uglavnomja wrote:evo jedna urbana

vezana za aerodrom
nije urbana da su raja trcala preko piste da izadju, znam ih licno nekoliko, narocito u pocetku, francuzi nisu htjeli da pucaju na ljude. a obicno se cekala magla za pretrcavanje, obavezno po noci ...
ako francuzi nekoga uhvate obicno su ga vracali nazad
e, sad urbana
trci lik iz sarajeva, naidju francuzi i nadju ga kako lezi i kaze lik da trci iz hrasnice u sarajevo, a oni ga, kao, vrate u hrasnicu
pa jos je bio onaj legendarni plavi put, prolaz kamiona sa humanitarnom. imali su skladista na aerodromu, sta je bilo tamo
aerodrom je formalno bio francuski, ali pod srpskom kontrolom letenja, dodje srpski oficir za vezu i kaze no garanti ... i nema aviona, ni za akasija, ni za americkog ambasadora ni za koga
pa su tamo odrzavani sastanci za razmjenu

Ja sam pretrcao pistu, eto da se "pohvalim"
Da sam znao sto danas znam, nebi me niko natjerao, ali tada ko je razmisljao. To je bila lutrija, ako lola sa druge strane odluci "zasarati" sijacem po pisti, odose noge u najboljem slucaju. Ili ako zakacis neki od brojnih siluka, zamki koje su stavljali francuzi, pa aktiviras svjetlecu raketu, ti na cistini, pospani francuzi dok dodju, ceto se moze sa tobom sit ispricati a mozes mu posluziti i kao pokretna meta za gadjanje.
Inace, Srbi su dobar dio rata, ako ne i cijeli, koristili pistu za prebacivanje sa Ilidze u Lukavicu i u suprotnom pravcu, uglavnom vojska. Nisam licno gledao, ali raja koja je bila na Dobrinji na liniji, u C5, kazu da su i pucali na srpske kamione, uglavnom su pincgauere furali, i velike i male 710. Valjda nijednog nisu pogodili

daleko... jedan prijatelj mi je pricao da je pucao iz kalasha na vozilo, ali daleko i brzo vozi onaj. Ne znam jesu li ih Francuzi zaustavljali.
Najjace je bilo kad dodjes u Hrasnicu, a tamo banane i narandje u granapima, svaka kuca ima stand u avliji, mislim da je Hrasnica u ratu procvjetala