pokušaj to malo drukčije zamisliti, oni kojima ne odgovara država gdje će svatko imati svoju teritorijalnu jedinicu, neka se uhvate puta i idu u državu gdje jedan narod odlučuje o svemu, a neka ostave hrvatima , srbima i onom dijelu bošnjaka koji želi takvu državu da se lijepo dogovore i žive u sreći i miru, do kraja života( tako bajke završavaju, koliko se sjećam)...Real Khan wrote:Ma evo, i ja ću se složiti sa vama. Ako je to tako jednostavno, hajmo onda biti pragmatični do balčaka: Neka prestanu nagurivanje i ta "dvojica" i neka svi odu tamo gdje im je bolje, ljepše, draže, cool (majčica Servija i matica Hrvatska) i neka ostave nas blentave i tvdoglave Bošnjake ovdje u Bosni i Hercegovini da živimo sa ostatkom Srba i Hrvata kojima je zaista stalo do prosperitetne države BiH. Vjerujem da bismo svi bili sretni, debeli i zadovoljni od prosperiteta i niko više ne bi trošio energiju bez potrebe... (eto, ne bi nam više trebao ni Torabi da nas elektriše svetom vodicomZlata M. wrote: ... malo ko ce ti za ovo reci da si u pravu. Naprotiv, vecina ce te izruzhitina mrtvo ime ( ... i prezime), jer je izjava contra nase vjekovne, svako malo potvrdjene
bratske ljubavi i sloge.
I mene ce vjerovatno izruzhiti ( isto ... na mrtvo ime i prezime), al' evo ja se u potpunosti slazem sa gore recenim.
... niti sam neprijatelj svome, ni drugim narodima.
Naprotiv.)
Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
- osa
#826 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
- Zlata M.
#827 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Bajke su ovi internet-ratovi za povratak neceg sto je proslo i nema ama bas nikakve sanse da se ikad vise vrati.
pokušaj to malo drukčije zamisliti, oni kojima ne odgovara država gdje će svatko imati svoju teritorijalnu jedinicu, neka se uhvate puta i idu u državu gdje jedan narod odlučuje o svemu, a neka ostave hrvatima , srbima i onom dijelu bošnjaka koji želi takvu državu da se lijepo dogovore i žive u sreći i miru, do kraja života( tako bajke završavaju, koliko se sjećam)...
Pustimo bajke.
Nego, kako bjese ono : 'daj mi snage da promijenim ono sto se promijeniti moze, i da prihvatim ono sto se promijeniti ne moze ... i mudrosti da razaznam kad je ono prvo, a kad ovo drugo' ... il' tako nekako
- kiky
#828 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
upravo je tu caka osa ...osa wrote:pokušaj to malo drukčije zamisliti, oni kojima ne odgovara država gdje će svatko imati svoju teritorijalnu jedinicu, neka se uhvate puta i idu u državu gdje jedan narod odlučuje o svemu, a neka ostave hrvatima , srbima i onom dijelu bošnjaka koji želi takvu državu da se lijepo dogovore i žive u sreći i miru, do kraja života( tako bajke završavaju, koliko se sjećam)...Real Khan wrote:Ma evo, i ja ću se složiti sa vama. Ako je to tako jednostavno, hajmo onda biti pragmatični do balčaka: Neka prestanu nagurivanje i ta "dvojica" i neka svi odu tamo gdje im je bolje, ljepše, draže, cool (majčica Servija i matica Hrvatska) i neka ostave nas blentave i tvdoglave Bošnjake ovdje u Bosni i Hercegovini da živimo sa ostatkom Srba i Hrvata kojima je zaista stalo do prosperitetne države BiH. Vjerujem da bismo svi bili sretni, debeli i zadovoljni od prosperiteta i niko više ne bi trošio energiju bez potrebe... (eto, ne bi nam više trebao ni Torabi da nas elektriše svetom vodicomZlata M. wrote: ... malo ko ce ti za ovo reci da si u pravu. Naprotiv, vecina ce te izruzhitina mrtvo ime ( ... i prezime), jer je izjava contra nase vjekovne, svako malo potvrdjene
bratske ljubavi i sloge.
I mene ce vjerovatno izruzhiti ( isto ... na mrtvo ime i prezime), al' evo ja se u potpunosti slazem sa gore recenim.
Naprotiv.)
ostavi da se dogovore ...
oko čega ...
gdje su granice tih "teritorija" ...
kako to utvrdit ...
- osa
#829 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
nemoj da se ponavljam, pa izjašnjavanjem ljudi, najednostavnije i najpoštenije....kiky wrote:upravo je tu caka osa ...osa wrote:pokušaj to malo drukčije zamisliti, oni kojima ne odgovara država gdje će svatko imati svoju teritorijalnu jedinicu, neka se uhvate puta i idu u državu gdje jedan narod odlučuje o svemu, a neka ostave hrvatima , srbima i onom dijelu bošnjaka koji želi takvu državu da se lijepo dogovore i žive u sreći i miru, do kraja života( tako bajke završavaju, koliko se sjećam)...Real Khan wrote:
Ma evo, i ja ću se složiti sa vama. Ako je to tako jednostavno, hajmo onda biti pragmatični do balčaka: Neka prestanu nagurivanje i ta "dvojica" i neka svi odu tamo gdje im je bolje, ljepše, draže, cool (majčica Servija i matica Hrvatska) i neka ostave nas blentave i tvdoglave Bošnjake ovdje u Bosni i Hercegovini da živimo sa ostatkom Srba i Hrvata kojima je zaista stalo do prosperitetne države BiH. Vjerujem da bismo svi bili sretni, debeli i zadovoljni od prosperiteta i niko više ne bi trošio energiju bez potrebe... (eto, ne bi nam više trebao ni Torabi da nas elektriše svetom vodicom)
ostavi da se dogovore ...
oko čega ...
gdje su granice tih "teritorija" ...
kako to utvrdit ...
- kiky
#830 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
kako izjašnjavanjem ljudi ...
kojih ljudi ...
misliš referendum il kako ...

kojih ljudi ...
- Real Khan
#831 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Bajke su na drugom forumu, a ovo je pdf Politika. Stoga ti lijepo kažem da od tvoje priče nema ništa jer nema uporišta u realnosti. Realnost je da mirnog raspada BiH nema niti ga može biti, a pokušaj iz 1992-1995 se završio cjelovitom BiH unutar svojih međunarodno priznatih granica. To se desilo tako što su snage kojima je stalo do cjelovite i suverene države BiH uspjele snagom oružja "ubijediti" drugu "dvojicu" da granice ostaju tamo gdje jesu i gdje su uvijek bile. Naravno, pomogle su nam nakon nekog vremena oklijevanja i neke od svjetskih sila i jedna velesila, ali nije to ni iz kakve ljubavi ili simpatija nego zbog nekih svojih sebičnih interesa. Žao mi je što se tvoji ili Dodickovi snovi ne uklapaju u interese većine stanovništva BiH niti u interese velikih sila i jedne velesile. Jebiga, realnost jeste možda okrutna prema vašim snovima, ali šta ja tu moguosa wrote:pokušaj to malo drukčije zamisliti, oni kojima ne odgovara država gdje će svatko imati svoju teritorijalnu jedinicu, neka se uhvate puta i idu u državu gdje jedan narod odlučuje o svemu, a neka ostave hrvatima , srbima i onom dijelu bošnjaka koji želi takvu državu da se lijepo dogovore i žive u sreći i miru, do kraja života( tako bajke završavaju, koliko se sjećam)...Real Khan wrote:Ma evo, i ja ću se složiti sa vama. Ako je to tako jednostavno, hajmo onda biti pragmatični do balčaka: Neka prestanu nagurivanje i ta "dvojica" i neka svi odu tamo gdje im je bolje, ljepše, draže, cool (majčica Servija i matica Hrvatska) i neka ostave nas blentave i tvdoglave Bošnjake ovdje u Bosni i Hercegovini da živimo sa ostatkom Srba i Hrvata kojima je zaista stalo do prosperitetne države BiH. Vjerujem da bismo svi bili sretni, debeli i zadovoljni od prosperiteta i niko više ne bi trošio energiju bez potrebe... (eto, ne bi nam više trebao ni Torabi da nas elektriše svetom vodicomZlata M. wrote: ... malo ko ce ti za ovo reci da si u pravu. Naprotiv, vecina ce te izruzhitina mrtvo ime ( ... i prezime), jer je izjava contra nase vjekovne, svako malo potvrdjene
bratske ljubavi i sloge.
Naprotiv.)
- osa
#832 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
kako god hoćeš lijepo ljudi izađu na nivou općine, mjesne zajednice, više sela, više dijelova općina i sl. i izraze želju za životom u tom i tom entitetu, kao u švicarskoj.....kiky wrote:kako izjašnjavanjem ljudi ...
kojih ljudi ...
- osa
#833 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Bajke su na drugom forumu, a ovo je pdf Politika. Stoga ti lijepo kažem da od tvoje priče nema ništa jer nema uporišta u realnosti. Realnost je da mirnog raspada BiH nema niti ga može biti, a pokušaj iz 1992-1995 se završio cjelovitom BiH unutar svojih međunarodno priznatih granica. To se desilo tako što su snage kojima je stalo do cjelovite i suverene države BiH uspjele snagom oružja "ubijediti" drugu "dvojicu" da granice ostaju tamo gdje jesu i gdje su uvijek bile. Naravno, pomogle su nam nakon nekog vremena oklijevanja i neke od svjetskih sila i jedna velesila, ali nije to ni iz kakve ljubavi ili simpatija nego zbog nekih svojih sebičnih interesa. Žao mi je što se tvoji ili Dodickovi snovi ne uklapaju u interese većine stanovništva BiH niti u interese velikih sila i jedne velesile. Jebiga, realnost jeste možda okrutna prema vašim snovima, ali šta ja tu moguReal Khan wrote:pokušaj to malo drukčije zamisliti, oni kojima ne odgovara država gdje će svatko imati svoju teritorijalnu jedinicu, neka se uhvate puta i idu u državu gdje jedan narod odlučuje o svemu, a neka ostave hrvatima , srbima i onom dijelu bošnjaka koji želi takvu državu da se lijepo dogovore i žive u sreći i miru, do kraja života( tako bajke završavaju, koliko se sjećam)...osa wrote:
Ma evo, i ja ću se složiti sa vama. Ako je to tako jednostavno, hajmo onda biti pragmatični do balčaka: Neka prestanu nagurivanje i ta "dvojica" i neka svi odu tamo gdje im je bolje, ljepše, draže, cool (majčica Servija i matica Hrvatska) i neka ostave nas blentave i tvdoglave Bošnjake ovdje u Bosni i Hercegovini da živimo sa ostatkom Srba i Hrvata kojima je zaista stalo do prosperitetne države BiH. Vjerujem da bismo svi bili sretni, debeli i zadovoljni od prosperiteta i niko više ne bi trošio energiju bez potrebe... (eto, ne bi nam više trebao ni Torabi da nas elektriše svetom vodicom)
nisi li ti prvi počeo pisati bajke, jedna manje ili više....
- Real Khan
#834 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
"sjedi mali tu je tvoj dom - daleko su Istanbul i Beč..." a gdje je tek daleka Švicaosa wrote:kako god hoćeš lijepo ljudi izađu na nivou općine, mjesne zajednice, više sela, više dijelova općina i sl. i izraze želju za životom u tom i tom entitetu, kao u švicarskoj.....kiky wrote:kako izjašnjavanjem ljudi ...
kojih ljudi ...
- kiky
#835 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
to bi bili neki entiteti gdje bi svaki sokak mogo bit drugi entitet ...osa wrote:kako god hoćeš lijepo ljudi izađu na nivou općine, mjesne zajednice, više sela, više dijelova općina i sl. i izraze želju za životom u tom i tom entitetu, kao u švicarskoj.....kiky wrote:kako izjašnjavanjem ljudi ...
kojih ljudi ...
- osa
#836 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Real Khan wrote:"sjedi mali tu je tvoj dom - daleko su Istanbul i Beč..." a gdje je tek daleka Švicaosa wrote:kako god hoćeš lijepo ljudi izađu na nivou općine, mjesne zajednice, više sela, više dijelova općina i sl. i izraze želju za životom u tom i tom entitetu, kao u švicarskoj.....kiky wrote:kako izjašnjavanjem ljudi ...
kojih ljudi ...
znam ja da ima i poklonika "demokratskijih" metoda , ne trebaš to isticati...
- Real Khan
#837 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
nisi li ti prvi počeo pisati bajke, jedna manje ili više....[/quote]osa wrote:Bajke su na drugom forumu, a ovo je pdf Politika. Stoga ti lijepo kažem da od tvoje priče nema ništa jer nema uporišta u realnosti. Realnost je da mirnog raspada BiH nema niti ga može biti, a pokušaj iz 1992-1995 se završio cjelovitom BiH unutar svojih međunarodno priznatih granica. To se desilo tako što su snage kojima je stalo do cjelovite i suverene države BiH uspjele snagom oružja "ubijediti" drugu "dvojicu" da granice ostaju tamo gdje jesu i gdje su uvijek bile. Naravno, pomogle su nam nakon nekog vremena oklijevanja i neke od svjetskih sila i jedna velesila, ali nije to ni iz kakve ljubavi ili simpatija nego zbog nekih svojih sebičnih interesa. Žao mi je što se tvoji ili Dodickovi snovi ne uklapaju u interese većine stanovništva BiH niti u interese velikih sila i jedne velesile. Jebiga, realnost jeste možda okrutna prema vašim snovima, ali šta ja tu moguReal Khan wrote:pokušaj to malo drukčije zamisliti, oni kojima ne odgovara država gdje će svatko imati svoju teritorijalnu jedinicu, neka se uhvate puta i idu u državu gdje jedan narod odlučuje o svemu, a neka ostave hrvatima , srbima i onom dijelu bošnjaka koji želi takvu državu da se lijepo dogovore i žive u sreći i miru, do kraja života( tako bajke završavaju, koliko se sjećam)...osa wrote:
Ja sam prestao čitati i pisati bajke još u osnovnoj školi, tako da mi ne pada na pamet baviti se tim stvarima. Ja sam ti samo iznio sliku političkog TRENDA u BiH, koji je na tvoju žalost okrutna REALNOST. Sa puno realnih pozdrava od Real Khana
EDIT: kako si ovo quotao, ispade da smo zamijenili uloge
- osa
#838 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
ne pretjeruj, zašto ne bi recimo dio općine prozor, bio u bošnjačkom entitetu, naravno ako ljudi to žele, ili dio općine uskoplje a koji je nastanje hrvatima u hrvatskom entitetu, kao u švicarskoj, dati ljudima da sami odluče....kiky wrote:to bi bili neki entiteti gdje bi svaki sokak mogo bit drugi entitet ...osa wrote:kako god hoćeš lijepo ljudi izađu na nivou općine, mjesne zajednice, više sela, više dijelova općina i sl. i izraze želju za životom u tom i tom entitetu, kao u švicarskoj.....kiky wrote:kako izjašnjavanjem ljudi ...
kojih ljudi ...
- osa
#839 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
isprika, čini mi se da su ovo tvoje riječi, mislim ova bajka"Ma evo, i ja ću se složiti sa vama. Ako je to tako jednostavno, hajmo onda biti pragmatični do balčaka: Neka prestanu nagurivanje i ta "dvojica" i neka svi odu tamo gdje im je bolje, ljepše, draže, cool (majčica Servija i matica Hrvatska) i neka ostave nas blentave i tvdoglave Bošnjake ovdje u Bosni i Hercegovini da živimo sa ostatkom Srba i Hrvata kojima je zaista stalo do prosperitetne države BiH." nisi ti s tom fazom još raskrstio....Real Khan wrote:
Ja sam prestao čitati i pisati bajke još u osnovnoj školi, tako da mi ne pada na pamet baviti se tim stvarima. Ja sam ti samo iznio sliku političkog TRENDA u BiH, koji je na tvoju žalost okrutna REALNOST. Sa puno realnih pozdrava od Real Khana
EDIT: kako si ovo quotao, ispade da smo zamijenili uloge
- Real Khan
#840 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
@osa, ako već slijepo vjeruješ u volju većine kao demokratsku metodu odlučivanja, zašto onda ne prihvatiš volju većine u državi BiH od kojih najmanje 55% misle da je to što ti pričaš (o etničoj podjeli BiH) obično sranje? Znam, sad ćeš pričati o sili kao faktoru, zar ne? Gdje je onda tu demokratija kada se svodi na silu? Odluči se već jednom, ili ćemo demokratskim metodama ili ćemo silom...nama Bosancima svejedno jer imamo argumente i za jedno i za drugo.osa wrote:ne pretjeruj, zašto ne bi recimo dio općine prozor, bio u bošnjačkom entitetu, naravno ako ljudi to žele, ili dio općine uskoplje a koji je nastanje hrvatima u hrvatskom entitetu, kao u švicarskoj, dati ljudima da sami odluče....kiky wrote:to bi bili neki entiteti gdje bi svaki sokak mogo bit drugi entitet ...osa wrote:
kako god hoćeš lijepo ljudi izađu na nivou općine, mjesne zajednice, više sela, više dijelova općina i sl. i izraze želju za životom u tom i tom entitetu, kao u švicarskoj.....
- mO k3
#841 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
ponovo bajke???osa wrote:
ne pretjeruj, zašto ne bi recimo dio općine prozor, bio u bošnjačkom entitetu, naravno ako ljudi to žele, ili dio općine uskoplje a koji je nastanje hrvatima u hrvatskom entitetu, kao u švicarskoj, dati ljudima da sami odluče....
- kiky
#842 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
jesi ti smiješan ...
imaš opština u kojima mjesne zajednice nisu čistonacionalne ...
takve mjesne zajednice nebi mogao trpat u entitet druge nacije ...
imaš opština koje bi možda u drugi entitet ali se ne graniče snjim, kako to izvest ...

imaš opština koje bi možda u drugi entitet ali se ne graniče snjim, kako to izvest ...
- Real Khan
#843 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Evo, moj mlađi sin mu preporučuje sjajnu literaturu: http://www.knjiga.ba/Djecije-knjige/Baj ... K1481.htmlŽenski Dr.Med wrote:ponovo bajke???osa wrote:
ne pretjeruj, zašto ne bi recimo dio općine prozor, bio u bošnjačkom entitetu, naravno ako ljudi to žele, ili dio općine uskoplje a koji je nastanje hrvatima u hrvatskom entitetu, kao u švicarskoj, dati ljudima da sami odluče....
- osa
#844 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
jednostavno diskontinuitetom teritorija kao pravom i praktičnom branom, da se uopće i pomisli na cijepanja, da li je kalinjin grad dio rusije, je, da li granči s ostatkom teritorija ne, ali zakoni i pravni sustav su ruski..........kiky wrote:jesi ti smiješan ...
- osa
#845 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
s obzirom kakva je zbilja, bolje i to....Ženski Dr.Med wrote:ponovo bajke???osa wrote:
- Real Khan
#846 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
...a je li BiH veličine jedne Rusije pa da se može tako urediti? Nije... uzmi ipak druge bajkeosa wrote:jednostavno diskontinuitetom teritorija kao pravom i praktičnom branom, da se uopće i pomisli na cijepanja, da li je kalinjin grad dio rusije, je, da li granči s ostatkom teritorija ne, ali zakoni i pravni sustav su ruski..........kiky wrote:jesi ti smiješan ...
- osa
#847 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
a to ima neke veze s uređenjem.....Real Khan wrote:...a je li BiH veličine jedne Rusije pa da se može tako urediti? Nije... uzmi ipak druge bajkeosa wrote:jednostavno diskontinuitetom teritorija kao pravom i praktičnom branom, da se uopće i pomisli na cijepanja, da li je kalinjin grad dio rusije, je, da li granči s ostatkom teritorija ne, ali zakoni i pravni sustav su ruski..........kiky wrote:jesi ti smiješan ...
- kiky
#848 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
hočeš da kažeš entiteti ali sa diskontinuiranom teritorijom ...osa wrote:jednostavno diskontinuitetom teritorija kao pravom i praktičnom branom, da se uopće i pomisli na cijepanja, da li je kalinjin grad dio rusije, je, da li granči s ostatkom teritorija ne, ali zakoni i pravni sustav su ruski..........kiky wrote:jesi ti smiješan ...
ali zar onda nije dovoljna konstitutivnost naroda i zajednice tipa "jevrejske opštine" koja praktično entitet ali nema teritoriju nego zastupa jevreje iz cijele bih ...
- nokia6170
#849 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Problem nataliteta se moze i drugacije posmatrati i nije sporno da je on kod sve tri etnicke zajednice u BiH vrlo los.Komrad wrote:zavrzlama wrote:e tu je problem....do skora su srpski mediji mlatili nekom cifrom"mora se postovati glas 1,5 miliona srba u BIH"..danas cujem cesto"mora se postovati glas oko 1,3 miliona srba u BIH"...a realna slika 1 milion srba u BIH max.I...čemu žurba ?
Pa ovi osini su čekali 70 godina
e sad ovim tempom za 70 godina" mora se postovati glas wy srba u BIH"
srpska politika ne moze racunati na faktor vremena, razlozi su visetruki..slab natalitet,odseljvanje,ne doseljavanje iz srbije,psiholoski pritisak zivota u drzavi koju ne volis,psiholoski pritisak da oni koji su se isprecili protiv ideje cine vise od 55% BIH+ srbi i hrvati koji su probosanski orijentisani....faktor vremena radi opasno protiv velikosrba,da radi za njih ,dodik nebi pjenio i postajao sve radikalniji![]()
srbi ce cekati i nacekati da se vrate svojoj drzavi BIH,jer oni ce BIH i napraviti normalnom drzavom....spasavajuci sami sebe...djeluje nestvarno,ali ce vrijeme pokazati..nije srbima mrska BIH koliko se to prikazuje...oni su samo satanizovani,isprepadani i natovareni im bolesni ciljevi...ovi koji ih terorisu polako slabe
Tacno je da Srbi imaju los natalitet ali je Bosnjacki i Hrvatski u RS-u jos losiji od ovog srpskog...
znaci srba moze biti jos manje ... opet ce ih biti vise od bosnjaka
ne trebamo se mi uzdati u iseljavanje srba i njihov los natalitet
nego treba raditi da se sto vise bosnjaka vrati u RS....
ako se sa povratkom bude radilo kao i do sada... ja mislim da ce doci do disolucije RS-a u narednih deceniju maximalno dvije
Ali kljucna razlika nije u natalitetu, vec u migracijama stanovnistva. Kod srpskog etnickog korpusa u BiH je primjetna migracija u tri pravca. Jedan prema Banja Luci, drugi prema Srbiji i treci prema inostranstvu. Ovaj prvi pravac migracije Srba prema Banja Luci dovodi do pustosenja siromasnih ruralnih podrucja RS-a, a ova druga dva imaju za posljedicu smanjenje broja Srba u RS-u, odnosno Bosni i Hercegovini. Povratnici nesrbi se naravno ne racunaju, s obzirom da oni predstavljaju potencijalnu opasnost za samu opstojnost RS-a kao tvorevine. I jos jedna vrlo bitna stvar, u RS rijetko ko doseli da zivi od Srba van granica Bosne i Hercegovine.
Sa Bosnjacima je situacija mogu reci mnogo drugacija. Bosnjaci imaju samo dva pravca migracija. Jedan je migracija unutar Bosne i Hercegovine...ruralno stanovnistvo prema urbanim, sto podrazumijeva i migraciju Bosnjaka iz RS-a prema Federaciji u podrucja gdje su Bosnjaci vecina...a drugi pravac migracije Bosnjaka je prema drzavama u kojima ponajvise zivi bosnjacka dijaspora iz zadnjeg rata. Posljedica ove druge migracije je smanjen broj Bosnjaka u Bosni i Hercegovini.
Ali, kljucna razlika izmedju Srba i Bosnjaka u BiH je sto se u pogledu Bosnjaka ta vanjska migracija anulira na jedan drugaciji nacin. Bosnu i Hercegovinu naseljavaju novi Bosnjaci...Bosnjaci iz Srbije (Sandzaka), Bosnjaci iz CG i Bosnjaci sa Kosova. Cak i da se ne izjasnjavaju danas Bosnjacima, njihovi potomci ce to ciniti.
Bosnu i Hercegovinu ne naseljavaju novi Srbi. Jedini period kad se ovo desilo je bio izrazen nakon akcije Oluja 1995. godine kada je prilican broj Srba iz Hrvatske naselio prostore RS-a...ali ova pojava nece dati dugorocne efekte po broj Srba u BiH, jer se radi o populaciji trece zivotne dobi, odnosno starcima, ciji su potomci rasuti po Srbiji ili svijetu i koji se ne planiraju vratiti u djedovinu Hrvatsku, a kamoli naseliti RS.
Medjutim, zadnjih godina imamo i jos jednu najnoviju pojavu...dolazak pravih Turaka (iz Turske, koji nemaju nikakve veze sa Bosnjacima) i njihovo naseljavanje Bosne i Hercegovine...zasad samo Sarajeva. Za 30 godina ocekujem da se njihov broj popne i do 30 000. Da li ce se oni izjasnjavati kao Bosnjaci ili Turci mislim da je svejedno, jer ce bitna veza uvijek biti vjera, odnosno islam, izmedju ove dvije etnicke skupine.
Last edited by nokia6170 on 04/11/2010 10:05, edited 2 times in total.
- Real Khan
#850 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Ne znam kako se to kaže u Sisku, ali u Bosni se uvijek govorilo: "vidjela žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu"... Eto koliko ima veze ruski model sa Bosnom...osa wrote:a to ima neke veze s uređenjem.....Real Khan wrote:...a je li BiH veličine jedne Rusije pa da se može tako urediti? Nije... uzmi ipak druge bajkeosa wrote:
jednostavno diskontinuitetom teritorija kao pravom i praktičnom branom, da se uopće i pomisli na cijepanja, da li je kalinjin grad dio rusije, je, da li granči s ostatkom teritorija ne, ali zakoni i pravni sustav su ruski..........