SDP

Post Reply
Taranta

#826 Re: SDP

Post by Taranta »

seln wrote:
Taranta wrote:
seln wrote:
Ti si haman psiholog kod kojeg je on na terapiji, pa znas njegove traume i motive?
Nije stetna ni vjera ni vjeronauka, vec manipulacija istom, a tu je nas reis le grande maitre.
Trenutno zivim i drzavi koja je krscanska skoro 2000 godina. Postoji i vjeronauka u skoli, ali nije obavezna.
Razgovarao sam sa mnogim mladim ljudima koji su prosli tu vjeronauku. Vjeruj da ja bolje poznajem njihovu religiju od njih samih, uprkos godinama vjeronauke u skoli.
Nije tako samo s vjeronaukom. Nas je 180 završilo srednju školu za zanimanje programera, a maksimalno 10 ljudi je znalo nešto o tome, znalo je sastaviti neki algoritam i napisati nešto malo koda. Upravo u tome je najveći problem - u "izlaznom znanju" koje djeca imaju u oblastima i iz predmeta kojima se zaista bave četiri godine (ili duže). Ljudi uče strani jezik 8 polugodišta po tri časa sedmično i na kraju im je znanje toliko slabo da ne povjeruješ.

A ako je ta nastava vjeronauka tako slaba, nema od nje neke koristi, ali ni neke velike štete. Nije od mene predmet Marksizam i socijalističko samoupravljanje napravio marksistu i socijalističkog samoupravljača, niti bi vjeronauk od mene napravio nekog velikog vjernika. Treba rješavati istinske probleme - tako će se i vjeronauk lako smjestiti na pravo mjesto i mjeru.
Naravno da treba rjesavati druge probleme. Ali ovo je bio pokusaj uklanjanja diskriminacije, jer je rijec o fakultativnom predmetu. Ucenje programiranja ili stranog jezika je obavezno za sve.
OK. Nije vjeronauk obavezan, možeš ga pohađati ili ne, stvar je riješena. Idemo dalje. Vjeronauk pri upisu djeteta u neku školu je pitanje koje se riješi za dvije sekunde. Praktično nebitna stvar.

Ključni problem i jeste u tome što su engleski i programiranje (kao primjeri) obavezni predmeti. Za fakultativni predmet te slabo ko pita u stvarnom životu i pri zapošljavanju.
seln

#827 Re: SDP

Post by seln »

Murisno1 wrote:
seln wrote:
Ti si haman psiholog kod kojeg je on na terapiji, pa znas njegove traume i motive?
Nije stetna ni vjera ni vjeronauka, vec manipulacija istom, a tu je nas reis le grande maitre.
Trenutno zivim i drzavi koja je krscanska skoro 2000 godina. Postoji i vjeronauka u skoli, ali nije obavezna.
Razgovarao sam sa mnogim mladim ljudima koji su prosli tu vjeronauku. Vjeruj da ja bolje poznajem njihovu religiju od njih samih, uprkos godinama vjeronauke u skoli.
Nisam psiholog ali znam neke stvari. međutim, nije to ni bitno. upravo je problem sto mi i ne zivimo u normalnoj drzavi u kojoj mnoge stvari nisu uređene, pogotovo ne one koje garantuju određene slobode, pa tako i vjerske. Bošnjak živi u državi koja mu gotovo pa ne garantuje ništa. Ono što bošnjak institucionalno ima, to je na kašičicu, a i to se pokušava prikazati kao problem.

To što ministar radi je uznemiravanje iztraumiranog čovjeka, bez posebnog povoda. Ono što radi je deformacija svega što ima veze sa vjeronaukom, odnosno ponižavanje iste i pred roditeljima i pred djecom. Onda tu neozbiljnost, s kojom se vjeroučitelji bore dugi niz godina, koristi kao argument, umjesto da im da ozbiljnost i kredibilitet kakav zaslužuju.

Djeca su djeca, ako im profesor matematike bude mlakonja, samljeće ga. Svi to znamo. Znaci, nije to sve crno bijelo. Poseban problem je što ministar, što je vrlo očito, nema nikakvog osjećaja komunikacije, mudrosti, pravičnosti. Lik ko da je cijeli život pravio spisak s kim će sve zaratit kad bude imo moć.
Nevjerovatna je zabrinutost za polozaj i prava Bosnjaka u 80% bosnjackom sarajevu. Kad bi se bar upola toliko brinuli za polozaj Bosnjaka u RS, mozda bi ova drzava i licila na nesto.
Ili je mozda do toga sto se po SDP-u moze fino udarati, jer one u RS zaboli sta reis kaze.
vee-jay

#828 Re: SDP

Post by vee-jay »

Murisno1 wrote:ma nek emir radi sta hoce. lik je dokazo svoju iskompleksiranost i u prednosti je samo zato sto je na poziciji. ono sto on radi i na koji nacin svi mi svaki dan osudjujemo po forumima, sijelima i slično ... ali kod drugih. al nema veze, tu licemjernost mi svakako platimo, kolektivno, kad-tad. nek je njemu dragi Bog na pomoći ... izduraće se i on.
jakih ti argumenata. :roll: :-? :-)
vee-jay

#829 Re: SDP

Post by vee-jay »

Murisno1 wrote:
seln wrote:
Murisno1 wrote:ma nek emir radi sta hoce. lik je dokazo svoju iskompleksiranost i u prednosti je samo zato sto je na poziciji. ono sto on radi i na koji nacin svi mi svaki dan osudjujemo po forumima, sijelima i slično ... ali kod drugih. al nema veze, tu licemjernost mi svakako platimo, kolektivno, kad-tad. nek je njemu dragi Bog na pomoći ... izduraće se i on.
Moze li poneki argument, ili bar da naglasis da je rijec o subjektivnom misljenju?
ma argument je nacin na koji se odnosi prema ovom pitanju. iz aviona se vidi da je ovo nakastio uraditi milom ili silom. povrijeđen mu je ego proljetos, i sad bi da pokaže sebi i svojim kolegama kako je on gigant, kako njemu niko nista ne moze a to moze pokazati na vjeronauci, jer se iza te ideje o štetnosti vjere i vjeronauke ili sta vec kriju mnogi njegovi istomisljenici pa to ima sigurnu prođu. ovdje se ne radi o pravim razlozima, o kojima se BTW moze razgovarati, ali na normalnom nivou.
da ponovim pitanje: da li imas ijedan argument? sta ti smeta u ovom prijedlogu? da li imas sopstveni prijedlog?
Murisno1

#830 Re: SDP

Post by Murisno1 »

seln wrote:
Murisno1 wrote:
seln wrote:
Nisam psiholog ali znam neke stvari. međutim, nije to ni bitno. upravo je problem sto mi i ne zivimo u normalnoj drzavi u kojoj mnoge stvari nisu uređene, pogotovo ne one koje garantuju određene slobode, pa tako i vjerske. Bošnjak živi u državi koja mu gotovo pa ne garantuje ništa. Ono što bošnjak institucionalno ima, to je na kašičicu, a i to se pokušava prikazati kao problem.

To što ministar radi je uznemiravanje iztraumiranog čovjeka, bez posebnog povoda. Ono što radi je deformacija svega što ima veze sa vjeronaukom, odnosno ponižavanje iste i pred roditeljima i pred djecom. Onda tu neozbiljnost, s kojom se vjeroučitelji bore dugi niz godina, koristi kao argument, umjesto da im da ozbiljnost i kredibilitet kakav zaslužuju.

Djeca su djeca, ako im profesor matematike bude mlakonja, samljeće ga. Svi to znamo. Znaci, nije to sve crno bijelo. Poseban problem je što ministar, što je vrlo očito, nema nikakvog osjećaja komunikacije, mudrosti, pravičnosti. Lik ko da je cijeli život pravio spisak s kim će sve zaratit kad bude imo moć.
Nevjerovatna je zabrinutost za polozaj i prava Bosnjaka u 80% bosnjackom sarajevu. Kad bi se bar upola toliko brinuli za polozaj Bosnjaka u RS, mozda bi ova drzava i licila na nesto.
Ili je mozda do toga sto se po SDP-u moze fino udarati, jer one u RS zaboli sta reis kaze.
Ma uredu je hajd. Pišite knjige o njemu, slijedite primjer vrlog ministra i to je to. Svaka njemu čast na hrabrosti kad se u 80% bošnjačkom sarajevu, gdje sve na islam i muslimane podsjeća, ovako kurči :D

Bez obzira na raspravu na forumu, krivo mi je što je ministar obrazovanja iskompleksiran čovjek. Vi ako to ne vidite u njegovim postupcima, vaša stvar. I to razumijem.
ultima_palabra

#831 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

seln wrote:Nevjerovatna je zabrinutost za polozaj i prava Bosnjaka u 80% bosnjackom sarajevu. Kad bi se bar upola toliko brinuli za polozaj Bosnjaka u RS, mozda bi ova drzava i licila na nesto.
Proslavljena "fildžan politika"... u širokoj upotrebi devedesetih godina, u današnje vrijeme se rijetko koristi, najčešće za jednokratnu upotrebu u dijelovima Sarajeva kud prolazi tramvaj kec. Najznačajniji predstavnici: Alija i Bakir Izetbegović, Hasan Čengić, Haris Silajdžić, Mustafa Cerić.
Murisno1

#832 Re: SDP

Post by Murisno1 »

vee-jay wrote: da ponovim pitanje: da li imas ijedan argument? sta ti smeta u ovom prijedlogu? da li imas sopstveni prijedlog?
Imam. Al neću po forumima o tome. Mada, ako se malo više obrati pažnja na njegovo ponašanje, vidjeće se ...
vee-jay

#833 Re: SDP

Post by vee-jay »

Murisno1 wrote:
seln wrote:
Ja ipak vjerujem da ti nisi vidio puno od svijeta pa i nemas nekog iskustva i ne znas bas sta i o cemu pises. Osim ako su tvoje ljetne destinacije u proslosti bile Iran, Pakistan i Co.
Murisno1 wrote: To što ministar radi je uznemiravanje iztraumiranog čovjeka, bez posebnog povoda. Ono što radi je deformacija svega što ima veze sa vjeronaukom, odnosno ponižavanje iste i pred roditeljima i pred djecom. Onda tu neozbiljnost, s kojom se vjeroučitelji bore dugi niz godina, koristi kao argument, umjesto da im da ozbiljnost i kredibilitet kakav zaslužuju.
Ono sto taj covjek radi je samo svoj posao. Tebi se trenutno njegovo djelovanje ne dopada i to je u potpunosti OK. Ipak, covjek je izabran po civilizovanim demokratskim nacelima tj. vecina ljudi razmislja drugacije od tebe. Problem je, sto ti nemas konkretni argument zasto si protiv njegove odluke pa samo pljujes po njemu na licnoj osnovi.
Murisno1 wrote: Djeca su djeca, ako im profesor matematike bude mlakonja, samljeće ga. Svi to znamo. Znaci, nije to sve crno bijelo. Poseban problem je što ministar, što je vrlo očito, nema nikakvog osjećaja komunikacije, mudrosti, pravičnosti. Lik ko da je cijeli život pravio spisak s kim će sve zaratit kad bude imo moć.
Ma ti sve znas :-) Mozda ti radi toga i ne trebaju argumenti :-D
Murisno1

#834 Re: SDP

Post by Murisno1 »

vee-jay wrote:
Murisno1 wrote:
seln wrote:
Ja ipak vjerujem da ti nisi vidio puno od svijeta pa i nemas nekog iskustva i ne znas bas sta i o cemu pises. Osim ako su tvoje ljetne destinacije u proslosti bile Iran, Pakistan i Co.
Murisno1 wrote: To što ministar radi je uznemiravanje iztraumiranog čovjeka, bez posebnog povoda. Ono što radi je deformacija svega što ima veze sa vjeronaukom, odnosno ponižavanje iste i pred roditeljima i pred djecom. Onda tu neozbiljnost, s kojom se vjeroučitelji bore dugi niz godina, koristi kao argument, umjesto da im da ozbiljnost i kredibilitet kakav zaslužuju.
Ono sto taj covjek radi je samo svoj posao. Tebi se trenutno njegovo djelovanje ne dopada i to je u potpunosti OK. Ipak, covjek je izabran po civilizovanim demokratskim nacelima tj. vecina ljudi razmislja drugacije od tebe. Problem je, sto ti nemas konkretni argument zasto si protiv njegove odluke pa samo pljujes po njemu na licnoj osnovi.
Murisno1 wrote: Djeca su djeca, ako im profesor matematike bude mlakonja, samljeće ga. Svi to znamo. Znaci, nije to sve crno bijelo. Poseban problem je što ministar, što je vrlo očito, nema nikakvog osjećaja komunikacije, mudrosti, pravičnosti. Lik ko da je cijeli život pravio spisak s kim će sve zaratit kad bude imo moć.
Znam vjerovatno više i od tebe i od ostalih branitelja lika i djela :D
Za razliku od njega, ja fakat radim i zaradim, pa platim sutra PDV do 12 sati, da slučajno ne zakasnim, da se on i ostali mogu preseravati i liječiti komplekse. Meni poso nit plata nisu sigurni. Jbg ... :-)
ragib

#835 Re: SDP

Post by ragib »

Ja sam pohadjao u Njemackoj(bayern) osnovnu skolu, svako jutro se svi djaci okrenu prema krizu, koji je bio iznad table i izgovaraju molitvu i prekrste se, meni licno nije smetalo i ja sam ustajao kako nebi kolege pomislili da ponizavam njihovo.
vee-jay

#836 Re: SDP

Post by vee-jay »

Murisno1 wrote:
vee-jay wrote: da ponovim pitanje: da li imas ijedan argument? sta ti smeta u ovom prijedlogu? da li imas sopstveni prijedlog?
Imam. Al neću po forumima o tome. Mada, ako se malo više obrati pažnja na njegovo ponašanje, vidjeće se ...
sta ces sad reci: da je drogeras, narkoman, peder?

fakat ti je slaba i veoma prozirna spika i logika. bit ce ipak po stranackom zadatku ili iz licne sujete... :roll:
Murisno1

#837 Re: SDP

Post by Murisno1 »

vee-jay wrote:
Murisno1 wrote:

fakat ti je slaba i veoma prozirna spika i logika. bit ce ipak po stranackom zadatku ili iz licne sujete... :roll:
ma uživajte u njemu ba ... mada ni vama nije bitan on, koliko gotiviti njeguvu ideju, odnosno tu kvazigrađansku političku ideju koja zna samo šta NIJE, a pojma nema šta JEST. Ovakvih ko on puna je bosna. ovakvih likova koji na državnim jaslama nešto kao sprovode, a sami su štetočine, više koštaju nego što bi normalan čojk mogo uzet u razmatranje da halali... al ne razumije to gradska raja :-)
vee-jay

#838 Re: SDP

Post by vee-jay »

Murisno1 wrote:
vee-jay wrote:
Murisno1 wrote: quote="seln"

/quote

Znam vjerovatno više i od tebe i od ostalih branitelja lika i djela :D
Za razliku od njega, ja fakat radim i zaradim, pa platim sutra PDV do 12 sati, da slučajno ne zakasnim, da se on i ostali mogu preseravati i liječiti komplekse. Meni poso nit plata nisu sigurni. Jbg ... :-)
Vjeruj, u potpunosti mi je svejedno sta si ti sebi umislio i za sta se smatras. Pet puta sam te pitao za argumente, svaki put si odgovorio praznim floskulama. Nista licno, ali na takve gluposti mi se ne trosi vrijeme.
Max Bunker

#839 Re: SDP

Post by Max Bunker »

Murisno1 wrote:
prljavi Hare wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Valja vam durat ovoga nevjernika Suljagića još godinama! Makar ćete imati o čemu razglabati
na sijelima! :D
Pa dura bošnjo svašta, pa može i probleme koje sam sebi napravi. Ništa novo. Takva glupost je nas uvodila u belaje. Tako je bilo, tako je i sad i tako će biti.
A sta to radi kontra Bosnjaka, taj Suljagic ?
Sto je rekao da ucenici sami trebaju izabrati hocel' ili nece na vjeronauku ?
Murisno1

#840 Re: SDP

Post by Murisno1 »

vee-jay wrote:
Vjeruj, u potpunosti mi je svejedno sta si ti sebi umislio i za sta se smatras. Pet puta sam te pitao za argumente, svaki put si odgovorio praznim floskulama. Nista licno, ali na takve gluposti mi se ne trosi vrijeme.
Čovjek bi reko to samo što je argumentovano ljagano oni pljuju ili obratno. Daj molim te, vrvite od duplih aršina, standardno. Ista priča, ista politika. Nego, sjedi ti i uživaj i nastavi "trošiti" vrijeme na pravi način.
moke_31

#841 Re: SDP

Post by moke_31 »

Imam. Al neću po forumima o tome. Mada, ako se malo više obrati pažnja na njegovo ponašanje, vidjeće se ...[/quote]

fakat ti je slaba i veoma prozirna spika i logika. bit ce ipak po stranackom zadatku ili iz licne sujete... :roll:[/quote]

ma uživajte u njemu ba ... mada ni vama nije bitan on, koliko gotiviti njeguvu ideju, odnosno tu kvazigrađansku političku ideju koja zna samo šta NIJE, a pojma nema šta JEST. Ovakvih ko on puna je bosna. ovakvih likova koji na državnim jaslama nešto kao sprovode, a sami su štetočine, više koštaju nego što bi normalan čojk mogo uzet u razmatranje da halali... al ne razumije to gradska raja :-)[/quote]

Bravo legendo. Slažem se s tobom u potpunosti i u ovom i u prethodnim postovima. Dobro je da ima još ljudi koji tako razmišljaju.

Samo teško je na ovom forumu argumentovano i logički raspravljati sa SDP-ovcima. Ovo je ipak njihov forum i na kraju te samo mogu iznervirati da nešto izletiš i dobiješ ban. Većina ljudi koji misli drugačije više uopće ne želi da se raspravlja s njima ovdje. Jednostavno nema smisla.

Još malo pa će od dosade sami sa sobom da raspravljaju. Za sad sa zavidnom virtuoznošću, uprkos nepobitnim činjenicama i zdravom razumu, jedni druge ubjeđuju u IDEALE SDP-a.

Ova frka oko ovog ministra Muljagića je pravi dokaz zbog čega su za SDP. Nisu zbog toga što će SDP donijeti nešto dobro državi, boljitak, nova radna mjesta i sl. niti oni u to vjeruju, nego zbog ideologije. Sve dok SDP fura ovu neokomunističko-ateističku ideologiju i bavi se sporednim stvarima kao što je vjeronauka oni će ga veličati. Nije ih čak briga ni što se SDP samo bavi foteljama, kadar im je očajan, Nišić na pravdi Boga zapošljava brata na čelo državne firme i ono hladno pa šta, ko vas je..., itd. Zamisli da je ovo uradio neki prethodni premijer, pa napravili bi državni udar, a sad nema ni posebne teme na forumu. Da ne pominjem demonstracije, razne pokrete tipa Dosta i sl.

A raspravljati sa ljudima koji brane ovog psihički nestabilnog i ko zna čime isfrustriranog Muljagića, čiji je najveći intelktualni domet dupelizačko-uvlakačka knjiga svom mentoru Zlaji "Pogledan na djelo Z.L" ili kako se zove, je sizifov posao.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#842 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

moke_31 wrote:A raspravljati sa ljudima koji brane ovog psihički nestabilnog i ko zna čime isfrustriranog Muljagića, čiji je najveći intelktualni domet dupelizačko-uvlakačka knjiga svom mentoru Zlaji "Pogledan na djelo Z.L" ili kako se zove, je sizifov posao.
Saš čut :wink:
Murisno1

#843 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Max Bunker wrote:
Murisno1 wrote:
prljavi Hare wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Valja vam durat ovoga nevjernika Suljagića još godinama! Makar ćete imati o čemu razglabati
na sijelima! :D
Pa dura bošnjo svašta, pa može i probleme koje sam sebi napravi. Ništa novo. Takva glupost je nas uvodila u belaje. Tako je bilo, tako je i sad i tako će biti.
A sta to radi kontra Bosnjaka, taj Suljagic ?
Sto je rekao da ucenici sami trebaju izabrati hocel' ili nece na vjeronauku ?
Ma nije to što on radi kontra bošnjaka. Nije on ono što misli da jeste. Lik samo sebe gura u propast. Kad bude prdina bara, za koju godinu, neće ga se niko, pa ni vi, sjećati. Mene što se tiče, ko ga j. Takvi su jaki samo u lafini. Inat sprovode zato što će to asistenti uraditi za njih. To je jedan obični ljenguz, papak koji ne vidi dalje od nosa. Manji od makovog zrna kad je niko. Ha mu daš pozicije, digne se ko zadnji klošar. Jedna velika šteta za prosvjetu, obrazovanje i kulturu i za ono čega je još ministar.
HAVANA

#844 Re: SDP

Post by HAVANA »

Ko da mi se povraća.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#845 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

HAVANA wrote:Ko da mi se povraća.
Hoće to u prvim mjesecima :D
Optimus Prime

#846 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

moke_31 wrote:
Zamisli da je ovo uradio neki prethodni premijer .
:run:
Pa dje si ti bio zadnjih 20 godina, jadan ne bio.
moke_31

#847 Re: SDP

Post by moke_31 »

Optimus Prime wrote:
moke_31 wrote:
Zamisli da je ovo uradio neki prethodni premijer .
:run:
Pa dje si ti bio zadnjih 20 godina, jadan ne bio.

U BiH. Što? A gdje si ti bio?
HAVANA

#848 Re: SDP

Post by HAVANA »

Haj nek mi neko objasni šta je problem sa ovim svim pošto ja to više ništa puno ne pratim? :oops: Politika zdraoooo...
Šta je problem :? Jel što djeca sad imaju mogučnost da izaberu,da kažu neću to,hoću ovo,neću ništa?Šta je problem i tako loše?
seln

#849 Re: SDP

Post by seln »

Mislim da smo odlutali od teme...ili je SDP spao na Suljagica? Zar nema extra tema o njemu ili vjeronauci?
Taranta

#850 Re: SDP

Post by Taranta »

ragib wrote:Ja sam pohadjao u Njemackoj(bayern) osnovnu skolu, svako jutro se svi djaci okrenu prema krizu, koji je bio iznad table i izgovaraju molitvu i prekrste se, meni licno nije smetalo i ja sam ustajao kako nebi kolege pomislili da ponizavam njihovo.
To je to. Date okolnosti i dobra škola. Djeca će ići (roditelji će ih poslati) ako treba i u mušku/žensku školu (gdje je druga vrsta socijaliziranja), katoličku (ili neku drugu -čku/-sku) školu (gdje se okrećeš prema križu i čemu sve ) itd., ali dobro obrazovanje, dobra škola, dobri uvjeti za rad te "vjerske" i ine stvari stavljaju u drugi plan.

Lakše je drviti mjesecima po vjeronauku i oko njega nego rješavati prave probleme.
Post Reply