što si uradio ti.
Idemedosumom wrote:Kada jednom spoznaš istinu, teško ćeš se poslije vratiti na neistinu (ako si zdravog razuma). Shodno tome, jako je mala vjerovatnoća da si ti bio pravi vjernik, ja iskreno sumnjam (ali ne kažem da je nemoguće).
Čovječe, ti mjeriš snagu prethodnog uvjerenja po prelasku na drugo uvjerenje, kao da je prethodno uvjerenje po snazi zauvijek fiksna kategorija (što na neki način reflektira i mentalitet na Balkanu, ko promijeni vjeru odmah ga se tuži da je popljuvao historiju, pretke i sl.). Postavio sam ti 3-4 pitanja vezano za spoznaju (Fridrih Barbarossa, onaj luđak itd.), ni na jedno nisi odgovorio.

Ti svoje uvjerenje držiš kao nešto od čega se ne može otići ako je ikad bilo pravo a druga uvjerenja istovremeno smatraš slabijim.

Pitam te sad, da li je tebi moguće svariti da neko može biti pravi vjernik a da nekad kasnije postane ateist?

Ova tvoja podvala da svoje mišljenje smatram apsolutnom istinom je netačna, za razliku od tebe ja nisam ispaljivao konstatacije bez pokrića, ispalio si konstataciju da imaš vezu s Bogom bez ikakvog pokrića, isto kao što si ispalio konstataciju da je onaj čovjek izmišljotina.

Evo ti primjera jednog od vjernika s foruma koji svoje mišljenje smatra apsolutnom istinom, ovako kao ti.
Edouard wrote:
Lopov-eliminator wrote: Uredu, to je tvoj stav, ali zasto mislis da si ti obavezno "prosvjetljeniji" od nekog ko nije tvoje religije ili je kojim slucajem ateista, cije si uvjerenje nazivao bolesnim? Da li ti ostavljas i teoretske sanse da se moze na kraju ispostaviti da si u krivu? Ja za sebe ostavljam.
Ateizam kao negativan stav prema Bogu, nazivao sam teškom zabludom, a to i dalje tvrdim, kao i to da taj stav nema nikakvo racionalno utemeljenje, vec iskljucivo voljno-emocionalno.
Pa istina, ne ostavljam ni teoretske šanse da sam u krivu glede konacnog ishoda; nije baš najprikladnije za matematicko opisivanje, ali, na odredeni nacin rekao bih da je omjer broja stvarnih i mogucih ishoda u tom slucaju jednak jedinici, a to znaci sigurni dogadaj.
I btw. Zdravko Mamić je uvjeren da ima direktnu komunikaciju s Bogom.

http://www.dailymotion.com/video/xxkgsu ... alno_sport

Ne zaboravi, na masu pitanja i dalje nisi odgovorio.
Idemedosumom

#8454 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Ti jako mnogo voliš generalizovati i podmetati na svoj način. Ne smijemo mi sumnjati da li si ti zaista bio "pravi" vjernik, u suprotnom ćeš nas optužiti da smo indoktrinirani, da smo ispranog mozga.

Da ti odgovorim na jedno pitanje: Moguće je biti pravi vjernik, pa prestati.

Da ja tebe pitam: Da li je moguće da se "spoznaja" vas koji ste nekad bili vjernici pa više niste razlikuje od spoznaje onih koji su bili i ostali vjernici?
Last edited by Idemedosumom on 12/03/2015 07:30, edited 1 time in total.
Edouard

#8455 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

dustaban wrote:
GAU8 wrote:
dustaban wrote:
Ne nikako, rijec je samo o zastiti drustva od agresivno teizma.
Slažem se. Riječ je o logičnoj reakciji na agresivno nametanje religije i guranje tamo gdje joj nije mjesto.
Sta se ti imas slagati :mrgreen: TO JE TAKO.

Religijsko uredjenje drzave je naprosto nemoguce. Drzava je OVOZEMALJSKI SISTEM i moze fercerati jedino na nacin da se uklone sve antisistemske opstrukcije kao sto su: bezakonje, kriminal, religija...

Na crvenom semaforu moramo stati ne zato sto je bog tako propisao vec zato sto smo se DOGOVORILI da UREDIMO ljudsku zajednicu na nacin da moze funkcionisati. Religija takodje nudi nekakvo uredjenje medjuljudskih odnosa, ali njen je radius porodica i eventualno kasaba. Danasnje kompleksne ljudske zajednice traze PRAGMATICNA i STRUCNA rjesenja. Religija tu ne moze ni prismrditi i mora se skloniti.
KAd religija ne zna prepoznati svoje mjesto i ulogu dobijete ove tragikomicne situacije pokrstavanja skola, vjerskih drzavnih praznika, bogomolja na trotoaru, silovanja djecjih nevinih umova religijskim nebulozama, zvucne agresije od zvona, mujezina...

Kad bi mi neko pokazao islamsku drzavu funkcionalnu, pravednu i naprednu kao Japan ili Svedska, smjesta bih se pokunjio, preso na islam i pojeo sve sto sam posro...
Drzava je OVOZEMALJSKI SISTEM i moze fercerati jedino na nacin da se uklone sve antisistemske opstrukcije kao sto su: bezakonje, kriminal, religija...
Ovaj stav je karakterističan za tzv. sekularistički fundamentalizam koji bi bio kao suprotnost nekoj religijskoj državi.
Pa tko pametan danas u Evropi zagovara nekakvu religijsku državu. Ali sekularistički fundamentalisti u toj istoj Evropi bi htjeli svaki kršćanski utjecaj maknuti, ne samo iz neposrednog upravljanja državnom politikom, što je sasvim u redu, već i potpuno iz svakog segmenta društva i javnog utjecaja, eventualno bi se smilovali pa tolerirali kako vidimo s religijsko humanitarno djelovanje. Inače bi sve vjerničko i religijsko sveli isključivo na privatnu sferu jer je to za njih pravo i jedino mjesto za vjeru i religiju.
I ne shvaćaju pouku iz evropskih historijskih događanja iz druge polovice devetnaestog i prve polovice dvadesetog stoljeća, nakon što se u dijelu evropske misli, prvenstveno političkih i kulturnih elita, izbrisao horizont božanskoga onako kako ga kršćanstvo pokazuje, kada su u trenucima najvećega i najbržeg razvoja, golemog naučnog, ekonomskog i društvenog napretka i optimizma Evropu zadesila samosakaćenja kroz Prvi i Drugi svjetski rat, te poslijeratne komunističke totalitarizme od kojih se Evropa još nije oporavila.
Ateisti i antiteisti nikako da shvate ono što je napisao najveći filozof moderne Kant, a na početku ga je citirao i inicijator ovog PDF-a, tj. da je UNIVERZALNI MORAL NEMOGUĆE UTEMELJITI BEZ POSTULIRANJA BOGA, SLOBODE I BESMRTNOSTI.
Sličnu misao izrekao je i Aleksandar Solženjicin prilikom dodjele Templetonove nagrade 1983. U njemu Solženjicin ističe kako je propast ljudske savjesti, lišene njezine božanske dimenzije, bio odlučujući faktor najvećih zločina dvadesetog stoljeća, od kojih je prvi bio, često nepravedno zapostavljen, I. svjetski rat.
Ali što to našim ateistima znači. Ništa. I ubiše se od pokušaja dokazivanja da to što Kant reče ne drži vodu, da to nije dokaz, već pokušaj dokaza iz autoriteta. Pa što su za njih jedan Aristotel, Kant, obični smrtnici. Ali dustaban, GAU8, aurura313 & CO, sami filozofski genijalci.
Towelie

#8456 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Ali što to našim ateistima znači. Ništa. I ubiše se od pokušaja dokazivanja da to što Kant reče ne drži vodu, da to nije dokaz, već pokušaj dokaza iz autoriteta. Pa što su za njih jedan Aristotel, Kant, obični smrtnici. Ali dustaban, GAU8, aurura313 & CO, sami filozofski genijalci.
:thumbup:
GAU8

#8457 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Edouard wrote: Pa tko pametan danas u Evropi zagovara nekakvu religijsku državu.
Prvo ti, a zatim i mnogi ovdje na forumu.
Avetinho

#8458 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Avetinho »

Towelie wrote:
Jos da se Edo i Pesko dogovore koji je to Bog pravi, smije li se pisati lijevom rukom, a pakas prati desnom, i ostale sitnice oko broja i vrste molitve, konzumiranja svinjetine i alkohola, eto ti bratstva i jedinstva ponovo.
nasa

#8459 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

GAU8 wrote:
nasa wrote:
GAU8 wrote:Ne znam znate li ko je Ken Ham.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Ham

Ali predoči mi @nasa, kako bi on upisao i završio studij geologije.
Nisam cula za njega ali imam ja komsiju koji visi ispred granapa s pivom, ne zna ni kako se zove i sumnjam da ce zavrsiti geologiju.

I nisam ranije vidjela pitanje :mrgreen:
Ovo je klasično eskiviranje odgovora.
Nakon tvoje sugestije kako sam postao neozbiljan sagovornik, ja sam ozbiljno postavio argument, nadajući se konkretnom kontraargumentu.
Nije nego hocu da ti kazem da nije religija ogranicavajuci factor vec mogu biti razliciti faktori koji ogranice covjeka...
Ti si uzeo za primjer kracionistu, koji su inace radikalni u pristupu ovim pitanjima, plus to je covjek koji jeste vjerovatno posvetio se i teologiji...imas niz vjernika koji se obuce za razlicite poslove i ne spajaju ih nuzno u neke teorije, vratolomije i sl.Imaju objasnjenje za sebe i dopustaju da drugi nadju za sebe...
Ja sam se puno puta u poslu suserela s nekim tezama s kojim se ne slazem , ne s vjerske strane vec inace ali ne moram to nametati drugim ljudima, to je moje misljenje, tako funkcionisem i po pitanju nekih vjerskih tema...
S druge strane nacices i niz ateista koji imaju cudnih i uvrnutih ideja ali to nema veze s ateizmom ...

Eto nadam se da sam jasna...
skupljac_zeljeza

#8460 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Avetinho wrote:
Towelie wrote:
Jos da se Edo i Pesko dogovore koji je to Bog pravi, smije li se pisati lijevom rukom, a pakas prati desnom, i ostale sitnice oko broja i vrste molitve, konzumiranja svinjetine i alkohola, eto ti bratstva i jedinstva ponovo.
Zavisi da li se potencira flaša ili suština. Reci: “O, sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko Jedne Riječi, i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo, i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo! (Ali `Imran, 64)

Image
GAU8

#8461 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

nasa wrote: Nije nego hocu da ti kazem da nije religija ogranicavajuci factor vec mogu biti razliciti faktori koji ogranice covjeka...
Ti si uzeo za primjer kracionistu, koji su inace radikalni u pristupu ovim pitanjima, plus to je covjek koji jeste vjerovatno posvetio se i teologiji...imas niz vjernika koji se obuce za razlicite poslove i ne spajaju ih nuzno u neke teorije, vratolomije i sl.Imaju objasnjenje za sebe i dopustaju da drugi nadju za sebe...
Ja sam se puno puta u poslu suserela s nekim tezama s kojim se ne slazem , ne s vjerske strane vec inace ali ne moram to nametati drugim ljudima, to je moje misljenje, tako funkcionisem i po pitanju nekih vjerskih tema...
S druge strane nacices i niz ateista koji imaju cudnih i uvrnutih ideja ali to nema veze s ateizmom ...

Eto nadam se da sam jasna...
Ja mislim da mi je jasno šta si napisala. Ali ti krećeš sa generalizacijom, dok je početak rasprave bio vrlo specifičan i govorio o naučnom pristupu koji se kosi sa teološkim dogmatskim pristupom, i priča nije bila vezana za bilo kakve druge profesije.
Ja sam dao argument tvrdnji kako neko kao recimo Ken Ham ne može biti geolog, a da se istovremeno drži svojih uvjerenja.
Moraće se opredjeliti za jedno ili drugo.
To isto važi recimo za svakog vjernika koji tvrdi da evolucija nije činjenica - što je danas glavni kamen spotivanja vjernika. Niko od njih ne može držati se svog uvjerenja, a uspješno se baviti biologijom (ne mislim ovdje na nekog ko završi prosvjetni smjer za nastavnika biologije, to nije nikakva nauka, već na nekoga ko se recimo istinski bavi istraživačkim radom na polju genetike i sl.)
GAU8

#8462 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
Avetinho wrote:
Towelie wrote: :thumbup:
Zavisi da li se potencira flaša ili suština. Reci: “O, sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko Jedne Riječi, i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo, i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo! (Ali `Imran, 64)

Image
Zaboravio si navesti: "Opsjednutost seksualnim životom vjernika, opsjednutost ženskim himenom, strah od pedera, šovinizam, podrška robovlasništvu, mržnja prema drugim religijama, ..."

Pusti u šta vjeruju, bitno je šta rade...
nasa

#8463 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

To sto ti nesto smatras manama je dosta relativno i diskutabilno.

A za ono gore, pa slazem se da to nekad moze biti slucaj, da neko ne uspijeva da pomiri religiju s nekim zanimanjima...ali ipak to ostane samo jedan od faktora rijetko iskljuciv...
Ja ne bih mogla biti pjevacica po diskotekama i sl. zbog vjere ali i niz drugih faktora kao npr.da bas i ne znam pjevati, da mi se to i ne svidja itd.
skupljac_zeljeza

#8464 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote: Pusti u šta vjeruju, bitno je šta rade...
I vjeruju i rade...

http://www.mrv.ba/lat/projekti
sigh

#8465 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Ajde ovako jedno pitanje za vjernike. Cesto je ovo pitanje postavljeno od strane vjernika za ateiste. Naime vjernici su se pitali da li ateisti vide ista pozitivno u religiji, bilo sto dobro. Postoji li ista pozitivno u vezi ateizma u ocima vjernika, bilo sta ? :-D
nasa

#8466 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Nije da ateizam nesto predstavlja osim nevjere u Boga pa da je lako odgovoriti, ali recimo da mislim da vam je lakse prihvatiti stvarnost i biti pragmatican, ne sikirati se sto je svijet ovakav ili onakav mada je I to dosta individualno
statixx

#8467 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

I ne shvaćaju pouku iz evropskih historijskih događanja iz druge polovice devetnaestog i prve polovice dvadesetog stoljeća, nakon što se u dijelu evropske misli, prvenstveno političkih i kulturnih elita, izbrisao horizont božanskoga onako kako ga kršćanstvo pokazuje, kada su u trenucima najvećega i najbržeg razvoja, golemog naučnog, ekonomskog i društvenog napretka i optimizma Evropu zadesila samosakaćenja kroz Prvi i Drugi svjetski rat, te poslijeratne komunističke totalitarizme od kojih se Evropa još nije oporavila.
Kakvu pouku, covjecanstvo sta je radilo kroz historiju, nego ratovalo. Srednjovjekovne monarhije, inkvizicija, krizarski ratovi - vrlo malo razlike u odnosu na kasnije totalitarne rezime koji su i nastali kao reakcija naroda na dugogodisnju represiju Crkve i raznoraznih kraljeva. Danas ako nista, imamo pralamentarnu demokratiju kao sistem daleko bolji u odnosu na sve prethodne. To svakako ne dugujemo Crkvi i krscanskoj filozofiji.

Broj zrtava ne odrazava karakteristike morala odredjenog vremena. To je iskljucivo rezultat razvoja tehnologije, a moral covjecantstva nije ni ranije bio ista bolji, samo sto su metode ratovanja bile ogranicene. Uzmi samo tenk i avion - veliku razliku prave u ratovanju.
Edouard

#8468 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

statixx wrote:
Kakvu pouku, covjecanstvo sta je radilo kroz historiju, nego ratovalo. Srednjovjekovne monarhije, inkvizicija, krizarski ratovi - vrlo malo razlike u odnosu na kasnije totalitarne rezime koji su i nastali kao reakcija naroda na dugogodisnju represiju Crkve i raznoraznih kraljeva. Danas ako nista, imamo pralamentarnu demokratiju kao sistem daleko bolji u odnosu na sve prethodne. To svakako ne dugujemo Crkvi i krscanskoj filozofiji.

Broj zrtava ne odrazava karakteristike morala odredjenog vremena. To je iskljucivo rezultat razvoja tehnologije, a moral covjecantstva nije ni ranije bio ista bolji, samo sto su metode ratovanja bile ogranicene. Uzmi samo tenk i avion - veliku razliku prave u ratovanju.
...vrlo malo razlike u odnosu na kasnije totalitarne rezime koji su i nastali kao reakcija naroda na dugogodisnju represiju Crkve i raznoraznih kraljeva.
Jel ja to dobro čitam? Znači totalitarni rezimi nastali kao reakcija naroda na dugogodisnju represiju Crkve i raznoraznih kraljeva?
Dobro da nisi stavio i dva svjetska rata. A ako treba naći ćemo i tu poveznica s Crkvom i kraljevima.
A osim tehnologije trebao si uzeti u obzir i porast svijesti o ljudskom dostojanstvu i slobodi u odnosu na doba 'mraka', pa prosvjetiteljstvo je u Evropi već odavno bilo na sceni, znatno više od 100 godina.
Vidiš statixx, demokracija te ipak ne može zaštititi od toga da pišeš ovakve komentare. Iskreno, očekivao sam više od tebe.
statixx

#8469 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Jel ja to dobro čitam? Znači totalitarni rezimi nastali kao reakcija naroda na dugogodisnju represiju Crkve i raznoraznih kraljeva?
Dobro da nisi stavio i dva svjetska rata. A ako treba naći ćemo i tu poveznica s Crkvom i kraljevima.
Na neki nacin jesu. Ja drzim da je historija svakome dala pravo da se pokaze. Crkva je imala dovoljno vremna da uspostavi raj u Evropi i pravednu vladavinu cije ce vrijednosti narod prepoznati. Ne mozes mene kriviti za njenu propast i sekularizaciju. Budci da je podbacila, naravno da je bilo pitanje vremena nastanka revolucije, pobuna, opcenito gubljenje uloge u vlasti. Cak i nekada utopijski koncepti vremenom dodju na red, ali njihova realizacija zakaze pa se u praksi ispostave kao totalitarizmi.
A osim tehnologije trebao si uzeti u obzir i porast svijesti o ljudskom dostojanstvu i slobodi u odnosu na doba 'mraka', pa prosvjetiteljstvo je u Evropi već odavno bilo na sceni, znatno više od 100 godina.
Pa ne kazem da nije, nego da je ono rezultat visevjekovne represije Crkve. Medjutim nema potrebe za sarlatanstvom, jer ti dobro znas da prosjetiteljstvo nije iznjedrilo fasizam, nacizam, marksizam, staljinizam i slicne totalitaristicke koncepte, niti oni se oni mogu svesti pod odgovornost ateizma. Stvar je mnogo kompleksnija.
Last edited by statixx on 12/03/2015 17:40, edited 1 time in total.
statixx

#8470 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

.
statixx

#8471 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

.
statixx

#8472 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

.
Edouard

#8473 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

statixx wrote:
Na neki nacin jesu. Ja drzim da je historija svakome dala pravo da se pokaze. Crkva je imala dovoljno vremna da uspostavi raj u Evropi i pravednu vladavinu cije ce vrijednosti narod prepoznati. Ne mozes mene kriviti za njenu propast i sekularizaciju. Budci da je podbacila, naravno da je bilo pitanje vremena nastanka revolucije, pobuna, opcenito gubljenje uloge u vlasti. Cak i nekada utopijski koncepti vremenom dodju na red, ali njihova realizacija zakaze pa se u praksi ispostave kao totalitarizmi.
Pa ne kazem da nije, nego da je ono rezultat visevjekovne represije Crkve. Medjutim nema potrebe za sarlatanstvom, jer ti dobro znas da prosjetiteljstvo nije iznjedrilo fasizam, nacizam, marksizam, staljinizam i slicne totalitaristicke koncepte, niti oni se oni mogu svesti pod odgovornost ateizma. Stvar je mnogo kompleksnija.
Ma kompleksnosti se mogu činiti, mogu biti u detaljima, po periferiji, ali osnovna linija je jasna, brisanje horizonta božanskoga, transcendencije, iz područja javnosti, iz evropskog društva, one zadnje brane bez koje se, ko što reče Kant, ne može utemeljiti univerzalni moral. Iza toga nema prepreke za svakojake samovolje, poznata je Ničeva volja za moć, a onda neminovno strada čovjek.
Uz te procese koji su kasnije krvavo završili s pravom možemo povezati tri principa ateističkog humanizma koji se vežu s tri imena, trojice antiteista, a to su: August Comte (empirijska je znanost jedina vjerodostojna vodilja čovječanstva), Ludwig Feuerbach (treba uz njega spomenuti i Karla Marxa: Bog je ljudska mitska projekcija, a duhovni svijet je iluzija) i Friedrich Nietzsche (življenje volje za moć je pokazatelj ljudske veličine).
Nije krivo prosvjetiteljstvo po sebi, kao ideja, već njegova zastranjenja, izvedbe. I tako u ime emancipacije, oslobođenja čovjeka, kako je ne bez razloga proklamiralo prosvjetiteljstvo, završilo je s ratnim strahotama i totalitarizmima.
I da ponovim što sam ranije znao kazati: čovječanstvo se teško probijalo naprijed i uz religije, bilo je velikih gadosti, ali bez božanskog horizonta ono je definitivno bez ikakve perspektive.
statixx

#8474 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Ma kompleksnosti se mogu činiti, mogu biti u detaljima, po periferiji, ali osnovna linija je jasna, brisanje horizonta božanskoga, transcendencije, iz područja javnosti, iz evropskog društva, one zadnje brane bez koje se, ko što reče Kant, ne može utemeljiti univerzalni moral.
Pa Kant je bio idealista. Ne znam zasto insistiras na njemu kada si svjestan da je imao neprijateljski stav prema Crkvi, njenoj hijerarhiji, ritualima, praznovjerju i sl. Imajuci u vidu kompleksnost ljudskog drustva i njegovih brojnih kultura, vrlo je ambiciozno pozivati na utemeljenje univerzalnog morala, sto ti cinis. To je ujedno i religijska doktrina koja je istu dovela do propasti. Mi se ne mozemo nostalgicno baviti prosloscu, jer zivot ide dalje i terete koje civilizacija postavlja pred nama, a koji nose u sebi nesigurnost i neizvjesnost, mozemo podnijeti samo razumskim ponasanjem koje ce nam put uciniti sigurnijim i slobodnijim. Takodjer, ti si svjestan da gubitak vlasti Crkve nije znacio odmah njenu propast jer ona je cijelo vrijeme nastavila koketirati sa vlascu (ovdje bi se mozda mogla izuzeti VB). To je jedan od razloga sto ce Marks kasnije tvrditi da je religija sredstvo manipulacije masa (opijum). Dakle opet dolazimo na isto - licemjerstvo, sterilni dogmatizam i pravo na apsolutno zanje svega od strane klera za posljedicu je imalo revolt. Zam da nisi nimalo naivan i da svjesno svaki put kada spominjes Marksa vjesto izbjegavas spomenuti cinjenicu da je on pionir hegelizma, kojeg je obikovao na nacin da je hegelov (nemoj samo reci kako je i on ateista) apsolutni Duh (spiritualizam) zamjenio materijalizmom tj. krvlju. Svi kasniji totalitani rezimi pocivaju na obozavanju drzave, ratova, heroja i nacije. Ti koncepti udareni su upravo u njemoackoj filozofiji prvenstveno hegelovom idealizmu, romanticarkom nacionalizmu i prusizmu i nakaradno (opet idealisticki) protumaceni i prenijeti na Rusiju. Njemu dugujemo stav da je drzava bozija manifestacija na Zemlji i da individua sve duguje drzavi. Poznat je i njegov historicizam, Duh se otkriva na pozornici historije kroz promjene i napredovanje drzave i njene nacije.

Vjerovatno ti je poznato i da je, osim krajnje ljevice, druga strana njegovih politickih ideja i filozofije radikalna desnica koja ce uz pomoc nekih drugih ljudi, kao sto su Hekel i drugi dovesti do socijalnog darvinizma i rasizma, ali nikako kako se ovdje vjecito pokusava pokazati, kroz Marksa i Darvina. Dakle, kako si i sam napisao dole rijec je o pogresnim, sarlatanskim, interpretacijama i izvedbama, gdje je neznanje (npr. lamarkizam, eugenika isl.) odovelo ljude na pogresne zakljucke iz kojih su proizasle neosnovane ideje. To ne znaci da su ideje koje su proizasle temelji ateistickog morala, jer takvo nesto ne postoji. Ja, kao roditelj, ne podcjenjujem svoju ulogu u odgajanju djeteta i ucenju odredjenim moralnih nacela, ali smatram da mi za to nije potrebno religijsko znanje.
Iza toga nema prepreke za svakojake samovolje, poznata je Ničeva volja za moć, a onda neminovno strada čovjek.
Uz te procese koji su kasnije krvavo završili s pravom možemo povezati tri principa ateističkog humanizma koji se vežu s tri imena, trojice antiteista, a to su: August Comte (empirijska je znanost jedina vjerodostojna vodilja čovječanstva), Ludwig Feuerbach (treba uz njega spomenuti i Karla Marxa: Bog je ljudska mitska projekcija, a duhovni svijet je iluzija) i Friedrich Nietzsche (življenje volje za moć je pokazatelj ljudske veličine).
Nije krivo prosvjetiteljstvo po sebi, kao ideja, već njegova zastranjenja, izvedbe. I tako u ime emancipacije, oslobođenja čovjeka, kako je ne bez razloga proklamiralo prosvjetiteljstvo, završilo je s ratnim strahotama i totalitarizmima.
I da ponovim što sam ranije znao kazati: čovječanstvo se teško probijalo naprijed i uz religije, bilo je velikih gadosti, ali bez božanskog horizonta ono je definitivno bez ikakve perspektive.
Kao sto vec napisa, ne preostaje nam nista nego vjera u razum. Danas imamo sistem, koji je definitivno bolji od prethodnih. Cijena koju smo platili, kako i sam potenciras, jeste skupa. medjutim treba se okrenuti buducnosti i napustiti romanticarksi pogled prema drustvenom sistemu proslosti, jer to je ujedno i povratak u kaveze. Krscanstvo je nekada stalo u kraj jevrejskom tribalizmu, ali njegova pozitivna moralna nacela brzo su napustena i odbacena dolaskom na vlast sto je rezultiralo autoritarnim rezimom koji je ugnjetavao ljude i izazivao, mozda ne politicku ili ekonomsku, ali religijsku paranoju sigurno.
statixx

#8475 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Inace, mislim da su svi pokusaji pominjanja odredjenih licnosti i njihovog svjetonazora, ne bi li se pokazalo da su ateizam ili, s druge strane vjera, nakaradne i nehumane pojave koje vode covjecanstvo u propast totalni promasaji. Primjereno je argumentovano kritikovati odredeno drustveno uredjenje-sistem i ukazivati na njegove mane i nedostatke, bio on teokratski ili totalitarni. Ne mislim da vjera ili ateizam predstavljaju opasnot po buducnost covjcanstva. Ono sto je problematicno jeste upravo nasa afektivnost, neuroticnost i iracionalnost. Situacije u kojima su pojedinci ili grupe apelima, kojima se poziva na emocije, izmanipulisali narod i dolazili na vlast, nakon cega su po obicaju sljedili zlocini i strahote, bilo prema vlastitiom narodu ili drugima. Dakle, samo vjera u razum i sistem koji ce uciti svakog pojedica da ne biva predmetom manipulacije, da ne podlijeze autoritetima, i da uvijek trazi arguemente i dokaze i drustvo koje nece svoju afirmaciju traziti u nipodastavanju drugih i drugacijeg.
Locked