Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#8326 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

L u c i f e r wrote: i stid bi me bilo tvrditi da znam prauzrok, prirodu i smisao kontinuuma
To je i dalje tvrdnja da je jedino tvoj spoznajni put ispravan i da su drugi zbog toga glupi.
L u c i f e r wrote:
nevjerovatna mentalna uskogrudost i kratkovidost
L u c i f e r

#8327 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

skupljac_zeljeza wrote:
L u c i f e r wrote: i stid bi me bilo tvrditi da znam prauzrok, prirodu i smisao kontinuuma
To je i dalje tvrdnja da je jedino tvoj spoznajni put ispravan i da su drugi zbog toga glupi.
L u c i f e r wrote:
nevjerovatna mentalna uskogrudost i kratkovidost
post ti je nidje veze

ja to ne tvrdim, mozda su muslimani u pravu

ja samo diskutujem o argumentima
skupljac_zeljeza

#8328 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

L u c i f e r wrote: post ti je nidje veze

ja to ne tvrdim, mozda su muslimani u pravu

ja samo diskutujem o argumentima
Kojim metrom mjeriš šta je pametno, a šta glupo i ko je upravu, a ko nije ako visi to možda? Zar i tvoj argument ne bi onda trebao počinjati sa možda?
L u c i f e r

#8329 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

istim kojim i ti, bar se nadam

logickim zakljucivanjem

ili ti imas neki drugi
Lopov-eliminator

#8330 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Idemedosumom wrote:@Lopov

Ja sa sigurnošću mogu tvrditi da ti nisi bio pravi vjernik, makar ti i predvidio da ću ja to reći (čak sam uvjeren da nisi uopće bio vjernik, već to govoriš jer misliš da će ti poslužit kao dobar argument). Ali eto, recimo da jesi bio i sada više nisi - ne vidim zašto bi to trebalo biti jak argument da Islam nije prava vjera i da Bog ne postoji?
Zbog čega iznosiš neistine? Postavih ti pitanje da li to znači da pravi vjernik nema mogućnost promjene mišljenja i ti mi naravno ne odgovori.

Vidiš kako su te indoktrinirali, toliko da ti je nemoguće svariti da neko može biti vjernik pa prestati biti vjernik. Po tebi izgleda takvi ljudi ne mogu i ne smiju postojati. A šta misliš kako sam mogao predvidjeti da ćeš tako reći? Zato što ideš po istoj ideološkoj matrici kao i ostali vjernici, ništa se ne razlikuješ. Pompezno izjavljuješ da si uvjeren da uopće nisam bio vjernik jer je po tvojoj matrici koju si usvojio nemoguće ovakve izjave vidjeti od vjernika, makar to bio i bivši vjernik. To je klasična indoktrinacija.

Za tvoju informaciju, meni je (kao nekome koga si upravo oklevetao da nikad nije ni bio vjernik) Kur'an u kući i dan danas.

A za ovo boldovano, hajde reci gdje sam to uopšte naveo kao bilo kakav argument da Islam nije prava vjera i za Bog ne postoji? Što ti to treba, da ciljano podmećeš. Ja na ovoj temi nikad nisam napadao neku religiju. Nemoj meni fakturisati ono što rade dustaban, rajvosa i ostalo društvo antiteista.
Idemedosumom wrote: To bi bilo isto kada bih ja koristio primjere ateista/naučnika koji su prešli na Islam kao argument da je Islam prava vjera i da Bog postoji.
Tačno, ti prelasci nisu argument ni za šta, a i takvu argumentaciju nikad nisam koristio.
Idemedosumom wrote:Dalje, ti si u velikoj zabludi ako misliš da su argumenti koje navodim na forumu glavni razlog zašto sam ja musliman.
Ni ne mislim da si musliman radi argumenata koji su ovdje navedeni. A u fazama koje navodiš si nesvjesno otkrio neke od svojih argumenata koje ovdje vjerovatno nećeš smjeti iznijeti.
Idemedosumom wrote:Ja sam vremenom postajao pravi musliman, vjernik. I to u 3 faze:

1. Rođen sam u muslimanskoj porodici, nosim muslimansko ime kao i moj otac. (dakle, slijepo vjerovanje)

2. U jednoj fazi života postao sam sumnjičav, pa sam čitao raznu literaturu i na kraju argumentima (poput onih koje iznosim na forumu) sam zaključio da je Islam najispravnija vjera i da Bog postoji.

3. Posebni doživljaj/niz doživljaja nakon kojih više nisam imao ni trun sumnje. Svaki pravi vjernik ovaj dio na svoj način doživi, i nakon toga čovjek jednostavno zna. O ovome detalje neću iznositi jer znam kako ateisti i sumnjičavci na ovo reaguju, uostalom, moj doživljaj ne može služiti kao dokaz drugom muslimanu (ili obratno) a kamo li ateisti. (zato ovakve stvari ja ne iznosim kao dokaz ovdje)

Ja sam uvjeren da ti nisi dalje od prve faze dobacio.
Vidiš, najbitnija je prva faza, da se odmah usadi slijepo vjerovanje. To se velikoj većini zadrži kao osnov na kojem grade ovo ostalo. Kažeš da si uvjeren da nisam dalje od prve faze dobacio, a ja rekoh prije kad sam ti unaprijed odgovarao da nisam tradicionalista. Eto vidiš, i to sam predvidio. Takvih kao ti punih predrasuda nagledao sam se kamaru.

Kroz sve te faze sam uglavnom i ja prošao, samo što sam ja imao i naredne faze.

Eh, za ovo boldovano, zašto sam ti postavio ono pitanje o objašnjenju vlastitog doživljaja. Postavio sam ti ga da ti pokažem da to ne može biti argument ni za šta, može biti da si ti potpuno u krivu i da si samo sam sebe ubjeđivao da imaš vezu s Bogom. Čak su i određeni zločinci iz prošlosti bili ubijeđeni da imaju posebnu vezu s Bogom preko koje im je Bog poručio da im je dao zadatak stvaranja nekog carstva (npr. Fridrih Barbarosa). Ovo ti govorim da ti pokažem da neko sebi može umisliti da ima vezu sa Bogom a da to u realnosti nije ništa više nego način da se pred sobom i pred drugima pravda ono što se inače ne može opravdati.

Svako pitanje koje sam ti postavio, postavio sam da bi ti razumio kako neko može da ne vjeruje u Boga, kako neko može biti vjernik pa prestati (vidiš da ti to i dalje nije svarljivo) ili drugim riječima, da konačno istinski počnete razumijevati ateiste a ne da idete po ustaljenoj matrici predrasuda.
skupljac_zeljeza

#8331 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

L u c i f e r wrote:istim kojim i ti, bar se nadam

logickim zakljucivanjem

ili ti imas neki drugi
Ako hoću biti musliman onda moram razumskim ili logičkim jer Bog u Kur'anu insistira na takvim.
L u c i f e r

#8332 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

eto vidis

na istoj smo strani
dustaban

#8333 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Lopov-eliminator wrote: ...
Zašto spominjem godine? To sam rekao i njemu onda, zato što se s4mpion ponaša kao da je pokupio svu pamet svijeta a ne želi da shvati da se pred njim nalazi toliko života da se može saznati sve i svašta. Također, dotični je, ovakav kakav je sad, samo jedan od školskih primjer mladih koji su od malih nogu filovani mržnjom prema drugim i drugačijim a ovo što od njih gledamo danas je rezultat toga. Vidio si onog Antu iz Mostara, nemam ti šta drugo reći. Takav će ti doći i ovdje pa krenuti u celofan umotavati diskriminirajuće ideje.
I da, i ja mislim da s4mpion ima mozga ali je finta u tome što on ne da ne može, već može a NE ŽELI da shvati.
...
I sta je rjesenje?

I Antu i Sampiona i sve druge zadojene religijom i mrznjom prema nevjernicima & inovjernicima treba prevesti preko mosta da vide i drugu stranu. Anto je taj korak napravio i izgleda da je krenuo njegov oporavak od opasne bolesti. Ja iskreno vjerujem da ovaj forum ima slican terapijski efekat.
Zato sam tu.

Preko vode do slobode...
skupljac_zeljeza

#8334 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

dustaban wrote: Zato sam tu.
Ljudi naprave široke puteve, ali ti ne garantuju i široke vidike. Preveliku zadaću si sebi navalio na leđa. :wink:

Image
mirza_15

#8335 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

aurora313 wrote:
mirza_15 wrote:Niko da se osvrne na istrazivanje sa oxforda provedeno 2011. godine u 20 drzava i koje je kostalo 2 miliona funti. Kazu ljudi da nam je vjera urodjena. Da se radjamo sa njom.
Hmm... sa kojom li sam ja rođen?
Ne govori se o religiji. Govori se o prirodnoj vjeri u Boga. Jednostavno se radi o tome. To nam je priroda. U 20 zemalja, sa razlicitim kulturama je provedeno istrazivanje sa djecom od 3,4 godine. Roditelji, okolina, skolstvo, itd. kasnije oblikuju i definisu taj osjecaj na razlicite nacine. Ali je cinjenica da se sa tim osjecajem radjamo.
L u c i f e r

#8336 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

daj link za to istrazivanje

provedeno je i jedno istrazivanje kojim je utvrdjeno

da je moja cuna najveca
mirza_15

#8337 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

L u c i f e r wrote:daj link za to istrazivanje

provedeno je i jedno istrazivanje kojim je utvrdjeno

da je moja cuna najveca
Ovo je sa oxforda 2011. godine. Imas link stranicu dvije ranije na tekst iz telegraph-a. Kucam sa mobitela, ali sigurno se moze naci dosta poveznica jednostavnim google-anjem. Uglavnom, u istrazivanje je provodilo 57 sociologa, filozofa i psihologa u 20 drzava. Potroseno je 2 miliona eura. Slozices se da da se ipak ne radi o toj vrsti "istrazivanja" o kojoj ti govoris :-) kada sjednem za racunar potrazim vise linkova za ovo istrazivanje.
L u c i f e r

#8338 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

ma ne muci se

naso

finansirano od strane templton fondacije, nuf said
mirza_15

#8339 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

Lopov

Generalizujes. Govoris o vjernicima u mnozini, spominjes matricu vjernika.... Generalizacija je uvijek losa. svi kinezi, sve zene, svi ateisti, svi vjernici.....
mirza_15

#8340 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

L u c i f e r wrote:ma ne muci se

naso

finansirano od strane templton fondacije, nuf said
Pa mora neko dati pare. Svako istrazivanje finansira onaj ko ima interesa da se to podrucje istrazi. Ne mora to nuzno znaciti da je istrazivanje pristrasno. Ipak se radi o jednom od najvecih svjetskih univerziteta. Ne igraju se oni tako sa svojim autoritetom. A nemam ni pojma ko su ti. Proguglam kada budem mogao.
L u c i f e r

#8341 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

ma ne moras

evo da ti jos olaksam

ste se dokazuje navodnom inklinacijom teizmu osim ljudske slabosti i zelje za smislom

https://whyevolutionistrue.wordpress.co ... eradicate/
http://saltycurrent.blogspot.com/2011/0 ... ience.html
mirza_15

#8342 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

L u c i f e r wrote:ma ne moras

evo da ti jos olaksam

ste se dokazuje navodnom inklinacijom teizmu osim ljudske slabosti i zelje za smislom

https://whyevolutionistrue.wordpress.co ... eradicate/
http://saltycurrent.blogspot.com/2011/0 ... ience.html
Nisam imao namjeru ovo koristiti kao ultimativni argument za nesto. Samo jos jedan detalj u ovoj raspravi. Ja to ne bih nazvao slaboscu. U sustini dokazuje samo to da se, grubo receno, radjamo kao vjernici.
Idemedosumom

#8343 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Vidiš kako su te indoktrinirali, toliko da ti je nemoguće svariti da neko može biti vjernik pa prestati biti vjernik. Po tebi izgleda takvi ljudi ne mogu i ne smiju postojati.
Zbog čega ti iznosiš neistine? Ja nisam tvrdio da je nemoguće biti vjernik pa prestati. Ja sam uvjeren da konkretno TI nisi bio pravi vjernik, to je moje uvjerenje, to si i sam napisao:
Pompezno izjavljuješ da si uvjeren da uopće nisam bio vjernik jer je po tvojoj matrici koju si usvojio nemoguće ovakve izjave vidjeti od vjernika, makar to bio i bivši vjernik. To je klasična indoktrinacija.
To sam izjavio ne zbog neke matrice, ne zbog indoktrinacije, radi se o zdravom razumu i logici. Kada jednom spoznaš istinu, teško ćeš se poslije vratiti na neistinu (ako si zdravog razuma). Shodno tome, jako je mala vjerovatnoća da si ti bio pravi vjernik, ja iskreno sumnjam (ali ne kažem da je nemoguće).
Za tvoju informaciju, meni je Kur'an u kući i dan danas.
Ne vidim poentu ove rečenice. U mojoj kući se već odavno nalaze Biblija, Talmud, Marxov Kapital, Lenjinov Manifest, Darwinov Postanak vrsta, Hitlerov Kampf itd. Niti je moja porodica kad slijedila kršćanstvo, niti judaizam, niti smo bili nacisti, niti komunjare niti ateisti...
Vidiš, najbitnija je prva faza, da se odmah usadi slijepo vjerovanje. To se velikoj većini zadrži kao osnov na kojem grade ovo ostalo. Kažeš da si uvjeren da nisam dalje od prve faze dobacio, a ja rekoh prije kad sam ti unaprijed odgovarao da nisam tradicionalista. Eto vidiš, i to sam predvidio. Takvih kao ti punih predrasuda nagledao sam se kamaru
Ta vjerujte mi na riječ :D

Jesi govorio, ja ti ne vjerujem, ne zbog predrasude, već zbog ranije navedenih razloga.
hajde reci gdje sam to uopšte naveo kao bilo kakav argument da Islam nije prava vjera i za Bog ne postoji? Što ti to treba, da ciljano podmećeš. Ja na ovoj temi nikad nisam napadao neku religiju
Nikako, marljivo braniš i vjeru i religiju :-D
Čak su i određeni zločinci iz prošlosti bili ubijeđeni da imaju posebnu vezu s Bogom preko koje im je Bog poručio da im je dao zadatak stvaranja nekog carstva (npr. Fridrih Barbarosa).
Ja imam vezu s Bogom, a ne želim to koristiti kako bih ostvario materijalnu korist ili neki položaj.
L u c i f e r

#8344 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

prvo bi morao barem procitati tu studiju zar ne

ako sasvim ignorisemo desnicarske motive njenog finansijera

osim toga djeca se npr radjaju i sa strahom od raznih cudovista

ali to ne dokazuje njihovo postojanje
L u c i f e r

#8345 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Ja imam vezu s Bogom
:run:
Lopov-eliminator

#8346 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Idemedosumom wrote: Zbog čega ti iznosiš neistine? Ja nisam tvrdio da je nemoguće biti vjernik pa prestati. Ja sam uvjeren da konkretno TI nisi bio pravi vjernik, to je moje uvjerenje, to si i sam napisao:
Pompezno izjavljuješ da si uvjeren da uopće nisam bio vjernik jer je po tvojoj matrici koju si usvojio nemoguće ovakve izjave vidjeti od vjernika, makar to bio i bivši vjernik. To je klasična indoktrinacija.
Pa zato što mi onda nisi odgovorio na pitanje da li to znači da je nemoguće biti vjernik pa prestati biti vjernik.
Idemedosumom wrote:To sam izjavio ne zbog neke matrice, ne zbog indoktrinacije, radi se o zdravom razumu i logici. Kada jednom spoznaš istinu, teško ćeš se poslije vratiti na neistinu (ako si zdravog razuma). Shodno tome, jako je mala vjerovatnoća da si ti bio pravi vjernik, ja iskreno sumnjam (ali ne kažem da je nemoguće).
Zdrav razum? Logika? Ko ili šta ti garantira da je tvoja verzija istine ona prava, a sve druge nisu? Koji zdrav razum i logika kad se konstantno govori da se Bog ne može obuhvatiti time?

Eto vidiš kako si pokazao isključivost koju i veliki broj turbovjernika pokazuje. Ti se vodiš onim da je ono što ti misliš da je istina mora biti istina a da je svako drugi ko tvrdi drugačije odmah po defaultu u krivu, čime si pokazao nedostatak bilo kakve kritike. Čovječe, nisi nepogrješiv, a tvoj stav nije perfekcija prema kojoj se sve ostalo mora ravnati.

Sve to što ti kažeš neko može tvrditi za svoju religiju, recimo neko bio kršćanin, pa postane musliman, odmah mu kršćani mogu reći nisi ti bio pravi kršćanin nikad jer "teško ćeš se poslije vratiti na neistinu (ako si zdravog razuma)". Ispade da ko god ne misli kao ti odmah nije zdravog razuma.

Zamisli da svi tako isključivo razmišljaju kao ti, niko nikog ni u šta ne bi mogao uvjeriti.

I da, iako je po tebi vjerovatnoća mala, ne negiraš da ona ipak postoji.
Idemedosumom wrote:
Za tvoju informaciju, meni je Kur'an u kući i dan danas.
Ne vidim poentu ove rečenice. U mojoj kući se već odavno nalaze Biblija, Talmud, Marxov Kapital, Lenjinov Manifest, Darwinov Postanak vrsta, Hitlerov Kampf itd. Niti je moja porodica kad slijedila kršćanstvo, niti judaizam, niti smo bili nacisti, niti komunjare niti ateisti...
Poenta je u tome da, da sam bio nekakav ateista koji mrzi religiju, isti više ne bih imao kod kuće jer ovdje turbovjernici prosipaju priče kako ateisti nikad nisu čitali vjerske knjige mimo interneta.

Al hajd i to, do sada sam već pokazao da sam u isti upućeniji nego ti, kao onda kada si pokušao moju tvrdnju demontirati citiranjem Kur'ana a nisi skontao da si upravo tim citatom zapravo dokazao moju tvrdnju. Na to sam ti i ukazao, to sam ti i obrazložio ali si ti i od toga pobjegao.
Idemedosumom wrote:
Vidiš, najbitnija je prva faza, da se odmah usadi slijepo vjerovanje. To se velikoj većini zadrži kao osnov na kojem grade ovo ostalo. Kažeš da si uvjeren da nisam dalje od prve faze dobacio, a ja rekoh prije kad sam ti unaprijed odgovarao da nisam tradicionalista. Eto vidiš, i to sam predvidio. Takvih kao ti punih predrasuda nagledao sam se kamaru
Ta vjerujte mi na riječ :D

Jesi govorio, ja ti ne vjerujem, ne zbog predrasude, već zbog ranije navedenih razloga.
Rekao sam da sam to rekao prije i to mogu lako dokazati. Moj post sa 334. strane, 6.3.2015. u 16:55 je ispod:
Lopov-eliminator wrote:Prije nego što počneš sa već unaprijed ispisanim konstatacijama raznoraznih turbovjernika koje vam služe skoro kao sveto pismo, da ti unaprijed na njih odgovorim:

- ne, nisam tradicionalista,
- ne, nije istina da zapravo nikad nisam bio vjernik,
- ne, nisam bio ''nepravi'' musliman,
- ne, nisam bio niti sam bilo kakva, kako neki vole reći,skrivena komunjara,
I evo, 3 stavke od 4 su se obistinile, boldovane su koje. Činjenica je da si ti sve 3 iste konstatacije uredno ispalio. I da, ja ti ne vjerujem da ti meni ne vjeruješ ne zbog predrasuda. Objasni onda fino kako si prošetao bukvalno istom stazom?
idemedosumom wrote:
hajde reci gdje sam to uopšte naveo kao bilo kakav argument da Islam nije prava vjera i za Bog ne postoji? Što ti to treba, da ciljano podmećeš. Ja na ovoj temi nikad nisam napadao neku religiju
Nikako, marljivo braniš i vjeru i religiju :-D
Ispalio si tvrdnju, obrazloži je, nemoj bježati sad.
idemedosumom wrote:
Čak su i određeni zločinci iz prošlosti bili ubijeđeni da imaju posebnu vezu s Bogom preko koje im je Bog poručio da im je dao zadatak stvaranja nekog carstva (npr. Fridrih Barbarosa).
Ja imam vezu s Bogom, a ne želim to koristiti kako bih ostvario materijalnu korist ili neki položaj.
A meni si govorio "Ta vjerujte mi na riječ" a evo upravo ti sada to radiš. Prvo, ti svoju vezu s Bogom nisi dokazao, prema tome nemoj se čuditi što postoje ljudi koji ti ne vjeruju.

Ponovo isto pitanje, otkud znaš da imaš vezu s Bogom, ili ti otkud znaš da nisi sugestivno pričao sam sa sobom?

Drugo, ti si na forumu već pokazao da svoju tzv. vezu s Bogom pokušavaš iskoristiti da sebe napraviš pametnijim od drugih, da sebe ubijediš da samo oni koji misle kao ti znaju istinu, a da su svi ostali u krivu.

I Fridrih Barbarosa je smatrao da mu je Bog preko veze koju imaju poručio da ga je poslao da stvori carstvo. Otkud znaš da on to nije uradio zbog onoga što mu je Bog poručio? Poenta je da je ta tzv. veza s Bogom zapravo, između ostalog, i produkt ljudskih želja.

I ubica psihopata kad kaže da mu se Bog preko njihove mistične veze obratio glasovima kojima mu govori da ubije, otkud znaš da je njegova veza izmišljotina?

I na koncu, otkud znaš da je recimo moja veza sa onim čovjekom što leti iznad Sarajeva izmišljotina, kako si je ti nazvao, a svoju vezu držiš kao jedinu istinu?
Idemedosumom

#8347 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Ti praviš usporedbu između Boga i nevidljivog čovjeka koji leti iznad Sarajeva.

Na svijetu danas imamo preko 4 milijarde monoteista, a ti si ih jednom rečenicom sve ismijao. A tvrdiš da nemaš ništa protiv vjere i religije. Toliko o tome.
Lopov-eliminator

#8348 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Idemedosumom wrote:Ti praviš usporedbu između Boga i nevidljivog čovjeka koji leti iznad Sarajeva.

Na svijetu danas imamo preko 4 milijarde monoteista, a ti si ih jednom rečenicom sve ismijao. A tvrdiš da nemaš ništa protiv vjere i religije. Toliko o tome.
Kao i obično, tvoji odgovori na pitanja su i ovom prilikom izostali. Ovo što si sad napisao otkriva i još neke stvari o tebi ali hajd nema veze to sad. A kako sam to ja ismijao monoteiste?
mariner

#8349 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mariner »

Bog je nepodmitljiv.

Danas se u iraqu sramno maljevima lome drevni ostaci hiljadama god starosti samo zato sto postuju svoju uputu od najvelicanstvenijeg covjeka na svijetu.
Ne mozes biti dobar musliman ako nisi potpuno prihvatio sve upute i obaveze,pitanje je jesu li hadisi falisfikat ili prozvoljni odabiri i biljeske.
Shije su revolucionarnije od sunija pa su onda odstranili dio kurana i smatraju ga dopisom od strane neprijatelja, a kamo li hadise.

Za 1000 god. nece postojati islam, samo u muzejima poput bogova sa olimpa.
skupljac_zeljeza

#8350 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

mariner wrote:Bog je nepodmitljiv.

Danas se u iraqu sramno maljevima lome drevni ostaci hiljadama god starosti samo zato sto postuju svoju uputu od najvelicanstvenijeg covjeka na svijetu.
A jesi li sebi postavio pitanje kako su ti svi spomenici preživjeli stotine halifa i sultana prije ovog 'halife'?

Prije 60 godina svaki 8. stanovnik planete je bio musliman. Danas je to svaki 5. Čudna regresija. :wink:
Locked