OK. Nije vjeronauk obavezan, možeš ga pohađati ili ne, stvar je riješena. Idemo dalje. Vjeronauk pri upisu djeteta u neku školu je pitanje koje se riješi za dvije sekunde. Praktično nebitna stvar.seln wrote:Naravno da treba rjesavati druge probleme. Ali ovo je bio pokusaj uklanjanja diskriminacije, jer je rijec o fakultativnom predmetu. Ucenje programiranja ili stranog jezika je obavezno za sve.Taranta wrote:Nije tako samo s vjeronaukom. Nas je 180 završilo srednju školu za zanimanje programera, a maksimalno 10 ljudi je znalo nešto o tome, znalo je sastaviti neki algoritam i napisati nešto malo koda. Upravo u tome je najveći problem - u "izlaznom znanju" koje djeca imaju u oblastima i iz predmeta kojima se zaista bave četiri godine (ili duže). Ljudi uče strani jezik 8 polugodišta po tri časa sedmično i na kraju im je znanje toliko slabo da ne povjeruješ.seln wrote:
Ti si haman psiholog kod kojeg je on na terapiji, pa znas njegove traume i motive?
Nije stetna ni vjera ni vjeronauka, vec manipulacija istom, a tu je nas reis le grande maitre.
Trenutno zivim i drzavi koja je krscanska skoro 2000 godina. Postoji i vjeronauka u skoli, ali nije obavezna.
Razgovarao sam sa mnogim mladim ljudima koji su prosli tu vjeronauku. Vjeruj da ja bolje poznajem njihovu religiju od njih samih, uprkos godinama vjeronauke u skoli.
A ako je ta nastava vjeronauka tako slaba, nema od nje neke koristi, ali ni neke velike štete. Nije od mene predmet Marksizam i socijalističko samoupravljanje napravio marksistu i socijalističkog samoupravljača, niti bi vjeronauk od mene napravio nekog velikog vjernika. Treba rješavati istinske probleme - tako će se i vjeronauk lako smjestiti na pravo mjesto i mjeru.
Ključni problem i jeste u tome što su engleski i programiranje (kao primjeri) obavezni predmeti. Za fakultativni predmet te slabo ko pita u stvarnom životu i pri zapošljavanju.