U petak sam dosao iz skole navecer ,osnovne

,i imali smo dogovor da cim ostavimo knjige izadjemo vani pred nebodere,jer smo imali toliko godina da nam je "izlazak" bio pred nebodere
U azkazano vrijeme je doslo nas 3-4..vise od pola raje je falilo....po dvojicu smo otisli na vrata,da kao vidimo sto ih nema,gdje su nam njihove mame rekle da su otisli u Beograd kod rodbine
Bukvalno nismo mogli vjerovati,djecu su poslali u "beograd" kod rodbine navecer ,tako odmah poslije skole,da cak ni oni nisu znali da trebaju ici bilo gdje.. Mi smo bili premali da povezemo 2+2.
Sutra dan su vec poceli odlaziti jedni po jedni,moja prva velika simpatija isto tako,sjecam se k'o sada

. Tek kasnije sam uvezao da je njen tata koji je bio vojno lice ,radio u vojnom sanitetu,mjesc dana prije ,onda kada smo ga mi sasvim slucajno sreli pred neboderom kako u sitne sate izlazi iz kombija vojnog saniteta sa necim "zamotanim duguljastim "uz pratnju jos dva drugara,u stvari donosio puske u nebodere i djelio clanovima SDS-a i vojnim licima
A sjecam se te noci kada smo ga sreli kao je zbunjeno odgovorio na nas pozdrav " dobro vece cika Milane"

,a mi veze nismo imali,jer bili smo mali,bili smo naivna djecica

. Koji je to dobar osjecaj,ta djecija naivnost...rahat od svega
I kada su otisli,svi oni koji su mislili da trebaju da odu,neki u Srbiju ili okolna naselja,neki u Hrvatsku ,neki sirom Evrope..ostali smo samo mi,nas par od cijele raje,nas 7-8 koji smo prozivjeli cijeli rat po podrumima,ratnim skolama,po sklonistima. Nas par koji smo dijelili hranu,vodi i smrt zejedno. Al' i tada smo bili samo naivna djeca...i tada nismo kontali u kojem se zapravo sranju nalazimo,i tada nam je sve bilo samo igra
Sjecam se prvi pretres nebodera od strane "zelenih beretki",prvi jer je poslije bilo vise tih pretresa.
Znam da sam bio zbunjen,malo i preplasen jer u moje djetinstvo je usla uniforma,oruzije,pretresi....nesto sto do tada nismo ni u filmovima vidjeli
Znam da mi je stara rekla,jer je vjerovatno skontala strah u ocima..."...nemoj se bojati to su nasi...",poslije sam dugo razmisljao ako su oni nasi,ko su njihovi

,ko su to onda oni,ako smo ovo mi. Bas veze nisam imao

.
Al te sve to,prica,desavanja....sve oko tebe,jednostavno natjera da sazris i stasas punooo punoo prije nego sto je to normalno.
Sjecam se prve pogibije u mom nebodero od strane granate sa obliznjeg brda,sjecam se poslije toga stotine udaraca granata raznih kalibara po mom neboderu,sjecam se odlazaka i dolazaka starog sa linije,i svih strijepnji hoce li se uopste i vratiti....bas los osjecaj dok se sjecam svega toga

. swjecam se puno puno toga,i pogibije mog jarana Alena,ubio ga je snajper dok smo bili u djecijoj "kradji" voca,umro nam je bukvalno na rukama
Sjecam se isto tako da su dva jarana iz te "stare" raje zvali par puta preko radioamatera,jedan je bio u Bg. drugi u NS.
Znam da smo kao nesto pricali,a da nismo znali sta jedan drugome da kazemo.

Znam da mi je ovaj jaran sto je bio u NS. u ratu poslo paket sa hranom i slatkisima
Poslije rata je dolazio par puta u Sarajevo,tada vec tinegeri ,raznjeli smo se uz pice,pricu i emocije.

price o starim danima,bezbriznom djetinstvu,nasim simpatijama,gdje su one sada..o f.k Sarajevu,jer je on u medjuvremenu poceo navijati za Partizan

(jedino mu to nisma nikada oprostio

) itd itd.
Ma jebeno,ali bas...bas te mogu i emocije spucati....pu kud' poceh pisati ovo uopste