Ne.duboka_misao wrote:I jos da nam doktor kaze da li uzimanje pregnitala,prenatala i slicnih preparata uzrokuje hemijski abortus imunitetom zene se isprepadase ovdje.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
julisiz es grant
#8251 Re: Trudnjače i porodilje online
-
julisiz es grant
#8252 Re: Trudnjače i porodilje online
Samo opušteno. To su pripreme za porod, a to tako može stajati sedmicama ako nema kontrakcija.manekenka u penziji wrote:Kao prvo, hvala puno na brzom odgovoru. Zaboravila sam napisati da je doktor rekao da je grlić skraćen.
-
julisiz es grant
#8253 Re: Trudnjače i porodilje online
Da se citiram sa prethodne strane vezano za vitaminsko-mineralne preparate:
julisiz es grant wrote:Sasvim je svejedno da li ćete folnu kiselinu od starta piti samu ili u obliku neke mješavine minerala i vitamina, bitno je da je pijete u prva tri mjeseca redovno, a idealno je krenuti već prije trudnoće, tako da bi djelovala prije ključne 6. sedmice gestacije (4. sedmice razvoja ploda), kada se zatvara cjevčica iz koje će se razviti mozak i kičmena moždina djeteta.
Poslije 12.sedmice se prelazi na miješane preparate, više zbog razloga nadoknade drugih minerala(kao željezo) i vitamina, nego zbog folne kiseline, koja više nema presudni značaj kao na početku.
- manekenka u penziji
#8254 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online
Hvala!julisiz es grant wrote:Samo opušteno. To su pripreme za porod, a to tako može stajati sedmicama ako nema kontrakcija.manekenka u penziji wrote:Kao prvo, hvala puno na brzom odgovoru. Zaboravila sam napisati da je doktor rekao da je grlić skraćen.
- Alhemicarkaa
#8255 Re: Trudnjače i porodilje online
A dr. Nakaš? Kakav je on po vašem mišljenju?julisiz es grant wrote:Kraljicasuza81 wrote:Vojna... Dr. Aida
-
julisiz es grant
#8256 Re: Trudnjače i porodilje online
Davao sam svoje mišljenje o njemu nekada ranije na ovim stranicama, ali uglavnom:Alhemicarkaa wrote:A dr. Nakaš? Kakav je on po vašem mišljenju?julisiz es grant wrote:Kraljicasuza81 wrote:Vojna... Dr. Aida
Vjerovatno najbolji operater u ginekologiji u Sarajevu (uz možda Kenana Drljevića), učenik svoga oca i slavnog prof. Sreće Šimića, sa kojim je radio bukvalno do iznenadne (ali fakat iznenadne) smrti potonjeg u 83. godini života (u decembru 2011.). Kao akušer vrlo odgovoran prema SVIM pacijenticama koje se porađaju u njegovoj smjeni, iako oni koji ga ne poznaju možda ne stiču odmah taj utisak, zbog njegovog nekonvencionalnog ponašanja. Znam za slučajeve gdje su i žena i dijete bili bukvalno na milimetar od smrti, koja bi se sigurno desila da je na njegovom mjestu bio manje odlučan doktor, a on je spasio situaciju. Za krizne situacije, kada bukvalno u sekundama treba donijeti odluku šta uraditi, nezamjenjiv.
Dakle, za operativu i porađanje teško da se može naći bolji.
- LieToMe
#8257 Re: Trudnjače i porodilje online
skontala sam ja na sta ti mislis ali smo se nismo ocito shvatileMa.Le.Na wrote:LieToMe wrote:
ja sam pila njihovu folnu kiselinumislim da sam uspjela 2 kutijice popiti (jer sam pocela i prije nego sam ostala trudna) a prenatal sam pila neki u kutiji pa dodju tablete i omega (piju se te dvije dnevno) ne znam cija je "marka"
u ovim ima i folne kiseline
JEDNA TABLETA SADRŽI: KOLIČINA %RDA*
Beta karoten 2,4 mg **
Vitamin D (kolekalciferol) 400 I.J. (10 µg) 200
Vitamin E (DL-α-tokoferil acetat) 20 mg α-TE 167
Vitamin C (L-askorbinska kiselina) 120 mg 150
Folna kiselina 800 µg 400
Vitamin B-1 (tiamin mononitrat) 1,8 mg 164
Vitamin B-2 (riboflavin) 1,7 mg 121
Niacin (nikotinamid) 20 mg 125
Vitamin B-6 (piridoksin hidroklorid) 2,6 mg 186
Vitamin B-12 (cijanokobalamin) 8 µg 320
Željezo (željezov fumarat) 28 mg 200
Kalcij (kalcijev karbonat) 200 mg 25
Cink (cinkov oksid) 25 mg 250
-
safran
#8258 Re: Trudnjače i porodilje online
siledžijajulisiz es grant wrote:Kraljicasuza81 wrote:Vojna... Dr. Aida
-
safran
#8259 Re: Trudnjače i porodilje online
I nešto što dr. ne može znati - najlakša ruka OB za ginekološke preglede.julisiz es grant wrote:Davao sam svoje mišljenje o njemu nekada ranije na ovim stranicama, ali uglavnom:Alhemicarkaa wrote:
A dr. Nakaš? Kakav je on po vašem mišljenju?
Vjerovatno najbolji operater u ginekologiji u Sarajevu (uz možda Kenana Drljevića), učenik svoga oca i slavnog prof. Sreće Šimića, sa kojim je radio bukvalno do iznenadne (ali fakat iznenadne) smrti potonjeg u 83. godini života (u decembru 2011.). Kao akušer vrlo odgovoran prema SVIM pacijenticama koje se porađaju u njegovoj smjeni, iako oni koji ga ne poznaju možda ne stiču odmah taj utisak, zbog njegovog nekonvencionalnog ponašanja. Znam za slučajeve gdje su i žena i dijete bili bukvalno na milimetar od smrti, koja bi se sigurno desila da je na njegovom mjestu bio manje odlučan doktor, a on je spasio situaciju. Za krizne situacije, kada bukvalno u sekundama treba donijeti odluku šta uraditi, nezamjenjiv.
Dakle, za operativu i porađanje teško da se može naći bolji.
- beautyfool
#8260 Re: Trudnjače i porodilje online
A jeli to imamo doktora na temi, vidi se da nisam redovna na temi pa nisam upratila ranije
ih lako je vama biti trudnica sada kad imate profesionalnog savjetnika online
A sto se folne kiseline tice, meni dr. savjetovala da pijem samo nju do 3 mjeseca i nakon toga sam presla na neke multi vitaminske tablete cini mi se.
A sto se folne kiseline tice, meni dr. savjetovala da pijem samo nju do 3 mjeseca i nakon toga sam presla na neke multi vitaminske tablete cini mi se.
-
Anelicha
#8261 Re: Trudnjače i porodilje online
Da se pohvalimoo i mi
stigla bebaraa
3 i 800 teska a dugacka 54
stigla bebaraa
- LieToMe
#8262 Re: Trudnjače i porodilje online
Anelicha wrote:Da se pohvalimoo i mi
stigla bebaraa![]()
- DaffyDuck
#8263 Re: Trudnjače i porodilje online
@anelicha cestitam
Kako si ti, kako bebara?
Kako si ti, kako bebara?
- vanad
#8264 Re: Trudnjače i porodilje online
Cestitamo, eto super nije ni prevelika bila, nadamo se da je porod bio lagan.Anelicha wrote:Da se pohvalimoo i mi
stigla bebaraa![]()
- beautyfool
#8265 Re: Trudnjače i porodilje online
CestitamAnelicha wrote:Da se pohvalimoo i mi
stigla bebaraa![]()
-
julisiz es grant
#8266 Re: Trudnjače i porodilje online
Znači, dobro si predosjetila da će brzoAnelicha wrote:Koji sam peh,kad ja dodjem nece je biti.. cula sam da jedino ona i radi 4D ultrazvuk u vojnoj :sjulisiz es grant wrote:Kraljicasuza81 wrote:Vojna... Dr. Aida
Il da je bar vcrs na poslu,daj Boze da izdrzim cijelu noc
Čestitam!
-
PurpurHazel
#8267 Re: Trudnjače i porodilje online
Anelicha wrote:Da se pohvalimoo i mi
stigla bebaraa![]()
E znaš kako mi je drago! Sve najbolje od srca, uživajte!!
- Mis mekinjas
#8268 Re: Trudnjače i porodilje online
Imamo novu bebu.
Cestitam.

Cestitam.
-
PurpurHazel
#8269 Re: Trudnjače i porodilje online
@Doktore, kad ste već tu, jedno pitanje, jel po Vama trombofilija kao takva uz prethodno izgubljenu trudnoću indikacija za carski ili ne? Hvala puno.
-
julisiz es grant
#8270 Re: Trudnjače i porodilje online
Ima tu više faktora koje treba uzeti u razmatranje, tj nije isto ako se radilo o ranom spontanom pobačaju i smrti terminskog djeteta. Isto tako treba znati i godine žene pa i to uzeti u obzir (nije isto ako žena ima 25 ili 37 godina), itd.PurpurHazel wrote:@Doktore, kad ste već tu, jedno pitanje, jel po Vama trombofilija kao takva uz prethodno izgubljenu trudnoću indikacija za carski ili ne? Hvala puno.
-
PurpurHazel
#8271 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote: Ima tu više faktora koje treba uzeti u razmatranje, tj nije isto ako se radilo o ranom spontanom pobačaju i smrti terminskog djeteta. Isto tako treba znati i godine žene pa i to uzeti u obzir (nije isto ako žena ima 25 ili 37 godina), itd.
Da, pretpostavih. Radilo se o trudnoći u petom mjesecu, a godine su 32. Nema hipertenzije, koagulacijski parametri uz heparin odlični. Ne znam samo šta je, ajmo reći "sigurnije" s te pozicije trombofilije, jel bi bilo bolje ići s dogovorenim carskim ili ne, odnosno kakva je češća praksa danas recimo u Sarajevu?
-
julisiz es grant
#8272 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako misliš da zbog trombofilije postoji neki poseban rizik za operaciju, ne postoji, jer primaš heparin (a prima se i tako i tako uoči i nekoliko dana nakon operacije). Ne znam kakvi su stavovi kolega, ja bih svakako ozbiljno razmislio o planiranom carskom rezu.PurpurHazel wrote:julisiz es grant wrote: Ima tu više faktora koje treba uzeti u razmatranje, tj nije isto ako se radilo o ranom spontanom pobačaju i smrti terminskog djeteta. Isto tako treba znati i godine žene pa i to uzeti u obzir (nije isto ako žena ima 25 ili 37 godina), itd.
Da, pretpostavih. Radilo se o trudnoći u petom mjesecu, a godine su 32. Nema hipertenzije, koagulacijski parametri uz heparin odlični. Ne znam samo šta je, ajmo reći "sigurnije" s te pozicije trombofilije, jel bi bilo bolje ići s dogovorenim carskim ili ne, odnosno kakva je češća praksa danas recimo u Sarajevu?
-
PurpurHazel
#8273 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote: Ako misliš da zbog trombofilije postoji neki poseban rizik za operaciju, ne postoji, jer primaš heparin (a prima se i tako i tako uoči i nekoliko dana nakon operacije). Ne znam kakvi su stavovi kolega, ja bih svakako ozbiljno razmislio o planiranom carskom rezu.
Hvala puno na mišljenju, i ja sam se već u glavi pripremila da bi bolje bilo tako, hematolog je također pri istom razmišljanju, ginekolog veli vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Javim opet ako imala kakvih nedoumica svakako, još jednom hvala.
-
Blizanac
#8274 Re: Trudnjače i porodilje online
Da priupitamo ovog doktora (a može odgovoriti bilo ko ko zna) mišljenje o doktoru Bećiragiću iz bivše vojne a sada Državne bolnice?
-
julisiz es grant
#8275 Re: Trudnjače i porodilje online
Za ginekologe iz opšte bolnice moj ukupni dojam, stican godinama, je da nema drastičnih razlika u kvalitetu (izuzimam dvojicu tek pristiglih doktora, koje znam onako jaranski, ali ne znam njihov rad). Naravno, neki su manje, neki više dobri, ali su svi upravo to-dobri, profesionalni, pouzdani (nije slučaj kao na GAK-u, gdje imaš izvrsnih stručnjaka, ali i potpunih nesposobnjakovića, zlonamjernih i mentalno oboljelih). To važi i za Esu Bećiragića, koji je jedan od iskusnijih na tom odjelu.Blizanac wrote:Da priupitamo ovog doktora (a može odgovoriti bilo ko ko zna) mišljenje o doktoru Bećiragiću iz bivše vojne a sada Državne bolnice?
Sigurno će neko od žena imati drugačije mišljenje, ali ja napominjem da svoj stav o svim ginekolozima iz opšte bolnice baziram na godinama zaista bliskog profesionalnog i prijateljskog odnosa (a nisam jedan od njih, da ne ispadne da hvalim svoju kuću).