Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
aurora313

#8251 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Lalena wrote:...Ti to ne mozes shvatiti, vjernik vidi dokaze svuda oko sebe, u svemu, cak i u tebi...
Upravo tako. Ubijeđen sam da su skoro svi vjernici manje-više sigurni da u njima čuče određene proročanske vrijednosti. Kada im se nešto uštima, kada se njihova 'vidovitost' ispuni, kada im 'padne grah', kada im se molitva ili dio 'usliši', sve je to 'znak' da su ostvarili željenu vezu koju su s pravom očekivali obzirom da znaju da ista postoji. Jer 'spoznati boga' je nešto specifično što je drugima možda nemoguće dostići, ali srećom, oni su tu da pomognu svojim savjetima kako to dostići... bilo da neko traži savjet ili ne.

Oni vjeruju su da su na neki način 'izabrani' jer posjeduju određene 'više' kvalitete. A kvalitet je ustvari taj 'dar božiji' koji, eto, drugi ne samo da nemaju nego čak ne mogu da shvate!

Ko li takvima otvara oči kada su u stvarnoj zabludi?
statixx

#8252 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Da bi se upalo u raju nije dovoljno spoznati bilo kakvog boga, nego specificnog koji se stara samo o toj grupi. To je pravi izazov i motiv da se ucine dodatni vjerski napori.
Lopov-eliminator

#8253 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Idemedosumom wrote:
AstorH wrote:Čiko objasnio

Image
Nemoj pretjerati, oni su jako labilni. Izazvat ćeš erupcije bijesa i onda će bit još banana :D

(a na "njihovoj" smo temi :-D )
@idemedosumom, nikad mi nisi odgovorio na neka pitanja a izravno imaju veze s ovim što piše na slici.

Zapravo, ovo prvo je više zadatak.
Lopov-eliminator wrote: Iznad Sarajeva, a nekad i izvan Sarajeva, leti jedan čovjek svaku noć i svaki dan. Čulima ga se ne može obuhvatiti, a ne može ga se ni detektirati bilo kojom spravom koju bilo koje biće napravi.

Da bi neko uspio vidjeti ili spoznati tog čovjeka ili saznati išta o njemu, taj neko prije svega mora vjerovati u tog čovjeka, a kad taj čovjek prepozna istinsko vjerovanje u njega, on će se ukazati onome ko bude vjerovao u njega, omogućit će mu da ga se spozna i daće mu da spozna dokaze njegovog postojanja kao i više informacija o sebi.

Ako se čovjek ne ukaže nekome i pored vjerovanja, to znači da je čovjek prosudio da vjerovanje dotičnog nije dovoljno jako i dovoljno iskreno te zbog toga dotičnog ne smatra dovoljno vrijednim da mu se ukazuje.

Dokaži da ovaj čovjek ne postoji.
Druga pitanje bilo je:
Lopov-eliminator wrote:Zato te ja pitam sad, otkud znaš da u duhovnom svijetu uopšte imaš neku povezanost sa Bogom, tj. kako znaš da je to stvarno i da ne umišljaš, ili ti da znaš da ti zapravo nisi sam sugestivno pričao sam sa sobom i oblikovao duhovni svijet u skladu sa svojim osjećanjima i pričama samim sa sobom?
Lopov-eliminator

#8254 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Lalena wrote:
ja vec rekoh iznad (a ti to ne procita kako treba) da su u ateizmu koristili idolatriju kao pogon, bas zato jer su ljudi uvijek ljudi. da su mogli koristiti ateizam koristili bi ga, no samo jos niko nije otkrio kako valjda. zasto bi sebe dizali u idole (i bogove) ako su to mogli rijesiti na nivou ateizma? nije tesko za shvatiti valjda. i upravo je to pravi primjer kako i ateisti mogu iskoristiti metod religije. pogotovo ako su dobro svjesni da su ljudi samo ljudi...
Ateizam je zadnjih godina napredovao dobro u tom pravcu... Zaista pocinje podsjecati na religiju utemeljenu na mrznji/nipodastavanju/cak i strahu od svega religijskog... A mrznju je tako lahko iskoristiti... Samo na ovoj temi ima toliko predrasuda o vjernicima.
Ne, mislim da se ne razumijemo...
Barem ja ne razumijem problem s jedenjem desnom rukom, ili s namazom... mislim, to rade vjernici licno, ne tjeraju druge da rade isto, sto se mene tice, ti mozes jesti i nogama... I vjera ne krece od pravila, nego od morala...
Pravila dodju kasnije, ja dugo nisam ni znala mnoga, npr. ovo lijeva/desna noga, mislim, imaju prioriteti u svemu...

Ne znam mozes li shvatiti da se vjernik osjeca dobro? Da je sretan? Da je vjernik zato sto osjeca mir, sto mu to daje snagu u zivotu? Smisao? Da je zadovoljan svojim stanjem i da je svojevoljno usao u to, i da ne trazi ni od koga da ga spasi? Da je to neciji licni izbor, da bude Boziji rob?
Da ne zeli obuci kupaci kostim i biti spasilac na plazi? Da osjeca srecu u namazu, i da klanja i vise od pet obaveznih puta dnevno?

:dada:

Mozda ja zaista nisam dovoljno dobar sagovornik da ti to objasnim...
Ova tema obiluje predrasudama o ateistima, počevši sa pričama o moralnoj inferiornosti ateista pa do pokušaja prebrojavanja mrtvaca, jer je ljudima na Balkanu jedna od profesija prebrojavanje leševa radi dnevnopolitičkih aktivnosti.
Lalena wrote:...Ti to ne mozes shvatiti, vjernik vidi dokaze svuda oko sebe, u svemu, cak i u tebi...
Koje dokaze? To što ti indiciju želiš vidjeti kao dokaz je tvoj problem, ali hajde i to, pravi problem zapravo je to što se vi ne možete živi načuditi kako neko može da ne vjeruje u Boga.

Danas se nad ateistima na Balkanu vrši represija, a o tome je pričao i fra Drago Bojić koji nije htio da igra onako kako kleronacionalisti sviraju i naravno trpio je posljedice od istog represivnog aprarata.

http://tacno.net/sarajevo/drago-bojic-d ... o-vjernik/

Iako treba sve pročitati, ja ću izdvojiti sljedeće jer odlično oslikava i ponašanje velikog broja turbovjernika na ovoj temi.
Zaista nema veće negacije Boga i religijskih vrednota kada se one promatraju i svode na isključivu, usku nacionalnu čak i na nacionalističku razinu. To je naprosto u suprotnosti jedno s drugim. Svako vezivanje religije uz naciju je zapravo negacija te religije. U ovom kontekstu se otvara i kompleksno pitanje naših identiteta jer mi se ovdje mučimo s našim identitetima, ne znamo kako ih definirati, a najveću zbrku stvara odnos i sprega vjerskog i nacionalnog. Što su zapravo naši identiteti? Koliko u njima ima onog zajedničkog bosanskohercegovačkog? Koliko u tim našim uskim, suženim identitetima ima onih drugih, itd. Nažalost, tu su i politika i religija puno toga iskrivile što je teško ispraviti. Historiografija također. Badava je da se pojavi pet ili deset odličnih znanstvenih radova koji će srušiti sve bošnjačke, srpske ili hrvatske nacionalne mitove, kada je dovoljno da netko iz akademske zajednice, da neki fratar, pop ili hodža kaže suprotno – gotovo, padaju sve znanstvene teze. Bogdan Bogdanović je jednom prilikom govorio u kontekstu balkanskih naroda: Zastrašujuće je to da ljudi na ovim prostorima mnogo više vole mitove, nego stvarnost.
Idemedosumom

#8255 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Kako da dokažem da postoji neka tamo izmišljotina, kada ne priznajete/ignorirate sve dokaze koje sam do sada navodio iz Kur'ana da Bog postoji? Nema fajde. Kako da ja tebi objasnim povezanost s Bogom, kada ti taj osjećaj nikada nisi imao? Kako da objasnim/dokažem slijepcu da postoji plava boja?
Leo_alfa

#8256 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Ne moze se dokazati s jedne strane jer dokazi ne postoje (koliko god neki smatrali odredjene navode dokazima), a s druge strane jer se radi o tvrdnji koja u startu ne dozvoljava uopste postojanje dokaza, odnosno kaze da postoji bice koje ne mozemo shvatiti u svojoj punoj velicini zbog ogranicenosti naseg uma, a koje pri tome svojim navodnim postojanjem krsi prirodne zakone koje smo vec ustanovili kao tacne, gle cuda upravo nasim ogranicenim umom. Tako da se ove tvrdnje i ne dokazuju, sto je u stvari temelj vjerovanja.
Opravdavanjem tvrdnje da bog postoji time sto mi to ne mozemo shvatiti je apsurd sam po sebi.
Plavu boju ces tesko dokazati slijepcu ili cak objasniti, s obzirom da covjek ne vidi za razliku od tebe, sto je jeftin trik usporedivsi sa vjerovanjem u boga jer vjernici u odnosu na ateiste ne znaju da bog bostoji nego vjeruju da postoji dok covjek koji vidi ne vjeruje da plava boja postoji nego to zna, jer je vidi.
mirza_15

#8257 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

Svi se radjamo sa vjerom u Bog-a?

http://www.telegraph.co.uk/news/politic ... study.html

Ne moze da ti kroz glavu ne prodje hadis koji kaze da se svi radjamo kao muslimani, pa nas kasnije roditelji odgoje drugacije.
aurora313

#8258 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Idemedosumom wrote:Kako da dokažem da postoji neka tamo izmišljotina, kada ne priznajete/ignorirate sve dokaze koje sam do sada navodio iz Kur'ana da Bog postoji? ...
Ne znam koji si ti autoritet da nam navodis citate tvog autoriteta. Možda i mi znamo o tome nešto, i u stanju smo da razlučimo pitanje autoriteta. Jerbo se neki od nas ovdje bar trudi da zna više od onoga što se može naći u jednoj knjizi.

Nego, jesi li čitao knjigu "Mali Princ"? On je od kralja svemira dobio autoritet da vlada na Mjesecu. Šta veliš da uzmemo i njega kao jednog ozbiljnog sudionika koji promatra stvari iz interesantnijeg ugla nego mi ovozemaljci, jer ako ništa, može da nas bolje vidi o'zgo sa Mjeseca?
Idemedosumom

#8259 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

:lol:
dustaban

#8260 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

posto je pricha u rangu obdanista evo jedan prigodan post i sa moje strane:

ide medo sumom i ne vidi sumu od drveta!

:shmizla1:
Idemedosumom

#8261 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Tabane, što se praviš da si ateista kada nisi :-D
dustaban

#8262 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Idemedosumom wrote:Tabane, što se praviš da si ateista kada nisi :-D
Da olaksam i tebi i svima sto se pitaju sta sam - ja sam antireligionar.

Religija je problem, ne bog i vjera/nevjera...
Idemedosumom

#8263 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Znam, objasnio si nam jedno 100 puta do sada :D
dustaban

#8264 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Idemedosumom wrote:Znam, objasnio si nam jedno 100 puta do sada :D
Ma vama treba puno vremena da skontate. Vec par tisuca godina pushite ublehu nije lako od toga se izlijeciti...
chupacabra

#8265 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

Idemedosumom wrote:Kako da dokažem da postoji neka tamo izmišljotina, kada ne priznajete/ignorirate sve dokaze koje sam do sada navodio iz Kur'ana da Bog postoji? Nema fajde. Kako da ja tebi objasnim povezanost s Bogom, kada ti taj osjećaj nikada nisi imao? Kako da objasnim/dokažem slijepcu da postoji plava boja?
Ovo boldirano je poznato kao "circular reasoning" ili kruzna logika kojom se ne moze dokazati nista

Znamo da Bog postoji zato sto nam Kuran tako kaze.
Znamo da je Kuran ispravan zato sto je Bozja rijec.

Sto se reducira na: "Kuran podrazumijeva Boga koji podrazumijeva Kuran"
ili: "Kuran kaze da je Kuran ispravan"

Tvrdnja da "Bog postoji", i "Kuran je u pravu" nisu neovisno dokazane bez oslanjanja na pretpostavku da je jedna tvrdnja ispravna da bi se dokazala druga. Kruzna logika se cesto koristi u religiji za "dokazivanje".
nasa

#8266 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ja sam nakon Haljine uvjerena da se ne treba nista ubjedjivati, nekad je vidim ovako nekad onako, vrazija haljina :D
dustaban

#8267 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

chupacabra wrote:
Idemedosumom wrote:Kako da dokažem da postoji neka tamo izmišljotina, kada ne priznajete/ignorirate sve dokaze koje sam do sada navodio iz Kur'ana da Bog postoji? Nema fajde. Kako da ja tebi objasnim povezanost s Bogom, kada ti taj osjećaj nikada nisi imao? Kako da objasnim/dokažem slijepcu da postoji plava boja?
Ovo boldirano je poznato kao "circular reasoning" ili kruzna logika kojom se ne moze dokazati nista
Tvrdnja da "Bog postoji", i "Kuran je u pravu" nisu neovisno dokazane bez oslanjanja na pretpostavku da je jedna tvrdnja ispravna da bi se dokazala druga. Kruzna logika se cesto koristi u religiji za "dokazivanje".
...ali ima tacka gdje se taj "circular reasoning" lako kida:
Znamo da postoji Bog, on je jedan... ali znamo i da postoje Kuran, Biblija, Tora...zasto toliko razlicitih religija kad Bog je jedan?
I zasto svako tvrdi da je njegova religija prava, mada ju je naslijedio a ne odabrao?

Pa zato sto religije nemaju veze sa Bogom! Sta drugo zakljuciti?
aurora313

#8268 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Lalena wrote:Ne znam mozes li shvatiti da se vjernik osjeca dobro? Da je sretan? Da je vjernik zato sto osjeca mir, sto mu to daje snagu u zivotu? Smisao? Da je zadovoljan svojim stanjem i da je svojevoljno usao u to, i da ne trazi ni od koga da ga spasi? Da je to neciji licni izbor, da bude Boziji rob?...
Sve što ti reče stoji o intimnom zadovoljstvu vjernika.

Šta tu strči je potreba da vjernik robuje imaginarnom bogu po imaginarmim božijim pravilima. Jer božija pravila ne postoje. Postoje samo pravila pisana od ljudi.
mirza_15

#8269 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

Niko da se osvrne na istrazivanje sa oxforda provedeno 2011. godine u 20 drzava i koje je kostalo 2 miliona funti. Kazu ljudi da nam je vjera urodjena. Da se radjamo sa njom.
sigh

#8270 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

dustaban wrote:
chupacabra wrote:
...ali ima tacka gdje se taj "circular reasoning" lako kida:
Znamo da postoji Bog, on je jedan... ali znamo i da postoje Kuran, Biblija, Tora...zasto toliko razlicitih religija kad Bog je jedan?
I zasto svako tvrdi da je njegova religija prava, mada ju je naslijedio a ne odabrao?

Pa zato sto religije nemaju veze sa Bogom! Sta drugo zakljuciti?
Ili se mozda bog potrudio da sustigne ljude u pogledu humanosti i dobrote. Pretpostavljam da je nakon Kurana odustao i shvatio da ne moze biti dovoljno dobar, ljudi su jednostavno previse bolji od njega. :)
Idemedosumom

#8271 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

chupacabra wrote:

Slabu moć zapažanja imaš. Navodio sam dosta dokaza iz Kur'ana, koji se nauke tiču. Kolege ateisti su stavljali primjedbe nedovoljne preciznosti (jer oni očekuju udžbenik fizike, hemije, stručne nazive i sl.), ili su zašutili kao kod primjera s jagodicom prsta. Ja se ne koristim kružnom logikom.
Lopov-eliminator

#8272 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Idemedosumom wrote:Kako da dokažem da postoji neka tamo izmišljotina, kada ne priznajete/ignorirate sve dokaze koje sam do sada navodio iz Kur'ana da Bog postoji? Nema fajde.
I ja tebi faktički svako od ova 3 pitanja koja si naveo mogu postaviti za tog čovjeka.

Evo i sada si ovo olako nazvao ''nekom tamo izmišljotinom''. Dokaži da taj čovjek ne postoji i da je u pitanju izmišljotina. Stani iza svojih tvrdnji.
Idemedosumom wrote:Kako da ja tebi objasnim povezanost s Bogom, kada ti taj osjećaj nikada nisi imao?
Eh, ovdje si se zahvaljujući tvojim nipodaštavajućim predrasudama o ateistima malo više prešao. Ja sam nekada prije bio vjernik i to musliman, tako da sam iz prve ruke veoma upoznat sa famoznom povezanošću s Bogom u koju sam i ja nekada čvrsto vjerovao.

Prije nego što počneš sa već unaprijed ispisanim konstatacijama raznoraznih turbovjernika koje vam služe skoro kao sveto pismo, da ti unaprijed na njih odgovorim:

- ne, nisam tradicionalista,
- ne, nije istina da zapravo nikad nisam bio vjernik,
- ne, nisam bio ''nepravi'' musliman,
- ne, nisam bio niti sam bilo kakva, kako neki vole reći,skrivena komunjara,
Idemedosumom wrote:Kako da objasnim/dokažem slijepcu da postoji plava boja?
Pitanje je ko je zapravo slijep? Olako neistomišljenike upoređuješ sa slijepcima, što pokazuje kakva osoba se krije iza tvog nicka.

Zanimljivo je da ovdje za analogiju koristiš nešto što se spoznaje čulom (čulom vida), a stava si da se Bog ne može obuhvatiti čulima. Iako je tvoja analogija samo na tome u startu pala, idemo dalje.

Moguće je da i ti i taj tzv. slijepac obojica halucinirate. Možda ti pod psihološkim utjecajem ubjeđivanja samog sebe haluciniraš da je to plava boja a on isto tako halucinira da je crvena. Ko zapravo halucinira ? Ti ili on ili vas obojica?
Lopov-eliminator

#8273 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

mirza_15 wrote:Niko da se osvrne na istrazivanje sa oxforda provedeno 2011. godine u 20 drzava i koje je kostalo 2 miliona funti. Kazu ljudi da nam je vjera urodjena. Da se radjamo sa njom.
Urođen je instinkt za preživljavanje, iz kojeg na određeni način derivira i vjera.
dustaban

#8274 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Lopov-eliminator wrote:
mirza_15 wrote:Niko da se osvrne na istrazivanje sa oxforda provedeno 2011. godine u 20 drzava i koje je kostalo 2 miliona funti. Kazu ljudi da nam je vjera urodjena. Da se radjamo sa njom.
Urođen je instinkt za preživljavanje, iz kojeg na određeni način derivira i vjera.
OK, vjera (vjerovanje u nesto sto je nedokucivo i jos nedokazivo) je recimo urodjeno...

Ali sta se tu trpa religija ?!
Idemedosumom

#8275 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Znači bio si pravi vjernik, prakticirao si Islam, spoznao si da Allah dž. š. postoji, pa si zatim odlučio prestati s vjerovanjem u ono što si spoznao?
Locked