"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#8276 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

norod zna :bih:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#8277 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 13:25 O čemu mi pričamo, kod mene u komšiluku zgrada u kojoj stanuje čivija u vlasti stavila kapiju na dvorište i one klamfe na parking mjesta, a ostali neka se jebu i snalaze iako plaćaju godišnju kartu! Kod njih ko god se usudi stati na kapiju stiže murija i pauk brzinom svjetlosti, kod ostalih stanara kada ih blokiraju kurcobol od strane istih...
Koja opština je to ?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8278 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

1Dante1 wrote: 30/08/2024 13:22
Sami smo krivi. Zbog greske radnika u opcini propustena subvencija. Jedino rjesenje je bilo tuziti opcinu, ali tako ces sebi natovariti inspekciju koja ce ti naci 10x vecu kaznu od onoga sto ces dobiti. Sjedi, poklopi se usima i to je to.

Zato kazem da je do nas, niko od nas nije spreman trpiti, trpit i trpiti, da bi neko za X godina imao normalno okruzenje.
Vidi u BL se promijenio gradonačelnik, Stanivuković koji je obećao da će riješiti probleme koji se godinama gomilaju...riješio ih je, tako što je za svako rješenje napravio još dva problema dodatna! Saobraćajni kolaps gdje ga nikada nije bilo jer je neko malouman preokrenuo najprometnije i najmanje opterećene saobraćajnice u jednosmjerne ulice :-)

Ukinuo kandžu za blokiranje vozila sada se budale kurče i ostavljaju auta gdje im je qrzu ćeif, pogotovo stranci, a ti narode hodaj po ulici jer je na trotoaru Range Rover sa CH tablama... :oops:

Šminkaju se parkovi i prave neke gluposti, a ulice se ne čiste, trava ne kosi, grane i drveće padaju po ulici sa svakom kišom, redukcije vode, odvodi oborinskih voda zaštopani itd.

Edit: Živim u BL
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#8279 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

nepass1 wrote: 30/08/2024 13:21
Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 13:08
jajara wrote: 30/08/2024 12:42 ili jednostavno osnujes svoju stranku, pobjedis na izborima, promjenis sistem i gotovo :thumbup:

ne rece mi koliko dilera i kamatara znas u svom gradu pa i tvoja mater od 80 godina zna sta rade, a oni nikako da legnu? trebam otic ja u sipu i reci im NN vam kamatari po gradu eto uhapsite ga, oni mi onda potpisu na papir da ga nece dirati jer ga stoji politika i jos mi ovjere papir i ja vama zaljepim na forum.

vi ili se pravite debili ili uopce ne zivite ovde zadnjih 20,30 godina pa dodjete srat po forumu jer nemate s kim pricat tamo negdje vani?
Neki ljudi žive u Diznilendu izgleda :roll:

Frajer ima firmu, bavi se medijima, nikoga ne prijavljuje godinama, plaća saradnicima na ruke kešom...ja ga lično prijavio (ne samo ja) i znate šta je bilo? Ništa!

Radi po starom jer ima leđa i neko ga čuva.

Fckn Bosnia! :bih:
Prije gdje sam radio jedno jutro osvane zeljezna stanga na trotoaru (lola parking sebi obezbjedio, strogi centar sarajeva). Saznam cije je, konfrontiram lika, kaze obrati se mojoj mami za sve. Mama sef inspekcije u KS.
Kazem ja opet nije fer, trotoar kako moze, bla bla. Prodje malo eto meni inspekcije na posao. I fasujem prijavu, jedna prostorija koja mora biti pod kljucem nije imala kljuc u bravi, bila je zakljucana ali posto nije bilo kljuca u bravi nije sve bilo po propisu.
I kakve dalje mjere da poduzimas. Palicu i da se bijem?
Jel ima kamera u blizini :D prvo provjeri :D ? dalje ti dajem na maštu :lol:
DaysleepeR

#8280 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 13:31
1Dante1 wrote: 30/08/2024 13:22
Sami smo krivi. Zbog greske radnika u opcini propustena subvencija. Jedino rjesenje je bilo tuziti opcinu, ali tako ces sebi natovariti inspekciju koja ce ti naci 10x vecu kaznu od onoga sto ces dobiti. Sjedi, poklopi se usima i to je to.

Zato kazem da je do nas, niko od nas nije spreman trpiti, trpit i trpiti, da bi neko za X godina imao normalno okruzenje.
Vidi u BL se promijenio gradonačelnik, Stanivuković koji je obećao da će riješiti probleme koji se godinama gomilaju...riješio ih je, tako što je za svako rješenje napravio još dva problema dodatna! Saobraćajni kolaps gdje ga nikada nije bilo jer je neko malouman preokrenuo najprometnije i najmanje opterećene saobraćajnice u jednosmjerne ulice :-)

Ukinuo kandžu za blokiranje vozila sada se budale kurče i ostavljaju auta gdje im je qrzu ćeif, pogotovo stranci, a ti narode hodaj po ulici jer je na trotoaru Range Rover sa CH tablama... :oops:

Šminkaju se parkovi i prave neke gluposti, a ulice se ne čiste, trava ne kosi, grane i drveće padaju po ulici sa svakom kišom, redukcije vode, odvodi oborinskih voda zaštopani itd.

Edit: Živim u BL
Pa tako mi reci.
E ne mogu važiti isti standardi kao za KS, nemoj se ljutiti ali razlika je drastična.
U BL i RS generalno i dalje je logika koji je bik jači.
DaysleepeR

#8281 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 13:08
jajara wrote: 30/08/2024 12:42 ili jednostavno osnujes svoju stranku, pobjedis na izborima, promjenis sistem i gotovo :thumbup:

ne rece mi koliko dilera i kamatara znas u svom gradu pa i tvoja mater od 80 godina zna sta rade, a oni nikako da legnu? trebam otic ja u sipu i reci im NN vam kamatari po gradu eto uhapsite ga, oni mi onda potpisu na papir da ga nece dirati jer ga stoji politika i jos mi ovjere papir i ja vama zaljepim na forum.

vi ili se pravite debili ili uopce ne zivite ovde zadnjih 20,30 godina pa dodjete srat po forumu jer nemate s kim pricat tamo negdje vani?
Neki ljudi žive u Diznilendu izgleda :roll:

Frajer ima firmu, bavi se medijima, nikoga ne prijavljuje godinama, plaća saradnicima na ruke kešom...ja ga lično prijavio (ne samo ja) i znate šta je bilo? Ništa!

Radi po starom jer ima leđa i neko ga čuva.

Fckn Bosnia! :bih:
Prije gdje sam radio jedno jutro osvane zeljezna stanga na trotoaru (lola parking sebi obezbjedio, strogi centar sarajeva). Saznam cije je, konfrontiram lika, kaze obrati se mojoj mami za sve. Mama sef inspekcije u KS.
Kazem ja opet nije fer, trotoar kako moze, bla bla. Prodje malo eto meni inspekcije na posao. I fasujem prijavu, jedna prostorija koja mora biti pod kljucem nije imala kljuc u bravi, bila je zakljucana ali posto nije bilo kljuca u bravi nije sve bilo po propisu.
Prijavi ponovo. Ovaj put stavi ključ u bravu.
jajara

#8282 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jajara »

prijavi nepas. pa kad ti posalju bracu hofmane da ti zapale kucu i okucnicu, a ti uzmes ciganku i saspes u njih sve sto imas e onda kada dodje murija ti reci momci imate pogresnog. dante i sleeper ce robijat za mene :izet:
Javier Pena

#8283 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Ma disneyland bajo. Ljudi nisu u dodiru sa realnošću, žive u nekakvim bajkama, vjerovatno u nekom svom bubbleu, kontaju ovo normalna država, pa kao sami smo sebi krivi. :lol:

Sve je ovdje sizifov posao.
ZoomZoomKiwi

#8284 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma kakvi to ba, ode život i štitna žlijezda boreći se s vjetrenjačama.

Puno je zdravije kupiti kartu u jednom smjeru. :bih:
1Dante1

#8285 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/08/2024 13:47 Puno je zdravije kupiti kartu u jednom smjeru.
To ili se prilagoditi sistemu. Dio ode, dio nas se prilagodi, suti, trpi, malo cvakne gdje moze i vozi misko. Ne diraj, ne diram, ovako se malo ispusem sa rajom na pivi, ili janjetini i to je to.
mali_balon

#8286 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ispusemo se na pivi ne diramo i tonemo....a nasa djeca sa nama....
Last edited by mali_balon on 30/08/2024 14:08, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#8287 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ma ja, samo neka se ne puca...
sumirprimus

#8288 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

sta i kad ddiras, zavrsis na sudu sa kriminalcima zajedno :lol:
manuchao91

#8289 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by manuchao91 »

_BataZiv_0809 wrote: 30/08/2024 12:59 Upravo tako.
Samo prijavljivati.

@manuchao91 ne znam otkud da me pitas za kamiondzije u po frke ali dobro.
Slazem se da je sve tako kako si napisao ali isto tako mislim da on za jednu turu zaradi ko prosjecan konobar za 2 mjeseca (sa baksisom i pljackanjem pijanih gostiju).
za jednu turu ( jednu radnu sedmicu ) vozac zaradi cca 600 KM
Konobari izadju preko 1500 KM i to u jednom gradicu a ne u SA ,MO,ZE,TZ
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8290 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

manuchao91 wrote: 30/08/2024 14:57
Samo prijavljivati.

Slazem se da je sve tako kako si napisao ali isto tako mislim da on za jednu turu zaradi ko prosjecan konobar za 2 mjeseca (sa baksisom i pljackanjem pijanih gostiju).
Eto onda kamiondzije neka predju na konobarisanje. Problem solved.
Tananarive

#8291 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Tananarive »

Piaty wrote: 29/08/2024 12:10
_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2024 08:08
nepass1 wrote: 29/08/2024 08:01

Zeljo cevabdzinica
Aha. Iz Zelje onda :mrgreen:

Pa kako su prije? Nema GO nikako ili nije bilo kolektivnog?
Kake Želje?
Pa nije "Ćevabdžinica Želja" nego "Ćevabdžinica Željo"!
Ne bi bilo loše ponoviti padeže, iz Želje je pravilno, jedino ako je Šumadija u pitanju ili centralna Bosna onda mi je jasno.
manuchao91

#8292 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by manuchao91 »

_BataZiv_0809 wrote: 30/08/2024 15:13
manuchao91 wrote: 30/08/2024 14:57
Samo prijavljivati.

Eto onda kamiondzije neka predju na konobarisanje. Problem solved.
ubio sam te argumentima ,pobijedio sam te.Teško dišeš ,budes se morak po noći ,sanjaš mene i moje pravne činjenice
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8293 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

manuchao91 wrote: 30/08/2024 16:07
ubio sam te argumentima ,pobijedio sam te.Teško dišeš ,budes se morak po noći ,sanjaš mene i moje pravne činjenice
Hehehe lutka moja beg moj :kiss:
ZoomZoomKiwi

#8294 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

mali_balon wrote: 30/08/2024 14:07 Ispusemo se na pivi ne diramo i tonemo....a nasa djeca sa nama....
Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 14:08 Ma ja, samo neka se ne puca...

To je to :bih:

Zato Kia Ora! Aotearoa 🇳🇿 ❤️
markopd

#8295 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

manuchao91 wrote: 30/08/2024 12:57
a biti npr vozac kamiona cijeli zivot ti je ok?
spavas 5 dana sedmicno u kamionu na nakom usranom parkingu,nemas se ujutru gdje umiti i otici u wc.Ne kupas se po 5-6 ili više dana i jedes suhu hranu jedno 35 godina ,paštete sendvice i ostala sranja.Provodis zivote po industrijskim zonama,upišanim parkinzima i granicama čekajuci po 4 h da samo predjes.Zivot kita.
Konobar je bar svaku noc kod kuće,pod tušem ,a ujutru kad ustane bogme ima se gdje umiti i popiti kafu
Dakle po tebi bolje je nositi tacnu po 12 ili više sati i biti na nogama pod teretom nego sjediti i motati volan sa manjim radnim vremenom?
Bolje spavati 2-3 sata na svom dušeku nego spavati 8-10h na parkingu?
Bolje nikako ne jesti u toku radnog vremena (konobar inače nema pauzu) nego jesti suhu hranu paštete i sl. u toku radnog vremena?
Bolje provoditi život u zadimljenim prostorijama sa većinskim gostima koji su pjanci i zgubidani nego po ozbiljnim firmama i industrijskim zonama?

Hajde reci jarane samo da se šališ,teško mi je pomisliti da si ozbiljno ovo napisao.A što se tiče konobarskog posla i tacne,sve da ovog trenutka uvedu beneficirani radni staž,najmanje radno vrijeme i veće plate opet ne bi bilo radnika jer je taj sektor i posao ogađen,omalovažen i smatra se kao najveće poniženje za čovjeka,zahvaljujući robovlasnicima i svakoj suši što misli da treba biti gazda.
Domaci izdajnik

#8296 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

ZoomZoomKiwi wrote: 30/08/2024 16:24
mali_balon wrote: 30/08/2024 14:07 Ispusemo se na pivi ne diramo i tonemo....a nasa djeca sa nama....
Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 14:08 Ma ja, samo neka se ne puca...

To je to :bih:

Zato Kia Ora! Aotearoa 🇳🇿 ❤️
Image
bumerangss

#8297 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

1Dante1 wrote: 30/08/2024 12:32
jajara wrote: 30/08/2024 12:23 jel ti napisao decko iznad sta se dogodilo kad je prijavio nesto inspekciji? citas li ista ili samo gonis svoje?
Gonim. Hoces da kazes da za to nema rjesenje? Je li dobio pisano "eto gospodine mi otisli u 12 ali ne mozemo u 17 jer tada ne radimo". Nije sigurno, dobio je usmeno, a sa usmenim mu je mogla reci da ce dobiti i gratis....

Sve se moze, samo je pitanje koliko ko hoce od nas prosnalno da se involvira i "zamjeri".

Prijavis firmu
Prijavis inspekciju

Moze li se? Moze, samo treba zelje vremena i muda.
Samo napismeno
Ja vise puta prijavio firmu inspekciji telefonski ali se predsavio i tražio pismeni odgovor i proślo 20 pa 50 dana a nikakvog odgovora

Odem u zgradu kantona i predam na protokol prijavu inspekcije za ne postupanje po prijavi upravnom inspektoratu pri ministarstvu pravde KS i to u 2 primjerka od kojih jedan sa pecatom meni kao dokaz prijave i expresno u roku 10 dana dobio odgovore za sve telefonske prijave i onda odgovor za 15ak dana upravnog inspektora da je inspekcija postupila po prijavama :D
Znaci samo treba pritisnuti
zippoo87

#8298 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

bumerangss wrote: 30/08/2024 21:45
1Dante1 wrote: 30/08/2024 12:32
jajara wrote: 30/08/2024 12:23 jel ti napisao decko iznad sta se dogodilo kad je prijavio nesto inspekciji? citas li ista ili samo gonis svoje?
Gonim. Hoces da kazes da za to nema rjesenje? Je li dobio pisano "eto gospodine mi otisli u 12 ali ne mozemo u 17 jer tada ne radimo". Nije sigurno, dobio je usmeno, a sa usmenim mu je mogla reci da ce dobiti i gratis....

Sve se moze, samo je pitanje koliko ko hoce od nas prosnalno da se involvira i "zamjeri".

Prijavis firmu
Prijavis inspekciju

Moze li se? Moze, samo treba zelje vremena i muda.
Samo napismeno
Ja vise puta prijavio firmu inspekciji telefonski ali se predsavio i tražio pismeni odgovor i proślo 20 pa 50 dana a nikakvog odgovora

Odem u zgradu kantona i predam na protokol prijavu inspekcije za ne postupanje po prijavi upravnom inspektoratu pri ministarstvu pravde KS i to u 2 primjerka od kojih jedan sa pecatom meni kao dokaz prijave i expresno u roku 10 dana dobio odgovore za sve telefonske prijave i onda odgovor za 15ak dana upravnog inspektora da je inspekcija postupila po prijavama :D
Znaci samo treba pritisnuti
Bravo
Moze se...samo opet kazem,nema svako ni muda a ni znanje za osnovne neke prijave.
Ali ne zele mnogi (vecina) da se zamjeraju.
Ja isto kada popizdim,tjeram sve napismeno do kraja i uvijek istjeram svoje. Nekada odem i na Sud,ako smatram da sam upravu. Naravno,sve to kosta i novca i vremena ali nista na ovom svijetu nije besplatno i sve ima cijenu.
Ali sve bi bilo lakse,da uz sebe imas jos 3-4 saborca,pa da se u grupi bode sa rogati .
U firmama ne mozes naci jednog radnika koji je spreman braniti svoja prava a kamoli 3-4.
Ja sam jednom uspio,sa svoje dvoje kolega da damo kolektivni otkaz u poslovnici gdje smo radili i da ponizimo gazdu u internoj grupi firme,gdje smo pred cijelom firmom dali kolektivni otkaz...ovaj poludio,nikada mu niko nije tako nesto uradio...ali nas na kraju nije otpustio nijednog...tek poslije toga, nakon par mjeseci se sve razjebalo i svi smo se razisli iz te ekipe.
Ali ta reakcija primitivne seljacine od gazde,kada smo mu to uradili...neprocjenjivo...7 dana je pjenio.
manuchao91

#8299 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by manuchao91 »

markopd wrote: 30/08/2024 17:22
manuchao91 wrote: 30/08/2024 12:57
a biti npr vozac kamiona cijeli zivot ti je ok?
spavas 5 dana sedmicno u kamionu na nakom usranom parkingu,nemas se ujutru gdje umiti i otici u wc.Ne kupas se po 5-6 ili više dana i jedes suhu hranu jedno 35 godina ,paštete sendvice i ostala sranja.Provodis zivote po industrijskim zonama,upišanim parkinzima i granicama čekajuci po 4 h da samo predjes.Zivot kita.
Konobar je bar svaku noc kod kuće,pod tušem ,a ujutru kad ustane bogme ima se gdje umiti i popiti kafu
Dakle po tebi bolje je nositi tacnu po 12 ili više sati i biti na nogama pod teretom nego sjediti i motati volan sa manjim radnim vremenom?
Bolje spavati 2-3 sata na svom dušeku nego spavati 8-10h na parkingu?
Bolje nikako ne jesti u toku radnog vremena (konobar inače nema pauzu) nego jesti suhu hranu paštete i sl. u toku radnog vremena?
Bolje provoditi život u zadimljenim prostorijama sa većinskim gostima koji su pjanci i zgubidani nego po ozbiljnim firmama i industrijskim zonama?

Hajde reci jarane samo da se šališ,teško mi je pomisliti da si ozbiljno ovo napisao.A što se tiče konobarskog posla i tacne,sve da ovog trenutka uvedu beneficirani radni staž,najmanje radno vrijeme i veće plate opet ne bi bilo radnika jer je taj sektor i posao ogađen,omalovažen i smatra se kao najveće poniženje za čovjeka,zahvaljujući robovlasnicima i svakoj suši što misli da treba biti gazda.
vozim kamion i znam sta pričam.Nisam se okupao 5 dana.Nisam imao gdje
Ateista

#8300 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

zippoo87 wrote: 30/08/2024 11:59
Ateista wrote: 30/08/2024 08:28
jajara wrote: 29/08/2024 14:02 ne znam sta se ibretite toliko i ne mozete vjerovat da nema godisnjeg?
pa u kafanama nije da nema godisnjeg nego nemas ni jedan slobodan dan. svaki dan sa druge na prvu.
ocete da pricamo kolike su dnevnice? ocete da pricamo da konobar nema sankera nego fakticki radi 2 posla?
i kad sve to saberete da vidite koliko taj jedan konobar ima sati rada mjesecno
+ jedan lijepi dodatak naravno ostajanje do kasno u noc jer se to podrazumijeva, takodjer se podrazumijeva da to nije placeno. a kod ugostitelja i ne postoji blagdan naprotiv tada grmi od posla
i jos jedna vrlo normalna stvar kod nas, nisi uopce prijavljen jer gazda ima vezu u vodecoj stranci pa ga inspekcija ne dira.

ili mozda da pricamo o gazdama koje svoje male obrte prijave na (glupana) radnika pa na njegovo ime nabiju dug poreznoj upravi boga pitaj koliko?...da ima toga i dan danas 2024. je godina znam

DRZAVA BOSNA :bih:
Tesko je vjerovati iz razloga sto je danas situacija puno povoljnija za obicne radnike nego prije 10-15 godina. Puno je vise izbora poslova i radnici puno lakse mogu postavljati svoje uslove i traziti bolje ako im nesto ne odgovara, tako d ane mogu da vjerujem da bi neko danas pristao na takve uslove. Cak i neko ko nema nekog obrazovanja, znanja, iskustva, i nema sta da ponudi, mislim da uvijek moze naci nesto malo bolje. Ne kazem da je to sto moze naci dobro i dostojno normalnog zivota, ali opet kazem mislim da se pretjeruje sa nekim stvarima i da ljudi vole kukati. Razumijem ja da vecina konobara mora raditi upravo za praznike, vikende i slicno, ali ne mogu da vjerujem da ne dobiju neke druge dane odmora i da ne dobiju bar nesto godisnjeg i da ce to neko danas trpiti. Ako stvarno ima neko ko to trpi, onda mislim da je budala i sam kriv, jer bar danas ima koliko toliko izbora da nadje nesto bar malo bolje.
Legendo,nema radnika sa kojima bi mogao organizovati slobodan dan ili godisnji.
Gazde hoce da lokal radi svaki dan a ti ako imas 2 radnika za dvije smjene,ako hoces slobodan dan,jedan dan radis cijeli dan,da bi imao sutra slobodan a to ustvari nije slobodan dan,jer si vec odradio 2 smjene,umjesto jedne.
Isto je i sa godisnjim...pravog godisnjeg nemas...nego ti prvo odradis npr. 7 dana po cijeli dan,dakle duple smjene da bi onda kolega radio 7 dana tako dok si ti na odmoru.
Fakticki,ti si naradio svoj godisnji i nisi imao nista slobodno...i to pisljivih 7 dana...95% radnika nema godisnji po zakonu...max je 15 dana kolektivnog,u nekim firmama gdje je proizvodnj ai gdje se sve ugasi,jer je tako rentabilnije.
I nemas se sta cuditi,jer nemas gdje preci...kada su i kod drugog poslodavca isti uslovi.
Jedina opcija je napustanje drzave a evo jucer bas citam,da je 300 miliona KM manja uplata za penzije u odnosu na par godina ranije...sto govori da je veliki broj napustio poslove u BiH i otisao vani.
Kod nas ni poslodavci ni vlast ne rade nista da se popravi poslovni ambijent...jer i jedni i drugi imaju najvise koristi od ovog sistema,samo radnici nemaju nista.
Radio sam i ja nekad u firmi gdje nas je bilo samo dvoje, i sto kazes dok je jedno na godisnjem drugo radi duplu smjenu. To nije normalno i ne bi smjelo tako raditi, ali opet nikad nisam govorio da nemam godisnji jer ga jesam imao. Jesam se zalio sto moram raditi duplu smjenu, ali kad se zalim nisam pretjeriovao i postavljao to kao da nemam godisnjeg.

Opet kazem, to nije u redu i ne mislim da bilo ko treba biti zadovoljan sa tim, samo ne volim kada ljudi koji su nezadovoljni nekim stvarima pocnu pretjerivati i govoriti stvari koje nisu tacne da bi uvelicali svoju muku i zrtvu, a to jako cesto vidjam.

Kad neko kaze da nema godisnji to znaci da nikako nema slobodne dane da sastavi i licno na tako nesto ne bih pristao ne znam koliko da mi je zapelo. Na ovu opciju gdje nekad moram raditi duplu smjenu mozda i bih pristao, nekad i jesam. Bilo je naporno,ali ipak sam mogao negdje otici i otputovati. Iako ni jedno ni drugo nije ok i treba se boriti protiv toga, ipak ima velike razlike.

Isto se odnosi na one koji ne mogu uzeti godisnji kad hoce, imaju manje dana nego sto je zakonski minimum, sve to nije ok i nisu dobri uslovi, ali nije isto kao da nemaju nikako godisnji.
Last edited by Ateista on 31/08/2024 09:39, edited 1 time in total.
Post Reply