uvjek dobar gost wrote:Kažu ljudi, oni učeni i oni manje učeni da porodica osnovna ćelija je društva ! Kažu onda ljudi da se razvijenost i svijest jednog društva može komotno mijeriti po tome kako ono u cjelini vodi računa o starima, o djeci i o osobama sa posebnim potrebama koji imaju neki invaliditet ili jednostavno su rođeni sa nekom deformacijom..... ! Tu nastaje praznina, nastaje muk, nastaje ambis jer mi te sve gore navedene preskačemo, mi njih ne vidimo i moglo bi se reći da se ne nadamo da ćemo ikad ostariti, da imamo u porodici-familiji osobu koja ne može baš sve sama.... šta bi se onda matematičkom logikom moglo reći za ovo društvo, ali i za njegovu osnovnu ćeliju i samog pojedinca ?
Moglo bi se reći da smo mi kao ljudi nule, da smo bezsvjesni i da smo sebični do boli... matematska jednačina bi izgledala mislim nekako ovako... nula se množi sa nulom i ostaje nula...>..
Sad o čemu se u stvari radi....? Porodilište u Sarajevu ... nemamo... adekvatan smještaji odnos društva za djecu koja pohađaju predškolsko obrazovanje... nemamo... adekvatno obrazovanje i odnos naspram osnovaca.. nemamo... sigurno okruženje i perspektivu za srednjoškolce.... nemamo.... dobre uslove i adekvatno znanje uz perspektivu za studente.... nemamo.... vrijednovanje znanja, truda i rada nakon studija il srednje škole zasnovano na sposobnostima, znanjima i vještinama.... nemamo.... adekvatan odnos naspram ljudi koji su odradili svoje i koji sada trebaju da provode starost u kakvoj takvoj bezbrižnosti .... naravno da nemamo.... kad se sve to sabere i na to se dodaju još premise kao neodgovornost opšta, korupcija opšta, opšte neznanje i nepotizam..., smeće i recimo zatucanost... dolazimo do tačke u kojoj nam je potrebno otriježnjenje !
Na sve ovo moram da uvedem još jednu premisu..... Bosna i Hercegovina u Europi ima najviše planina do 2000 metara, koji ljudi žive na ovoj nadmorskoj visini...? Narodnim jezikom da se izrazim, na toj nadmorskoj visini žive brđani, ljudi gorštaci koji su kroz istoriju bili predmet zaobilaženja i ljudi koji su se u suštini i Rimljani bojali ! Mi trebamo sebi sami priznati tu nepobitnu demografsko-geografsku činjenicu i ne možemo očekivati da smo svi kao Hana il Fudo, Emina Ganić il Hari Varešanović, oni su izuzetci koji potvrđuju pravilo !
Danas kao i mostarski vatrogasci mi smo umjesto na posao trebali izaći na barikade, trebali smo blokirati one koji nas vraćaju u rikverc 1000 godina, danas morali smo pokazati zube svi zajedno jer svi smo mi taoci onih koji su još i gori od nas samih, to morali smo ako ne zbog sebe, onda zbog trudnica, zbog male djece, zbog invalida, zbog svih onih koji ne mogu sami o sebi da se brinu. Moj prag tolerancije je davno probijen, već davno ja u sebi osjetio sam bijes, neslaganje, potrebu da reagujem, da opsujem im majku lopovsku, da ih blokiram, da im ne dam pardona jer ja nisam zadovoljan, nisam podoban, nisam po njihovoj mijeri jer ponos onaj moj gorštački to mi ne dozvoljava !
Ih sad pa demonstrirati, pa lakse je suknuti koju kahvu u Strosi i do besvijesti raspravljati o nogometu.
Prijatelju, sve stoji sto kazes ali moras shvatiti jedno. Mi smo prilicno nepismena nacija. Nama treba sveobuhvatna reforma skolstva, nama trebaju univerziteti koji ce proizvoditi inzinjere, hemicare, biologe a ne sta ti ja znam vec. Sve i jedna nacija koja je napravila iskorak u zadnjih par godina je napravila zahvaljujuci edukovanoj radnoj snazi. Neki dan gledam sta radi Izrael i njegovi inzinjeri, jedna trecina Izraelskog izvoza su IT proizvodi, gro tih inzinjera koji prave bum u toj industriji su inzinjeri u kasnim dvadesetim ili ranim tridestim. Neke stvari izgledaju tako jednostavno, danas u svijetu vlada glad za dobrim strucnjacima, inzinjerima. Uzmi samo jednu cinjenicu, polozaj (u Evropi smo), cijena (relativno jeftina radna snaga). Odskoluj dobar kadar i eto ti i Intela i Microsofta i HP, i ne znam koga jos vec.
Medjutim, za to ti treba neko sa vizijom a ne neko ko samo gleda da zadovolji svoje uske interese, ili kako ce koju studenticu na belgiju.
Kao sto rece, jos smo ti mi brdjani.