Idemedosumom wrote:@Lopov
Nisam pobjegao, nego sam te jednostavno ignorirao. Postavljaš doslovice glupa pitanja koja su istovremeno uvredljiva.
Tvoja priča se svodi na:
Ja sam bio "pravi" vjernik, najviši nivo vjerovanja, prekuc'o sam vjeru. Prestao sam biti vjernik jer sam spoznao da to nije to. Pravo vjerovanje je ustvari lažno vjerovanje. Svi pravi vjernici će kad-tad spoznati isto (ako dostignu moj nivo). Moji argumenti protiv vjere su sada mnogo validniji pošto sam nekada bio "pravi" vjernik.
Svi vi koji sumnjate u istinitost ili intenzitet mog nekadašnjeg vjerovanja ste indoktrinirani, idete po istom šablonu, ja sam to predvidio. Ja nemam ništa protiv vjere. Dokaz: još uvijek držim Kur'an u kući. Volim praviti usporedbe između Boga i neke gluposti koja mi je slučajno na um pala.
Nisam ti ja kriv što si došao do logičkog zida pa se ponašaš kao uvrijeđena mlada. Ponovo pitam, kako sam ja to ismijao monoteiste? Pokušavaš mi spočitati nešto kako bi me ocrnio a kad treba to argumentovati, nema te.
Vidim da si me onako propisno oklevetao u ovome što si pokušao progurati kao quote. Ne znam zašto si quotirao, možda da drugima ispadne kao da sam ja to zapravo rekao i da bude uvjerljivije a inače to što si quotirao nikada nisam izjavio. Citiranje i parafraziranje nije jedno te isto. Idemo jedno po jedno:
Ja sam bio "pravi" vjernik, najviši nivo vjerovanja, prekuc'o sam vjeru.
Ja sam bio pravi vjernik u smislu da nisam bio tradicionalista a i drugih stvari koje sam finom nabrojao po stavkama. A šta je to najviši nivo vjerovanja? Da sam prekucao vjeru, nisam, ima dosta ljudi koji o istoj znaju više nego ja.
Prestao sam biti vjernik jer sam spoznao da to nije to. Pravo vjerovanje je ustvari lažno vjerovanje.
Lažno u smislu istinitosti spoznavanja. Ali stvar je u tome što je to samo moje mišljenje, a ne obavezno nepobitna istina po kojoj se svi drugi moraju ravnati onako kako ti za sebe govoriš. Ja, za razliku od tebe, neću za druge govoriti po defaultu da su u krivu samo i isključivo zato što ne misle kao ja.
Ja nemam ništa protiv vjere. Dokaz: još uvijek držim Kur'an u kući.
Tačno, nemam ništa protiv vjere. Ali si u drugom dijelu malo fulio. Moji dokazi su mnoge stvari koje (skoro) niko od ovih velikih antiteista a ni vjernika nije na forumu uradio. Za razliku od tebe, a i mnogih drugih, stajao sam u odbranu vjernicima kad su neki agresivni antiteisti krenuli da ih neosnovano napadaju. Primjera ima mnoštvo, među kojima je i antiteista @drugi profil koji je javno rekao da je islamofob na šta sam mu se ja otvoreno suprotstavio, kao i @rex1990 koji je bio gurao tezu da su ateisti pametniji samim tim što nisu vjernici. Vidiš da ne odobravam ni ovo što npr. @GAU8 sad radi, koji je onda zbog vrijeđanja tebe zasluženo išao na hlađenje. Imao bih mnogo toga za iznijeti ali ću stati samo na ovome, ima mnogo toga sa tema iste vrste koje su zaključane.
Također, nikada nisam govorio da su ono u šta vjernici vjeruju bajke i nikad ih nisam nipodaštavao na osnovu vjerovanja jer njihovo uvjerenje po tom pitanju poštujem isto kao i vlastito. Jedino što ne poštujem je mržnja prema drugom i drugačijem jer to se ne zaslužuje poštovati.
Svi pravi vjernici će kad-tad spoznati isto (ako dostignu moj nivo).
Potpuno tvoja konstrukcija i pokušaj moje diskreditacije usljed nedostatka argumenata.
Na osnovu čega to izvuče, živ bio? Ako sam ja došao do tog zaključka ne znači da će automatski i svi ostali pravi vjernici doći, jer ja svoj zaključak ne držim kao jedinu validnu istinu kao što ti držiš svoj. Ne vidim zašto pravi vjernici ne mogu doći do zaključka da je njihova spoznaja o Bogu istinita, a koja se ne poklapa s mojom.
Moji argumenti protiv vjere su sada mnogo validniji pošto sam nekada bio "pravi" vjernik.
I evo, novo podmetanje. Moje argumente to samo po sebi ne čini validnijima, ali ono za što me je boravak na oba fronta učinio kompetentnijim je razumijevanje drugih i drugačijih od sebe. Ti si već pokazao da takvu vrstu empatije uopšte nemaš.
Svi vi koji sumnjate u istinitost ili intenzitet mog nekadašnjeg vjerovanja ste indoktrinirani, idete po istom šablonu, ja sam to predvidio.
Da je ta sumnja zaista plod vlastito razmišljanja pa hajde, stvar je što sam takvih kao ti vidio mnogo , što u realnosti i što u forumu, kojima po defaultu ide logika da ako neko bude pa prestane biti pravi vjernik to odmah znači da nikad nije ni bio pravi vjernik. Razlog takve pojave si donekle i sam pokazao, za svoje mišljenje si bez ikakvog pokrića ustvrdio da je istina koja jedina može biti toliko jaka da je nekome praktično nemoguće otići od nje ukoliko je pravi vjernik.
Čovječe, jesi li ti svjestan koje nepoštivanje ti pokazuješ prema tuđem mišljenju? Za tebe je jedino ono što ti držiš istinitim dovoljno jako da nekoga ko je uvijek vjerovano iskreno u to zadrži sa sobom, a sva druga uvjerenja mimo tvog po automatizmu smatraš manje jakim da nekoga zadrže sa sobom.
Znaš, tvoje mišljenje i tvoja spoznaja ne vrijedi ništa više od tuđeg, tako da nemoj biti nadobudan.
Volim praviti usporedbe između Boga i neke gluposti koja mi je slučajno na um pala.
Tu usporedbu sam napravio da ti pokažem zašto neko ne vjeruje u ono što držiš nepobitnom istinom u tolikoj mjeri da sva druga mišljenja po automatizmu smatraš pogrešnim. Drugim riječima, to su osnove empatije koje, iako intelektualno jesi, emotivno nisi spreman savladati.
Dalje, to nije "neka glupost koja mi je slučajno na um pala" nego sasvim jasan zadatak, i nije mi slučajno na um pao nego je pokrio ono što se trebalo pokriti, i ti si to vrlo vjerovatno primijetio, zato se i ne smiješ upustiti u diskusiju jer si skontao da bi se, figurativno rečeno, našao u minskom polju. Hajde reci, šta je u njemu uvredljivo i glupo?
Najlakše je nešto klasificirati kao uvredljivo i glupo da bi se izbjegla polemika o tome. Klasična metoda iz starih vremena po kojoj je svako ko je smio pitati nešto mimo dominantnog mišljenja u konzervativnoj zajednici bio klasificiran kao neko ko je uvrijedio dominantno mišljenje pa bio kažnjavan samo na osnovu toga (spaljivanje, kamenovanje, robija itd.).
Da sam se vodio tvojim kriterijima, 80% tvojih postova na koje sam odgovorio bih izignorisao.