1gorstak wrote:Halo, pitao sam kako bi ti ovladao tim opstinama. A HVO svakako bi postojao, pogotovo nakon Vukovara.
Ne bi ja vladao, nego bi vladao ti, ali u skladu sa zakonom. Kontas. Sta bi to mogao da uradis, da dizes oruzanu pobunu u nekoliko opstina.
Vjerujem da bi se ekstremni HOS petljo jedno vrijeme, ali HVO ne bi postojao.
1gorstak wrote:Sto se tice plana iz Karadjordjeva, sef Tudjmanovog kabineta (Sarinic) i Tudjmanov pregovarac u tom procesu (Bilandzic) s jedne strane, ti s druge strane. Sta mislis komu treba da vjerujem ?
Treba da vjerujes onome sto se dogadja. Ja licno ne vjerujem u dogovore sarane po salvetama

Jakog dogovora stvarno.
Pazi ja ne kazem da oni nisu razmatrali tu varijantu, ali svakako se od toga odustalo, jer je prije svega nerealno. Ova druga podjela je sasvim realna i moguca, bez rata, onako korak po korak.
shalaedin wrote:
Da toj nacionalnoj stranci ipak nije kao drugima stajao predznak etnicke pripadnosti... rescimo sds (srpska demokratksa stranka) ili hdz (hrvatksa demokratska stranka), sda ili stranka demokratske akcije nije u svome imenu kao stranke imala epitet ili oznaku jednog naroda,
Shaleadine, ovako stoje stvari. Kada je osnovana SDA, jos su vladali tzv komunisti, mislim to je bio qurac od komunista, al eto, zvanicno je to bio SK BiH i tada nije bilo dozvoljeno jos da se stavljaju ti nacionalni prefiksi, tako da su izmislili to ime SDA.
Ali na prvim lintafo demokratskim izborima je na plakatima jasno pisalo SDA Muslimanska stranka, da ne bude nikakve zabune.
Tada je postojala jos i MBO (Muslimanska Bosnjacka Organizacija) rahmetli Zulfikarpasica u kojoj je tada bio i Muhamed Filipovic, ali je dobila zanemarljiv broj glasova.
Haris Silajdzic je bio u SDA, kao i Ejup Ganic koji se izjasnjavao kao Jugosloven