Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

popajic

#826 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

konrad wrote:
popajic wrote:
@Konrad
Sta god da se misli za Milosevica, on nije bio klasicni nacionalista, nego komunista,
a nacionalizam je poslije samo koristio za odrzavanje na vlasti, ali nije nikad promijenio komunisticke simbole u Srbiji.
Nacionalista ili komunista nije onaj koga samo simboli kao takvog odredjuju !Bilo bi prejednostavno, zar ne ?
Teoretski moze biti tako, ali bi klasicni srpski nacionalista odmah nakacio orlove i 4 S. Ovaj nije.
Ko sto uostalom i jesu radili :D
Pazi ja ne zelim da kazem da je on bio cvjecka, ali mislim da je ta ponuda Bosnjacima bila fer.
Nema ALI iza ovog boldiranog !
Komadanje BIH ,sve te uvertire, svi dogovori , svi planovi...bez obzira ko ih je pravio ( a nije nepoznanica !) nemaju ama bas nista sa FER !Kakvo crno FER razvaljivanje jedne drzave.Niti je bilo za ocekivati da nacionalni fasisti ikad "igraju" fair- play !
Replay

#827 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Replay »

konrad wrote:Ovaj tekst iz Vecernjaka je jako tendeciozan. Sad bi sve da se svali na Aliju, cija je najveca greska i bila vjerovanje Tudjmanu i HDZ-u,
ono cuveno vezanje zastava, iza koga se krio prvenstveni cilj HDZ-a da se prebaci rat iz Hrvatske u BiH.
Bosnjaci koji su bili i jos uvijek su najizmjesaniji sa Srbima ne zele u savez sa istima nego se udruzuju sa Hrvatima,
ne znam sa kojim ciljem i sta je to bosnjacko rukovodstvo mislilo da moze da uradi ?
Adil Zulfikarpasic koji je ispocetka i sam bio popaljen sa ponudama HDZ-a, sjecam se dobro njegovog nastupa u Skenderija na HDZ promociji,
vjerovatno pod uticajem mudrog Tunje odlazi u BG da se dogovori sa Milosevicem, koji je tada ponudio vise nego fer dogovor.
Bosnjacima je ponudjeno mjesto prvog predsjednika te nove drzave. Sta god da se misli za Milosevica, on nije bio klasicni nacionalista, nego komunista,
a nacionalizam je poslije samo koristio za odrzavanje na vlasti, ali nije nikad promijenio komunisticke simbole u Srbiji.
Jasno je da sve bilo totalno komplikovano, medjutim poslije odbijanja tog istorijskog srpsko-muslimanskog dogovora, odbiti jos jedan, kljucni, Lisabonski sporazum je bilo previse.
Tekst je možda tendeciozan (ja mislim da nije) ali transkripti ostaju takvi kakvi su.

Ne dokazuje ovo da je Alija bio najveći djeitelj BiH. Treba se sjetiti Tuđmanovog intervjua u Slobodnoj Dalmaciji i njegovih razmišljanja o podjeli BiH. I što je najvažnije - treba se sjetiti što je međunarodna zajednica radila po tom pitanju (pogotovo kojekakvi engleski lordovi). Prvo ignoriranje ,a onda čak i držanje ljestava Miloševiću. I njihove planova za podjelu BNiH kao da su svi zaboravili-

Izetbegović nije mogao ništa drugo - doli kalkulirati i prilagođavati se. Zato je i pričao ovakve stvari i razmišljao na taj način ,i zato je i Tuđman pričao stvari koje je pričao.
Srklet-jok77

#828 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Srklet-jok77 »

palermo wrote:
konrad wrote: Teoretski moze biti tako, ali bi klasicni srpski nacionalista odmah nakacio orlove i 4 S. Ovaj nije.
Ko sto uostalom i jesu radili :D
Pazi ja ne zelim da kazem da je on bio cvjecka, ali mislim da je ta ponuda Bosnjacima bila fer.
Ma dovodite me u zabunu, brate mili, sad nikako ne mogu da skontam zašto je Alija kriv, jel što je ikako ratovao, ili što je loše ratovao, ili je ratovao protiv pogrešnih............haj brate , kad se dogovorite između sebe zašto je Alija kriv (pošto između vas postoji dogovr oko toga da je kriv) onda obavijestite i nas neupućene. Nije fer da nas ovako bacate u nedoumice.
:lol: :lol: :lol: ali zato tvoji jesu prava kreativna rapsodija :lol: :lol: :lol: ............. 100% si u pravu ......... izgleda da je kriv za sve :lol:
shalaedin

#829 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by shalaedin »

popajic wrote:
shalaedin wrote:
ddr wrote:Interesuje me, kako vi koji branite Aliju Izetbegovića objašnjavate njegovo odustajanje od Lisabonskog dogovora?
Alija je stavio potpis na Lisabonski dogovor, potom je skinuo potpis sa njega poslje dva mjeseca jer je se zalagao za jedinstvenu i centralizovanu Bosnu bez nacionalnog ustrojstva i takve podijele.
Skidanje potpisa sa jednog takvog sporazuma za Srbe je znacio da muslimani zele prevagu u zemlji u kojoj su vecina i Srbi su tim potezom dobili savrseni alibi da krenu u rat.
Iza njih su stale pojedine zemlje Evrope i rat je zapoceo.

Taj sporazum je kao i Dejton Bosnu podijelio i to ne prema zeljama njenog stanovnistva, vec prema zeljama onih koji su se vodili politikom Zagreba i Beograda...

Taj sporazum kao i Dejton su greska isto kao sto je i rat greska za kompletan Balkan... Trebali smo se razici ko svi normalni i zivjeti u jednoj drzavi BIH-a kao jedna nacija sa tri vjere, ali ljudi su pojeli govno, postali nacionalisti i to je sve prevagnulo u korist onih kojim je stalo da Bosne nema

http://www.livno-online.com/arhiva/6497 ... zbora-1992
U mnogo cemu se slazem s tobom, osim sto boldirano ne moze biti tacno !
Bio je predsjednik predsjednistva i u isto vrijeme predsjednik nacionalne stranke, zar ne !?
Da toj nacionalnoj stranci ipak nije kao drugima stajao predznak etnicke pripadnosti... rescimo sds (srpska demokratksa stranka) ili hdz (hrvatksa demokratska stranka), sda ili stranka demokratske akcije nije u svome imenu kao stranke imala epitet ili oznaku jednog naroda, kada je povukla BIH-a u nezavisnost ona nije imala razarajucu politiku kao SDS i prihinjenu politiku HDZ-a koji je bio pod nadzorom Franje. Imali ijedan predratni snimak u kojem se spominje Alijino zalaganje za jednonacionalnu drzavu B. muslimana ili tkz Bošnjaka danas.

Nezaboravimo da je Alija BIH-a izveo pored otvorenih sprskih prijetnji iz sastava Jugoslavije, cemu svjedoci govor Karadzica u skupstini BIH-a 91 godine... Jeli tada Alija govorio o osamostaljenju BiH-a i tvorenju neke dzamahirije? Nije. Lisabonski dogovor je odbacio jer je mislio da podijela BIH-a na nacionalne kantone nista dobro nece donjeti BiH-a u nadi da će biti samoodrziva i jedinstvena bez unutrasnjih podijela. Rat koji je dosao nakon nezavisnosti, odnjeo mu je sve nade da ce ovo ikada biti zemlja jedne nacije i tri vjere i na kraju je prisiljen ili ne, potpisao najvecu gresku tj. Dejton. Nikad ga nisam volio, mislim da je imao i previse gresaka za svojega mandata. Da li smo mogli imati boljeg predsjednika u ratnom periodu? Ne znam, ali i sa njim ili bez njega ista ako ne i gora kob bi nas zadesila. Neko ce reci da je on grobar podrinja i istocne Bosne, neko ce reci da je bio los covjek i los predsjednik, ratni profiter ili sta vec. Jos dugo mi necemo biti svjesni o tome sta nam se zaista desilo, kako to da je u srcu Evrope napadnuta jedna nezavisna evropska zemlja? Zasto i zbog cega se morala podijeliti? Koju je pored nasih komsija dijelio? Ko je njima dao dozvolu za takvo sto? Zasto na vrijeme nije sve sprijeceno?
Zasto je na kraju rata ipak, Alija stavio potpis na sporazum koji nam je koristio zato sto je rat zaustavio, a stetio sto danas Bosna zivi na malom prostoru svoje nekadasnje teritorije?

Bosna prica je kao knjiga hiljadu zasto hiljadu zato, na kojih mozes dati mnogo mnogo odgovora a nijedan nece morati biti istinom...
shalaedin

#830 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by shalaedin »

konrad wrote:
1gorstak wrote:
konrad wrote:Adil Zulfikarpasic koji je ispocetka i sam bio popaljen sa ponudama HDZ-a, sjecam se dobro njegovog nastupa u Skenderija na HDZ promociji,
vjerovatno pod uticajem mudrog Tunje odlazi u BG da se dogovori sa Milosevicem, koji je tada ponudio vise nego fer dogovor.
Bosnjacima je ponudjeno mjesto prvog predsjednika te nove drzave.
Dobro, a sta s nama Hrvatima u BiH ? Prosli rat sam proveo u ARBiH, ali taj tvoj scenario bi me odveo u HVO (jer ARBiH ne bi postojala). Ali recimo da sam ja naivan, i da ti vjerujem da bi Milosevic stvarno slao Srbe da ginu za ostanak u Srboslaviji onih hercegovackih opstine u kojim broj Srba nije dostizao cifru od 50. Kako bi ti to uspio ovladati tim opstinama ? Slao bi Bosnjake da ginu za ostanak Livna i Capljine u toj Srboslaviji ili bi se nonsalantno pomirio s podjelom BiH, sto je uostalom i bilo dogovoreno izmedju Tudjmana i Milosevica, a o cemu su svjedocili Sarinic, Bilandzic i Mesic...
Ne bi bilo nista, bili bi ko i svi drugi gradjani te drzave. HVO najvjerovatnije ne bi ni postojao, jer ne bi bilo potrebe, a ti bi ako je vec nisi odsluzio vojsku, bio regrut te neke nove zajednicke vojske.
Prije svega ne bi tu bilo nikakve podjele, kao sto je sada podjeljena, nego bi se nastavilo zivjeti dalje bez rata. Mozda tu i tamo neke carke bi bile iz Hrvatske, ali nista znacajno.
Vidis Hrvati su onako realno svakako gubitnici u BiH. Postoji tih nekoliko opstina u Zapadnoj Hercegovini gdje su vecina i to je sve. Na ostalom prostoru BiH je za njih teska situacija. Tih nekoliko opstina se ne mogu odcijepiti ni u kom slucaju.
Za ovakvu situaciju ne trebaju nikoga kriviti do sebe.
Podjela BiH izmedju Srba i Hrvata je samo mit i uopste nije moguca, ali je moguca podjela izmedju Srba i Bosnjaka, sto se u praksi vec djelimicno i dogadja.
Ratom u BiH-a svi su izgubili, danas nista nije kao prije. Ko je najviše izgubio? Teritorijalno bosanski Muslimani i b. Hrvati jer do 91 u mnogim opstinama bili su ako ne vecinsko onda polovicno stanovnistvo, a danas u istim opstinama ih nema. Sto se tice zrtava najvise su ginuli muslimani i srbi. Hrvati su po broju zrtava treci.

Život nakon rata nikome nije isti...

Recimo da su Bošnjacke sredine liberealnije za nebošnjake, nego što su Srpske i Hrvatske za Bošnjake. Recimo da u Sarajevu u kojem zivim, znam kako je surovo doci do posla u ravnopravnoj su borbi i Bošnje, Srbi i Hrvati , recimo da je ovdje bitno ko ce se bolje snaci, ko ce podmazat a ko nece da bi dosao do posla. Sto se tice ostalih zakonskih obaveza neznam sta je olaksano Bosnjama a sta drugim nije. Svima nam je isto, svi mozemo poci u dzamiju, crkvu, raditi ili neraditi, svi moramo placati isti porez drzavi... sta je u Sarajevu recimo lose? Sarajevo nije Mostar, u Sarajevu nakon rata ljudi preskacu granice entiteta oni iz RS-a rade u FBIH-a i obratno oni iz FBIH-a rade u RS-u. Niko nikoga ne dira.
Ljudi preziru nacionalizam i rijetko pricaju o ratu jer se sa Sarajlijama surovo rat poigrao, ipak ovaj grad je bio 3 godine pod opsadom, a ipak je sacuvao svoj duh multietnicnosti i multikulturalnosti sa svim onim Muslimanima, Srbima i Hrvatima koji su voljeli Bosnu i koji su uvijek mogli da vole svoje komsije bez obzira koje vjere su bili.
konrad

#831 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by konrad »

1gorstak wrote:Halo, pitao sam kako bi ti ovladao tim opstinama. A HVO svakako bi postojao, pogotovo nakon Vukovara.
Ne bi ja vladao, nego bi vladao ti, ali u skladu sa zakonom. Kontas. Sta bi to mogao da uradis, da dizes oruzanu pobunu u nekoliko opstina.
Vjerujem da bi se ekstremni HOS petljo jedno vrijeme, ali HVO ne bi postojao.
1gorstak wrote:Sto se tice plana iz Karadjordjeva, sef Tudjmanovog kabineta (Sarinic) i Tudjmanov pregovarac u tom procesu (Bilandzic) s jedne strane, ti s druge strane. Sta mislis komu treba da vjerujem ?
Treba da vjerujes onome sto se dogadja. Ja licno ne vjerujem u dogovore sarane po salvetama :lol: Jakog dogovora stvarno.
Pazi ja ne kazem da oni nisu razmatrali tu varijantu, ali svakako se od toga odustalo, jer je prije svega nerealno. Ova druga podjela je sasvim realna i moguca, bez rata, onako korak po korak.
shalaedin wrote: Da toj nacionalnoj stranci ipak nije kao drugima stajao predznak etnicke pripadnosti... rescimo sds (srpska demokratksa stranka) ili hdz (hrvatksa demokratska stranka), sda ili stranka demokratske akcije nije u svome imenu kao stranke imala epitet ili oznaku jednog naroda,
Shaleadine, ovako stoje stvari. Kada je osnovana SDA, jos su vladali tzv komunisti, mislim to je bio qurac od komunista, al eto, zvanicno je to bio SK BiH i tada nije bilo dozvoljeno jos da se stavljaju ti nacionalni prefiksi, tako da su izmislili to ime SDA.
Ali na prvim lintafo demokratskim izborima je na plakatima jasno pisalo SDA Muslimanska stranka, da ne bude nikakve zabune.
Tada je postojala jos i MBO (Muslimanska Bosnjacka Organizacija) rahmetli Zulfikarpasica u kojoj je tada bio i Muhamed Filipovic, ali je dobila zanemarljiv broj glasova.
Haris Silajdzic je bio u SDA, kao i Ejup Ganic koji se izjasnjavao kao Jugosloven :lol:
titititi

#832 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by titititi »

cak i svabe priznaju da su krivi za ono sto je se desilo za vrijeme Hitlera... i nisu govorili da su to drugi bili
samo srbi i hrvati to nece nikad naucit.. naj lakse pokazat prstom na druge.. al nek se sjete... kada pokazujete prstom na druge sjeti te se da uvjek 3 prsta prema vama poakzuju...
Srklet-jok77

#833 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Srklet-jok77 »

konrad wrote:
1gorstak wrote:Halo, pitao sam kako bi ti ovladao tim opstinama. A HVO svakako bi postojao, pogotovo nakon Vukovara.
Ne bi ja vladao, nego bi vladao ti, ali u skladu sa zakonom. Kontas. Sta bi to mogao da uradis, da dizes oruzanu pobunu u nekoliko opstina.
Vjerujem da bi se ekstremni HOS petljo jedno vrijeme, ali HVO ne bi postojao.
1gorstak wrote:Sto se tice plana iz Karadjordjeva, sef Tudjmanovog kabineta (Sarinic) i Tudjmanov pregovarac u tom procesu (Bilandzic) s jedne strane, ti s druge strane. Sta mislis komu treba da vjerujem ?
Treba da vjerujes onome sto se dogadja. Ja licno ne vjerujem u dogovore sarane po salvetama :lol: Jakog dogovora stvarno.
Pazi ja ne kazem da oni nisu razmatrali tu varijantu, ali svakako se od toga odustalo, jer je prije svega nerealno. Ova druga podjela je sasvim realna i moguca, bez rata, onako korak po korak.
shalaedin wrote: Da toj nacionalnoj stranci ipak nije kao drugima stajao predznak etnicke pripadnosti... rescimo sds (srpska demokratksa stranka) ili hdz (hrvatksa demokratska stranka), sda ili stranka demokratske akcije nije u svome imenu kao stranke imala epitet ili oznaku jednog naroda,
Shaleadine, ovako stoje stvari. Kada je osnovana SDA, jos su vladali tzv komunisti, mislim to je bio qurac od komunista, al eto, zvanicno je to bio SK BiH i tada nije bilo dozvoljeno jos da se stavljaju ti nacionalni prefiksi, tako da su izmislili to ime SDA.
Ali na prvim lintafo demokratskim izborima je na plakatima jasno pisalo SDA Muslimanska stranka, da ne bude nikakve zabune.
Tada je postojala jos i MBO (Muslimanska Bosnjacka Organizacija) rahmetli Zulfikarpasica u kojoj je tada bio i Muhamed Filipovic, ali je dobila zanemarljiv broj glasova.
Haris Silajdzic je bio u SDA, kao i Ejup Ganic koji se izjasnjavao kao Jugosloven :lol:
Nije bolan bolan to sa salvetama relevantno .. ondnosno jeste ... ostalo je zabiljezeno kao shkolski primjer poglavarove ( kao ga je chiro volio zvati ) gluposti., da na jednom medjunarodnom skupu , jednom diplomati, na salveti objasnjava svoje vizionarske ideje ... stho che vjerovatno u historiji drzavnishtva , ostati zapamcheno kao jedan od najglupljih gafova, barem novije historije. Ali ako te stvarno ineteresuje stha je stajalo iza salvete ... uzmesh knjigu , mislim da se zove " predsjednichki transkripti " imash je kupit u baybooku, pa laganini, zadaj se u chitanje, mene recimo fasiciniralo ( donekle i pozitivno ) kako su poglavar, shushak i co u septembru 91 objashnjavali Kljujichu kako se trebaju stvoriti " hrvatski " krajevi u BiH. Hey 91 godine. Dodushe kljujich bash i nije imao dovoljno sluha za to ... vjerovatno je tad i donesena odluka da su pravi predstavnici hrvata u BiH .. ne sarajevska hrvatska inteligencija ( a imalo bi se tu chim pohvalit ) .. nego neki tamo .. isputali iz hercegovachkog kamenjara .. ili u najboljem sluchaju .. kakvi redovni uchesnici kviskoteke ccccc :( I josh se neko chudio ... zashto su hrvati u BiH u sve loshijem polozaju :(
Fair Life

#834 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

Srklet-jok77 wrote:Nije bolan bolan to sa salvetama relevantno .. ondnosno jeste ... ostalo je zabiljezeno kao shkolski primjer poglavarove ( kao ga je chiro volio zvati ) gluposti., da na jednom medjunarodnom skupu , jednom diplomati, na salveti objasnjava svoje vizionarske ideje ... stho che vjerovatno u historiji drzavnishtva , ostati zapamcheno kao jedan od najglupljih gafova, barem novije historije. Ali ako te stvarno ineteresuje stha je stajalo iza salvete ... uzmesh knjigu , mislim da se zove " predsjednichki transkripti " imash je kupit u baybooku, pa laganini, zadaj se u chitanje, mene recimo fasiciniralo ( donekle i pozitivno ) kako su poglavar, shushak i co u septembru 91 objashnjavali Kljujichu kako se trebaju stvoriti " hrvatski " krajevi u BiH. Hey 91 godine. Dodushe kljujich bash i nije imao dovoljno sluha za to ... vjerovatno je tad i donesena odluka da su pravi predstavnici hrvata u BiH .. ne sarajevska hrvatska inteligencija ( a imalo bi se tu chim pohvalit ) .. nego neki tamo .. isputali iz hercegovachkog kamenjara .. ili u najboljem sluchaju .. kakvi redovni uchesnici kviskoteke ccccc :( I josh se neko chudio ... zashto su hrvati u BiH u sve loshijem polozaju :(
Onog momenta kad je Izetbegovic smjenio Sefera Halilovica po Tudjmanovoj zelji... pristao je na Franjine zvrljotine po salvetama. Saucesnik...
Srklet-jok77

#835 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Srklet-jok77 »

Fair Life wrote:
Srklet-jok77 wrote:Nije bolan bolan to sa salvetama relevantno .. ondnosno jeste ... ostalo je zabiljezeno kao shkolski primjer poglavarove ( kao ga je chiro volio zvati ) gluposti., da na jednom medjunarodnom skupu , jednom diplomati, na salveti objasnjava svoje vizionarske ideje ... stho che vjerovatno u historiji drzavnishtva , ostati zapamcheno kao jedan od najglupljih gafova, barem novije historije. Ali ako te stvarno ineteresuje stha je stajalo iza salvete ... uzmesh knjigu , mislim da se zove " predsjednichki transkripti " imash je kupit u baybooku, pa laganini, zadaj se u chitanje, mene recimo fasiciniralo ( donekle i pozitivno ) kako su poglavar, shushak i co u septembru 91 objashnjavali Kljujichu kako se trebaju stvoriti " hrvatski " krajevi u BiH. Hey 91 godine. Dodushe kljujich bash i nije imao dovoljno sluha za to ... vjerovatno je tad i donesena odluka da su pravi predstavnici hrvata u BiH .. ne sarajevska hrvatska inteligencija ( a imalo bi se tu chim pohvalit ) .. nego neki tamo .. isputali iz hercegovachkog kamenjara .. ili u najboljem sluchaju .. kakvi redovni uchesnici kviskoteke ccccc :( I josh se neko chudio ... zashto su hrvati u BiH u sve loshijem polozaju :(
Onog momenta kad je Izetbegovic smjenio Sefera Halilovica po Tudjmanovoj zelji... pristao je na Franjine zvrljotine po salvetama. Saucesnik...
Neise i da je tako kako kazesh .. opet ne mjenja ono stho je bio u poglavarov san i ono stho je bila stvarna politika hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Dokumentovano. Kazem sve i da je tako kao stho kazesh a nije ... istina je da je Izetbegovich smjenio Halilovicha .. samo je isto tako istina da je Izetbegovich u razlichitim periodima smijenio svakoga ko je predstavljao izazov njegovoj vlasti ( nije tu samo Halilovich .. istopili su isto tako i Bichakchicha i Oruchevicha i Silajdzicha...) ... a ako chemo pravo ... josh je vecha istina da je sa Halilovichem imao itekako pravo .. jer Halilovichu vlast i jeste bila najbitnija ... i zato si ga pushkom morao istjerat iz Sarajeva ( centra politichke mochi ) da izadje i obidje SVOJE VOJNIKE ili vodi akciju negdje, zato i jesu bili tako silni komandanti 9 i 10 brigade ( Chelo i Caco ) kojima je samo Halilovich bio neupitni autoritet ( pa jel logichno onda i jedini sposoban da odrzi red u Gradu ) ... a sve se ovo tiche politike ... a vojnichki ... ako si bio ovde .. znash .. kakvih je sve fula bilo. Uostalom prochitaj Halilovicheve memoare pa chesh u njima nachi i rechenicu koja meni sasvim dovoljno govori o njemu kao Generalu ... a tiche se odnosa njega i Izetbegovicha .. a ona po sjechanju glasi ovako "...Ja i Alija se nismo slagali ... Alija je uvijek govorio da mi moramo pregovarati kad mozemo a ratovati kad moramo ... a ja sam uvijek mislio da moramo ratovati akd mozemo a pregovarati samo kad moramo " .. kraj citata ....stha se tu ima prichati dalje .. nebitno uopshte je li u pravu ili nije ( a po meni nije - al da se ne zavlachimo tamo ) ti zaduzen da provodish politiku Vrhovnog komadanta ( Izetbegovicha ) a ti se ne slazesh sa njim ????? Na Alijinom mjestu i ja bi ga smijenio ..na Seferovom .. dao bi ostavku prije nego stho me opravdano smjene ... trecha opcija je vojni puch ... nema chetvrte. A za hator istini iako to niko od ovih naknadnih generala poslje bitke ne priznaje .. Izetbegovich nit je gajio revasnshizam niti je bjezo od toga da najsposobniji obavljaju poslove ... primjera je mnogo .. a najjasniji su ljudi koji su lichno nejmu nepravdu nanjeli .. tuziteljica ( jeli Kamenica ?? Reshidbegovich ?? ) i Munir Alibabich ... koji su jedno iz razloga stho znaju posao ... u doba Izetbegovicheve vlasti napredovali u karijeri ( iako su prije toga dokazali kakvi su ljudi ). Znam ja da ovo na ovom forumu ne pije vode i da se ovde ljudi savrsheno uklapaju u matricu o tri zarachene nacio-elite, koje su ovo haman zakuhale da bi samo njima bilo dobro .. ali svejedno ne prolazi. Postoji, na svu srechu, hiljade ljudi, mladih, koji rade, i na ovome izmedju ostalog i koji su svoje lekcije dobro nauchili - a najbitnija je - NIKAD VISHE.

Pozz
konrad

#836 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by konrad »

Srklet-jok77 wrote: "...Ja i Alija se nismo slagali ... Alija je uvijek govorio da mi moramo pregovarati kad mozemo a ratovati kad moramo ... a ja sam uvijek mislio da moramo ratovati akd mozemo a pregovarati samo kad moramo " .. kraj citata ....stha se tu ima prichati dalje .. nebitno uopshte je li u pravu ili nije ( a po meni nije - al da se ne zavlachimo tamo ) ti zaduzen da provodish politiku Vrhovnog komadanta ( Izetbegovicha ) a ti se ne slazesh sa njim ????? Na Alijinom mjestu i ja bi ga smijenio ..na Seferovom .. dao bi ostavku prije nego stho me opravdano smjene ... trecha opcija je vojni puch ... nema chetvrte.
Tacno tako, univerzalna istina.
Koliko mene sjecanje sluzi, Halilovic je zelio od samog pocetka eskalaciju sukoba i husko je da se ratuje i tamo gdje nije bilo nikakve sanse. Svjesno je zrtvovao ljude. Takvi ljudi su jako opasni. Dal je to sto on u stvari i nije Bosanac, nego Sandzaklija, jednog drugog mentaliteta, ne znam, al mislim da je nanio dosta stete svima.
Dozer

#837 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

I vrlo perfidno pokusavate okrenuti stvarnu istinu.

Ovo da je Halilovic govorio kako "moramo ratovati kad mozemo, a pregovarati samo kad moramo" u stvari uospte nije huskanje, kako konrad rece, nego jednostavna cinjenica po kojoj se svaki branilac svoga mora voditi.
Alija je zagovarao "miroljubivo" rjesenje, njegova taktika se konstantno zasnivala na povlacenju, kada se negdje napreduje - naredjivao je zaustavljanje, itd. itd.
Danas nam je, valjda, vrlo jasno zasto je to sve tako bilo, a onaj ko to ne vidi je ili totalna budala ili je dio tala. Alija je imao takvu "taktiku" iz jednog jedinog razloga - zato sto je i on bio dio dogovora o cerecenju BiH, a cime bi on dobio svoj dio zemljice da sprovede davne mladomuslimanske naume.

I upravo mu zato Sefer nije nikako odgovarao, kao ni bilo ko drugi ko je imalo zelio da se zaista bori i da pobjeduje u toj borbi. U ovu kategoriju spadaju i Vikic i Dudakovic i mnogi drugi i zivi, a i poginuli. A dobrim dijelom poginuli pod, blago receno, cudnim okolnostima (Zajko, recimo...).
Zato i jeste pokusan atentan na Sefera, a umjesto njega ubise mu zenu i surjaka, a dijete mu prezivilo igrom slucaja. Ili neko ovdje zaista misli da je u njegov stan uletila cetnicka granata?! Pa svi koji znaju gdje je taj stan, a pogotovo gdje je projektil udario, vrlo dobro znaju da nikako nije mogao stici sa cetnickih polozaja.
popajic

#838 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

@Srkletjok77
..... istina je da je Izetbegovich smjenio Halilovicha .. samo je isto tako istina da je Izetbegovich u razlichitim periodima smijenio svakoga ko je predstavljao izazov njegovoj vlasti
a onda tvrdis:
...Izetbegovich nit je gajio revasnshizam niti je bjezo od toga da najsposobniji obavljaju poslove ...
Kontradiktorno !!!
1gorstak

#839 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by 1gorstak »

konrad wrote:
Da, i pitam kako bi ti ovladao tim opstinama.
Sargan

#840 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Sargan »

Odgovor na pocetno pitanje u ovoj temi je naravno:

Cvetkovic i Macek!

Ali vas ovdje ni 2% izgleda ne zna ko su bili Cvetkovic i Macek i za vas historija BiH i Balkana pocinje 2001 godine.
Srklet-jok77

#841 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Srklet-jok77 »

popajic wrote:
@Srkletjok77
..... istina je da je Izetbegovich smjenio Halilovicha .. samo je isto tako istina da je Izetbegovich u razlichitim periodima smijenio svakoga ko je predstavljao izazov njegovoj vlasti
a onda tvrdis:
...Izetbegovich nit je gajio revasnshizam niti je bjezo od toga da najsposobniji obavljaju poslove ...
Kontradiktorno !!!
Znash li ti iznjeti svoje mishljenje ... ili odgovoriti na cijeli post ....??? .... ili ti je sav talenat kasapiti tudje postove ... sklepat rechenicu ovde .. rechenicu tamo... i onda traziti odgovore. Mogo si komforno citirat cijeli post .. pa reci jeste gajio je revanshizam pa su svi ljudi koji su njega proganjali ..nayebali od njega. Ili ochekujesh da ja sad tebi objasnjavam da revanshizam = osveta, nije isto stho i uklanjanje sa pozicija mochi sviju koji su bili pretnja njegovoj vlasti Jeli ti to jasno ?? A chisto onako usput .. rekoh koje su HAlilovicheve opcije bile. Citiraj sve i pchitaj ... jasnije che ti biti. ;)
oddodood

#842 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by oddodood »

Naravno, Bosnu su dijelili, dijele i dijelit će: Ilija i Alija!
popajic

#843 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

Srklet-jok77 wrote:
popajic wrote:
@Srkletjok77
a onda tvrdis:
Kontradiktorno !!!
Znash li ti iznjeti svoje mishljenje ... ili odgovoriti na cijeli post ....??? .... ili ti je sav talenat kasapiti tudje postove ... sklepat rechenicu ovde .. rechenicu tamo... i onda traziti odgovore. Mogo si komforno citirat cijeli post .. pa reci jeste gajio je revanshizam pa su svi ljudi koji su njega proganjali ..nayebali od njega. Ili ochekujesh da ja sad tebi objasnjavam da revanshizam = osveta, nije isto stho i uklanjanje sa pozicija mochi sviju koji su bili pretnja njegovoj vlasti Jeli ti to jasno ?? A chisto onako usput .. rekoh koje su HAlilovicheve opcije bile. Citiraj sve i pchitaj ... jasnije che ti biti. ;)
Oooo, jasno je meni...vise nego sto ti mozes i pretpostaviti !
Pa, da te opet citiram:
Postoji, na svu srechu, hiljade ljudi, mladih, koji rade, i na ovome izmedju ostalog i koji su svoje lekcije dobro nauchili - a najbitnija je - NIKAD VISHE.

Dijametralna razlika u mom i tvom razmisljanju! Siguran sam da, ne da nisu SVE lekcije naucili,nego skoro nista!
Gdje u ovih 15 poslijeratnih godina vidis dokaze da se ISTA naucilo?
U mirnodopskom kopiranju upravo onoga cega smo se grozili kod agresora ??? Daljnje podjele, sovinizam bez granica, MI, VI, ONI, svoj je svom najpreci...? TO izvucena pouka ? Ma, hajde....
Fair Life

#844 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

Dozer wrote:I vrlo perfidno pokusavate okrenuti stvarnu istinu.

Ovo da je Halilovic govorio kako "moramo ratovati kad mozemo, a pregovarati samo kad moramo" u stvari uospte nije huskanje, kako konrad rece, nego jednostavna cinjenica po kojoj se svaki branilac svoga mora voditi.
Alija je zagovarao "miroljubivo" rjesenje, njegova taktika se konstantno zasnivala na povlacenju, kada se negdje napreduje - naredjivao je zaustavljanje, itd. itd.
Danas nam je, valjda, vrlo jasno zasto je to sve tako bilo, a onaj ko to ne vidi je ili totalna budala ili je dio tala. Alija je imao takvu "taktiku" iz jednog jedinog razloga - zato sto je i on bio dio dogovora o cerecenju BiH, a cime bi on dobio svoj dio zemljice da sprovede davne mladomuslimanske naume.

I upravo mu zato Sefer nije nikako odgovarao, kao ni bilo ko drugi ko je imalo zelio da se zaista bori i da pobjeduje u toj borbi. U ovu kategoriju spadaju i Vikic i Dudakovic i mnogi drugi i zivi, a i poginuli. A dobrim dijelom poginuli pod, blago receno, cudnim okolnostima (Zajko, recimo...).
Zato i jeste pokusan atentan na Sefera, a umjesto njega ubise mu zenu i surjaka, a dijete mu prezivilo igrom slucaja. Ili neko ovdje zaista misli da je u njegov stan uletila cetnicka granata?! Pa svi koji znaju gdje je taj stan, a pogotovo gdje je projektil udario, vrlo dobro znaju da nikako nije mogao stici sa cetnickih polozaja.

Tek poneki analiticari SDA zbilje sjetit ce se da je upravo Šaja bio ekskluzivni distributer cuvenog Noža Vuka Draškovica, a još davne 1990. kao vlasnik potpisivao Vox, satiricnu novinu koja je stigla na pregovore Tudjman - Miloševic u Karadjordjevu kao "dokaz genocidnih namjera bosanskih muslimana i njihovih težnji za uspostavom islamske republike BiH". Iste godine, 25. augusta, govorio je na predizbornom skupu SDA u Foci, za koji je dao "gepek pun para": tada je i poceo meteorski uspon poslanika koji za osam godina razlicitih mandata niti jedan jedini put nije izašao za skupštinsku govornicu...
lopta

#845 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by lopta »

Jos uvijek pokusavaju oblatiti rahmelti A.I. pa vise se ime Alije spominje, nego Karadzica :-) :lol: :lol: :-) ups pomislim nekad da sam na kakvom cetnickom forumu.

Image

Slika vrlo jasno govori, no naravno da ce srpskocetnicki poltroni govoriti drugacije, pa zaboga treba izjednaciti krivicu.

Toooo Aljoooooo reci im. :thumbup:

:bih:

VELIKIM BOGOM SE KUNEMO, DA ROBOVI BITI NECEMO. :bih:
Dozer

#846 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Lupetas loptice...krivica nikada nece biti izjednacena, niti to moze biti.
Ali, ti vjerovatno pricas o krivici za zlocine tokom rata, gdje se pokusava reci da su "svi bili isti". Niti su svi bili isti, a i vrlo se dobro zna ko je sta, kako, kada i gdje uradio u smislu zlocina.

Medjutim, nije to ni namjera ovdje. Prica se o tome zasto i kako je doslo do rata, a tu vec ima krivice svakoga. Pade li ti ikad na pamet zasto se osnovase narodne stranke (SDA, SDS i HDZ)?
Kome su one uopste trebale kao takve u BiH, osim ako unaprijed nije bilo isplanirano ono sto je uslijedilo?
Cinjenica jeste da je tu neko bio i te kakva ovca (Alija, op.a.), ali to i dalje ne znaci da on i njegova SDA nisu bili dio prethodnog dogovora.
Nikada nemoj iz vida izbaciti narod kojem se svaka politicka poruka salje. Tako je i sa ovom gornjom koju si postirala - Karadzic jedno (lozi svoj narod), Alija drugo, kontra Karadzica (ali takodjer lozi svoj narod).
lopta

#847 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by lopta »

Dozer wrote:Prica se o tome zasto i kako je doslo do rata, a tu vec ima krivice svakoga. Pade li ti ikad na pamet zasto se osnovase narodne stranke (SDA, SDS i HDZ)?
Kome su one uopste trebale kao takve u BiH, osim ako unaprijed nije bilo isplanirano ono sto je uslijedilo?
Cinjenica jeste da je tu neko bio i te kakva ovca (Alija, op.a.), ali to i dalje ne znaci da on i njegova SDA nisu bili dio prethodnog dogovora.
Nikada nemoj iz vida izbaciti narod kojem se svaka politicka poruka salje. Tako je i sa ovom gornjom koju si postirala - Karadzic jedno (lozi svoj narod), Alija drugo, kontra Karadzica (ali takodjer lozi svoj narod).
Pa prica je vrlo jednostavna.
Do rata je doslo nakon sto su Bosnjaci i Hrvati odlucili da Hrvatska i Bosna idu na referendum, odnosno da dobije referendum i medjunarodno priznanje.
Srbi nisu htjeli zivjeti ni u Hrvatskoj ni u Bosni u 3 odvojene drzave od svoje matice i zapoceli su rat da prikljuce dijelove Hrvatske i Bosne matici Srbiji.
Da su nekim slucajem krivi Bosnjaci odnosno SDA kako impliciras onda ne bi bilo rata u Hrvatskoj jel tako? Dakle rat u Bosni je maltene samo nastavak rata u Hrvatskoj sa istim ciljem istom logikom, a to je prikljuciti ''srpske teritorije'' matici Srbiji, odnosno stvoriti vjekovnu zelju ''veliku srbiju''.

A te ostale price o teorijama zavjere su klasicni supljak, eto kakva vam je prica kao i kod Karadzica, jos pocnite kriviti CIU, Masone, zvijezde, Nostradamusa, polozaj marsa u odnosu na veneru i slicne gluposti. A naravno da se krivica kako za rat, tako i za zlocine, tako i za pocetak rata pocinje poistovjecivati, odnosno plasirati prica kako su ''svi isto krivi'', e pa nisu. Najveci krivac za rat su SANU, SPC, Srbi.

I sta jedalje problem? Problem je sto su se neki Bosnjaci probudili i poceli govoriti da mi nismo ''muslimani'' i nismo nikakvo ''hrvatsko cvijece'' i nismo ''srbi muhamedove vere'', to sto smo smatrali da mi kao poseban narod trebamo imati pravo na svoju drzavu, na svoj jezik, na svoju kulturu, na svoj identitet, na svoj opstanak, dakle na sve ono sto imaju i drugi, i to je kao problem jel? Pa jeste problem u SANU i srpskim politickim krugovima.
popajic

#848 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

@lopta
to sto smo smatrali da mi kao poseban narod trebamo imati pravo na svoju drzavu, na svoj jezik, na svoju kulturu, na svoj identitet, na svoj opstanak, dakle na sve ono sto imaju i drugi, i to je kao problem jel?
uh, sad si se bas otkotrljao...
pa, ti nas svo vrijeme ubjedjujes da Alija nikad ni u snu nije zelio podjelu, da je bio primoran, da je zelio jedinstvenu BIH, niposto muslimansku drzavicu...
Sta ti bi sad odjednom ? :D
Fair Life

#849 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

popajic wrote:
@lopta
to sto smo smatrali da mi kao poseban narod trebamo imati pravo na svoju drzavu, na svoj jezik, na svoju kulturu, na svoj identitet, na svoj opstanak, dakle na sve ono sto imaju i drugi, i to je kao problem jel?
uh, sad si se bas otkotrljao...
pa, ti nas svo vrijeme ubjedjujes da Alija nikad ni u snu nije zelio podjelu, da je bio primoran, da je zelio jedinstvenu BIH, niposto muslimansku drzavicu...
Sta ti bi sad odjednom ? :D
I danas, i danas...
  • Povodom obilježavanja 40. godišnjice revolucije desetine državnika, ministara, političara i biznismena iz svih krajeva svijeta okupili su se na grandioznoj proslavi u prijestolnici Libijske Džamahirije. Njihov domaćin, vođa revolucije Muamer el-Gadafi (odjeven u bluzu na kojoj je broj 40 odštampan 40 puta) se pobrinuo da i ovaj skup protekne u skladu s tradicijom održavanja neobičnih skupova koji se održavaju u njegovoj režiji. No, mali protokolarni problem pojavio se u činjenici da se na centralnoj proslavi ukazao i vodeći bošnjački političar, reis Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Kako među prisutnim državnicima i političarima iz svijeta nije bilo vjerskih lidera, to su domaćini problem smještanja "najvećeg bošnjačkog duhovnog autoriteta" riješili pozicionirajući ga među atraktivne učesnice spektakla iz Ukrajine - grupu plavokosih plesačica i pjevačica predvođenih prošlogodišnjom misicom ove zemlje. Svjedoci ceremonije tvrde da su Ceriću na društvu zavidjeli prisutni državnici i političari koji su bili smješteni u posebnom dijelu, gdje se nalazio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. I dok su Komšićeve kolege pokušavale naći način da se diskretno pridruže umjetnicama iz Ukrajine, Cerić je gledao kako da se prošvercuje u Komšićevo društvo. I dok druge države, baš kao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, predstavljaju državnici i biznismeni, Bosnu i Hercegovinu je predstavljao reis. Nije loše da je Bosna i Hercegovina imala svog predstavnika među Ukrajinkama, ali bi možda bolje bilo, s obzirom da je u toku mjesec ibadeta za muslimanske vjernike, da je našu zemlju umjesto Mustafe Cerića predstavljao njegov prezimenjak, popularni pjevač Koke.
DANI - Broj 638 - 04.09.2009
popajic

#850 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

Cerić je gledao kako da se prošvercuje u Komšićevo društvo...
Sto je i normalno...vec odavno mu je mjesto medju politicarima. Zar tu ima nesto cudno :?
( mada ni ukrajinke nisu za odbacit :D )
Post Reply