Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#8251 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

duboka_misao wrote:I jos da nam doktor kaze da li uzimanje pregnitala,prenatala i slicnih preparata uzrokuje hemijski abortus imunitetom zene se isprepadase ovdje.
Ne.
julisiz es grant

#8252 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Kao prvo, hvala puno na brzom odgovoru. Zaboravila sam napisati da je doktor rekao da je grlić skraćen.
Samo opušteno. To su pripreme za porod, a to tako može stajati sedmicama ako nema kontrakcija.
julisiz es grant

#8253 Re: Trudnjače i porodilje online

Da se citiram sa prethodne strane vezano za vitaminsko-mineralne preparate:
julisiz es grant wrote:Sasvim je svejedno da li ćete folnu kiselinu od starta piti samu ili u obliku neke mješavine minerala i vitamina, bitno je da je pijete u prva tri mjeseca redovno, a idealno je krenuti već prije trudnoće, tako da bi djelovala prije ključne 6. sedmice gestacije (4. sedmice razvoja ploda), kada se zatvara cjevčica iz koje će se razviti mozak i kičmena moždina djeteta.
Poslije 12.sedmice se prelazi na miješane preparate, više zbog razloga nadoknade drugih minerala(kao željezo) i vitamina, nego zbog folne kiseline, koja više nema presudni značaj kao na početku.
manekenka u penziji

#8254 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:Kao prvo, hvala puno na brzom odgovoru. Zaboravila sam napisati da je doktor rekao da je grlić skraćen.
Samo opušteno. To su pripreme za porod, a to tako može stajati sedmicama ako nema kontrakcija.
Hvala!
Alhemicarkaa

#8255 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

julisiz es grant wrote:
suza81 wrote:Vojna... Dr. Aida :thumbup:
Kraljica :-D
A dr. Nakaš? Kakav je on po vašem mišljenju?
julisiz es grant

#8256 Re: Trudnjače i porodilje online

Alhemicarkaa wrote:
julisiz es grant wrote:
Davao sam svoje mišljenje o njemu nekada ranije na ovim stranicama, ali uglavnom:
Vjerovatno najbolji operater u ginekologiji u Sarajevu (uz možda Kenana Drljevića), učenik svoga oca i slavnog prof. Sreće Šimića, sa kojim je radio bukvalno do iznenadne (ali fakat iznenadne) smrti potonjeg u 83. godini života (u decembru 2011.). Kao akušer vrlo odgovoran prema SVIM pacijenticama koje se porađaju u njegovoj smjeni, iako oni koji ga ne poznaju možda ne stiču odmah taj utisak, zbog njegovog nekonvencionalnog ponašanja. Znam za slučajeve gdje su i žena i dijete bili bukvalno na milimetar od smrti, koja bi se sigurno desila da je na njegovom mjestu bio manje odlučan doktor, a on je spasio situaciju. Za krizne situacije, kada bukvalno u sekundama treba donijeti odluku šta uraditi, nezamjenjiv.
Dakle, za operativu i porađanje teško da se može naći bolji.
LieToMe

#8257 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Ma.Le.Na wrote:
LieToMe wrote:
ja sam pila njihovu folnu kiselinu :wink: mislim da sam uspjela 2 kutijice popiti (jer sam pocela i prije nego sam ostala trudna) a prenatal sam pila neki u kutiji pa dodju tablete i omega (piju se te dvije dnevno) ne znam cija je "marka" :-)

u ovim ima i folne kiseline

JEDNA TABLETA SADRŽI: KOLIČINA %RDA*

Beta karoten 2,4 mg **
Vitamin D (kolekalciferol) 400 I.J. (10 µg) 200
Vitamin E (DL-α-tokoferil acetat) 20 mg α-TE 167
Vitamin C (L-askorbinska kiselina) 120 mg 150
Folna kiselina 800 µg 400
Vitamin B-1 (tiamin mononitrat) 1,8 mg 164
Vitamin B-2 (riboflavin) 1,7 mg 121
Niacin (nikotinamid) 20 mg 125
Vitamin B-6 (piridoksin hidroklorid) 2,6 mg 186
Vitamin B-12 (cijanokobalamin) 8 µg 320
Željezo (željezov fumarat) 28 mg 200
Kalcij (kalcijev karbonat) 200 mg 25
Cink (cinkov oksid) 25 mg 250
skontala sam ja na sta ti mislis ali smo se nismo ocito shvatile :roll: ja rekoh ja sam pila cistu folnu od naturweltha a kad sam to popila, nastavila piti prenatal ali koliko se sjecam famavit ili farmamed ubij me sad ne znam :-) dodje cini mi se 30 tableta vitamina i 30 tableta omege i pijes po jednu dnevno (znaci 2 tablete) i to sam pila i kad sam se porodila prvi mjesec (zbog dojenja) sve proslo ok, nalazi svi citavu trudnocu bili odlicni. Divanovic me poFalio :mrgreen: rekao da dugo nije imao trudnicu sa boljim i urednijim nalazima :mrgreen: (urin, urinokulture, pritisak bio plafon 90/60 :lol: jedino me mucnine unistile :-) )
safran

#8258 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

julisiz es grant wrote:
siledžija
safran

#8259 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

julisiz es grant wrote:
Alhemicarkaa wrote:
Davao sam svoje mišljenje o njemu nekada ranije na ovim stranicama, ali uglavnom:
Vjerovatno najbolji operater u ginekologiji u Sarajevu (uz možda Kenana Drljevića), učenik svoga oca i slavnog prof. Sreće Šimića, sa kojim je radio bukvalno do iznenadne (ali fakat iznenadne) smrti potonjeg u 83. godini života (u decembru 2011.). Kao akušer vrlo odgovoran prema SVIM pacijenticama koje se porađaju u njegovoj smjeni, iako oni koji ga ne poznaju možda ne stiču odmah taj utisak, zbog njegovog nekonvencionalnog ponašanja. Znam za slučajeve gdje su i žena i dijete bili bukvalno na milimetar od smrti, koja bi se sigurno desila da je na njegovom mjestu bio manje odlučan doktor, a on je spasio situaciju. Za krizne situacije, kada bukvalno u sekundama treba donijeti odluku šta uraditi, nezamjenjiv.
Dakle, za operativu i porađanje teško da se može naći bolji.
I nešto što dr. ne može znati - najlakša ruka OB za ginekološke preglede.
beautyfool

#8260 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

A jeli to imamo doktora na temi, vidi se da nisam redovna na temi pa nisam upratila ranije :-D ih lako je vama biti trudnica sada kad imate profesionalnog savjetnika online :)

A sto se folne kiseline tice, meni dr. savjetovala da pijem samo nju do 3 mjeseca i nakon toga sam presla na neke multi vitaminske tablete cini mi se.
Anelicha

#8261 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Da se pohvalimoo i mi
stigla bebaraa :-D
3 i 800 teska a dugacka 54 :-D
LieToMe

#8262 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Anelicha wrote:Da se pohvalimoo i mi
:D cestitam :thumbup: nek je sa srecom :kiss:
DaffyDuck

#8263 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DaffyDuck »

@anelicha cestitam :kiss:
Kako si ti, kako bebara?
vanad

#8264 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Cestitamo, eto super nije ni prevelika bila, nadamo se da je porod bio lagan.
beautyfool

#8265 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Cestitam :)
julisiz es grant

#8266 Re: Trudnjače i porodilje online

Anelicha wrote:
julisiz es grant wrote:
Koji sam peh,kad ja dodjem nece je biti.. cula sam da jedino ona i radi 4D ultrazvuk u vojnoj :s
Il da je bar vcrs na poslu,daj Boze da izdrzim cijelu noc
Znači, dobro si predosjetila da će brzo :-D
Čestitam!
PurpurHazel

#8267 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

E znaš kako mi je drago! Sve najbolje od srca, uživajte!! :kiss: :)
Mis mekinjas

#8268 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Imamo novu bebu. :D
Cestitam. :razz: :)
PurpurHazel

#8269 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

@Doktore, kad ste već tu, jedno pitanje, jel po Vama trombofilija kao takva uz prethodno izgubljenu trudnoću indikacija za carski ili ne? Hvala puno.
julisiz es grant

#8270 Re: Trudnjače i porodilje online

PurpurHazel wrote:@Doktore, kad ste već tu, jedno pitanje, jel po Vama trombofilija kao takva uz prethodno izgubljenu trudnoću indikacija za carski ili ne? Hvala puno.
Ima tu više faktora koje treba uzeti u razmatranje, tj nije isto ako se radilo o ranom spontanom pobačaju i smrti terminskog djeteta. Isto tako treba znati i godine žene pa i to uzeti u obzir (nije isto ako žena ima 25 ili 37 godina), itd.
PurpurHazel

#8271 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

julisiz es grant wrote: Ima tu više faktora koje treba uzeti u razmatranje, tj nije isto ako se radilo o ranom spontanom pobačaju i smrti terminskog djeteta. Isto tako treba znati i godine žene pa i to uzeti u obzir (nije isto ako žena ima 25 ili 37 godina), itd.

Da, pretpostavih. Radilo se o trudnoći u petom mjesecu, a godine su 32. Nema hipertenzije, koagulacijski parametri uz heparin odlični. Ne znam samo šta je, ajmo reći "sigurnije" s te pozicije trombofilije, jel bi bilo bolje ići s dogovorenim carskim ili ne, odnosno kakva je češća praksa danas recimo u Sarajevu?
julisiz es grant

#8272 Re: Trudnjače i porodilje online

PurpurHazel wrote:
julisiz es grant wrote: Ima tu više faktora koje treba uzeti u razmatranje, tj nije isto ako se radilo o ranom spontanom pobačaju i smrti terminskog djeteta. Isto tako treba znati i godine žene pa i to uzeti u obzir (nije isto ako žena ima 25 ili 37 godina), itd.

Da, pretpostavih. Radilo se o trudnoći u petom mjesecu, a godine su 32. Nema hipertenzije, koagulacijski parametri uz heparin odlični. Ne znam samo šta je, ajmo reći "sigurnije" s te pozicije trombofilije, jel bi bilo bolje ići s dogovorenim carskim ili ne, odnosno kakva je češća praksa danas recimo u Sarajevu?
Ako misliš da zbog trombofilije postoji neki poseban rizik za operaciju, ne postoji, jer primaš heparin (a prima se i tako i tako uoči i nekoliko dana nakon operacije). Ne znam kakvi su stavovi kolega, ja bih svakako ozbiljno razmislio o planiranom carskom rezu.
PurpurHazel

#8273 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

julisiz es grant wrote: Ako misliš da zbog trombofilije postoji neki poseban rizik za operaciju, ne postoji, jer primaš heparin (a prima se i tako i tako uoči i nekoliko dana nakon operacije). Ne znam kakvi su stavovi kolega, ja bih svakako ozbiljno razmislio o planiranom carskom rezu.

Hvala puno na mišljenju, i ja sam se već u glavi pripremila da bi bolje bilo tako, hematolog je također pri istom razmišljanju, ginekolog veli vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Javim opet ako imala kakvih nedoumica svakako, još jednom hvala. :)
Blizanac

#8274 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Blizanac »

Da priupitamo ovog doktora (a može odgovoriti bilo ko ko zna) mišljenje o doktoru Bećiragiću iz bivše vojne a sada Državne bolnice?
julisiz es grant

#8275 Re: Trudnjače i porodilje online

Blizanac wrote:Da priupitamo ovog doktora (a može odgovoriti bilo ko ko zna) mišljenje o doktoru Bećiragiću iz bivše vojne a sada Državne bolnice?
Za ginekologe iz opšte bolnice moj ukupni dojam, stican godinama, je da nema drastičnih razlika u kvalitetu (izuzimam dvojicu tek pristiglih doktora, koje znam onako jaranski, ali ne znam njihov rad). Naravno, neki su manje, neki više dobri, ali su svi upravo to-dobri, profesionalni, pouzdani (nije slučaj kao na GAK-u, gdje imaš izvrsnih stručnjaka, ali i potpunih nesposobnjakovića, zlonamjernih i mentalno oboljelih). To važi i za Esu Bećiragića, koji je jedan od iskusnijih na tom odjelu.
Sigurno će neko od žena imati drugačije mišljenje, ali ja napominjem da svoj stav o svim ginekolozima iz opšte bolnice baziram na godinama zaista bliskog profesionalnog i prijateljskog odnosa (a nisam jedan od njih, da ne ispadne da hvalim svoju kuću).
Post Reply