Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
dustaban

#8426 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

GAU8 wrote:
dustaban wrote:Dobar jutar & sabahajrulah,
Molio bih vjernike da nam kratko odgovore u cemu oni vide korisnost (smisao) religije:
a) da meni bude bolje;
b) da drustvo bude bolje;
c) da Bogu budemo bolji.

:?:
Smisao religije je ljudska potreba za pripadanjem grupi. Povodi mogu biti sve i svašta.
U slučaju religije, povod je vjerovanje u identičnu verziju stvaranja/božanstva
Vidi nesta, ta definicija "pripadanja grupi" je uglavnom manifestacija ljudske agresivnosti - grupisanje radi suprostavljanja drugim grupama. Ali, slazem se, religija uglavnom ima tu funkciju.
Medjutim, ja bih zelio da sami vjernici kazu sta misle o religiji. Svi se sturise da je objasne u najboljem svjetlu a mi vidimo sta vidimo - religijska drustva su nazadna, neefikasna i neuspjesna. To bi bio moj komentar na opciju (b).
Komentar na opciju (a): sjecam se opisa jednog vjernika, kako njega, kad je u bogomolji, prozme neki lijep osjecaj nesto kao nirvana. On dakle religiju dozivljava kao sredstvo vlastitog uzitka. To je bogme nesto veoma slicno opijatima!
Na trecem je mjestu (c) ova opcija - da Bogu budemo bolji, ali to se, budimo iskreni, sve svodi na podilazenje doticnom, nesto slicno kao podilazenje sefu, kako bi nas "popazio". Tu se najcesce radi o cistoj hipokriziji tj. pretvaranju iza kojeg zapravo stoji mrznja prema onom kojemu se podilazi. Cilj je samo da budemo onakvi kakvi treba da budemo da bi nas on "popazio" tj. da bi njega ubjedili da smo dobri. To pretvaranje se samo radi u obimu koji je potreban za postizanje cilja. Ali sve to se ipak ne radi radi stvaranja lazne slike o sebi "onome gore" vec uglavnom radi "ovih dolje"!
aurora313

#8427 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Lalena wrote:I ja imam dojam da vecina ateista mrzi vjernike... Osjetim to ponekad i na vlastitoj kozi...
Nemoj Lalena… to što ti misliš da te neko mrzi, to je sasvim druga stvar.

Iskreno, ja sa odredjenom pažnjom pratim rezonovanje vjernika. Pokušavam da u njihovim pogledima nađem logiku ali jedino zaključujem da su vjernici veoma podložni uticaju drugih. Kod njih postoji određeni problem najprije sa postavljanjem a zatim učvršćivanjem vlastitih stavova. U razgovorima sa svojom rodicom i teškom vjernicom primjetim da će ona sa uživanjem da mi nabaci detalje neke 'stvarnosti' koja je pročitala u Bibliji, da bi se upaničila i prekidala razgovor ako joj pokušam pružiti određene arheološke nalaze i dokaze koji to pobijaju. To ona ne želi da zna jer joj je udobno živjeti sa onim što joj servira Biblija.

Dakle, ateista će prihvatiti određeno činjenično stanje kao novi dio za vlastitu nadgradnju. Vjernik neće.

Istovremeno, moraš priznati da vjernici počesto javno iznose svoja vjerska mišljenja kada to niko od njih ne traži. Možda te zato poneko gleda 'drugim očima'.
aurora313

#8428 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

dupli post
Last edited by aurora313 on 11/03/2015 09:43, edited 1 time in total.
Idemedosumom

#8429 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

@Lopov

Nisam pobjegao, nego sam te jednostavno ignorirao. Postavljaš doslovice glupa pitanja koja su istovremeno uvredljiva.

Tvoja priča se svodi na:
Ja sam bio "pravi" vjernik, najviši nivo vjerovanja, prekuc'o sam vjeru. Prestao sam biti vjernik jer sam spoznao da to nije to. Pravo vjerovanje je ustvari lažno vjerovanje. Svi pravi vjernici će kad-tad spoznati isto (ako dostignu moj nivo). Moji argumenti protiv vjere su sada mnogo validniji pošto sam nekada bio "pravi" vjernik.

Svi vi koji sumnjate u istinitost ili intenzitet mog nekadašnjeg vjerovanja ste indoktrinirani, idete po istom šablonu, ja sam to predvidio. Ja nemam ništa protiv vjere. Dokaz: još uvijek držim Kur'an u kući. Volim praviti usporedbe između Boga i neke gluposti koja mi je slučajno na um pala.
GAU8

#8430 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote:
GAU8 wrote:
Molio bih vjernike da nam kratko odgovore u cemu oni vide korisnost (smisao) religije:
a) da meni bude bolje;
c) da Bogu budemo bolji.

Smisao religije je ljudska potreba za pripadanjem grupi. Povodi mogu biti sve i svašta.
Vidi nesta, ta definicija "pripadanja grupi" je uglavnom manifestacija ljudske agresivnosti - grupisanje radi suprostavljanja drugim grupama. Ali, slazem se, religija uglavnom ima tu funkciju.
Ne bih se tu složio sa tobom.
Manifestacija agresivnosti je tek neka od posljedica. Međutim, potreba za pripadanjem grupi je nešto mnogo urođenije i dublje.
GAU8

#8431 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Lalena wrote:I ja imam dojam da vecina ateista mrzi vjernike... Osjetim to ponekad i na vlastitoj kozi...

Da je tako, ja bih mrzio cijelu svoju familiju, i 90% prijatelja i poznanika.
skupljac_zeljeza

#8432 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

GAU8 wrote:

Auuuu, zar nas ima toliko, a sve neka priča kako vjera ode helać. :mrgreen:
GAU8

#8433 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
GAU8 wrote:

Auuuu, zar nas ima toliko, a sve neka priča kako vjera ode helać. :mrgreen:
Nauči razlikovati trend od trenutnog stanja :P
dustaban

#8434 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

GAU8 wrote:
Sve je upravo obrnuto. Ateisti ne mrze vjernike vec im samo nastoje objasniti beskorisnost/stetnost religije (ponavljam opet - ne i same vjere ki duhovnosti opcenito).

Prije bi se dakle moglo govoriti o vjernickom animozitetu spram ateista jer nikako da nadju dokaz da su oni u pravu. Ali tu se naprosto radi o procesu sazrijevanja. Jednog dana ce oni koji su odbijali istinu shvatiti da su bili u krivu i bit ce zahvalni "nama koji su im otvarali ochi"!
:mrgreen:
E sad samo cekam da neko replicira - a sta ako ateisti "jednog dana" shvate da su oni bili u krivu?
E vidite nesta, ja sam recimo spreman i za takvu opciju i, kunem vam se "onim koji mi se ukazao nije", da sam zaista spreman i za tu opciju. Zapravo prizeljkujem takvo nekakvo suocenje-iznenadjenje.

Al dabogda...
GAU8

#8435 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote:
GAU8 wrote:
Sve je upravo obrnuto. Ateisti ne mrze vjernike vec im samo nastoje objasniti beskorisnost/stetnost religije (ponavljam opet - ne i same vjere ki duhovnosti opcenito).

Prije bi se dakle moglo govoriti o vjernickom animozitetu spram ateista jer nikako da nadju dokaz da su oni u pravu. Ali tu se naprosto radi o procesu sazrijevanja. Jednog dana ce oni koji su odbijali istinu shvatiti da su bili u krivu i bit ce zahvalni "nama koji su im otvarali ochi"!
:mrgreen:
E sad samo cekam da neko replicira - a sta ako ateisti "jednog dana" shvate da su oni bili u krivu?
E vidite nesta, ja sam recimo spreman i za takvu opciju i, kunem vam se "onim koji mi se ukazao nije", da sam zaista spreman i za tu opciju. Zapravo prizeljkujem takvo nekakvo suocenje-iznenadjenje.

Al dabogda...
Uz to često govore kako vrijeđamo njihova osjećanja.
Ali kako nekom objasniti da je cijeli život podredio zabludi, na neuvrijedljiv način :D :D
statixx

#8436 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Bas se pravite naivni kada je rijec o nauci i ljudskim pravima u islamskom svijetu. Evo da krenemo od drzave Iran, koja u tom podrucju vjerovatno prednjaci u odnosu na one daleko radikalnije, gdje je kler tumac i glasnogovornik nauke i zakona. Kamo srece da je vise ovakvih ljudi u islamskom svijetu sa ulogom @dustabana. :D Preporucujem svakom vjerniku da sa linka procita cijeli tekst, narocito jer je napisan od strane muslimana.

Speech of Hashem Aghajari in June 2002 in Hamadan. His attack on "traditional Islam" has earned him a death sentence by a court. Student demonstrations condemning the sentence have been the most widespread since the uprising at Tehran University in the summer of 1998.

Aghajari, a University of Hamadan history lecturer, journalist, and active member of the reformist Islamic Revolution's Mujahideen Organization (IRMO). In his address commemorating the 25th anniversary of the death of Dr. 'Ali Shari'ati, one of the ideologues of the Islamic movement before the 1979 Revolution.

It must be kept in mind that 70 or 80 years ago, the Shi'ite Muslim clergy was opposed to eliminating public bathhouses where one could immerse oneself in large containers of water and replacing them with showers and modern bathing facilities. But, of course, they have made some concessions to modernity when it comes to their own lifestyles, such as owning a car.

The Role of the Traditional Clerics
At the time of the Constitutional Revolution [1905-1907], the Islamic clergy was opposed to modern sciences such as chemistry and physics? [In their eyes], chemistry meant that there is no God. But in today's world the clerics take what suits them. If I drive a Peykan [a cheap Iranian-made car] they drive the latest model luxury cars (audience applause). Is this right?

They have made these concessions because they use [modernity for their own benefit]; they taste it and then decide that it isn't such a bad thing (smiles in the audience). Seventy or 80 years ago, they opposed these things in the name of Islam; they called it Haraam [forbidden in Islam]. Up until very recently, learning English in Islamic religious institutes of higher learning was forbidden.

A Cleric is Not a Divine Being
Shariati used to say that the relationship between [the clergy] and the people should be like the relationship between teacher and pupil - not between leader and follower, not between icon and imitator; the people are not monkeys who merely imitate. The pupils understand and react, and they try to expand their own understanding, so that someday they will not need the teacher. The relationship that the fundamentalist religious people [seek] is one of master and follower; the master must always remain master and the follower will always remain follower. This is like shackles around the neck [i.e. eternal slavery].

Shariati was very clear about his opposition to theocracy, which he defined as: "A theocratic regime in which religious and spiritual figures occupy government, instead of political and government officials; in other words, the theocratic rule of Clergymen over the nation. The consequences of such a regime is a dictatorship because of the religious dignitaries' [knowledge of] God's commandments. They know the field, and if criticism or opposition arise, they [alone claim] the right to comment. ... A non-responsible ruler is the mother of despotism and dictatorship.

Human rights have become so vital in some foreign countries that some of our own clergy, whom I see going for two or three weeks of medical treatment, become enchanted with how the authorities of those countries act towards their own people. About 150 years ago, [a Muslim cleric] went to Europe; when he came back, he said, 'I saw no Muslims in Europe, but I saw Islam' [i.e. he saw righteousness]. In our time, we see Muslims, but we don't see Islam (audience applause).

http://iranian.com/Opinion/2002/December/Aghajari/
skupljac_zeljeza

#8437 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

dustaban wrote: Sve je upravo obrnuto. Ateisti ne mrze vjernike vec im samo nastoje objasniti beskorisnost/stetnost religije (ponavljam opet - ne i same vjere ki duhovnosti opcenito).
Zar ova akcija koja se zove dušebrižništvo nije antiteizam?
dustaban

#8438 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

skupljac_zeljeza wrote:
dustaban wrote: Sve je upravo obrnuto. Ateisti ne mrze vjernike vec im samo nastoje objasniti beskorisnost/stetnost religije (ponavljam opet - ne i same vjere ni duhovnosti opcenito).
Ne nikako, rijec je samo o zastiti drustva od agresivno teizma.
GAU8

#8439 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
dustaban wrote: Sve je upravo obrnuto. Ateisti ne mrze vjernike vec im samo nastoje objasniti beskorisnost/stetnost religije (ponavljam opet - ne i same vjere ni duhovnosti opcenito).
Slažem se. Riječ je o logičnoj reakciji na agresivno nametanje religije i guranje tamo gdje joj nije mjesto.
dustaban

#8440 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

GAU8 wrote:
dustaban wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Zar ova akcija koja se zove dušebrižništvo nije antiteizam?
Slažem se. Riječ je o logičnoj reakciji na agresivno nametanje religije i guranje tamo gdje joj nije mjesto.
Sta se ti imas slagati :mrgreen: TO JE TAKO.

Religijsko uredjenje drzave je naprosto nemoguce. Drzava je OVOZEMALJSKI SISTEM i moze fercerati jedino na nacin da se uklone sve antisistemske opstrukcije kao sto su: bezakonje, kriminal, religija...

Na crvenom semaforu moramo stati ne zato sto je bog tako propisao vec zato sto smo se DOGOVORILI da UREDIMO ljudsku zajednicu na nacin da moze funkcionisati. Religija takodje nudi nekakvo uredjenje medjuljudskih odnosa, ali njen je radius porodica i eventualno kasaba. Danasnje kompleksne ljudske zajednice traze PRAGMATICNA i STRUCNA rjesenja. Religija tu ne moze ni prismrditi i mora se skloniti.
KAd religija ne zna prepoznati svoje mjesto i ulogu dobijete ove tragikomicne situacije pokrstavanja skola, vjerskih drzavnih praznika, bogomolja na trotoaru, silovanja djecjih nevinih umova religijskim nebulozama, zvucne agresije od zvona, mujezina...

Kad bi mi neko pokazao islamsku drzavu funkcionalnu, pravednu i naprednu kao Japan ili Svedska, smjesta bih se pokunjio, preso na islam i pojeo sve sto sam posro...
GAU8

#8441 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote: Kad bi mi neko pokazao islamsku drzavu funkcionalnu, pravednu i naprednu kao Japan ili Svedska, smjesta bih se pokunjio, preso na islam i pojeo sve sto sam posro...
Pazi šta pričaš :D :D ... jer ne mora biti islamska, na kraju krajeva :D :D :D postoje i druge "vjerski uređene" države koje su fakat uređene :D :D :D
dustaban

#8442 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

GAU8 wrote:
dustaban wrote: Kad bi mi neko pokazao islamsku drzavu funkcionalnu, pravednu i naprednu kao Japan ili Svedska, smjesta bih se pokunjio, preso na islam i pojeo sve sto sam posro...
Pazi šta pričaš :D :D ... jer ne mora biti islamska, na kraju krajeva :D :D :D postoje i druge "vjerski uređene" države koje su fakat uređene :D :D :D
Znam sta sam rekao i "ponuda" i dalje vrijedi. :mrgreen:
To sto negdje predsjednici polazu zakletvu sa rukom na Bibliji, crkva prima budzetska sredstva, religijski praznici postali drzavni (cak medjunarodni)... to uopste ne znaci nista jer te su drzave ne samo sekularne vec i apsurdni primjeri sprdnje sa religijom!
Lopov-eliminator

#8443 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Idemedosumom wrote:@Lopov

Nisam pobjegao, nego sam te jednostavno ignorirao. Postavljaš doslovice glupa pitanja koja su istovremeno uvredljiva.

Tvoja priča se svodi na:
Ja sam bio "pravi" vjernik, najviši nivo vjerovanja, prekuc'o sam vjeru. Prestao sam biti vjernik jer sam spoznao da to nije to. Pravo vjerovanje je ustvari lažno vjerovanje. Svi pravi vjernici će kad-tad spoznati isto (ako dostignu moj nivo). Moji argumenti protiv vjere su sada mnogo validniji pošto sam nekada bio "pravi" vjernik.

Svi vi koji sumnjate u istinitost ili intenzitet mog nekadašnjeg vjerovanja ste indoktrinirani, idete po istom šablonu, ja sam to predvidio. Ja nemam ništa protiv vjere. Dokaz: još uvijek držim Kur'an u kući. Volim praviti usporedbe između Boga i neke gluposti koja mi je slučajno na um pala.
Nisam ti ja kriv što si došao do logičkog zida pa se ponašaš kao uvrijeđena mlada. Ponovo pitam, kako sam ja to ismijao monoteiste? Pokušavaš mi spočitati nešto kako bi me ocrnio a kad treba to argumentovati, nema te.

Vidim da si me onako propisno oklevetao u ovome što si pokušao progurati kao quote. Ne znam zašto si quotirao, možda da drugima ispadne kao da sam ja to zapravo rekao i da bude uvjerljivije a inače to što si quotirao nikada nisam izjavio. Citiranje i parafraziranje nije jedno te isto. Idemo jedno po jedno:
Ja sam bio "pravi" vjernik, najviši nivo vjerovanja, prekuc'o sam vjeru.
Ja sam bio pravi vjernik u smislu da nisam bio tradicionalista a i drugih stvari koje sam finom nabrojao po stavkama. A šta je to najviši nivo vjerovanja? Da sam prekucao vjeru, nisam, ima dosta ljudi koji o istoj znaju više nego ja.
Prestao sam biti vjernik jer sam spoznao da to nije to. Pravo vjerovanje je ustvari lažno vjerovanje.
Lažno u smislu istinitosti spoznavanja. Ali stvar je u tome što je to samo moje mišljenje, a ne obavezno nepobitna istina po kojoj se svi drugi moraju ravnati onako kako ti za sebe govoriš. Ja, za razliku od tebe, neću za druge govoriti po defaultu da su u krivu samo i isključivo zato što ne misle kao ja.
Ja nemam ništa protiv vjere. Dokaz: još uvijek držim Kur'an u kući.
Tačno, nemam ništa protiv vjere. Ali si u drugom dijelu malo fulio. Moji dokazi su mnoge stvari koje (skoro) niko od ovih velikih antiteista a ni vjernika nije na forumu uradio. Za razliku od tebe, a i mnogih drugih, stajao sam u odbranu vjernicima kad su neki agresivni antiteisti krenuli da ih neosnovano napadaju. Primjera ima mnoštvo, među kojima je i antiteista @drugi profil koji je javno rekao da je islamofob na šta sam mu se ja otvoreno suprotstavio, kao i @rex1990 koji je bio gurao tezu da su ateisti pametniji samim tim što nisu vjernici. Vidiš da ne odobravam ni ovo što npr. @GAU8 sad radi, koji je onda zbog vrijeđanja tebe zasluženo išao na hlađenje. Imao bih mnogo toga za iznijeti ali ću stati samo na ovome, ima mnogo toga sa tema iste vrste koje su zaključane.

Također, nikada nisam govorio da su ono u šta vjernici vjeruju bajke i nikad ih nisam nipodaštavao na osnovu vjerovanja jer njihovo uvjerenje po tom pitanju poštujem isto kao i vlastito. Jedino što ne poštujem je mržnja prema drugom i drugačijem jer to se ne zaslužuje poštovati.
Svi pravi vjernici će kad-tad spoznati isto (ako dostignu moj nivo).
Potpuno tvoja konstrukcija i pokušaj moje diskreditacije usljed nedostatka argumenata.

Na osnovu čega to izvuče, živ bio? Ako sam ja došao do tog zaključka ne znači da će automatski i svi ostali pravi vjernici doći, jer ja svoj zaključak ne držim kao jedinu validnu istinu kao što ti držiš svoj. Ne vidim zašto pravi vjernici ne mogu doći do zaključka da je njihova spoznaja o Bogu istinita, a koja se ne poklapa s mojom.
Moji argumenti protiv vjere su sada mnogo validniji pošto sam nekada bio "pravi" vjernik.
I evo, novo podmetanje. Moje argumente to samo po sebi ne čini validnijima, ali ono za što me je boravak na oba fronta učinio kompetentnijim je razumijevanje drugih i drugačijih od sebe. Ti si već pokazao da takvu vrstu empatije uopšte nemaš.
Svi vi koji sumnjate u istinitost ili intenzitet mog nekadašnjeg vjerovanja ste indoktrinirani, idete po istom šablonu, ja sam to predvidio.
Da je ta sumnja zaista plod vlastito razmišljanja pa hajde, stvar je što sam takvih kao ti vidio mnogo , što u realnosti i što u forumu, kojima po defaultu ide logika da ako neko bude pa prestane biti pravi vjernik to odmah znači da nikad nije ni bio pravi vjernik. Razlog takve pojave si donekle i sam pokazao, za svoje mišljenje si bez ikakvog pokrića ustvrdio da je istina koja jedina može biti toliko jaka da je nekome praktično nemoguće otići od nje ukoliko je pravi vjernik.

Čovječe, jesi li ti svjestan koje nepoštivanje ti pokazuješ prema tuđem mišljenju? Za tebe je jedino ono što ti držiš istinitim dovoljno jako da nekoga ko je uvijek vjerovano iskreno u to zadrži sa sobom, a sva druga uvjerenja mimo tvog po automatizmu smatraš manje jakim da nekoga zadrže sa sobom.

Znaš, tvoje mišljenje i tvoja spoznaja ne vrijedi ništa više od tuđeg, tako da nemoj biti nadobudan.
Volim praviti usporedbe između Boga i neke gluposti koja mi je slučajno na um pala.
Tu usporedbu sam napravio da ti pokažem zašto neko ne vjeruje u ono što držiš nepobitnom istinom u tolikoj mjeri da sva druga mišljenja po automatizmu smatraš pogrešnim. Drugim riječima, to su osnove empatije koje, iako intelektualno jesi, emotivno nisi spreman savladati.

Dalje, to nije "neka glupost koja mi je slučajno na um pala" nego sasvim jasan zadatak, i nije mi slučajno na um pao nego je pokrio ono što se trebalo pokriti, i ti si to vrlo vjerovatno primijetio, zato se i ne smiješ upustiti u diskusiju jer si skontao da bi se, figurativno rečeno, našao u minskom polju. Hajde reci, šta je u njemu uvredljivo i glupo?

Najlakše je nešto klasificirati kao uvredljivo i glupo da bi se izbjegla polemika o tome. Klasična metoda iz starih vremena po kojoj je svako ko je smio pitati nešto mimo dominantnog mišljenja u konzervativnoj zajednici bio klasificiran kao neko ko je uvrijedio dominantno mišljenje pa bio kažnjavan samo na osnovu toga (spaljivanje, kamenovanje, robija itd.).

Da sam se vodio tvojim kriterijima, 80% tvojih postova na koje sam odgovorio bih izignorisao.
Last edited by Lopov-eliminator on 11/03/2015 11:15, edited 1 time in total.
Lalena

#8444 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

dustaban wrote:
GAU8 wrote:
a) da meni bude bolje;
c) da Bogu budemo bolji.

Medjutim, ja bih zelio da sami vjernici kazu sta misle o religiji. Svi se sturise da je objasne u najboljem svjetlu a mi vidimo sta vidimo - religijska drustva su nazadna, neefikasna i neuspjesna. To bi bio moj komentar na opciju (b).
Komentar na opciju (a): sjecam se opisa jednog vjernika, kako njega, kad je u bogomolji, prozme neki lijep osjecaj nesto kao nirvana. On dakle religiju dozivljava kao sredstvo vlastitog uzitka. To je bogme nesto veoma slicno opijatima!
Na trecem je mjestu (c) ova opcija - da Bogu budemo bolji, ali to se, budimo iskreni, sve svodi na podilazenje doticnom, nesto slicno kao podilazenje sefu, kako bi nas "popazio". Tu se najcesce radi o cistoj hipokriziji tj. pretvaranju iza kojeg zapravo stoji mrznja prema onom kojemu se podilazi. Cilj je samo da budemo onakvi kakvi treba da budemo da bi nas on "popazio" tj. da bi njega ubjedili da smo dobri. To pretvaranje se samo radi u obimu koji je potreban za postizanje cilja. Ali sve to se ipak ne radi radi stvaranja lazne slike o sebi "onome gore" vec uglavnom radi "ovih dolje"!
Nakon sto ste pitali, objasnili ste...
I sada neki vjernik treba da odgovori, sto se naravno nece poklapati s vasim misljenjem, pa cemo imati jos jedan krug verbalnog vrijedjanja i ismijavanja...
Sorry, imam pametnijeg posla :mrgreen:
Lopov-eliminator

#8445 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

skupljac_zeljeza wrote:
dustaban wrote: Sve je upravo obrnuto. Ateisti ne mrze vjernike vec im samo nastoje objasniti beskorisnost/stetnost religije (ponavljam opet - ne i same vjere ki duhovnosti opcenito)[/b].

dustabane, govori u svoje ime. Evo ja sam ateista a nikome ne objašnjavam kako ti reče beskorisnost/štetnost religije jer mislim da ista pojedincu može donijeti korist.

Iako se u mnogo toga sa @skupljac_zeljeza ne slazem, ovdje je u pravu, ovo što si izjavio i jeste antiteizam, zato je potrebno fino posebno označavati ateizam i antiteizam, isto kao islam i selefizam a ne stavljati između njih znak jednakosti.
Lalena

#8446 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

aurora313 wrote:
Nemoj Lalena… to što ti misliš da te neko mrzi, to je sasvim druga stvar.

Istovremeno, moraš priznati da vjernici počesto javno iznose svoja vjerska mišljenja kada to niko od njih ne traži. Možda te zato poneko gleda 'drugim očima'.
Ili, ako slucajno kazem nesto sto ima smisla, uvijek imate ovaj argument (mada u principu ignorisem postove od @aurora313, ovo sam morala citirati)

Ja svoje misljenje da mnogi ateisti mrze vjernike ne temeljim na "pogledima" ili vlastitom dojmu, nego na napisanim/izrecenim uvredama, komentarima, ponasanju prilikom kontakata uzivo, u stvarnom zivotu, cak i pokojemu pljuvanju i psovanju...
Ne bih generalizovala, ali veliki procenat se moze pronaci u ovakvom opisu.
Lalena

#8447 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

GAU8 wrote:

Hoces se mijenjati za familiju i poznanike :mrgreen:
dustaban

#8448 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Lopov-eliminator wrote:
skupljac_zeljeza wrote:(quote="dustaban" - Sve je upravo obrnuto. Ateisti ne mrze vjernike vec im samo nastoje objasniti beskorisnost/stetnost religije (ponavljam opet - ne i same vjere ki duhovnosti opcenito)[/b).

dustabane, govori u svoje ime. Evo ja sam ateista a nikome ne objašnjavam kako ti reče beskorisnost/štetnost religije jer mislim da ista pojedincu može donijeti korist.
Iako se u mnogo toga sa @skupljac_zeljeza ne slazem, ovdje je u pravu, ovo što si izjavio i jeste antiteizam, zato je potrebno fino posebno označavati ateizam i antiteizam, isto kao islam i selefizam a ne stavljati između njih znak jednakosti.

Bojim se da te nista nisam pito! :mrgreen:

U pravu si, evo izvinjavam se zbog malo grubljeg tona u zadnjih par postova (zivci, stari se :-) )...ali ja mislim da sam upravo ja jedan od onih koji se trudi da razumije "drugu stranu". Evo unazad nekoliko postova ja sam postavio nesta afirmativno o religiji (humanitarni rad).
I zaista mislim da bi se, sa pravilnom raspodjelom uloga, religija mogla pozicionirati u drustvu na ispravan nacin. Medjutim ne ovako kako je to konkretno ovdje slucaj. mislim kod nas u BiH. Religija je ovdje postala nacija, kuces vise ?!
Leo_alfa

#8449 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

nasa wrote: Ali zasto tako pogrdno, etnicka pripadnost, nacija nije nista lose, druga prica je sto je kod nas povezana s nekim pitanjima koja su donijela mnogo loseg.
I nije to prica samo iz devedesetih nego nije bila puno drugacija ni u XIX I XX st kad su nacije ovdje nastajale.

Je li ti, vi, mislite da se meni fucka za to, je li mislite da ima ikakve veze biti Bosnjak sa islamom, to je @leo neprirodna veza ali mi historiju slabo znamo pa se ona cesto tumaci u kontekstu dnevno-politickih desavanja.Nisu sadasnji vjernici krivi sto su se nacije formirale na takvim kriterijima na Balkanu, ako hoces bas muslimani bi najsretniji bili da to nije bilo tako.

E sad ti zamjeras ljudima koji te svrstaju, a i sam prepoznajes da je vjera bila kriterij za nastanak nacija...

Bilo je i kroz historiju, ima i danas ljudi koji ukazuju, mada bezuspjesno, da to nije najsretnije rjesenje ali to ne moze silom I ne moze mijenjati jedan narod.
Dalje pretpostavljam da zelis da ukazes da je to posljedica religija, a i sam znas da kod nas je vise naionalista neg stvarno vjernika ili stvarno vjerujes da se ateisti u RS ne identifikuju sa Srbin...

Da ne pricamo da sad, vise nego ikad se Srbi I Hrvati identifikuju s maticama, sto puta vise nego s crkvom...

Mislim, vjerujem je da ce nekad doci generacije koje ce se izdici iznad ovoga ali sad u ovom trenutku ne vidim da treba da usmjeravam Srbe I Hrvate kako ce se identifikovati niti bilo koga, meni ne smeta da se nazovu kako hoce niti da imaju i vjerska i nacionalna prava koja zele ali samo da ne zele da dio BiH bude samo njihov, a sigurna sam da im to ne kaze Biblija vec Dodik i slicni.
Ne govorim da je lose, pripadnost naciji je cinjenica, mi (mislim mi kao ljudi) smo ih stvorili i one postoje. Njihova geneza ima ogromne veze sa religijom sto je logicno. Tu nista nije sporno.
Takodje znam da se nacionalizam ovdje promovisao jos davno prije nas (mislim na nase generacije), mada to nije tema.
Ono sto je zaista trulo u ovoj prici da se ne poistovijecuje nacija sa religijom nego izjednacava. Ne moze neko biti hrvatske vjeroispovijesti ili islamske nacije. Ljudi osnovne stvari ne razlikuju, a kako ocekivati onda nesto komplikovanije da shvate? Ne krivim nikoga za ovo sto imamo danas (odredjenu naciju ili religijsku skupinu), svjestan sam da se ovakvim odvratnim idejama ciljano ispira mozak svima nama od strane pojedinaca koji su na vlasti ili jednostavno imaju uticaj.
Zamjerim se ljudima jer ne misle, mogu mene svrstavati gdje god zele, ali ukoliko se to stalno desava po istom pogresnom sablonu onda je jasno da su im usadjene ideje o velikoj vaznosti (mozes mislit) pripadnosti bilo koje (po osnovu religjia, nacija) skupine.
Slazem se sto se tice Srba i Hrvata, za ovo sto pises. Mozda ce doci dan kada ce se to promijeniti i kada ce se vecina moci izjasniti kao pripadnici drzave BiH, odnosno nacije ukoliko bi se ikad mogla razviti ideja da pripadnost drzavi predstavlja pripadnost naciji (kao SAD).
Medjutim takodje treba biti jasno i Bosnjacima da nema nista dobro u postojanju Bosnjaka i Bosanaca i da razlike koje se prave su lose za buduce generacije. Ovo ne govorim u smislu "ocuvanja vitalnog nacionalnog interesa" Bosnjaka, bas suprotno. Svako ko prica da je odredjena religija osnova neke nacije, da ih ostali mrze zbog toga, da ce nestati ukoliko se to promijeni i sl je pokretac razdora medju ljudima. Sto je najsmjesnije, predstavljaju se kao antifasisti i to ljudima koji sami ne razlikuju naciju od religije. Tako da prema tom tumacenju, neko ko nije musliman ne moze biti Bosnjak. To nije normalno, kao sto nije normalno da zivis u BiH citav svoj zivot i ne smatras tu zemlju svojom.
Skroz daleko od teme smo otisli...
aurora313

#8450 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Lalena wrote: Ili, ako slucajno kazem nesto sto ima smisla, uvijek imate ovaj argument (mada u principu ignorisem postove od @aurora313, ovo sam morala citirati)
Ja svoje misljenje da mnogi ateisti mrze vjernike ne temeljim na "pogledima" ili vlastitom dojmu, nego na napisanim/izrecenim uvredama, komentarima, ponasanju prilikom kontakata uzivo, u stvarnom zivotu, cak i pokojemu pljuvanju i psovanju...
Ne bih generalizovala, ali veliki procenat se moze pronaci u ovakvom opisu.
Forumi su jedno a svakodnevnica je sasvim drugo. Ako ti misljenje drugih na forumu ne lezi, imas nacina da dalje ucestvujes ili to ignorises. Ne znam te licno da bih te vrijedjao ili mrzio. A i sto bi?
Locked