Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Jazz_Junkie

#826 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Jazz_Junkie »

Geronimo81 wrote:
Jazz_Junkie wrote:Ma bjazi bolan, Dzeronimo, dje ces takvo nesto pisati, to je Dodikova propaganda...... :lol:
ma joj hajde uci covjek i neinteresuje ga to ali kad nekog nesto interesuje a neispita to sto je ucio i sve prouci (mislim na vise knjiga) taj mi nije badre.Smjesno je pricati price o bogumilima kad se zna u sta su sve vjerovali a to se ostro kosi sa CB .
Jedni te isti ljudi uvijek citiraju jedne te iste izvore. Najcesce je rijec o "Povijesti Bosne" Noela Malcolma, "Srednjovjekovnoj Bosni" Nade Klaic, "Ilirima" John V.A. Finea i naravno internetu. Koga zanima vise, evo malo bibliografije:

Alojz Benac, Kulturna istorija Bosne i Hercegovine (koautori: D. Sergejevski i Dj. Mazalic), Sarajevo 1955
Alojz Benac, Stecci, Beograd 1967
Florin Curta, Southeastern Europe in the Middle Ages 500 - 1250. Cambridge 2006
Ivo Goldstein, Hrvatski rani srednji vijek. Zagreb 2005
Ivo Goldstein, Hrvati, hrvatske zemlje i Bizant. Zagreb 2003
Veljan Atanasovski, Pad Hercegovine. Beograd 1979
Neven Budak, Hrvatska povijest srednjeg vijeka. Zagreb 2006
Sima Cirkovic, Istorija srednjovekovne bosanske drzave. Beograd 1964
Sima Cirkovic, Stefan Vukcic Kosaca i njegovo doba. Beograd 1964
Sima Cirkovic, Rabotnici, vojnici, duhovnici. Drustva srednjovekovnog Balkana. Beograd 1997
Srecko M. Dzaja, Die "Bosnische Kirche" und das Islamisierungsproblem Bosniens und der Herzegowina in den Forschungen nach dem Zweiten Weltkrieg. München 1978
John V. A. Fine: The Bosnian Church: A New Interpretation. Colorado, 1975
Desanka Kovacevic-Kojic, Gradska naselja srednjovjekovne bosanske drzave. Sarajevo 1978
Desanka Kovacevic-Kojic, Gradski zivot u Srbiji i Bosni (XIV-XV vijek). Beograd 2007
Dubravko Lovrenovic, Na klizistu povijesti. Sveta kruna ugarska i Sveta kruna bosanska 1387 - 1463. Zagreb-Sarajevo 2006
Jelena Mrgic-Radojcic, Donji Kraj. Krajina srednjovekovne Bosne. Beograd 2002
J. Radonic, Der Grossvojvode von Bosnien Sandalj Hranic Kosaca. Archiv für slavische Philologie 19 (1897)
Tomislav Raukar, Hrvatsko srednjovjekovlje. Zagreb 1997
Franjo Sanjek, Fenomen "krstjani" u srednjovjekovnoj Bosni i Humu. Sarajevo-Zagreb 2005
L. v. Thallóczy, Studien zur Geschichte Bosniens und Serbiens im Mittelalter. München-Leipzig 1914

Ne smijemo zaboraviti Sefika Beslagica i Djuru Baslera. Ova lista gore se ne tice samo Bosne nego srednjovjekovlja na juznoslavenskom Balkanu. O bogumilima ima dosta dovoljno izvora u sklopu literature o bugarskoj povijesti. Jedno su bogumili, drugo CB. Ne postoji nijedan izvor koji ukazuje na vezu bugarskih bogumila i CB, ali postoje izvori da su bili prisutni u Srbiji gdje su u 12. stoljecu bili proganjani. U makedonskoj historiografiji ih danas smatraju cak makedonskim fenonemom. Bosna je bila jedna vrsta "prelazne zemlje" izmedju Bizanta i Ugarske. Sto je CB vjerojatno spasilo je upad "Zlatne horde" odnosno Mongola koji su Ugarskoj nanijeli ogromnu stetu, tako da je ista izgubila apsolutnu kontrolu nad Bosnom. Nakon toga se katolicke institucije povlace iz Bosne. Onda je tu i problem sa upotrebom termina "patareni": madjarski izvori bosansku vlastelu cesto nazivaju patarenskom kada se ista pokusava odupirati vazalskom odnosu dok ih istovremeno pocnu hvaliti kada im se opet politicki "priblize". Dakle, kada pise da je neki knez pataren, ne mora znaciti da jest, jer vecina izvora koje posjedujemo su pisani od strane "protivnika". To je slucaj i sa dokumentima gdje se spominju krstjani odnosno CB.
Energični leptir

#827 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Energični leptir »

Jedni te isti ljudi uvijek citiraju jedne te iste izvore. Najcesce je rijec o "Povijesti Bosne" Noela Malcolma, "Srednjovjekovnoj Bosni" Nade Klaic, "Ilirima" John V.A. Finea i naravno internetu. Koga zanima vise, evo malo bibliografije:
Bilo bi dobro da su bar pročitali ta djela, a ne samo odlomke podvučene flomasterima, koje je brižljivo odabrao neki internt-nacionalni dušebrižnik.
_majevica_

#828 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by _majevica_ »

Iskrivljena historija Bosne-Slaveni

Slavenizacija Bosne je jedna cista laz koja ima korijene u navedenim obmanama i svojetanju Bosanske historije.
Tako da u sklopu iskrivljene historije Bosne treba postaviti slavenizaciju.To je cisto svojetanje historijskih
cinjenica od strane Srba i Hrvata na stetu Bosne.Tako da se svi izvori iskrivljene historije Bosne zasnivaju na
dva tri izvora od popa Dukljanina i Konstantina Porfirogenta a koje interpretiraju podvuceno crvenim flomasterom.
Cinjenica je da u Bosni u iz vremena od V st.do XV st. znaci X stoljeca imamo dokaze ko je sve svojevremeno od
stanovnistva zivio.Medjutim od slavena ima najmanje ili nikako.Ima samo spominjanje i nametanje teorije o
slavenima a nesto konkretno nema.Zasto?Zato sto je to samo teorija nekog interpretatora tj.autora koji je cinjenice
potkrepio samo teoretski i zamisljenu historiju o slavenstvu ubacio i dodao a na cistim predrasudama o stvarnoj
historiji Bosne.Znaci donoseci zakljucke ili sudove sa predrasudama.Nije moguce da jednostavno imamo potkrepljene
historijske cinjenice arheoloskim nalazistima stanovnistva koji su bili prije i poslije navodnih slavena u Bosni a o
slavenima gotovo nista ili nema tragova o njihovom postojanju u Bosni.
Takodje od VII do X st. u Bosanskoj historiji se vjesto preskace to navodno naseljavanje slavena.Jednostavno nema nista
konkretno da se moze potvrditi zauzimanje neko Bosne od strane slavnena.Znaci arheolosko historijskim potkrepljenjem
o slavnenskom porijeklu u Bosni.Sto ima u susjednim drzavama tj. na teritoriju Srbije i Hrvatske.Bosna je kao i Albanija
sacuvala svoj uveliko Ilirsko autohtono porijeklo.O slavenima se moze samo naci nesto na rubnim teritorijama Bosne.A to
nam moze ukazivati na pokusaje zauzimanja Bosne.Bosansko stanovnistvo koje je zivjelo uglavnom u predjelima brdsko
planinskih nastambi je pruzilo taj otpor slavnima da nisu mogli zauzeti i osvojiti teritorij Bosne.Bosna je bila zaobidjena
od najezde slavena i tako su prvi put stanovnici i sama Bosna spomenuti kao nesto posebno i samostalno a da nisu bili
ni istok ni zapad.Nego zemlja koja je samostalna i ostala netaknuta od te dvije najezde istoka i zapada.Bosna je bila
posebno geografski opisana kao i narod Bosne.Narod Bosnjani je uspio sacuvati svoj identitet u ova tri stoljeca i tako
je svo slavenstvo i laziranu bosansku historiju od strane Srba i Hrvata odbacio.To potvrdjuju od X st mnogi zapisi o
narodu Bosnjana.Sam izvor izraza Bosnjani i zemlje Bosne potice daleko prije i najezde rimljana na teritoriju danasnje
Bosne a potice konkretno od ilirskog plemena Posani.

Zalosno je sto je posljednjih 130 godina bosanska historija pisana politickom teorijom a ne na cinjenicama i dokazima
arheolosko historijskim nalazistima kao i pisanim dokazima koji nisu bili u sluzbi nastranosti svojetanja o historiji Bosne.

Na kraju krajeva politicki autori historije Bosne su odradili svoj posao zadnjih 130 godina i sto su pisali za trud i rad
imaju sve politicke pohvale i nagrade.Medjutim historija Bosne nije politicka historija nego je ona danas cinjenica i
istina koja nije vise politicka historija o Bosni.Bosna i Bosnjani su narod koji ne pripada i ne dozvoljava da bude
svojetan od strane susjeda kako njima stima historija Bosne.Bosna i Bosnjani su svoj narod na svojoj zemlji koji
ima svoju historiju i nece biti nikada vise svojetana ta cinjenica i stavljana u sluzbu drugih naroda na stetu Bosne i
danasnjeg naroda u Bosni.
SuljoSuljic

#829 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by SuljoSuljic »

kaboom wrote:evo da vam predocim jedan od glasova koji je jos 1889 podignut protiv plasiranja price o bogumilstvu . Isjecak iz clanka "Popovo u Hercegovini" u izdanju Glasnika zemaljskog muzeja u Sarajevu 01/07/1889 ...

" ... Od kakvijeh starina. ako i ne od osobite vrijednosti, u Popovu se može lijepijeh stvari naći, tako na primjer bez izuzetka u svakom selu ima starinskog groblja, kojeg ovdje svak nazivlje „Grčko groblje", „Grčke ploče" i t. d. — Naučenjaci, koji se bave ispitivanjem ovijeh grobnica, svi ih nazivlju nehrišćanskijem imenom, to jest u današnjem smislu hrišćanstva, nego kao što je poznato, patarenskim i bogumilskim. Svakako meni se čini, da se taj naziv od današnjijeh nekijeh istraživaoca, protivi istinitosti starinskog groblja, to jest, da je ono sve „bogumilsko", te zbog toga ne mogu a da ne primjetim, da mi se taj naziv čini sumnjiv. Kao što je noznato, većina istraživaoca, kao da naročito hoće da dokažu, da su stare grobnice bogumilske. No kako ćemo ovo priznati, kad znamo: da su sve jeretičke sekte, koje su po ovijem krajevima bivale — a i po drugijem — još od X. do XVII. vijeka, između ostalijeh nehrišćanskijeh zabluda, imali i tu kao najvišu, naime: da su najstrožije osuđivali znakove krsta, a kako neki dokazuju, i hramove su Bogumili smatrali izlišnim. Među tim ja sam još prije 8 godina počeo snimati stare natpise, pa sam kao za to naročito na mnogo mjesta pregledao stare grobnice, te sam u stanju uvjeriti svakoga, da još nijesam nigdje vidio grobnica, te da na njima, ili kod njih, ako i ne baš na svakoj, nema znakova krsta. Tako na primjer, na nekima ima usječen krst ozgor ili sa koje god strane, a kod nekijeh ima pobjenijeh krstova razne veličine. Takav krst s natpisom i ploča ima u G. Hrasnu, isto tako i u selu Svitavi u Gabeli. u selu Vlahovićima dvije velike ploče u sred crkve s natpisom tutora iste crkve, tako u selu Dračevu, u Popovu pred crkvom. U selu Veličanima, u Popovu, blizu crkve ima velika grobnica sa vrlo značajnijem natpisom, koji počinje sa znakom krsta, pa onda ... Ovakovi dokazi ne samo da se protive mnijenju, da su sve starinske grobnice bogumilske sekte, nego jasno dokazuju da su, ili bar da ih ima isključivo pravoslavno hristjanskijeh. Ja ovliko za sad o ovoj stvari, a nadam se, da će mislioci meni protivnog mnijenja znati dokazati, radi čega su i Bogumili kod svojijeh mrtvijeh znakove krsta udarali i hramove podizali ? ..."

... 120 god poslije ovog clanka jos uvijek nema kvalitetnog odgovora na ova pitanja
Hvala ti za ovo i za ulozeni trud. :thumbup:

Moje misljenje je da Bogomili sluze kao "amortizer" novog Bosnjackog nacionalizma koji se nalazi u dubokoj krizi identiteta. Dakle Bosnjaci kao kolektiv su nacija u formiranju (za zakasnjenjem od 150 godina +-). Jedino najskolovaniji sloj iz njihovih redova bi prihvatio "Bosansku kraljevini i banovinu te sve sto ide uz to zajedno sa nekim drugim stvarim; kao Huseinovog Ustanka" kao temelj Bosnjastva. I tako su ljudi koji osmisljavaju moderno Bosnjastvo ali i politicko vodstvo Bosnjaka odlucili da ojjacaju mit o Bogomilima, nebili i ostatak Bosnjaka koji se iskljucivo identifikuju sa Islamom i Osmanskim Carstvom (i Titom kao Bogom datom alternativom :D ) zainteresovali za sekularni koncept nacije.

Mozda grijesim ali cini mi se da se istina tu negdje nalazi. Dakle tipovi popput Muhameda Filipovica, Adila, Hadzijahica i drugih su vidijeli u ratu da nema podloge i identifikacije sa onim sto bi nazvali "kraljevina Bosna" te da se to i nemoze direktno tek tako stvoriti, te su krenuli alternativnim putem sa mitom o Bogomilima. Mozda je to tako?

A mozda i mit o Bogomilima sluzi onom:"Mi smo muslimani na prvom mjestu i to je najvaznije i to smo uvijek i bili. A i prije nego sto smo postali muslimani smo bili slicni muslimanima; bili smo Bogomili."

Jedno od ovih dvoje stvari je istina.
Semir Holm

#830 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Semir Holm »

Mislim da je religioznost naroda i plemstva Bosne neposredno pred
osmansko osvajanje sigurno nesto cemu treba posvetiti vise paznje.

Kada smo ljetos posjecivali neke lokacije u Rimu (tkodjer i Basilica di Santa Maria in Ara Coeli gdje lezi kraljica Katerina od Bosne)
i izmedju ostalog isli na rucak sa jednim prijateljem koji je i teolog i ljekar i u Italiji se nalazi na daljem obrazovanju.

Razgovarali smo o knjigama i dokumentima koje je bosansko plemstvo ponijelo sa sobom prilikom bjegstva iz Bosne.
Jedan dio tog plemstva je postalo italijansko plemstvo, drugi dio izumro. Danas vjerovatno ima 4-5 familija
u pokrajini Emilia Romagna koje imaju barem djelimicno bosansko porijeklo - onda je i logicno da je dio pisanog
materijala i zavrsio na Univerzitetu Bologna ili u nekom od pridruzenih muzeja (Via Zamboni).

Sav do sada istrazeni materijal je vjerski, kada sam tog prijatelja pitao da li su ti rukopisi hereticki
on mi je odgovorio:

"...theologisch korrekt im Sinne der römisch-katolischen Lehre..."

dakle ta djela su u skladu sa rimokatolickim ucenjem. Ovo je bi trebala biti opstepoznata cinjenica medju historicarima
najmanje zadnjih 100 godina.
Nezbilj

#831 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Nezbilj »

Mnoge nedoumice o karakteru vjerskih prilika u srednjevijekovnoj Bosni nisu inicijalno bile rezultat ideoloških fabrikacija (iako su one na ovoj temi vremenom izrasle na sve tri strane) već umnogome do konfuzije je došlo također i zbog kompleksnosti same oblasti kao i nedorečenosti izvora. Na ovu diskusiju se također odnosi sve što sam napisao ovde vezano za sabor na Bilinom polju što dobro ilustrira suštinu same problematike http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p3308762
Semir Holm

#832 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Semir Holm »

kaboom wrote:Ok, hajde da posvetimo pažnju religioznosti plemstva neposredno pred pad pod turke...

Recimo porodica Hrabrena Miloradovića, koji pripadaju klasi visokih feudalaca; Radimlja na kojoj se sahranjuju njihova je plemenita baština “na Batnogah”.

Ta porodica je ktitor:
pravoslavne crkve Crkva sv. Petra i Pavla u selu Ošanićima,; vojvoda Radosav iz porodice Hrabrena Miloradovića je ktitor i sahranjen u njenoj priprati;
pravoslavne crkve sv. Nikole u selu Trijebanj; zadužbina vojvode Radoja Hrabrena;
pravoslavna Crkve Preobraženja Hristovog u Klepcima;
pravoslavnog manastira Žitomislić ...

btw. sve ove crkve i manastiri koje sam naveo su unistene (planski minirane) u prethodnom ratu
kaboom ovo je intersantan prilog

Imas li mozda grb familije Hrabren-Miloradovic?

Interesovalo bi me da vidim kojim se heraldickim elementima sluze pravoslavne plemicke familije.
Last edited by Semir Holm on 28/12/2009 16:52, edited 1 time in total.
Semir Holm

#833 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Semir Holm »

kaboom wrote:Drago mi je što se neko zainteresovao za ovo, zanemariću ironiju u postu :)

evo par linkova gdje možeš pročitati detaljnije ako te stvarno interesuje, u pitanju su izvještaji komisije za očuvanje spomenika

http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... iew&id=607
http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=1817
http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=1308
http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=1851
Hvala opet, "von" nije bilo namjenjeno kao ironija. Mene su ucili da se tako sa postovanjem navode imena plemicki familija.
Da ne bi bilo zabune sada sam izbrisao.
osa

#834 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by osa »

povjesničar ć. truhelka kaže da u bosni nije bilo bogumila, a za crkvu bosansku kaže:

" tu crkvu optužiše, da je krivovjerna, heretička , da je proizašla iz dualističkoh manihejstva, paulicijanstva i bogumilizma, koji nastoje iransko dualističko naziranje na svijet amalgamirati s nekim prakršćanstvom. uistinu to je bio izdanak stare ilirske katoličke crkve koji je uslijed promijenjenih političkih prilika izgubio vezu s pramaticom i stojeći na međi zapadne crkve , sumnjičen i progonjen, životario i na mrtvoj se straži borio za svoj opstanak i slobodu. to je starno crkva koja je nastavila opstanak iz razdoblja od prije ili za vrijeme gotske vladavine na teritoriju desitijata, na kojem su uz strosjeditelje živjeli goti i doseljeni slaveni i poslije sloma ostrogotske vlasti. razumljivo je, da su toj crkvi koja je imala bogosluženje na narodnom jeziku i koja nije priznavala papinsku vlast, mogli hodočastiti pravi i raznovrsni heretici izvan bosne. međutim dolazak i broj tih heretika nije dovoljan da se njihovim shvaćanjima može identificirati bosanske kristjane."
viva_castro

#835 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by viva_castro »

A sta kazes na ovo, batali se tih knjiga i otiđi direktno na izvor. Kada to učiniš objasni nam svima zašto i kako je Did bosanski svjedok istinitosti ili čak jedan od potpisnika mnogih povelja bosanskih vladara?

E objasni mi to molim te. To i činjenicu zašto je znaš već ko bio protjeran u Đakovo od srednjeg vijeka pa do dolaska A-U ako su bosanski Krstjani izmišljotina, Ili "Iskrivljena povjest".

Ali pusti mene, ja govorim o konkretnim historijskim spisima umjesto da se bavim predajama o Velikom Tomislavu...
Semir Holm

#836 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Semir Holm »

@kaboom

Nazalost osim tuge i razaranja ja na ovim tvojim linkovima nista drugo nisam vidio.
Imas li neki link gdje se grb (coat of arms, Wappen) familije Hrabren-Miloradovic jasno vidi?
Da li Hrabren-Miloradovic i danas ima?

U Njemackoj sve vise plemickih familija ima i svoje vlastite homepage tako da zaiteresovani mogu skupiti dosta informacija.

Evo na primjer stranice od familije von Notthafft

http://www.notthafft.de/

ili familije von Heydebreck

http://web.me.com/heydebreck/Familievon ... Start.html
Semir Holm

#837 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Semir Holm »

@kaboom

Samo sam gledao slike, vjerovatno je znaci negdje u tekstu opis njihove heraldike.
Dobro bi bilo da jednom neko od ovih skolovanih historicara otvori jednom temu i napise uvod o bosanskom plemstvu i njihovim sudbinama nakon napustanja
Bosne 1463. godine.
Vjerovatno bi onda vise ljudi tu moglo da doprinese intersantnog materijala i mogla bi se razviti intrsantna diskusija.

Dobro onda da ne idemo vise u off topic.
Van Halen

#838 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Van Halen »

kaboom wrote:
Semir Holm wrote:U Njemackoj sve vise plemickih familija ima i svoje vlastite homepage tako da zaiteresovani mogu skupiti dosta informacija.
to i pokusavam da kazem da bi ovo u nekoj drugoj zemlji bilo nedopustivo da niko nista ne zna o porodici (sudeci po interesovanju na ovom forumu), koja je ostavila iza sebe jednu Radimlju i manastir Žitomislić da ne nabrajam dalje (a ima šta da se nabraja)

ja jednostavno ne mogu da se otmem utisku da je to zbog njihove pravoslavne vjere, koja se jednostavno ne uklapa u citav taj koncept bogumilstva ...
Nije to sigurno zbog pravoslavlja. Jednostavno nema mnogo materijala koji bi mogao poslužiti za istraživanje srednjovijekovnih bosanskih vlastelinskih porodica. Ja bih lično volio o svakoj znati više, bila ona sljedbenik katoličanstva, pravoslavlja i crkve bosanske. Recimo, veoma me interesuje sve vezano za porodicu Zlatonosović, a dosad sam našao relativno malo.
Van Halen

#839 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Van Halen »

kaboom wrote:Upravo zbog obilja materijala i dokaza koji postoje o ovoj porodici je i navodim.

Ako te ne mrzi procitaj podatke sa linkova koje sam postovao za pocetak...
Ok, hvala :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#840 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Chmoljo »

kaboom wrote:ovako...
smatam da na moje pitanje jos uvijek nije odgovoreno, al to je manje vise nebitno jer i ne ocekujem neki pametan odgovor.

Ono sto me fascinira je kako masa ljudi koji posjecuje ovaj forum nije u stanju da skupi hrabrost i kaze da je car go. Kao i na temi o natpisima na steccima, poslije x strana suplje price, kad se iznese par dokumentovanih cinjenica, svi skrecu pogled u stranu ... nastavljajuci da zive u svom licnom diznilendu ...
o čemu je riječ ovdje? reci nam je li car go pa da vidimo u čemu se to "toliki ljudi" ne slažu s tobom :-?
Chmoljo

#841 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Chmoljo »

kaboom wrote:pa tema je bajka o bogumilima, zar ne ?
vidim jos ima ljudi koji vjeruju u tu bajku
ne znam da li se slazes da se kao vizulna predstava bogumilstva najcesce uzima stecak
definitivno medijski najeksploatisanija nekropola je Radimlja
mislim da je prilicno jasno da ljudi koji su sahranjeni tu nisu bili bogumili

... ne znam da li ima potrebe da objasnjavam dalje...

nigdje nisam rekao da se "toliki ljudi ne slazu sa mnom"
Ono sto me fascinira je kako masa ljudi koji posjecuje ovaj forum nije u stanju da skupi hrabrost i kaze da je car go.
sad je li ja dobro vidim ili...?

znam ja šta ti želiš reći, samo mi nikako nije jasno kako misliš da "tolika masa ljudi nema hrabrosti da o ovome govori" kad smo evo već na 34. stranici :-) pa nisu došli bogumili i počeli diskutovati sami sa sobom. i to na temi koja se zove BAJKA o njima :mrgreen:

:mrgreen:

kontaš ti mene? :mrgreen:
Chmoljo

#842 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Chmoljo »

kaboom wrote:pa jednostavno ne mogu da vjerujem da neko moze da i dalje vjeruje u bogumilstvo poslije svega dokazanog (a da ih ima masa, ima :) ), a i poenta price o carevom odjelu je u hrabrosti, tamo je isto mnogi nisu imali :)... naravno da ne govorim o tome da neko brani da se prica o ovom, al ljudi nemaju hrabrosti da se suoce sa istinom

toliko,
znam da se kapiramo, al cisto da razjasnim :D
kad bi budala znala da je budala dvije bi pameti imala :mrgreen:
_majevica_

#843 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by _majevica_ »

kaboom wrote:pa tema je bajka o bogumilima, zar ne ?
vidim jos ima ljudi koji vjeruju u tu bajku
ne znam da li se slazes da se kao vizulna predstava bogumilstva najcesce uzima stecak
definitivno medijski najeksploatisanija nekropola je Radimlja
mislim da je prilicno jasno da ljudi koji su sahranjeni tu nisu bili bogumili

... ne znam da li ima potrebe da objasnjavam dalje...

nigdje nisam rekao da se "toliki ljudi ne slazu sa mnom"
Pa sta ti nije jasno.U to vrijeme od Kulina bana pa do posljednjeg Kralja Bosne stanovnistvo se zvalo Bosnjani.
Tako za vrijeme Tvrtka kraljevina Bosna je imala svoje simbole po kojima je prepoznatljiva.Medju njima su izrazi:
ljiljani,tvrdjave,stecci,Bosna,Bosnjani,Crkva bosanska,bogumili,...ovi izrazi svi govore o drzavi Bosni i Bosnjanima.

Posto pitas kako su ispod stecaka sahranjeni pravoslavci,katolici,bogumili...to je zato sto su bili Bosnjani.Zato sto su
bili zadovoljni kraljevinom i bili su prepoznatljivi kao takvi na Balkanu.Sada se posljednje stoljece pokusava to
raspamcati ili prepisati nekom drugom osim tadasnjih stvarnih Bosnjana.Pa otuda i tvoja prica da su to pravoslavci...to jeste ali su bili ponositi Bosnjani.

Sto se tice tako danasnjih stecaka koji se nalaze sirom BiH pa cak u dvoristima manstira,kapela,dzamija,crkvi,ili
privatnih posjeda i u blizini kuca svih danasnjih naroda a gdje svi kazu ovo su nasi preci.Svi pokusavaju navesti
vodu na svoj mlin a vecinom su ti preci prelazili i prihvatali katolicanstvo,pravoslavlje i jedan dio ostajao crkva
bosanska.Poslije najezde osmanlija dio od pripadnika crkve bosanske je prihvatio islam.

Sto znaci ispod tadasnjih stecaka su se ukopavali Bosnjani-katolici,pravoslavci i pripadnici crkve bosanske.

Nego jel ti mislis da su ispod svih tadasnjih stecaka se ukopavali samo pravoslavci ili kako su se pravoslavci
u Bosni zvali ako nisu Bosnjani u to vrijeme.
Semir Holm

#844 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Semir Holm »

Chmoljo wrote:
kaboom wrote:pa jednostavno ne mogu da vjerujem da neko moze da i dalje vjeruje u bogumilstvo poslije svega dokazanog (a da ih ima masa, ima :) ), a i poenta price o carevom odjelu je u hrabrosti, tamo je isto mnogi nisu imali :)... naravno da ne govorim o tome da neko brani da se prica o ovom, al ljudi nemaju hrabrosti da se suoce sa istinom

toliko,
znam da se kapiramo, al cisto da razjasnim :D
kad bi budala znala da je budala dvije bi pameti imala :mrgreen:
I upravo zbog ovoga ovo je zadnji post koji cu ikada vise napisati na ovom forumu...

Ciao

K.A.v.N
Last edited by Semir Holm on 29/12/2009 15:59, edited 1 time in total.
Mjesanac

#845 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Mjesanac »

Jazz_Junkie wrote:Zelim vam ovdje predstaviti nekoliko isjecaka iz knjige poznate americke povjesnicarke umjetnosti Marian Wenzel, koja vec nekoliko decenija istrazuje srednjovjekovnu bosansku umjetnost, posebno bosanske i humske stecke.

Evo ja zakasnio dobrih 800 postova na temu al haj :D

Evo citiracu iz prvog posta. Samo ovo sto sam podebljao nam moze reci dosta o objavljenom tekstu.
Jazz_Junkie

#846 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Jazz_Junkie »

Mjesanac wrote:
Jazz_Junkie wrote:Zelim vam ovdje predstaviti nekoliko isjecaka iz knjige poznate americke povjesnicarke umjetnosti Marian Wenzel, koja vec nekoliko decenija istrazuje srednjovjekovnu bosansku umjetnost, posebno bosanske i humske stecke.

Evo citiracu iz prvog posta. Samo ovo sto sam podebljao nam moze reci dosta o objavljenom tekstu.
Zar to predstavlja problem ili struka ima nacionalnost?
Mjesanac

#847 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Mjesanac »

Jazz_Junkie wrote:
Mjesanac wrote:

Zar to predstavlja problem ili struka ima nacionalnost?

Uopste nisi shvatio moju opasku, a stvarno nemam zelje ni volje otvarati ovdje diskusije, a i otisli bi daleko u off topic.

Shvatice neki
_majevica_

#848 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by _majevica_ »

kaboom wrote:@majevica

sve sto sam rekao na ovom forumu sam argumentovao, ne pokusavam kako ti kazes "da navedem vodu na svoj mlin".
bilo bi lijepo da ti tvoje tvrdnje potkrijepis argumentima, previse su uopstene. ovu pricu da su ljiljani, tvrdjave itd. cinili bosnu prepoznatljivom ne zelim da komentarisem...
Ti ne prihvatas prvo da je postojala Kraljevina Bosna kao i da su postojali Bosnjani u vrijeme Tvrtka.Da je postojala vlastela stanovnistvo,vojska,novac,zastava,grb,knezevi,stecci,bogumili,bosanska crkva,povelje banova i....

Ajd sad reci sto sam te pitao sta su bili pravoslavci i navedi mi primjer ko su pravoslavci u vrijeme Tvrtka I u Bosni...
Procitaj prvo povelje koje su pisane na bosancici,i skontas u tekstu gdje se upotrebljavaju izrazi Bosnjani...
Da lakse nadjes povelje ukucaj na googlu :POVELJA DUBROVCANIMA BANA STJEPANA II KOTROMANICA IZ 1332 GODINE,
POVELJA BOSANSKOGA KNEZA VLADISLAVA STJEPANOVICA IZ 1353 GODINE,POVELJA KRALJA TVRTKA IZ 1366 GODINE,
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO,PISMO KRALJA STJEPANA TOMASEVICA PAPI IZ 1461 GODINE,
....i druge povelje ali eto nadji ti to pamalo prvo potvrdi da su postojali Bosnjani koji su izmedju ostalog se sahranjivali
ispod stecaka...
Ili evo ovdje imas nesto..
http://shmajser.wordpress.com/2006/12/0 ... -bosnjani/

Zasto ti ovo govorim jer prvo moras rascistiti sa sobom Bosna je postojala i Bosnjani....kao sto neko rece:
"200 godina je u našim ljudima ubijano osjećanje ponosa da su imali svoju zemlju, da su imali svoju državu, da su imali svoje plemstvo, da su imali svoje banove i kraljeve, da su imali ljude koji su ih na dostojan način reprezentirali i u državnoj i u vojnoj i u duhovnoj sferi, u umjetničkoj sferi i u kojoj god hoćete.“

A sto se tice tvoje price da su se ispod stecaka samo pravoslavci sahranjivali....zasto toga nema sirom matice 4c..
SuljoSuljic

#849 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by SuljoSuljic »

_majevica_ wrote:

sve sto sam rekao na ovom forumu sam argumentovao, ne pokusavam kako ti kazes "da navedem vodu na svoj mlin".
bilo bi lijepo da ti tvoje tvrdnje potkrijepis argumentima, previse su uopstene. ovu pricu da su ljiljani, tvrdjave itd. cinili bosnu prepoznatljivom ne zelim da komentarisem...
Ti ne prihvatas prvo da je postojala Kraljevina Bosna kao i da su postojali Bosnjani u vrijeme Tvrtka.Da je postojala vlastela stanovnistvo,vojska,novac,zastava,grb,knezevi,stecci,bogumili,bosanska crkva,povelje banova i....

Ajd sad reci sto sam te pitao sta su bili pravoslavci i navedi mi primjer ko su pravoslavci u vrijeme Tvrtka I u Bosni...
Procitaj prvo povelje koje su pisane na bosancici,i skontas u tekstu gdje se upotrebljavaju izrazi Bosnjani...
Da lakse nadjes povelje ukucaj na googlu :POVELJA DUBROVCANIMA BANA STJEPANA II KOTROMANICA IZ 1332 GODINE,
POVELJA BOSANSKOGA KNEZA VLADISLAVA STJEPANOVICA IZ 1353 GODINE,POVELJA KRALJA TVRTKA IZ 1366 GODINE,
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO,PISMO KRALJA STJEPANA TOMASEVICA PAPI IZ 1461 GODINE,
....i druge povelje ali eto nadji ti to pamalo prvo potvrdi da su postojali Bosnjani koji su izmedju ostalog se sahranjivali
ispod stecaka...
Ili evo ovdje imas nesto..
http://shmajser.wordpress.com/2006/12/0 ... -bosnjani/

Zasto ti ovo govorim jer prvo moras rascistiti sa sobom Bosna je postojala i Bosnjani....kao sto neko rece:
"200 godina je u našim ljudima ubijano osjećanje ponosa da su imali svoju zemlju, da su imali svoju državu, da su imali svoje plemstvo, da su imali svoje banove i kraljeve, da su imali ljude koji su ih na dostojan način reprezentirali i u državnoj i u vojnoj i u duhovnoj sferi, u umjetničkoj sferi i u kojoj god hoćete.“

A sto se tice tvoje price da su se ispod stecaka samo pravoslavci sahranjivali....zasto toga nema sirom matice 4c..
To je naravno suplja. Niko nije ubijao ponos u nama. Mi tu istoriju nismo prihvacali kao svoju i tada kada su Srbi i Hrvati tu istoriju jos na miru ostavljali. Sam Pavao Osovic, koji je bio clan Jugoslovenskog odbroa u prvom svjetskom ratu jer rekao:"Vi ste Bosnjaci ali ste zanemarili svoju predTursku istoriju. Ukoliko vi ne zelite tu istoriju kao svoju; reci ce Srbi i Hrvati da je njihova."

Bosnjaci tu istoriju nikada nisu prihvatili kao svoju i jos uvijek je ne prihvataju. Prihvataju je samo kada trebaju svijetu objasniti da "Bosna ima pravo na postojanje", "da nisu Turci" itd. Nikakve emocionalne veze Bosnjaci nemaju sa tom istorijom niti je osjecaju kao svoju. Bosnjastvo je bazirano na Islamu. A ljiljane je predlozio HDZ 1992. i Bosnjaci su samo prihvatili. To je znaci ogromna suplja da nam je iko ista branio. Ko im danas brani da podignu spomenika u Sarajevu tim kraljevima? Ko ime brani da svome djetetu davaju imena bosanskih vojskovodja, banova, kraljeva iz srednjeg vijeka? Podizu se spomenici Sultanu Fatihu a kada bi se podigao spomenik kralju Tvrtku isti bi bio razvaljen od samih nas vrlo brzo; isto kao sto je razvaljen Bobovac i polomljeno sve u kapeli jer je "Sokacko". Kada bi dao svom dijetetu ime nekog bosanskog kralja, bana bi u Sarajevu bio ismijavan. Fatih, Osman; to su popularna imena.
Chmoljo

#850 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Chmoljo »

složismo se da je sva priča o bogumilima bajka...

nije valjda da želiš ti nama neku drugu bajku ispričati? :oops:
Post Reply