Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
mariner
#8276 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jedno je poboznost, drugo religioznost.
Religiozni osjecaji su cesto neurotske bjeganije od stvarnosti zbog fiksacije na djeciji stadij razvoja
Religiozni osjecaj i ritual su ostaci paganskih impulsa koji gone covjeka da ima misticna osjecanja zbog kulta predaka
Misticna osjecanja ne moraju biti nozno povezana sa sadrzajem vjerskih spisa knjiga
Misticni realni osjecaj je moguc samo kad se procisti sopstvena dusa od svih onih pravstina koje svako nosi sa sobom kroz zivot
Mnogi vjernici nemaju to procisceno i misle da imaju osjecaj misticosti i prosvjetljenosti, a to je uistinu samo jeftina kompenzacija ili bjeganija.
Kult predaka je jedan od najacih nagona i tjera covjeka ka jedinstvu sa tradicijom i prosloscu.
Agnostici i ateisti mogu imati jednako jak misticni osjecaj prema nepoznatom ili bozanstvenom kao i religiozni ili pobozni covjek
Nisu svi ateisti isti niti imaju svoj stav iz istih razloga, cesto je prisutan radikalni aniteizam.
Budisti nemaju obracanje bogu za pomoc niti zele da ga sljede, ali to ucenj epredpostavlja postojanja boga i budist mnoze imati veci osjecaj misticnog ili religioznog od 95% muslimana ili katolika samo sto ova dva ne razumiju istok pa bi ga radije spalila.
Koliko samo galaksija u svemiru pitanje je dali bog uopste zna gdje je mljecni put a kamo li nase sunce, obicno se to zaboravi zbog vaznijih poslova i prioriteta, ostavljeni smo na milost i nemilost.
Religiozni osjecaji su cesto neurotske bjeganije od stvarnosti zbog fiksacije na djeciji stadij razvoja
Religiozni osjecaj i ritual su ostaci paganskih impulsa koji gone covjeka da ima misticna osjecanja zbog kulta predaka
Misticna osjecanja ne moraju biti nozno povezana sa sadrzajem vjerskih spisa knjiga
Misticni realni osjecaj je moguc samo kad se procisti sopstvena dusa od svih onih pravstina koje svako nosi sa sobom kroz zivot
Mnogi vjernici nemaju to procisceno i misle da imaju osjecaj misticosti i prosvjetljenosti, a to je uistinu samo jeftina kompenzacija ili bjeganija.
Kult predaka je jedan od najacih nagona i tjera covjeka ka jedinstvu sa tradicijom i prosloscu.
Agnostici i ateisti mogu imati jednako jak misticni osjecaj prema nepoznatom ili bozanstvenom kao i religiozni ili pobozni covjek
Nisu svi ateisti isti niti imaju svoj stav iz istih razloga, cesto je prisutan radikalni aniteizam.
Budisti nemaju obracanje bogu za pomoc niti zele da ga sljede, ali to ucenj epredpostavlja postojanja boga i budist mnoze imati veci osjecaj misticnog ili religioznog od 95% muslimana ili katolika samo sto ova dva ne razumiju istok pa bi ga radije spalila.
Koliko samo galaksija u svemiru pitanje je dali bog uopste zna gdje je mljecni put a kamo li nase sunce, obicno se to zaboravi zbog vaznijih poslova i prioriteta, ostavljeni smo na milost i nemilost.
-
chupacabra
#8277 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vjernici donose dokaze iz svojih knjiga tek kada nauka nesto dokaze. Zasto nisu razvili teoriju velikog praska iz samog Kurana nego cekali da tamo neki cafirski fizicar radi sav posao. Tek kada je sve gotovo, onda dolazite sa "cvrstim" dokazom tamo nekog pasusa iz vjerske knjige koja govori o "razdvajanju nebesa i zemlje". I uvijek isti proces. Prvo nauka dokaze nesto i onda se pocne roviti po vjerskim knjigama da se pokaze kako je neki opskurni ajet govori bas o toj temi.
Pitanje: Sta se desi sa "dokazom" iz vjerske knjige kada nauka modifikuje ili pobije neku vec ranije etabliranu teoriju sa novom i boljom? Hoce li se onda reci "pa znas ne pise to ovdje bas tako nego ovako". I gle cuda, nova interpretacija bas slucajno odgovara zadnjoj teoriji nauke. A dovoljno je nejasno napisano da se moze interpretirati kako je kome ceif.
Prvi navedeni slucaj je kada se naucna teorija ne kosi sa principima religije. Tu se onda kopa po Kuranu,Bibliji,Tori da se nadje "dokaz" kako je to vec otkriveno prije 2 hiljade godina. I naravno nadje se "dokaz".
Drugi slucaj je kada se teorija kosi sa principima religije kao recimo teorija evolucije. Onda se svim silama pokusava "dokazati" iz vjerske knjige kako ta teorija ne valja. A kako se dokazuje? Pa naravno, bas ovom kruznom logikom. Teorija evolucije ne valja jer nas je sve Bog stvorio. A stvorio nas je zato sto to kaze u Kuranu (Bibliji,Tori). A Kuran (Biblija,Tora) je ispravna zato sto je dosla od Boga, cije postojanje je dokazano u toj istoj knjizi.
Sve u svemu, vjersko dokazivanje se svodi na dvije stvari:
- Naucna teorija se ne kosi sa vjerom: "To sto nauka dokazuje evo pise bas u mojoj knjizi na ovoj stranici. Jest da je malo nejasno, ali Bog tako htio."
- Naucna teorija se kosi sa vjerom: "Teorija ne valja,to ne pise nigdje u mojoj knjizi, nadjite bolju teoriju. Kad je razradite, nadjete matematicku formulaciju i eksperimentalne dokaze, dajte meni da to procitam, pa da vidim gdje bas tako isto pise u mojoj knjizi."
Pitanje: Sta se desi sa "dokazom" iz vjerske knjige kada nauka modifikuje ili pobije neku vec ranije etabliranu teoriju sa novom i boljom? Hoce li se onda reci "pa znas ne pise to ovdje bas tako nego ovako". I gle cuda, nova interpretacija bas slucajno odgovara zadnjoj teoriji nauke. A dovoljno je nejasno napisano da se moze interpretirati kako je kome ceif.
Prvi navedeni slucaj je kada se naucna teorija ne kosi sa principima religije. Tu se onda kopa po Kuranu,Bibliji,Tori da se nadje "dokaz" kako je to vec otkriveno prije 2 hiljade godina. I naravno nadje se "dokaz".
Drugi slucaj je kada se teorija kosi sa principima religije kao recimo teorija evolucije. Onda se svim silama pokusava "dokazati" iz vjerske knjige kako ta teorija ne valja. A kako se dokazuje? Pa naravno, bas ovom kruznom logikom. Teorija evolucije ne valja jer nas je sve Bog stvorio. A stvorio nas je zato sto to kaze u Kuranu (Bibliji,Tori). A Kuran (Biblija,Tora) je ispravna zato sto je dosla od Boga, cije postojanje je dokazano u toj istoj knjizi.
Sve u svemu, vjersko dokazivanje se svodi na dvije stvari:
- Naucna teorija se ne kosi sa vjerom: "To sto nauka dokazuje evo pise bas u mojoj knjizi na ovoj stranici. Jest da je malo nejasno, ali Bog tako htio."
- Naucna teorija se kosi sa vjerom: "Teorija ne valja,to ne pise nigdje u mojoj knjizi, nadjite bolju teoriju. Kad je razradite, nadjete matematicku formulaciju i eksperimentalne dokaze, dajte meni da to procitam, pa da vidim gdje bas tako isto pise u mojoj knjizi."
-
Lopov-eliminator
#8278 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da, samo što sam tada bio ubijeđen da sam spoznao da Allah dž.š. postoji pa sam kasnije skontao da je ta tzv. spoznaja zapravo nešto totalno drugo što blage veze nema sa spoznajom.Idemedosumom wrote:Znači bio si pravi vjernik, prakticirao si Islam, spoznao si da Allah dž. š. postoji, pa si zatim odlučio prestati s vjerovanjem u ono što si spoznao?
- sigh
#8279 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ljudi se ne radjaju sa vjerom. Ljudi se radjaju sa kognicijskim mehanizmima, s kojima se javljaju "nuspojave" poput mogucnosti zamisljanja religijske fikcije, nuspojave su takodjer muzika ili jezici. Za ljude i njihovo prezivljavanje je bilo bitno da mogu zamisliti neke stvari pukom imaginacijom. Recimo vizualizirati odredjene opasnosti. Taj mehanizam im je pored prednosti u prezivljavanju, omogucavao recimo da se sjete i zamisljaju preminule clanove porodice i slicno. I danas to rade i cak na neki nacin pokusavaju pricati s njima. Bog je samo jedna stepenica dalje. To je davno psihologija objasnila.mirza_15 wrote:Niko da se osvrne na istrazivanje sa oxforda provedeno 2011. godine u 20 drzava i koje je kostalo 2 miliona funti. Kazu ljudi da nam je vjera urodjena. Da se radjamo sa njom.
- Idemedosumom
#8280 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dakle, nisi bio pravi vjernik.Lopov-eliminator wrote:Da, samo što sam tada bio ubijeđen da sam spoznao da Allah dž.š. postoji pa sam kasnije skontao da je ta tzv. spoznaja zapravo nešto totalno drugo što blage veze nema sa spoznajom.Idemedosumom wrote:Znači bio si pravi vjernik, prakticirao si Islam, spoznao si da Allah dž. š. postoji, pa si zatim odlučio prestati s vjerovanjem u ono što si spoznao?
Otkud ti znaš da je tvoja "tzv" spoznaja ista kao i moja spoznaja?
-
Lopov-eliminator
#8281 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bio sam pravi vjernik do tada, poslije nisam.Idemedosumom wrote:Dakle, nisi bio pravi vjernik.Lopov-eliminator wrote:Da, samo što sam tada bio ubijeđen da sam spoznao da Allah dž.š. postoji pa sam kasnije skontao da je ta tzv. spoznaja zapravo nešto totalno drugo što blage veze nema sa spoznajom.Idemedosumom wrote:Znači bio si pravi vjernik, prakticirao si Islam, spoznao si da Allah dž. š. postoji, pa si zatim odlučio prestati s vjerovanjem u ono što si spoznao?
Otkud ti znaš da je tvoja "tzv" spoznaja ista kao i moja spoznaja?
Vidiš da sam tačno znao da ćeš napisati, ti toliko ideš istim šablonom indoktrinacije da je zapravo teško ne predvidjeti šta ćeš napisati:
I evo, ti fino krenu po onome što sam napisao rekavši da ja nisam bio pravi vjernik, tj. da sam bio ''nepravi''. Otkud znaš da nisam tada bio? Znači, ko ikada u životu bude vjernik pa prestane to biti, to odmah znači da nikad nije ni bio vjernik a dio života tokom kojeg je taj neko bio vjernik treba jednostavno obrisati gumicom?Prije nego što počneš sa već unaprijed ispisanim konstatacijama raznoraznih turbovjernika koje vam služe skoro kao sveto pismo, da ti unaprijed na njih odgovorim:
- ne, nisam bio ''nepravi'' musliman,
Znači, za pravog vjernika opcija promjene mišljenja ne postoji?
Dalje, otkud znam da su moja i tvoja spoznaja iste? Mislim da je tako zato što si i ti koristio iste kvaziargumente kojima sam ja sam sebe ubjeđivao nekad, a s obzirom da je Kur'an napisan po sistemu da se može spojiti svaki sa svakim, vjerniku nije teško indiciju pristrasno nazivati nepobitnim dokazom.
Dalje, ti, kao i svi vjernici ovdje, bježiš od odgovaranja na pitanja na koja ne znaš dati odgovor, kao što meni sad nisi znao za čovjeka i povezanost sa Bogom, a ni onda davno kad si ta ista pitanja izignorisao.
Ti si više puta pokazao da funkcioniraš na identičnim principima kao i more turbovjernika koji su prodefilovali ovom temom.
Također, ja bih tebi mogao postaviti skoro isto pitanje: otkud znaš da moja tadašnja tzv. spoznaja i tvoja sadašnja spoznaja nisu iste?
-
L u c i f e r
#8282 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
http://www.theguardian.com/world/2015/m ... cid-attack
uzasi vjerskog ludila
hajmo muslimani, sta vi mislite ovome?
jel fino vako
a propisano je kuranom
uzasi vjerskog ludila
jel fino vako
a propisano je kuranom
- dustaban
#8283 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Lopov je bio i ostao pravi vjernik. Fino ti kaze da je problem bio sa "spoznajom", pri cemu zapravo misli na religiju.Idemedosumom wrote:Dakle, nisi bio pravi vjernik.Lopov-eliminator wrote:Da, samo što sam tada bio ubijeđen da sam spoznao da Allah dž.š. postoji pa sam kasnije skontao da je ta tzv. spoznaja zapravo nešto totalno drugo što blage veze nema sa spoznajom.Idemedosumom wrote:Znači bio si pravi vjernik, prakticirao si Islam, spoznao si da Allah dž. š. postoji, pa si zatim odlučio prestati s vjerovanjem u ono što si spoznao?
Pravi vjernik mora kad-tad imati problem sa religijom i ako mu je bog vazniji od religije to mora zavrsiti ovako kako se desilo @lopov-eliminatoru, on je sacuvao sebe i svoju vjeru tako sto je eliminisao lopova-religiju!
-
mariner
#8284 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sta bi se desilo kad bi nekog eskima doveo u Meku? Sta bi se desilo kad bi nekog beduina doveo na led Grenland ?
-
Lopov-eliminator
#8285 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Uh, dus, želiš gurati svoju tezu o razdvajanju Boga i religije, znam na šta misliš ali ti ovo baš i nije primjer za to.dustaban wrote: Lopov je bio i ostao pravi vjernik. Fino ti kaze da je problem bio sa "spoznajom", pri cemu zapravo misli na religiju.
Pravi vjernik mora kad-tad imati problem sa religijom i ako mu je bog vazniji od religije to mora zavrsiti ovako kako se desilo @lopov-eliminatoru, on je sacuvao sebe i svoju vjeru tako sto je eliminisao lopova-religiju!
Prvo, bio sam pravi vjernik tada, sada više nisam i to je sve. Drugo, što se tiče spoznaje, skontao sam da je ta spoznaja nešto totalno drugo a ne spoznaja. Nisam sebe imao šta čuvati, a moje vjere u Big Brothera kojeg religije nazivaju Bogom baš i nema.
Jednostavno, po mom mišljenju nemamo ni blizu dovoljno informacija da bi se mogao donijeti bilo kakav zaključak o nastanku i postojanju svega. Čovjek nije ni planetu Zemlju istražio kako treba a kamoli da donosi nekakve definitivne zaključke o nastanku i postojanju svega u svemiru.
Ali nije ni to sve problem.
Pravi problem je odnos prema neistomišljenicima. Ovo ostalo su zapravo isprazna prepucavanja.
- dustaban
#8286 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@lopoveliminatore,
je li ti to bogati hoces reci da bolje nego ja znas sta si?!
Shala mala. To je zapravo ono isto mjesto gdje ja nastojim spojiti vjernike (u boga) sa onima koji ne znaju "sta stoji iza svega ovoga"...ali jeste neka yebena misterija koja omogucava svakakve opcije.
Tragati za tom misterijom i tragati za bogom je u biti isto. I jedni i drugi su tragaci.
Oni koji ne tragaju vec se mire sa ublehaskim tumacenjem su...neodgovorni vlasnici ljudskog mozga!
je li ti to bogati hoces reci da bolje nego ja znas sta si?!
Shala mala. To je zapravo ono isto mjesto gdje ja nastojim spojiti vjernike (u boga) sa onima koji ne znaju "sta stoji iza svega ovoga"...ali jeste neka yebena misterija koja omogucava svakakve opcije.
Tragati za tom misterijom i tragati za bogom je u biti isto. I jedni i drugi su tragaci.
Oni koji ne tragaju vec se mire sa ublehaskim tumacenjem su...neodgovorni vlasnici ljudskog mozga!
- animals
#8287 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zdrava vjera je uvijek dobrodosla..mirza_15 wrote:Niko da se osvrne na istrazivanje sa oxforda provedeno 2011. godine u 20 drzava i koje je kostalo 2 miliona funti. Kazu ljudi da nam je vjera urodjena. Da se radjamo sa njom.
problem nastaje, kad je zloupotrebimo..
-
kerima1
#8288 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mozemo mi biti sta hocemo i koje vjere ili nevjere hocemo,ali dok ne postanemo prave osobe koji postuju svakog i svacijeg boga,religuju,bogomolju to znaci doziviit mir sa svim ljudima,sobom,Bogom do tad ce se ljudi nagonit po forumima i javnim mjestima sta je bolje,ko je bolji.
Selam vjernicimai dobro vece ateistima

Selam vjernicimai dobro vece ateistima
- irac300
#8289 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Evo vratila se @kerima1 iz hipi komune.kerima1 wrote:Mozemo mi biti sta hocemo i koje vjere ili nevjere hocemo,ali dok ne postanemo prave osobe koji postuju svakog i svacijeg boga,religuju,bogomolju to znaci doziviit mir sa svim ljudima,sobom,Bogom do tad ce se ljudi nagonit po forumima i javnim mjestima sta je bolje,ko je bolji.
Selam vjernicimai dobro vece ateistima![]()
- zambaklija
#8290 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Rajvosa84 wrote:Ovo bode oči:Yeah right... reci to milionima djece koja će ove godine umrijeti prije sedmog rođendana od raznih malignih i drugih neizlječivih bolesti... mrtvorođenčadima, intelektualno zaostaloj djeci, djeci rođenoj sa teškim deformitetima, djeci koja umru od gladi, ubijenoj i zlostavljanoj djeci. Ukratko, djeci koja ne dobiše ni zdravlje, ni blagodati, a niti običnu priliku za život! I to bez njihove krivice! A ni krivice njihovih roditelja. Jednostavno ih "Samilosni, Nedokučivi, Blagi, Mudri Pazitelj" nije uzeo u obzir. Pardon, u svoju "hraniteljsku milost".Lalena wrote:Raci cu ti sta ja znam... a znam jako malo...
Bog je Milostiv, vidis, On daje zivot, zdravlje, blagodati, priliku - svakome, i onome ko vjeruje, i onome ko ne vjeruje... Svemilosni, Samilosni, Stvoritelj, Pazitelj, Nedokucivi, Blagi, Prvi, Posljednji, Najstrpljiviji, Sveti, Mudri, Onaj koji oprasta, Hranitelj, Gospodar svih svjetova...
Da, tacno, On je i onaj koji usmrcuje i ozivljava, koji sve zna, sve cuje i sve vidi, i koji kaznjava, prvi i posljednji...
Da ne spominjemo sva zla ovog svijeta koja ne zavise od naše volje i ne biraju koga će strefit. Hvala Allahu na šizofreniji, alzhajmeru i parkinsonu, tumorima na mozgu i mudima, multiple sklerozi, aslu i raku kostiju, parazitima i zahebanim virusima, zemljotresima, poplavama, vulkanima, naglim erozija i sušama, te pokojem gromu u glavu. Ovo je shortlist zajebanih stvari koje su u nadležnosti Milostivog. Zar nije mogao nekako skontat lakše načine da se rješava svojih robova? Složit ćeš se da npr. odumiranje kognitivnih funkcija i pretvaranje mozga individue u spužvu, a njega samog u funkcionalnog idiota (alzheimer) - nije baš i najbolji način za "nagraditi" poniznog vjernika (a mnogi pravovjerni bivaju "nagrađeni" na taj način).
Tema za razmišljanje![]()
Na ovo sam ukazivao ranije. Ne kontam tu želju za robovanjem?Lalena wrote:Interesantno, ima jedan hadis o tome da je, parafraziram, "Allah je uz misljenje svoga roba o Njemu", i da "postupa prema svojim robovima onako kako oni misle o Njemu"...Napadoše me kad rekoh da je religija umno robovlasništvo. Mensečini da je upravo to. Čemu želja da se bude rob? I to sujetnom i manipulativnom zamišljenom gospodaru? Mislim, očito da je takav. Navodno te najprije stvori, zatim ti naredi da ga voliš i da ga se istovremeno bojiš, klanjaš mu se i moliš ga... potom kaže da ti je život poklon ali ga moraš živjeti kako on nalaže. Imaš slobodnu volju, ali je moraš koristiti onako kako on zapovjeda inače ćeš vječno da goriš. Povrh toga, sve se dešava po njegovom određenju - na kraju sve biva kako bog odredi. Maltene kaže: u krajnjoj liniji - ništa se ti ne pitaš.
Šta je privlačno u ovome? Totalni gubitak subjektiviteta i ličnog integriteta?
Dodaj tome činjenicu da se u 99% slučajeva religija individue određuje rođenjem. A kao što znamo, pogrešna religija = vječna vatra.
Jadni ljudi, nahebaše ni krivi ni dužni. Recimo da ih je Milostivi poštedio pakosti za života, ali se rodiše u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu - pa moraju na ražanj.
-
kerima1
#8291 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesi mi se to obrado'voirac300 wrote:Evo vratila se @kerima1 iz hipi komune.kerima1 wrote:Mozemo mi biti sta hocemo i koje vjere ili nevjere hocemo,ali dok ne postanemo prave osobe koji postuju svakog i svacijeg boga,religuju,bogomolju to znaci doziviit mir sa svim ljudima,sobom,Bogom do tad ce se ljudi nagonit po forumima i javnim mjestima sta je bolje,ko je bolji.
Selam vjernicimai dobro vece ateistima![]()
Peace i tebi @kerima1.
Hvala na otpozdravu.
- S4mpion
#8292 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne možeš tako postavljati pitanje. Šta je tebi "fino"? Šta je, po tebi, alternativna kazna?L u c i f e r wrote:http://www.theguardian.com/world/2015/m ... cid-attack
uzasi vjerskog ludila![]()
jel fino vako
a propisano je kuranom
Ali, pazi dobro, kazna mora biti fina kao što si rekao.
-
L u c i f e r
#8293 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
na pitanje se ne odgovara pitanjem
ako se ima odgovor
dakle tebi je ovo ok
ako se ima odgovor
dakle tebi je ovo ok
- S4mpion
#8294 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Odgovara itekako. Tvoje pitanje je besmisleno. Evo, odmah ću ti reći da poštena kazna za ovakav zločin nikako ne može biti fina. Ako ti smatraš da može, izvoli, prezentuj nam tu "finu" kaznu?L u c i f e r wrote:na pitanje se ne odgovara pitanjem
ako se ima odgovor
dakle tebi je ovo ok
-
L u c i f e r
#8295 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
dupla razlika u godinama se manifestuje u ovom pokusaju dijaloga
- S4mpion
#8296 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Više sreće drugi put. 
-
L u c i f e r
#8297 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
cestitam na "pobjedi"... 
-
Rajvosa84
#8298 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Civilizovana društva su odbacila doktrinu kažnjavanja oko za oko, kao i korporalnu (fizičku) kaznu. Prvenstveno kao znak humanih ciljeva koje društvo pred sebe postavlja. S druge strane, korporalne kazne su nepovratne. Ne može ti niko vratiti lice i oči uništene kiselinom, sašiti odsječenu ruku, nadoknaditi 100 udaraca bičem, ponovo oživjeti kamenom proliveni mozak.
Sad će ovi zastupnici šerijata reći nešto tipa... pa šta, zaslužio/la je! Kako siješ, tako žanješ.
Jes, tako je. Samo što je izricanje i sprovođenje kazne posljednji stadij krivičnog postupka. Šta ako je osoba krivo osuđena? Šta ako je sud bio pristrasan, pravo na odbranu povrijeđeno, a dokazi nedovoljni za osudu ili čak falsifikovani? Dešava se stalno! Nevini ljudi odleže za djela koja nisu počinili. Eh sad skontaj kad nekoga nevinog - nepovratno zaliju kiselinom, odsjeku mu ruku, izbičuju ili kamenuju!
Još kad se u obzir uzmu imbecilni kriteriji dokazivanja krivnje u šerijatu. Kvantitativna i kvalitativna ocjena dokaza, tipa - 2 svjedoka muškarca (ili 4 žene
), što dovodi do dubiozne težnje suda/tužioca da pronađe 2 svjedoka ili da ako već ima 2 svjedoka, jednog odgovori od svjedočenja (ako je optuženi sin nekog guzonje). Usput, većina krivičnih djela se počini bez svjedoka i uz jako malo materijalnih dokaza, što povećava šanse da nevina osoba nepovratno najebe.
Kao rezultat gore navedenog, dešava se da vazda najebe sirotinja. A kadija u dnu napiše: "Da mu se odsječe desna ruka, pošto je kriv! Mi kažemo tako, a Allah najbolje zna." I tako opere sebi savjest (i stavi par milja u padže, pošto je radnju opljačkao šejkov pjani sin, a ne lokalni lola beskućnik koji će ostati bez ruke).
Al džaba priča kad se neuki Bošnjo loži da šerijat valja jer se "lopovima sijeku ruke" i oko za oko. A zaboravlja da i kod nas i kod arapa i kod svakog učmalog pravosudnog sistema stvari se lome na sudu i tužilaštvu, a ne na visini kazne. Za drogu se u šerijatu glava gubi. Kako onda u Pakistanu i Jemenu heroin jeftiniji od hrane?
Sad će ovi zastupnici šerijata reći nešto tipa... pa šta, zaslužio/la je! Kako siješ, tako žanješ.
Jes, tako je. Samo što je izricanje i sprovođenje kazne posljednji stadij krivičnog postupka. Šta ako je osoba krivo osuđena? Šta ako je sud bio pristrasan, pravo na odbranu povrijeđeno, a dokazi nedovoljni za osudu ili čak falsifikovani? Dešava se stalno! Nevini ljudi odleže za djela koja nisu počinili. Eh sad skontaj kad nekoga nevinog - nepovratno zaliju kiselinom, odsjeku mu ruku, izbičuju ili kamenuju!
Još kad se u obzir uzmu imbecilni kriteriji dokazivanja krivnje u šerijatu. Kvantitativna i kvalitativna ocjena dokaza, tipa - 2 svjedoka muškarca (ili 4 žene
Kao rezultat gore navedenog, dešava se da vazda najebe sirotinja. A kadija u dnu napiše: "Da mu se odsječe desna ruka, pošto je kriv! Mi kažemo tako, a Allah najbolje zna." I tako opere sebi savjest (i stavi par milja u padže, pošto je radnju opljačkao šejkov pjani sin, a ne lokalni lola beskućnik koji će ostati bez ruke).
Al džaba priča kad se neuki Bošnjo loži da šerijat valja jer se "lopovima sijeku ruke" i oko za oko. A zaboravlja da i kod nas i kod arapa i kod svakog učmalog pravosudnog sistema stvari se lome na sudu i tužilaštvu, a ne na visini kazne. Za drogu se u šerijatu glava gubi. Kako onda u Pakistanu i Jemenu heroin jeftiniji od hrane?
- skupljac_zeljeza
#8299 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I šerijatski sud je nešto što je ljudski sud u verzijama koje imamo pa u Saudiji nije po šerijatu što u Iranu ili Pakistanu i obrnuto.Rajvosa84 wrote: Kao rezultat gore navedenog, dešava se da vazda najebe sirotinja. A kadija u dnu napiše: "Da mu se odsječe desna ruka, pošto je kriv! Mi kažemo tako, a Allah najbolje zna." I tako opere sebi savjest (i stavi par milja u padže, pošto je radnju opljačkao šejkov pjani sin, a ne lokalni lola beskućnik).
Neka ne postoji uopšte šerijatski sud, šta ćemo sa onolikim Amerima koji su nevini sprženi na stolicama ili Rusima koji ni sami nisu znali zbog čega su se smrzli u Sibiru ili oni što su skončali na giljotini u serijskim pogubljenjima u Parizu itd. itd.

-
L u c i f e r
#8300 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
"svi pucaju"